Bedenker laptop viert veertigste verjaardag 'Dynabook'

Het is deze week veertig jaar geleden dat het concept van de laptop werd bedacht. De Amerikaanse computerwetenschapper Alan Kay viert woensdag dat hij in 1968 een draagbare computer bedacht, die hij 'Dynabook' noemde.

Computerwetenschapper Alan Kay bedacht de Dynabook omdat hij een 'personal computer voor kinderen van alle leeftijden' wilde maken. De laptop werd nooit gebouwd: Kay beschreef een concept van een volwaardige laptop met een plat scherm, grafische userinterface, draadloze netwerkmogelijkheden en tablet-functionaliteit in een tijd dat computers nog bakbeesten waren, die met ponskaarten gevoed moesten worden. Wel werden zijn ideeën gebruikt bij de totstandkoming van de Xerox Alto in 1973, de eerste computer met een grafische interface. Ook de programmeertaal Smalltalk is voortgekomen uit het onderzoek naar de Dynabook.

Dynabook 2

De eerste draagbare computer waar consumenten over konden beschikken was de Osborne 1, die in 1981 verscheen. Deze eerste 'transportable' kostte bijna 1800 dollar, woog meer dan tien kilo en beschikte over een crt-scherm met een diagonaal van 5 inch. Twee jaar daarna verscheen de Epson HX-20, die al meer aanspraak op de naam 'portable' kon maken. Dit apparaat had een lcd-scherm met een resolutie van 120X32 pixels, een oplaadbare accu en een gewicht van 1,6kg. Tussendoor kwam het eerste model met een opklapbaar scherm van 320x200 pixels ten tonele, maar deze Compass 1100 van fabrikant Grid kwam vanwege zijn prijs van acht- tot tienduizend dollar alleen bij de Amerikaanse overheid terecht.

Epson HX20

In de visie van Kay zou de ideale laptop extreem dun zijn en slechts een kilo wegen. De eerste notebooks met deze eigenschappen worden pas recent op grote schaal op de markt gebracht. Volgens Kay moet er echter nog heel wat gebeuren voordat bijvoorbeeld netbooks of goedkope, kleine notebooks voor onderwijsdoeleinden aan zijn visie voldoen. Hij wijst erop dat de kleinere draagbare systemen ook met een verminderde functionaliteit gepaard gaan. Wel is hij enthousiast over e-bookreaders als de Amazon Kindle.

Kay werkt momenteel aan Smalltalk-variant Squeak en hij is actief bij het One Laptop Per Child-project. De wetenschapper viert de verjaardag van de Dynabook tijdens een evenement in het Computer History Museum in de Amerikaanse stad Mountain View.

Dynabook 1

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-11-2008 • 16:11

24

Reacties (24)

24
19
1
1
0
0
Wijzig sortering
Wat vooral 'visionair' aan het idee is, is het concept dat een computer een persoonlijk apparaat wordt. Veertig jaar geleden waren computers nog dingen die in bedrijven stonden en enorme bakbeesten waren. In 1958 zei de voorzitter van IBM nog dat er een wereldmarkt was voor 5 computers. Als iemand dan 10 jaar later een visie heeft dat die apparaten persoonlijk worden (dus geen staf nodig hebben van operators en beheerders) en dan ook nog rondgedragen kunnen worden, is dat werkelijk visionair.
Met de wetenschap van nu is het bijzonder moeilijk voor te stellen, maar mensen zagen toen alleen computers in Star Trek.
Anoniem: 253596 5 november 2008 16:14
Jaja mooie uitvinding zeker mooi dat je daar je naam aan kan verbinden, all hail dynabook :D
Anoniem: 265515 5 november 2008 16:17
Erg knap dat die man dat hij dit concept 40 jaar geleden bedacht heeft :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 265515 op 1 augustus 2024 06:08]

Naar alle waarschijnlijkheid is hij niet de enige met een soortgelijk concept geweest, en zijn er honderden, zo niet duizenden mensen geweest die een idee c.q. concept hadden hoe een dergelijk apparaat zou moeten werken.

Hetzelfde zie je met vliegende auto's en ultralights, die men 60 jaar geleden ook al beschreef.. Het kan zomaar zijn dat binnen nu en tien jaar een object verschijnt waar iemand destijds een idee over had, en dat nu net zijn idee veel kenmerken vertoont met de situatie zoals hij dan is, is meer een toevalligheid dan een bedenksel wat naar zijn visie geschapen is.
zou die een glazen bol hebben gehad?
het zou misschien wel leuk zijn dat iemand dat model laptop ooit nog eens uit gaat brengen.
Zo te zien is hij er niet echt rijker op geworden.
Anoniem: 248793 @Lisadr5 november 2008 18:20
Ik wil toch even reageren op deze korte reactie van Lisadr,

Je moet weten dat het onmogelijk is om een patent te nemen op een idee. Als je een patent neemt ben je verplicht je creatie op de markt te brengen. In die tijd was het onmogelijk om dat idee uit te werken, waardoor het normaal is dat hij niets verdiende met zien idee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 248793 op 1 augustus 2024 06:08]

Anoniem: 22317 5 november 2008 16:49
Ik trok heel erg lang geleden eens een kast open bij mijn voormalige werkgever en vond daar ook zo'n geweldige portable.
Leek wel erg veel op de Osbourne.
Ook met 2 FDD stations en een piep kleine CRT monitor.
Zo groot als een naaimachine, maar wel met een handvat. Dus een portable
Ik ken iemand die zo'n ding heeft, en hij doet het ook nog :D Tijdje terug nog een hele oude pinball game op gespeeld :)

edit: volgens mij is het dit geval: http://oldcomputers.net/ibm5155.html

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 1 augustus 2024 06:08]

Toch wel cool dat ze er toen al draadloze netwerken aan wilden koppelen.
Hoeveel dingen zijn of komen er wel niet op de markt die al heel lang daarvoor al werden gebruikt in sci-fi films? En je niet zou geloven dat ze ooit echt te koop en te gebruiken waren. Denk maar aan mobieltjes met camera's en internet etc, vliegende auto's, en al die andere gadgets die we nu hebben. Zijn die makers van die films dan ook visionair?

[Reactie gewijzigd door Turmin op 1 augustus 2024 06:08]

Wauw, dat noem ik visioenair.
En zeer indrukwekkend op je CV.
Anoniem: 278799 @0vestel05 november 2008 17:41
Wat is daar nu visionair aan? Dat is inherent aan het proces van concepten maken. Verreweg de meeste concepten die je bedenkt zijn totaal onrealistisch, maar verschrikkelijk leuk om te bedenken!
Als je maar lang genoeg wacht, dan worden de meeste van die totaal onrealistische concepten uiteindelijk wel uitvoerbaar.
Elke onwerper/designer kan voorbeelden bedenken van concepten die toen als onuitvoerbaar in het archief verdwenen zijn en nu wel te produceren zijn of waarvan je aanvoelt dat het er aan zit te komen.
Zijn wij dan allemaal visionair? Natuurlijk niet!
Ik vind het ander knap origineel om het idee van een grafische user interface voor wat toen een programmeerbare rekenmachine was te bedenken. En te verzinnen dat het ook draagbaar zou kunnen worden.

Had jij destijds kunnen vertellen wat er met de rekenkracht van huidige PC's te doen is? Ik zou er niet op gekomen zijn dat je dan kunt webcammen met mensen aan de andere kant van de wereld.
Nog niet zo vooruitziend als Paul Otlet, maar inderdaad een visionair.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.