AMD heeft met de introductie van drie chipsets voor Opteron-servers zijn Fiorano-platform uitgebracht. Het zijn AMD's eerste server-chipsets op basis van ATI-technologie. Fiorano ondersteunt hardwarematige virtualisatie-acceleratie.
AMD heeft de SR5690, SR5670 en SR5650 uitgebracht. Samen met hexacore Opterons vormen de chipsets het Fiorano-platform, maar de chips kunnen ook met dualcore Santa Rosa- en quadcore Barcelona- en Shanghai-processors gecombineerd worden dankzij de aloude Socket F. Het platform zorgt onder andere voor ondersteuning van HyperTransport 3 en AMD-Vi: AMD's technologie voor hardwarematige versnelling van virtualisatie die ook bekend staat als Iommu oftewel I/O memory management unit. De chipset zorgt ook voor ondersteuning van pci-e 2.0. AMD combineert de chipsets bij Fiorano met de SP5100-southbridge en koppelt deze via pci-e met de ATI ES-1000-videochip.
Het grootste verschil tussen de drie chipsets is het aantal pci-e-lanes, terwijl ook het verbruik uiteen zou liggen. De SR5650 is bedoeld voor energiezuinige systemen en kan volgens AMD dan ook het beste gecombineerd worden met cpu's in de HE- en EE-series. De SR5670 richt zich op de midrange-markt zoals bladeservers en de SR5690 is voor de high-end-servers bedoeld. Details over de verschillen geeft AMD echter niet. De verwachting is dat de adoptie van de serverchipsets van AMD pas echt goed op gang komt met de komst van de hexacore Lisbon en de Magny-Cours met twaalf cores. De combinatie met de Opteron 6000 Magny-Cours en daarmee de G34-socket noemt AMD dan het Maranello-platform, terwijl de combinatie van Opteron 4000 Lisbon, en dus de C32-socket, en de chipsets de codenaam 'San Marino' krijgen.
Update, dinsdag 8.50: zoals in de comments al werd aangehaald zijn het niet de eerste server-chipsets van AMD. Wel zijn het de eerste server-chipsets die de fabrikant heeft geproduceerd op basis van technologie die het in handen heeft gekregen met de overname van ATI, in 2006.
:fill(white)/i/1253543861.jpeg?f=thumb)