Nou dat zie ik anders. Marktdominantie is juist een manier waarop inefficiente bedrijven hun leven rekken. Zonder die marktdominantie zouden ze snel het loodje leggen. Marktdominantie betekent namelijk dat je oneigenlijk hoge winstmarges kan realiseren omdat de vrager toch niet om jou heen kan.
Wat we zien is dat als bedrijven te machtig worden, ze eigenlijk nog maar een ding doen en dat is kleine innoverende bedrijven die op termijn een bedreiging zouden kunnen vormen opkopen. Daarmee helpen ze ook veel innovatie om zeep omdat die niet in hun belang is. Hun belang is hun eigen cashcows uitmelken ook al zijn die vaak inferieur.
Daarom koopt bijv. de olieindustrie vitale patenten, of bedrijven in bezit van vitale patenten mbt oplaadbare batterijen en brandstofcellen op. Ze doen net als of ze die technologie willen ontwikkelen, maar ondertussen stoppen ze het lekker in de ijskast.
Jij noemt het mijn ideale wereld, maar het ideaal van de vrije markt is wel het ideaal waarop onze kapitalistische samenleving is gebouwd. Als het kapitaal steeds meer geconcentreerd raakt, verandert deze samenleving in een fascistisch systeem waarin de massa werkt voor enkele kapitaalbezitters. Feitelijk maakt het niet uit of je ze grootkapitalisten, aristocratie, partijbonzen noemt. De macht is dan zo onevenredig verdeeld dat een kleine elite gaat leven op het harde werken van de massa en die arm houdt.
We hebben dit in de gescheidenis al vele malen meegemaakt en het leidt steeds tot enorm lijden en uiteindelijk in geweldadige revolutie waarna de kaarten op nieuw worden geschud en het spel weer opnieuw begint. Een rechtvaaridige samenleving kan alleen bestaan als de macht niet al te scheef is verdeeld.
Wij kunnen nooit op onze lauweren rusten, elke generatie zal er voor moeten vechten om een eerlijke verdeling van de middelen te handhaven. Doen ze dat niet dan zijn de gevolgen voor hun kinderen rampzalig.
Ik praat nog wel eens met boeren. Of je nu met akkerbouwers of veeboeren praat, hun toestand is beroerd. Waarom? Omdat een paar supermarktketens nu zodanig de markt beheersen dat de boeren gewoon geen rechtvaardige prijs meer kunnen bedingen, het is stikken of slikken geworden. Hun producten liggen peperduur in de supermarkt, maar zij krijgen bodemprijzen.
Grote marktmacht leidt vanzelf tot misbruik omdat bedrijven nu eenmaal als eerste doelstelling maximalisatie van de winst hebben. Zodra andere partijen of dit nu leveranciers, klanten, of werknemers zijn niet genoeg tegendruk kunnen leveren, worden ze uitgebeend.
Daarom is het belangrijk dat wij geen lakonieke houding aannemen terwijl wij toekijken hoe de ene vrije markt na de andere in handen valt van grote molochen
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 22 juli 2024 15:37]