Linux-desktopomgeving naar Android geport

De eigenaar van een Android-telefoon is er in geslaagd X11 met een LXDE-desktopomgeving op zijn G1 te draaien. Ook andere desktopomgevingen, zoals KDE of Gnome, kunnen bovenop X-Window gedraaid worden.

Een beheerder van de fora van AndroidFanatic wist met behulp van een shell voor Linux-distributie Debian en een vnc-server voor Android, X-Window op zijn G1 te draaien. Het Window-systeem van Linux is nodig om een desktopmanager te kunnen draaien; in dit geval koos ghostwalker, zoals de hacker zich noemt, voor de lichtgewicht desktopomgeving LXDE. Indien gewenst kan echter ook een zwaarder pakket, zoals het populaire Gnome dat bij onder meer Ubuntu de standaard-desktopomgeving is, of KDE, een andere veelgebruikte bureaubladomgeving, worden gebruikt.

De Debian-cli draait niet als besturingssysteem, maar ontsluit bepaalde opties die nodig zijn om een desktopomgeving te kunnen draaien. Na het starten van de Debian-cli en installatie van de gewenste desktopomgeving, wordt via vnc een verbinding met het systeem gemaakt. Door via vnc met de localhost te verbinden, zijn geen drivers voor het beeldscherm nodig: alles verloopt immers via vnc, dat gewoon op Android draait. Desgewenst kan ook via een normale pc contact met de vnc-server op de Android-telefoon worden gelegd.

Door Willem de Moor

Redacteur

25-02-2009 • 09:05

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
9
7
0
0
Wijzig sortering
IMPORTANT UPDATE: Many comments on sites that have blogged this post seem to be getting the wrong end of the stick. This is not connecting to a remote desktop on another machine! This is x11 and LXDE Desktop running LOCALLY on the G1 device, the reason I had to connect back to LOCALHOST using VNCViewer (also running LOCALLY on the device) is because there are no drivers available. This circumnavigates the need for any special drivers.

Now back to business!
Ter verduidelijking van het bovenstaande. Bron

[Reactie gewijzigd door uname -r op 25 februari 2009 09:41]

t.net verwijst nog naar een oude draad;
http://www.androidfanatic...?func=view&id=251&catid=9
er is inmiddels een installer beschikbaar
Windows op Symbian, Linux op Android...
Leuk en aardig allemaal, maar laat de industrie eens met een universeel en goed OS op de markt komen voor smartphones. Uiteindelijk heeft de consument en softwareindustrie daar het meeste baat bij. Het gezamelijk ontwikkelen of gebruiken van een dergelijk systeem brengt ook nog eens een kstenbesparing voor de fabrikanten van smartphones met zich mee.
echt waar, ik begrijp dat niet iedereen deze materie begrijpt, maar hou dan je comments voor je. Android is gewoon linux.

Wat deze beste kerel gedaan heeft, is een vncserver te gebruiken al X server, waardoor ie andere X11 compatible programma's zoals bv Kwin kon draaien.

De vncserver zorgt in deze opstelling voor het implementeren van het X11 protocol op de grafische interface van de G1 (aangezien die kennelijk geen gewone X server is).

Het heeft helemaal niets te maken met linux draaien op Android oid, aangezien Android gewoon al linux is. Ter referentie, mijn G1 draait de 2.6.25 linux kernel (zonder dat ik daar zelf iets aan veranderd he), zoals geinstalleerd door tmobile.
Wat ik mij dus nu af vraag? Android is Linux, klopt. Maar waarom moet X11 over VNC en niet gewoon gecompiled voor Android, dit lijkt mij ook mogelijk aangezien Android = Linux of zit ik er naast?
wat hier ook een beetje verwarrend is, X11 is in principe het protocol. Een van de meer gebruikte X servers onder linux is X.org. Om dit te laten werken op android zou het dus gecompileerd moeten worden voor de hardware (cpu van de G1 (dus hardware specifiek, itt alle andere apps die in java zijn ontwikkeld)). Verder praat deze server direct met de videohardware; dus moet er dan ook een videodriver voor X.org geschreven worden die met de grafische hardware van de G1 kan omgaan.

Kortom, het is net iets i ngewikkelder dan simpel compileren.
Doormiddel van VNC heb je geen last van drivers (mogelijk wordt het scherm niet door de Linux kernel / X11 modules ondersteunt).
maar goed,
dikke kans dat dit al weer in een van de komende kernels zit en dan kunnen al deze hacks weer de kast in.

zag hierboven al een post met een plaatje van kde op android.. dus waarschijnlijk heeft iemand al wat kernel modules gebakken om het te laten werken dus zal niet lang gaan duren..

heb zelf nog immer een motorola a780 waar met wat pijn en moeite ook OPIE op draait maar die KDE screenshot op een G1 doet me er wel sterk over denken een G1 of G2 te gaan kopen...
zou trouwens echt leuk zijn als er een soort van video uitgang op die android modellen zou komen zoals de nokia n95... of beter.. een soort van mini hdmi uitgang... kan je je netbook ook meteen de deur weer uit doen :D
Omdat er nog geen drivers voor het scherm zijn.
zie bron
Dat is juist waar het om draait, misschien is het wat klunzig geschreven, ok... 8)7
Om eens eindelijk af te zijn van allerlei kunstgrepen die je moet verzinnen om sommige zaken werkend te krijgen op je smartphone, zou een universeel OS voor smartphones soelaas bieden.
Het verhaal van concurentie klopt wel. Laten we echter eerlijk: 90% van de desktopmarkt gebruikt windows. Niet dat Windows zo geweldig is (verre van dat) maar voor het overgrote deel van de gebruikers is het de beste balans tussen gebruikersgemak en prestaties.
Wanneer men het eens zou kunnen worden over een goed OS-systeem voor smartphones, zouden softwarefabrikanten hierop kunnen inspelen door programma's voor dit OS te leveren waardoor het gebruiksgemak van de smartphone vergroot wordt.
Niet dat Windows zo geweldig is (verre van dat) maar voor het overgrote deel van de gebruikers is het de beste balans tussen gebruikersgemak en prestaties.
Dat is onjuist, het is voornamelijk in gebruik vanwege de commerciele (software) support en de gebrekkige platformonafhankelijkheid van applicaties, gebruiksgemak (slecht bij windows imho) en prestaties (ook niet bijzonder) zijn voor het gros van de gebruikers echt niet de primaire redenen, het draait volledig rond de extrene support.
andriod is geen Linux. dit omdat Linux in de volksmond GNU/Linux Is. en Android is geen GNU/Linux het is Android/Linux.
Anyway Om Debian "Het Universele Besturing systeem" een Linux Distro te noemen is ook onder de gordel.

[Reactie gewijzigd door daft_dutch op 25 februari 2009 12:39]

Voordeel voor de fabrikanten, gebruiker en ontwikkelaars ? Ja het bespaart een paar centen. Misschien wel Euro 5 per telefoon. Maar wat krijg je ervoor terug ?

Niet gehinderd door enige gebruikerservaring met Android wil ik het toch niet hebben. Ik ben nogal gecharmeerd van de iPhone misschien wel dankzij ervaringen met Windows Mobile.

Dat is echter al je eerste uitdaging : wat wordt dan het OS ? Android, Symbian, Windows, OS X ?

Je tweede uitdaging is nog groter : hoe zorg je dat de OS leverancier niet de hele markt gaat overheersen.

(Anti)monopolie wetgeving is er niet voor niets, concurrentie is uiteindelijk veel beter. Omdat dan de fabrikanten elkaar de loef blijven afsteken. En de prijs onder controle moeten blijven houden.
Anoniem: 290425
25 februari 2009 09:48
Een maandje geleden werd dit ook al gedemonstreerd op 'n Eee PC 701 netbook.

Google Android for the Asus Eee PC 701

Op zich lijkt het mij een ideaal framework voor netbooks met touchscreen in de nabije toekomst.
Lijkt mij niet. Android is gewoon Linux met een ander schilletje voor mobieltjes, meer niet.

Kun je net zo goed een normale linux distro gebruiken en die licht aanpassen, bijvoorbeeld Ubuntu, die dat al doet met een speciale MID/netbook editie. Dat is een stuk makkelijker, sneller en je kunt meer software draaien.

De enige reden dat Android handig kan zijn is omdat 't op ARM draait, maar als je x86 hardware hebt met een scherm met de resolutie van bijv. een eeepc, dan is er totaal geen nut in android.
En wat zijn we hiermee?
Het is leuk gevonden maar verder?
En wat zijn we hiermee?
Het is leuk gevonden maar verder?
Om te beginnen natuurlijk de uitdaging. Let wel dit is gedaan door een "hobbyist" en niet door een bedrijf.

Daarnaast is het voor hobbyisten en de industrie een leerzaam experiment waarvan de bij andere toepassingen kunnen worden toegepast.

Verder betekent dit dat mensen hun eigen window-manager kunnen kiezen ipv vast te zitten aan wat Android meelevert

Hierdoor wordt het mogelijk om meer voor linux ontwikkelde software ook op Android te draaien.
Verder betekent dit dat mensen hun eigen window-manager kunnen kiezen ipv vast te zitten aan wat Android meelevert

Wn daar gaat er dus iets niet helemaal goed meer... het probleem met dit soort vrije keuze is dat het leuk is voor veel mensen maar dat het voor een gewone consument al snel alleen maar verwarrend is en lastig lijkt.
Ik zeg niet dat het niet leuk is dat het kan of dat er niet andere voordelen aan kunnen zitten, maar wel dat het er voor een gewone consument die niet al te veel weet van Linux en de manier waarop deze dingen werken tot veel verwaring kan leiden.

Ook lijkt het me niet echt handig om bijvoorbeeld KDE/GNOME te draaien op een G1 de processor is nu ook weer niet echt heel erg krachtig en ik denk dat de gebruikers ervaring er niet echt op vooruit zal gaan.
De domme consument waar je naar refereert weet helemaal niets van de mogelijkheden van zon systeem en zal er dus zeker niet door in de war raken, die gebruikt gewoon de standaard ui en software.
Op een gegeven moment kun je natuurlijk -mits de drivers meewerken- linux draaien op je G1....

Hierbij de eventuele voordelen van linux t.o.v. android in het midden latend...
Aangezien Android eigenlijk al gewoon een Linux-distro is (Linux-kernel + userland geoptimaliseerd voor mobieltjes) draait er natuurlijk al lang Linux op de G1. (of om het even welke android-mobiel).

Dus echt spectaculair is dit nieuws dus niet. Net zoals het meeste android-gerelateerde nieuws natuurlijk. Leuk gevonden, dat wel natuurlijk. Maar echt speciaal is het nu ook niet natuurlijk.
Pc's van ruim 10 jaar terug zijn zwakker dan de huidige mobieltjes.
Dit was dus te verwachten. :)
Direct nog niet heel veel lijkt me zo gezien het feit dat VNC nou niet echt ideaal is, maar de essentie is dat je nu dus zelf kan kiezen welke desktopomgeving je wil hebben, en zo te lezen ook een X11 server draaien (eerst dus niet mogelijk?).

[Reactie gewijzigd door Scorpei op 25 februari 2009 09:30]

Off topic:
GNOME en KDE zijn natuurlijk geen window managers maar desktopomgevingen, die onder andere een window manager meeleveren (meestal Metacity of Compiz voor GNOME en KWin voor KDE).
Om maar niet te spreken van "Debian-cli draait niet als besturingssysteem..."
Het word hier niet "veel" sneller van.
Ik zie het meer als een HTC oplossing om een schil om WM te leggen.
Je draait VNC om via screen dumps te navigeren, nou dat klinkt lekker vlot.

De hacker zegt het zelf al, geen eigen driver, dus tja is dat dan nog hacking??, VNC doet al het werk. ( Okay VNC gebruik je normaal om op je PC thuis te kijken, en te bedienen, als je geen Windows remote desktop hebt. Nu heeft hij het IP 127.0.0.1 gebruikt
Ik weet niet veel van Linux e.d., maar wat ik hieruit begrijp is dat je middels een vnc server draaiende op je Android toestel Linux kan draaien.
Je zou in principe toch ook bijv de vnc server op Android laten draaien om daarmee een pc met Linux aan te sturen?
Kan dat ook op afstand via een vpn tunnel oid?

Lijkt me wel handig, dan kan je op locatie je pc thuis besturen.


Is dat mogelijk?
natuurlijk is dat mogelijk - op bijna elke gsm (symbian wimo en linux ) - enige wat je moet doen is een vnc client porten. (als dat nie al gedaan is voor je)..

lastige van dit alles is overigens - het netwerk-verkeer over UMTS - zonder dat je boze brieven van je provider krijgt.
Ja, dat is mogelijk. Ik doe dit al maanden, alleen dan via de (secure shell) ssh.
Enig verschil hiermee is natuurlijk dat je geen desktop over g3 trekt, maar slechts (encrypted) tekst.

Jammer dat alleen die software geen T9 ondersteunt :S
Dat is nog eens wat anders dan op die Nokia die windows 95 in een dos emulator draaide. :P

Ik denk dat hieruit nog veel mooie dingen tevoorschijn gaan komen.
Anoniem: 196339
25 februari 2009 11:56
Ik denk dat Google het met Android toch mooi voor elkaar heeft / gaat krijgen. Persoonlijk vind ik het + emulator leuke speeltjes en die hele mikmak runt ook mooi op Linux. :D Nu alleen nog wat goeie Python ondersteuning voor Android (ben al aan het prutsen met Jythonroid) en ik ben wel even zoet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee