Wetenschappers ontwikkelen laserkanon tegen malariamuggen

Onderzoekers hebben een systeem gerealiseerd dat met een laserkanon malariamuggen kan uitschakelen. Het systeem, waarvan de ontwikkeling mede door de Gates Foundation is betaald, kan muggen van andere insecten onderscheiden.

Een van de manieren om malaria de kop in te drukken is het bestrijden van de malariamug, het insect dat de malaria-parasiet overbrengt. Daar is nu een nieuwe manier voor, althans in de experimentele fase: een systeem dat met laserstralen malariamuggen kan roosteren.

Het project, waarbinnen diverse onderzoekers samenwerken, wordt gefinancierd door onder meer de Bill and Melissa Gates Foundation en de Verenigde Naties. De belangrijkste medewerkers van het laser-project zijn de astrofysicus Jordin Kare en Nathan Myhrvold, voormalig Microsoft-topman en nu verantwoordelijk voor Intellectual Ventures, een bedrijf dat nieuwe ontwikkelingen en patenten ondersteunt. Een derde belangrijke deelnemer aan het initiatief is dr. Lowell Wood, eveneens astrofysicus en ooit verantwoordelijk voor het Star Wars-project. De wetenschappers werken gezamenlijk aan een manier om lasers in te zetten om malariamuggen individueel te identificeren en met een laserstraal te raken.

Kare kocht daartoe een aantal onderdelen op eBay en zette de eerste versie van de 'malariamug-laser' in elkaar. Zijn opstelling maakt gebruik van conventionele zaklampen, die een silhouet van de muggen tegen een achtergrond aftekenen. Een zoomlens van een 35mm-camera neemt het silhouet waar en geeft dit aan een computer door. Vervolgens wordt de laser met behulp van lenzen en spiegels uiterst nauwkeurig gericht en wordt de mug getroffen. Al gaat het nog slechts om een testopstelling, toch is het systeem al precies genoeg om mannetjesmuggen van vrouwtjes te kunnen onderscheiden. Desgewenst kunnen alleen de parasiet-dragende vrouwtjesmuggen worden geraakt, maar ook andere insecten kunnen gespaard worden.

De huidige implementatie van de anti-muggenlaser maakt nog gebruik van niet-dodelijke laserstralen, maar de onderzoekers hadden al wel videobeelden van een opstelling met een sterkere laser, die in staat was de muggen daadwerkelijk te roosteren.

Of en wanneer het laser-systeem daadwerkelijk ingezet zal worden in de strijd tegen malaria is onbekend: er zijn ook andere high- en lowtech-methodes in ontwikkeling om de muggen of de parasieten in de insecten uit te roeien. Zo denkt een onderzoeker van de universiteit van Columbia de muggen te verblinden met lichtflitsen, wordt onderzoek gedaan naar genetisch gemodificeerde bacterieën om muggen te doden en wordt gewerkt aan een ras 'supermuggen', die resistent zijn voor de malaria-parasiet en die vatbare muggenpopulaties zouden moeten verdringen.

Anti-muggenlaser

Door Willem de Moor

Redacteur

17-03-2009 • 11:58

107

Reacties (107)

107
93
23
16
0
0
Wijzig sortering
Zou een hele mooi oplossing zijn. Ben afgelopen zomer naar Maleisie geweest voor een paar weken en mocht toen die fijne medicatie slikken. Voelde me hartstikke beroerd, geen eetlust en erg moe constant. Na 2 weken maar gestopt met die troep en in de prullenbak gegooid. Voelde me dan ook meteen een stuk beter !

Als ze die laser nou ff voor de zomer uitproberen op de Filipijnen, dan kan ik 's nachts met een goed gevoel slapen !

Overigens wel leuk om te zien dat Bill Gates zelf op de 4e foto staat :+
Ik neem aan dat je Lariam gebruikt hebt, bij Paladrine heb je minder last van bijwerkingen.

Ik zelf gebruik zelf helemaal geen anti Malaria tabletten meer (de GGD zal het hier zeer waarschijnlijk niet mee eens zijn, het is op eigen verantwoordelijkheid) puur omdat als je het onverhoopt toch krijgt je goed behandeld kan worden, als je er op tijd bij bent.

Als je in een ruimte slaapt met airco, ventilator en/of klamboe is de kans al veel kleiner, ik slaap er nooit zonder een van deze opties.

Niet om je ongerust te maken, maar Dengue Fever is in Zuid-Oost Azië gevaarlijker dan de Malaria vorm die daar bestaat.

(Mijn vrouw komt uit Maleisië en we gaan er regelmatig naar toe).
Ik zie hier echt het nut niet van in.

Op zich een heel leuk speeltje, maar net als "Star Wars" (niet de film, maar het omstreden, en uiters belachelijk, militair ruimteplan ten tijde van de koude oorlog) volgens mij véél te duur voor het doel waarvoor het ontwikkeld wordt. Ga je dit echt in lemen hutjes installeren? De bewoners gaan ermee lopen en verkopen het voor je ook maar de deur uit bent.

Er bestaan veel goedkopere alternatieven voor het malariaprobleem. 2 maal per jaar alle muren inspuiten met DDT en de malariamuggen komen je huis ook niet in. Stukken goedkoper lijkt me.
Ik weet dat DDT gevoelig ligt bij alle groene jongens, maar zolang je het niet met kilo's in het rond strooit is het best ok. De WHO raadt dit bovendien (gelukkig) weer aan als malariabestrijdingsmethode. Er zijn genoeg doden gevallen door het volledig verbod van DDT toen men voor het eerst hoorde van het biologische effect. brekende eierschalen bij roofvogels en opstapeling in vetweefsel, allemaal goed en wel, maar mensen die en masse weer het loodje leggen was ook niet echt een wenselijk effect.
volgens mij heb je niet goed gelezen....

They now face one big challenge: deciding how strong to make the weapon. The laser has to be weak enough to not harm humans and smart enough to avoid hitting useful bugs. "You could kill billions of mosquitoes a night, and you could do so without harming butterflies," says Mr. Myhrvold."
Ahja ik kijk nog wel even de kat uit de boom en waarschijnlijk is het toch nog niet direct beschikbaar. Nuja als je de muggen uitschakelt heb je weer een overschot van andere insecten die dan ook weer één of andere drager van een bepaalde ziekte zijn. Dusja waar gaat dit eindigen? Misschien dat een vaccin beter is, maar aan de andere kant, we zitten met een overbevolking en aan de andere kant iedereen is gelijk dus iedereen heeft los van de plaats waar ie geboren wordt recht op een evenwaardig bestaan.

Lijkt me een moeilijke kwestie, de natuur lost zijn problemen zelf op, hier nu met malaria, bij ons (westen) is het met kanker. Zolang er geld mee te verdienen valt zullen dit soort initiatieven komen. Nuja wat is beter kwantiteit of kwaliteit, ik verkies de kwaliteit als ik maar 40 word, oké dan word ik maar 40 maar dan wil ik wel dat ik genoten heb van het leven. En dat ik pijnloos sterf (auto ongeval met fatale impact dus dat het maar fractie van een seconde heeft geduurd, net niet lang genoeg om 100% te beseffen wat er gebeurde oid)
Opzich is dit natuurlijk best leuk, maar 't is veel verstandiger om stilstaand water tegen te gaan, dan heb je 't probleem ook daadwerkelijk opgelost, ipv 't gedweil met de kraan open. Helemaal als je bedenkt dat hier natuurlijk een hoop mee verdiend kan worden, waarmee afhankelijkheid in malaria geplaagde landen kan ontstaan.
Ik denk dat je de oplossing niet vindt door 1 maatregel aan te dragen. Zowel het bestrijden van stilstaand water als de laser gaan de oplossing niet geven. Het simultaan toepassen van diverse maatregelen is waarschijnlijk de beste aanpak. Overigens is stilstaand water moeilijk aan te pakken want je kunt moeilijk overal stroming creëren. Wat je echter wel kunt doen is een kleine hoeveelheid olie toevoegen aan het water wat de oppervlakte spanning van het water doorbreekt en de larve niet meer kunnen drijven en daardoor verdrinken de muggenlarven. Het nadeel van deze methode is natuurlijk dat je ook andere diersoorten ernstig kunt schaden.

Daarnaast wordt door de onderzoekers gesteld dat het geen invloed heeft op het eco-systeem als de muggen (lokaal) uitgeroeid worden, maar dit vind ik wat twijfelachtig. Je beïnvloedt wel degelijk het eco-systeem en het vereist een degelijk onderzoek om vast te stellen of de laser wel wenselijk is.
Dat wordt ook wel gedaan. Bijvoorbeeld door een laag piepschuimbolletjes in waterputten te dumpen. Dan maak je het muggenlarven een stuk moeilijker. Er zijn echter ontelbaar veel natuurlijke plekken waar een laagje stilstaand water staat en die kun je onmogelijk allemaal opruimen. Dat zou ook onwenselijk zijn omdat er veel meer flora en fauna afhankelijk is van stilstaand water.
Anoniem: 46304 @Atomsk17 maart 2009 19:21
Een laagje olie werkt veel beter. Is wel slecht voor het milieu.
Dweilen zonder de kraan open betekent dat je alsnog stilstaand water hebt :P
Daarnaast, hoe wil je stilstaand water voorkomen?
't probleem heeft vaak te maken met niet natuurlijk aangelegde watersituaties, zoals slecht afgesloten watertanks, vijvers. Daar is best veel aan te doen. Zo was Malaria in Indonesië nooit echt een punt, totdat wij besloten er maar mooie vijvers aan te leggen. Same goes voor India. Zodra je alle watertanks goed afsluit, neemt 't aantal malaria muggen sterk af.

Voor veel medische problemen is een veel eenvoudigere structurele oplossing de truc, net zoals met cholera. Gewoon goede riolering scheelt vaak 90%. Zulke basale dingen zijn ook veel simpeler, kosten minder en duurzamer dan complexe systemen.
Niet helemaal praktisch, stort alle vijvers, meren e.d. vol en je gaat stilstaand water tegen. Heeft natuurlijk ook veel nadelen.
Is het ontwikkelen en verspreiden van een "laser kanon" als deze goedkoper dan simpelweg malaria pillen verspreiden in risico gebieden? En de gezondheidszorg verbeteren?
Heb je wel eens malariapillen gebruikt ? da's echt geen pretje hoor, je kunt ze trouwens niet te lang slikken en het lost het probleem niet op, het voorkomt alleen het ziekworden.
Ja ik heb malariapillen geslikt en daar heb je dus geen last van he... iig niet de 'nieuwe' pillen (in 2002 waren ze nieuw: had helemaal geen merkbaar bijeffect)
Nee..

ooit wel eens malarone geslikt?

Malariapillenzijn een behoorlijke aanslag op je lichaam en geest, na 3 maanden slikken ga je roze olifanten zien, heb je moodswings niet te zuinig en je halve brein ligt te koken.

afgezien daarvan kost een malarone pil een euro of 2 per stuk

overigens is malaria een tikkeltje overrated bij de beter verdienende mensen, als je optijd bij een arts bent is malaria geen probleem, let wel.. je moet wel optijd bij een arts zijn en er 1 kunnen betalen, iets waar juist in derde wereld een tekort aan is.
Zendelingen slikken ze ook niet meer, smeren met DEET en staan onder controle, mocht er malaria aangetoond worden kan het snel behandelt worden.

ik zie in dit soort oplossingen een goede toekomst, een superras creeeren gaat imho voor problemen zorgen
Ik heb de afgelopen winter ook Malarone geslikt en heb daar totaal geen last van gehad.
(ok, het was 'maar' 2 1/2 week...)

Waarschijnlijk bedoel je Lariam?; de goedkopere variant waar kans op niet prettige bijwerkingen wel groter zijn.

Malarone is elke dag innemen. (5 dagen door slikken nadat je uit malariagebied bent) , Lariam eens per week slikken, maar wel een aantal weken door slikken.
Of en wanneer het laser-systeem daadwerkelijk ingezet zal worden in de strijd tegen malaria is onbekend: er zijn ook andere high- en lowtech-methodes in ontwikkeling om de muggen of de parasieten in de insecten uit te roeien. Zo denkt een onderzoeker van de universiteit van Columbia de muggen te verblinden met lichtflitsen, wordt onderzoek gedaan naar genetisch gemodificeerde bacterieën om muggen te doden en wordt gewerkt aan een ras 'supermuggen', die resistent zijn voor de malaria-parasiet en die vatbare muggenpopulatie zouden moeten verdringen.

Bij die laser heb ik zo iets die kunnen we eenvoudig aan en uit kunnen zetten.
maar bij dat geknutsel aan en het actief mengen van nieuwe of varianten van leven hebben we teveel miskleunen gehad dit moeten we niet willen..
iedere keer was het ei van Columbus , en achteraf een ramp van de overkant :(
Bij die laser heb ik zo iets die kunnen we eenvoudig aan en uit kunnen zetten.
maar bij dat geknutsel aan en het actief mengen van nieuwe of varianten van leven hebben we teveel miskleunen gehad dit moeten we niet willen..
iedere keer was het ei van Columbus , en achteraf een ramp van de overkant
Noem eens een rijtje miskleunen anders dan per ongeluk daadwerkelijk andere diersoorten op een locatie te introduceren die er eerst niet waren? Bij dit soort ideeëm reageren mensen snel paniekerig terwijl daar niet echt aanleiding voor is.

De konijntjes in Australië is een voorbeeld van het introduceren van een compleet nieuwe diersoort in een ander eco-systeem. Dit verliep desastreus en er werd in die tijd niet gedacht over eventuele effecten en gevolgen (ik gok de 18e eeuw.) Hier gaat het echter om een compleet andere aanpak. Je probeert hier een zelfde diersoort te introduceren met maar 1 andere eigenschap. Hoe je dit goed kunt vaststellen en dat je het goed moest vaststellen is natuurlijk wel heel belangrijk voordat je een dergelijk project in praktijk gaat brengen.
een hele mooie: Killerbees ;) kloon tussen europese honingbij en een ZEER aggresieve afrikaanse soort, is een *beetje* fout gegaan

Maar dat genetisch geknutsel vind ik zeer gevaarlijk, ok, het beestje draagt niet meer malaria, maar ik kan zo wel een aantal andere dingen opnoemen waar het kreng ook gevaarlijk in kan zijn(AIDS anyone?) en als het niet meer tegen 1 bepaalde parasiet kan(in dit geval Malaria) wie zegt dat hij tegen een andere parasiet(welke bv de larven al voortijdig afmaakt en de populatie enigzins onder controle houdt) ook niet resistent is? Met alle gevolgen van dien!

Nee, geef mij maar een apparaat wat we aan en uit kunnen zetten. Mochten we iets fout zien gaan kunnen we het tenminste uit zetten
Het is wel eens vaker misgegaan, doordat bijv. zomaar planten in een ecosysteem werden geplaatst waarvan men wist dat ze de andere soort zou verdrijven, maar niet wist dat ze ook alle andere planten zouden domineren.
Anders gezegd, het gaat dus mis als mensen fouten maken. Iedere mens kan fouten maken, maar ik denk dat bij goede controle genetisch geknutsel wel verantwoord is. Een toepassing is bijvoorbeeld de medicinale insuline die tegenwoordig met micro-organismen geproduceerd wordt. (om het nog maar niet over bier te hebben)
Het ontwikkelen van een bacterie of schimmel lijkt me dan ook een goede ontwikkeling om de parasiet te bestrijden. Zolang er gecontroleerd gewerkt wordt, met bijv. een schimmel die alleen kan overleven op muggen die geïnfecteerd zijn met bepaalde parasieten, is een dergelijke bestrijding even snel uit te schakelen als een laser.

Ik vind dan ook dat de negatieve berichtgeving van enkele fouten uit het verleden niet in de weg moeten staan bij nieuwe ontwikkeling, maar dat we er juist van moeten leren!
Anoniem: 259170 @GravGunner17 maart 2009 13:00
AIDS kan niet via insecten overgebracht worden.
Linkje
Anoniem: 251423 @GravGunner17 maart 2009 13:21
Inderdaad, wie zegt dat die supermuggen dan niet heel andere ziektes aan overbrengen (ok niet AIDS maar goed), of resistent worden tegen vanalles en nog wat (inclusief bestrijdingsmiddelen). Ik zie veel teveel risico's. Killerbees is inderdaad een mooi voorbeeld (wel een kruising, wat op zich ook een ruwe vorm van genetische manupilatie is, alleen minder pielerig ;)) en 1 die ook echt gevaarlijk is. Je kuntzoiets ook niet zomaar even stopzetten als het misgaat, getuige de killerbees.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 251423 op 22 juli 2024 22:19]

Ten eerste is de 'killer bee' geen opzet geweest, er zijn per ongeluk een aantal koninginnen van een agressieve Afrikaanse soort vrijgelaten, en die zijn uit zichzelf gekruist met Europese soorten, en daaruit is de killer bee ontstaan.

Bovendien is al de heisa rondom killer bees misplaatst: ja, ze zijn agressiever, maar dit is ten eerste tijdelijk, en ten tweede is het een door de media opgeblazen verhaal; het aantal doden over heel de VS is 14 sinds de introductie van de soort daar.

Killer bees zijn enorm nuttige beestjes, want ze leveren veel meer honing dan Europese soorten.
Inderdaad. Als je kijkt wat het uitzetten van de nijlbaars in het Victoriameer voor gevolgen heeft gehad, of de uit een lab ontsnapte "killer bees". Welke gek denkt er dan nog aan om zulke bacteriën/muggen vrij te laten?
Ik snap niet wat ze bedoelen met "'supermuggen', die resistent zijn voor de malaria-parasiet". De muggen die de malariaparasiet bij zich dragen zijn al resistent, anders zouden ze binnen no-time allemaal dood uit de lucht vallen. Dan zou het hele probleem zijn opgelost omdat de parasiet geen drager meer heeft en uit sterft.
Neem b.v. iemand die niet vatbaar is voor het HIV virus (sommige mensen missen een receptor die HIV nodig heeft), die persoon zal nooit ziek worden, maar kan het wel aan andere mensen doorgeven. Zo is het ook met de malariamug.
Als ze een mug 'maken', moeten ze er voor zorgen dat het de malariaparasiet niet kan dragen en die ook nog eens leeft van de 'gewone' malariamuggen. Als ze dan alle malariamuggen hebben opgevreten, gaan ze zelf ook dood en wordt het natuurlijke evenwicht weer hersteld.

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 22 juli 2024 22:19]

Wel een iets beperkter systeem, planeten vernietigen zit er niet in vrees (ik bedoel hoop) ik.

Ik vraag me af of dit erg practisch is. Stel nu dat er 3 muggen (of meer) tegelijk binnenkomen lang een andere kant, kan dit ding dan wel snel genoeg reageren?
En wat als de mug nu al op je geland is? Niet dat ik malaria boven brandwonden zou verkiezen, maar toch.
Een erg slim idee om de mug te projecteren op een achtergrond, maar ik vraag me of of dit wel groot toepasbaar is. Ik bedoel, malaria is toch een erg verspreid probleem en die laser rooster de muggen alleen in een klein gebied. Misschien dat het groot genoeg kan worden gemaakt voor een slaapkamer.
Wat wel slim is is dat alleen de malaria-positieve muggen gedood kunnen worden. Daarmee houd je de totale muggenpopulatie wel in stand.
Toch denk ik niet dat dit de oplossing is. Er zit natuurlijk een flink prijskaartje aan, waar in arme gebieden waar malaria ook een groot probleem is geen geld voor is.
Als alternatief denk ik dan aan een bacterie of schimmel die de muggen dan infecteert. Daarmee kun je op veel grotere schaal de populatie terugdringen. Het is weliswaar geen alternatief voor een klamboe oid. maar is wel geschikt voor de langere termijn. Deze laser is dat niet omdat de totale populatie malaria geïnfecteerde muggen in stand blijf, doordat maar een klein deel gedood wordt.
Voor de geïnteresseerde lezer hier wat meer over het bestrijden van de malariamug met een schimmel
Het lijkt me geen goed idee om malariamuggen op grote schaal te bestrijden met schimmels. Stel: je brengt de populatie met 80% terug, wat gebeurt er dan met het ecosysteem waarin deze muggen leven? Een ecosysteem in de war schoppen is niet niks, je zal nooit kunnen voorspellen wat er dan gebeurt. Ik gok daarom ook meer op het RTS,S vaccin (heb even geen goede link bij de hand), wat nu in de testfase zit.

Een wereld zonder malaria zal er waarschijnlijk nooit in zitten zeg ik er maar even bij...
linkje
dit lijkt inderdaad een mooi alternatief. je moet alleen wel iedereen dan vaccineren en dat kost weer te veel geld waarschijnlijk. komende jaren zullen denk ik alleen westerse ontwikkelings werkers hiermee gevaccineerd worden. pas als nadat het patent is verlopen zal het goedkoop genoeg zijn om aan de inheemse bevolking te verstrekken.
Tja, dat blijft het probleem he, ontwikkelaars willen er ook nog geld aan verdienen... Maar het vaccin zit nog volop in de testfase, dus of het er ooit zal komen weet ik niet. Maar met klamboes is ook al een boel te bereiken bij de inheemse bevolking (omdat die dingen geïmpregneerd zijn jagen ze ook muggen weg ipv ze alleen maar tegen te houden). Als die dingen een goed verspreid zouden worden en daar ook gebruikt worden (en niet bijv als visnet) zou het sterftecijfer ook enorm omlaag duiken ben ik van overtuigd.
Anoniem: 227507 @Thijsg17 maart 2009 13:59
Mee eens. Maar wat zal het effect zijn van een genetisch gemanipuleerde bacterie die de mug aanvalt. Gaat die bacterie daarna ook andere insecten aanvallen? Ik ben het helemaal met je eens dat de bacterie oplossing waarschijnlijk meer kans van slagen heeft. Zeker in de derde wereld landen.
Ik denk dat het wel een goed idee is. Het systeem ziet het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Door continu alleen de vrouwtjes uit te schakelen ga je met de balans tussen mannetjes en vroutjes schuiven wat vast een grote invloed heeft op de voortplantingssnelheid. Ik ben geen bioloog maar toch lijkt het geen slechte gedachte.

Persoonlijk geloof ik het meest in het uitfokken door de resistente mug die ook nog eens zijn genetisch materiaal afgeeft eerder dan de parasieten mug.
Best kans dat het gewoon een toy wordt voor tweakers en zo.
Ik zou liever niet mijn leven aan dat ding hangen.
Doe me dan maar een ouderwets netje over mijn bed.
Misschien nog niet dé oplossing, maar het voordeel van deze technologie is dat er genoeg andere toepassingen voor zijn om de ontwikkeling draaiende te houden. Als er een militair doeleinde wordt gevonden kan het best zo zijn dat de ontwikkeling zo snel gaat dat over een jaar of 6-10 dit wel dé oplossing is.(Als het dan nog niet is opgelost.)
Ik moest ook direct aan dit filmpje denken.. * Is het nog geen 1 april? *
Het wachten is op de Sumsing Turbo 3000 Xi Multitask... :')
Opzich een goed idee om de malaria muggen te bestreiden.
Ik vraag me wel af hoe ze(of de camera) onderscheid kan maken tussen een 'gezonde' een een 'zieke' mug.
Ook moeten ze goed de veiligheid bekijken als er net een mens door de straal loopt en in die richting krijgt zou die persoon er blijvende oog-schade aan kunnen overhouden.
Doordat iedere mug zijn eigen 'zoemfrequentie' heeft. De muggensoort(en) die malaria dragen produceren een bepaalde frequentie met hun vleugeltjes, een soort die over het algemeen geen malaria bij zich draagt zal dus niet geïdentificeerd worden als gevaarlijk en gespaard worden. Het is dus niet zo dat ook alle zeldzame vlinders en andere vliegende insecten worden gebuzzd.
denk niet dat er onderscheid gemaakt wordt, volgens mij heeft de mug ook geen last van de parasiet.

en ik denk ook niet dat je zo snel met je oog tussen de laser en de mug kan springen :) maar kan me wel voorstellen dat een defect systeem voor problemen kan zorgen.
wow, das wel gaaf haha :)

Maar waarom zouden ze alleen de vrouwtjes (dragen de parasiet) willen roosteren en niet de mannetjes?

Als ze de mannetjes ook pakken dan kunnen ze zich toch niet meer voortplanten, wat naar mijn idee het doel is (uitroeien van de mug)
Nee, ondanks de voor de mens nare parasiet die de beestjes (dus alleen de vrouwtjes) bij zich dragen, zijn de muggen wel een onmisbare schakel in de omgeving. Als voedsel voor vogels bijvoorbeeld.
Helaas zijn er al teveel voorbeelden van het weghalen van soort waardoor ineens bv konijnen een plaag worden. Ook zijn er veel voorbeelden in de wereld waar men soorten hebben geïmporteerd om een andere soort te bestrijden, maar uiteindelijk bleek dat de nieuwe soort dan een ander beestje lekkerder vond en de beoogde prooi links liet liggen.
Fijn dat de Star Wars medewerkers weer werk hebben gevonden, het nut van eBay weer eens bewezen wordt, maar ik zie inderdaad nog lang geen laser in elk golfplatenbouwsel in sloppenwijken geïnstalleerd worden... En voor je het weet worden de lasers stiekum getweakt en zie je ze als nieuwe wapens gebruikt! (Of alleen al hoeveel mensen zullen blind worden door verkeerd gebruik?). En het is nog niet eens 1 april! Of is dit door blogs eerder uitgelekt? :+

[Reactie gewijzigd door Savantas op 22 juli 2024 22:19]

Alleen de vrouwtjes dragen de parasiet en alleen de vrouwrtjes steken (voor zover ik weet).

Je hoeft alleen de vrouwtjes te pakken omdat de mannetjes het zonder vrouwtjes vrij lastig krijgen om zich voor te planten.
Richt lasers tegen malariamuggen, juist

de meeste landen die last hebben van deze muggen zijn 3de wereld landen stroom is daar nu net niet echt makkelijk te verkrijgen vaak.

En om dan een laser defence om je dorp te zetten tegen malaria muggen want deze beetjes komen in zwermen dus met 1 laser kon je er niet. lijkt me toch een beetje vreemde oplossing zoeken niet

Met andere woorden ze wilde gewoon een heel precies targeting systeem ontwikkelen,

Misschien is dit handiger om kanker cellen te vernietigen in iemand lichaam, moet je het brandpunt goed instellen,

En ik weet zeker dat de US army er wel iets naars mee weet te doen.
In de landen waar je last hebt van malariamuggen heb je ook vaak wel voldoende zonlicht voor de energievoorziening. Accu ertussen en dan is dat ook weer opgelost. Voordeel is dat het zo een geheel zelfstandig werkende eenheid kan worden. Makkelijk schaalbaar ook. Heb je last van zwermen... zet je een paar units neer.

Waar ik wel vragen bij heb is hoe ze denken alleen de parasietdragende vrouwtjes mee te identificeren. Dit lijkt mij een aardig remote sensing vraagstuk dat ik inschat als een stuk lastiger dan het richten van het laserkanon op de mug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.