Ericsson stuurt 5000 mensen de laan uit

Netwerktechnologiebedrijf Ericsson zet vijfduizend mensen op straat. Dat maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Consultants en andere tijdelijke krachten zijn de eersten die het bedrijf zullen moeten verlaten.

EricssonDe bezuinigingen zijn volgens het bedrijf noodzakelijk, ook al zijn de verkopen van de Zweedse leverancier van onder meer netwerkapparatuur het afgelopen kwartaal met 11 procent gestegen. De ontslagen zijn dan ook een vervolg op de ontslagronde van vorig jaar. De 5000 mensen die weggaan, vormen 6,5 procent van het totaal aantal werknemers van Ericsson.

De ontslagen komen bovenop de ontslagen die Ericssons joint-venture Sony Ericsson onlangs aankondigde: ook daar moeten enkele duizenden mensen het veld ruimen. Ericsson heeft het afgelopen jaar ongeveer 46 miljoen euro verloren aan Sony Ericsson.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-01-2009 • 15:32

30

Reacties (30)

30
29
12
6
1
3
Wijzig sortering
als de aandeelhouders maar hun vooropgestelde cijfers (veelal winsten) halen hé :(
En als jan, piet en paul met de pet op daarvoor op straat moet gezet worden dan is het maar zo tegewoordig. Niemand die een woord rept van de jaren lange winsten... Je zou haast denken dat alles vervlogen is, niets meer op de rekeningen, alles weg aan investeringen... bijna aan ramp ... dus massaal personeel ontslaan kan niet anders dan de oplossing zijn.
Ook krijg ik ferm het gevoel dat veel bedrijven nu snoeien onder het mom van de slechte tijden en algemene krisies, terwijl cijfers dikwijls niet zo nadelig zijn. Héél raar allemaal :?
Sorry, maar ik geraak daar wel een beetje gefrustreerd van !
Omdat ik goed weet dat aandeelhouders/investeerders ieder jaar hun groei (lees:winst) die ze willen maken opmaken aan de CEO en andere mensen die een bedrijf moeten runnen.
Dat mag een beetje varieren maar als het teveel wordt (lees: waarmee ze perse nog geen verlies maken, maar wel weinig winst) dan wordt er altijd eerst en vooral gesnoeid in het personeel, erg vind ik dat ! 8)7
Sommige bedrijven hebben enkele slechte kwartalen of een slecht jaar en hup de snoeimachiene wordt zo vlug mogelijk ingezet.
Maar aan iedere goede burger wordt wel ingeramdt dat we steeds moeten sparen voor een appeltje voor de dorst voor als het eens slecht gaat. Bedrijven hoeven dit zeker niet te doen, waarom zouden ze !? of voor wie !? totaaaaal niet nodig !?
Dit moest er effe uit...

[Reactie gewijzigd door el.gee op 26 juli 2024 17:10]

Nou ja je zou ook kunnen zeggen dat een bedrijf dat verlies maakt niet lang kan blijven bestaan. Winst is mooi hogere winst nog mooier maar verlies betekent dat uit eindelijk het helebedrijf omvalt en dan hebben, Jan, Piet en Paul net zo hard geen baan maar met hun zo'n 71.000 andere ook niet meer. En als je het zo bekijkt dan is het niet gek dat je er een flinke stapel met hele dure consultants en contractor uit gooit.
De rede dat deze mensen zo duur zijn is omdat ze rekening moeten houden met het feit dat zij tijdelijk werk hebben en dus ook best wel eens een maandje of wat zonder kunnen zitten. Ik heb nog nooit een verstandige contractor of consultant gehoord die daar een probleem mee had. Meestal zij het de jonge snele jongens die de consultancy in gaan om lekker veel geld te verdienen en als ze dan om welke reden dan ook zonder werk zitten voro een maandje of wat klagen ze maar wat af, de volgende keer als ze wat geleerd hebben zullen ze niet zo veel uit geven maar er rekening mee houden dat ze best wel eens zonder werk zouden kunnen komen te zitten, ook geduurende een langere tijd.

Ik werk zelf erg veel met contractors door de positie die ik heb binnen een enorm groot internationaal bedrijf en als ik merk dat een van de wat jongere contractors wel erg makkelijk erg veel geld over de balk smijt dan neem ik hem toch even appart en vertel hem niets anders dan dat hij morgen best wel eens op straat zou kunnen staan. Over het algemeen is dat shock genoeg om hun te laten in zien dat ze mischien toch maar eens een beetje op zij moeten zetten. Als het niet werkt is dat niet erg... dan zijn ze waarschijnlijk niet erg slim en dus ook vaak snel hun baan kwijt, wie weet leren ze het dan op de harde manier.

Sparen doen bedrijven niet zeker niet in tijden als deze ze hebben alle cash juist hard nodig, want zo als iedere ondernemer weet, geld maakt geld. Hoe meer geld je hebt hoe meer je kunt verdienen. Gespaard geld is dood geld het staat bij een ander die er flink aan verdiend, terwijl jij een zoethoudertje krijgt en uit eindelijk dankzij inflatie niets overhoud van het geen je nu spaart. Een bedrijf dat echt flink wat geld heeft investeerd dit, op die manier levert het hun veel meer op waar door ze groter kunnen worden en meer mensen zo als Jan, Piet en Paul kunnen aan nemen.

Het groote graaien aan de top, dat is een ander verhaal of dat ook bij Ericsson het geval is... geen idee ik neem aan dat iemand die een bedrijf leid dat ~72000 mensen in dienst heeft dat niet doet voor een loontje van een kleine 2000,- euro per maand. Het zou me niets verbazen als de leiding van Ericsson bijvoorbeeld net als bij andere grote bedrijven gebeurt binnen kort aan kondigen met 1,- euro per maand genoegen te nemen, ze hebben over het algemeen nog wel hun bonusen en aandelen paketen maar die worden voor een groot deel door de aandeel houder bepaald (athans wel of niet goed gekeurd) en als het slecht gaat met een bedrijf zullen aandeel houders niet snel achter een flinke extra bonus voor de CEO staan.

Als een bedrijf een slecht kwartaal heeft, dan is dat vaak niet een op zich staant iets, een bedrijf kijkt voor uit, maakt een planning voor de komende jaren (athans dat zouden ze moeten doen) en als ze nu een verlies maken dan kunnen ze twee dingen doen, gewoon lekker door gaan en hopen dat het wel weer goed komt. Bijvoorbeeld omdat de vraag naar hun producten erg gebonden is aan het weer (denk aan zonnebrillen en zo) maar als ze de markt niet zien aantrekken in de nabije toekomst dan kunnen ze natuurlijk nog steeds door gaan en denkennou ja dan eten we onze eigen cash reserves maar op wat mischien nog vele jaren vol gehouden kan worden. Of ze kunnen kiezen om hun strategie aan te passen, mensen te schoppen dan wel het bedrijf te laten groeien en door een grotere speler in de markt te worden en dus via schaal voordeel weer winst te kunnen maken. In tijden als deze waar zelfs banken onderling geen geld aan elkaar willen lenen is veel groeien door meer investeeringen niet echt een optie er is gewoon niet genoeg geld op te halen om dat soort groei te kunnen betalen. Dus dan blijft er nog maar een ding over als het bedrijf er voor kiest te belijven bestaan, dat is snoeien.
En dat is nooit leuk maar zo als je in dit bericht leest gaan tijdeljke medewerkers als eerste er uit, wat dus geoon betkekend dat ze aan he einde van hun contract geen nieuw contract krijgen aan geboden, iets waar, Jan, Piet een Paul zelf akoord mee gegaan zijn. Als zij een vast contract hadden willen hebben en dus een stuk minder hadden willen verdienen dan had Ericsson dat waarschijnlijk niet erg gevonden maar deze mensen kozen zelf voor een tijdelijk contract.
Sparen doen bedrijven niet zeker niet in tijden als deze ze hebben alle cash juist hard nodig, want zo als iedere ondernemer weet, geld maakt geld. Hoe meer geld je hebt hoe meer je kunt verdienen. Gespaard geld is dood geld het staat bij een ander die er flink aan verdiend, terwijl jij een zoethoudertje krijgt en uit eindelijk dankzij inflatie niets overhoud van het geen je nu spaart. Een bedrijf dat echt flink wat geld heeft investeerd dit, op die manier levert het hun veel meer op waar door ze groter kunnen worden en meer mensen zo als Jan, Piet en Paul kunnen aan nemen.
Kan jij mij nou eens uitleggen waarom gespaard geld dood geld is? In deze tijden is het toch extra handig om een pot met geld te hebben die in deze tijd te raadplegen is. Een bedrijf wat winst maakt moet inderdaad investeren maar als ze 5 mil hebben verdiend dat gelijk weer investeren en weer een bankrekening van 0 hebben is niet slim lijkt mij.
Anoniem: 110977 @xzaz21 januari 2009 18:42
Een reserve kan, kan. Maar oppotten? Nee dat geld moet je investeren, in nieuwe producten en diensten, markten creeeren, advertisement, overnames of desnoods beleggen in andere bedrijven. Kan dat niet, dan moet je het uitkeren aan de aandeelhouders of aandelen terugkopen. Maar een operationele reserve mag niet een spaarpot worden waar je mensen 3 jaar hun loon mee kan betalen.
Anoniem: 131051 @el.gee21 januari 2009 16:10
Jan, piet en paul met de pet zijn bij dit soort bedrijven hooggeschoolde werknemers en geen fabrieksarbeiders...

'met de pet' valt nog wel mee, en hun zal vast ook wel goed geweest zijn. Die overbruggen die periode wel en vinden vast ergens anders ook wel weer werk.

En zet je maar schrap voor de toekomst, er komen steeds meer mensen bij, voor werk dat door steeds minder mensen kan gedaan worden. Vooral in de hardware/IT.

Dus hoe je iedereen aan werk zal blijven helpen? Geen idee...
Anoniem: 272414 @el.gee21 januari 2009 16:31
Ik heb hetzelfde gevoel hierbij; het gaat economisch minder goed dus snel effe wat departementen opkuisen onder het mom van tegenvallende kwartaalresultaten. Winsten van vroeger worden niet gebruikt om verliezen van vandaag te compenseren, maar om aandeelhouders dividend uit te keren en het topmanagement riante bonussen uit te keren die compleet niet in verhouding staan tot de behaalde resultaten.

En wat je opmerking over hoge CEO lonen betreft moet ik je ook gelijk geven. Ter info: in het begin van vorige eeuw werd er gesteld dat in een bedrijf de loonvork - het verschil tussen het laagste en het hoogste loon binnen dezelfde onderneming - niet groter mocht zijn dan 1:20. Bij tientallen multinationals is dit inmiddels opgelopen tot 1:500 (cijfers van 2007).

Om met een quote te eindigen (weet niet meer uit welke film het komt):
"Been saving for a rainy day? Today is that day."
Mijn thoughts, dit is echt belachelijk. Dit bedrijf heeft jaren lang winst gemaakt maar heeft het geld met veel risico geïnvesteerd. Wanneer het nu fout gaat hebben ze de mogelijkheid om mensen te ontslaan terwijl de mensen het bedrijf aan tonnen heeft geholpen.
http://www.ericsson.com/e...rts/2007/12month07-en.pdf
Anoniem: 231603 @el.gee22 januari 2009 01:14
ik ben het met je eens veel bedrijven grijpen de gelegenheid aan om zo hun ultimate winst te kunnen garanderen. De economie is er lang niet zo slecht aan toe als iedereen roept. Maar voor veel rijkere is het de opportunity om de markt compleet uit te kleden en toren hoge winsten te behalen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231603 op 26 juli 2024 17:10]

Anoniem: 101732 21 januari 2009 18:33
Bij Ericsson in Rijen verdwijnen (om te beginnen) 162 banen. Vrijwel het gehele NOC dat voor meerdere klanten netwerken monitord (waar onder netwerken van Vodafone nederland en het belgische Mobistar), wordt ge-outsourced naar Roemenie.
Momenteel is er nogal wat onbegrip onder de medewerkers, omdat de cijfers over 2008 er natuurlijk niet om liegen.
Ook in Rijen mogen mensen met een aflopend contract naar een nieuwe baan gaan zoeken. Wel kiezen ze voor outsourcing in Roemenie.
Anoniem: 101732 @Cubix21 januari 2009 18:38
Niet alleen mensen met een aflopend contract. Ook mensen die een contract voor onbepaalde tijd hebben worden zonder pardon op straat gezet. Waarom? Omdat het volgens Ericsson veel goedkoper is om het werk vanuit Roemenie te laten doen. Ondertussen wordt er wel van de medewerkers gevraagd of ze voor een schijntje van een extra bonus (waar bizar veel eisen aan zitten om hem te krijgen) de nieuwe Roemeense Ericssonmedewerkers maar even willen trainen.
Ik deel je frustratie. Aan de andere kant is dit de vrije markt economie waar we de afgelopen jaren allemaal van geprofiteerd hebben met elk jaar een ander mobieltje, een laptop en een pc, een flatscreen en een huis van een paar ton. Juist omdat ook bedrijven het geld bleven investeren (=uitgeven) draaide de economie als een tierelier. Ofwel, we werden rijk door geld uit te geven! Nu moet er geld worden bespaard, en als mensen in een ander deel van de wereld hetzelfde doen voor minder...tja, als ericsson het werk daar niet heen verplaatst, doet de concurrent het wel. Daarbij, denk je niet dat die mensen in Roemenie er juist wel erg blij mee zijn? En het misschien nog wel harder nodig hebben dan de hier aangehaalde jan met de pet?
Het probleem is niet zozeer dat het gebeurd, maar hoe het gebeurd. Ontslag van 5000 aankondigen op dezelfde dag dat de zeer gunstige winstcijfers van 2008 bekend gemaakt worden, is nou niet echt subtiel te noemen. Of een hele afdeling in Nederland opdoeken omdat het vanuit Roemenie goedkoper kan en vervolgens wel verwachten dat je medewerkers hun kennis overdragen aan de mensen die hen moeten gaan vervangen.
In die laatste situatie lijkt het mij vrij duidelijk waarom het in Roemenie zoveel goedkoper is, de mensen daar hebben de kennis (nog) niet. Daar komt nog eens bij dat tegen de tijd dat de investering van een operatie als deze terug is verdient, de lonen op een vergelijkbaar niveau als in Nederland zullen zitten (als men naar de huidige loonstijgingen in de telecom sector in Roemenie kijkt). De besparing is dus nihil, maar daarvoor worden dus wel 162 mensen op straat gezet.
Anoniem: 261204 21 januari 2009 16:51
Ik vraag me toch steeds weer iets af als ik dit soort artiekelen lees.

Bij mij op het bedrijf zeggen ze maar, ach je moet vertrouwen hebben en gewoon blijven uitgeven, en vooral niet op je centjes gaan zitten want als iedereen dat gaat doen dan wordt het nog slechter etc etc etc, ach jullie kennen wel die pep-talk.

Het feit is anders wel dat grootte bedrijven toch redelijk wat personeel aan de kant zetten.

Is dit niet juist de neergaande spiraal?
- Bedrijven hebben minder winst
- Bedrijven ontslaan mensen
- Mensen hebben minder geld te besteden
- Bedrijven maken minder omzet
- Bedrijven hebben minder winst
(en we zijn weer boven aan)
Je bent niet de eerste die er over denkt hoor lees maar eens

http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes

Die man schreef zijn belangrijkste werk in 1936. Als antwoord op de toenmalige 'depressie'

Hij gaf als oplossing: Begin als overheid maar met grote projecten, inpolderen van de Zuiderzee aanleggen van snelwegen enz... Daar heb je mensen voor nodig, die krijgen geld en gaan weer besteden. En in de tussentijd wordt eindelijk al dat werk gedaan waar de vrije markt nooit zin in heeft.

Het vervelende is dat alle 'vrije markt fanaten' de laatste paar decenia de overhand hebben gekregen. Ze dachten dat zij veel slimmer waren dan de vrije markt jongens van 1929. En nu gaat het dus weer mis. Je ziet dat de overheden nu weer druk bezig zijn de lessen van twee generaties geleden weer eens door te lezen.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 26 juli 2024 17:10]

Anoniem: 149084 @Ortep21 januari 2009 20:14
Ik heb al een aantal economische experts horen zeggen dat daarom investeringen ter verbetering van het milieu juist nu als zulke mooie grote projecten gezien kunnen worden.

Daarmee kan je dus economieën weer van de grond te krijgen.

Voorbeelden:

- zonne-energie
- hybride auto's
- wind energie
- cradle to cradle
- enz...
Waar precies? Want volgens mij heeft Ericsson geen kantoren in Nederland of wel?
Er werken zo'n 16.000 mensen voor Ericsson in NL, grootste deel daarvan in Rijen en er zijn nog kantoren in Stein en Sliedrecht.

In Amsterdam, Groningen en nog een paar switch lokaties zitten een aantal mensen en door het land verspreid werken er een flink aantal field technici.
Er zat in ieder geval een paar jaar geleden in Rijen (hoe spel je het eigenlijk? in Brabant iig) nog een vestiging van ze. Ze hebben behoorlijk wat kantoren in het noorden van Stockholm (Kista). Volgens mij ook nog wel wat produktie, en ontwikkeling zit/zat daar ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 130184 op 26 juli 2024 17:10]

Er zit een kantoor in Rijen. Ik heb er tot vorig jaar nog een tijdje gewerkt. In Nederland werken ook flink wat mensen, maar geen 5000 ;)
In Rijen en in Stein(in stein is het meer van vodafone dacht ik).
In Stein zit inderdaad een club mensen die o.a. verantwoordelijk zijn voor de uitrol van Vodafone UMTS.
(deze club werd ongeveer 3 jaar geleden met dit doel opgericht in ieder geval, mede met als doel een natuurlijk verloop te creëren door dit kantoor in een uithoek van het land te plaatsen.. Veel mensen werden daar vanuit het hele land geplaatst...)
Ik mis nog het magische woordje "Krediet krisis" in het artikel :*)

[edit] oh, gelukkig het staat wel in het bronartikel
The economic recession is spreading across the world.
Was al bang dat ze zo'n "ik kan nu verantwoordelijk mijn werknemers ontslaan" kans lieten schieten.

[Reactie gewijzigd door satoer op 26 juli 2024 17:10]

Anoniem: 87832 @satoer21 januari 2009 16:05
Als alle bedrijven massaal mensen blijven ontslaan, zal die crisis voorlopig nog wel blijven ook.
Je kan ook blijven ontkennen dat er een economische recessie is. Of weet meneer Satoer meer dan de rest van de wereld?
Anoniem: 286817 21 januari 2009 15:45
In welk land vallen de ontslagen?
De meeste (zo'n 1000 ontslagen) vallen in Zweden. Staat in het volledige artikel.
Tsja als je je spullen gratis weggeeft :)
AdSense...... :+

[Reactie gewijzigd door enveekaa op 26 juli 2024 17:10]

Er werken ook nederlanders bij Ericsson in Herzogenrath, net over de grens bij Kerkrade.
Ondanks dat dit dus in Duitsland ligt, kan het wel invloed hebben voor Nederland indien hier veel mensen weg zouden moeten. Ik weet niet hoeveel mensen er werken en hoeveel daarvan nederlands zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.