SAP schrapt 3000 banen

Het Duitse softwarebedrijf SAP heeft aangegeven de komende maanden 3000 banen te gaan schrappen, waarmee de onderneming 350 miljoen euro wil besparen. Door de mondiale economische problemen is de vraag naar SAP-software afgenomen.

SAP heeft in de laatste drie maanden van het kalenderjaar 2008 een omzet geboekt van 3,49 miljard euro, wat acht procent meer is dan de 3,24 miljard euro die in hetzelfde kwartaal van 2007 behaald werd. De winst in het vierde kwartaal van 2008 kwam uit op 850 miljoen euro, bijna 100 miljoen euro meer dan in de laatste drie maanden van 2007. Over het gehele jaar 2008 bedroeg de omzet 11,56 miljard euro, dertien procent meer dan in 2007. De winst over 2008 was echter twee procent lager dan die over 2007 en bedroeg 1,88 miljard euro. Bovendien was de omzetgroei in het vierde kwartaal van 2008 te danken aan een sterke groei van de servicetak van het bedrijf: de omzet op de verkoop van software daalde juist.

In oktober 2008 had SAP reeds laten weten de verkoopdoelstellingen voor het derde kwartaal van 2008 niet te kunnen behalen vanwege de wereldwijde economische problemen. De dalende omzet op de verkoop van software in het vierde kwartaal kwam daarom niet onverwacht. Om kosten te besparen en zo in de toekomst slagvaardiger te kunnen handelen heeft SAP besloten de komende maanden ruim 3000 arbeidsplaatsen te schrappen. Het softwarebedrijf wil hiermee 350 miljoen euro besparen.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

28-01-2009 • 13:14

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
De winst van 2008 is 2% lager maar toch nog goed voor 1880 miljoen euro.
Dus t.o.v. 2007 is dat 37,2 miljoen euro minder...

Dus dan maar 3000 banen schrappen en 350 miljoen euro besparen voor een gaatje van 37,2 miljoen op te vullen die dan nog eigenijk geen verlies is !!! |:(

De voorjaarskuis ofzo !?!? ...
Of simpel weg gefrustreerd dat je 2% minder winst gemaakt hebt !?!? ...
Kan winst eens niet gebruikt worden om de mindere periodes in te dijken !?!? ...

Ik snap het in ieder geval niet meer
(the rich gets richer and the poor gets poorer, en van middenklasse is binnen x aantal jaar geen sprake meer dan)

Dus als je veel geld over hebt om te investeren kan je ze beter investeren in bedrijven dan ?
Want als de vooropgestelde winst ietsje minder uitvalt (je maakt per definitie dus nog géén verlies!) dan wordt er wat stevig gesnoeid in het personeels bestand en hupla! De truc is geklaard voor het komende kwartaal/jaar. Mooi, snel en effiecient en zeker een mooi uitzicht op je bankrekening! cool... |:( :? 8)7
Ik heb ook even lopen rekenen. Als ze 13% in omzet gegroeid zijn, maar 2% in winst gedaald zijn, maar wel die 13% groei verwachtten, betekent dit dat ze 2.11mld winst zouden moeten hebben, maar nu 'slechts' 1.88. Dat is een gat van 250 miljoen. Als je dan 3000 mensen schrapt om 350 miljoen te besparen betekent dat dat je dit gat daarmee dicht en wellicht nog een overblijvend gat wat je in 2009 zou oplopen.

Niet dat ik zo'n financieel wonder ben, maar met een rekenmachine kom ik een eind ;) Maar afgezien van deze berekening vind ik het absurd om 3000 man op straat te zetten terwijl je nog 1.88 miljard *winst* maakt! Dat is onze jaaromzet nog niet eens! In mijn beleving kun je die winst juist nu gebruiken om de 'magere jaren' te overbruggen.... maar de mensen met 5-6 nullen op hun jaarsalaris denken daar anders over, die dansen naar de pijpen van de aandeelhouders.

En dat ze mensen ontslaan om toch te kunnen groeien is dan misschien bedrijfgericht, maar niet mensgericht.
@erkje

Bedankt voor de cijferkundige rechtzetting ! ;)
Maar het hoekpuntje blijft steeds, zoals jij ook steldt, dat er miljarden winst is, al verschillende kwartalen na elkaar en dat er zelfs dan nog banen worden geschrapt gewoon omdat de winst met een kleine 2% minder uitvalt en omdat de verwachting naar het komende kwartaal misschien wat minder zal zijn.

Tja, in iedere sector zijn er wel een goede en mindere perioden. Moesten ze overal in nederland en belgie mensen buiten zetten bij de eerste dip van 2%... tja, dan staat iedereen op straat hé.

<quote>
En dat ze mensen ontslaan om toch te kunnen groeien is dan misschien bedrijfgericht, maar niet mensgericht.
</quote>
Bij een berijf is het steeds bedrijfs (lees: money) gericht maar het zijn wel de gemotiveerde, veelal gediplomeerde, onderbetaalde enz. (= kan je zo uit iedere vacature halen) mensen die het moeten doen voor een bedrijf hé !!! Altijd paraat, altijd scherp !!! altijd op tijd !!!! enz. enfin ieder zijn gedacht hé.
Ik ben ook berijfsgericht en vind geld en groei ook belangrijk maar zonder goede mensen kom je nu eenmaal ook nergens.
De voorjaarskuis ofzo !?!? ...
Of simpel weg gefrustreerd dat je 2% minder winst gemaakt hebt !?!? ...
Kan winst eens niet gebruikt worden om de mindere periodes in te dijken !?!? ...
Het is triest maar een bedrijf kan enkel groeien als het haar winst investeert om zo meer waarde te creeren. Vanuit bedrijfseconomisch opzicht is deze beslissing dus wel te begrijpen.

Voorbeeld:
Als SAP het geld wat ze nu besparen kan investeren in het overnemen van een klein bedrijf dat een veelbelovende technologie ontwikkeld heeft, maar het op dit moment moeilijk heeft door de crisis, kunnen ze daar bij een wederopbloeiende economie de vruchten van plukken. Een crisis biedt voor grote bedrijven juist veel kansen om succesvolle projecten voor een prikkie op te kopen. Onder andere doordat kleine bedrijven moeite hebben om investeerders te zoeken (cq leningen af te sluiten).

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 28 januari 2009 14:05]

SAP heeft dan wel een mooi laatste kwartaal gedraait, maar dat hebben veel meer bedrijven. Toch moet er bezuinigt worden. De resultaten uit het 3e kwartaal komen van opdrachten die gegeven zijn in het 2e/3e kwartaal. Toen was er nog geen crises. SAP kan komend kwartaal waarschijnlijk nog een beetje uitzingen op lopende opdrachten, maar voor de periode daarna komt op dit moment niets nieuws binnen. Als je dan nog moet gaan inkrimpen ben je te laat.
Bovendien was de omzetgroei in het vierde kwartaal van 2008 te danken aan een sterke groei van de servicetak van het bedrijf: de omzet op de verkoop van software daalde juist.

Als je servicetak (consultancy?) het juist goed doet en de verkoop van software daalt. Waarom zet je dan je consultants eruit? Of hebben ze er vast personeel uit gezet die op de overhead drukt?

edit:

citaat:

Pedro van der Werf, Chief Operating Officer van SAP Nederland, laat weten dat het percentage ook voor Nederland geldt. Concreet betekent dit dat bij de Nederlandse vestiging in Den Bosch ongeveer 25 van de 475 functies geschrapt gaan worden.

De banenreductie gaat volgens hem zoveel mogelijk via natuurlijk verloop plaatsvinden. “We hebben tot eind 2009 de tijd, dus we verwachten dat het lukt”,

[Reactie gewijzigd door 25844 op 28 januari 2009 14:41]

Omdat consultancy afhankelijk is van nieuwe installatie's.

Je installeert SAP en gaat dan met veel consultancy de software aanpassen aan jouw bedrijf. Dat project duurt 1 a 2 jaar en in die is ook de meeste handleerse gebruiker voldoende vertrouwd met het systeem om geen grote brokken meer te maken. Na die twee jaar is het redelijk stabiel en hoef je alleen nog maar de nieuwste versie op je server te installeren. (Je bedrijfsspecifieke wijzigingen staan los van de code).

Consultancy is dus gegroeid omdat in het verleden veel is afgezet. Nu zetten ze minder af, dus in de komende twee jaar hebben ze minder consultants nodig.
Betekent dat men over een paar maanden weer mensen moeten gaan aannemen en ongeveer op termijn 700 miljoen euro moeten investeren om die 3000 nieuwe mensen in te werken.

Een beursgenoteerd bedrijf mag nooit minder winst maken dan het jaar daarvoor, want dan worden de aandeelhouders boos. Alles voor de centen zeg maar. Dat is economie.
Je beseft dat die aandeelhouders wij allemaal zijn?
Bijvoorbeeld via je pensioenfonds e.d.

Of heb je liever dat iedereen altijd zijn baan houdt, maar dat je op 65e nog maar 10% van je pensioen krijgt?
Zever. Die 3000 mensen hebben een opleiding gehad van SAP. Netto resultaat is dus dat die mensen 10 jaar hebben gewerkt, en na 10 jaar veel intelligenter zijn geworden!

Een bedrijf neemt maar wat graag een werknemer aan met industrie-ervaring. Veel liever dan zo'n groene snaak die pas van school komt en nog niet weet hoe het er in de industrie aan toe gaat!
Ze zijn niet 10 jaar intelligenter, maar hebben 10 jaar SAP ervaring... Maar wat doe je met 10 jaar SAP ervaring als je niet voor een SAP bedrijf werkt? En die 'groene snaak' is wel een stuk goedkoper, gemotiveerder en past zich makkelijker aan aan zijn nieuwe plek. Probeer dat maar eens bij de gemiddelde persoon van 40.. Als ze later al nieuwe mensen aannemen, zijn dat de beste die ze op dat moment vinden, of iig goedkopere krachten. Niet die 3000 die eruit vliegen. Die 700 miljoen mogen 'wij', de nog werkende, via blauwe enveloppen investeren aan reintegratie trajecten en uitkeringen.

De economische crisis is deels een self fullfilling prophecy. Ook in tijden van economische hoogtij gaan er bedrijven failliet en vallen er massa ontslagen bij reorganisatie. Nu is het gewoon makkelijk om bij een dergelijk besluit de 'wereldwijde crisis' aan te halen... heb je ook snel een ontslagvergunning :)
Kostenbesparing en 'slagvaardig blijven' opereren hoort er gewoon bij.. Vergeet niet dat er mensen werken die als taak hebben 'personeel te ontslaan' en ook afgerekend worden op hun resultaten :)

Als er trouwens gevonden wordt dat 3000 mensen ontslaan noodzakelijk is kan dat best kloppen, en dan kun je beter 3000 man NU onstslaan dan doorkwakkelen en er straks veel meer naar huis moeten sturen..
Een van de weinige bedrijven die in Q4 van 2008 ook nog een mooie winst haalden en dan vinden ze het toch nog nodig maar liefst 3000 mensen te ontslaan. Klinkt veel voor een bedrijf die het hele jaar winst heeft gemaakt.
wellicht anticiperend op de toekomst? :)
Ja dat snap ik. Maar die mensen heb je ook weer nodig wanneer het allemaal weer wat beter gaat. Ik heb ook geen idee hoeveel % die 3000 van het totaal aantal werknemers is.
Je dacht toch niet dat veel van die massa ontslagen iets te maken hebben met de huidige economische tijden? Dit zijn ideale tijden om slecht perfomende medewerkers cq afdelingen af te stoten en al op de plank liggende koerswijzigingen door te voeren. Ten tijde van economische hoogtij is dat schadelijk voor een bedrijf zijn imago, nu kan het onder het mom van recessie en geen haan kraait erna.
Zit nu af te vragen of ik nou wel of niet een SAP cursus moet gaan doen :')
Ja! Nu is het moment om een cursus te gaan volgen, wat je ook wilt doen.
Als je nu werkloos valt zal je (helaas) niet zo rap terug degelijk werk vinden. Ga dan een cursus volgen, dan heb je een meerwaarde tov anderen. Als de markt dan terug begint te schreeuwen om mensen (eens de verkoop terug stijgt, zal de vraag naar werkvolk ook stijgen) zal jij diegene zijn die met die extra cursus een meerwaarde heeft op een andere.
Als de winst procentueel lager uitvalt dan het jaar daarvoor (dus geen stijgende lijn in de winst) zullen ze al gauw hun conclusie trekken en mensen ontslaan.

Check logitech, die hebben precies hetzelfde gedaan.

Cooler Master daarintegen loopt niet lekker maar ontslaan geen mensen en hebben gewoon een personeels stop (geen extra personeel aannemen)
116.000€ per werknemer...!? Dat is aardig wat!
ja? de kosten per werknemer zijn natuurlijk meer dan zjin salaris, maar ook studiekosten, werkplek, auto, management, personeelszaken, personeelsuitjes, kerstpakketen etc etc.
Voor een groot bedrijf denk ik dat de kosten dus niet zo enorm hoog zijn per werknemer.
Het zijn natuurlijk niet alleen de loonkosten die ze per werknemer zullen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ruimte, hardware, software licenties e.d..

Daarbij zal een SAP specialist ook geen slecht salaris hebben natuurlijk :).
Je kan niet de zomaar de besparing delen door het aantal werknemers en dan verwachten dat je een jaarsalaris als resultaat krijgt. Er wordt veel bespaart op verzekeringen, productie, overhead en dergelijken.
Valt wel mee. Das ruwweg 50/60 k salaris per persoon. De rest gaat op aan werkplek (huur, verwarming, pc etc), belastingen en premie's
Door de mondiale economische problemen is de vraag naar SAP-software afgenomen.
Je zou juist denken dat SAP software geld bespaart en een beter beeld geeft van de financiele situatie. Dit was in ieder geval mijn eerste gedachte.
Waarschijnlijk is de vraag lager om zo op korte termijn geld te kunnen besparen om een minder negatief boekjaar te kunnen bewerkstelligen.
In eerste instantie is het toch een flinke investering die je als bedrijf moet maken als je met SAP aan de slag gaat. En juist in deze tijd zijn de bedrijven niet al te huiverig om investeringen te doen.
Uiteindelijk kan je hier aardig wat kosten mee besparen inderdaad maar het implementeren van SAP is een aardig grote klus

Zeker gezien dit door veelal internationale bedrijven wordt gedaan met meerdere warenhuizen zal dat een tijd duren om te implementeren maar na een paar jaar zal dit zeker wel profijt opleveren.

Het probleem bij veel bedrijven in deze crises is dus ook dat het investeren moeilijker wordt en om op deze manier geld te besparen moet je eerst investeren in je omgeving.

(Het datacenter waar ons SAP systeem in draait is ook niet gratis ;) )

@Het Draakje hieronder: het implementatie project kan zeker minimaal een jaar duren ;) wij zijn nu ong 2 jaar bezig en we hebben nog steeds delen van de wereld die nog niet aangesloten zijn (de belangrijkste gelukkig wel)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 28 januari 2009 14:02]

Wel eens gekeken naar de kosten van zo'n SAP installatie ?

Reken gauw maar op een miljoen of wat voor het gaat draaien. En een implementatie project van minimaal een jaar (met veel "consultancy")

Investeringen van dergelijke grootte worden nu minder gedaan.
Uit enkele reacties hier lijkt het gebruik van sap ook geen enkele garantie op welke vorm van winst dan ook. Ik denk dat er tegenwoordig veel meer winst te halen is in maatwerkoplossingen via kleinere bedrijven. Ik verwacht dat doordat veel bedrijven nu weer extra kritisch naar hun uitgaven gaan kijken wel meer mensen tot die conclusie gaan komen. Maar dat zal een andere discussie zijn.
Geen een pakket geeft je garantie op winst. Voor bepaalde bedrijven is SAP een uitkomst en een flink stuk goedkoper dan maatwerk.

Maar het is geen tovermiddel, je organisatie moet er geschikt voor zijn. Voldoende grootte, juiste mensen en bedrijfsprocessen.

Ieder nieuw pakket en/of verandering bedrijfsproces heeft een leercurve. Wat ik bemerk is dat men te lichtzinnig instapt bij SAP en te lichtvaardig omgaat met het implementatie- en veranderingsproces. Wellicht omdat men tijdens dit proces al enige miljoenen heeft uitgegeven, moet het wel geimplementeerd worden ook als blijkt dat het niet het juiste tool is. Weinig bedrijven hebben de moed om dergelijke bedragen "even" af te schrijven als mislukking.

Voor veel bedrijven zijn er veel betere alternatieven. Bijvoorbeeld : uitbesteden (salarisadministratie), Exact (financieel), Maatwerk, Combinatie van software pakketten, Workflowmanagement etc.
... als het geimplementeerd is, blijft het nog steeds veel geld kosten. Total Cost of Ownership van SAP is weerzinwekkend.
Ze zeggen wel eens dat SAP "Sicheren ArbeitsPlatz" betekent... In dit geval gaat die vogel niet helemaal op.
misschien kort door de bocht maar toch:
inclusief kolom "gerelateerde content" tel ik al heel vluchtig 30.000+ banen ....

met de zekerheden en aannames en al het geld is met name ook al het vertrouwen verdampt ...
dat vertrouwen zal het lastigst blijken te herwinnen ....
:-(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee