Turbine: console is 'superieur' voor mmog's

Tijdens een lezing noemde Craig Alexander, hoofd ontwikkeling bij Turbine, dat de huidige generatie consoles 'superieur' zijn bij de ontwikkeling van mmog's. Noodgedwongen ontwikkelt de studio eerst voor de PlayStation 3.

Craig Alexander, Turbine's vice president of product development hield een toespraak tijdens de Games Developers Conference in Austin, Texas, waarin hij herhaalde dat zij een mmog in productie hebben die voor de huidige generatie consoles gemaakt wordt. Alexander ging zelfs zover dat hij de console daarbij het superieure platform noemde. Hij vindt console een beter platform dan pc omdat consoles gebruiksvriendelijker zijn. Verder vindt hij het een groot voordeel dat consoles in de huiskamer staan. De huiskamer is 'king,' volgens de topman. Er zijn bovendien inmiddels erg veel consoles van de huidige generatie verkocht, waarvan er ook erg veel met internet verbonden zijn. Zo telt Xbox Live inmiddels 17 miljoen leden, waavan de helft een betaald lidmaatschap heeft. Alexander maakt verder duidelijk dat de vraag naar role playing games voor consoles groot is. Van games als Fallout 3 en Fable II gingen er meer dan 3 miljoen exemplaren over de toonbank.

De mmog die Turbine in ontwikkeling heeft, wordt gemaakt voor zowel Xbox 360 als PlayStation 3. Alexander claimde dat het eenvoudiger is om voor de Xbox 360 te ontwikkelen dan voor de PlayStation 3. Hij gaf daar drie redenen voor. Zo zou de blu-ray-speler van de PS3 langzamer zijn dan de dvd-speler van de 360. De blu-ray kan enorme hoeveelheden data doorgeven, maar zou dit pas goed doen als hij op snelheid is en daar schuilt het probleem volgens Alexander. De zoek- en opstartsnelheid van de blu-ray laat te wensen over en dat vormt een probleem in combinatie met het streaming binnenhalen van data, wat bij een mmog noodzakelijk is. Daarnaast is de geheugenstructuur van de PS3 anders. Alexander omschrijft de structuur van de PS3 als '256MB-achtig,' waar die van de 360 '512MB-achtig' zou zijn. Tot slot zouden de tools die Sony aan PS3-ontwikkelaars gegeven heeft lang niet zo gebruiksvriendelijk zijn als die voor de Xbox 360. Daardoor zou het moeilijker zijn om een project van Xbox 360 te vertalen naar PlayStation 3 dan andersom en dat is de reden dat Turbine het spel in eerste instantie voor PS3 maakt en het vandaar vertaalt naar Xbox 360.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

21-09-2009 • 11:13

135 Linkedin

Reacties (135)

135
132
58
1
0
6
Wijzig sortering
Bij MMORPG's heb je toch veel toets(combo's) nodig, lijkt me op een console neit echt lekker spelen.

Daarbuiten ook nog het feit dat deze games (erg) veel tijd in beslag nemen doet de "livingroom is king" bullet nogal teniet. Mijn vrouw ziet me al zitten WoW spelend op de TV een paar uur lang... Als ik game is zij allang blij dat zij haar series/films kan kijken.
Je hebt die toetsencombo's natuurlijk niet perse nodig, er valt best een alternatief controleschema voor consoles te verzinnen. Echter heb je voor een beetje snelle gameplay alsnog sneltoetsen nodig en dat is nou weer iets wat niet al te handig is met een controller. Je kan ook niet even snel "De wereld op pauze zetten", zoals gedaan wordt bij singleplayer RPG's op het moment dat je je inventory bekijkt of je quest wil lezen oid.

Natuurlijk kun je dan zeggen "Dan zet je de wereld toch niet op pauze", maar dan heb je weer het probleem dat inventory management nou niet echt het snelste is op een console. Laat staan al die duizenden andere acties die je moet uitvoeren bij de gemiddelde MMO. Al met al een hoop dignen die je anders moet doen om een MMORPG aan te passen voor een console.

Verder vind ik dit weer een beetje zo'n bericht in de trand van "PC gaming is dood over x jaar" en dergelijke. Het kan best zijn dat een console beter werkt voor een specifieke MMO, maar in zijn geheel gezien betwijfel ik of het echt zo veel beter is. Een belangrijk deel van een MMO is namelijk ook de community. Als je kijkt naar WoW en Eve (De MMO's die ik heb gespeeld) dan zit er een gigantische community omheen die custom tools en scripts maakt voor die games. Zonder die tools en scripts zouden die games waarschijnlijk een stuk minder populair zijn. En dat is dan weer iets wat toch niet zo lekker gaat op een console...
Het hele verhaal is een stukje marketing, lees grove leugen.

De consoles hebben volgens mij welgeteld 1 mmorpg titel, FF. Terwijl de PC markt alleen nog staan ruimte heeft. Op het dak.

Je zou als bedrijf echt goed gek zijn als je niet tenminste overweegt om je te richten op de console markt.

Zeker, er zijn problemen maar je kan wellicht miljoenen extra klanten bereiken die je nu niet bereikt.

Grootste problemen lijken mij:

1. Geheugen. Lotro (huidige MMO titel van Turbine) wil toch graag 2gb+ Consoles hebben dat niet. Of Turbine kan niet programmeren OF consoles bij nature zijn gewoon geheugen slurpers (meest waarschijnlijk) moet nog zien of consoles met idioot klein geheugen en ultra trade HD's dit wel kunnen.

2. Interface. Muis en toetsenbord lijken haast vereist voor besturing. Natuurlijk kan een MMO ook anders, maar de success titels zijn allemaal gebaseerd op deze besturing. Je kon aan Knight of the Old Republic duidelijk het verschil zien met een gamepad en een toetsenbord. Opeens moesten we op een gekke manier een skill kiezen inplaats van gewoon met een hotbar te kunnen werken. Een eufel dat in Mass Effect zou worden verholpen. PC vs Console gaming kun je dan ook vergeten, een PC speler maakt een console gamer binnen seconden af.

3. Speel houding. Consoles staan in de woonkamer, leuk voor een korte sessie maar wil je werkelijk raiden op de vloer?

4. Kosten, Live spelers betalen al, willen ze nog een keer betalen per maand?

5. Marks, laten we eerlijk zijn, console en PC games verschillen vaak. Wil een console gamer wel een PC spel spelen?

Maar goed, het is een markt, we zullen we zien wie het lukt om deze te veroveren.
Er wordt ook niet specifiek MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) genoemd, maar MMOG (Massive Multiplayer Online Game).
Een racespel als Gran Turismo of een schietspel als Halo vallen hier dus ook onder.
Volgens mij zijn ook Phantasy Star Online (GameCube/xbox) en Everquest online Adventures (PS2) MMORPG's die op consoles gespeeld kunnen worden.
En is Monster Hunter tri (Wii) ook niet een MMO?

Door de missies beter geschikt te maken voor console kun je heel veel slechte gameplay ondervangen.

Maar een MMORPG 1 op 1 overzetten nee dat gaat niet werken denk ik...
Dat was ook het eerste wat in mij opkwam. Zonder de toetsencombo's moet je dus manueel naar de betreffende knop, ben je zo lang onderweg met de cursor dat je al K.O. op de grond ligt voordat je er bent.
iedere medespeler heeft dat probleem natuurlijk :)

en zoals gebruikelijk op console zal dat gewoon leiden tot versimpeling. (wat consoles voor mij meteen onaantrekkelijk maakt)
Slaat nergens op :P laat Blizzard een MMO maken voor de console en je zal zien dat het ook anders kan en net zo goed werkt.

Het is jammer dat er nog geen grote en naar mijn mening goede ontwikkelaar een MMO heeft ontwikkeld voor de console want dan hadden we vergelijking materiaal gehad
En hebben ze toevallig net gezegd dat ze dat niet gingen doen :D
Als ze het spel maken voor een console neem ik aan dat ze de controls ook aanpassen aan de reguliere ps3/360 controllers. (Zie bijvoorbeeld Fable 2.)
Fable 2 is dan ook een poepsimpel spel zonder enige vorm van diepgang geworden, op maat van de casual gamer.
Maar dat zie je bij enorm veel console spellen, ook bij die RTS spellen op de console. Het wordt enorm versimpeld en je krijgt een stuk beperktere opties waardoor het prima lijkt te spelen op een console.
Ik snap dat mensen op een console wel MMO's wilt spelen, maar ik denk niet dat de echte die-hard fans zomaar overstappen. Zelfde met RTS, dat wil je gewoon op een pc spelen vanwege de toch betere besturing met een stuk meer knoppen/macro's.
Maar dat zie je bij enorm veel console spellen, ook bij die RTS spellen op de console. Het wordt enorm versimpeld en je krijgt een stuk beperktere opties waardoor het prima lijkt te spelen op een console.
Dat is ook precies waarom de console zon aantrekkelijk platform is voor gamedevelopers, je kunt een simpel arcade achterig spel maken (vanwege de beperkingen die voor iedere console hetzelfde zijn), het hypen en voila, spul dat men op de pc markt links zou laten liggen wordt massaal aangeschaft, ik neem het ze niet kwalijk dat ze verlekkerd naar zon markt kijken.

Maar ja, ook de fps spelervaring is aanzienlijk minder op consoles, toch verkoopt het daar beter, de massa dicteert helaas het aanbod en dat hoeft niet perse een goed iets te zijn.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 21 september 2009 13:34]

Ben ik niet met je eens, het is gewoon wachten op een ontwikkelaar die het begrijpt en niet 1tje die vast zit aan deadlines. Kijk naar Halo Wars, daar is de besturing zo goed dat het bijna de pc evenaart en dat zal alleen maar beter worden wanneer de RTS ontwikkelaars de console als doel hebben en niet de pc als doel met een port naar de console.
Halo Wars bevestigt juist wat Tsurany bedoelt: de gameplay is zo beperkt en oppervlakkig gehouden, dat zowat alle strategische mogelijkheden verdwenen zijn. Voor een RTS-fanaat is Halo Wars dan ook geen enkele uitdaging.
Jawel want RTS-fanaten kunnen omdat het dus meer PC gamers zijn minder goed met de console overweg ;) Iig RA3 kan ik op een console tegen een medium en op me pc tegen brutal :)

En ik speel wel Halo3/GOW/Fifa 09 op me xbox

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 september 2009 19:56]

Wat je zegt klinkt heel redelijk, maar hoe doen die mensen die Oblivion, Fall Out of een van die andere stand alone RPG's hebben gekocht dat dan? Uiteindelijk zijn dat ook spellen die veel tijd in beslag nemen en niet erg leuk spelen als je steeds maar een half uurtje ofzo bezig gaat. (lijkt mij dan.)
Klopt, een gemiddelde MMORPG met characters die minimaal 15 'spells' hebben en daarnaast ook nog verscheidene andere opties die te kiezen zijn (inventory/bags, professions et cetera), zal lastig te spelen zijn met een 10-tal knoppen. Anderzijds zijn er maar een beperkt aantal dingen die je daadwerkelijk vaak gebruikt (zgn rotations).

Maar eigenlijk gaat het in het artikel om MMOG's, dus zeker niet perse een WoW, Aion en dergelijke. Waar je wel aan kunt denken is een GTA met 4000 mensen in een 'land'. Wat ik me dan afvraag; zijn er veel andere gametypes waarbij het met honderden/duizenden mensen tegelijk online zijn een dimensie toevoegt?
Gewoon een tweede tv ernaast of in de slaapkamer :) Zo heb ik dat thuis :P Maar mijn console staat ook gewoon in de huiskamer, ik zou er het liefst nog een pc bij hebben om series te kijken.
Nouja navigatie kan met de joysticks, en je kan 8 skills ofzo met het D-pad gebruiken maar nog steeds is het erg gelimiteerd.
Dan kan je nog rechtertrigger + d-pad doen, linkertrigger + d-pad, linker en rechtertrigger + d-pad, RB + d-pad, LB + d-pad, RB + LB + d-pad... Nee er zijn totaal geen mogelijkheden om veel sneltoetsen te maken met een controller |:(
Ik tel er op deze manier toch al 8*7 = 56 stuks. Het gaat puur om implementatie en innovatie. Als het doorontwikkeld wordt zijn er veel meer mogelijkheden dan bij de pc waarbij de controls uitontwikkeld lijken te zijn.
Meer mogelijkheden als de PC? Haha, een muis heeft gem 3 of 5 knoppen volgens jouw dus al 9 of 15 mogelijkheden ;) een toetsenbord heeft volgens jouw al meer dan 200 combinaties... Dus wat wou je ook alweer zeggen ;)

Niet dat het voor iemand een optie is om op een controller en je spreuk/actie te activeren en tegelijkertijd kan navigeren door een level heen oid. Het is gewoon niet praktisch zeker omdat je maar 4 vingers kan gebruiken (in een normale houding) wat bij de pc toch al minimaal 7 vingers zijn of (ik heb meer knoppen op me muis) 8 vingers.
edit: Met me oude muis zelfs 9 vingers
edit2: Je beweegt je muis om te navigeren, je kan dus theoretisch 10 dingen tegelijk doen/activeren/weet ik veel)

Nee PC gaming is niet dood en gaat niet dood. Je ziet al dat consoles steeds meer te verbouwen zijn, steeds vaker revisies... Consoles zijn over een paar jaar PC's let maar op (ja wat hij, de hoofdpersoon van het artikel, kan kan ik ook, net doen of mijn mening waarheid is ;)).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 september 2009 21:13]

ATB of turn based zijn allebij al jaren goed bruikbaar in standalone RPG.
Het is niet onmogelijk een mmorpg te maken met een dergelijk battle system.
En ik vind de huidige generate consoles helemaal niks, en al helemaal niet voor MMO's. Keyboard en muis is gewoon een must. Het keyboard voor de grote hoeveelheid knoppen en de muis voor snelle en accurate beweging.
Zie WoW, enuf said. Tja, dat je niet kan concurreren tegen WoW op de pc, dat is een ander probleem.
Ik vind het zelf erg kortzichtig om dingen te roepen als "een muis is een must". Dat soort dingen zijn 100% afhankelijk van de GUI en besturing. Daarbij ga je namelijk uit van games die voor de pc zijn geschreven, waar de maker het dus ontworpen heeft voor een keyboard. Als hetzelfde spel ontworpen was voor de console was het gemaakt met een GUI die met een controller te besturen is.
Dan had je in WoW dus geen action bars gehad met 12 knoppen (tjee, is zeker toeval, dat die 12 overeenkomt met het aantal F-toetsen of '1' t/m '='?), maar bv een systeem met controller combo's, en geen specifieke knoppen om panels op te roepen voor bv talent tree, character, guild list, etc, maar bv in een menu weggestopt.
Chat is misschien het enige wat ietsje moeilijker is op een console, maar volgens mij ondersteund iedere moderne console gewoon keyboards, en anders is het met voicechat wel op te lossen. Dat werkt tenslotte ook prima voor onze raids.
Mmog's zijn prima voor de console te maken, en gelukkig zijn degenen die daar aan werken een stuk minder vastgeroest in hun jarenoude "kb+muis is een must" idee wat jij hebt.
Tja, dat jij na al die jaren nog steeds niet doorhebt dat een muis beter is dan een joypad, kan ik ook niet helpen. Het is gewoon zo. Een joypad is een stap terug.
Dat je een spel aanpast met bijv. autoaim, maakt de besturing misschien simpeler, maar niet leuker. Er zijn heus wel 3d (shooter) spellen die ik gespeeld heb met een joypad. Metroid Prime bijv. vond ik zeker de moeite waard, maar met een muis zou het nog een beter spel zijn geweest.

Knoppencombinaties is vaak een "work around" bij gebrek aan knoppen. Daarnaast kan je op een keyboard ook knoppencombinaties instellen wat zeker handig kan zijn. De knoppen op een keyboard kunnen dus net zo veel als een joypad EN meer. Dus een joypad kan niet superieur zijn.

Natuurlijk zijn MMO's prima op een console te maken. Alles kan. Maar een console is zeker niet supieur zoals in dit bericht wordt geschetst.
De besturing is dan ook niet een van de argumenten he... Je kunt op een console een keyboard aansluiten, en op je pc een joypad, dan hebben ze ineens dezelfde besturing.
Overigens zou ik ook kunnen beargumenteren dan een keyboard totaal ongeschikt is voor WoW omdat ik er 5x12 skill buttons heb, en ik die nooit allemaal op een keyboard kan mappen, vooral als er nog allemaal andere buttons bij moeten voor de grote hoeveelheid panels. Daarom heb ik in m'n WoW client ctrl+Fx, ctrl+1-= en shift+Fx combinaties. Oftewel hetzelfde idee als wat je op de controller had met combo's (of wilde je zeggen dat de shift/ctrl niet als combo toets geldt? :S).

Bovendien was ik vroeger een pc gamer. Ik ben dus voor een hoop spellen juist afgestapt van de muis. Nauwkeurig kunnen mikken is voor een hoop spellen totaal niet nodig, tenzij het spel daarom draait, zoals met games als UT en Quake. Ik speel liever GTA San Andreas met de controller en autoaim, dan moeilijk gaan lopen doen met mikken, want daar draait het spel helemaal niet om. Het gaat om de actie en een beetje het verhaal, maar het wel of niet mikken maakt een spel niet beter. Dat jij je niet kunt voorstellen dat anderen een andere mening hebben over game besturing is meer jouw eigen gebrek dan die van de console.

Overigens heb ik een maat die puur op de console speelt (z'n favo game is de Halo serie), en die kan met z'n controller op een laptop in Unreal Tournament spelers die met muis+kb spelen inmaken. Het is dus meer een kwestie van gewenning dan van superioriteit van de besturing.
@kauze, kan je voorstellen als je op de PC voor alles al toetsencombinaties moet gebruiken, met 100+ toetsen tegenover een controller met bijv. (xbox 12+2xstick) 14 knoppen :) en je hebt mits de controller in je hand 1 of2 vingers om te navigeren (tegenover PC 0), en houd dan dus 2 of 3 vingers om knoppen/combinaties te doen. Waar denk minder vage combinaties op zullen zitten?
Anoniem: 119304
@Slogra21 september 2009 12:54
Bullshit..op een keyboard heb je geen analoge stick en/of analoge knoppen. Een game als Mario 64, Zelda, Jak&Daxter, Metal Gear Solid, Prince of Persia, random third person game ala Splinter Cell etc spelen juist veel beter vanwege de analoge input. En meer knoppen betekent niet meer gebruikersgemak. PC-fanboys willen dat nog weleens vergeten. In het heetst van de strijd op de "J" knop drukken is nog altijd 100x onhandiger dan bijvoorbeeld op "X" drukken op een gamepad.
Nou eigenlijk niet. Gameplay stylen die het vooral erg leunen op Keybmuis play.
Moet je missen op console.
Als je altijd op console heb gespeeld dan weet je niet beter.
Als je van PC afkomt dan mis je juist die gamestylen.

Die Epic en COD spul dat is zo zwaar ConsoleFPS geworden.
Zelfs op PC wordt je overspoeld met Console fps gameplay.
Je mist gewoon die muis mik gameplay. Dus zonder aktie pray&spray of aimassist gameplay. je moet zelf mikken.

Je krijgt gewoon een ander soort game voorgeschoteld.
als je alleen maar Wow speelt is het ook niet verwonderlijk dat je enkel op je pc gamed :z
LoL leuke mmo's zouden dat worden op console's
Huidige mmo's hebben tientallen skills welke allen gebruikt worden ( gameplay )

Dit valt op een console niet te realiseren.
Kan wel maar dan krijg je een te simpele game, until proven otherwise blijf ik hierbij :P

Daarnaast is de community veel belangrijker voor een MMO dan de game zelf.
Console is leuk maar community is 0 ( denk aan mods ect )
En zoals hierboven ook al aangegeven hoe wil je communiceren ?
Leuk 1000 mensen op de voicechat xD

Toch vreemd dat er nog geen MMO voor een console aanwezig terwijl het "superieur" moet zijn
Ik zie niet in waarom je op de console geen tientallen skills zou kunnen gebruiken.
Ik heb al een voorbeeld voor je to prove you otherwise. Vele jaren geleden had je al iets vergelijkbaars in de Tony Hawk skateboard games. Je hebt er zo ontzettend veel trucjes die je uit kunt voeren, en toch doe je dat met een controller met een beperkt aantal knoppen. De truc daar was om combo's te gebruiken (bv up+rondje+kruisje = truuk 1, up+rondje+driehoekje = andere truc, etc). Zoiets zou je ook makkelijk voor mmog's kunnen gebruiken.
Denk bv aan dezelfde interface als WoW, met vele skill bars, maar dan staat er geen keyboard shortcut op je button, maar een keycombo. Bij Tony Hawk moest je ze dan nog onthouden, bij een game als WoW kun je ze gewoon in de interface zetten.

Mods zijn prima te doen op de console. Je hebt op iedere moderne console tenslotte netwerk mogelijkheden en download functies die content toe voegen.
Overigens kunnen de meeste WoW addons me ook gestolen worden en speel ik liever met een clean client. Ik zie die addons meer als een vloek dan een zegen. Door de mogelijkheid om addons te gebruiken moet ik nu verplicht zooi als DBM geinstalleerd hebben voor raids, terwijl dat nergens meer voor nodig is (dat soort meldingen krijg je tijdens de raid al zonder addons).
Het enige dat die addons ooit voor goeds hebben gebracht in WoW is Blizzard ideeën geven voor nieuwe features voor de default UI.

Communicatie kan btw ook via een extern toetsenbord, dat wordt door iedere moderne console ondersteund.

Het feit dat er nog geen mmo voor consoles is komt denk ik meer door het feit dat het een lange tijd duurt voordat zo'n spel ontwikkeld is. Volgens het wikipedia artikel over WoW heeft WoW zo'n 4/5 jaar geduurd om te ontwikkelen. De huidige generatie consoles bestaat nog geen 5 jaar (PS3 is uit 2006).
Vergeet niet dat een MMO wel even wat meer is dan ff snel wat levels in elkaar flansen voor de zoveelste FPS game met een hergebruikte of geporte engine. Er moet een complete wereld voor gemaakt worden die groot genoeg is om gamers een redelijke tijd bezig te houden (gebieden, quests, levelling systeem, etc) en het moet gebalanceerd genoeg zijn, en heeft dus veel testing nodig.
De controlpad is toch een behoorlijke beperking. Neem bijvoorbeeld WoW, waar je zeker 10 - 20 skills gebruikt gedurende een raid. Je moet dan voor ieder skill een key-combo invoeren. Dan trek je de snelheid uit zo'n spel, zeker als je het vergelijkt met wanneer je het met toetsenbord-muis speelt.
Ik snap best dat het met Tony Hawk skateboard games wel werkt. Je hoeft namelijk per moment slechts 1 of 2 skills te activeren. Waardoor je relatief meer tijd hebt om een key-combo uit te voeren.
De console is een fantastische platform, maar het is absoluut niet superieur tov de PC. Immers alles wat je op een console kan, kan je ook op de PC en nog meer. Het enige minpunt van de PC als gameplatform, is de beperktere gamesaanbod ivm de consoles.
En het mag ook wel gezegd worden dan de PC iets duurder is maar dat je er inderdaad wel veel meer mee kan (behalve gamen).
Ai, combos.. Niet om 't een of ander, maar met combos a la street fighter, wordt een MMORPG wel een heel erg ander spel. Dan komt de focus meer op hoe snel/goed je een combo kan uitvoeren ipv de juiste skill op 't juiste moment gebruiken. En alhoewel ik ook wel weet dat er een aantal mensen zijn die meer actie zouden willen in dit segment, denk ik ook dat het overgrote deel van de huidige spelers niet erg zitten te wachten op dit soort dingen. Die zouden dan Street Fighter IV verkiezen boven WoW om combo's te doen... :)
Chatpad?
Realtime combat?
Geen mmo's op console? Er zijn 4 delen uitgebracht van Phantasy Star Online en waren (op de laatste na) allen een commercieel succes.
Het hangt natuurlijk allemaal af van hoe de interface en gameplay is voordat je iets superieur kunt noemen. Ik zou niet zo vrolijk worden als ik bijvoorbeeld World of Warcraft op een 360 of ps3 zou moet spelen. Dus zeggen de gebruiksvriendelijkheid is beter punt is niet helemaal waar. We zullen zien wat turbine ervan maakt :).
Ja er wordt hier even vergeten dat intensieve Keyb/mouse game niet te doen zijn op console.
Whatever er op console komt zal een "COSNOLE Gameplay style " mmo achtigs iets worden.
Soort HID gamepad versimpeling.
De hele Gamedesign is gericht op console.

Omdat de console MMO markt nog voor hun open licht maken ze een goede kans.
De PC markt is zowat verzadigd kwa MMO's.
Als ik dit leest brengt me vooral terug in de tijd. Toen iedereen bij hoog en laag beweerde dat FPS PC-only spelen waren, en niet vergeten dat daarvoor race-sim werd gezien als PC-only en nu hebben we ook de demo's en DLC verloren van de console. Ik was vroeger altijd een vervente aanhanger van de PC-games, maar nadat ik mijn console heb gekocht zie ik het nu van de PC niet meer als game platform. Want de console kan het ook allemaal en werk effectief voor 5 4à5 jaar zonder hardware update, tweak gedoe, installatie's enz... Eigenlijk is PC spelen 80% tweak/hardware aanpassen en 20% puur gameplay.
En gelukkig zijn er mensen die het tweaken zo leuk vinden.
Als ik het geld had, had ik iedere week een nieuwe pc gebouwd. Geweldig vond ik dat, alles in elkaar zetten. En nog leuker is als het niet werkt als je het aanzet. Dan moet je nadenken, en uiteindelijk lukt het. Ik ben nooit zo blij geweest om Windows te zien.
En die 80/20 verhouding slaat ook echt nergens op. Als je weet wat voor hardware je in je pc hebt, ben je binnen 5 min. klaar met instellen. Misschien dat een console game een minuut duurt, maar op de pc duurt een sessie toch echt langer. Het enige zijn games als Crysis, die de hardware ver vooruit lopen. Dan denk je dat je alles op ultra kan, maar dat valt dan tegen. Dan tweak je misschien 10 minuten.

En ik beweer nog steeds dat FPS's op de pc horen. Games horen sowieso op de pc. Consoles zijn budget-pc's zonder Windows. Zonder piraterijproblemen op de pc, waren de consoles Wii's geweest; leuk om even een spelletje te doen, meer niet.
Turbine is een B-rank developer.
Games ontwikkelen voor de PS3, is enkel weggelegd voor getalenteerde studio's.
EA, Polyphony, Dice, Guerilla, Criterion, Naughty Dog, Insomniac, etc/

Deze bedrijven zeiken nooit, het enige wat ze doen is AAA titels ontwikkelen, die grafisch de vloer aanvegen met alle zeurende B-rank developer games.
"Bekende" spellen die geen install file nodig hebben; Killzone 2, Uncharted, Dead Space, Call of Duty 4, etc.

Daarnaast zijn er ook genoeg games van kleine developers op PSN te koop, ze zijn misschien klein maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed kunnen programmeren.

Het zijn in mijn oren dan ook een beetje loze claims van deze developer :)
Anoniem: 52509
@Faust21 september 2009 14:34
Hoeveel onafhankelijke devs moeten er nog zeggen dat PS3 ontwikkeling lastiger is voor je het gelooft of op z'n minst niet meteen afwimpelt? Dat er vanuit de studio's die jij opnoemt geen klachten komen heeft misschien meer te maken met de verhouding die ze met SONY hebben en hun budget.
PSN ontwikkeling is waarschijnlijk ook niet vergelijkbaar met die van een normaal spel, dat de hardware van de console toch iets zwaarder belast. Als je toekomt met de PPE zijn de verschillen met bekende platformen een behoorlijk stuk kleiner.

Zelfs al zouden ze minder getalenteerd zijn, als het hen minder moeite kost op de X360 dan is dat platform, qua ontwikkeling(!), superieur.
Anoniem: 181786
@Faust21 september 2009 16:33
Toch mooi dat b-rank developers a-rank games kunnen produceren. Lord of the Rings online is door vriend en vijand geprezen en bekroond met meerdere prijzen. Daarnaast maakt Turbine niet zo veel games (enkel MMORPG's) en de games die ze maken zijn prima.

Je noemt EA een getalenteerde studie, wellicht enkele onderdelen ervan, maar enkel AAA titels ontwikkelen.... Je klets lichtelijk uit je nek.

Nu ik je tekst nog een keer lees denk ik eigenlijk dat je geen flauw idee hebt wat Turbine voor ontwikkelaar is.
Op zich vind ik dit beeld wel redelijk "kort door de bocht". Je moet voor een MMOG op een console een internet verbinding hebben, een tv, en natuurlijk de console zelf.
Zeker, dit soort Games spelen in de huiskamer of op een TV is wel prettig voor de Gamer, maar die Gamer leeft ook in een wereld waarin hij/ zij niet alleen is. Het is behoorlijk irritant als iemand op een TV in de huiskamer zit te gamen, wanneer je zelf wat wil kijken. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op Consoles (qua grafische pracht) minder snel dan op de PC en dat is voor veel mensen toch een reden om dit soort games op de PC te doen. Ook de besturing op de PC is prima te doen (zeker wanneer je een "console like gamepad" aanschaft.
En mensen hebben al een internet verbinding op de PC en maken daar ook goed gebruik van.

Natuurlijk is het misschien gemakkelijker ontwikkelen voor een Console omdat er minder variatie in zit, (je hoeft met minder "aansturingsmogelijkheden" en resoluties rekening te houden bijvoorbeeld) maar om de console als superieur te bestempelen voor online multiplayer games gaat me wel wat ver.
Van welke generatie ben jij? Alle jongeren EN ouderen hebben een eigen of meerdere TV's in huis tegenwoordig. Als je een Console kan kopen, kan een tv van 100 euro er ook wel bij.
Ja, want gamen op een tv van honderd euro terwijl de game misschien in HD-kwaliteit is, voegt echt wat toe aan het spelplezier :X
Je wordt weggemod maar hebt zeker een goed punt, resoluties van tv's in het budget segment komt niet in de buurt van een computer scherm van 200/300 euro (heb je al 26 inch voor @ 1920*1200/1080).

Ik gebruik dan ook op mijn PC scherm 1 PC en 1 Xbox360, ik heb 1 TV (met xbox360) in huis en kijk in me kamer naar een laptopschermpje :)

Maargoed het is een voorkeur dus iemand anders kan er anders over denken :)

Kwa simpelheid ga ik toch echt voor de PC, hoef geen eens CD's/DVD's in te laden, ik heb geen eens een DVD-ROM Drive :)
Hallo!

Je kunt ook een console op een monitor aansluiten en vooralsnog op je slaapkamer gaan zitten. One happy family!
Ik speel geen console in me 1tje ;) Een enkele keer Halo3 maar dat zijn 1/2 uur per maand.
Van welke generatie ben jij? Alle jongeren EN ouderen hebben een eigen of meerdere TV's in huis tegenwoordig.
Ja, maar werd "de huiskamer is king" niet als belangrijkste argument aangevoerd? Ik bedoel, als je op je slaapkamer wilt gamen, waarom dan niet op een PC?

[Reactie gewijzigd door Erwin_Br op 21 september 2009 14:19]

euh TV kaart in je PC, of een VIVO vid kaartje.. probleem opgelost :P
Daarnaast gaan de ontwikkelingen op Consoles (qua grafische pracht) minder snel dan op de PC en dat is voor veel mensen toch een reden om dit soort games op de PC te doen.
Ben ik het niet mee eens, kijk naar WOW dat is zo ontworpen dat het ook op mindere systemen te spelen is en mede daardoor is het juist zo populair geworden!
Tegenwoordig zijn het de "mindere systemen" Maar toen hij uitkwam was het een redelijk zwaar spel.
Anoniem: 196662
@Bulls21 september 2009 22:42
En toen het uitkwam had het dan ook enkel het publiek van de diehard Blizzardfans ipv elke simpele ziel. Daarbij lag het eerste jaar de beperking bij servers die ofwel zwaar lagden, of ze wouden gewoon niet draaien langs de EU kant.
Ik speel ook WoW, maar waar is mijn grafische pracht ?? Ken zat online spelen die er beter uitzien hoor.
als ik zie hoeveel muisklikken bij mij nodig zijn (speel nu 4,5 jaar torncity) dan zie ik me echt niet prieken op een controller...
Beter qua prijs-kwaliteit oke, daar kan ik mee ingaan, maar superieur dat gaat nogal ver.

Het voordeel van een console is idd dat je hem makkelijk kunt aansluiten en dat deze erg eenvoudig te bedienen is. Ik wacht zelf nog steeds op een Linux versie die puur bedoeld is voor gaming, dus zonder X en zonder eigenlijk 80% van Linux, maar compleet geoptimaliseerd voor gaming.

@skinlee: Nope, maar als er een systeem is dat alles uit een PC kan halen, zeer eenvoudig te programmeren is en een API heeft die dicht bij die van een console ligt (waardoor porten redelijk eenvoudig is)..... Het gaat me eigenlijk niet om Linux als OS, maar alleen de kernel, waarbij alles gestripped is wat je niet nodig hebt voor games. Dit om zoveel mogelijk lagen en overhead weg te halen zodat alle performance voor games gebruikt kan worden en je een pure game OS overhoudt. Linux lijkt me hiervoor een geschikte kandidaat om vanaf te beginnen. Het voordeel is ook dat je een OS als dit, bij het initieel compileren compleet zou kunnen laten optimaliseren voor het onderliggende systeem. Waarbij drivers als het ware keihard in de kernel gebakken zouden kunnen worden. Je houdt dus eigenlijk een Linux versie over die niet meer echt Linux te noemen zou zijn maar wel zijn oorsprong heeft in Linux.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 21 september 2009 12:58]

En waar ga je de games vandaanhalen? De meeste games zijn echt nog niet klaar voor Linux, of wil je alles onder Wine gaan spelen?
Tsja, als Uncharted 2 het zonder install kan, dan is het inlezen van BR niet altijd een probleem. En je kunt altijd nog gebruik maken van een install file op de PS3, dus ik snap het probleem niet zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee