'Microsoft wil volgende maand MobileMe-concurrent introduceren'

Microsoft zou volgens Neowin plannen hebben om komende maand tijdens het Mobile World Congress in Barcelona drie nieuwe mobiele diensten voor te stellen. Daaronder is de opvolger van de eigen dienst Live Mesh, die nog steeds in bèta is.

Microsoft presenteerde in oktober 2008 het Azure-platform voor cloud computing. De komende maand zou het softwarebedrijf dit software- en dienstenplatform willen uitbreiden met een drietal nieuwe producten, schrijft Neowin. Microsoft zou hiermee een tegenhanger voor Apples MobileMe en Nokia's Ovi op de markt willen brengen.

SkyBox zou een dienst moeten worden waarmee gebruikers contactpersonen, e-mails, sms'jes, kalender-items en afbeeldingen op hun mobiele telefoon via internet kunnen synchroniseren. Microsoft biedt onder meer de mogelijkheid automatisch backups van de te synchroniseren gegevens te laten maken. Verder wordt het mogelijk om telefoongegevens eenvoudig te beheren en met anderen te delen. Het is nog niet bekend of deze dienst alleen beschikbaar komt voor gebruikers van Windows Mobile of ook voor andere platformen, zoals Symbian S60 en Google Android. De dienst, zoals Neowin die beschrijft, heeft veel overeenkomsten met Live Mesh, een synctool die via de browser van de telefoon werkt.

Via SkyLine kunnen ook kleine bedrijven van de SkyBox-functionaliteit gebruikmaken. Daarnaast krijgen ze via deze dienst de mogelijkheid om hun telefoons te laten communiceren met een eventuele eigen Exchange-server op het eigen domein. Onder de naam SkyMarket ten slotte werkt het Redmondse bedrijf aan een tegenhanger voor de App Store van Apple, het Blackberry Application Center van RIM en de Android Market van Google. Begin september werd bekend dat Microsoft daarmee bezig was.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

21-01-2009 • 15:07

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Is het niet eigenlijk een tegenhanger van BlackBerry service BIS en BES?

Apple is als eerste met een vrij betaalbaar product gekomen los van het device, Terwijl RIM dit als dienst vast aan hun device koppelde.

Tuurlijk heeft Apple wel wat meer er bij gedaan zoals een iDisk, Photo album en webspace. Maar basis principe komt volgens mij meer bij RIM vandaan.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 21 januari 2009 15:15]

Het verschil naar mijn mening zit hem er in dat RIM de bedoeling heeft gehad een mail systeem op de handheld te maken en niet zo zeer een telefoon...

Nu gaan andere een mail systeem om de telefoon bouwen en qua werking geloof/vertrouw ik dat niet helemaal (net als dat WM niet echt voor een telefoon is gemaakt als ik even de tijd heb bel ik wel met mijn wm phone maar als ik snel snel wil bellen oid gebruik ik gwn mijn Nokia)

Verder lijkt het inderdaad een BIS variant geen BES want dit wordt allemaal op het internet geregeld en nieuw via een lokale server zoals BES

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 21 januari 2009 15:35]

Ik denk toch dat Apple, HTC enz best wel een goed product hebben neergezet. Nu komt Google ook met een OS. genoeg concurentie. Ik hoop ook dat door deze concurentie de bedrijfen gemotiveerd blijven om hun producten alleen maar beter en gebruiks vriendelijker te maken.
Ik begrijp niet helemaal hoe zo iets nu gaat werken dat uitwisselen van adress boekjes en zo. Ik houd lang niet op alle lokaties mijn address en telefoon numers etc netjes bij. En dat zou dus al snel kunnen betekenen dat er op eens vier of vijf telefoon nummers voor een persoon in mijn telefoon staan als ik een keer sync.
Het probleem is dat ik van lang niet al mijn vrienden weet wat hun telefoon numer is al is het alleen al om dat sommige mensen de vreemde gewoonte hebben om om de zo veel tijd op eens in een ander land te gaan wonen of een nieuw nummer te hebben etc.

Als ik alles netjes bij houd op mijn telefoon dan wil ik niet dat daar op eens rommel tussen komt van bijvoorbeeld mijn outlook address book waar ik eigenlijk nooit telefoon nummer in bijhoud (niet nodig dat doe ik met mijn telefoon) omdat ik toch niet kan bellen met outlook.
Je snapt niet hoe het gaat werken, maar kaart daarna precies een situatie aan die het moet helpen te voorkomen. ;)

Het idee is kennelijk dat je nog maar 1 adresboek hebt, en deze dienst gaat ervoor zorgen dat jouw Outlook, je telefoon, en wat je er nog meer aan wilt hangen, altijd met elkaar in sync is.

De grap is dan dat je een mailtje krijgt van een vriend dat die een nieuw mobiel nummer heeft, je past het aan in Outlook, en het is automatisch bijgewerkt in je mobiel.

Je krijgt een sms van een andere vriend dat die ook een ander nummer heeft. Je bent onderweg, dus pas je het aan in je telefoon. Dit wordt dan weer (zodra je je pc thuis aanzet) gesynct in Outlook, zodat dat ook weer up-to-date is.

Zie het als 1, EEN, niet twee, maar 1 adresboek dat vanzelf in sync wordt gehouden tussen Outlook en je gsm. Jouw situatie van "telefoon netjes en outlook een rommeltje" heb je dan niet meer, want je hebt nog maar 1 adresboek, niet 2 die out-of-sync zijn. Als je je gsm netjes houdt, is je Outlook ook netjes.

Voor mij was dit een reden om MobileMe te gebruiken, want die doet dus hetzelfde met m'n addressbook op iMac, MacBook, en iPhone. Kan je zeggen dat dat geweldig werkt, voor een chaoot als ik. Als dit dus ook even goed gaat werken, lijkt mij (imho) dat geen slechte ontwikkeling.
Dit concept werkt voor mij al jaren met ActiveSync (vanaf die PocketPC apparaatjes die al hun gegevens en instellingen kwijt waren als ze geen accu meer hadden), hoewel ik een periode Nokia heb gebruikt, maar ook dat werkte vrij goed samen met m'n Outlook adressboek en het telefoon adressbook. Nu weer terug bij Windows Mobile, en de opvolger van Active Sync doet het nog steeds goed. Sterker nog: al m'n telefooncontacten van de nokia staan hierdoor gewoon weer in m'n nieuwe Toestel, een HTC Touch Diamond.

Zo nieuw is dit niet, hoewel ik wel het idee heb dat MobileMe en deze aankomende concurrent het voor het eerst over het Internet laten lopen; terwijl ik m'n 'activesync' en 'Nokia PC suite' dingen nog steeds over een kabeltje of bluetooth moet laten lopen.

Ik zal eens kijken hoe dit uit gaat pakken; hoewel ik aardig de gewoonte heb om thuis m'n foon in z'n cradeltje te schuiven (dan laad hij ook gelijk op naast het syncen), en m'n laptop met hetzelfde ding syncrhoniseert over bluetooth, terwijl zowel PC als Laptop permanent een outlook link met Exchange hebben.
Het probleem met synchroniseren met tools zoals activesync, mobile device center en nokia pc suite is dat dit 1-op-1 synchronisatie is. Je kan niet eenvoudig al je data op meerdere lokaties synchroniseren. Dat geeft nogal eens problemen, weet ik uit ervaring.

Dit platform is juist daarvoor bedoeld. Het synchroniseren opzich is niet nieuw, maar het hele cloud gebeuren daaromheen wel.
Met Activesync i.c.m. een Exchange-server kan je heel eenvoudig al je data synchroniseren tussen al je computers en je smartphone. Fluitje van een cent, en hosted Exchange accountjes heb je al voor nog geen tientje per maand.
Anoniem: 287854
21 januari 2009 16:23
Ik ben niet een macfanboy, maar begin me wel steeds meer te ergeren aan Microsoft. Microsoft ontbeert het kennelijk totaal aan enige vorm van creativiteit. Maar die ergernis maakt steeds meer plaats voor medelijden.

Apple komt met de vernieuwende I-Phone en is succesvol. Microsoft komt met I-Phonekiller Zune, is niet succesvol. Apple komt met een strakke/lollige reclame "Hello I'm a Mac", succesvol. Microsoft komt met een leuk bedoelde reclame met Jerry Seinfield, niet succesvol. Apple komt met een application store voor de I-Phone en Microsoft kondigt ookal weer een kloon ervaan aan. En nu gaat Miscrosoft komen met een Mobile-me killer?

Als Microsoft vroeger dingen namaakte / kopieerde deed ze dat tenminste nog met enige stijl. Als ze nu dingen kopieert dan verbeukt ze het elke keer. Kansloos.
Ik wist niet dat Microsoft een i-phonekiller heeft? Ze hebben wel een alternatief voor de iPOD : Idd de Zune. Maar een telefoonfunctie heeft hij (nog) niet.

Je klinkt wel aardig als een MacFanBoy :+ Maar goed...daar is niets mis mee..
In deze reactie pagina alleen zijn zat innovaties genoemd van MS, door mijzelf en door anderen. Laat ook de posts eens zien die negatief beoordeeld zijn, er zijn een aantal fanboys van beide kanten die geen modrechten zouden moeten hebben.
En met dit te zeggen krijg je natuurlijk zowel da Apple als MS fanboys over je heen :+

Als ik het hier nu bekijk zijn er slechts 2 reacties weggemod: De uwe en een bash-reactie, bestaande uit 1 zinnetje. Echt typische fanboy-reacties worden uiteraard weggemod, gezien ze maar halve waarheden vertellen en/of zwaar gebalanceerd zijn.

ontopic:
Ik begin wat bang te worden van al die cloud-computing. Die online apps beginnen steeds meer op serieuze desktop apps te lijken. Dit lijkt nu op het eerste zicht niet slecht, maar als meer en meer programma's online beginnen te worden, verdwijnt de mogelijkheid om ze te kopiëren. En, oké, ik mag hier kopiëren van software niet promoten, maar als je eens denkt wat voor geld je allemaal zou kwijt zijn aan software moest je alles kopen (neem nu office alleen al). Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan scholen, voor veel van hen is het echt niet betaalbaar om alle software legaal te hebben.

edit:
@flowerp
Je zou er van verschieten hoeveel scholen illegale software hebben draaien hoor. Waar ik op school zit hebben ze echter nog iets beters gevonden. Iedereen moet (verplicht!) een laptop hebben en nadat je deze gekocht mag je eens licenties voor Office en Vista betalen ook. Gelukkig zit ik dan nog niet in grafisch ontwerp, want daar mogen ze nog eens Adobe betalen ook (en dat zijn echt geen studentvriendelijke prijzen hoor). In mijn richting mogen we ons gelukkig prijzen dat er nog leraars zijn die CD's met software gewoon laten rondgaan. Openoffice is idd een goed alternatief maar als op school bvb excell vereist wordt, wie ben ik dan om dit tegen te spreken. Btw: Ik hoop wel van harte dat meer en meer scholen de switch maken naar open-source alternatieven, mss dat dan de commerciële softwarehuizen hun prijzen ook wat gaan bijstellen naar beneden toe.

[Reactie gewijzigd door iMispel op 21 januari 2009 18:46]

maar als je eens denkt wat voor geld je allemaal zou kwijt zijn aan software moest je alles kopen (neem nu office alleen al). Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan scholen, voor veel van hen is het echt niet betaalbaar om alle software legaal te hebben.
Mwoahm, dat komt misschien omdat jij qua desktop eigenlijk voornamelijk in Microsoft termen of eventueel Apple termen denkt.

Er is ongelooflijk veel high quality software beschikbaar helemaal voor niets. OpenOffice doet amper onder voor MS Office. Op bepaalde punten is het zelfs beter. Als je het vergelijkt met oudere versies van MS Office (die VEEL mensen nog gebruiken) dan is de nieuwste versie van OpenOffice zelfs op heel veel punten beter.

Juist scholen kan ik me overigens niet voorstellen dat die illegale office installaties gaan doen. Of all places... die krijgen Office van Microsoft of heel erg goedkoop, of gratis of (in enkele sporadische gevallen) met geld toe.
Wat een originele opmerking.
Helaas vergeet je even dat Live Mesh er eerder was dan MobileMe.
Beetje jammer hoe tech-sites het allemaal klakkeloos van elkaar overnemen en allemaal weer doen overkomen alsof MS reageert op MobileMe terwijl ze dat zelf niet in de mond genomen hebben. Een site maakt er weer een Ms vs. Apple verhaal van, en alles en iedereen neemt het over...
Helaas vergeet je even dat Live Mesh er eerder was dan MobileMe
Toch is het wel degelijk zo dat het eens snelle en innovatieve Microsoft al tijden telkens achter de rest aanloopt. De hele opkomst van Internet voor de consument heeft Microsoft toch verrast. Vergeet niet dat voor de opkomst van Netscape, Microsoft nog zeer hard zat te werken aan haar eigen gesloten netwerk (gated community): MSN, naar model van oa AOL en CompuServe. De populariteit van het het open vrije internet en dat ook nog eens over dial-up verbindingen had men niet verwacht.

Het heeft MS dan ook veel resources gekost om een 180 graden turnover te maken en zich te gaan richten op het Internet. Deze eerste grote catch-up is uitgebreid gedocumenteerd in diverse boeken en verslagen van ondertussen ex-werknemers van Microsoft.

Een meer recentere catch-up is de poging om een voet tussen de deur te krijgen in de search engine markt en de bijbehorende online advertising business. Hoe zeer Microsoft het ook probeert, dit lukt amper. Ook een logische uitbreiding op het organiseren van informatie via "geographic ordening", b.v. Google maps and Google Earth, speelt MS duidelijk catch-up. Ze proberen het overduidelijk, maar het komt niet helemaal van de grond. Ze lopen achter, en ondanks de vele efforts haalt het niet de kwaliteit en het gemak van de concurent die hier voor loopt.

Nog een voorbeeld is de recente beweging die terug grijpt op het aloude principe van centralized computing. Aka the grid of the cloud. Microsoft heeft een gevestigd belang in desktop software (met name Office en de bijbehorende Windows koppeling) en was dus in eerste instantie helemaal niet happing om "cloud apps" aan te bieden. Momenteel zit daar echter wel een groot momentum achter, en kan men dus eigenlijk niet anders dan, alweer, catch-up spelen.

Zoals boven opgemerkt, voor andere fabrikanten geldt dit natuurlijk ook dikwijls. Het onfeilbare Google miste de boot met social networking (Orkut, wie gebruikt het?) en online video (Google video anyone?) en moest terug slaan door respectievelijk een "open social" API te maken die de private data van andere social networks toegankelijk maakt, alsmede het opkopen van een kleine startup voor een immens bedrag (youtube). Ook met het wel degelijk sucesvolle GMail liep Google achter. Yahoo en Microsoft (via Hotmail) liepen hier een stuk voor op Google. De verruiming van de mail box naar 1 GB en de adsense adverties waren dan wel weer nieuw bij google, maar het concept online mail natuurliijk niet. Volgens mij zijn er nog steeds meer mensen met een Yahoo en Hotmail account dan met een Gmail account.

Apple zit qua desktop vs cloud eigenlijk juist in de zelfde boot als Microsoft. Ook Apple heeft een zeer rijk desktop framework (Cocoa/Quartz) wat ze grotendeels aan de kant moeten schuiven voor implementaties van apps die volledig in de cloud draaien. Wel is het zo dat Apple als 1 van de eerste partijen een zeer succesvolle desktop/internet hybrid app heeft geintroduceer: iTunes. Een echte desktop app, die dus oa devices kan aanmelden, beheren en updaten, en ook volledig van de client-side mogelijkheden gebruik kan maken, maar met de store volledig geintegreerd is met het Internet.

Ook was Apple (via NeXT) haar tijd ver vooruit qua web applicaties met het Web Objects framework. Web Objects was zelfs zo innovatief voor die tijd dat ze eigenlijk te vroeg waren (wat in de IT industrie ook dikwijls een probleem is).
De eerste succesvolle Hybride app zou ik niet iTunes willen noemen maar eerder Google Earth of Live Maps. Als je iTunes als voorbeeld neemt, zou Winamp of Windows Mediaplayer (die in veel grotere getalen gebruikt worden) de allereerste moeten zijn. Zie het aantal streams of online mediastations bijvoorbeeld.

Zie als nieuwe innovatie van Microsoft bijvoorbeeld Skydrive met 25 GigaByte online opslag, waar verbazend veel mensen gebruik van maken! Of Google met Chrome waaruit blijkt dat desktop en internet elkaar vinden en goed samengaan. Zie jij een leuke online app? Even snelkoppeling met Chrome en de volgende keer dat je het gebruikt, lijkt het net een lokaal geinstalleerde app.

Google is dus op dit moment de eerste grote die Cloudcomputing probeert toe te passen. Nog niet helemaal succesvol though. Ik heb hoge verwachtingen van Microsofts gratis Cloudcomputing diensten en die van bijvoorbeeld Google.

Of wat vind je nu van die leuke Homeservers van Microsoft, waar je leuk al je media lokaal op kan slaan en automatisch kan laten back-uppen van alle PC's die in je netwerk zitten. Foto's, Video, Muziek, Documenten, Email. Je kan het zelfs zo instellen dat je rekeningen die je via email ontvangt automatisch binnenkomen in het vakje voor rekeningen, je familie in een open box, je kan de email van je werk automatisch buiten de Home Server laten om zo te voorkomen dat gevoelige data van je werk op een lokale server staat.

Live Search heeft een flinke achterstand, maar heeft nog steeds mogelijkheden. Zo kan Live Search op nieuwe manieren aan de man worden gebracht. Zo heeft een vriend van mij onlangs een webportal geopend met Live als standaard zoekmachine, zoals je wel vaker ziet bij Google Search. Ik heb ook gezien in een testje van MS zelf, hoe Live plaform for Games ingezet kan worden voor Live Search. Als je eens wist hoe vaak spelers in WoW bijvoorbeeld Alt-Tabben om een searchengine te gebruiken of GTA4 spelers om een cheat te zoeken. Nu is dat bij sommige games geen goed idee omdat de boel geheel vastloopt en crashed.

Wat nu als Live for Games (als je in GTA 4 op Home drukt, komt Live tevoorschijn) je automatisch een minibrowser en search engine (Live search) presenteert voor gebruik ingame. Op veel manieren leert Microsoft van Xbox 360 en Xbox Live en zoekt wegen om leuke en populaire features toe te passen op Windows.

Innovatie genoeg dus, probleem is echter het onderhoud van deze applicaties, zoals je terecht al opmerkte. Maar dat is vrijwel onmogelijk om perfect uit te voeren, de concurrent heeft immers veel minder onderhoud, veel minder applicaties, veel minder groot platform en voornamelijk minder azijnzeikerds. Het is nu eenmaal bekend dat vrijwel elke stap die Microsoft neemt, mensen er altijd ppure evil in zien en met ongepast en ongenuanceerd commentaar het probeert af te doen als onzin/kopie/marketing/evil/dom etc.
Ik ben het volledig eens met je verhaal, op een puntje na: Het is natuurlijk niet fair om GMail als voorbeeld te noemen. Yahoo en Hotmail bestonden beiden al voordat Google sowieso werd opgericht. Is redelijk lastig om dan je dienst eerder in de markt te zetten
Helaas vergeet je even dat Live Mesh er eerder was dan MobileMe.
MobileMe bestaat sinds 2000 (toen als iTools, toen als .Mac, nu als MobileMe).
Ze hebben meer geinnoveerd dan jij vermoed of wilt zien;

- Online gaming (PC & Console)
- Surface Computing
- Live Mesh

Als je het goed analyseert, zie je de trend dat Microsoft een nieuw idee heeft, lang in ontwikkeling houdt en de concurrent er eigenlijk mee vandoor gaat. True, de fout van Microsoft, maar om dan te zeggen dat ze niet innoveren is zeer kortzichtig.
Online Gaming bestond allang voordat de Xbox er was. En zelfs op consoles was de Dreamcast eerder.

Surface Computing is totaal niet door MS bedacht, komt nog bij dat het nog niet een commerciel product is.

Life Mesh is een wat op-gepimpte sync service. Ook niet erg innovatief.

MS is nooit sterk geweest in goede producten neer te zetten. De meeste van hun producten zijn total crap tijdens de eerste release(s). De kracht van MS is altijd de marketing van hun producten geweest. Daarom vind ik als geek MS ook niet intressant. Het is nooit cutting edge of spannend.

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 21 januari 2009 16:43]

Online gaming bestond voor de Xbox, en voor Windows. Wat MS gedaan heeft voor Online gaming, en ik denk dat Kykez daar op doelt, is goed gedocumenteerde SDK's, API's, en OS ondersteuning voor dergelijke dingen ontwikkeld. Voordat MS met DirectPlay kwam, en Hartenjagen Netwerk in Windows for Workgroups, en goed gedocumenteerde IP stacks binnen 95/98/NT series, was het veel lastiger.
Photosynth, Surface, Silverlight/Moonlight en de uitwerking in W7 vond ik behoorlijk innovatief. Het hele "live" concept van dezelfde inlog op vele sites is ook wel aardig (dat zeg ik als gebruiker van dedigitalebrievenbus.nl). Je kan zeggen wat je wilt, maar MS heeft gewoon heel erg veel geinnoveerd. Ze hebben ook veel gejat, maar Apple is wat dat betreft geen haar beter. Heck, elke fabrikant is zo, onafhankelijk van de sector.
Silverlight is toch gewoon een soort flash alternatief? Kan dat niet innovatief noemen.

Zo kan ik ook een zeskantig ding uitbrengen en het een richtings-regelaar noemen en dat je het kunt gebruiken om de richting waarop je auto rijdt kunt corrigeren. Als alternatief voor een stuur.....
Het is meer, de manier waarop het omgaat met streaming video is eigenlijk zo vernieuwend. Geen buffering, HD onafhankelijk van bandbreedte, hij switched zelf. Ik heb zo'n ervaring eigenlijk nog nooit gezien met Flash. Voorbeeldje (niet mijn smaak clips, maar toch schokkend goed): http://www.smoothhd.com/

Flash lag behoorlijk stil voordat MS begon aan silverlight. En toen lieten ze ineens wél een 64 bit versie zien. En toen moonlight begon te komen was het ineens wel mogelijk om een linux flash versie te maken die werkt. Het doet misschien veel dingen hetzelfde, maar silverlight is innovatief op veel manieren.
Ik kan Flash geen echt alternatief noemen voor Silverlight, volgens mij kan ik nog steedsgeen 1080P streamen in Flash en wel in Silverlight, net zoals ik MP3 files kan gebruiken in Silverlight of rauwe videodata, waar in Flash alles moet worden omgezet in het eigen protocol.

Silverlight is opgezet door Microsoft omdat Adobe Flash niet meer doorontwikkelde ondanks de regens van kritiek. Toen Silverlight kwam is Adobe haastig begonnen met een inhaalrace.
Het is natuurlijk ook heel handig voor microsoft om de markt van streaming video in handen te hebben, even goede sier maken met een zgn "open" product, het pushen via windows update, het zeer waarschijnlijk integreren in windows 7 en zodra het aandeel van flash naar beneden is gebracht de compatibiliteit van silverlight op andere platformen dan windows frustreren/tegenwerken zodat de indruk wordt gegeven dat het allemaal toch beter werkt in windows.

