Canon biedt 730 miljoen euro voor Océ

Het Japanse elektronicaconcern Canon heeft 730 miljoen euro geboden voor Océ. Het bestuur van het Nederlandse printer-bedrijf staat achter een eventuele overname. De twee partijen willen 's werelds grootste printer-concern worden.

Het bestuur en de commissarissen van Océ scharen zich achter het overnamebod van Canon. Ook enkele aandeelhouders en houders van preferente aandelen hebben hun instemming al kenbaar gemaakt. Canon biedt 8,60 euro in contanten per Océ-aandeel, waarmee het totale bod op 730 miljoen euro uitkomt.

"Dit is de best mogelijke combinatie in een consoliderende wereldwijde printing-industrie, die schaalvoordelen zal opleveren in research en development, productie en distributie", zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur van Océ, Rokus van Iperen. "De samengevoegde onderneming biedt ons toegang tot een gigantisch verkoopnetwerk in Azië en mogelijkheden voor wederzijdse kruisverkoop in Europa en de Verenigde Staten."

Canon en Océ willen de nummer één-positie op de wereldwijde print-markt innemen. Het hoofdkantoor van het in 1927 opgerichte Océ is gesitueerd in het Limburgse Venlo. Wereldwijd heeft het bedrijf 24.000 medewerkers op de loonlijst.

Het overnamebod ligt 70 procent boven de slotkoers van Océ op vrijdag en waardeert het bedrijf op 1,5 miljard euro. Daarmee lijkt het doorgaan van de overname zo goed als zeker.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-11-2009 • 10:34

69

Submitter: knirfie244

Reacties (69)

69
68
34
6
0
21
Wijzig sortering
Océ had na stopzetten van de ontwikkeling van de eigen kleurenmachines juist de samenwerking met Konika Minolta aangehaald voor de kleurenlijn. Andersom is Konika Minolta de zwart-wit productiemachines van Océ gaan voeren. Ondanks aanhoudende ontkenning bleven de geruchten van overname door Konika aanhouden.

Daarnaast is Ricoh al jaren op oorlogspad, en was het gezien de situatie niet ondenkbaar dat Ricoh ook Océ zou opkopen. Over Canon waren er weinig geruchten, dus vanochtend was ik zeer verrast te lezen over deze overname.

Ook de overnameprijs van 8,60, 70% boven de koers van vrijdag had ik nooit verwacht (ik heb helaas mijn aandelen Océ eerder dit jaar eruitgedaan ;( )
Dat wordt lachen. Vermoedelijk gaat Canon (leverancier nr. 1) nu al onze Océproducten (leverancier nr. 2) die economisch afgeschreven zijn versneld willen vervangen.

Dit levert Canon extra 'leverage' in de gespannen markt.

Tenzij er een nieuwe ster aan het groot-formaat-hoge output printer-firmament (hoge kwaliteit foto's in kleur en zwart-wit tekeningen) verschijnt die ons kan leveren wat wij nodig hebben.

De kleurencopiers/officeprinters die Océ van eigen label had voorzien, waren kwalitatief absoluut onder de maat. Ze stonden vér achteraan, vergeleken met Canon en Xerox, om er maar 2 te noemen.
Ze moeten wel. zakelijk papier is ten dode opgeschreven. Niet volgend jaar, maar binnen nu en 10, 15 jaar is er nog weinig papier binnen de kantoormuren te vinden. Jaarverslagen, documentaties, brochures... alles digitaal.
Ik weet niet of je weleens in en architecten- / projectontwikkelaars- / ingenieurs- / aannemersbureau rondloopt, maar daar gebeurt nog enorm veel op papier.

Bij lange na geen einde verhaal voor de printers dus.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 22 juli 2024 15:37]

Ik denk dat dit het einde betekend voor Océ in Venlo. Als ik het zo lees staat er duidelijk overname en als ik het commentaar van het bestuur hoor, dan wordt er fusie gepraat.

Zal wel weer om geld gaan......
Toch lees ik hier in het persbericht:
Na de afronding van de samenvoeging zal Océ, als divisie binnen Canon, een aparte juridische entiteit blijven met het hoofdkantoor in Venlo. [...] Bovendien is het te verwachten dat Océ’s hoofdkantoor, waarin research en development, productie en verkoopfuncties worden gecombineerd, een integrale rol zullen spelen in Canon’s Europese regionale activiteiten.
Hieruit kan je opmaken dat het hoofdkantoor in Venlo toch een bepaalde functie blijft hebben. Dat het een aparte juridische entiteit zegt natuurlijk vrij weinig over hoe groot die functie zal zijn en waar die uitgevoerd wordt, en in het stuk waar ze het over de specifieke taak van het hoofdkantoor binnen Canon, blijven ze vaag en gebruiken ze termen zoals "is te verwachten"

Er staat in het persbericht dat Canon verder geen verdere ontslagen zal uitvoeren bovenop de al aangekondigde ontslagen. Dit lijkt me sterk, er zullen toch op zijn minst functies dubbel zijn. Is zie dit ook meer als een zoethoudertje is voor de werknemers, vakbonden en vaderlandslievende critici. (ik lees zojuist dat Theo Willms van De Unie het hiermee min of meer eens is.)

En natuurlijk gaat het hier om het geld. Océ heeft het al tijden zwaar, de aandelenkoers stond dit jaar (wederom) onder druk. Op deze manier krijgen aandeelhouders nog wat waar voor hun geld en vergis je niet, de aandeelhouders zijn de eigenaar van dit bedrijf.

edit:
Verwacht het zelf niet, maar het is natuurlijk mogelijk dat er nog een ander bod komt. Zoals ook in het artikel van het FD staat:
SNS Securities analist Maarten Altena [...] vindt het geen 'knock-out' bod. Altena sluit daarom ook niet uit dat er nog een hoger bod komt waarbij hij HP en Kyocera als mogelijke kandidaten ziet

[Reactie gewijzigd door Drazor op 22 juli 2024 15:37]

Je hebt zeker gelijk over hoe het in het persbericht staat, maar ik verwacht niet dat op de locatie Venlo nog lang gewerkt zal worden met de huidige opzet. Ik verwacht dat binnen 10 jaar er geen productie of "hoofdkantoor" eenheid meer is in Venlo. Het is toch helemaal niet interessant om als groot bedrijf met diverse productie locaties een locatie in (duur) Nederland open te houden? Ik heb er verder ook geen bron voor, maar je ziet het gewoon weinig dat als een groot bedrijf een kleiner bedrijf in Nederland opkoopt, dat dit bedrijf ook in die grote in Nederland blijft bestaan. Als een groot bedrijf een kleiner bedrijf opkoopt gaat het vaak om een aantal dingen: Knowhow, klanten en/of netwerk.

@RJvdW:
Natuurlijk, dat begrijp ik ook wel, maar waarom moet Océ verkocht worden? Omdat de aandeelhouders dat willen? Wat is er mis met gewoon bestaan in plaats van maximaliseren van winst? En geld verdienen is niet de enige reden om een onderneming te hebben.....
misschien niet voor de oprichter maar voor de aandeelhouders helaas wel. De maatschappelijke functie van een bedrijf is totaal niet belangrijk voor de aandeelhouder. Die wil namelijk meer winst en wel nu, niet over 10 jaar. Dus als dat betekent dat de fabriek hier dicht moet omdat het in China goedkoper kan en dus meer winst oplevert dan moet dat. Dat er daardoor hier mensen op straat staan met alle drama's van dien is nooit een argument in die discussie.

offtopic: Mooi voorbeeld daarvan zijn de oliemaatschappijen. Die investeren nu minder in het vinden en ontsluiten van nieuwe olievelden omdat investeringen nu ten koste van de winst gaan en dat wil de aandeelhouder niet. Het feit dat dat op termijn meer geld oplevert is nu niet relevant. Men investeert dus anti-cyclisch.
De olieindustrie investeert anti-cyclisch omdat het geld er nu (met de lagere olieprijzen) niet is. Overheden (Rusland, Venezuela) hebben de IOCs na geleverde diensten uit de winstgevendste projecten geknikkerd, raffinagemarges zijn een drama en de projecten waarmee ze nu bezig zijn vallen allemaal tegen. Heeft niets met de 'hebberigheid' van aandeelhouders te maken. Investeringen worden in de olie industrie uit de lopende inkomsten betaald, er wordt nauwelijks met geleend geld gewerkt, omdat olievelden voor een bank een veel te risicovolle investering is: alles of niets.

Er wordt weinig geinvesteerd omdat de kosten hoog zijn, het geld (=willige investeerders) schaars, en de baten heel onzeker. Wil je dat veranderen moet er iets verbeterd worden aan tenminste 1 van die 3.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 15:37]

Bovendien is het te verwachten dat Océ’s hoofdkantoor, waarin research en development, productie en verkoopfuncties worden gecombineerd,
Oh. De verkooporganisatie van Océ zit op dit moment in Den Bosch. Lees ik hier dan dat dat naar Venlo wordt verplaatst?

Overigens zijn de R&D gebouwen in Venlo ook al voor de helft verhuurd aan andere partijen. Nu is Océ nooit echt goed gebleken in het (op tijd) ontwikkelen van nieuwe producten (ze hebben wel geweldige dingen, maar die komen dan 5 jaar te laat of zo) en ook al niet zo in het marketen ervan.
Als je het persbericht leest, dan blijft Océ bestaan als divisie van de Canon groep, het is zelfs zo dat een gedeelte van het Canon portfolio onder de Océ vlag wordt geschoven.


En natuurlijk gaat het om geld, daar gaat het practisch altijd om. De overname is voornamelijk gedaan vanwege schaal. Océ was gewoon een te kleine speler om te kunnen blijven concurreren. De combinatie van Canon en Océ is straks de grootste printerfabrikant van de wereld.

@mcdronkz - De bedrijfsleven (klein-, mid- en grootvolume) en displaygraphics markt is velen malen groter als de consumenten markt. Dit is sowieso de enige markt waar Océ in actief is, Canon doet wel aan de thuismarkt en is (in ieder geval op het gebied van kleuren inkjet) hier groter als HP. Canon en HP waren voorheen al ongeveer even groot. De combinatie van de twee is stukken groter als HP.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 15:37]

Over specifieke onderdelen valt nu nog weinig te zeggen. Maar een kan je wel zeggen, fusies en concentratie in een bedrijfstak gaat ten koste van banen en concurrentie en is nadelig voor de maatschappij als groter geheel.

OC was toch een prachtig Nederlands bedrijf, dat hier werkgelegenheid en knowhow bracht. Helaas weer een minder.

Als wij dit systeem niet kunnen veranderen zal Marx toch nog gelijk krijgen en zal de accumulatie van kapitaal alsmaar verder gaan tot het in handen is van een kleine elite. In feite gebeurt dit ook. Er zijn nu families die meer bezitten dan middelgrote landen. Maar hun invloed is verholen omdat de grootaandeelhouder, de nieuwe geldadel, niet zo vast zit aan een specifiek bezit als de vroeger de grootgrondbezitter.

Zo hebben deze mensen miljarden verdient aan het in de schuldsteken van de bevolking via banken. Maar de banken zijn slechts een instrument voor hen. Zo verkocht de Rothschild familie hun kroonjuweel de ABN op tijd met veel winst na jaren superwinsten te hebben getoucheerd. Na de val kopen ze de aandelen weer goedkoop en beginnen het spel opnieuw. Iedereen focust op de managers van banken die superbonussen incasseerden, maar dat zijn slechts de zetbazen van het grootkapitaal.

De mondialisering is een grote bedreiging voor de werkgelegenheid wereldwijd, omdat hoe groter de markt wordt, hoe minder spelers er op opereren. Is de markt verdeeld in lokale markten dan kunnen daar kleine en middelgrote lokale ondernemingen op opereren, maar op de mondiale markt worden ze opgekocht. En niet te vergeten, lokale bedrijven betalen ook lokaal belasting en dragen bij aan de maatschappij waarop zij opereren, dat geldt niet voor multinationals.

Ik kan alleen maar zeggen: jammer.
Tot zover de woordvoerder van het anti-globaliseringfront.. en nou weer on topic:

Canon is niet in handen van een familie of een investeringsmaatschappij, hedge fund of ander geldgeil stel. Canon doet in deze een hele zinnige stap.

Daarnaast is het zo dat Oce Technologies in het verleden menig misstap heeft gemaakt op bedrijfseconomisch gebied, waarbij monsieur van Iperen zeker niet altijd vrijuit ging.

Het was al jaren kommer en kwel bij de diverse afdelingen van Oce. Bezuiniging op bezuiniging. De markt waarin Oce opereert (enterprise printing) is nou niet bepaald 1 die een sterke groei laat zien. Sterker nog, printing verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Printen is duur, mensen worden gedwongen om digitale versies te werken. eReaders, grotere schermen en DMS systemen zorgen ervoor dat de printer steeds minder werk krijgt. En dat merkt Oce al jaren.

Wel is Oce een bijzonder innovatieve producent geweest en zijn ze met menige techniek toonaangevend (zie een tijdje geleden nog de inktbolletjes techniek etc). Canon haalt zich dus met deze fusie/aankoop een hoop knowhow (en licenties..?) in de zaak waar ze zeker profijt van gaat krijgen.

Het zou best wel eens kunnen zijn dat een overname voor Oce een lifesaver is. In dat licht is het misschien juist wel heel goed dat het gebeurt. Liever een andere vlag met werkgelegenheid dan de vlag begraven met verlies van arbeidsplaatsen.
Maar als er jouw ideale wereld nooit gefuseerd of overgenomen zou worden, zou het aantal bedrijven constant blijven groeien. Er worden namelijk wel aan de lopende band nieuwe bedrijven gestart... :P

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 15:37]

Nou dat zie ik anders. Marktdominantie is juist een manier waarop inefficiente bedrijven hun leven rekken. Zonder die marktdominantie zouden ze snel het loodje leggen. Marktdominantie betekent namelijk dat je oneigenlijk hoge winstmarges kan realiseren omdat de vrager toch niet om jou heen kan.

Wat we zien is dat als bedrijven te machtig worden, ze eigenlijk nog maar een ding doen en dat is kleine innoverende bedrijven die op termijn een bedreiging zouden kunnen vormen opkopen. Daarmee helpen ze ook veel innovatie om zeep omdat die niet in hun belang is. Hun belang is hun eigen cashcows uitmelken ook al zijn die vaak inferieur.

Daarom koopt bijv. de olieindustrie vitale patenten, of bedrijven in bezit van vitale patenten mbt oplaadbare batterijen en brandstofcellen op. Ze doen net als of ze die technologie willen ontwikkelen, maar ondertussen stoppen ze het lekker in de ijskast.

Jij noemt het mijn ideale wereld, maar het ideaal van de vrije markt is wel het ideaal waarop onze kapitalistische samenleving is gebouwd. Als het kapitaal steeds meer geconcentreerd raakt, verandert deze samenleving in een fascistisch systeem waarin de massa werkt voor enkele kapitaalbezitters. Feitelijk maakt het niet uit of je ze grootkapitalisten, aristocratie, partijbonzen noemt. De macht is dan zo onevenredig verdeeld dat een kleine elite gaat leven op het harde werken van de massa en die arm houdt.

We hebben dit in de gescheidenis al vele malen meegemaakt en het leidt steeds tot enorm lijden en uiteindelijk in geweldadige revolutie waarna de kaarten op nieuw worden geschud en het spel weer opnieuw begint. Een rechtvaaridige samenleving kan alleen bestaan als de macht niet al te scheef is verdeeld.

Wij kunnen nooit op onze lauweren rusten, elke generatie zal er voor moeten vechten om een eerlijke verdeling van de middelen te handhaven. Doen ze dat niet dan zijn de gevolgen voor hun kinderen rampzalig.

Ik praat nog wel eens met boeren. Of je nu met akkerbouwers of veeboeren praat, hun toestand is beroerd. Waarom? Omdat een paar supermarktketens nu zodanig de markt beheersen dat de boeren gewoon geen rechtvaardige prijs meer kunnen bedingen, het is stikken of slikken geworden. Hun producten liggen peperduur in de supermarkt, maar zij krijgen bodemprijzen.

Grote marktmacht leidt vanzelf tot misbruik omdat bedrijven nu eenmaal als eerste doelstelling maximalisatie van de winst hebben. Zodra andere partijen of dit nu leveranciers, klanten, of werknemers zijn niet genoeg tegendruk kunnen leveren, worden ze uitgebeend.

Daarom is het belangrijk dat wij geen lakonieke houding aannemen terwijl wij toekijken hoe de ene vrije markt na de andere in handen valt van grote molochen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 22 juli 2024 15:37]

Ik praat nog wel eens met boeren. Of je nu met akkerbouwers of veeboeren praat, hun toestand is beroerd. Waarom? Omdat een paar supermarktketens nu zodanig de markt beheersen dat de boeren gewoon geen rechtvaardige prijs meer kunnen bedingen, het is stikken of slikken geworden. Hun producten liggen peperduur in de supermarkt, maar zij krijgen bodemprijzen.
Of er zijn gewoon teveel boeren.
Zeker niet, landbouwproducten zijn geen luxeproducten, ze zijn noodzakelijk. Als jij een paar extra dagen moet wachten op een bestelde laptop omdat er geen op voorraad zijn ga je nog niet dood maar als je een paar dagen extra zou moeten wachten op je eten: RIP. Er moet dus een overaanbod zijn, en dat overaanbod drukt de prijs nu veel meer dan vroeger omdat de distributie nu steeds exacter de consumptie van mensen kan gaan inschatten (statistiek dankzij de informatisering). Landbouw daarentegen is nog steeds heel erg afhankelijk van de weersomstandigheden en de excat gewenste hoeveelheid produceren voor de distributie is onmogelijk. Mocht de landbouw in handen zijn van 1 boer dan zou hij idd de productie kunnen beperken maar de gevolgen zouden catastrofaal zijn in een slecht jaar (hongersnood), De boer zelf zou gigantische sommen verdienen wegens de schaarste.
Wacht even, moesten die boeren in jouw visie nou veel of weinig verdienen?

Het inkomen van boeren is door de eeuwen heen altijd beinvloed door schaarste. In tijden van schaarste verdienden de boeren goed, in tijden van overvloed was het sappelen. En als boeren samenspannen in cooperaties kunnen ze ook betere prijzen afdwingen. In Zwitserland bijvoorbeeld zijn de grootste 2 supermarkten Migros en Coop grotendeels in handen van boerencooperaties. Resultaat daarvan zijn idioot hoge pijzen en matige kwaliteit (want import van beter voedsel wordt zwaar tegengewerkt), maar wel een riant en stabiel inkomen voor boeren. Het andere uiterste is de VS waar de consument de macht heeft - zowel de boeren als de supermarkten concurreren keihard, waardoor de prijzen voor voedsel ontzettend laag zijn - en dat is voor het armere deel van de bevolking heel belangrijk.
In het US bedrijfsleven meet men af tegen Xerox. Dat is de partij die Canon/OCE voorbij willen.
volgens RTL-Z is de deal eigenlijk al gewoon rond. (Zoals ook al in de tekst) het bestuur en de commisarissen maar ook een belangrijk deel van de aandeelhouders zijn akkoord...

citaat dat door ook bij hoort:". De bedrijven zeiden geen nadelige gevolgen voor het personeel van Océ te verwachten."

Venlo blijft dus (voorlopig iig) bestaan...
Een belangrijk deel, maar nog niet het grootste deel; 1/5 van de aandeelhouders is akkoord.

En om jouw citaat iets meer nuance te geven, want ik heb net ook rtl-z gezien :)
De bedrijven zeiden voorlopig geen nadelige gevolgen voor het personeel van Océ te verwachten."
Ik hoop dat deze overname ook wat verbetering in de service van Océ gaat opleveren, tot een jaar geleden was de service bij Océ prima, maar de afgelopen tijd is dat toch een stuk minder. Ik ben verantwoordelijk voor alle copiers e.d. in het bedrijf waar ik werk, waarvoor wij een service-contract hebben waarin staat dat alle storingen binnen 1 dag opgelost moeten zijn. Helaas komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat ik meerdere dagen moet wachten op monteurs om relatief simpele storingen en/of defecten op te lossen. Zo hebben ze de laatste tijd veel met de servicegebieden van de monteurs lopen schuiven, wij altijd een vaste monteur, maar tegenwoordig krijg ik telkens een ander op bezoek... dat is naar de klant toe niet prettig, het is fijner zaken doen met dezelfde mensen. Zo zijn er meerdere zaken die sinds ruim een jaar absoluut niet lekker meer lopen bij Océ, als vaste afnemer vind ik dat we daar iets te vaak tegenaan lopen.

Neemt overig niet weg dat ik verder geen 'slechte' ervaringen heb met Océ zoals onkundige monteurs of onvriendelijke klantenservice e.d. Dat is allemaal prima in orde bij Océ, ze laten de klant niet zitten met het probleem, het duurt soms alleen iets te lang.
Anoniem: 318631 @R.E.16 november 2009 11:48
"Zal wel weer om geld gaan......"

Duh, het zijn ondernemingen en de enige reden om een onderneming te hebben is geld verdienen.
Ik ben benieuwd of ze (ook na eventuele overname) kunnen concurreren met Hewlett-Packard. Ik denk dat ze vooral moeten mikken op het bedrijfsleven, en niet zozeer op consumenten.
Canon bedient zowel de zakelijke (kleuren)markt als de prive markt, Océ is sterker in de groot volume laser printers, oa de systemen waarmee de belastingdienst een paar miljoen A4-tjes bedrukt, en wij de A0 zwart/wit plots uitdraaien. Wat dat betreft vullen ze elkaar mooi aan, de Z/W laser technologie van Océ is een mooie aanvulling op de meer kleuren (inkt) gebaseerde groot formaat product portfolio van Canon.
Denk ook aan bank printers.
De vraag hiernaar wordt wel steeds kleiner maar ook in het bankwezen is Océ een grote speler.
Nu heeft Océ moeite met de markt in Asië want in Europa en VS heeft Océ een veel groter deel van zijn omzetten zitten. Hierdoor lijkt het een slimme zet om een bedrijf als partner te kiezen uit Azië.

Océ kan je dus niet met een HP of andere printer fabriekant vergelijken. Océ richt zich niet op een thuisgebruiker maar voornamelijk grootvolumeprinters of printers voor speciale doelen (denk hierbij bijvoorbeeld aan vrachtwagenzeil)
Dat is niet geheel waar wat je zegt. De grootformaat inkt printers (de iPF serie) van Canon bekleden maar een klein gedeelte van het totale printer aanbod van Canon. Juist op het gebeid van (kleur) laser hoogvolume (A4, A3), met name in de grafische industrie en drukkerij wereld, is Canon 1 van de allergrootste. Hun iPC7000VP is tot nu toe de allerbeste grafische hoogvolume machine ter wereld.
Océ richt zich enkel op het bedrijfsleven.
Ik hoop dat dit betekend dat de toekomstige machines van OCE doen wat ze beloven (oké het is dan een apparaat van kiocera, maar met een enorme sticker van Océ er op.) Dingen verkopen welke elke print andere kleuren weergeeft, praktisch elke dag uitgelijnd moet worden of afbeeldingen gewoon niet afdrukken.

En daarnaast dat ze iets minder vreemde prijzen rekenen voor koppen en inktanks (al dan niet in combinatie pak)
Niet met slappe smoesjes komen over verkeerd of vochtig papier, tewijl deze rollen door henzelf geleverd wordt en de rollen in dezelfde ruimte gestockeerd worden als waar de plotter staat.

Océ is dan misschien een beetje Neerlands trots, maar ik word toch niet blij van ze.
Oce verkoopt in slechts enkele landen Kyocera-Mita's (Nederland, Belgie, Spanje) en dan alleen nog desktop laser printers. Alle "grotere" Kyo's zijn uit het portfolio gehaald sinds de strategische alliantie met Konica Minolta.

Wat betreft elke print andere kleuren: dat is inherent aan kleurenprinters op basis van OPC technologie. Alles met organisch gebasseerde photoconductors zijn zo instabiel als .... als .... windows 95.

Deze printers hebben toner nodig (en drums +developers) en geen inkt.

Jij onderschat de rol van goedkoop of vochtig papier op papierloop, zeker bij laserprinters. Je krijgt echt enorme separatieproblemen door die meuk.
Wat betreft elke print andere kleuren: dat is inherent aan kleurenprinters op basis van OPC technologie. Alles met organisch gebasseerde photoconductors zijn zo instabiel als .... als .... windows 95.
Maar als je expliciet aan de verkoper duidelijk maakt dat kleur consequentie zeer belangrijk is, mag je er als klant vanuit gaan dat dit ook zo is als ze je een bepaald type verkopen.

Het vocht probleem ging over de TCS400 en dat is een old-skool inkt printer.
Onzin. Oce verkoopt nog gewoon de OP1016, OP1128, OP1130, OP1140 en OP 1150. Dat zijn allemaal Kyocera producten en geen laserprinters. De laserprinterlijn van Kyocera heet bij Oce de WPXXX reeks. Ook die wordt nog gevoerd.

Maar Kyocera en Konica Minolta zijn na deze overname einde verhaal.
Onzin, sinds vorig jaar mag Oce geen nieuwe OPs meer verkopen en worden alleen VLs verkocht (is contractueel vastgelegd). De WPs zijn de enige Kyoceras die nog de klant bereiken via Oce aangezien de andere partij daar geen competatief alternatief voor kan bieden.
Pijnlijk herkenbaar, maar die TCS500 is toch echt een hele verbetering tov de TCS400, dat ding hadden ze nooit uit moeten brengen, en die nieuwe colourwave staat hier lekker te snorren. En dat papier, tsja, dat vastlopen hebben we ook met de HP1050 en HP5500 hier gehad, grote schommelingen in de luchtvochtigheid kunnen inderdaad wel voor vastlopers zorgen.

En elke groot formaat printer heeft zijn "favoriete" kleuren, let maar eens op, HP heeft demoplots met relatief veel blauw er in, en Océ met veel rood. HP maakt van rood een iets oranje tint, en Océ maakt van blauwe lucht een soort van vlekkerige grijze wolk. ;)
yup, we hebben al serieus wat issues met de TCS400 gehad. Het begon al met dat ie bestanden gewoon niet normaal geplot kregen. Stuk of 3 keer een paar mannetjes over de vloer gehad daarvoor (à €105,- ff verplaatsing kosten en €100,- p/u pp.) De eerste keer dat ze komen zeg ik. Misschien is 512mb geheugen niet voldoende, maar ik als leek had daar zogezegd geen verstand van. Echter, uren lopen k#tten met vinkjes hier getalletjes daar, nieuwe drivers, rollbacks en ander geklooi bracht geen soelaas
Resultaat na 2de bezoek kwamen ze voor een derde bezoek incl. 2 extra latjes aan €400,- installeren. (zelf mocht ik dat niet doen) Resultaat was dus 2 ram latjes van 256MB aan €800,- excl.

Momenteel verslijt hij koppen aan de vleet. Een week geleden een mannetje over de vloer gehad. is 4 uur bezig geweest en hij had eigenlijk nog geen idee wat het was. Voor de zekerheid 2 nieuwe koppen gestoken (maakt 4 koppen in een kleine maand), halve inttank leeg gespoten in een poging lekkage in de slangetjes te vinden. Nu een week later hebben we hetzelfde probleem met een andere kleur. (TCS400 heeft 10 koppen, 4 zwarte en dan nog 2 elk voor Cyaan, Magenta en Yellow)

Je begrijpt dat wij onze buik er goed vol van hebben.
Anoniem: 317813 16 november 2009 11:05
Ze moeten wel. zakelijk papier is ten dode opgeschreven. Niet volgend jaar, maar binnen nu en 10, 15 jaar is er nog weinig papier binnen de kantoormuren te vinden. Jaarverslagen, documentaties, brochures... alles digitaal.

Net als de oliemaatschappij die tegenwoordig een auto-energieleverancier is (want brandstofvervanges), zullen bedrijven als Océ omgevormd moeten worden naar informatie publicatie bedrijven. Digitaal, dat dan wel.
Daar ben je toch abuis, groot formaat prints, zoals bouwtekeningen en bestekken etc die aan de muur hangen in de bouwkeet zullen altijd nodig blijven, daar is geen digitale oplossing voor, e-ink readers etc zijn gewoon niet robuust genoeg. En wat jij propageert is niks nieuws, men roept al 10+ jaar dat het papierloze kantoor er aan komt, maar zolang de overheid bij wet bijvoorbeeld regelt dat de schouw of peilbesluit van een waterschap enkel rechtsgeldig is in hardcopy vorm mét handtekening, is er nog plenty groot formaat printwerk. Idem trouwens bij ons in de civiele wereld, veel gemeenten willen een bestek/rapport in vier/vijf/zes/tienvoud op papier, én het document als PDF.
Ik zie niet echt waar je heen wil.
Alles wat nu geprint wordt is toch ook digitaal?
Anoniem: 19339 @Jaco6916 november 2009 11:29
Hij zegt eerder: niet alles wat digitaal is, wordt straks nog geprint.
Inderdaad. Papier gaat er uit.

Wat digitaal opgeslagen is, wordt digitaal gelezen. Papier hoeft hier geen onderdeel meer van te zijn. Zie de opkomst van de eReaders etc.
Ik zie ze echt geen e-readers in de bouw gebruiken, daar willen ze gewoon A0 tekeningen aan de muur hebben en op de steigers, die kan je opvouwen en in de kontzak steken, met een e-reader blijf je scrollen, en ben je na 1x zoomen je vaste schaal factor kwijt.
tuurlijk blijft papier hier en daar noodzaak.

Oogkleppen af en zie het grotere plaatje: kantoren met al hun bakken A4'tjes. Folders welke alleen nog maar op websites in te kijken zijn etc.

Soms is papier (nog) onmisbaar, maar voor een groot deel is het overbodige ballast.

Daarbij: ook al hoeft papier niet geheel te verdwijnen, de noodzaak het te gebruiken in bepaalde sectoren weegt niet op tegen de hoeveelheid papier die nu nog gebruikt wordt.
Er kunnen duizenden gemeenten en duizenden bouwprojecten zijn die alles in A0 en in 10voud willen hebben, dat lijkt mij geen voldoende basis om alle huidige printerfabriekanten in huidige staat te laten bestaan.

in andere woorden: de vraag naar papier zal danig afnemen, en wel zo dat er gehakt gaat worden in de sector. Deze keer niet in bomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 317813 op 22 juli 2024 15:37]

Hoe meer mensen digitaliseren hoe meer ze printen.

Pas als e-readers goed en breed geaccepteerd zijn door het bedrijfsleven kan het papierverbruik omlaag. Tegenwoordig staat alles op het netwerk, en iedereen die iets download print het uit voor het gemak, en dat keer op keer, waardoor je uiteindelijk 10 versies van een document print ipv. van 1 of 2 die het bedrijf rondgaan.
ja kan wel is een hele goeie worden .
ik vind dat canon zoizo al op de goeie weg is.
hp maakt zeker ook goeie printers maar de verbruikers kosten zijn veeeeeeeeeeeeeeel te hoog.
als je is gaat rekenen kom je bij hp uit op een euro of 4500 per liter inkt .
en dat is een beetje te gek voor woorden ..
als ze oce nog mee pakken heb je in de laser tak ook een hele behoorlijke hap te pakken ..
Océ is wat dat betreft geen haar beter hoor, die verkopen bijvoorbeeld hun consumables (inkt/reinigingscassettes etc) enkel zelf, niet via andere kanalen zoals HP en Canon dat wel doen. Dat stuk marktwerking mis je daar echt wel, wat slim inkopen van HP inkt etc kan je zo 30% schelen op de adviesprijs, bij Océ zit je helemaal klem, en de consumables van een TCS500 zijn een stuk duurder dan die van een HP5500 om maar eens wat te noemen. Dan is het apparaat wel goed koper, op de lange termijn betaal je dat driedubbel terug.
Appels en peren vergelijken gaat niet echt op hier!
Hallo..... Océ maakt alleen maar professionele printers. Niet gaan vergelijken met die HP printertjes voor consumenten en MKB :)
ehm, MKB gebruikt ook Océ..
Anoniem: 327312 @psy17 november 2009 12:37
Dat klopt niet helemaal. HP is wereldwijd de allergrootste in professionele grootformaat printers. Daarnaast zijn ze inmiddels wereldmarktleider in grand-format printers waarmee billboards en reclame uitingen geprint worden.

Canon is in vergelijking met HP, in deze markt, erg klein. Hetzelfde geldt voor Oce. Oce is zeer sterk in zgn. vlakbed printers (Arizona reeks), wat de meestverkochte vlakbedprinter in dat segment is.

Oce is wereldmarktleider op het gebied van technische grootformaat tekeningen in een hoogvolume segment (10 x A0 per minuut e.d.) HP is dat in kleuren grootformaat tekeningen (DesignJet series), Oce probeert daar nu ook binnen te komen met de ColorWave printers (de 'inktbolletjes') maar is in vergelijking met HP (in inkjet) nog zeer klein.

Dus je kunt beide ondernemingen wel degelijk met elkaar vergelijken. Voor HP zou Oce ook een strategische aanvulling kunnen betekenen, maar ik denk niet dat HP geinteresseerd is in een verzadigde markt waarin Oce marktleider is. HP zet in op de groeimarkt van dit moment: grootformaat grafische printers en digitale productiesystemen.

Wereldwijd wordt er in grootformaat grafische prints 50 miljard dollar omgezet, daarin heeft HP meer dan een substantieel aandeel!

Xerox doet in grootformaat printers al geruime tijd niets meer en heeft hun "Engineering tak" (voor de tekeningen) al geruime tijd geleden opgedoekt.

Voor Canon en Oce is HP de partij om te verslaan en niet andersom.
Nu je het zegt zijn de ervaring met Océ printers inderdaad niet zo denderend, maar daar gaat het nu niet om.

Het zijn wel twee hele grote spelers en dat word een mega bedrijf bij fusie. Maar ik ben bang dat er dan weinig in Venlo overblijft. Er wordt nog steeds een groot gedeelte van de assemblage in Venlo gedaan. Ik denk dat bij fusie of overname dat dit eigenlijk allemaal gaat verdwijnen.
Het woord fusie, is nog niet echt van toepassing hoor. Canon heeft Océ overgenomen, dat betekend nog niet dat de beide bedrijven samengevoegd worden. Océ houdt het management en personeel, wat betekend dat het alleen een dochterbedrijf van Canon gaat worden. Altans, in eerste instantie dan, je weet nooit wat de toekomst gaat brengen ;)
Ik vraag me af wat Konica Minolta nu gaat doen. Aangezien Konica en Ricoh nogal concurrenten zijn, lijkt het me sterk dat Oce door kan blijven gaan met de kleurenlijn van Konica te relabelen naar Oce.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.