Ziggo stopt met ethernet to the home in Boxmeer

Ziggo gaat stoppen met het aanbieden van ethernet to the home in Boxmeer, nadat abonnees te kampen hadden met internet- en telefoniestoringen. Volgens de kabelaar is etth achterhaald door het inmiddels veelgebruikte docsis 3.0.

Ethernet to the Home werd in 2007 in de gemeente Boxmeer geïntroduceerd door kabelaanbieder @Home. Abonnees hadden geen kabelmodem nodig en konden direct een ethernetkabel in het centrale aansluitpunt prikken om een internetverbinding te krijgen. @Home, later opgegaan in Ziggo, leverde downloadsnelheden tot 40Mbps, al zou de techniek geschikt zijn tot 100Mbps. In Boxmeer telt Ziggo momenteel 2500 huishoudens die gebruikmaken van etth-internet, maar de afgelopen weken hadden zij te maken met aanhoudende storingen. Volgens Ziggo waren de problemen na het sturen van een monteur om een dhcp-server tot de orde te roepen weer verholpen, maar de problemen bleven aanhouden.

Ziggo heeft berichten dat het gaat stoppen met het aanbieden van internet en voip via etth-verbindingen in Boxmeer inmiddels bevestigd. De techniek zou zijn achterhaald en de 'proefperiode' - die nooit hardop is uitgesproken - zou zijn beëindigd. Ziggo wil in Boxmeer breedbandinternet gaan aanbieden op basis van docsis 3.0. Daarbij kan de gebruiker snelheden van 120Mbps of meer behalen, maar dan is wel een kabelmodem nodig.

Het Ziggo-netwerk Boxmeer zal uiterlijk deze zomer overstappen op docsis 3.0-technologie, zo laat een woordvoerder van Ziggo weten; desondanks zijn de aanvraagpagina's voor een etth-abonnement nog actief. Bovendien is etth ook op beperkte schaal beschikbaar in enkele wijken in Oldenzaal en Almelo, maar het netwerk aldaar wordt beheerd door de firma Cogas. Ziggo wist maandag nog niet te melden of ook in hier etth vervangen zal gaan worden door docsis 3.0-technologie.

Update 11:20: Tijdspad voor de overstap van etth naar docsis 3.0 is aan het artikel toegevoegd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-01-2010 • 10:10

41 Linkedin

Submitter: Movinghead

Reacties (41)

Wijzig sortering
Goed hoe het geheel werkte was dat de kabel modem verhuist was van de klant naar de kast in de straat. Met andere worden de klanten hadden dus gewoon een ethernet verbinding met een industriële kabel modem in dat grijze doosje op de hoek. In theorie konden deze dingen tot 120Mb/s aan data versturen maar omdat je dan wel erg veel van die dingen nodig had in de kast werd er gekozen om tot 40Mb/s te gaan iets dat natuurlijk toen men begon best nog snel was.

In middels is euroDocsis 3.0 al lang en breed uitgerold dat betekend dat de organizatie die de Amerikaanse Docsis standaard vertaald naar de Europese versie heel erg veel sneller heeft gewerkt dan ze tot noch toe gedaan hebben. In 2005 had ik mijn eerste training over Docsis 3 dat de standaard minder dan 2 jaar later al in Europa getest kon worden toont aan hoe veel sneller men werkte in vergelijking tot Docsis 2.0 waar he bijna 3.5 jaar duurde.
Het probleem is dat de frequentie banden per kanaal op de kabel in Europa anders zijn dan in Amerika (NTSC vs PAL (4MHz vs 6MHz) en dat de onderband (upload kanalen) ook net even anders zijn. Al met al moet dus alles op nieuw getest worden en zo als je het zelfde wilt uitrollen in Europa.

Hoe dan ook in theorie kan Docsis 3 in Europa tot wel 300Mb/s maar de grote vraag blijft of dat ook nodig is op dit moment zijn de 120Mb/s verbindingen die her en der te vinden zijn meer dan genoeg voor iedere power user. Omdat de kabel bedrijven door de manier waarop een kabel netwerk in elkaar zit niet echt met elkaar kunnen concurreren op een kabelaansluiting (niet zonder erg hoge kosten voor de nieuwe partij) en de ADSL bedrijven maar niet in de buurt willen komen van de 120Mb/s hoeven de kabel bedrijven ook niet meer te leveren of te proberen om de kosten verder te drukken.
Pas als ADSL weer een echte bedreiging wordt wat betreft snelheden zul je de Docsis 3 modems dichter in de buurt van hun potentieel zien komen. Tot dat moment denk ik dat we niet snel over de huidige maximum snelheden zullen gaan.
+2Anoniem: 341872
25 januari 2010 13:37
Ziggo EttHome in Boxmeer:
Er zit een kastje aan de muur met RTV-antenne-aansluiting en een RJ45-aansluiting. Deze netwerkaansluiting is 'slechts' 10baseT, dus, voor hogere snelheden zou je al moeten investeren in een ander kastje, a 250 euro, inclusief monteur. Dat kastje zou dan 100baseTX moeten zijn, volgens de verhalen. Vergeleken met het potentieel van docsis 3 is dat dus ook alweer achterhaald.
affijn.. Je meldt aan op een portal. Daarna ipconfig /renew en je hebt internet.
...Tenminste... als er zich geen storing voordoet.
Na de recente grote storing zouden alle EttH-abonnees een brief krijgen met daarin uitgelegd de toekomst van EttH en de mogelijkheden om over te stappen. Op die brief wacht ik nog steeds...
In de media en van de EttH helpdesk verneem ik, dat EttH gaat stoppen en dat men waar nodig het netwerk gaat upgraden naar Docsis 3. Nadeel is dat ik straks geen bijna-10mbps upload meer heb, maar goed. Ik zou nu dus over kunnen stappen naar een all-in-1 abo met TV, 50down, 5up. Da's nog altijd een stukkie beter dan wat ADSL momenteel te bieden heeft.
Zoals gezegd, Ziggo gaat dus binnenkort weer sleutelen aan het netwerk......
Ik heb alvast een ADSL-abo'tje erbij genomen (max 6-8 mbit in mijn postcode), zodat ik een nood-verbinding heb gedurende het Ziggo upgrade project. Als je de verhalen mag geloven, zit je tijdens zo'n upgrade dagenlang zonder internet en met een beetje pech ook zonder televisie.

Ik ben benieuwd...
Ehm, en met een kabelmodem wordt je ook weer verplicht het televisie aanbod af te nemen. Of niet soms ?
Nope. Ik heb kabelinternet van Ziggo... meer niet. Geen tv abbo ofzo.
Weet je dat wel heel zeker? Op hun website melden ze:

V: Heb ik een televisieabonnement van Ziggo nodig om internet van Ziggo te krijgen?
A: Ja. Om te kunnen internetten met een internetabonnement van Ziggo kun je niet zonder het basisabonnement van € 16,45 p/mnd.
Zoals het daar staat is het dus duidelijk koppelverkoop. Dit mag niet volgens de EU wetgeving. Dus klaag ze gerust aan. :)
In deze vorm is dat dus wèl legaal mogelijk.
Het staat een beetje brak op de site. Op het ADRES waar Internet geleverd wordt moet ook TV geleverd worden. Ik had vroeger kabel Internet terwijl de TV op naam van mijn ouders stond.
Gebeurd wel eens vaker, Niets anders dan een administratieve fout.
Je hebt geluk. Niets meer wijzigen aan je abbo, anders zal die tv er als nog bijkomen.
aangezien er niet veel te kiezen valt voor kabel tv zal backspace219 voor het gemak even vergeten zijn dat hij kabel tv (van ziggo) heeft :+ (anders stond er wel, ik heb digitenne of ik heb geen tv etc).
Volgens mij is dat inderdaad een fabel.

Bij iedere aanbieder betaal je ook kosten voor de lijn waarover het gaat. Of dat nou adsl of kabel is maakt niet uit. Eigenlijk is dit zo gek nog niet je betaald gewoon voor het feit dat de kabel in de verdeler zit. En die kabel en techniek die erachter hangt moet gewoon onderhouden worden en dat kost geld.

Om onnodige reacties tegen te gaan wil ik ook melden dat er adsl aanbieders zijn waarbij je geen kosten betaald voor het gebruik van de lijn van kpn. In dit geval zorgt de desbetreffende aanbieder voor de betaling van de kosten van de lijn.

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 25 januari 2010 12:07]

Je bent nog niet eens verplicht om een kabelmodem weg te zetten. Maar inderdaad, je hebt een basispakket televisie nodig als je via Ziggo wilt gaan internetten. Dat kost je 16,45 p/mnd.
Ziggo zal vast een passende oplossing bedenken voor de klanten die nu 'etth' gebruiken.
Ze moeten wel, want 2500 klanten gaan niet zonder mokken meer betalen omdat de provider hun huidige dienst stopt.

Ik heb de laatste tijd prima ervaringen met Ziggo, en heb geleerd dat ze vrij flexibel zijn als je op de juiste manier onderhandeld. Ziggo wil die 2500 abonnees graag houden, dus zal niet moeilijk doen. Of ze dan een apart abonnement 'maken' voor die 2500 klanten, of ze gewoon overzetten naar een Ai1 abonnement voor dezelfde prijs als etth zien we wel.
Tuurlijk niet, de rest van het land heeft altijd al internet via een kabel modem. Dit met ethernet was een beperkte test waar je eigenlijk met zijn allen op een grote router aangesloten bent.
Duur proefje dan, eerst de hele wijk openbreken om de kabels te trekken en dan de boel afdanken. Wie gaat dat betalen?
Kabels trekken? Er is geen extra kabel getrokken naar de huizen toe hoor.
Gaat het over telefoon draden dan?
Dan zouden ze in elk straatkastje switches moeten hebben geplaatst.
Nee, het gaat gewoon over de oude coax kabels, alleen is er een speciale wandcontactdoos in alle huizen gezet waar de ethernetkabel in moest. Voorderest kon bijna het hele etth gebied behalve een aantal huishoudens in Boxmeer zelf al sinds afgelopen zomer internetten via Docsis 3. Ik ben zelf in augustus namelijk overgestapt. (alleen had ik een verkeerd modem gekregen en was de verbinding wel heel erg brak)
Euh.. corrigeer me als ik het verkeerd heb, maar ETTH ging toch over de bestaande coax-kabels die al in bijna elk huis liggen? Volgens mij werd er toch alleen een RJ45-connector in de CAI-ingang gebouwd?

En wellicht wat apparatuur bij Ziggo zelf, maar mogelijk dat die gewoon heringezet kan worden voor andere doeleinden.

En wie dat gaat betalen? Nou, dat lijkt me toch vrij duidelijk? Ziggo natuurlijk.
ze hebben inderdaad alleen het kastje vervangen, daar zit nu ook een RJ45 connector in. De straat is niet open geweest.
Ze hadden het ook niet kunnen testen.

Dan hadden we daar weer topics over kunnen vullen?
Wat doet dat ertoe? Jij niet in ieder geval.
Daarnaast hebben ze niets hoeven openbreken want dat ethernet werkte gewoon over de 75 ohm coax waarschijnlijk, die kwalitatief genoeg is om 3Gbit te kunnen halen als hij enkel vanaf verdeelkast tot aan je huis gebruikt zou worden.
Als je niets van de techniek afweet waarom dan zon reactie.
Ik ben zelf 1 van de monteurs die destijds bij de mensen thuis hun AOP gingen vervangen. En er waren dus mensen er er voor kozen om het niet te nemen omdat ze toen alles netjes inbouw hadden en het nieuwe zou opbouw worden (dubbel doos dus ook niet echt iets kleins ofzo) Deze zullen nu wel blij zijn ;)

Maar het is gewoon zo dat je nu in zo'n dubbele doos een Tras 1000/D hebt en daaraan gekoppeld een 2x doosje waarin een RTV aansluiting en RJ45 aansluiting zat.
1 ding scheelt wel, je hebt nu al UTP liggen op de juiste plek in het huis :P
Dan mogen de vriendelijke vrienden van Ziggo eerst eens gaan zorgen dat ze het modem (UBEE) wat ze uitleveren voorzien is of wordt van werkende firmware. . . anders wordt het halen van 120Mbps een lastig verhaal
Heb nu een maand of 2-3 de Ubee modem, werkt perfect. Geen uitval, momenteel haal ik tot 10MB/s, dus zou niet weten wat het probleem is. Ik weet dat het in bepaalde delen van NL wel problemen oplevert, maar het is zeker niet zo dat dat alleen aan het modem ligt cq iedereen met die modem problemen heeft.
Ik maak zelf gebruik van een UPC verbinding incombinatie met een Cisco doscis 3.0 modem.

de verbinding is gewoon brak. ik heb een abbo afgesloten voor 60Mbit down en 6Mbit up (rare verhouding, maargoed is het UPC)

De 60Mbit haal je eigenlijk nooit en 6Mbit upload haal je eigenlijk ook nooit. Dit heeft bij UPC een aantal oorzaken.

- Hoge overboeking

- ze knijpen bijv op torrent verbinding ( wanneer encryptie ingeschakeld haal je al hogere snelheden (30/40 Mbit max)

- ze knijpen op threads. ik heb hiervoor 10 verschillende servers in verschillende data centers gebruikt om dit te testen. Servers onderling halen 12,5Mb/sec stabiel. Maar wanneer ik ga downloaded van die servers haal ik 1,5 tot 2 Mb/sec ongeacht welke servers ik gebruik. Terwijl als ik naar 1 server 4 verschillende verbinding open zet haal ik in eens 4 x 1,5Mb/sec.

hoe is dit bij Ziggo gebruikers, ik begin UPC met haar geintje goed zat te worden en wil kijken naar alternatieven, daarbij hopend dat de OPTA het kabel netwerk vrijgeeft voor andere leveranciers.....
Ik haal doorgaans wel makkelijk de 60/6 bij m'n UPC abonnement, hoewel het wel te merken is dat er overboeking is.

Alleen de Eweka wordt duidelijk afgeknepen tussen 18:00 en 23:00. Hoewel het niet duidelijk is of dat dit aan UPC of aan Eweka ligt, Ziggo klanten klagen hier namelijk ook over.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 januari 2010 14:18]

En waarom zou die niet werken? Ik zit sinds een paar weken al netjes op 100mbit (speedtest.net bevestigd dat) en heb absoluut geen problemen.

Een beetje fundering zou wel welkom zijn.
Misschien eens het Ziggo forum hier bij Tweakers checken. De mijne werkt helemaal niet en die van me collega is na 1 maand ermee gestopt.
Half uur met de servicedesk gebelt, eindconclusie: firmware is brak, komt een update ergens begin 2010.
Helemaal mee eens! Ik heb ook een 50m/bit abbo van ziggo (en omdat ik in maastricht testregio woon zou het 120m/bit moeten zijn). De realiteit is dat ik met mijn Ubee modem zeker 20 seconden aan het wachten ben voordat tweakers.net geladen is. Het bekijken van bijvoorbeeld uitzendinggemist is onmogelijk. Dit probleem heb ik nu al weken. Maar toen ik vanochtend wakker werd had ik opeens de volledige 120m/bit :D Nu maar hopen dat dit zo blijft. Maar het is duidelijk dat de kinderziektes van docsis 3 bij ziggo nog niet weg zijn.
Persoonlijk denk ik dat het ook makkelijker is om 1 systeem te moeten onderhouden. Als etth niet dat brengt wat het zou moeten brengen en de huidige techniek MET een modem is sneller en stabieler, dan is er geen enkele reden om dan dit "project" door te zetten.
Reactie op : qwerty1971. Perongeluk verkeerd geplaatst