Ze hebben het eerder gedaan en ik zie geen reden (behalve mevrouw kroes) waarom ze hun oude vertrouwde strategie ineens zullen veranderen, adobe daarentegen heeft geen OS, wat ze de mogelijkheid ontneemt om op gelijk voet te concurreren (nu is flashvideo nog groot maar dat was netscape ook voordat internet explorer werd gebundeld met windows)

Ik juich op korte termijn de concurrentie wel toe, maar vraag me wel af of silverlight niet het volgende paard van troje is.
Silverlight is toch gewoon een soort flash alternatief? Kan dat niet innovatief noemen.
Een ander voorbeeld: http://testlab.omroep.nl/2008/10/30/playertest/

Zie dat maar te doen met Flash. Vrijwel naadloos schakelen tussen kanalen, PIP, werkt verbazend goed. Wat streaming video betreft is Silverlight volkomen superieur over Flash. Het is makkelijk om alleen naar het oppervlakkige te kijken en dan te oordelen in plaats van een goede vergelijking te maken.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 21 januari 2009 18:33]

Dat had ik nog niet eens gezien, anders had ik die ook genoemd. PiP, live-spelende preview van 9 zenders tegelijk, als ze dat combineren met het naadloze switchen van kwaliteit van de vorige preview en HD streams, werkt de NOS z'n eigen TV tegen.
De Ipod is toch gewoon een muziekspeler? Kan dat niet innovatief noemen
De Iphone is toch gewoon een telefoon? Kan dat niet innovatief noemen

En zo kan ik over werkelijk waar elk product, van Apple, MS of de Open-Source wereld iets verzinnen. Erg makkelijk, zeker als je blijkbaar geen weet hebt van wat het product nou eigenlijk kan.

De multi-touch bediening die Apple op de Iphone gebruikt, werd 2 jaar voor de launch van het toestel ook door MS getoond op Surface. Was dat nieuw? Waarschijnlijk niet, en had iemand daarvoor ook iets bedacht.

Laten we in ieder geval makkelijk zijn, Apple heeft de Telefoon, de MP3 speler, (Multi-)Touch, MobileMe en het OS niet uitgevonden. Blijkbaar kunnen ze dan dus volgens deze post niet innovatief zijn?

Overigens was LiveMesh al als Beta beschikbaar voor MobileMe, Apple brengt het alleen wat sneller op de markt.

[Reactie gewijzigd door PWM op 21 januari 2009 15:52]

Wel heel geinig: de wetenschap en ook de software ontwikkelaars zijn uniform in één bron: Sciencefiction.

Als je terug gaat kijken, is SF altijd wel eerder met fancy UI's, raketschepen, en dat soort dingen. Multi touch zag je al veel eerder in Earth; Final Conflict. Touchscreens nóg eerder in star-trek, en god knows wat de Jetsons allemaal wel niet in beweging hebben gebracht.

En ik kan het alleen maar aanmoedigen. Wie heeft nou niet ooit gemist dat hij Captain of the Enterprise was! Of door een stargate kon stappen. En soms bouwt iemand iets na wat bruikbaar is en aanslaat, of komen ze met een goed genoeg plan om het ding nog te laten bouwen ook (spaceshuttle, maanmissies, particle accelerator god I hope they fix it!)
Volgens mij is het allemaal begonnen met Captain Caveman......
Ik wil toch even zeggen dat de techniek van multi-touch op de iPhone niet vergelijkbaar is met de techniek van Surface. Surface is geweldig hoor, maar dat komt zeker niet door hun techniek van de multi-touch.
Het zin verschillende implementaties. Kijk voor de gein eens onder een topic van gister, van die monitor met IR-gebaseerde multitouch. In de reacties staat veel over hoe multitouch binnen Windows 7 gaat werken. Niemand die blijkbaar al multitouch hardware heeft om te kijken hoe het OS reageert op "meerdere" cursors, hoewel dingen als slepen en vergroten/verkleinen voor de hand liggen. Maar wat al wel bekend is dat MS een SDK heeft vrijgegeven waarmee developers zelf implementaties kunnen ontwikkelen voor binnen hun applicaties.

Nu maar hopen dat blizzard dat oppikt bij Starcraft II, Starcraft II met Multitouch lijkt mij een dream come true.
De iPod was de eerste muziekspeler die de massa toeliet meer dan 1000 nummers op zak te hebben zonder dat ze daarvoor een lelijk ontworpen baksteen voor moesten mee zeulen.
Beauty is in the eyes of the beholder. En zoals gewoonlijk is je vermogen tot het gebruik van superlatieven weer onnavolgbaar.
De iPhone heeft gewoon de wereld laten zien dat je meer kan met je telefoon dan bellen, smsen en mailen.
Goh, wat was ik dan vooruitstrevend toen zeg.
Ook al had elke telefoon al de functies van de iPhone, ze waren gewoon onbruikbaar.
Wat een ongefundeerde onzin.

Maar hey, ik kan tenminste copy pasten op m'n telefoon. Als straks de vierde generatie iPhone dit ook kan zal het vanaf dan vast een innovatie van Apple zijn.
Muti touch is helemaal niet door Microsoft bedacht
Wie beweert dat dan? Ik kan je in ieder geval vertellen dat Apple het ook niet was.
Apple heeft ook als eerste de GUI naarde massa gebracht en daar mee als eerste de leek toegang gegeven tot computers.
Dat ze het naar de massa hebben gebracht (in hoeverre je bij Apple over de massa kan spreken maar goed), maakt ze nog niet de uitvinder ervan. Dat maakt het nog niet HUN innovatie. Zelfde geldt voor de iPhone/iPod.

Grappig hoe MS bekritiseert wordt om het achter lopen maar het uiteindelijk wel naar de massa brengen, maar als Apple achter loopt en het naar de massa brengt dan heet het opeens innovatie. Komop zeg.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 21 januari 2009 18:27]

Ieder groot bedrijf in deze markt heeft wel eens in meer of minder mate iets gedaan wat als innovatief kan worden gezien, zelfs microsoft (al zie je bij microsoft wat er gebeurt als een bedrijf geen gezonde concurrentie meer heeft door marktfalen - innovatie stop)

Ik heb zelf een mac met linux/osx en ik herken me echt niet in het beeld wat je van apple schetst, de ipod was absoluut geen revolutionair apparaat, apple is gewoon erg goed in usability, dingen die gewoon werken, dat moet ook wel omdat apple itt microsoft wel moet concurreren/innoveren om geld te verdienen.

De iphone is een leuk ding, maar de kracht zit hem net als bij de mac pc in de software, en natuurlijk het oog voor design, kwa functionaliteit voegt het op papier weinig toe, kwa usability weer wel (microsoft heeft nooit veel gegeven om gebruiksgemak, er is door allerlei machtsmisbruik immers geen concurrentie op de win32/64 markt door flinke lock ins - mensen moeten wel windows gebruiken en dus is er geen reden om veel moeite te doen om het gebruiksvriendelijker te maken - de beta van windows 7 is wat dat betreft geen uitzondering)

En die gui, had apple die niet via xerox verkregen?
teek2, de Tweakers community is nogal Microsoft minded (wat eigenlijk voor heel Nederland geld), sterkte :)

Anyway, ik ben het met je eens. Ik vind vooral Visio een goed voorbeeld. Jaren geleden overgekocht door Microsoft en door gebrek aan concurrentie is er zo goed als niets aan geinnoveerd afgezien van wat templates. Iedereen gebruikt het closed Visio formaat, dus andere producten hebben geen kans.

En de consument verliest, want werk eens met producten als b.v. Omnigraffle en NetVizen je begrijpt niet waarom je nog met dat klungelige Visio moet werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee