Microsoft schrapt mail- en multimedia-applicaties in Windows 7

Microsoft zal in Windows 7 standaard geen applicaties als Mail, Photo Gallery en Movie Maker meeleveren. Dergelijke applicaties zijn nog wel in Windows Vista te vinden. Daarentegen blijft Microsoft zijn Live-aanbod verbreden.

Windows Live logoMet de introductie van Windows Live zette Microsoft al een eerste stap naar het aanbieden van programma's die via internet binnengehaald dienen te worden. Bovendien zijn deze applicaties erop gericht om de online-diensten van Microsoft en die van andere bedrijven beter te benutten, waardoor de softwaregigant steeds meer lijkt in te zetten op cloud computing. Microsoft trekt deze lijn door in Windows 7; tegenover Cnet liet het bedrijf weten dat de opvolger van Vista, waar de eerste screenshots al van zijn uitgelekt, uitsluitend van een downloadapplicatie voor Windows Live-toepassingen zal worden voorzien.

Volgens Brian Hall, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows Live, is de beslissing om de programma's te schrappen in Windows 7 om een aantal redenen genomen. Ten eerste zou het besturingssysteem sneller verschijnen dan bij vorige Windowsversies het geval was, waardoor minder ontwikkeltijd beschikbaar is. Ook zou het weglaten van de genoemde onderdelen het nieuwe besturingssysteem veel overzichtelijker en lichter maken, en is er alleen support voor de online-versies nodig. Ten slotte zou Windows Live aan Microsoft meer mogelijkheden bieden om met partnerbedrijven samen te werken.

Ondertussen timmert Microsoft stevig door aan zijn Live-aanbod. Recentelijk is in een derde updateronde Movie Maker aan het programma-aanbod toegevoegd. Hall kan niet zeggen of er vlak voor of tijdens de release van Windows 7, die voor eind 2009 op het programma staat, een volgende verversingsronde zal plaatsvinden. Mogelijk komt de softwaregigant ook met een programma voor Windows 7 om Live-applicaties of een downloadapplicatie met nieuwe pc's te bundelen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-09-2008 • 15:29

144

Reacties (144)

144
133
20
11
0
0
Wijzig sortering
Hmm ik denk dat er een mooie middenweg bereikt was.
Voor de veel eisende gebruiker is dit natuurlijk perfect, maar voor oom kees en tante gerda is dit niet ideaal. Net alsof zij weten wat er noodzakelijk is voor een goed functionerend systeem?!

Nee die basis applicaties (paint, mail, IE7/8, wordpad, media player enz.) mogen gewoon bewaard blijven. Over Windows Movie Maker en DVD creator o.i.d. mag nog worden gediscussieerd, maar de basis moet er wel in blijven!
Zoals het nu wordt gedaan is het perfect. Zo zien we het toch ook terug bij Linux, MAC osX? Hier krijg je ook een text editor meegeleverd bij een standaard install, paint variant, mail applicatie!
Het verschil bij OS X is echter (Linux tel ik niet mee vanwege de kleine user-base) is dat het allemaal makkelijk te verwijderen is (zoals eerder aangedragen) zonder dat je daarbij inboet op functionaliteit.

Ik kan op mijn huidige systeem Paint niet zo gemakkelijk verwijderen als ik bijv. alleen Photoshop zou gebruiken. Bij OS X is dat een kwestie van de .app in de prullenbak slepen en die leegmaken.

Ik kan ook IE niet verwijderen aangezien MS Update enzo ervan afhaneklijk is (oké, er zijn alternatieven maar die zijn imo niet goed (genoeg) uitgewerkt).

Hetzelfde geld dus voor Linux, alhoewel dat anders werkt met de software pakketjes, maar alsnog vele malen makkelijker :)
Het grootste verschil op linux is, dat distro's samengesteld worden uit een grote pool open source software. Iedereen kan open source software schrijven en het standaard meegeleverd krijgen met distro's, zolang de kwaliteit maar goed genoeg is. Zo had je in de jaren '90 bv xmms. Was razend populair, maar na een tijdje niet meer onderhouden. Je zag toen steeds meer distro's hun standaard mediaplayer veranderen van xmms naar modernere applicaties. Kun jij het je voostellen dat MS ineens zou zeggen "Mwah, iedereen had gelijk, WMP is niks. We dumpen het en gaan winamp en VLC mee leveren"? Nee, tuurlijk niet. MS levert alleen maar eigen software mee, waardoor ze feitelijk hun monopolie positie misbruiken om andere software er doorheen te drukken. Vroeger al met IE, maar tegenwoordig met o.a. hun WMA formaat (en bijbehorende DRM) en server protocollen (exchange etc).

Het droppen van een mail applicatie en een veel te basic video knip en plak programma (ik zal het maar geen editor noemen, daar beledig ik de echte editors mee), zal helaas niet zo veel helpen in dat gebied. De standaard windows mail praat toch al niet met exchange en ik ken niemand die die movie maker gebruikt...
Ik kan ook IE niet verwijderen aangezien MS Update enzo ervan afhaneklijk is (oké, er zijn alternatieven maar die zijn imo niet goed (genoeg) uitgewerkt).
Prima uitgewerkt in Vista: voor MS updates is geen IE meer nodig ;)
Ja maar... hoor ik alle lunix fans al zeggen ;)
De programma's waar ze het hier over hebben,.. bloatware of niet, handig en veelgebruikt of juist niet. Niemand kan me hier wijsmaken dat Windows Movie Maker en Windows Live Mail al vanaf het opstarten van het O.S., resources reserveren voor de programmatuur.

Het enige wat ze hier dus mee winnen zoals ze zelf zeggen is ontwikkeltijd.
Dus lichter ja, maar dan alleen in schijfruimte en niet in geheugen- en processor gebruik
windows live mail heeft ook een klein onderdeel dat mee opstart.
hierdoor zou live mail dan sneller moeten starten, maar in feite vreet het gewoon nog meer opstartkracht

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 274613 op 30 juli 2024 04:59]

Dit doen ze alleen maar omdat ze dan reclames kunnen laten zien bij gebruik van "cloud" applicaties. Denk niet dat ze je niet proberen te sturen in de richting van hun Live onderdelen, want dat is uiteraard het hele idee: de gebruiker doet zijn werk nu via Microsoft diensten die online worden aangeboden, in plaats van Microsoft software die hij offline gebruikt.
Ze hebben eerder overwogen om een reclame-infrastructuur in te bouwen in het OS: http://tweakers.net/nieuw...-software-en-windows.html, maar blijkbaar hebben ze zich bedacht en gaan ze die nu online serveren. Scheelt ook in ontwikkeltijd dus kunnen ze sneller hun PR-ramp vista dumpen.
't is een interessante insteek en het lijkt dan ook in eerste instantie dat Microsoft goed geluisterd heeft naar Neelie: Op deze manier worden applicaties niet meer gebundeld met het OS. In theorie geeft dit ISVs een gelijke kans ten opzichte van Microsofts howngrown applicaties.

Als je er verder over nadenkt... ga je als ISV de kans krijgen om je applicatie gelijkwaardig aan te bieden? En dus op hetzelfde moment dat je een eerste keuze krijgt voor de Microsoft Live portfolio? Dus krijg je via de windows live- online services bijvoorbeeld de kans krijgen om zowel te kiezen voor outlook-express als thunderbird? of open office en Microsoft Office gebroederlijk naast elkaar in de keuze lijst?
Als deze dienst al open gesteld wordt voor derde partij software, zal deze waarschijnlijk strak gereguleerd worden door Microsoft. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone app store... Apple houdt strak de regie in handen als het gaat om de applicaties en behoudt zich het recht voor applicaties te weigeren. Daarnaast: hoe lang heeft het niet geduurd voor de API van de iPhone vrijgegeven werd? Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat Microsoft met scheve ogen naar apple's verkoop model kijkt en daar zijn lessen van probeert te leren.
In bepaalde aspecten zal Microsoft zeker naar Apple kijken. Ze lijken de laatste tijd sowieso nogal bang van Apple, kijk naar de 'I'm a pc' campagne, die niets minder is dan een verdedigingsactie tegen Apple.

Maar ik denk dat het vergelijken van een desktop systeem met de iPhone wat ver gaat. Apple is vrij streng in bepaalde zaken, maar iedereen die wil kan OS X applicaties ontwikkelen. De ontwikkeltools zitten zelfs gratis bij het besturingssysteem! Daarnaast is Microsofts sterkste punt juist dat het de de-facto standaard voor desktop computers is. Ze kunnen het dus nooit maken om de keuze in Windows programma's te verkleinen, daarmee zouden ze een van hun laatste echte voordelen tegenwerken.
't was zeker niet mijn bedoeling om de iPhone 1 op 1 af te zetten tegen een volwaardig desktop OS. Ik verwacht wel dat de microsoft "store" conceptueel leentjebuur bij Apple gaat spelen. Krijg je dan als ISV de kans om je applicatie gelijkwaardig te positioneren? Ik verwacht van niet:
Als consument zul je je nog in "allerlei" bochten moeten gaan draaien om een andere browser dan IE te installeren: Eerst IE ophalen bij windows live, en daarna rechtstreeks met de vers geinstalleerde browser door naar firefox.com om firefox te installeren. Dat zie ik mijn oma nog niet doen zeg maar.
Hoewel er ongetwijfeld een heleboel mensen dit wel zullen doen (getuige de adoptie van firefox) zet het toch aanbieders van gelijkwaardige alternatieven (weer) op een achterstand, en dat is in mijn beleving precies wat de Europese Comissie zo hard heeft proberen te bestrijden.

Ter illustratie: op de "featured 3d party applications" lijst voor OS X komen firefox, thunderbird (beiden open source) en opera (commercieel) ook niet voor...
Ook zullen de OEM's waarschijnlijk toch wel weer met windows-pakketten voor office, mail, e.d. komen. Alleen nu is er 'keuze'
Toch jammer, twas wel handig...Vista installeren en je was klaar.

Nu moet je weer vanalles gaan downloaden e.d.
Nee ... nu installeer je wat je zelf wil, het is flexibel, het stimuleert keuze, voor mij moest het niet perse weg, het moest wel mooi te verwijderen zijn zonder dat die gevolgen heeft voor je systeem. Zodoende installeer je wat jou het beste lijkt of ontdek je nieuwe betere apps. Bijvoorbeeld voor mensen die windows enkel nog gebruiken om te gamen gaan al deze apps niet nodig hebben, ideaal toch, mensen die geen video bewerking doen krijgen niet de movie maker mee. Naar mijn inziens begint het eindelijk de goeie kant uit te gaan.

Onder os x bvb kan je makkelijk default apps als safari wegknikkeren zonder gevolgen, windows kan niet zonder IE. Ik lees nu nog wel niets over IE maar geen outlook express of hoe het nu ook heet onder vista en andere is een mooie start.
En wat doe je met de mensen zonder internet, die hebben dan een lege OS waar ze niets mee kunnen aanvangen?
Dat is waarschijnlijk nu toch ook al het geval. Tenzij jij genoegen kunt halen uit een PC met Paint, Movie Maker en Mail en verder nooit iets anders installeert?

Als Microsoft dit daadwerkelijk gaat doen, dan vind ik het een mooie stap die concurrentie bevordert.
Voor het merendeel is internet normaal op een PC, maar er bestaan nog zeker mensen die enkel PC gebruiken voor kleine taken zoals het schrijven van een brief, het bewerken van hun homade filmpjes, ...
Ben je wel slecht bezig want Ubuntu is zelf standaard uitgerust met een office pakket, meer dan wat je nu krijgt bij Windows. Ik versta wel de keus van Microsoft maar ik stel me wel vragen bij de gevolgen die wel eens ten voordele van desktop vriendelijke linux distributies zou kunnen zijn zoals ubuntu.

(En voor alle duidelijkheid, ik gebruik zowel linux als windows)
Het punt van de meeste mensen hier is dat je bij Ubuntu wel de keus hebt om OO eruit te gooien en een ander pakket te installeren. Bij veel MS software kan dat niet via de normale wegen en via de omwegen houd je meestal een instabiel systeem over.

Als je bijv. Mandriva installeert krijg je bij installatie de keus om veel programma's wel of niet te installeren. Ik zou een feestje geven als Microsoft zoiets ook zou gaan doen in zijn installer.

(Overigens gebruik ik altijd de standalone installatie van WLM9 omdat de Live Installer meestal niet werkt en nog het een en ander aan troep mee installeert.)

[Reactie gewijzigd door Joolee op 30 juli 2024 04:59]

Dit is echt pure onzin. Eerst loopt iedereen te klagen dat er applicaties meegeleverd worden want dit is misbruik van monopoliepositie (waar ik het overigens geheel mee eens ben). Nu is het eruit en dan zitten mensen weer te zeuren dat het niet normaal is omdat je niet mag verwachten dat mensen internet hebben.

Gelukkig heb je wel zelfkennis want je hebt waarschijnlijk de auto-post anti-Microsoft aanstaan. Probeer eens zelf na te denken in plaats van achter een kudde aan te lopen en klakkeloos meningen over te nemen.
ik heb zelf een maand vista gebruikt, zodat ik niet klakkeloos een mening overneem,
mij beeld van windows is er niet beter op geworden,

de techniek bestaat al tijden om aplicaties zowel offline als online beschikbaar te maken, dat microsoft hier op achter loopt bewijst alleen maar hoe zij gebruikers aan het lijntje houden, als je ook maar iets van linux zou weten zou je het er mee eens zijn, maar je zal wel blij zijn met je vista pctje....

ik heb zelf meerdere ontwikkel pc's waar ik mijn eigen distro op draai, die geen internet nodig hebben, de complete zogenoemde repositories zijn op dvd te bestellen/branden,
maar als je internet heb kan hij ze ook automatisch van het internet aftrekken, noem maar op...

microsoft zou deze technologie ook eens moeten bekijken, zodat mensen weer controle over het product hebben ipv andersom
Wat heb je aan Mail als je geen Internet hebt ??
Met een normaal programma kan je je mail tenminste nog lezen...

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 30 juli 2024 04:59]

crontab mailt. met of zonder internet.
|:( Beetje vastgeroest in je eigen wereldje?
Wat is dat nu voor opmerking? Het is logisch dat bepaalde software je op de hoogte houdt van de status via mail. Cron b.v., maar ook b.v. logs die doorgemaild kunnen worden.
Overigens is dat via internet software halen in de Linux wereld al jaren de normaalste zaak van de wereld, MS is in mijn ogen daar heel erg laat mee, maar beter laat dan nooit. Ik zal 't iig met alle plezier gaan gebruiken voor de Windows bakken.
Anoniem: 274613 @Apache23 september 2008 15:49
Dan zouden ze het beter zo kunnen maken dat je applicaties kunt verwijderen.
Ik gebruik de media player wel, maar internet explorer nooit.
je moet gewoon applicaties kunnen verwijderen, zonder dat je problemen krijgt.

als je nu in vista gewoon de map van internet explorer weggooit, komt hij vanzelf terug, of je updates werken niet meer.

Wat nog mooier zou zijn is dat ze gewoon de instalatiebestanden erbij zetten op de dvd.
of een keuze menu maken dat is nog mooier.
het keuze menu is er, alleen moet je daarvoor eerst windows geinstalleerd hebben en de live installer starten, mogelijk dat die zelfs bij de eerste boot al automatisch gestart wordt.

IE7 is ook een aparte installatie die je weg kan gooien, dus kunnen we er van uit gaan dat IE8 dit ook zal zijn en dus ook uit het OS gegooit kan worden?

edit: ok, kan er niet 100% van uit gaan dat het zo is, maar ik neem aan dat MS wel geluisterd heeft naar de community en naar nellie croes

[Reactie gewijzigd door WPN op 30 juli 2024 04:59]

IE7 weggooien ??
nog nooit in geslaagd.
Je kan inderdaad wel via add/remove alé programs en features, windows onderdelen het weg doen, maar dat verwijderd enkel enkele shortcuts.

durf je de rest manueel te verwijderen krijg je vodden.

Verder vind ik het een super initiatief, weg met de rotzooi, hoop dat de MC er ook uit gaat.
WMP 11 vind ik maar bagger, de 1à gebruikte ik nog wel, maar de 11 ....

Hoe minder rommel standaard op het OS staat hoe beter.
Dat er dan een een goeie manier bestaat om die desnoods online te gebruiken is of te downen is ook ideaal. zo kan je zelf je eigen keuze maken.
Anoniem: 228112 @WPN23 september 2008 18:34
Ik heb met Vlite IE7 uit Vista gestript, en het geeft enkele problemen helaas, o.a. automatische updates voor andere MS programma's werkt niet.
Dat moet je toch sowieso al als je windows installeert?
Want? Omdat er Windows in de naam staat? 'Windows Live' is een product serie, het is niet de productserie 'Live' dat draait op Windows, zo zie ik het tenminste.
Dat ding heet toch Microsoft Messenger: mac? Of vergis ik mij nu?
Inderdaad hij heet Messenger:Mac (7) en nog steeds geen av in de consumer versie :[

(http://www.microsoft.com/mac/products/messenger/default.mspx)
Ach, zo heet het zelfs onder symbian; werkt het niet minder goed om ;)
Nu moet je, voordat je kunt mailen en muziek kunt luisteren, de Live Installer downloaden, waarmee je meteen de Live Messenger en tig Live Toolbars en helpers kunt installeren. Voor Microsoft dus handiger om het Live Platform uit te breiden.
Is het dan nooit goed? Eerst levert Microsoft een compleet pakket met internet explorer, media player en noem maar op. Vervolgens gingen mensen klagen dat ze geen keuze hadden en nu hebben ze de keuze en is het weer niet goed. Dit is erg tegenstrijdig mensen.

[Reactie gewijzigd door Stephan224 op 30 juli 2024 04:59]

Is het dan nooit goed? Eerst levert Microsoft een compleet pakket met internet explorer, media player en noem maar op. Vervolgens gingen mensen klagen dat ze geen keuze hadden en nu hebben ze de keuze en is het weer niet goed. Dit is erg tegenstrijdig mensen.
Het zijn natuurlijk ook niet dezelfde mensen... |:(
Pro: Het komt niet meer standaard mee.

Con: Je hebt niets meer te kiezen.

Een deel van de gebruikers klaagde omdat je software kreeg of je wilde of niet. Maar een ander deel vond het wel best en die zijn nu hun applicaties kwijt tenzij ze weer via Live gaan werken maar niet iedereen wil dat en werkt alles wel zonder internetverbinding ?
Pro: Het komt niet meer standaard mee.

Con: Je hebt niets meer te kiezen.
con ?? je kan het nu juist wel zelf kiezen. Vind dit juist een extra pro

Ok inet heb je nodig, maar dan nog de mensen die zonde inet werken, zijn dat gewoon en gaan ook wel naar een kennis/familie die een paar handige installs wil downen en op CD zetten.
Ok je kan dan niet voor de Windows Live dingen gaan, maar die wou je dan waarschijnlijk toch al niet.
Het zijn waarschijnlijk niet dezelfde mensen die nu klagen. ;)

Overigens vind ik dat Microsoft nu de goede richting opgaat. Het lijkt erop dat ze meer en meer naar de gebruiker gaan luisteren.
Wat een onzin, waarom is het toch altijd dat een tweaker zichzelf vergelijkt met een standaard gebruiker?, de standaard gebruiker wil helemaal NIET moeten rondzoeken naar welke browser/mediaplayer nou zo geweldig is, die wil gewoon computer kopen, knop indrukken, en raggen met de boel... Als die iets anders wil kijkt die later wel of er misschien iets beters is, maar eerst moet het gewoon out-of-the-box werken... Maar dat is iets waar een tweaker nogal moeite mee heeft om in te zien dat zij zelf GEEN standaard gebruiker zijn...
Nee misschien niet maar misschien krijgen de OEMs straks weer de kans om te kiezen wat ze op hun systemen installeren.
Ik weet dat ze veel meuk er op zetten maar het is heel lang zo geweest dat ze van MS bijvoorbeeld geen Mozilla mochten installeren als default browser en zo nog een aantal apps.
Als je het mogelijk maakt dat een OEM zelf kan kiezen wat ze gebruiken heeft dat grote mogelijkheden voor de markt.
De eind gebruiker heeft het nog steeds makkelijk alles werkt en toch meer difersiteit.
Gelukkig vertegenwoordigt Neelie Kroes de belangen van de bevolking ja.

Sorry, maar de marktwerking-saboterende praktijken van Microsoft kan je toch niet gewenst noemen.
Sorry, maar welke bevolking heb je het over? Ik behoor kennelijk niet tot de bevolking en ik weet zeker dat niet meer dan 10% van de gehele bevolking wil wat Neelie Kroes wilt. Dus naar de bevolking luisteren? Nee, ik denk dat ze naar de klagers luistert i.p.v. de bevolking. Helaas hoor je tevreden mensen niet klagen, dus daar word ook niet naar geluisterd.
De normale PC gebruiker wil helemaal niet dat ze al die programma's moeten downloaden om de PC te kunnen gebruiken. De meeste mensen snappen het niet eens. Die willen een kant en klare PC.
Windows XP N en Windows Vista N zijn ook een grote flop geworden. Bijna niemand koopt het want ze willen een compleet pakket.
Gelukkig hebben wij als systeem-bouwers geïntegreerde cd's/dvd's, want het kost alleen maar meer tijd om alles los erbij te installeren. 99% van de mensen die hier een PC kopen (op maat samengesteld) willen toch dat het er allemaal op staat. (Dan heb ik het over Media Player, Internet Explorer etc, niet al doe ongein die Dell/Acer/Packard Bell enzo installeren)

[Reactie gewijzigd door Remco Kramer op 30 juli 2024 04:59]

Windows XP N en Windows Vista N zijn ook een grote flop geworden. Bijna niemand koopt het want ze willen een compleet pakket.
En hoe kan dat dan? Ik meen dat de N-versies even duur zoniet duurder waren. Microsoft is ook niet dom. Ze zijn verplicht de N-versie te maken maar willen hem liever niet verkopen omdat ze zoveel mogelijk mensen hun bijgeleverde software willen laten gebruiken. Daarbij worden er bij veel pc's de 'standaard' Windows meegeleverd en heb je niets te kiezen.
Waarschijnlijk net als in Vista krijg je de live-installer automatisch meegeleverd.
de live installer zit er standaard bij staat in de tekst
Microsoft trekt deze lijn door in Windows 7; tegenover Cnet liet het bedrijf weten dat de opvolger van Vista, waar de eerste screenshots al van zijn uitgelekt, uitsluitend van een downloadapplicatie voor Windows Live-toepassingen zal worden voorzien.
ik vind dit anders wel handig. gewoon zelf later die apps erbij zetten als je dat wil...
Nee, eindelijk wordt Microsoft verstandig dit kan ze een hoop gezeur met mededingingsautoriteiten schelen. Bovendien hoe modulairder je het OS opbouwt hoe meer je de keuze vrijheid van de eind gebruiker vergroot. Een groot nadeel van Vista is de beperkte mogelijkheden om componenten te deinstalleren.
Jouw probleem toch? De standaard gebruiker zal direct ná de Vista installatie, op een standaard pc, direct aan de gang kunnen.
nee,

een standaard gebruiker heeft dan meteen de problemen dat hij/zij de documenten niet kan openen en dan een aantal apparaten niet (goed) werkt.
Daar gaat het niet om, als je Vista installeert kun je al een heel eind op weg. PUNT.

Dat jij nog tig andere applicaties installeert, goed, maar die waren, zijn en worden nooit kern-onderdeel van een OS-installatie.
Nou, wat is jouw definitie van ‘kern-onderdeel’ dan? Je kan Movie Maker toch niet echt basisfunctionaliteit noemen. En of Paint of Mail daar nou wel bij horen vind ik ook te betwijfelen hoor.

Heel veel mensen tekstverwerken op hun computer. Dus volgens jouw ‘definitie’ zou Word ook standaard bij het OS geïnstalleerd moeten worden? OpenOffice.org heeft het al moeilijk genoeg.

Dankzij het bijna-monopolie van Microsoft op de besturingssysteemmarkt kunnen ze veel te makkelijk concurrenten uit de markt drukken. Zelfs al zou je Microsoft’s software kunnen deïnstalleren (wat nu vaak niet eens het geval is), dan zijn er zat mensen die omdat het er al op staat niet meer de moeite nemen om een keuze te maken, en zo wordt Microsoft dan automatisch de de-facto standaard, en zit jij daar toch mee opgescheept omdat iedereen Microsoft-bestandsformaten uitwisselt, websites voor Microsoft-browsers worden gemaakt, etc. Ik denk dat het toch wel duidelijk is wat er ongewenst aan de huidige situatie is…
Als ik met niet vergis staat er toch wordpad en notepad op. Dus basic tekstverwerker staat er op. Dus word is dan niet persee nodig. Je kan er meer mee maar kunt al beginnen met wordpad.
Dat is natuurlijk gelul. Als je Vista installeert dan heb je het OS er op en kun je een paar dingen doen. Er zitten een paar kleine appjes bij zodat je gelijk wat kunt, maar daarmee ben je niet "klaar" in enige zin des woords. Zonder Office is niemand klaar en beschaafde games was ook niet gek.

De tijd dat er veel mensen waren die een PC kochten en met alleen het OS en bijgeleverde meuk genoeg hadden, die is al heel lang achte rons. Zelfs 80 jarigen mikken er nog software bij, al was het maar Skype of iets in die geest.

Je kan inderdaad aan de gang. Mt installatie van je programma's.
Dat jij nog tig andere applicaties installeert, goed, maar die waren, zijn en worden nooit kern-onderdeel van een OS-installatie.
Correctie, die zijn geen onderdeel van een Windows installatie. Bij andere besturingssystemen kan je bijvoorbeeld wel een Office pakket installeren

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 30 juli 2024 04:59]

Anoniem: 207627 23 september 2008 15:32
Ben eens benieuwd wat de gemiddelde gebruiker daarvan gaat vinden. Voor diegene die er niet veel van kennen gaat er gewoon veel ontbreken...
Degene die er niet veel van weet, koopt een standaard Dell pc of zo, en die komen voorgeinstalleerd met allerlei meuk zodat men toch uit de voeten kan.

Microsoft zorgt dan niet voor een complete out-of-the-box experience, dat doen de integrators zoals HP en Dell die de pc's samenstellen.
nadeel is dus dat je dan geen eenduidig soort systeem hebt, omdat dell/hp/PB allemaal andere programma's kunnen gaan gebruiken. is niet echt gebruikersvriendelijk imho..
Hangt er van af welk merk je koopt dan. Als het niet gebruiksvriendelijk is heb je het verkeerde merk gekozen :+
En als je bedoelt dat het niet hebben van standaard applicaties niet gebruiksvriendlijk is: onzin. Wat je dan eigenlijk bedoelt is dat je wilt dat anderen jouw applicaties ook maar moeten gaan installeren. Kun je ook wel gaan klagen dat er standaard geen winamp of VLC bij windows gelevert wordt. Is niet gebruiksvriendelijk, want dan moet ik dat los installeren... of zoiets?
Inderdaad, er wordt vaak commentaar gegeven op MS dat ze teveel soft integreren in hun OS, en voor Tweakers is dat misschien ook zo, maar 95% van de gewone consument vind dit gewoon normaal en zijn dus ook perfect tevreden zo...

edit:

Reactie op mcstrat...

[Reactie gewijzigd door Fire69 op 30 juli 2024 04:59]

Als tweaker doorloop je toch het menu om de extra onderdelen te installeren/verwijderen. We krijgen dus een extra stap om ergens te geraken.
Ik denk dat microsoft gewoon na het installatie van Windows duidelijk moet weergeven dat die mogelijk er is en waarvoor het goed voor is. Dan is het voor die gebruikers ook niet meer zo moeilijk ;)
Ik vind dit eveneens een geweldige keuze van MS. Ik wil als gebruiker graag zelf de controle hebben over wat ik wel en niet draai. Ik schrok in het begin bij Vista echt van het aantal draaiende processen..

goed iets dat ze o.a. dit hiermee terugdringen :)
Gaat er niets aan terugdringen want die programma's draaien niet bij het opstarten.
het aantal draaiende processen onder vista valt, itt wat mensen beweren, echt wel mee..
een kale vista start echt niet zo gek veel shit op...
HEERLIJK. Zijn we eindelijk van die standaard bloatware in de core OS af. Natuurlijk, OEMs zullen dit soort programma's weer voorinstalleren voor de wat minder handige gebruikers, maar voor de power users is het meer lightweight maken van het OS alleen maar voordelig.
Eindelijk doen ze wat we al jaren wilden. Het OS wordt steeds kaler. Laten nu ook maar hopen dat we ook minder betalen als je minder krijgen (maar dat zal wel weer teveel gevraagd zijn).

Bovendien is dit een mooie manier om van de "illegale" versies af te komen. De extra software gedownload met live is natuurlijk alleen op te halen als je een "legale" versie hebt.

Daarnaast ben ik benieuwd of er dan nog onderscheid zal zijn tussen de verschillende versies. Wil je een Ultimate, dan installeer je kaal en doe je een upgrade naar "live ultimate"
Ik denk niet dat illegale versies er zo veel last van hebben. Degenen die het illegaal draaien weten heel goed waar ze mee bezig zijn, en gebruiken meestal toch de meegeleverde zooi niet...
Great, kan je eerst apart nog een kwartier staan te downloaden voordat je ff snel een mp3tje kan afspelen om bijvoorbeeld te testen of je geluidskaart helemaal werkt. Of voordat je basisfunctionaliteit van een OS hebt (plaatjes bekijken)

99,99% van de mensen boeit het geen ene moer welk programma hun jpeg-je opent. Die fotogalerij was juist handig omdat je zo zeer snel, op een leuke manier door foto's kan bladeren. En zoveel neemt het nou ook weer niet in als je het niet gebruikt. Hooguit een paar KB.

Het gros van de mensen heeft juist helemaal geen zin om duizend-en-een verschillende progamma's te hebben om wat dingen te doen. Juist niet. Hoe meer ik met één progamma kan doen, hoe beter.

Zo werkt mediaplayer, na het installeren van wat codecs perfect voor basaal een filmpje en een liedje spelen. Wil je meer? Nou dan installeer je toch dan pas iets anders. Maar het grootste gedeelte wil niet meer. Die willen gewoon zonder veel moeite ergens in te steken taken uitvoeren.

Waar ik bang voor ben is, omdat ze nu alles als "extratje" onder de Live vlag uit gaan brengen, dat ze meteen ook die progamma's gaan vullen met nutteloze zoekbalkjes en reclame uitingen. (Zie MSN > v6)

Dus in plaats dat je met één installatie klaar bent en een systeem hebt met basisfunctionaliteit. Heb je nu na een installatie een OS met een verkenner en een installer. En kan je nog langer wachten. Want ipv dat alles lekker snel op een DVD staat. Moet het eerst van internet komen. En dit is per definitie al langzamer. Dus langere installtijd. En reclames. Lang leve de keuzevrijheid. :/

Het is net als met energie. Niemand zit er op te wachten. Is duurder geworden. En het zou consumenten een wordt wezen of ze bij nuon of essent zitten. Uiteindelijk is de stroom hetzelfde. En bij mediaplayers geld dat voor basifunctionaliteit zeker. Want je gaat me niet vertellen dat WMP een 128k MP3tje slechter/beter afspeelt dan winamp/foobar.
WMP gebruikt meer geheugen en processorcapaciteit bij het afspelen van het liedje. Het is dus wel degelijk slechter ;)
Net of dat je ook maar iets boeit als je er 4Gb in hebt hangen en alleen je browser ernaast open hebt. :P

Voor Jan Modaal maakt het echt niet uit of z'n mp3 speler nu 20 of 50 mb gebruikt.

Trouwens net even getest.
WMP: 26.560 MB
WinAmp: 50.660 MB

Zelfde playlist en allebij de muziekbieb open. (oke winamp draait wel een modern skin omdat ik die gewoon handiger vind)

Note: Ik weet niet of WMP nog een ander proces mee heeft draaien. Dus kan een vertekend beeld geven. muziekbieb is 12GB bij deze test. En de meeste albums zijn van plaatjes voorzien.
Winamp doet bij mij 2.6 MB met een playlist van 460 nummers en start in 1 seconde op op een eeepc met een 900mhz processor. Wel een oude versie (2.61) maar doet precies hetzelfde als die nieuwe versies, namelijk muziek afspelen. Snap ook niet waarom die nieuwe versies altijd zo ontzettend veel groter en logger zijn terwijl de functionaliteit nauwelijks veranderd. :{

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 30 juli 2024 04:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.