Er veranderd niet heel veel i.v.m. hoe het nu is. Ziggo verklaard dat ze het beter gaan doen en zoals je ziet gaan ze dat nu ook doen.

Ik snap de opmerking van het modem niet helemaal. Op dit moment hebben ze vanaf coax een kastje met daarop een rj-45 aansluiting. Hier prikt iedereen hun (draadloze) router in en vervolgens kan iedereen (draadloos) internetten.

Het enige verschil met de nieuwe situatie is dat het kastje vervangen word voor een modem wat exact diezelfde rj-45 aansluiting heeft. Het grootste verschil is dat deze nieuwe rj-45 een link van 1 gbit/sec heeft en de moderne modulatietechniek docsis 3 gebruikt waarmee veel hogere snelheden te halen zijn als het bestaande kastje. Daarnaast is het mooi meegenomen dat de consumenten een storingsvrije internetlijn krijgen.

Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom je zo negatief reageert op goed nieuws.

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 25 januari 2010 12:26]

Zo zou het eigenlijk overal moeten zijn, gewoon naast je kpn en ziggo doosje een ethernet-socket waar je zo in kan prikken.

Sim van Ziggo, want tja, als klant ben je toch het goedkoopst uit met alles-in-1, dus dat wordt lekker tv-abo's sluiten i.c.m. internet.
40 Mbit? Ja sorry meneer, u gaat nu naar 20 en hopelijk eind Q1 naar 30mbit. Ja, we worden wel wat duurder, maar de kwaliteit is ook beter, ook voor u.
Oh en de decoder kost 99 euro, het modem is gratis in bruikleen en de smartcard krijgt u van ons, leuker kunnen wij het niet maken! :o :+
+1Anoniem: 342087
26 januari 2010 11:38
Handig bedacht van Ziggo. Eerst de zooi slecht laten functioneren en dan als oplossing hun eigen systeem er doordrukken.
Op het moment van introductie liep etth qua techniek voorop. Nu is dat weer achterhaald.

Dus heeft niks met Ziggo te maken, daar Essent hiermee begonnen is. Ziggo heeft de zaak gewoon overgenomen, en ziet nu dat het beter kan.

Dus wat je schrijft is flauwekul. Ben blij dat er nu een moderner systeem wordt aangelegd.

Ziggo is voor mij een van de betere internet aanbieders. Nog nooit problemen gehad.
Ziggo ,is hier erg klantonvriendelijk bezig.Kan je vanuit de media vernemen dat je internet er binen kort mee op houd.Leuk is dat.En wat voor al die mensen die geen modem willen ,maar gewoon draadloos ethernet willen ,wat gaan ze doen? Ziggo verklaard elke keer,ja we gaan het beter doen,maar onder tussen trekken ze niks aan van kritiek..
Draadloos ethernet heb je nu ook niet, draadloos internet kan wel;). En da kan inderdeed ook gewoon via een kabelmodem (die ook gewoon een rj45 poot heef om je router/pc aan te sluiten).
Ziggo ,is hier erg klantonvriendelijk bezig.Kan je vanuit de media vernemen dat je internet er binen kort mee op houd.Leuk is dat.En wat voor al die mensen die geen modem willen ,maar gewoon draadloos ethernet willen ,wat gaan ze doen? Ziggo verklaard elke keer,ja we gaan het beter doen,maar onder tussen trekken ze niks aan van kritiek..
Dan sluit je toch gewoon een draadloze router aan... wat is het probleem?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee