Nationale Databank Wegverkeersgegevens moet fileleed verminderen

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens, die maandag is geopend door minister Eurlings, moet automobilisten beter gaan informeren over de stand van zaken op het wegennet. Hierdoor zou de filedruk tot 10 procent moeten afnemen.

Het initiatief voor de ontwikkeling van een nationaal systeem werd in december 2007 genomen. De Nationale Databank Wegverkeersgegevens verzamelt realtime de verkeersgegevens van duizenden kilometers snelweg en provinciale en doorgaande stedelijke wegen. Uiteindelijk moet het netwerk 5500 kilometer beslaan. Niet alleen wordt file-informatie meegenomen, ook wordt data verzameld over geplande werkzaamheden, omleidingen en evenementen.

Door het bundelen van alle gegevens in een centrale databank moeten verkeerscentrales spitsstroken en matrixborden efficiënter kunnen inzetten. Rijkswaterstaat zou met het systeem bovendien werkzaamheden beter kunnen inplannen. De gegevens komen ook beschikbaar voor de ANWB en de VID, waardoor de file-informatie op de radio nauwkeuriger moet worden. Tenslotte krijgen ook de fabrikanten van navigatiesystemen toegang tot de data, waardoor navigatieapparatuur betere alternatieve routes moet kunnen voorstellen.

In de komende jaren wil de Nationale Databank Wegverkeersgegevens ook de gegevens van het openbaar vervoer in het systeem gaan verwerken. Hierdoor zou een reiziger een optimale combinatie van ov en andere vervoersmiddelen moeten kunnen kiezen. Op termijn wil de databank ook informatie over parkeerplaatsen en fietsenstallingen meenemen. Met de nieuwe gecentraliseerde databank hoopt het ministerie van Verkeer en Waterstaat de filedruk met 5 tot 10 procent te kunnen verminderen.

Basisdekking Nationale Databank Wegverkeersgegevens

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-07-2009 • 11:46

87

Reacties (87)

87
86
65
18
1
7
Wijzig sortering
Anoniem: 254370 6 juli 2009 13:57
Volgens mij dringt de potentie van dit systeem niet door tot veel van de lezers. Als het allemaal zo gaat werken als ze het voorstellen zorgt dit systeem voor een hoge mate van transparantie.
Dynamisch verkeersmanagement systemen zoals de Matrix borden kunnen hierdoor beter aangestuurd worden. Navigatiesystemen kunnen hierdoor een navigatie plan maken wat verdeelt wordt over de navigeerders, i.p.v. de individuele aanpak die er nu is.
Daarnaast kan de koppeling met het openbaar vervoer voor een grote mate van transparantie zorgen in het openbaar vervoer.
Het gebrek aan overzicht en real-time informatie is namelijk een doorn in het oog van veel reizigers.
Het concept iTravel van TNO speelt hier bijvoorbeeld op in.
Multi-modaal reizen kan een grote ontlasting voor het wegennet betekenen. Dit soort systemen zijn de bouwblokken voor de transparantie die nodig is om mensen bereid te krijgen hun auto te laten staan.
Een ander probleem wat het OV heeft is de beleving van de reis, die is op bepaalde vlakken prettiger dan wanneer men met de auto reist, maar er zijn ook gebreken.
Ook daar zal men aan moeten werkenom meer reizigers gebruik te laten maken van het openbaar vervoer
Kan het kloppen dat jij vrijwel nooit in de spits in de files staat?

Je verhaal is zo mooi en doordrenkt van buzzwords dat het zo van de ontwerpers van weer zo'n databank af lijkt te komen.

Het sluit alleen totaal niet aan bij de werkelijkheid die velen dagelijks ervaren.
Navigatiesystemen kunnen hierdoor een navigatie plan maken wat verdeelt wordt over de navigeerders
Zinloos aangezien het probleem niet is dat de wegen niet efficient benut worden, maar het probleem is dat er gewoon ondercapaciteit is.
Dat kan je niet oplossen met een navigatieplan.
Multi-modaal reizen kan een grote ontlasting voor het wegennet betekenen. Dit soort systemen zijn de bouwblokken voor de transparantie die nodig is om mensen bereid te krijgen hun auto te laten staan.
Het wegennet is zwaar overbelast en het OV zit ook aan zijn maximale capaciteit.
Wat je ook wil verzinnen, je kunt geen ontlasting van het wegennet verkrijgen omdat die automobilist helemaal geen alternatief heeft.
Nog afgezien van het feit dat die automobilist liever een half uurtje in de file staat dan dat ie al de nadelen van het OV moet ervaren.
Een ander probleem wat het OV heeft is de beleving van de reis, die is op bepaalde vlakken prettiger dan wanneer men met de auto reist, maar er zijn ook gebreken.
Als ik dat lees dan weet ik al weer hoe laat het is.
Automobilisten staan niet voor niets in de file. Ze hebben bewust gekozen dat ze liever in de file staan dan in het OV.
Als je dan jezelf voor blijft houden dat het OV een goed alternatief heeft, dat wat gebreken heeft maar ook voordelen, dan ga je nooit die automobilist uit de auto krijgen.
Eerst moet je begrijpen waarom die automobilist absoluut niet het OV in file. Dan pas kun je gaan kijken of je manieren kan vinden om het OV aantrekkelijker te maken.
Maar als ik dit soort taal lees, dan is het overduidelijk dat dat begrip er nog totaal niet is.
Laat die meneer Eurlings eens wat investeren in borden met alternatieve routes en het woord 'sluipverkeer' schrappen.

In Nederland word je altijd naar de autoweg of snelweg gedirigeerd, zelfs als je hemelsbreed 4 kilometer moet rijden en je binnendoor er in 10 minuten bent. Dan ben je echter 'sluipverkeer' en dat is soms zelfs strafbaar.. kolder gewoon! (voorbeeld: vanuit Utrecht Oost naar de Uithof).

In Maarssen is een complete weg eenrichtingsverkeer geworden, grote chaos voor zowel de mensen die er wonen als de mensen die er doorheen moeten. Je moet vanuit Utrecht nu naar de 2e ingang Maarssen rijden via de rotonde en dan eventueel weer terug door Maarssen, nog meer kolder.. Utrecht is al niet veel beter, wegen worden afgesloten en yup, moet je daarachter zijn dan wordt je omgeleid via de ring Utrecht..

Fileleed wordt niet hier niet verzacht, het wordt gecreeerd! Het lijkt wel alsof je weggepest wordt!

In Duitsland wordt er actief gebruik gemaakt van alle beschikbare wegen, er is -net zoals hier- een prima wegen-net en gebruik ervan wordt gestimuleerd door borden. Daarmee ontlast je je hoofdaders en verminder je files maar het is altijd weer de Jan met de geitenwollen sok die roet in het eten gooit met regelgeving :(

De oplossing voor files is dus heel simpel: stimuleer mensen om alternatieve routes te vinden en gebruiken!
Nu zijn files niet het enige probleem. Er spelen ook zaken als geluidsoverlast, stankoverlast, verkeersveiligheid... Dan moet je dat wel integraal afwegen of je dat verkeer liever vast hebt staan op de snelweg (relatief erg veilig, geen/weinig omwonenden, dus ook geen geklaag en procedures van inspraak) of in de binnenstad, waar je veel ander en langzaam verkeer hebt en wel al die omwonenden.

Lijkt mij dat je dan al snel uitkomt op een file op de snelweg.
m.a.w. je bevestigd dat die file gecreeerd wordt en dat het dus niet te maken heeft met een groei van het aantal autos.

We sturen gewoon steeds meer autos de snelweg op, terwijl het secundaire wegennet zo langzamerhand helemaal leeg gemaakt word.

Laten we dan die secundaire wegen helemaal verwijderen en dat asfalt verplaatsen naar de snelweg. Dan kun je daar die files weer oplossen.
Anoniem: 175233 @Linkebal6 juli 2009 22:09
Natuurlijk zijn geluidsoverlast en stankoverlast e.d. ook belangrijk. Maar wanneer je vier keer zo ver moet rijden om op je bestemming te komen, dan helpt dat echt niet om de overlast te beperken!

En hoewel ik begrijp dat ze sluipverkeer willen vermijden, is de oplossing daarvoor niet om die wegen te sluiten. Want door het afsluiten van de binnenwegen, stuur je nog meer verkeer naar de snelweg, en die was al te vol! Waardoor je een nog groter file probleem produceert, en mensen nog harder naar (andere) sluiproutes op zoek gaan.

De oplossing is gewoon de capaciteit van de snelweg te verhogen. Dan is er geen reden voor sluiproutes, en wordt het lokale verkeer automatisch gescheiden van het doorgaande verkeer.
En wat is de toegevoegde waarde van deze 'databank' & 'datawarehouse' ten opzichte van anwb.nl, vid.nl, nu.nl en trafficnet.nl e.d.? Op dergelijk sites worden ook omleidingen en evenementen vermeld. En de file informatie op de snelwegen is nauwkeurig genoeg.

Meer kilometers met file informatie? Waarom zou dat de filedruk verminderen?
1) Als ik over de A2 naar Amsterdam ga, dan zijn er nul alternatieven om te rijden. Als het goed vaststaat, dan zou je nog iets binnendoor kunnen rijden, maar dat doen dan zo veel mensen dat het binnendoor ook vast komt te staan.
2) Binnendoor -afgezien van wanneer de snelweg ernstig verstopt is- rijdt het wel aardig door, voor lokaal verkeer. Waarom zou een dergelijke databank dan nog waarde toevoegen?

Het klinkt mij heel erg in de oren alsof er een duur consultancy bedrijf aan heeft gewerkt.
Het ljikt me ook wel jammer dat men gelooft dat dit de filedruk met 5 a 10% zal verminderen, yeah right.
Anoniem: 152331 6 juli 2009 11:50
Goedkoper of gratis met een beter OV zal de filedruk met meer dan 10% doen afnemen
Het spoorwegen net zit volgens mij echt vol, dus alleen meer rails gaat iets opleveren. Zelfde geld voor de tram en metro in amsterdam. Daar kan gewoon niet meer bij. De bussen zitten in de omgeving van Amsterdam ook al redelijk vol. Meer bussen kan niet omdat daar simpel weg geen plaats voor is bij het CS. Dit is natuurlijk alleen Amsterdam, maar ik neem aan dat het in de rest van de randstad net zo is. Gratis OV zal dus niet het file probleem doen oplossen.
De randstad is echt vol, ze moeten Nederland wat meer verspreiden over het grond oppervlakte wat Nederland heeft.
Dat hadden ze 50 jaar terug moeten bedenken en nooit zo krampachtig vast moeten houden aan het groen houden van het groene hart. Door alle 'groene buffers' in nederland is het verhuizen naar het achterland opeens een heel eind weg.

Veel mensen zijn best bereid om een of twee plaatsen verder te gaan wonen, maar verder weg is voor velen (waaronder ikzelf moet ik eerlijk bekennen) een stap te ver. Door de barrieres in het landschap is de verhuis-mobiliteit dus redelijk laag. Ook de belabberde infrastructuur, waardoor het bezoeken van familie en vrienden op langere afstand ook een belemmering. Daarnaast helt de jarenlang overspannen huizenmarkt ook niet.
Met alle huidige problematiek zoals fijnstof, olietekorten en klimaatverandering is het vergroten van woon-werk mobiliteit ook geen handige zet. Het is veel beter om mobiliteit te beperken.

Het is veel beter om reiskostenvergoeding af te schaffen en mensen juist te belonen om dichtbij hun werk te gaan wonen. Dan lossen de grootste problemen qua files zich vanzelf op. Daarbij is het nog beter voor de portemonnee, de volksgezondheid en het milieu ook.
[off-topic]
Tja, enige is dat er mensen zijn, zoals ik, die voor geen goud in de randstad willen wonen en heb ook zeker het geld er niet voor over wat men daar betaald voor een woning. Dus beter voor de portemonee is het voor mij sowieso niet.
Ik zal dan ook geen bedrijf zoeken wat in de randstad zit.
En er zijn ook veel bedrijven die het wel "heel leuk" vinden om naar de Randstad te verhuizen. Lekker als je net in de buurt van je bedrijf bent gaan wonen of door een reoganisatie bij een andere afdeling bent ingedeeld en weer kunt verhuizen.
[/off-topic]
Ik had eigenlijk al wel wat meer N-wegen verwacht die erbij zouden staan. Met de huidige technieken moet je met gemak heel nederland met alle grote wegen in kaart kunnen brengen.
Het is veel beter om reiskostenvergoeding af te schaffen en mensen juist te belonen om dichtbij hun werk te gaan wonen. Dan lossen de grootste problemen qua files zich vanzelf op. Daarbij is het nog beter voor de portemonnee, de volksgezondheid en het milieu ook.
Hoe dichtbij het werk had je in gedachten?

De grootste problemen qua files staan juist dicht bij dat werk.
Het zijn juist de ringwegen bij de steden (waar de kantoren ook zitten) die de grootste vertraging veroorzaken.
Tsja, de Randstad is nog steeds de plek waar het meeste werk zit. Ik, en de meeste (bijna of pas) afgestudeerde geografiestudenten die ik ken, willen graag in Groningen blijven wonen, maar er is nou eenmaal weinig werk. De arbeidsmarkt dwingt ons om verder weg werk te zoeken, waardoor de druk op de Randstad alleen maar toeneemt.

Aan de andere kant verhuist er wel steeds meer werk richting het oosten van het land, o.a. Arnhem en Deventer, maar dat is een geleidelijk proces.
En de trams geplanned voor Leiden gaan iets van 150(0?) fietsers per dag tijdens de spits verdrijven - en de daarvoor omgeleide bussen het overige wegverkeer!
Daarbij moeten werkgevers toestaan om hun werknemers niet allemaal op diezelfde tijd te laten beginnen. Zodat men ook niet allemaal op diezelfde tijd van huis moet gaat.

Gratis openbaar vervoer zal niet gaan. Goedkoper is een MUST.

Maarja. Het file probleem is al erg oud en zal waarschijnlijk nooit opgelost worden. Ook niet met software als boven omschreven. Een beetje navigatie en/of RDS doet hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 23 juli 2024 19:50]

Daarbij moeten werkgevers toestaan om hun werknemers niet allemaal op diezelfde tijd te laten beginnen. Zodat men ook niet allemaal op diezelfde tijd van huis moet gaat.
Dat helpt helemaal NIETS!
Denk je nou echt dat mensen voor hun plezier in de file staan? Die zijn al lang bezig om op andere tijden van huis te gaan. En heel veel werkgevers geven die gelegenheid ook.

Vandaar dat de spits 's ochtends bijna 3 uur duurt en 's middags bijna 4 uur.

Als ik 's middags om 15:00 bij mijn werk vertrek, dan zijn de files NET zo lang, als wanneer ik gewoon om 17:00 vertrek.
Dat is 2 uur !! eerder. Hoeveel spreiding van werktijd had je in gedachten?
Gratis openbaar vervoer zal niet gaan. Goedkoper is een MUST.
Heel veel goedkoper om een klein beetje op te wegen tegen de nadelen van het OV.

Weer iets dat politici maar niet kunnen begrijpen. (omdat ze zelf nooit in de spits rijden)
Mensen mijden het OV met een goede reden. Het is niet dat ze nou zo graag in die file staan. Je zult dus naar die redenen moeten kijken om het OV aantrekkelijker te maken.
Als de keus is: 1 uur in de file staan, of in een half uur met het OV naar je werk. Dan zou iedereen het OV kiezen. Zelfs al zou het duurder zijn.
Maar de keus is: 1 uur in de file staan, of anderhalf uur onderweg zijn met het OV. En elke dag moeten staan ipv zitten. Dan is de keuze snel gemaakt.

Wat dacht je van 2 dagen in de week 30 minuten op een perron staan te kleumen omdat je trein 4 minuten vertraging had, en de aansluitende al vertrokken is, omdat anders het percentage treinen dat vertraging heeft te groot is. (jammer voor de reiziger, maar dat nam in de minister niet mee in het prestatiecontract)

Dan moet het OV wel heeel veel goedkoper zijn, voordat iemand dan alsnog voor het OV kiest.
Maarja. Het file probleem is al erg oud en zal waarschijnlijk nooit opgelost worden. Ook niet met software als boven omschreven. Een beetje navigatie en/of RDS doet hetzelfde.
Die software zal inderdaad niet helpen.
In tegenstelling tot het OV zijn files zijn zeer betrouwbaar. Elke maandag op hetzelfde tijdstip staat er op dezelfde plek dezelfde file. De mensen die elke dag in de file staan weten uit ervaring al waar de file staat en hoe lang die is.
Ze weten ook uit ervaring al of omrijden mogelijk is of niet, en of het zin heeft.
Die mensen hebben dus niets aan die software omdat het ze geen extra informatie geeft.

Bovendien wordt het beschikbare wegennet al zo super efficient gebruikt dat er ook geen mogelijkheden zijn het nog efficienter te maken. Hoeveel extra informatie je ook krijgt, het zal niet helpen.
Vandaar ook dat een enkele gekantelde vrachtwagen meteen een verkeerinfarct veroorzaakt. Er is geen enkele reserve capaciteit.
De wegen worden nu door die ervaren file rijders voor 99% effectief benut. Met die software kun je er wellicht 99,5% van maken.

Overigens kan je de files prima oplossen.
De meesten kunnen opgelost worden met maar 1 extra rijbaan.
En vaak nog met veel minder. Bij Amersfoort kun je een dagelijkse file van 3 km oplossen door even een oprit en afrit aan elkaar te verbinden. Een beetje extra asfalt over een lengte van 900 meter!

Een heleboel zouden ook als sneeuw voor de zon verdwijnen als niet alle secundaire wegen in de omgeving verboden gebied verklaart worden tijdens de spits.

Maar wil je ook werkelijk de files oplossen?
Sommige mensen zijn nou eenmaal aangewezen op het OV omdat ze niet kunnen of mogen autorijden.
Als de files opgelost zouden worden gaat het OV failliet. Wat moeten die mensen dan?

Voor de politiek is het het beste als er altijd files blijven bestaan. Dan zijn er genoeg autos om als melkkoe te gebruiken en het OV is ook beter betaalbaar.
Waarom is goedkoper een must ? Prijs is (zeker voor een OV jaarkaart) een non-issue, daar kan je echt geen auto voor rijden.

Betere aansluitingen, meer service, meer zitplaatsen, voor- en natransport etc. Daar trek je misschien mensen mee. Maar of je dat als OV wilt ? Ze hebben er de capaciteit niet voor.

Het sprookje dat werkgevers hun mensen maar op diverse tijden moeten laten beginnen, heerlijk naief.

Ga dat maar eens inregelen voor een fabriekshal. Of ga eens een vergadering beleggen. Gaat uiteraard perfect werken. Kijk eens naar de openingstijden van een gemeentehuis of een school. Breng je kind maar wanneer het jou uitkomt en kijk eens of hij de volledige schooldag les krijgt.
Voor een deel van de beroepen kan werktijdspreiding inderdaad niet. Maar voor een ander deel is het puur de attitude van mensen dat het niet kan. Voorbeeld van de vergadering, die kan ook telefonisch bijgewoond worden. Er zijn voldoende technologische middelen beschikbaar. En als er ineens sprake is van verschillende tijdzones en afstand kunnen we er met z'n allen wel mee omgaan, maar als het Nederland betreft niet.

Overigens hoeft de hoeveelheid verkeer in de spits niet enorm af te nemen om de filedruk wel enorm af te laten nemen. Met 10% minder auto's in de spits (zoals met de recessie in jan/feb het geval was) nemen de files met 40 tot 50% af. Dan is de filedruk al een stuk behapbaarder.
Om nou het niet telefonisch willen bijwonen van een vergadering puur op attitude af te schuiven gaat mij wel iets te ver. Er is ook nog zo iets als de deugden van persoonlijk contact, non verbale communicatie et cetera. Een mens is geen robot die aan- en uitgezet kan worden naar gelang daar behoefte aan is. Met dat in het achterhoofd is het natuurlijk niet nodig om altijd óf telefonisch óf face to face te vergaderen, maar een eerlijke mix zou waarschijnlijk best mogelijk zijn.
Dat kan ik wel. Ik woon in West-Brabant en werk in Nijmegen. Heb het even tegen elkaar op gezet, of een maandabbo'tje voor de trein, of elke dag op en neer rijden. Heb beschikking over een diesel auto en ben per maand 250 euro kwijt voor diesel (en da's incl verkeer voor boodschapjes etc, er is meer dan woon werk verkeer). Datzelfde geintje bij de NS had me 343 euro gekost per maand en dan heb ik een slechte aansluiting, ben ik langer onderweg, zeker met werkzaamheden etc. Sterker nog, voor 4 euro meer heb ik een maandNETkaart bij die lui. Nee, geef mij me wagen maar. Dat beetje file bij Den Bosch neem ik voor lief, 'k werk toch op verschillende tijden...
Reken je ook even de afschrijvings- en onderhoudskosten mee? Of in het geval van een leaseauto de bijtelling en (eventueel) je eigen bijdrage voor je werkgever?
Tuurlijk niet. Die auto staat voor de deur en wordt ook gebruikt voor andere dingen. Ze willen mensen de trein in jagen, dat zijn autoBEZITTERS. Of je nu rijd of niet, dat ding staat er en is verrekte handig voor dagjes weg, dagjes naar familie, boodschappen en andere dingen. Er bestaat nog heel wat meer dan enkel woon/werk verkeer en om al die andere dingen ook per OV te doen, nee dank je. Dus die kosten reken ik idd terecht niet mee. En dan is OV gewoon duurder, klaar.
Als je met z'n tweeën in de die auto zit, kun je er auto voor rijden!

Geen dikke Audi ofzo, maar zonder meer met meer comfort dan in de trein.
OV jaarkaart 3876.50 = 323 per maand
2 personen 4456.00 = 371 per maand

http://www.anwb.nl/binari...ten-2008-diesel-merk2.pdf

Voor zover ik dat zo snel kon zien, red je dat alleen met een fiat panda en minder dan 15.000 kilometer per jaar.

Je kan uiteraard rekenen met een hogere bezetting dan 1 per auto, maar met twee mensen in het OV kan je twee verschillende kanten uit.

@frenkb, leuk dat je de attitude meeneemt. Jammer dat je die niet kan beïnvloeden. Technisch is erg geen beperking maar telefonisch overleg is vaak minder dan face to face. Al is het maar omdat je de non-verbale communicatie niet mee kan nemen. Of juist wat extra druk kan zetten door "hinderlijk" bij iemands bureau te gaan staan.
Neem een Aygo, dat kost ongeveer 140 euro per 1000km. Dan kom ik een eind hoor tov zo'n OV-jaarkaart :P Het OV kost me gewoon teveel en is op veel plekken qua tijd gewoon niet rendabel genoeg. Station naar station gaat in den regel prima, maar de stukken daarna en de overstappen kosten gewoon heel veel tijd.
En vergeet niet dat de auto bergen belasting betaald en dat er bij het OV bergen geld bij moet!! Lagere prijs is geen optie, en volgens mij ook geen trigger. Reistijd van deur-tot-deur moet een stuk lager.

vaak is lokaal vervoer een groot probleem, in stedelijk gebied is dit nog redelijk maar daar buiten. Als ik bijvoorbeeld vanuit Noordwijk(ZH) met de trein wil kan ik voor de richting Haarlem in Voorhout opstappen, redelijk bereikbaar en gratis parkeren. dat is dus netjes. Naar Schiphol, Den Haag of Rotterdam dan moet ik in Leiden opstappen (of overstappen) fatsoenlijk parkeren bij station Leiden is onmogelijk en met de bus duurt eeuwen.
Meer asfalt / Extra knoop punten nog veel meer.
Vooral een extra brug bij flevoland zou zeer veel leed schelen.
Dat proberen ze al jaren, op de een of andere manier wil dat er maar niet doorheenkomen (geen idee waarom).
Twee redenen:

1. Onwil van politici en ambtenaren om files op te lossen. Zij hebben er geen last van. Moet je eens kijken hoe dicht het spoorwegnet is bij de ministeries. Daar liggen bijna net zoveel sporen als in de rest van Nederland.

2. Idiote inspraak procedures. We willen in Nederland zo graag naar minderheden luisteren dat we ze de kans hebben gegeven trajecten tot in het oneindige te frusteren.
Tuurlijk moet er inspraak zijn. Maar het kan nooit de bedoeling zijn dat een inspraak procedure een besluit 30 jaar kan uitstellen.
Goedkoper, ok. Gratis alsjeblieft niet, dan wordt elke bus, trein en tram weer een een hangplek voor mensen die je liever niet in het openbaar vervoer wilt hebben.
Gratis is nu eenmaal een vreemde prikkel. Maak de schoolboeken gratis en mensen zijn er minder zuinig op. Maak een doktersbezoek gratis en mensen gaan voor een verstopte neus naar de dokter. Het verkoopt goed voor politici maar de neveneffecten zijn er altijd omdat er altijd misbruik van te maken is. Maak een busrit €0,50 en veel van de problemen zijn weg maar gratis betekent dat er ergens anders hoge kosten komen.
Hij zwanst niet hoor. Ze hebben het es geflikt om de trein tussen Roosendaal en Vlissingen gratis te maken in een weekend toen de A58 dicht ging voor onderhoud. Hebben ze geweten, trein zat vol jonge Marokkanen en dronken tuig. Werd er iig niet veiliger op...
Misschien moeten ze gewoon eens echt wat aan de weg gaan doen?
En mensen inlichten, zo zitten er vandaag vakantiegangers in de spits vast.
Op vrijdag zitten er meestal oudjes vast in de spits, lijkt me totaal onnodig. Die gaan echt niet op een moeilijke website kijken.
De A4 doortrekken, die stomme versmallingen waar elke dag ongelukken gebeuren eruit halen.
Dit initiatief is leuk maar het draait om de problemen heen, zoals wij zo vaak doen.
Meer asfalt lost het probleem niet op, maar verplaatst het hooguit, of vertraagt het. Nieuw asfalt betekent vaak een groei van verkeer, wat verderop in het wegennetwerk weer tegen een nieuw knelpunt aanloopt. Dus een nieuw probleem. Ook dat kun je ongetwijfeld weer oplossen met nieuw asfalt, maar ergens is er een grens.

Je kunt beter kijken naar een geheel aan maatregelen. Dus specifiek kijken in het hele wegennetwerk waar er problemen zijn die je met extra asfalt kan oplossen, maar ook het verbeteren en publiceren van verkeersinformatie, het aanpassen van auto's (smaller, intelligenter) of de infrastructuur (dynamische wegmarkering bv) etc. Met alleen asfalt draaien ben je er niet.
Dat zegt hij toch? Hij benoemt zelfs specifieke problemen. Zoals de verlenging van de A4 tussen Delft en Rotterdam (ga maar op Google maps kijken, alles is al voorbereid, hoeft alleen nog asfalt overheen, echt om te huilen (een discussie van al 50 jaar!)), of de verbreding van de A4 bij Leiden. Zo zijn er nog talloze punten die gewoon niet goed in elkaar zitten. Ooit waarschijnlijk goed ontworpen, maar nooit meer up to date gehouden.
Een stukje extra asfalt gaat zeker wat oplossen en zou nu al beter voor het milieu zijn. Bijvoorbeeld een vrachtwagen die over de A4 door kan tuffen ipv via andere snelwegen of zelfs binnenwegen te moeten rijden. Bepaalde miliue organisaties hebben het domme idee dat het beter is mensen in de file te laten staan, zodat ze dan wel de trein gaan nemen. File is denk ik wel ongeveer het slechtste voor het miliue, dus betere doorstroming is sowieso belangrijk.

On-topic, mooi als daar straks de online versie van is. Er zijn nu al verschillende initiatieven (TomTom site, ANWB site) maar vanuit de overheid zou beter zijn, zeker als het ook gecombineerd is met actuele wegwerkzaamheden. Dat dan weer gecombineerd met OV (en daarbij behorende werkzaamheden) lijkt me zeer goed.
Files zijn idd slecht voor het milieu, maar extra asfalt aanleggen en daarmee kilometers "groen" vernietigen is nou ook niet echt goed voor het milieu.
Wat mij betreft hoeft die A4 niet doorgetrokken te worden, en de nieuwste telg, project A13/A16 vind ik al helemaal een slecht plan. Ik zie veel meer heil in spitsstroken en (minder en) beter ontworpen knooppunten.
maar extra asfalt aanleggen en daarmee kilometers "groen" vernietigen is nou ook niet echt goed voor het milieu.
Dat effect is nihil.

Zowiezo ligt er maar heel weinig asfalt in Nederland en helemaal weinig voor snelwegen.

Als je kijkt naar de totale hoeveelheid wegen in Nederland dan wordt verreweg het grootste deel bovendien ingenomen door de wegen binnen de stad.
Als je eens op google earth kijkt ipv de shell kaart, dan krijg je een veel beter idee hoe weinig groen er door wegen vernietigd is. De meeste snelwegen kun je amper vinden op luchtfotos.
Maar door de wegenkaarten denken mensen dat wegen veel meer ruimte innemen dan werkelijk het geval is.
Ik zie veel meer heil in spitsstroken en (minder en) beter ontworpen knooppunten.
Wat denk je dat een spitsstrook is?
Het is gewoon een mooiere naam voor extra asfalt.

Kun je me eens uitleggen waarom je een spitsstrook geen probleem vind, maar extra asfalt wel?
Ik heb nooit begrepen waarom mensen niet in de gaten hebben dat het gewoon dezelfde oplossing is met een ander naampje.
Nihil zeg je? Je zal maar in het groen wonen en er ineens een snelweg langs je huis loopt... Impact op milieu is niet alleen maar de extra uitstoot, maar ook de beleving in de natuur.. Project A13/A16 is hiervan een mooi voorbeeld, waar deze weg komt te liggen ligt nu een mooi bos met golfbaan en prachtige fiets routes. Dat zou gruwelijk verstoort worden door deze snelweg.

In het geval van de A13 is de spitsstrook geen extra asfalt maar wordt hiervoor de vluchtstrook gebruikt. Zolang er geen ongelukken gebeuren (of extreme mist) blijft de spitsstrook open. Geen extra asfalt, wel extra rijbaan.
En die twee meter asfalt die er aangelegd zou worden als er wel een extra rijbaan gemaakt zou worden zou een groot milieuprobleem zijn?

Twee meter asfalt waar geen autos overheen rijden, geen extra uitstoot, geen extra lawaai.

Dan ben je jezelf toch echt een rad voor ogen aan het draaien.
En dat alleen maar om niet toe te willen geven dat al die anderen gewoon al jarenlang gelijk hadden dat extra rijbanen (extra asfalt) de oplossing zijn.
ondertussen al achterhaald en zal wel niet meer gelezen worden, maar toch:

het verlengen van de A4 zodat ie aansluit op de A13 of de A16 doortrekken tot ie aansluit op de A13 is niet het verbreden van een bestaande snelweg, maar verlengen, dus waar eerst geen asfalt lag ligt dan een snelweg..
Extra asfalt helpt wel, maar niet voldoende. Vooral belangrijk is het beperken van de knelpunten, een van de mogelijk opties is het scheiden van lokaal en doorgaand verkeer. Het nederlands snelwegennet heeft veel te veel op en afritten. in en uitvoegend vekeer zorgt vaak voor veel vertragingen, en vergroot de kans op ongelukken.

en verder zal er geinvesteerd moeten worden in het onderliggend wegennet. dat is de volgende botlenek.
Tja, hier krijg je weer het probleem tussen Rijk, Provincie en gemeentes.

Die werken totaal niet samen, en proberen zelf geld te besparen.

Want als provincie of gemeente WIL je helemaal niet het lokaal verkeer van het doorgaand verkeer scheiden.
Nee.... gooi iedereen lekker die snelweg op. Dan kost het de landelijke overheid geld, en anders moet je zelf geld uitgeven.

Voorkomen dat een slechte ontworpen afrit een file op de snelweg veroorzaakt?
Waarom zou je? Dat kost jou als gemeente of provincie weer geld.
Laat lekker die file ontstaan. Het is toch de landelijke overheid die de schuld krijgt.

Als we DAT probleem zouden aanpakken, dan zou er een keertje een zinvol verkeersbeleid kunnen komen.
En dan zouden de meeste files als sneeuw voor de zon verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 19:50]

Ben het met je eens dat de A4 Midden Delfland al 50 jaar gepland is. Maar in de tussentijd is er wel het een en ander veranderd. Er zijn genoeg studies gedaan (in de CoBouw is een hele reportage gemaakt over de A4 Midden Delfland) waarin wordt genoemd dat het aanleggen hierven niks oplost, maar het probleem van de A13 verplaatst naar knooppunt Ypenburg. Schiet je qua reistijd niks mee op, terwijl je wel een flinke smak geld uitgeeft voor de A4.

Kortom, je moet inderdaad goed plannen, maar dan wel het hele wegennetwerk tegelijkertijd meenemen.
Anoniem: 175233 @Linkebal6 juli 2009 21:54
Als je 30 jaar lang het verkeersnetwerk compleet verwaarloosd, en tientallen knooppunten laat ontstaan, dan kun je uiteraard niet verwachten dat het opheffen van één knooppunt gelijk alles oplost.

Maar dat gewoon extra asfalt werkt, staat onomstotelijk vast. En is ook nauwelijks verrassend... Files zijn gewoon een capaciteit probleem, en kun je uiteraard oplossen door de capaciteit te vergroten.
Nieuw asfalt betekent vaak een groei van verkeer, wat verderop in het wegennetwerk weer tegen een nieuw knelpunt aanloopt. Dus een nieuw probleem. Ook dat kun je ongetwijfeld weer oplossen met nieuw asfalt, maar ergens is er een grens.
Ik geloof er niets van dat Nederlanders opeens veel meer gaan rijden als er meer asfalt komt te liggen. Autorijden blijft een dure aangelegenheid en de stijgende kosten an sich weerhouden mensen ervan om voor de leuk op nieuwe stukken asfalt te gaan rijden. Het is wel logisch dat het oplossen van files op een bepaald traject ervoor zorgt dat meer voertuigen dat traject zullen gebruiken in plaats van een andere route. Dat wil niet zeggen dat er niets is bereikt. De gemiddelde reistijd is korter geworden en ergens anders rijdt er minder verkeer.
Je kunt beter kijken naar een geheel aan maatregelen. Dus specifiek kijken in het hele wegennetwerk waar er problemen zijn die je met extra asfalt kan oplossen, maar ook het verbeteren en publiceren van verkeersinformatie, het aanpassen van auto's (smaller, intelligenter) of de infrastructuur (dynamische wegmarkering bv) etc. Met alleen asfalt draaien ben je er niet.
Er wordt al jarenlang allerlei maatregelen bedacht die de filedruk moeten beperken zonder een structurele oplossing te bieden. De enige maatregel die echt zoden aan de dijk heeft gezet zijn spitsstroken, wat feitelijk wegverbredingen zijn zonder extra asfalt in de breedte.
Anoniem: 175233 @Femme6 juli 2009 22:01
90% van de forensen zitten allang in de auto. Dus zelfs al zou iedereen van de trein in de auto stappen, dan is het effect hooguit 10%. Een weg van 2 naar 3 banen verbreden, is een capaciteit verhogen van 50%. Dus?


Natuurlijk zou het wel zo handig zijn als de overheid het gewoon zou stimuleren om de werkgelegenheid buiten de randstad te situeren. Juist met de huidige ICT is er steeds minder reden om allemaal hutje-mutje op elkaar in Amsterdam te gaan zitten.
Je kunt ook beter nadenken over sommige beslissingen.
Je kan bijvoorbeeld op je klompen aanvoelen dat een wegversmalling een verstopping veroorzaakt. Dan ga je niet binnen 100 meter ook nog een invoegstrook aanleggen |:(

Toch zijn er veel van dit soort situaties (of erger, die invoegstrook is óók voorgegaan door een wegversmalling 8)7 ).
Waarom gebruiken ze nog steeds van die situaties, waarvan je 100% weet dat ze files veroorzaken :?

En de A4 doortrekken gaat (gelukkig) gebeuren; enkel pas in 2015 (!) zal het af zijn. Tot die tijd moeten alle automobilisten over de A13 waar aan het eind een groot aantal auto's over 1 enkele afrit moeten ;(

Slimmer plannen, mensen..
Vakantiegangers in de spits. Vrijdags oudjes in de spits.

Inderdaad totaal overbodig. De weg mag alleen maar gebruikt worden als je daar zakelijk een reden voor hebt. En anders wacht je maar totdat de regering daar toestemming voor verleent.

Domme ouderen, kunnen niet eens op een website kijken en gaan voor hun plezier in de file staan.

Maar misschien kan je ook je aannames enigszins bijstellen.
- Niet iedere oudere is digibeet.
- Niet iedere website is moeilijk
- Soms moet je wel vroeg / in de spits vertrekken om tijdig ergens aan te komen.
- Misschien kunnen ze met deze database het onderhoud beter plannen
- Ongelukken en dus files zullen altijd blijven.
"mensen inlichten" dan moet je beter zoeken, er wordt al genoeg aan gedaan.
Anoniem: 274478 6 juli 2009 11:55
Inzichtelijkheid in waar de files staan is er al jaren op verschillende manieren. In die zin voegt dit weinig toe. Daarnaas staan een groot deel van de files al jarenlang dagelijks op dezelfde knelpunten, die meestal niet te omzeilen zijn.

Maar: wel weer miljoenen de put in dat dan weer wel. Hadden ze beter kunnen besteden aan wat extra rijstroken maken, extra tunnels/bruggen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 274478 op 23 juli 2024 19:50]

Het gaat niet alleen om gegevens over de toestand op de weg (zoals mogelijke files) maar ook om de toestand van de weg, zoals evenementen, regelscenario's, wegwerkzaamheden etc. Door die informatie nu te bundelen wordt het voor weggebruikers weer makkelijker en inzichtelijker hoe het verkeersysteem functioneert. En voor de verkeersleiders in de verkeerscentrales is er een centrale en completere databron om de verkeerssituatie mee te kunnen regelen.

Al dit kun je terugvinden op de website.
En met extra rijstroken ga je het probleem wel aanpakken zekers. Al leg je overal supersnelwegen met 6 rijstroken in dezelfde richting, dan nog ga je files en knelpunten hebben. Het is net belangrijk vn al deze problemen te kennen.en in kaart te brengen om dan op een gestructureerde manier een oplossing te gaan zoeken.
Uiteraard zullen er altijd files blijven bestaan door bijv. ongelukken, maar dat wegverbredingen niet helpen is grote onzin. De politiek heeft jarenlang geprobeerd dit de burger wijs te maken om te kunnen bezuinigen op noodzakelijke investeringen in onze infrastructuur. Files worden veroorzaakt door een capaciteitstekort. Dit kun je oplossen door het aanbod te verminderen of de capaciteit te verhogen. Ik ken diverse voorbeelden waarbij het laatste is gedaan en het effect verbazingwekkend groot was.
Hij zegt niet dat ze niet helpen, hij zegt enkel dat je altijd knelpunten zal blijven houden.

Het klopt dat het voor een groot gedeelte een capaciteitsprobleem ins (voornamelijk tijdens de spits). Wegverbredingen helpen absoluut, tot een bepaalde hoogte. Het verkeer kan wellicht goed doorstromen op de snelwegen, na een verdubbeling van het aantal rijstroken. Echter zal er dan op een andere plaats een nieuw probleem ontstaan (een ontstopping). Je verplaatst dus feitelijk het probleem. Wat overigens niet wegneemt dat verbredingen gewoon nodig zijn.

Wellicht dat het voordeel is van dit nieuwe systeem dat ze nu beter alles kunnen monitoren en direct in kaart kunnen brengen.
Ach, nu sukkel je in de file de binnensteden in, met overal 8 baan-snelwegen rijdt men volgas tot aan de binnensteden. Daar is gewoon geen ruimte, tenzij we alle bomen etc in de bestaande woonwijken rooien en in de voortuin gaan parkeren. Er is op alle fronten innovatie nodig, en goede geodata zoals dit kan daar zeker wel bij helpen, het is echter geen wondermiddel, net als meer asfalt dat ook niet is. Dat zie je ook bij voorgaande verbredingen, dan rijdt het daar misschien wel mooi door, maar dan zijn ineens de afritten de bottlenecks.

Mooi voorbeeld daarvan was het A9/A10 project, toen ze een aantal afritten tegelijk sloten, waren er ineens geen files meer. Er waren ook andere maatregelen, zoals pendelbussen en meer & gratis OV, maar door de sluiting van 1 kant van de weg was de rijdruk nog 75% van normaal als ik het me goed herinner. Was een aardige eyeopener voor RWS.
Onzin, Utrecht is bijvoorbeeld P&R plaatsen aan het inrichten aan de snelwegen rond de stad.

Met de auto over de verbrede snelweg, je auto in de P&R en b.v. met de nieuwe tramverbinding naar je huis (vanaf de uithof).

http://www.utrechtpenr.nl/
Er waren ook andere maatregelen, zoals pendelbussen en meer & gratis OV, maar door de sluiting van 1 kant van de weg was de rijdruk nog 75% van normaal als ik het me goed herinner. Was een aardige eyeopener voor RWS.
Het aanbod was dus veel minder. Zo kun je inderdaad files oplossen. De vraag is alleen of de mensen die op betreffende dagen normaal gesproken gebruik maken van de gesloten afritten op de A9 en A10 blij waren met het feit dat zij moesten omrijden, thuisblijven of alternatief vervoer moesten zoeken.
Misschien dat ik er (2x) overheen gelezen heb, maar kan iemand mij vertellen hoe ze deze informatie verzamelen? Ik kan dit niet opmaken uit de tekst en ben hier eigenlijk wel benieuwd naar.
Anoniem: 111246 @ErikKo6 juli 2009 12:05
D'r liggen toch overal van die druk lijntjes in het asfalt? Dezelfde manier waarop ze nu al de files uitlezen en de matrixborden (automatisch?) een aangepastesnelheid door kunnen weergeven.
Weet dat er de afgelopen maanden op de A10 wel een hoop extra zijn aangelegd zodat de lokale verkeerslichten daarop konden worden afgestemd, om zo ook de doorstroming van het verkeer op de A10 te verbeteren (resultaat is dan wel weer dat je langer op een lokale weg voor een stoplicht staat te wachten)>
Allemaal sensoren in het wegdek e.d.
Vooral camera's en lussen, persoonlijke waarnemingen, onbemande vliegtuigjes.
Dit systeem zal denk ik in de praktijk gaan fungeren als een soort voorkennis van bijv. de matrix borden, dit lijkt me een goed idee, omdat het nu zo is dat in sommige gevallen de matrixborden juist files veroorzaken, omdat ze bijvoorbeeld een te lage snelheid aangeven.
Je veroorzaakt echt geen files door lage snelheden weer te geven hoor...
En de matrix borden maken nu al gebruik van een soortgelijk systeem (veel meer basic met veel minder info).
Anoniem: 175233 @Angelus17536 juli 2009 20:05
Je veroorzaakt echt geen files door lage snelheden weer te geven hoor...
Echt wel!! Tussen Apeldoorn en Deventer is snelheidsvermindering met matrixborden een jaar lang getest, met als doel betere verkeersdoorstroming. Het resultaat was dat de files verdubbelden. Zowel de lengte, als de duur !

Daarna zijn ze de snelheidsvermindering gaan verkleinen, totdat ze uiteindelijk gewoon de actuele snelheid aanwezen, die uitzichzelf ontstond. Op dat moment waren de files weer net zo lang als vroeger.
Gewoon uit interesse: hebben ze ook getest wat er gebeurt als je een hogere snelheid aangeeft dan de actuele?
Men zou een systeem moeten ontwikkelen dat gelijk trajectcontroles uitvoert zodra de matrixborden aangaan en zodoende zorgen dat de automobilisten misschien wel de daadwerkelijk verplicht aangegeven snelheid gaan rijden. Ik durf te wedden dat de file zo goed als verdwijnt.

[off-topic]Oh, en even die arrogante bestuurders die denken door te zigzaggen, bumperkleven en tankstations inhaal acties gelijk hun rijbevoegdheid ontzeggen en auto inleveren. |:( blijven alleen nog grote hoeveelheden vrachtauto's over. Er zijn de laatste tijd zeer veel ongevallen ondermeer ook door vrachtverkeer veroorzaakt :| ik vrees dat verkeer altijd een lastig punt blijft. [/off-topic]
Anoniem: 64607 @Angelus17536 juli 2009 11:59
Elke keer als ik met de auto naar het werk ga (meestal ga ik op de fiets) staat er op die halve discoborden dat ik via de ene route 24 minuten langer onderweg ben en via de andere 18 minuten. En ik kan altijd in 1 stuk doorrijden ... dus het zijn best mooie borden, maar ze lijken wel een beetje op de weersverwachting: "nooit betrouwbaar"
Geven die routepanelen niet de totale reistijd weer over dat traject en niet de extra reistijd? Dan kan het wel is kloppen dat je door kan rijden.
Anoniem: 2470 @Andrétje6 juli 2009 13:15
Ja, ze geven de TOTALE verwachte reistijd aan. Dus niet (alleen) de vertraging.

Ik vind ze erg handig.
Anoniem: 95759 6 juli 2009 11:53
Ik hoop dat ze een publieke API gaan gebruiken dat niet alleen de grote navigatiesoftwarebedrijven maar ook kleinere gebruik van de data kunnen maken.
Helaas zullen die zich wel moeten registreren als marktpartij. Hoe ingewikkeld dat is, weet ik niet. Maar ik had meer gehoopt op echt publieke informatie. Zodat je er als lonely hacker ook nog wat mee zou kunnen.
Maar volgens de FAQ:
* Van wie zijn de gegevens in de Nationale Databank Wegverkeersgegevens?

De gegevens van de NDW worden eigendom van de uitvoeringsorganisatie. Deze stelt de (verwerkte) gegevens ter beschikking aan de deelnemende partijen: de wegbeheerders die verkeersmanagement verzorgen en bedrijven die verkeersinformatie produceren/ verstrekken.
bron
Ik heb ze net maar een mailtje gestuurd wat die verstrekkingskosten (uit brochure) dan jaarlijks zijn. In principe is de data de ruwe data sowieso vrij van copyright; daar zul je wel niet aan kunnen komen, maar ben toch benieuwd.
ff verder lezen en voila: DATEX II (Europese standaard)
Lijkt me erg handig. Dan ben je niet meer afhankelijk van de tragere file-meldingen zoals ze nu zijn. Als ik het goed begrijp gaat dit dus helemaal automatisch, of moet het nog steeds door mensen verwerkt worden?

Als ze hier nou een site voor maken, krijg je waarschijnlijk net zo'n succes als met buienradar. Hoef je niet meer op de file-informatie informatie te wachten op de radio voordat je weggaat op vakantie bijvoorbeeld.
Check eens: http://fileradar.nl/ denk dat die gastjes hier wel wat mee kunnen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.