HTC komt met 'unibody-smartphone' op Android

HTC heeft op het Mobile World Congress drie toestellen gepresenteerd. De Legend is de opvolger van de Hero en is voorzien van een opvallend design. De Desire heeft een 1GHz-processor aan boord en de HD Mini draait Windows Mobile 6.5.3.

De Legend onderscheidt zich vooral door zijn metalen behuizing, die net als de 'unibody'-behuizingen van Macbooks uit een stuk aluminium is vervaardigd. De Legend heeft daardoor geen traditionele batterijklep, maar een schuifje aan de onderkant van het toestel.

De Legend draait op een Qualcomm MSM7227-processor, de opvolger van de MSM7225 die onder meer dienst deed in de Hero. De MSM7227 heeft een ARM11-core op ARMv6-instructieset en is met 600MHz iets hoger geklokt dan de 528MHz in de Hero. De Legend komt in de eerste helft van maart op de markt en moet in de losse verkoop 449 euro kosten.

De Desire, die de codenaam Bravo droeg, heeft een Qualcomm QSD8250-processor die op 1GHz is geklokt. Deze ARMv7-processor vormde eerder al het hart van het Windows Mobile-toestel HD2 en de Google-telefoon Nexus One. Net als de Nexus One heeft de Desire een 3,7"-capacitief amoled-touchscreen met een resolutie van 800x480 beeldpunten en draait het op Android 2.1. De Desire krijgt HTC's eigen Sense-interface mee.

Het nieuwe Android-toestel heeft een optisch trackpad, dat hetzelfde werkt als een optische muis. De Desire moet eind april op de markt komen in Nederland en krijgt een adviesprijs mee van 499 euro.

HTC kwam ook nog met een Windows Mobile-toestel: de HD Mini, eerder bekend als Photon. Deze nieuwe smartphone heeft een 3,2"-capacitief touchscreen, dat multitouch ondersteunt. Net als de Legend draait deze Windows Mobile-smartphone op een MSM7227-chip van Qualcomm. De HD Mini is uitgerust met de nieuwste versie van Windows Mobile, 6.5.3, en de nieuwste versie van HTC's eigen interface Sense, die ook op de HD2 staat. De HD Mini komt in april op de markt en moet 399 euro kosten.

HTC Legend, Desire en HD MiniHTC Legend, Desire en HD Mini HTC Legend, Desire en HD Mini

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-02-2010 • 11:30

70 Linkedin

Reacties (70)

70
70
53
0
0
1
Wijzig sortering
Bij de hoeveelheid ram dien je bij (htc) Android altijd 100MB af te trekken.

Voorbeeld: Hero 288MB ram: bruikbaar voor OS en user: 188MB ram
G1 192MB ram: bruikbaar voor OS en user: 92MB ram.

Elke android bezitter kan dit bevestigen, op 1 na;
De samsung galaxy bezitter. Belachelijk dat, omdat samsung eerlijk de echt beschikbare hoeveelheid ram publiceerde, iedereen dacht dat de samsung minder ram zou hebben dan een g1.

Via hacks kan je bij bijv. de G1 10MB van de videobuffer aftrekken. Wel is dan de 3d performance sterk verminderd.

Maar anyway, de unibody heeft dus geen 256 MB maar slechts 156MB ram voor OS en userapps beschikbaar.
Schrijf daar maar eens een artikel over, over hoe htc eindgebruikers probeert te foppen.
Edit:Een pc user zou zich ook genaaid voelen als zijn 1.92GB ram geadverteerde pc maar 920MB totaal systeem ram heeft.

[Reactie gewijzigd door Faust op 16 februari 2010 12:18]

beetje raar verhaal.. je os neemt altijd geheugen in beslag! En het daadwerkelijk aantal geheugen in het toestel zit er ook gewoon in.
Je zou eens kunnen lezen wat ik schreef,
Bij de g1 heb je maar 92MB systeem ram, je OS moet dus ook hierin passen.
Daarom heeft elke g1 gebruiker van zijn "192MB ram" slecht +-40MB beschikbaar om zelf apps te draaien. Android 1.6 neemt iets meer dan 50MB van die 92 in.
Je vergelijkt nu wel leuk de RAM van een telefoon met dat van een PC maar het is dus vergelijkbaar met de HDD van een PC, die ook al met 10Gb vervuild is door een OS als je een PC met OS koopt (maar 70Gb van de 80Gb over)... En dat OS neemt standaard ook nog is wat RAM op dus al was je vergelijking wel goed gelegd klopte die als nog niet :)

Je hebt wel gelijk dat fabrikanten daarin samen consistenter moeten zijn zodat wij beter kunnen vergelijken.
Anoniem: 155787
@Faust16 februari 2010 12:51
Faust Ik dacht dat je ging stoppen met dit soort onzinnige en incorrecte posts.

Geïnstalleerd ram beschikbaar ram en vrij ram geheugen zijn heel erg verschillende dingen zelfs jij zou moeten kunnen bedenken dat het nou niet bepaald een leugen is van HTC dat de door hun gespecificeerde hoeveelheid aanwezig is.

Als je niet tevreden bent over je hero is dat geheel aan jou maar om nou zo veel mogelijk te zeuren over android en android toestellen is nou niet bepaald een goede oplossing.
Als je op geen manier in overeenstemming kan geraken met android blijf er dan ver vandaan maar ga geen halve waarheden verkondigen.

Claimen dat het niet eerlijk is dat je besturing systeem systeem bronnen gebruikt of reserveert getuigt van ultra noob-ness.
Dit zegt overigens ook wat over het niveau van de modders hier.

Edit: was even vergeten dat er op on-topic score gemod wordt hier en niet op inhoud (triest systeem wat mij betreft).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 155787 op 16 februari 2010 12:56]

Volgens mij heb je het over een andere reactie, want dit heeft niets met android te maken, eerder de manier waarop htc zijn product specs opgeeft. Dus ook in dit geval; vandaar de ontopic.
Samsung geeft wel correcte getallen.

Over noobness gesproken, het is niet de issue dat het os systeembronnen gebruikt of reserveert. Zoals gezegd kan je os op geen enkele manier bij die 100MB komen.
Het os reserveert en gebruikt delen van de resterende 92MB.

Edit: als je wil klagen over de moderatie, klaag dan over de +1 van je eigen post. Je post bevat namelijk valse beschuldigingen en verkeerde informatie. Je post draagt daarnaast niets bij aan de discussie. Ofja. Mogelijk wel: dat zelfs android gebruikers niet weten hoeveel werkgeheugen hun toestellen hebben.

[Reactie gewijzigd door Faust op 16 februari 2010 13:23]

We weten prima wat onze hoeveelheid werkgeheugen is, enkel als je een samsung hebt is het ff zoeken (aangezien die melden wat er over blijft, wat na elke update veranderd).

Het is en blijft een feit dat mijn toestel bijv. 256MB RAM (en het dubbele aan ROM) heeft ongeacht of ik daar 1MB of 256MB van kan gebruiken ;)

Als laatste nog, 32bit versie van windows op een systeem met 4GB wordt ook verkocht onder het mom van 4GB en niet met 3.3GB :)

Edit volgens mij is er trouwens een manier om nog meer vrij geheugen te krijgen, voor mijn telefoon tot 60MB extra (dus 220 totaal te besteden voor me zelf) maar dat werkt nog niet 100% dus is ff afwachten ;)... Door het cache van de data partitie af te halen en naar een andere partitie te schrijven (en dan heb ik het niet over een SD kaart)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 februari 2010 14:12]

IGP's op je pc maken ook gebruik van je system RAM en dat wordt er ook niet van afgetrokken als je een pc koopt. Zeer slechte vergelijking dus.
Bij pc shared ram gaat enkel het videogeheugen ervan af.
Die 100MB is echt niet allemaal videogeheugen.
Een framebuffer van 32MB zou al extreem groot zijn. Maar al was het 32MB er zijn dan dus nog vele andere buffers die in die 100MB zitten.

In het geval van de g1 is meer dan de helft van al je totale ram niet beschikbaar. Niet voor applicaties en niet eens voor het OS.

Dat mijn 2GB macbook 128MB aan de gpu afstaat is mij bekend ja.
Of dat je bij onboard kaarten vaak zelf de grootte in kunt stellen ook.
Een pc user zou zich ook genaaid voelen als zijn 2GB ram geadverteerde pc maar 1.5GB heeft
Beantwoord deze vraag eens: Hoeveel ram zit er nou daadwerkelijk in die HTC Hero/G1. Juist ja, dat is dan ook wat er op de doos gaat staan.
Precies hetzelfde gebeurd al jaaaren bij onboard videokaarten, dus ik begrijp jouw probleem ermee niet echt. :')
'... over hoe htc eindgebruikers probeert te foppen.'

Slaat nergens op wat je zegt, vind je niet?
Als je een laptop of Macbook koopt, staat er toch ook gewoon aangeven hoeveel RAM er daadwerkelijk in je laptop zit? Datzelfde doet Apple ook, HP ook ..en HTC ook, en zo nog 98% van de fabrikanten.
Iemand bij HTC Nederland heeft (de tentamens van) zijn of haar marketing colleges heel hard gefaald: Met een prijsverschil van 50 euro tussen de Legend en de Desire is de Legend het geld simpelweg niet waard. Voor die 50 euro krijg je nl. een veel snellere cpu en dus een veel vloeiendere Android experience. Ik heb trouwens op androidandme.com gelezen dat de Desire juist 576MB RAM zou krijgen - meer dan de GN1 dus.

@AdnanKananda:
Een prijsverschil van 100 euro had ik redelijker gevonden moet ik zeggen. Dat is, dat de Legend 50 euro goedkoper zou worden; dus niet dat de Desire dus 50 euro duurder moet worden :p

Verder is mijn persoonlijke mening dat de desire er heel mooi uitziet; Het ontwerp doet me wel aan de GN1 denken, maar dat is denk ik geen toeval. Eén (uit meerdere) mogelijk scenario is dat Google HTC benaderde voor een "superphone" toen HTC al aardig ver gevorderd was met het ontwerp van deze telefoon.

@PPie: Daar zit misschien nog wel wat in, hoewel ik me dan ga afvragen wat ze nou eigenlijk met de Legend zelf willen.

@PcMedic: Gezien de gebruikte materialen en het feit dat het een unibody phone is, lijkt het me juist waarschijnlijker dat de Legend veel (met de nadruk op veel) goedkoper te produceren is dan de Desire. Maar als dit waar is is het geen sterk staaltje marketing om de telefoon boven z'n marktwaarde te verkopen: Ja je haalt de mensen die sowieso al een Legend zouden kopen over om een Desire te kopen, maar je haalt nog veel meer mensen over om beide telefoons maar lekker over te slaan en een telefoon van een concurrent te kopen (hoe halfslachtig die ook zijn uitgevoerd).

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 16 februari 2010 21:08]

Iemand bij HTC Nederland heeft (de tentamens van) zijn of haar marketing colleges heel hard gefaald: Met een prijsverschil van 50 euro tussen de Legend en de Desire is de Legend het geld simpelweg niet waard. Voor die 50 euro krijg je nl. een veel snellere cpu en dus een veel vloeiendere Android experience. Ik heb trouwens op androidandme.com gelezen dat de Desire juist 576MB RAM zou krijgen - meer dan de GN1 dus.
Gefaald of een sterk stukje marketing? Het feit dat de prijsverschil klein is, maakt mogelijk dat de duurdere telefoon beter wordt verkocht. Met mogelijk resultaat meer winst.
Mensen kopen bij keuze uit drie modellen vaak de middelste.
Daarnaast, voor wie de telefoon krijgt bij zijn abo en niet of nauwelijks moet bijbetalen of juist 50 meer is dat bedrag mischien wel net te veel en een reden om de duurdere niet te nemen.
Ze zitten juist niet te slapen. Ik vind het vrij logisch.

De echte tweaker kiest voor de Desire, puur voor de specificaties. Dat neemt niet weg dat er veel tweakers zullen zijn die het design van de Legend meer aansprekend zullen vinden.

Kortom, de echte tweaker ziet de betere specificaties, de gemiddelde consument ziet in de Legend een 'mooier' (hoewel dat niet mijn mening is) toestel, voor een lagere prijs.

Overigens is helemaal niet bekend of de Legend geen vloeiende Android experience valt te beleven. De Hero is immers ook ruimschoots in staat om een vloeiende Android experience te geven. Echter was het zo dat dit toestel redelijk snel de markt op werd gegooid, terwijl op dat moment de ontwikkeling van Android ineens in een stroomversnelling kwam.

[Reactie gewijzigd door AdnanKananda op 16 februari 2010 11:44]

Ik zie niet in hoe dit falend is. Tevens is dat een rare zin, met een niet logische gevolgtrekking.

Maar HTC heeft altijd al wat android telefoons betreft vreemd gehandeld: De Hero was naast de software niet zo heel anders als de magic. En dan maken ze later een Magic 1.2, die echt helemaal als de Hero is. En dan nog die Eris in de States. Ohja en dan zoiezo die USA uitvoering van de Hero. Geef die dan ook gewoon een andere naam.

Maar ik ben het met je eens dat dit een behoorlijk klein verschil is. Maar vergeet alleen niet dat deze toestellen niet helemaal in dezelfde klasse vallen: Er zit naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk verschil in de afmetingen, batterij en batterijgebruik en dus constructie. En hopelijk in het werkgeheugen. Maar omdat de HD2 opeens extra geheugen blijkt te hebben en de Nexus One weer niet, betekend niet direct dat deze telefoon toch weer net als de HD2 extra (verstopt) geheugen zit, gewoon omdat de Desire weer van HTC is.
Of het is juist bewust: Als je het geld voor de ene variant over hebt, is de 50 euro stap naar de volgende zo klein dat je die ook doet, terwijl voor HTC het verschil in kosten waarschijnlijk nihil is...
Voor het prijsverschil van 100 euro laat je het waarschijnlijk zitten...
Ligt het aan mij of ben ik echt de enige die nog graag een toetsenbordje aan z'n telefoon heeft? Sinds er mails zijn op de gsm gebruik ik dat meer dan ooit (nooit veel gesmst)... Mijn HTC/iPhone ervaringen vielen dan ook altijd serjeus tegen.

Komt HTC hier echt niet meer aan toe? Moet ik doorbijten en geraak ik het wel gewoon op een touchscreen? Of moet ik mijn Blackberry bijhouden?

iemand een idee voor een goede telefoon met Android én een klaviertje? Iets van motorola misschien?
Iphone wordt nog steeds gezien als de beste onscreen keyboard telefoon.
Dit is niet mijn mening; maar die van haast alle reviews.

Ik heb een g1, deze typt bijzonder prettig. Volgens reviews prettiger dan de milestone.
Maar zelfs de milestone zal beter typen dan het android onscreen toetsenbord.
Wellicht is de milestone een aanrader, daar deze over zeer goede specs beschikt, en een voor jou handig toetsenbord heeft.
Bedankt voor de snelle reactie, was net naar de milestone aan het kijken en voldoet volgens mij als enige telefoon aan mijn vereisten.
Hij is echter nog niet beschikbaar in België (waarschijnlijk door het verbod op koppelverkoop), en dat zou ook willen zeggen dat als hij hier komt, zijn prijs waarschijnlijk ver boven de 500€ zou liggen.

Ik zal er in elk geval op wachten, want het lijkt me een zeer capabel toestel (en volgens de test hier op tweakers, bijna even snel als de Nexus One).

De Blackberry Storm die ik had typte nog een pak beter als mijn iPhone, maar omdat ik hoorde dat dat de beste foons zouden zijn met touchscreen moet mijn volgende toch zeker een toetsenbord hebben.

Raar dat er zo weinig op de markt zijn... het maakt het surfen/mailen zoveel gemakkelijker.

Edit: net toch een paar gevonden in België, en onder de magische drempel van 500€! Vnice!

[Reactie gewijzigd door ZesPak op 16 februari 2010 13:41]

Graag gedaan :)
Vergeet niet een review te schrijven als je hem eenmaal hebt :) !
De Desire 256MB, is dat bevestigd? want de geruchten zijn nog steeds 256MB vs 512MB.
Link

1GHZ processor, 512 MB ROM/576 MB RAM

Edit: Ik weet niet zeker tot hoeverre de bron betrouwbaar is.. Laten we hopen voor het beste. :)

[Reactie gewijzigd door BBenedictus op 16 februari 2010 11:56]

Gizmodo geeft aan 576MB RAM. Wat is het nu dan?

Internally, a 1Ghz Snapdragon chip, 512MB of ROM and 576MB of RAM, 1400 mAh battery, Wi-Fi, Bluetooth and GPS all lurk. The camera is 5.0-megapixels with autofocus and flash. It's running Android 2.1 with HTC Sense, and will be available in a couple of months time. It's better-specced than the Legend, but with those looks, the Legend will steal the show I'm sure.

http://gizmodo.com/547264...-one-with-top+notch-specs
het is 576 mb ram volgens HTC zelf.

http://www.htc.com/www/product/desire/specification.html

Overigens is op de nederlandse htc site nog niets te vinden van de modellen.
De geruchten gaan dat de legend hier als eerste verkrijgbaar gaat worden!
Ligt het aan de foto, aan mij, of is het zo dat de Desire minder ruimte buiten het scherm inneemt dan de Legend. De mini heeft, mi, al helemaal teveel 'loze ruimte'.

Desalniettemin vind ik alle drie de toestellen wel wat hebben. In mijn kennissenkring zou ik met deze drie telefoons de meeste mensen wel blij kunnen maken :)
Dat komt vermoedelijk door het schalen van de foto's. De randen zijn waarschijnlijk ongeveer even groot, ivm met technische mogelijkheden, maar omdat de mini kleiner is zijn ze verhoudingsgewijs groter.
Ik zag toevallig net dat de HTC Desire inmiddels al te pre-orderen is voor 449 euro bij de pdashop, en dat er ook een zilveren versie is:

http://www.pdashop.nl/pro...K-Ev9v09p8CFQk13godKRoVYQ

waar de verwachte datum op 9 April staat.

Disclaimer: Bedoelt als tip voor enthousiastelingen, niet als reclame...

[Reactie gewijzigd door Dante01 op 16 februari 2010 14:03]

Bedankt voor deze informatie, ik had nog nergens anders gezien dat hij in twee kleuren komt. Lastig hoor, vind zowel de bruine als zilveren versie erg mooi.

Eindelijk een topmodel met Android van HTC. Ben erg benieuwd, zou wel eens de opvolger van mijn iPhone 2G kunnen worden. Hij lijkt op het eerste oog vrijwel perfect.
Anoniem: 260596
16 februari 2010 16:15
Bij Specs & Afbeeldingen (zie hier en hier) staat dat de Desire een resistief touchscreen heeft, terwijl hier staat dat hij een capacitief touchscreen heeft. Kan iemand hier even duidelijkheid over scheppen?
Ik gok er op dat het precies hetzelfde scherm is als die in de Nexus One zit (vrij aannemelijk aangezien HTC ze beide laat produceren), en dat het dus een capacitief touchscreen is.
Anoniem: 345042
16 februari 2010 11:36
totaal verkeerde keuze.
de Desire zou een unibody moeten hebben. Nu moet je kiezen tussen performance of looks..
en die keuze zou je niet hoeven te maken
Niet iedereen kijkt naar performance zoals jij misschien doet, neem nou moedertjes. nu weet ik dat niet elke moeder zon ingewikkelde telefoon meestal koopt. Maar als ze de telefoon zien kopen ze hem toch wel omdat ze hem slechts gebruiken voor bellen/smsen dan heeft performance niet echt iets te zeggen

*typo*

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 326500 op 16 februari 2010 11:40]

misschien voor deze doelgroep.

ik zei nu wel performance maar eigenlijk wil je gewoon een os dat soepel loopt.
Je hebt geen Snapdragonprocessor nodig om een os soepel te laten lopen.
Dat wil niet zeggen dat het niet helpt ;) Nou weet ik wel dat je dat ook niet bedoeld, maar het is goedkoper om betere hardware te maken, dan om je OS te herschrijven...

Aangezien HTC windows mobile zou moeten herschrijven ;)
Dan is het alternatief om geen windows mobile meer te gebruiken.
Bij Android kun je iets makkelijker onderdelen aanpassen, en als alle hardware ermee compatible is kun je daarna ook overstappen op LiMo, of een eigen distro, of zelfs overstappen op een xBSD variant.
tenzij er Windows in de naam zit?
Ik hoop niet dat je bij zo'n unibody-telefoon bij een defect de telefoon terug moet sturen.

Nu kan je nog makkelijk iets vervangen als het stuk is door met een schroevendraaiertje, etc. aan de slag te gaan.
Even in China het onderdeel bestellen en zodra dat binnen is een uurtje knutselen en presto.

Zeker gezien de 'snelheid' van de Nederlandse providers lijkt het me dat je dan opeens 2 maanden je telefoon kwijt bent als er iets kapot is...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee