Intel wil x86 naar de televisie brengen

Intel heeft op de IDF zijn CE3100-processor voor consumentenelektronica aangekondigd. De 150 miljoen transistors tellende chip bevat onder meer een x86-processor, audio- en videodecoders en 3d-graphics.

De 'Canmore' system-on-chip gebruikt gemiddeld minder dan tien watt en zou daardoor zonder extra koeling in apparaten geïntegreerd kunnen worden. Hierbij moet vooral aan televisies worden gedacht; merken zoals Samsung en Sony hebben al serieuze interesse getoond om de chip te gaan gebruiken in nieuwe producten.

De CE3100 draait op maximaal 1,2GHz en heeft naast de x86-core onder meer 1Gbit-ethernet, een driekanaals 800MHz ddr2-geheugencontroller, een flashcontroller en hardwarematige codecs voor h.264 en mpeg2, waarmee maximaal twee simultane 1080i-streams van 60fps kunnen worden gedecodeerd.

Canmore - Slide

Het 'Widget Channel' van Yahoo, dat het mogelijk maakt om internetwidgets naar de tv te brengen, is slechts een van de voorbeelden van de toepassing van een x86 in een tv, zegt de fabrikant. Met de afstandsbediening kan een balk opgeroepen worden met daarin een aantal door de gebruiker gedownloade en geconfigureerde toepassingen. Het programma hoeft daarvoor niet onderbroken worden. Yahoo omschrijft zijn Widget Channel als een applicatieframework voor televisie

Desgewenst kunnen de widgets uitklappen naar een balk in de zijkant van het beeld, of eventueel zelfs het volledige scherm overnemen. Omdat de tv-widgets grotendeels zijn gebaseerd op het bestaande widgetplatform van Yahoo voor pc's verwacht het bedrijf binnen korte tijd een breed aanbod van widgets beschikbaar te hebben, zowel binnenshuis ontwikkeld als door derden. Onder andere widgets voor nieuws, weer, aandelen, Flickr en eBay zijn nu al omgezet in een vorm die makkelijk vanuit de luie stoel te bedienen is.

Canmore

Door Wouter Tinus

21-08-2008 • 08:24

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
Doe mij maar zo weinig mogelijk van dit soort dingen in een TV dan kan hij zo goedkoop mogelijk blijven, dit soort gadgets moet zoveel mogelijk afgehandeld worden in een HTPC de "TV" moet gewoon een display worden die z'n data van de HTPC krijgt. Ook speakers etc kunnen verdwijnen van de "TV", lelijk en maakt de "TV" onnodig duur en klinken zowieso voor geen meter.
Een display met een zo groot mogelijke resolutie/ kwaliteit en grootte (met een zo laag als mogelijk verbruik) met een HDMI/DVI aansluiting, voor de rest nix.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 21 augustus 2008 08:54]

Je zult het niet geloven, maar het bestaat al! Men noemt het TFT en bestaat in verschillende maten.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 21 augustus 2008 09:06]

Een LCD TV is ook een "TFT". Zelfs het schermpje in je telefoon is misschien een "TFT"...

Wat jij bedoelt noemen we een "monitor". ;)
En wat een_naam zoekt een een presentatie of reclame scherm. Deze heb je in maten van 42" en groter, en hebben vaak niet meer als een DVI en VGA ingang. Ze zijn alleen over het algemeen spuuglelijk


Ik zou dat echt niet willen, ik heb toch wel graag de (HD)-tv-tuner in de TV zitten, een rits aan aansluitingen als SCART en component en dergelijke. En daarnaast nog de nodige beeldverbeterings hardware.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 21 augustus 2008 09:18]

TFT is een transistor type.... geen scherm... al wordt het dan doorgaans voor schermen gebruikt... om even helemaal volledig te zijn.
Men noemt het TFT
Dit schreef ravenamp en doet vermoeden dat hij het niet over de correcte benaming heeft maar over de "volksmond" en dan heet het een "TFT, TFT-tje, TFT LCD en TFT scherm" inderdaad. Net zoals de Amerikanen het een "flatscreen" noemen.

Dat TFT en LCD twee verschillende verschillende technieken zijn doet verder niet ter zake.
Door de jaren heen is al vaak door fabrikanten geprobeerd om de thuisgebruiker aan de monitor te krijgen. Oorspronkelijk was bijvoorbeeld de Philips Matchline serie hierop gebaseerd, maar dit concept sloeg vroeger nooit aan. Misschien dat de kans van slagen met de huidige markt waarop het aantal signaalbronnen nauwelijks meer te overzien is en het aantal losse kastjes ook niet, alweer wat groter is.
Imo een beetje vreemde keuze ik kon me nog in 2005/2006 herinneren dat men erover sprak om Cells in de tv te integreren. Waarom zou Sony dan nu ineens geinteresseerd zijn om alsnog een x86 toe te passen? Zeker met het oog op toch wel sterke PS3 software lijkt het mij een koud kunstje om de interface geschikt te maken voor de tv? Ook het nieuws onlangs dat Sony video editing stations gaat producerenlijkt mij eveneens te bevestigen dat de Cell eigenlijk goed zijn werk kan doen in een TV.
Sony is ook niet gek, waarom op een paard weden als je ook op twee kunt gokken. Cell processoren worden al in TV's gehangen en doen daar dingen als upscalling en image quality regelen, waarschijnlijk ook wat decoding van digitale streams en zo. Maar ik heb nog geen TV met een Cell gezien die ook een netwerk verbinding voor de TV regelt, goedkoop ddr geheugen slikt en natuurlijk ook een flash controller heeft.

Waarom zou Sony het alleen bij een Cell laten. Ik zou denken dat ze een Cell voor de upscaling en image quality hebben en een Canmore processor voor de internet verbinding, de flashdrive en cardreader en internet toegang in ieder geval de widgets en zo.

Sony is niet groot geworden door eigenwijs te zijn en ze weten maar al te goed dat de gadget rond het jaar 2010 een TV met voledige intenet toegang al zijn, een TV die je ook een WIFI verbinding levert waar je draadlose IP telefoons mee kunnen bellen en die je de mogenlijkheid bied om even snel iets te kopen op amazon zonder dat je daar helemaal een computer voor hoeft te starten.
Flash is al jaren in vrijwel elke wat duurdere TV aanwezig voor de firmware (vaak zelfs meerdere stuks firmware), maar doorgaans wordt vrijwel alle rekenkracht en ram geheugen ingezet bij digitale beeldverwerking en is de besturing ook wel van Flash voorzien maar de bijbehorende processor niet veel zwaarder dan wat 5 tot 10 jaar geleden gebruikelijk was. Intel lijkt er nu op aan te sturen de besturing naar een hoger niveau te trekken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 augustus 2008 14:21]

Toshiba heeft al zo'n tv laten zien met een Cell er in.
Ik vraag mij ook af waarom Sony niet de Cell zou gebruiken.
Ze doen niet meer mee aan de ontwikkeling van de Cell, maar ik neem aan dat ze daar nog wel een vinger in de pap hebben.
Die van Toshiba is speciaal aangepast: 3 of 4 speciale PPE's alleen bedoeld voor H.264 en/of VC-1 decoding, en alles loopt op de halve GHz t.o.v. de PS3 als ik het me goed herinner...
1.5GHz derivaat van een Cell slurpt volgens mij maar weinig...
Misschien dat dit te maken heeft met stroom verbruik en warmte ontwikkeling en dat ze daarom dus de X86 hebben gekozen.
Sterker nog, mijn w4000 van Sony heeft al een PS3 layout als menu...
Zowat alle nieuwe tv's van Sony, de v4500 bijvoorbeeld ook al. Ze hebben dit er gewoon ingestoken omdat het zo positief onthaald werd op de PS3 en zeer gebruiksvriendelijk is.

Al vind ik dat van de PS3 toch nog wat leuker omdat het sneller werkt en niet zo'n lelijke rand rond de icoontjes krijgt die geselecteerd worden.
Wat ik uit de BBC versie van dit verhaal begreep was dat het een geintegreeërd multifunctioneel chip is die x86 ONDERSTEUNT. Het is echter een nieuw ontwerp, want er wordt erg divers functionaliteit ingebakken, maar waarschijnlijk deels gebaseerd op Nehalem want het maakt gebruik van de "turbo" technieken om energiezuinig te zijn (geen koeling nodig - wel handig voor een TV component).

[Reactie gewijzigd door MossMan op 21 augustus 2008 12:51]

nog even en je moet een firewall, virusscanner en spyware blocker installeren op je TV....

zit je een film te kijken krijg je een porn popup van een of andere yahoo widget....
het word voor spammers dan wel heel aantrekkelijk om die tv's te infecteren met spyware.

Als het met windows word uit gerust is die kans wel groot dat dat makkelijk te doen is.

Bij linux en osx ook wel maar dat is iets beter dicht getimmerd tegen dat soort kwats.
Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, ik ben evenmin een hacker, maar volgens mij zijn er gewoon minder mensen die zich bezig houden met het schrijven van virussen e.d. voor Mac en Linux. Als die community hun pijlen op die platformen zou richten, zou je er van staan te kijken hoe lek die dingen eveneens zijn, denk ik. En niet vergeten: veel besmettingen zijn er door de laksheid van de gebruikers. Als diezelfde bende gebruikers voorgenoemde systemen in even grote getallen zou gebruiken als Windows op dit ogenblik, zou je volgens mij even veel (veiligheids-)problemen zien opduiken na verloop van tijd.

Voor die widgets gaat je scherm dan nog wat breder moeten worden? Voor mij een 22:7 scherm, graag!
Ik ben het niet helemaal eens. Mac en Linux hebben een veel lager marktaandeel en zijn daardoor ook minder interessant. De mensen met Mac of Linux hebben meestal meer verstand van computers. Veel mensen die Windows hebben willen aleen dat het het doet en verder niks.

Verder is het dichten van lekken in Linux veel opener dan bij Windows. Linux word ook sneller gedicht dan Windows. Verder weet je niet hoeveel lekken er in Windows zit omdat je de broncode niet hebt.
Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Je laatste alinea wel, maar de eerste absoluut niet. Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die een Mac hebben, puur met als reden dat ze geld over hebben en 'denken' dat Apple beter is.

Daarnaast zijn er nog genoeg grafische ontwerpers en video-editors die ook een mac hebben puur voor de software. Die hebben echt niet per sé meer verstand van computers. Wat ze wel hebben is verstand van die specifieke software, maar daarmee verhelp je nog geen virussen e.d.
Je gaat voorbij aan het feit dat windows intrinsiek onveiliger is, het gebruikers argument is al weerlegt als je kijkt naar het gebruik van linux/osx en de verhouding van ernstige exploits (en nee, dat is niet het optellen van alle openstaande bugs)

Natuurlijk is een gebruiker de zwakke schakel, maar dat is echt niet de reden dat windows zo makkelijk te rooten is.
Dus Intel kan blijkbaar wel iets maken dat zonder problemen HD kan decoderen en een laag verbruik heeft. Waarom zetten ze dat niet op een mini of nano ITX bordje. Dan kan iedereen ervan mee genieten in plaats van alleen de mensen die een nieuwe televisie aanschaffen. Met de meeste atom bordjes e.d. kan je HD wel vergeten en de "normale" processors kan je weer niet passief koelen.
Anoniem: 48923
@QkE21 augustus 2008 09:09
volgens mij hebben ze dat al heeel erg lang... dat heet een settopbox (STB) alleen heb je ze in veel soorten. Tegenwoordig heb je ook STB's met HD en allemaal leuke dingen erop.
nog ff en we hebben een quad core extreme met 8 gig ram en een ATI 4870x2 erin zitten... tegenwoordig wordt echt alles met een processor etc uitgerust...
Je zou je verbazen waar allemaal een processor inzit :P
Microcontrollers zijn tegenwoordig overal te vinden, het is meestal goedkoper een een microcontroller te gebruiken ipv hele logica of asics te ontiwkkelen..
Tv's hebben al jaren lang processoren.. Denk ook niet dat deze in 1 x van je tv een halve pc maakt... Denk dat de fabrikanten de software bepalen die je op mag draaien, al zou dat best anders of te hacken kunnen zijn.
Zou wel grappig zijn als je straks je tv via internet kunt upgraden..
edit:

@les_paulde:
Hoop dat fabrikanten het een beetje flexibel houden en de boel een beetje standariseren. Anders zou dat natuurlijk ideaal zijn.

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 21 augustus 2008 10:52]

Wat dacht je van video-on-demand via het internet, hiermee zou het eindelijk écht van de grond kunnen komen omdat je dan nog geeneens een extra kastje nodig hebt!
De huidige TV's draaien soms al op de Linux-kernel. En de huidige TV kan ook al nieuwe firmwares downloaden, echter via een bepaald TV kanaal. Op dat kanaal worden gewoon alle firmware's afgedraaid, en zodra die voor jouw TV er tussen zit, wordt die geupgrade. Hoe dat intern allemaal afgeschermd is, en of het (ook) in Europa is weet ik overigens niet :)

Technisch gezien niks nieuws dus, het enige is dat er nu interactief gebruik van wordt gemaakt doordat x86 een 'bekend' platform is, en Yahoo er wel aan mee wil werken.
Welke TVs dan wel? Want als ze Linux draaien, dan moet de leverancier sources meeleveren. Dan wordt het lastig om dingen "intern af te schermen"
Hoe bedoel je? Ze hoeven de source niet mee te leveren, alleen ergens online beschikbaar te maken. En wat zou je dan af willen schermen?
Je hoeft toch niet alles mee te leveren als je Linux gebruikt? Dat zou niet echt 'vrij' zijn?
Vrijwel alle recent Sony hardware inclusief TVs, blu-ray spelers en meer draaien Linux.
Zie http://www.sony.net/Products/Linux/Download/search.html (klik op Digital TV).
Ik ben redelijk thuis in televisies maar kwam niet eerder een linux kernel tegen (daar zijn de controllers vaak toch net niet zwaar genoeg voor). Over welke modellen heb je het, ik ben wel nieuwsgierig.
De Philips 42PFL9703D/10 bijvoorbeeld. Die draait op een een Linux kernel.
Bron: http://www.p4c.philips.co...oftware&hlt=Link_Software
Download de Open Source file maar en zie welke modules gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door rveupen op 21 augustus 2008 15:37]

mijn oude grundig tv had een intel 286 als teletekst decoder.
Dit zou ik heel graag in mn tv willen hebben (hoef ik niet meer te schakelen tussen TV & DVI modus ;) )
hopelijk zit er geen hapering in bij 24fps film :P
Met de Widgets van Yahoo is teletekst achterhaald (als dat al niet zo was...) :+
teletekst is nog altijd een van de snelste media, en bovendien is het format noodgedwongen lekker to-the-point en zakelijk. en zonder reclame.
Zonder reclame? Dan heb jij zeker nog nooit de teletekst van commerciele zenders bekeken.
Teletekst is achterhaald, maar de overhead is enorm laag waardoor het nog steeds makkelijk voor het gebruik is.
snelste media? Ik dacht toch echt dat mijn 20mbit verbinding pagina's een stukje sneller oproept. Ik vind teletekst juist nog steeds bagger langzaam.

Okee, via het internet is teletekst idd heel snel (www.teletekst.nos.nl/), maar niet via de tv...
Op de meeste moderne tv's is teletext ook heel snel hoor, aangezien die gewoon alle teletext pagina's cachen, waardoor je er direct heen kunt.
Maar dat doet hij alleen op de zender waar je op dat moment bent, als je dus net overschakelt of je tv aan zet moet je alsnog wachten, al zeker als je op pagina 8 v/d 8 moet zijn.
Minder dan 10 watt? Steek hem op een PCIe x1 kaartje, zorg dat de h.264 decoding goed werkt onder Linux en ik heb er zo 100 euro (misschien meer) voor over.

Ik zie ook wel een toekomst voor dit ding in losse ontvangers en PVRs, afhankelijk van de prijs.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 21 augustus 2008 08:57]

Het zou helemaal mooi zijn dat je dan via de netwerk verbinding die erop zit alles van je pc naar de tv kan streamen of het nu HD/divx/xvid/youtube/br drive/internet etc is. Dat scheelt een hoop apparaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee