NEC ontwikkelt 12-megapixelcamerachip voor mobieltjes

De Japanse elektronicafabrikant NEC heeft een chip ontwikkeld die in toekomstige mobieltjes het opnemen van videobeelden in volledige hd-resolutie mogelijk moet maken. De chip kan beelden van 12 megapixel verwerken.

De elektronica die NEC ontwikkelde, een lsi met de codenaam CE143, zal fotocamera's van 12 megapixel naar mobieltjes brengen. Daarmee claimt het Japanse bedrijf dat telefoons een vergelijkbare kwaliteit foto's als digitale camera's zullen kunnen produceren. Naast foto's met hoge resolutie moet de module het mogelijk maken voor mobieltjes om video in hd-resolutie, of 1920x1080 pixels, vast te leggen. De eerste samples van het systeem zouden al in maart van dit jaar richting fabrikanten van mobieltjes gestuurd worden, nadat NEC zijn module tijdens het Mobile World Congress in Barcelona medio februari heeft gedemonstreerd.

De CE143 verwerkt de beelddata die een cmos-sensor aanlevert: de chip neemt beeldverwerking, beeldstabilisatie en technieken als gezichtherkenning voor rekening en de complete module meet 8mm bij 9mm. NEC zegt onder meer de tijd die de lsi nodig heeft om gezichten te herkennen verkort te hebben en de ruisonderdrukking zou verbeterd zijn. NEC zou niet alleen de modules, maar ook technologie om de hardware te benutten, zoals applicatiesoftware en integratiesoftware aan fabrikanten beschikbaar stellen. De CE143-samples moeten, compleet met ddr- en flashgeheugen, ongeveer 31 euro kosten. In april moet de massaproductie, met een capaciteit van 1 miljoen exemplaren per maand, van start gaan.

Door Willem de Moor

Redacteur

08-02-2009 • 13:48

44 Linkedin

Reacties (44)

44
40
14
6
0
1
Wijzig sortering
Volgens mij bevat deze chip geen CMOS-sensor, zoals het artikel wel doet geloven. Deze chip biedt enkel een one-chip-solution voor in een mobiele telefoon, waardoor deze eigenschappen krijgt van een digitale camera (DSC). Een CMOS sensor kan aan deze ship gekoppeld worden, waarna deze de verdere beeldbewerking en gezichtherkennis features verwerkt.
Daarnaast kan deze chip onderdelen in een camera/telefoon automatisch aansturen zoals Iris, Mechanical shutter, Flash light/LED timing control AF, Optical zoom..
Het is dus een image processor, met de capaciteit om op HD resolutie datastream om te kunnen gaan :)
specs

[Reactie gewijzigd door IJnte op 8 februari 2009 14:01]

Als de resolutie van de sensor-chip te hoog is voor het lensje wat er voor zit, vind ik het raadzaam om het interpoleren aan de hand van de Bayer-matrix van de sensor achterwege te laten. En dus gewoon 1 rood, 2 groen, en 1 blauw sensorelement samen te vatten in 1 picture-element (pixel). En niet 4 pixels te generen door interpolatie van de ontbrekende basiskleuren.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter

Zo is er ook nog ruis weg te werken, en scheelt het een hoop in opslag.
Zo hou je 3megapixel over wat nog goed genoeg is om op A4 af te drukken.

Op sommige Canon EOS camera's zit zo'n functie onder de naam SRAW.
Anoniem: 290112
8 februari 2009 13:54
en waar wou je al die HD filmpjes opslaan?
zon telefoontje zit zo vol :P
waarmee wil je ze poweren lijkt me een belangrijkere vraag... Opslag is echt geen probleem, microsd van 4 gig is al standaard & betaalbaar, dus als er vraag naar is zal 8 en 16 gig echt niet lang op zich laten wachten.

De vraag is echter, hoe gaat je batterij dit "oppakken" als je fullhd begint te filmen & te comprimeren omdat op te slaan? 4 gig opslaan is zo gebeurd, zelfs 8 of 16 gig (kijk maar naar die nokia N95, die is nu al met zoveel geheugen verkrijgbaar), maar om je toestel 2 uur lang te laten filmen & alles gecomprimeerd te krijgen? Lijkt me niet dat dat gaat lukken :)
Ik denk dat je niet tot de doelgroep behoort als je filmopnames van 2 uur gaat maken. Het gros van de filmpjes die gemaakt worden duren maar een paar minuten.

Toch is het verbruik van de chips (zowel de cmos-sensor als de cpu die het codeert) wel een interessant onderwerp. De meest compacte compressietypes zijn misschien niet zo interessant voor mobiele toepassingen omdat het energieverbruik wel eens erg hoog kan liggen.
Een consumenten videocamera kan vaak ook niet langer filmen dan 90 minuten achter elkaar tenzij je een extra batterij hebt. Ik geloof ook niet dat deze telefoon bedoeld is voor de doelgroep die lang filmt.

Meeste mensen kopen zo'n mobieltje vanwege dit soort specificaties om vervolgens maar af en toe een minuutje te filmen en een kiekje te schieten paar keer in de maand.
Een consumenten videocamera kan vaak ook niet langer filmen dan 90 minuten achter elkaar tenzij je een extra batterij hebt.
Dat kan je goed mis hebben, met mijn videocamera (Canon FS10) kan ik op een normale standaard accu ruim 2 continu blijven filmen.
Daarom zeg ik ook vaak. Ik weet ook wel dat er camera's zijn die langer kunnen filmen. Na 2 uur heb je het ook wel gehad met de meeste.
Een goed mobieltje met een goede proc zouw zo makkelijk een filmpje op moeten kunnen nemen in hd kwaliteit van minstens 30 min lang.. Op een 4GB kaartje..

Dit in vergelijking met een HD-film van 8 GB 1080p met H.264 compressie van ~1,5 uur lang.

Dit met een compressie die iets minder is op een mobieltje dan als op een computer.. Waardoor de bestandsgrootte net wat groter uitvalt waarschijnlijk.

@MartijnMIC, Dit heb je altijd met harde muziek. Al moet ik zeggen dat met mijn lg secret met het vomar feest vanwege 40 jarig bestaan waar enkele bekende artiesten optraden het geluid opzich nog wel redelijk was mits de juiste video instellingen worden gebruikt.

Maar inderdaad geluidsopname mag ook nog wel -wat- beter.

[Reactie gewijzigd door Mebus op 8 februari 2009 17:52]

Zou wel mooi zijn, alleen op grote hardcorefeesten bijvoorbeeld is het geluid vaak zo crappy beter doen ze ook wat aan het geluid, hd beeld, hd geluid!
Ook opslagmedia groeit :) Volgensmij nog sneller dan de MP chips.
Een 8GB SD-Micro kan je toch nog aardig wat opslaan, zeker als je het combineert met de steeds snellere CPU's en GPU's van deze micro apparaatjes, en misschien zelfs een gespecialiseerde chip om video te coderen naar bijvoorbeeld een formaat als WMV-HD of H.264.
Neem bijvoorbeeld de N97, 32GB intern, en nog uit te breiden met een 16GB (of groter) microSD. Daar kun je wel wat mee toch?
Ja heel leuk een 12mp sensor, maar wat voor lens zit er dan voor? Zelf heb ik een 8mp camera in mn telefoon. Wat mij betreft megapixel overkill met zo'n kleine lens.
Vergeet niet alleen de kleine lens, maar ook de kleine sensor, de individuele fotogevoelige sensoren krijgen naar verhouding weinig licht gezien hun geringe oppervlakte, en dus krijg je al vrij snel ruis, wat steeds erger wordt naarmate de cellen kleiner worden en het lichtniveau afneemt.

* Umbrah wacht op de eerste GSM met full-frame sensor
Het verkleinen van de individuele sensoren is niet zozeer een probleem, want de chip als geheel heeft een evengroot oppervlakte en met meer pixels kan je meer met dezelfde hoeveelheid licht doen. Het probleem is echter dat met traditionele CMOS-sensoren de electronica naast de sensor zit voor iedere individuele pixel. De pixels zijn wel kleiner te maken, maar de electronica (vaak zo'n 7-15 transistoren voor wat basisoperaties) gaat moeilijker, wat betekent dat het percentage van de oppervlakte dat voor de electronica nodig is steeds groter wordt. Daardoor ontvang je dus wel minder licht, wat inderdaad voor ruis zorgt.

Ik kan me een artikel herinneren waarin een 3D alternatief besproken werd, waarin de electronika onder de daadwerkelijke sensor geplaatst werd. Maar ik weet niet of deze technologie al toegepast wordt, aangezien er veranderingen aan het lithografisch proces voor nodig zijn.
"want de chip als geheel heeft een evengroot oppervlakte en met meer pixels kan je meer met dezelfde hoeveelheid licht doen."
Samen wel, individueel niet, dus inderdaad nog meer ruis. Dit is bij echte camera's, met veel grotere sensors, al een probleem, dus bij deze nieuwe kun je vermoedelijk alleen foto's maken in vol zonlicht. Misschien met een flinke flitser erbij, maar dan is na 3 foto's je batterij leeg.
Meer ruis op pixel niveau, niet bij vergelijkbaar fotoformaat.

Kijk maar naar de 5D2 en D3X, die zijn niet ruisgevoeliger dan bijvoorbeeld een D700, bij gelijk fotoformaat.
* Umbrah wacht op de eerste GSM met full-frame sensor
Als lijkt me dat deze opmerking niet bepaald serieus bedoelt is:

Het probleem is een beetje dat als je sensor groter word ook je lens groter moet worden. En aangezien ze telefoontjes liever klein houden zullen de sensoren nooit echt veel groter worden op deze manier.
Anoniem: 48923
@Umbrah9 februari 2009 10:28
waarschijnlijk heb je niet het idee wat full-frame niet over de aantal MP's gaat maar over de afmeting van de sensor... dus als jij een fullframe gsm wil hebben prima maar je kan beter wachten op een gsm functie in een dslr camera.
D'r zit dus geen 12MPx sensor in/op.. Die moet er op aangesloten worden O-)
Anoniem: 13547
8 februari 2009 13:58
Voordeel van een dergelijke chip is wel dat je digitaal ver in kan zoomen zonder dat je foto heel slecht wordt.
Nooit digitaal inzoomen. Kan je beter later gewoon op de computer inzoomen en opslaan.

Verder slaat 12mp in je telefoon (en zelfs 8 en 5) helemaal nergens op.
De mooie videoresolutie (hd-ready bijvoorbeeld) vind ik wel een mooie toegevoegde waarde. Hoogste resoluties tot nu toe is volgens mij nog steeds 640x480 oid.
Op de computer croppen geeft eenzelfde effect, desnoods daarna het gercropte 640*480 plaatje uitrekken naar de leuke 3000*2000 resolutie die het eerst was, en voila, oh wacht, dat bedoel je ;) Ik geef je gelijk, je kan beter zo'n geinig 4-weg X86 systeem met tientallen GHz' rekenkracht de extra pixels erbij laten verzinnen dan dat je een 500MHz ARM ding dat laat doen.
500MHz ARM ding, zo trek je een beetje het product naam uit zijn verband ;)
Anoniem: 48923
@Umbrah9 februari 2009 10:30
misschien vergeet je dat er voor je pc veel meer en betere software is voor het uitvergroten van foto's dan je gsm zal kunnen doen. Dus NOOIT digitaal inzoemen.
Enige nuance: digitaal inzoomen heeft wel zin, zolang telefoontjes niet in een lossless-formaat kunnen/willen opslaan. Als je achteraf gaat croppen en uitvergroten, dan vergroot je de jpeg-artifacts ook mee. Als je direct "cropt" op de mobiel dan krijg je de jpeg-artifacts pas nadat je hebt gecropt.
Maar je gooit met dat croppen wel informatie (beeld) weg, terwijl je die later misschien toch nodig blijkt te hebben.
Tsja, dan ga je uit van pure brakheid en maak je het een klein beetje beter. Er zijn betere manieren...
De foto dichterbij nemen is natuurlijk het beste.
Waarom is de kwaliteit van deze sensoren dan toch vaak minder dan die in de DSLR camera's, of komt dat kwaliteits verschil van de rest van de hardware die er omheen zit?

Zo'n telefoon is natuurlijk niet optimaal om foto's mee te maken.... :)
Komt vooral door het formaat van de sensor, dat is de grootste factor. Een kleine formaat zorgt voor veel ruis (veel meer pixels op een kleiner vlak, dus kleinere pixels).

Daarnaast zijn vaak de lenzen van mobieletelefooncamera's erg slecht.
Rest van de hardware, zoals micro lensjes die uiteraard lang niet zo beweegbaar zijn als de bazooka's die je op je DSLR schroeft, en natuurlijk een sensor oppervlakte van een paar mm2 tegenover een paar cm2, maar toch met hetzelfde aantal pixels...
Anoniem: 169504
8 februari 2009 15:38
Tja leuk, maar de heel kleine sensor met zoveel pixels en een lens die gewoon crap is maak je nog steeds baggerfoto's. Een compact-cameratje van 100 euro maakt al betere foto's
Anoniem: 256386
8 februari 2009 16:01
een compact camera heb je niet altijd bij je...een telefoon daarintegen wel
Spontane situaties worden bijna altijd met een telefoon opgenomen/gefotografeerd...
Nu nog minder kwaliteit, maar dat gaat dus steeds beter worden
Die technologie gaat zo ongeloofelijk snel. Maar voor mij zou het pas handig zijn op een mobieltje als er een optische zoom van 6x ofzo bij zat. En hoe ze dat gaan doen...
12 megapixel!

Doe mij maar een 3 magepixel camera op mijn telefoon die echt scherpe foto's maakt ipv 12megapixel met veel ruis!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee