Het Zweedse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat internetprovider ephone de identiteit van de beheerder van een server met luisterboeken moet vrijgeven. Een eerder vonnis van een lagere rechter werd hiermee verworpen.
Al enige maanden liggen ephone en vijf uitgevers met elkaar overhoop over een server met luisterboeken, die via ephone is aangesloten. De uitgevers willen de naam van de beheerder van de server weten, omdat die volgens hen de bestanden illegaal aanbiedt. Volgens de provider is de server niet publiekelijk toegankelijk, omdat er een wachtwoord gevraagd wordt voor de toegang verstrekt wordt. Ephone vindt dan ook dat er geen sprake is van openbaarmaking en derhalve ook niet van schending van auteursrechten.
Na de weigering van de provider om de klantgegevens af te staan, spanden de uitgevers een rechtszaak aan. Een nieuwe wet, die op 1 april van dit jaar van kracht is geworden, geeft rechthebbenden namelijk de mogelijkheid om van providers te eisen dat ze de identiteit van klanten die auteursrechten schenden, moeten vrijgeven.
De rechtbank in Solna gaf de uitgevers gelijk en beval dat ephone hen de klantgegevens moest verstrekken. De provider ging echter in beroep, en het Hof van Beroep in Svea draaide de beslissing van de rechtbank terug. De rechters waren verdeeld over de zaak, maar de stem van de voorzitter gaf de doorslag en het hof oordeelde dat de login, waarachter de bestanden schuilgingen, een voldoende belemmering was om niet van openbaarmaking te spreken. De provider hoefde de klant niet te identificeren.
De uitgevers tekenden tegen dit oordeel onmiddellijk beroep aan bij het Hooggerechtshof, en deze instantie heeft nu de beslissing van het Hof van Beroep verworpen. Volgens de hoogste rechters was er wel degelijk sprake van inbreuk op auteursrechten, zo meldt The Local. Ephone zal de klantgegevens van de beheerder van de server uiteindelijk toch aan de uitgevers moeten afstaan.