HTC stelt Android 2.1-update voor Hero uit

HTC heeft de update waarmee het Android 2.1 op zijn smartphone Hero brengt, uitgesteld, zo bevestigt HTC's klantenservice. De update zou aanvankelijk omstreeks deze tijd moeten uitkomen, maar staat nu op de planning voor april.

De update zal over-the-air worden verspreid naar gebruikers van de HTC Hero. Vaak zet HTC updates op de eigen website, maar omdat lang niet alle gebruikers ze dan installeren, heeft HTC besloten deze update extra onder de aandacht te brengen: gebruikers krijgen op hun toestel een melding met de vraag of de update moet worden gedownload en geïnstalleerd.

De nieuwe firmware zou oorspronkelijk medio maart uitkomen, maar dat is nu uitgesteld naar volgende maand, zo bevestigt de supportafdeling van HTC tegenover Tweakers.net een bericht van de Nederlandse site Androidworld. De Hero draait nu nog op Android 1.5. HTC slaat met de update versies 1.6 en 2.0 over. De nieuwe firmware bevat veel nieuwe functies, zoals de applicatie en widget Friendstream, die statusupdates van diverse sociale netwerken combineert. Ook moet de Hero door de update veel sneller werken, onder meer omdat flashgeheugen in Android 2.1 beter presteert dan onder 1.5.

HTC bracht onlangs in Nederland zijn eerste toestel met Android 2.1 uit: de Legend. De Legend verschilt op diverse punten van zijn voorganger Hero: zo heeft het nieuwe toestel een iets snellere processor, een amoled-scherm en een aluminiumbehuizing. Tweakers.net publiceerde vrijdag een uitgebreide review van de Legend.


Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-03-2010 • 10:21

109 Linkedin

Submitter: r-vos

Reacties (109)

109
107
42
1
0
42
Wijzig sortering
Dit nieuws komt oorspronkelijk uit Zweden, waar het al eerder uit gelekt was. Verder denk ik dat ze dit miss wel met opzet doen om hun andere toestel niet in de weg te zitten. Nu heeft de Legend nog een maand dat deze voorloopt op de Hero met Sense 2.1 laten we maar zeggen.

Ik wist nog niet dat ze 'm OTA gaan verspreiden, dat is wel groot nieuws naar mijn idee. Dat betekent namelijk dat er heel wat dataverkeer gegenereerd gaat worden. De vorige update van de Hero was namelijk al 103 MB, en de 2.1 update zal zeker een stukje groter zijn. Hopelijk publiceren ze dus de update ook op de support site, zodat je de melding kan ignoren en hem zelf binnen kan halen.
2.1 is naar mijn weten niet veel groter zijn, rond de 130MB ;) En HTC kennende kan je hem inderdaad ook via de website downloaden en installeren, dus dat je geen mobiel dataverkeer verspilt!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2010 10:47]

Van 103 naar 130 is toch bijna 30% meer... Vind ik aardig wat.
Daarbij kan ik me voorstellen dat als je ergens woont waar het 3g netwerk niet op en top is je uren kunt wachten op een OTA dus hopelijk komt het idd ook op de website.
Je krijgt een melding dat de upgrade klaar staat.

Je hoeft hem dan niet via je toestel te downloaden, maar bent op de hoogte van de upgrade.
Kun je naar huis gaan, via internet downloaden en installeren.

Hoef je tenminste niet zelf steeds te controleren of de upgrade er is...
Ghehe,, ik heb me niet voor niets op de Twitter van htc_eu aangemeld. Daar worden die updates ook meteen op gezet als ze gepost worden. Komt verder geen rommel op, alleen nieuws en updates.

http://twitter.com/htc_eu
Is het bij Android net zoals bij Windows Mobile, dat een upgrade van het OS een hard reset met zich meebrengt?
Als je een 'nandroid' backup doet en een 'partition wipe' doet dan zouden applicaties en contactpersonen gewoon bewaard blijven bij een upgrade van Android 1.5 naar 2.1, maar dit is ook afhankelijk van de rom. Sommige roms ondersteunen dit, andere weer niet.
Je contacten, mail en agenda wordt gesynct met google, dit hoeft je dus niet te back-upen. Als je app's back-upt en opnieuw installeert, zijn ze daarna niet meer zichtbaar in de market(in de downloadlijst), dus niet meer upgradeble, omdat ze de koppeling naar de market missen.

De update zal door een volledige wipe voorafgaan en alles zal eraf gaan. Je dient je ook opnieuw aan te melden met je account bij Google en zelfs alle screens weer inrichten.

Maak dus een lijstje van je gratis app's en haal de betaalde app's weer op via je account.

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 15 maart 2010 12:05]

Het hangt er van af, ik heb het nog nooit gehad maar ben enkel van officiele updates 1.5 naar 1.6 gegaan en op een ander toestel van 2.0 naar 2.0.1 en naar 2.1 ga ik binnenkort (dat zou ook zonder hard reset meoten kunnen)...

Maar van 1.5 naar 2.1 is wel een erg groot verschil, weet niet of dat wel mogelijk is zonder hard-reset, het lekkerst zou zijn van niet, hoewel als je het wel doet voelt het systeem meteen al 3x sneller ;) En minder bende + android is van zichzelf sneller geworden + flashgeheugen is sneller :)
Ik kan niet spreken van 1.0 naar 1.5 of naar 1.6, maar ik weet dat een hoop databases / fileformats iets anders zijn van 1.x naar 2.0 / 2.1. Dus voor deze update zal (denk ik, uit ervaring met 2.x custom ROMs) een 'hard rest' nodig zijn.

In de android wereld noemen ze dat 'een wipe' trouwens :).

Maar je hebt altijd backup-tooltjes om dit gedoe makkelijker te maken. Al je contacten + calendar + mail is toch gesynct (Waarschijnlijk), en er zijn backup tooltjes die je apps kunnen bewaren naar je SD kaart en het dan na flashen in 1 rits weer terug kunnen zetten.
Heeft geen fluit met het al dan neit klaar zijn van de update te maken, maar met marketing. De HTC Legend is namelijk grotendeels hetzelfde en de ROM van de Legend kan dan ook zonder problemen worden geport naar de Hero (BeHero ROM). Momenteel draai ik ook VillainROM maar ben er niet heel tevreden over. Binnenkort als ik tijd heb weer even terug flashen naar BeHero.

Gelukkig is het rooten van een Android device belachelijk makkelijk met een app uit de market en ben je dus niet afhankelijk van de fabrikant :)

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 15 maart 2010 11:59]

De legend ROM is wel degelijk anders dan de Hero ROM. De legend heeft hyves integratie en de Hero rom niet. De hero krijgt wel friend-stream, maar of daar de hyves-functionaliteit handmatig in te brengen is, is de vraag.
Daar ligt het probleem echter niet. Het probleem ligt bij het laten draaien van het systeem op de hardware. Bij een goed ontworpen systeem maakt het op het moment dat de kernel goed geoptimaliseerd is voor de device (en dat is zo bij Android, het werkt immers op erg veel telefoons) werken de apps die erop staan ook. De Hyves integratie zit op een te hoog niveau in de software om van invloed te kunnen zijn op het draaien ervan in combinatie met de hardware. En juist daar ligt het punt, de ROM van de Legend heeft slechts minimale aanpassingen nodig om op de Hero te kunnen draaien omdat de hardware in principe hetzelfde is, afgezien van een hogere clock en een ander scherm.

Overigens is de Hyves integratie een speciale toevoeging voor de Nederlandse markt, dus vind je die inderdaad niet terug in de BeHero of andere costum ROM's aangezien die meestal de internationale ROM's als basis pakken. Het wachten is daarvoor op een Nederlandse developer.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 15 maart 2010 12:27]

De legend rom is niet zonder problemen geport naar de Hero.

Zo is er bijvoorbeeld nog steeds geen 100% goed werkende kernel voor de Hero die met Android 2.1 werkt. Er is wel een kernel gebaseerd op een gelekte versie van een tijd terug.

Alle Android 2.1 ROMs voor de Hero hebben momenteel problemen: VillainROM (gebaseerd op de Droid Eris ROM) heeft problemen met oa. camera en MMS; BeHero heeft problemen met street view en OpenGL; Legendary is langzaam. Verder hebben ze allemaal last van snel leeg lopende batterij en slecht of niet werkende OpenGL.
Anoniem: 26222
@hyriand16 maart 2010 01:18
Net alsof er een custom ROM is die 100% werkt.

Leuk elke week een andere erop flashen. :O
De update wordt over-the-air aangeboden. Aangezien ik niet precies weet hoe dit in z'n werk gaat, is dit provider afhankelijk? Dus zal de provider deze update aan moeten bieden of checkt de Hero regelmatig op updates?

Ik neem overigens aan dat na de update de Hero gereset kan worden naar 2.1 met default instellingen mocht ik het OS om zeep helpen?
Een branded telefoon zal moeten wachten op de provider. T-Mobile telefoons onder andere.

Niet branded telefoons, overige providers volgens mij, updaten direct vanaf HTC.
De update wordt inderdaad OTA aangeboden, en willicht additioneel via de website. Het betreft alléén de Non-branded HTC Hero toestellen. Alle andere toestellen, die branded zijn, zijn afhankelijk van de provider. Dan bepaald de provider namelijk wanneer de update wordt gepusht.

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 15 maart 2010 12:08]

Ik hoop inderdaad dat het bij 1 uitstel blijft - vreemd overigens dat men problemen heeft met software die al met de Legend wordt meegeleverd. Je zou dan haast aannemen dat de Sense interface compleet is... dan blijven performance issues (o.a. drivers?) over om nu voor ons roet in het eten te gooien.

Weet iemand ook of er een fatsoenlijke voice dial in de 2.1 update zit (bijv op de Legend? Zie ook issue 1181 op de Android tracker).
Het zou me niet verbazen dat ze de update met opzet ietsje vertragen om een tijdelijk Unique Selling Point voor de Legend te creëren :)
Dom, ik haal toch sowieso wel de Legend, veel mooier ontwerp, beter scherm, ietsje nieuwer silicon...
Dan ben je denk ik de enige. De Hero is nog niet een jaar uit, dus het lijkt me sterk dat mensen over gaan stappen om een paar verbeteringen.

Ik ben voorlopig nog zeer tevreden met mn Hero al zit ik wel te wachten op die update. Als je gewoon niet teveel crap/widgets installeert loopt ie echt prima. In het begin is het leuk en aardig maar voor mij is toch de integratie met Gmail en Google Calender het belangrijkst.

Wel hoop ik dat 2.1 wat beter (efficienter) omgaat met cache (van bijvoorbeeld Market). Nu moet ik elke keer handmatig de cache cleanen. Ook zou het fijn zijn als er betere ondersteuning komt voor wpa2 enterprise. Ik kom hier nu niet eens op het WLAN doordat de certificaten blijkbaar niet ondersteund worden (iig niet out of the box).
Hij heeft het niet over overstappen. Hij heeft over een nieuwe telefoon halen.

HEEL veel mensen hebben geen hero en willen nieuwe telefoon binnenkort.
Dan doe je er goed aan de legend te paseren en maandje te wachten op de desire.

Tenzij je graag veel betaald voor blokje aluminium dan moet je de legend halen....
Dit is de zoveelste keer. Het zou me niets verbazen als er ook niets in april zou komen.
Uitstel zal niet voor niets zijn. Er zal e.e.a. waarschijnlijk nog niet goed werken. Zulke besluiten worden niet genomen om jou te narren maar juist om je te voorzien van een goedwerkende software. HTC heeft een naam om hoog te houden.

Wees blij dat ze het uitstellen, anders zit je met de nieuwste os die vol zit met bugs.
"wees blij dat ze het uitstellen"

laat HTC de boel maar eens beter plannen.. de update was in eerste instantie al voor februari gepland maar ging toen ook al niet door..
Haha 2.1 bestaat niet eens voor februari dus praat geen onzin.
De SDK voor Android 2.1 was anders al in Januari 2010 uitgebracht, dus dan zou Android 2.1 zelf ook wel zo'n beetje gereed geweest zijn zo rond die tijd.
SDK's worden altijd eerder gelanceerd dan de definitieve firmware om ontwikkelaars de tijd te geven eventuele aanpassingen te doen aan de apps om deze ook met 2.1 werkend te krijgen mocht er iets fundamenteels anders zijn.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 maart 2010 11:38]

Een poolse website heeft bericht dat de update naar 2.1 in februari beschikbaar zou zijn. Dit was destijds een gerucht, maar wel afkomstig van de poolse firma van HTC.
Ja en dan nog: "in februari", dat kan best op de laatste dag zijn, en nu komt het dan waarschijnlijk half april, nou poeh, 1,5 maand vertraging op een firmware die ze pas hebben kunnen maken vanaf ~jan/feb.

Mensen zouden beter blij zijn dat hun telefoon een update krijgt.
Ja door een of andere werknemer die aandacht tekort had.
maw gerucht geen feit of officieel bericht
Bron? En dat was vast en zeker niet 2.1 dan als ze al een update voor feb hadden geplant ;)

Edit @relief: Dat dacht ik dus ook, lijkt me vrij sterk dus ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2010 10:48]

Volgens mij is het enige wat HTC (tot nu toe) mbt tot de 2.1 release voor de Hero officieel heeft aangegeven 'eerste helft van 2010' geweest.
De beste stuurlui staan weer eens aan wal...

Als je ook maar enigzins ervaring hebt met software ontwikkelen die het amateur-niveau ontstijgt, commerciele software bijvoorbeeld, en dan al helemaal firmware, die potentieel iemands telefoon onbruikbaar kan maken, dan zou je wel anders lullen. Het ontwikkelen van betrouwbare software is bijna niet te plannen, iedereen die anders beweert weet is naief of weet niet waar ie het over heeft. Deadlines stellen en een inschatting maken van de benodigde tijd is nog steeds belangrijk, maar onvoorziene problemen zijn eerder de regel dan de uitzondering, en dan weet je pas op het moment dat ze optreden hoeveel uitloop ze gaan opleveren. Zoiets complex als een GSM firmware ga je echt niet de deur uit doen met 'een paar kleine tekortkomingen' zoals helaas bij veel commerciele software wel vaak gebeurt.
Het had gewoon van te voren opgelost moeten zijn! Ik heb de Magic hier in Hong Kong. De eerste Android met Chinese karakterondersteuning. Werkte traag totdat eindelijk de Sense UI update kwam, die het allemaal een beetje verdraaglijker maakte. Een paar weken geleden heb ik uit frustratie een iPhone gekocht. Heerlijk, het werkt gewoon, kan ik eindelijk bellen als ik dat wil. ;-)

Punt blijft dat HTC achter z'n deadlines aanholt en dus onvolledige producten levert. Zeker wel innovatief en aantrekkelijk op het eerste gezicht, totdat je er aan gewend raakt en de onvolledigheden zichtbaar worden.
Oh en wat zijn dan die onvolledigheden. En jij basseert jouw ervaring op de Magic? LOL!
Werkt het dan niet op de Magic? Daarmee maak je zijn punt alleen maar sterker. Bovendien vind ik het vrij grappig dat je nu Android enorm verdedigt en dezelfde zaken probeert te beargumenteren die ik met grote moeite altijd over de iPhone schrijf, met vervolgens fanboy aan mijn broek. Mag ik het nu over jou zeggen?
Oh? Dit is het eerste uitstel waar ik van heb gehoord. Overdrijven is zo makkelijk :)

Ik denk dat uitstel beter is dan problemen met firmware bij release :)

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 maart 2010 10:31]

Ik denk dat wat er gezegt word gerefereerd naar het uitstellen van 1.6 en 2.0.
Vervolgens werden die geschrapt en zouden we deze maand 2.1 mogen krijgen.

Ik zal blij zijn als ie er is. Een iets snellere telefoon is altijd fijn.
Uitstellen? HTC heeft NOOIT toegezegd dat er updates komen naar 1.6 en 2.0

HTC heeft namelijk vanaf het begin gezegd dat er geen upgrade komt naar 1.6, maar naar een hogere versienummer.
Nee maar er gingen wel veel mensen van uit. Verder moeten we denk ik alleen maar blij zijn dat er nog updates uitkomen. Ze zijn niet verplicht ofzo om het te doen.

@ lefief2009. hehe je hoeft dat niet te vertellen. Ik ben voorbij groep 7 basisschool zeg maar.
Daarintegen zeg ik wel de waarheid. veel mensen hoopten dat de update naar 1.6 en 2.0 kwam en veel geruchten maken toch hoge verwachtingen.

@fdm391. Ik had de verwachting eigelijk niet omdat ik mijn hero pas sinds februari heb.
dus toen ik op internet ging koekeloeren zag ik dat er veel mensen hoopten op een update. tegen de tijd dat ik mijne had was er al wat meer bekent over de komende android versie en of die naar de hero geupdate zou worden ;)

[Reactie gewijzigd door phosporus op 15 maart 2010 16:28]

Geruchten zijn GEEN feiten!
Dat jij hoge verwachtingen krijgt van geruchten, betekent niet dat veel mensen dat ook krijgen.
Ongetwijfeld waren er 'veel' mensen die dat ook verwachtten, maar ten opzichte van het aantal Hero's zullen het weinig mensen zijn..
Dan moet je de berichtgeving beter in de gaten houden ;)
Er zou eerst een nieuwe firmware uitkomen eind januari, toen werd het februari, toen werd het maart en nu dus alweer april.

Natuurlijk heb ik ook liever dat ze het in één keer goed doen en dat we niet allemaal met een slechte firmware lopen en daarover klagen.

Maar ik denk dat ze deze release gewoon zo lang uitstellen zodat de Legend beter verkoopt.
Als het een uitstel is omdat er onverhoopte problemen of tegenslagen zijn geweest in de ontwikkeling dan denk ik dat HTC hierin te prijzen valt.

Als het een uitstel is omdat er simpelweg verkeerd gepland is.. dan is dit niet erg netjes van HTC.

Desalniettemin denk ik dat er wel andere bedrijven zijn die de update met bugs de wereld in zouden sturen en dan kijken of ze die naderhand ook kunnen oplossen.

Dat HTC later is dan aangekondigd met een update wordt denk ik minder lang onthouden dan het leveren van een update die voor geen meter werkt en vol bugs zit. Dat blijft gebruikers aanzienlijk langer bij.
Zet lekker de VillainROM erop. (Sense 2.1)
En je hero draait weer als een zonnetje!
Precies! En het werkt veel sneller dan de originele ROM. Dus ik kan iedereen aanraden om VillainROM er op te zetten. Dan heb je Android 2.1 met HTC Sense, volledig Nederlands en lekker snel en stabiel. Te vinden op het forum van XDA-Developers. :D
Zeker villain3.4 vind ik zeer goed draaien....en een veel mooiere ui
Nog geen google nav? volgens mij zou deze met de 2.0 versie uitkomen, evenals de flash 9 ondersteuning....
HTC heeft in de Hero zelf Flash ondersteuning ingebakken. Overigens zal Flash 10 niet naar de Hero komen, die in Android 3 verwacht wordt. Voor mij betekent dat dan weer dat Android 3 dus niet naar de Hero komt ;)
Leuk man, zomaar dingen verzinnen. Adobe heeft gezegd dat Android 2.1 benodigd is voor Flash, niet Android 3. Niet zo dom dingen posten als je het niet zeker weet.

Bron.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 15 maart 2010 13:41]

Google nav werkt inderdaad met 2.0+ versies enkel als je in de US woont, en je woont neem ik aan hier met ene EU toestel dus daar heb je je antwoord ;)

En flash 10 komt er aan, maar niet voor de hero, je moet het doen met wat HTC aan flash inbouwd... Adobe gaat de hero waarschijnlijk geen flash geven!
Ik draai reeds een custom Hero 2.1 rom met Sense en de standaard HTC browser heeft gewoon Flash ondersteuning (dumpert.nl doet het, maar dat zal dan wel Flash 9 zijn).

Ook heeft Gmaps in deze rom turn by turn navigatie in de EU en multitouch pinch zoom, het kan dus allemaal wel maar HTC (of Google) wil het niet...
Ik denk dat het puur door de legend komt, een iets sneller toestel wat totaal overbodig
word als de hero (die veel goedkoper is) 2.1 heeft en de desire uit is.

Nu de hero nog met 1.5 geleverd wordt is er meer kans dat mensen de legend kopen.
Als de hero straks ook op 2.1 loopt en er weinig verschil meer is behalve paar mhz en uiterlijk/groter scherm gaat de prijs van de hero zwaarder wegen in het besluit. Tenminste zou het bij mij doen. Daarbij als de desire eenmaal uitkomt die niet veel duurder zal zijn als de legend nu is het helemaal makkelijk kiezen... De desire of de veel goedkopere hero.

[Reactie gewijzigd door Staffie666 op 15 maart 2010 14:01]

Voor die paar euro's meer heb je met de Legend meer RAM, snellere CPU, betere camera met flash, amoled scherm, betere behuizing.

Dus nee, niet overbodig.
Ze moeten eerst de duurdere toestellen verkopen!
Ze zijn niet gek, wie gaat nou een telefoon van 500 euro kopen terwijl je zo'n goedkope hero kan halen voor een prikkie met android 2.1
HTC legend is 'maar' 40/50 euro duurder als de hero, oftewel onder de 400 euro, namelijk 380/390 euro en de hero zit rond de 340/350 euro!

Dus ja als je nu 2.1 wilt en een snellere CPU moet je nu 40/50 euro meer neerleggen ja, daarmee heb je ook een nieuwer toestel met langere ondersteuning, en je bent meer de man met een unibody design (als je er van houd, iig de vrouwtjes) ;)

Al met al toch 4 puntjes die het verschil tussen een hero/legend duidelijk aangeven ;) Lijkt me verstandig als je nu nog moet kiezen dat je dan voor de legend gaat, als je nu een hero hebt zou ik er ook niet aan denken een legend te kopen want je verkoopt je toestel met zwaar verlies en zo loopt dat verschil aan prijs wel behoorlijk op, en dat zijn die paar puntjes naar mijn mening ook weer niet waard ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2010 11:09]

En over een maand of 2 heb je een bijna 2x zo snel toestel voor 30,- meer.
Dan ben je imo niet slim als je nou een legend koopt tenzij dat unibody design je echt zo aanspreekt
Het is maar wat je prikkie noemt. Een hero is 35 euro goedkoper :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee