EU wil online winkelen binnen Europa makkelijker maken

In de herfst van dit jaar zal er nieuwe EU-wetgeving gepresenteerd worden die het online winkelen binnen de Europese Unie moet vergemakkelijken. Dit heeft EU-commissaris Meglena Kuneva van Consumentenbescherming aangegeven.

Europese vlagBinnen de Europese Unie wonen 490 miljoen mensen en 33 procent van hen koopt producten via internet. Het overgrote deel, te weten 150 miljoen EU-inwoners, koopt via sites als Amazon en eBay. De overige 30 miljoen internetkopers bezoekt voornamelijk Europese websites om producten online aan te schaffen. Dit wordt door onder meer Kuneva als een probleem gezien en ze heeft daarom aangekondigd in de herfst met oplossingen te komen om de Europese markt te versterken.

De EU-commissaris wil bereiken dat kopers binnen de gehele Europese Unie aanspraak kunnen maken op dezelfde rechten, bijvoorbeeld op het gebied van afkoelperiodes en garanties. Verder wil ze dat het eenvoudiger wordt om prijzen via internet te vergelijken en wil ze dat online shops niet langer standaard dure opties 'aanvinken' op hun site en daarmee klanten opzadelen met dure ongewilde extra's. Tot slot wil Kuneva dat lidstaten harder optreden tegen bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels.

Het is reeds eerder geprobeerd om de wetgevingen van de lidstaten op dit gebied te harmoniseren, maar tot op heden is dat niet gelukt. Dit komt onder meer omdat veel landen niet willen dat hun wetgeving te veel versterkt wordt ten opzichte van de oudere nationale wetgeving. Om dit te voorkomen moet de voorgestelde EU-wetgeving op dit punt voor ieder land hetzelfde worden. Er zullen derhalve geen opties zijn om als land nog verder te gaan in consumentenbescherming.

Uit een onderzoek van de EU is gebleken dat het aantal Europeanen die online aankopen doet, elk jaar jaar stijgt. Zo heeft in 2006 ongeveer 27 procent van de consumenten online iets gekocht. Dat aantal is in 2008 naar 33 procent gestegen. Uit de cijfers is verder gebleken dat het vertrouwen in online winkels die in eigen land opereren gedaald is, terwijl het vertrouwen in online winkels die in het buitenland gevestigd zijn, juist gestegen is. Het aantal retailers dat ook online verkoopt is van 57 procent in 2006 naar 51 procent gedaald. Retailers hebben ten slotte aangegeven dat 17 procent van hun omzet afkomstig is van online verkoop.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

21-06-2008 • 11:57

69

Reacties (69)

69
67
17
9
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 50893 21 juni 2008 13:27
Creditkaart gebruiken bied voor veel mensen gemak van betaling maar de meeste gebruiken het, vooral de midden inkomens om zo een lening als het ware te creeeren waardoor ze iets kunnen aanschaffen maar kunnen betalen wanneer het hun uitkomt. Gezien de rente zijn de creditcard maatschappijen groot geworden.

Veel mensen hebben nu eenmaal niet de discipline om een dergelijk kaart te gebruiken voor betalingen en direct het bedrag over te maken. Zoals Wehkamp en dergelijke verliezen de mensen een hoop kapitaal.

iDeal is een goed alternatief en heeft deze nadelen niet en het geeft de winkels zelfs een voordeel, nu vangen hun een stukje rente daarover, al is het maar een paar dagen, kleine beetjes worden een grote hoop. En als de unie al een uniform betaalmideel wil dan hoop ik dat ze ook eens kijken naar de rest van de werking van de EU, daar waar we voor de hele unie dezelfde regelgeving willen nastreven.

En EA vind ik geen belangrijk bedrijf om dit te bewerkstelligen, ik koop toch liever fysieke media, kun je tenminste nog ruilen binnen 8 dagen en ruilen online gaat nu eenmaal niet. Laat ze daar eerst maar eens wat aan gaan doen en als je al je goederen wil aanbieden laat de klant dan de keuze, of een game downloaden of een fysieke drager leveren.
Mwah, ik gebruik zelf ook PayPal grotendeels voor online betalingen (eBay, Play-Asia etc.). Het is wel makkelijk ik hoef geen geld op me PayPal rekening te storten. PayPal kan gewoon het bedrag direct van mijn rekening afschrijven, alhoewel als ik met iDeal kan betalen dan kies ik daarvoor :P.
Zelfde hierzo, ik gebruik ook ebay in combinatie met PayPal.

Super handig.

Het voordeel is dat de handelaar op ebay zelf bepaalt hoe lang ie garantie geeft enzo. Dat drukt voor beide partijen de kosten als je niet veel garantie nodig hebt. (geheugen modules bijvoorbeeld, als die het na een dag nog doen blijven ze het normaal gesproken ook wel doen, dus waarom meer garantie geven?).

Ebay heeft een waarderingssysteem waaraan je ongeveer kunt zien hoe goed een handelaar presteert tegenover zijn/haar klanten. Had de gemiddelde autohandelaar dat ook maar. De beste manier om het kaf van het koren te scheiden is toch door iedere klant zijn / haar waardering te laten geven.

En wat hebben we nou eigenlijk met de EU te maken?
Geweldig zo'n referendum. Als het volk anders kiest dan de regering, dan schaffen ze gewoon het hele referendum af ! Nep-democratie , haha
Het gaat hier niet om de combinatie die jij beschrijft werkt, dat wordt zelfs al bevestigd in het artikel. Het gaat er om dat in heel de EU dezelfde rechten/plichten voor koper en verkoper komt, zelfde betalingsmogelijkheden, garantie's, en het allerbelangrijkste waar alles om hangt, de veiligheid !

Als er garantie's komen dat je krijgt waar je voor betaald zonder de kans om opgelicht te worden dan pas kan het werken. Als er dan toch oplichting plaatsvind, moet het dus door uniforme wetten mogelijk zijn om hier succesvol wat tegen te kunnen doen door bijv. gewoon aangifte te doen bij je lokale politieburo die het gelijk doorzet naar het politieburo in land en plaats van kwestie.

PayPal bijv is lang niet zo veilig als men zich voordoet, je kan alleen maar geld terugclaimen als er genoeg geld op zijn/haar saldo staat. Grootste bezwaar is dat je 7 dagen moet wachten alvorens je bij Ebay een klacht indient, zodat de oplichter genoeg tijd heeft om die PP rekening leeg te halen. Ondertussen adverteren ze, en staat er wel bij het artikel "tot €1000,- kopersbescherming".

Nu wordt er niks aan gedaan, als de andere partij zich in een ander land bevindt, ook al is het een EU land. Ebay ziet dit nu eindelijk zelf ook in, en gaat betere veiligheid bieden, zie recent artikel die hier op tweakers ook is geplaatst.
Ben jij zo helderziend dat je al weet dat die nieuwe wet slechter wordt dan de huidige NL wetgeving op dit gebied ?
Tevens wil jij of doe jij geen aankopen buiten NL, prima, maar onthoud ons niet van die optie.

Als dit wel mogelijk is, zullen de prijzen dalen waar de consument van profiteerd, en dit is goed voor de concurrentiewerking onderling.
Dat sommige landen goedkoper zijn, en dat dit nadelig kan zijn voor NL, dat kan, maar dat is het economische kapitalische model waar voor gekozen is.
Het staat je vrij om die bedrijven in het buitenland te kopen en/of je organisatie uit te breiden, je ergens anders te vestigen etc.

Een verenigd EU is nodig om krachtig op te treden tegen de US en de opkomende nieuwe grootmachten ipv hun naar de pijpen te dansen.
Waarschijnlijk wel omdat de Nederlanse wetgeving in het algemeen vrij streng/strict is. Wetgeving voor garantie is hier ook een stuk strenger dan de Europese Wetgeving. Legt je 50inch Plasma het loodje na 3 jaar, dan heb je hier nog wel garantie, in de meeste andere Europese landen niet.
Je hebt hier dan ook geen garantie meer, wel is het zo dat je mag aannemen dat zo'n produkt langer mee zou moeten gaan. Dat is inderdaad wettelijk geregeld en zeker een pluspunt voor de consument.

Blijft het feit dat je niet weet wat er in de nieuwe wet komt, dus kan je daar naar mijn mening geen oordeel op voorhand over geven. Wie zegt dat ze niet het NL systeem als grondslag nemen ?
Voor vele mensen is een credit-card geen optie. Zoals voor mij, ik kan er nog geen krijgen omdat ik niet loontrekkend ben (student...) Ik kocht onlangs in Nederland (Woon zelf in belgië) voor een klein bedrag wat spullen aan, en omdat ik niet altijd mijn ouders wil gaan lastig vallen om hun VISA te mogen gebruiken (en ik ook niet altijd aan hun neus moet hangen wat ik zoal koop...) zag ik mezelf genoodzaakt om met een europese overschrijving te betalen. We zijn nu een week en twee dagen later, en nog steeds niet gehoord. Is die overschrijving nu nog steeds niet gebeurd of ben ik bedrogen? Volgens mij zit de toekomst in het on-line aankopen niet in het gebruik van credit-cards omdat het gewoon weg niet universeel genoeg is. Als de banken ertoe gedwongen worden om hun overboekingen sneller te laten gebeuren zou alles vlotter gaan. Als je veilig betaald met een VISA of MC moet je toch sowieso inloggen op de WebApp van je bank om de betaling digitaal te ondertekenen. Tenzij er natuurlijk geen veilig betaling voor handen is maar dat is dan ook niet scht aangewezen.
Voor een creditcard van Wirecard hoef je helemaal geen vast inkomen te hebben. Ik ben overigens het met je eens dat een credit card niet het ideale betaalmiddel is.

Momenteel is een aantal banken bezig om het Nederlandse systeem van I-deal te exporteren. De mogelijkheid bestaat dat de standaard in veel andere Europese landen wordt ingevoerd en zo uiteindelijk een de facto Europese standaard wordt. Als Europese banken dat samen afspreken hoeft er geen overheid aan te pas te komen. En het lijkt mij een prima oplossing.

[Reactie gewijzigd door doeternietoe op 31 juli 2024 06:56]

Daar ben ik toch niet zo zeker van. Ieder land heeft zo wel zijn eigen systeem. Hier in Belgie hebben we weer een ander systeem (waar ook Nederlandse banken (ING) aan meedoen).

Maar het zou inderdaad handig zijn dat er 1 systeem zou komen. Echter een dikke 13 jaar geleden kwam de eerste elektronische elektronische portemonnee op de markt in België, Proton. Het was toen ook de bedoeling dat dit geëxporteerd zou worden buiten België. Een jaar later kwam Nederland met een eigen systeem, Chip-knip... In het geval van online betalingen lijkt het mij op dit moment allemaal niet zoveel anders.

Om die reden denk ik dan ook dat het wel nuttig is dat de EU hierin tussen komt.

edit: Ik lees nu zelfs dat de chipknip gewoon als basis een proton kaart is... Dus ik lees dan tussen de regels dat ze bewust on-compatibel is gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Auryon op 31 juli 2024 06:56]

Anoniem: 263916 @Blecchi21 juni 2008 12:39
Internationale overschrijvingen zijn inderdaad (te) traag, hoewel meer dan een week wel erg lang is. Ik zou eens met je bank gaan bellen.
Weet je verder zeker dat je geen creditcard kunt krijgen? Ik heb de mijne ook aangevraagd toen ik niet loontrekkend was (student, enige inkomsten op dat moment was mijn studiefinanciering). Ik had geen problemen met het krijgen van een creditkaart. Het kan natuurlijk zijn dat het in België wat lastiger gaat.
Anoniem: 19339 @Blecchi21 juni 2008 12:43
ik kan er nog geen krijgen omdat ik niet loontrekkend ben (student...)
Ehm... Bijna elke bank heeft toch wel een studentenpakket met creditcard? De Postbank en ABN-Amro iig wel. Ik had tijdens mijn studententijd gewoon een cc van de eerste.
Ja, dat pakket is er inderdaad...Alleen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Bij de fortis is dit:

* De definitieve acceptatie van je aanvraag gebeurt door International Card Services op basis van een netto-inkomen van minimaal € 800 per maand.

Ik ben ook student en bij zowel de Postbank als bij de Fortis krijg ik geen creditcard.
Soms wel lastig, maar ik koop meestal op sites waar te betalen is met Paypal.
Ik heb ook gewoon een cc via de Postbank en ben ook student. Moet gewoon lukken als je het aanvraagt.
Ach, ik koop kleding in Duitsland, schoenen in Zweden, HiFi in Frankrijk, DVD's in de UK, lege media in Belgie en boeken in Nederland. Eigenlijk pas 1x via ebay.ca iets besteld. Daarnaast is m'n creditcard 1x geplunderd door een vaag Casino bedrijf uit Noorwegen, (1000 Euro) maar is dat nog voor de afschrijving verholpen door het CC bedrijf. Dus ik klaag niet. Minder regels zijn altijd welkom :)
Daarnaast is m'n creditcard 1x geplunderd door een vaag Casino bedrijf uit Noorwegen, (1000 Euro) maar is dat nog voor de afschrijving verholpen door het CC bedrijf. Dus ik klaag niet. Minder regels zijn altijd welkom :)
en DAT is nou juist het voordeel van cc! Bij ideal is je geld gewoon weg aangezien het een normale overschrijving is.. ze kunnen/mogen niets doen! in mijn optiek dus redelijk waardeloos!
[...]

en DAT is nou juist het voordeel van cc! Bij ideal is je geld gewoon weg aangezien het een normale overschrijving is.. ze kunnen/mogen niets doen! in mijn optiek dus redelijk waardeloos!
Bij iDEAL moet je ook zelf de betaling goedkeuren en kunnen ze niet met alleen wat cijfers (creditcardnummer, verloopdatum, security code: cijfers die zo zijn te stelen uit een database) je rekening plunderen.

Al die extra diensten (verzekering, goede service bij fraude) zijn er bij credit cards alleen maar om het vertrouwen erin te houden. Het is een onveilig systeem en al die extra diensten compenseren hiervoor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 juli 2024 06:56]

Bij ideal moet je voor elke transactie apart je pas in de lezer doen en je pincode invoeren. Aan alleen je rekeningnummer heeft een fraudeur niks. Als hij echter je creditcardnummer ergens weet weg te vissen kan hij wel geld afschrijven.
Wat dat betreft is ideal stukken veiliger. Gelukkig vangen de creditcardmaatschappijen dit netjes op en is het voor de consument dus nagenoeg risicoloos om de creditkaart te gebruiken, hoewel het me niks zou verbazen als we in de toekomst voor de creditkaart ook een dergelijk systeem als bij ideal krijgen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 263916 op 31 juli 2024 06:56]

Het probleem met iDeal is dat het betrouwbaar doen van de betaling wel goed geregeld is, maar niet de bescherming van de consument. Als de webshop het product of dienst na betaling niet levert heb je bij iDeal geen standaard methode om je geld terug te krijgen. Bij creditcard wel: 1 telefoontje naar visa of mastercard en je hebt je geld terug, nog tot een paar maanden na de betaling. Het is dan aan de verkoper om te bewijzen dat hij wel ter goeder trouw was.

Ik heb aan den lijve een probleem met iDeal in combinatie met een niet leverende webshop gehad en ben van mening dat iDeal een principieel onveilig betaalsysteem is voor de consument. Ik gebruik het overigens wel veel omdat het snel en handig is, maar dan alleen bij webshops die ik denk te kunnen vertrouwen.

Ik heb zelf ook een webshop gehad en ik weet ook uit eigen ervaring dat het met credit cards precies omgekeerd is: credit cards zijn heel veilig voor de consument maar als leverancier heb je regelmatig het nakijken. Ik was altijd heel voorzichtig met het accepteren van betalingen uit landen waar veel fraude plaatsvindt (de VS stonden met stip op 1, gevolgd door de Filipijnen en Indonesië). Als een betaling frauduleus blijkt te zijn ben je je geld als leverancier dus kwijt. Meestal komt dat pas na een maand of anderhalf uit, dus ver nadat je het product geleverd hebt. iDeal is voor de leverancier juist superveilig omdat je meteen je geld hebt en je niet door het intermediair gedwongen kan worden om het terug te betalen.
IK vindt cc dus onveilig en ideal veilig, door de methode van valideren van de aankoop.
Garantie van cc maatschappij boeit me niet en zegt me niets er kan veel te gemakkelijk iets afgeschreven worden met alle gezeur van dien.

Dat een webshop niet leverd ligt niet aan ideal en je kunt altijd nog op ander manieren je geld terug krijgen.
Het CC systeem is veel beter, ook al heb jij er geen ervaring mee.

Bijv, 1ste 3 maanden verzekerd tegen diefstal, beschadiging.

Dus als je een dure aankoop doet, betaalt met CC en in je portiekflat op 3 hoog die grote / dure LCD tv laat kletteren vlakvoor je voordeur, krijg je je geld terug.

Zelfde geldt als er ingebroken wordt en men neemt die zuurverdiende tv mee toen jij op vakantie was. Daar heb je ook inboedelverzekering voor, tuurlijk ,maar dat kost wel extra, wat bij een CC ingebrepen zit.

Enige minpunt van CC is, dat je met een krabbeltje betaalt.
Ze zijn nu bezig met een vernieuwde versie met PIN code, zie onlangs geplaatst artikel.

Ander nadeel van iDeal, is een lokaal NL intiatief, dus we kunnen niet verwachten dat het toepasbaar is in elk land van de EU, en dat alle landen dit ook gaan invoeren.
Het kan wel prima als optie voor betalingen binnen NL blijven bestaan uiteraard.

Toen iDeal werdt geintroduceerd, was men heuverig, sinds dat men zich veilig voelt is het een succes, dat succes heeft in mijn ogen zeker significant bijgedragen aan de sterke groei van webwinkelen de laatste paar jaar.
Anoniem: 44174 @Yippie21 juni 2008 17:37
nee, jij vindt cc veilig ik vindt van niet, een groot verschil.

Inboedelverzekering heb ik toch al dus daar heb ik cc niet voor nodig.

Ideal zou gewoon europees moeten worden, dan ben ik bereidt in ander land te kopen, anders niet. Met cc koop ik niet punt uit (heb wel een cc trouwens maar alleen voor vakantie in het buitenland).

Ik ben trouwens niet de enige met een cc die er niet online mee koopt omdat het gevoel erbij niet goed is.
Kan je mij uitleggen waar ik aangeef dat ik vind dat CC veilig is ?

Ik zeg dat het beter is tov iDeal, en onderbouw waarom.
Tevens geef ik aan dat er verbetering nodig is mbt veiligheid bij CC, en geef aan dat er aan wordt gewerkt.

Of dit mij, jou of een ander een veilig gevoel geeft is een 2de.
Tevens geef je zelf aan een CC te hebben, te gebruiken, alleen vindt je dit niet veilig op het web zonder aan te geven waarom en dit te onderbouwen.

Dat anderen er zo over denken doet er niks aan af, zolang je niet beargumenteerd wat je vermeld.

Er zijn mensen die vertrouwen online banking niet, ideal niet, pinnen niet, andere mensen niet, dus ?

Het gaat erom, dat het systeem ( welk systeem dan ook ) wat gebruikt wordt veilig is, de consument beschermd, en niet of nauwelijks fraudegevoelig is.

Daar voldoet het naar mijn mening aan, alhoewel er zeker ruimte voor verbetering in zit. De schade bij fraude wordt door de CC maatschappij gedekt.
Je geld terugkrijgen via de CC maatschappij is toch echt een stuk sneller en minder gezeur dan een rechtszaak bij de webshop. Want ik zou niet weten hoe je anders een ideal-betaling terug kunt krijgen als de webshop niet vrijwillig meewerkt.
Die 'veiligheid' van creditcard, dat de creditcard maatschappij de verantwoording neemt bij fraude, moet jij wel dubbel en dwars betalen... enerzijds door je abbonements geld, anderzijds doordat de winkel extra moet betalen voor de transacties. Soms gaat dat met percentage, en dan kan dat aardig oplopen. Soms dat de winkel je dat bedrag als korting geeft als je pint of contant betaalt... (m.a.w. dan betaal jij gewoon de extra creditcard transacties kosten...)
Volgens mij is het voor veel mensen niet een kwestie van niet "kunnen", maar een kwestie van niet "willen" kopen bij een webwinkel in een ander land. Voorbeeld; als ik een artikel bij een webwinkel koop dan wil ik dat doen bij een bekende winkel; zelfs dit bleek bij mij geen garantie te geven toen ik een nieuwe pc had aangeschaft via een bekende computer webwinkel.

Als er problemen zijn met het zojuist aangeschafte product dan begint vaak de ellende met webwinkels: eerst RMA sturen, dan goedkeuring krijgen op de RMA, dan hopelijk het nieuwe product ontvangen en dan hopen dat je de verzendkosten retour krijgt. Vaak gaat het goed, maar als er problemen zijn dat wil je makkelijk kunnen communiceren om de problemen op te lossen. Een winkel in het buitenland zorgt voor een terughoudendheid bij consumenten om daar spullen te gaan kopen.

[Reactie gewijzigd door Chills op 31 juli 2024 06:56]

Gelukkig krijg je altijd je benzine, parkeerkaartje en je uren vergoed die je maakt als je een product omruilt wat je gekocht hebt in een normale winkel......
Hoera voor de mensen die alleen denken dat het om betaalmiddelen gaat.
Die lezen niet verder wat hier eigenlijk geopperd wordt. :(

Het gaat hier niet om een europese betaalmiddel !!!
Het gaat hier om het gelijktrekken van de consumentenrechten. Volgens mij beginnende met het consumentenrecht op de verkoop van online goederen, maar wat ik vermoed is dat ze alle rechten gelijk willen trekken!!

Op dit moment zijn de NL burgers (volgens mij) goed beschermt in hun rechten door de NL wet. Echter, zodra ze dit gaan uitvoeren gaat dit op europees niveau en zullen landen met minder rechten voor de consumenten ook hun zegje krijgen! Dus dit zal een vermindering van onze rechten zijn!!

Verder is het weer een stapje in de richting van 'de europese staat'. Eentje waar men regels wil doordrukken en steeds minder rekening houdt met 'de gewone burger' en de democratie. (voorbeeld; de EU landen willen Ierland hun democratisch gekozen 'nee' laten veranderen in een dictatorische opgelegde 'ja')

Dit is niet iets waar we juichend achter moeten staan, maar zéér kritisch naar moeten kijken.
emmm..meer een klein hoera-tje voor jouw (NOT) omdat je de reacties niet leest. De meeste zeggen namelijk "betere wetgeving is niet nodig werk nu eerst maar eens aan een beter betaalsysteem".
Dan zullen ze toch eerst moeten zorgen voor een betaalmiddel dat je (bijna) overal kan gebruiken. Momenteel gebruikt bijna elke online winkel iets anders, zo zal het natuurlijk nooit werken.

Edit: @Consolefreak
Handig dat zoveel mensen in europa een credit card hebben ook.
In amerika heeft bijna iedereen dat, hier is het meer een uitzondering.

[Reactie gewijzigd door Sorcix op 31 juli 2024 06:56]

Anoniem: 263916 @Sorcix21 juni 2008 12:10
Het betaalmiddel dat overal te gebruiken is is inderdaad al voorhanden, de creditcard. Of je een creditkaart neemt of niet is natuurlijk je eigen keuze. Verder kun je tegenwoordig steeds vaker paypal gebruiken, wat ook zonder creditkaart mogelijk is
Als je een nieuw betaalmiddel op zult zetten zal ook niet iedereen het hebben of er gebruik van maken.


@Sorcix: Waar is zo'n cynische toon tegen Consolefreak voor nodig. Iets vriendelijker kan ook

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 263916 op 31 juli 2024 06:56]

Verder kun je tegenwoordig steeds vaker paypal gebruiken, wat ook zonder creditkaart mogelijk is
Zeker dat je PayPal kan gebruiken zonder credit-card?
Gisteren nog van PayPal support dit antwoord gekregen:
Bedankt dat u contact hebt opgenomen met PayPal. Ik waardeer de
mogelijkheid u te assisteren met uw vragen.

Op uw vraag of het mogelijk is om met uw bankrekening betalingen uit te
voeren met PayPal, moet ik u helaas antwoorden dat dit niet mogelijk is.
Het is alleen maar mogelijk om betalingen te doen door een credit kaart toe
te voegen aan uw PayPal rekening.
Die luxe van geld over te schrijven naar je PayPal account is blijkbaar alleen voor Nederlanders ... Wil je in België online aankopen doen moet je een credit-card hebben |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 93798 op 31 juli 2024 06:56]

'T is als een holbewoner die graag z'n maaltje wilt koken maar toch vooral niet van de uitvinding vuur gebruik wil maken. Ik snap sowieso niet dat het al dan niet principieel niet-hebben van een creditcard überhaupt een argument is voor het ervaren van 'drempels' bij online aankopen.

Bijdeweg: De EU heeft zich helemaal niet te bemoeien met wat en hoe mensen zaken aankopen dan wel winkels die zaken verkopen. Dat kunnen die mensen heel goed zelf.
Anoniem: 175233 @ILT22 juni 2008 12:41
Simpel: De creditcard is een principieel onveilige manier van betalen. Alleen doordat de creditcard maatschappijen de meeste verantwoording overnemen bij fraude, is het in de praktijk aanvaardbaar voor de consument.

Verder is een creditcard duur, en wordt het door de meeste mensen nooit gebruikt.
De enige reden dat ik een creditcard heb, is internet aankopen, buitenlandse reizen. Niet voor algemeen gebruik.

Niet zo raar dus dat veel mensen geen behoefte aan een creditcard hebben.
Vreemd. Mijn paypal is gekoppeld aan mijn bankrekening en iedere betaling wordt gewoon automatisch afgeschreven daarvan, niets geen credit card nodig!
precies, met mijn girorekening kan ik gewoon geld overmaken naar pay-pal en vice-versa.
In België moet je je Paypal rekening koppelen aan een kredietkaart. Dit heeft te maken met de Belgische wetgeving maar het is wel knap vervelend.
Dan moet je misschien in nederland een bankrekening openen? :)

Ik denk dat als men in heel europa een systeem zoals I-deal gebtuikt, dit al een meer dan complete oplossing zou kunnen zijn.
Janoz Moderator PRG/SEA @Sorcix21 juni 2008 12:16
Laat de politiek asjeblieft niet een betaalmiddel afdwingen. Dat is niet de taak van de politiek. Je kunt een (web)-shop niet verplichten om ten alle tijden iDeal aan te bieden (bv). Dat zorgt alleen maar voor oneerlijke concurentie (van de betalings leveranciers) en onnodig hoge kosten voor startende webshops (die bijvoorbeeld gewoon met overschrijvingen willen werken)..

Laat dat gewoon door de markt bepalen. Het enige waar de politiek zich mee bezig moet houden mbt betalingen binnen europa is dat ze de banken verplichten internationale overschrijvingen makkelijk en goedkoop te doen.
Handig dat zoveel mensen in europa een credit card hebben ook.
Meeste mensen in mijn omgeving hebben er een dus volgens mij zijn het er best veel en worden het er alleen maar meer.....

[Reactie gewijzigd door Janoz op 31 juli 2024 06:56]

Grappemaker, niet de taak van de politiek? Geld/betaalmiddelen zijn door de eeuwen heen altijd in handen van de machthebbers geweest... Het lijkt mij de grensoverschrijdende transactie heel erg bevorderen indien we een Europees betaalmiddel (en dan heb ik het niet over de Euro, ook een 'afgedwongen' betaalmiddel) zouden creëeren. Een soort Europese Unie -pinpas idee. En hoe meer dat gebrukt wordt, hoe minder dat gaat kosten (ook voor je startende webshops -> static/dynamic economies of scale)...
Janoz Moderator PRG/SEA @Huuruun21 juni 2008 19:30
Er bestaat nu toch ook geen wet dat een gewone winkel verplicht een pin automaat moet hebben? Datzelfde geld voor een webshop. DIe kun je ook niet verplichten een account bij interpay af te laten nemen. En dat wil je ook helemaal niet.


Nogmaals, het enige dat de politiek wel meot doen is internationale overschrijvingen vergemakkelijken. Dan kunnen genoeg commersiele partijen in het 'gat' springen.
Er bestaat wel een wet die geldige betaalmiddelen defineert en winkels verplicht om die aan te nemen.
Naar die wet was ik al een hele tijd op zoek. Waar staat die?

De enige wettelijke plicht die ik ken, is dat als je een geldschuld hebt bij iemand, je die met gangbaar geld moet kunnen voldoen.

Maar niemand kan mij verplichten om jou iets te verkopen tegen een betaling in contant geld. Als ik alleen creditcards wens te accepteren, heb jij met je bankbiljetten toch echt pech. Je hebt nog geen schuld bij mij op dat moment.
Anoniem: 136223 @Janoz21 juni 2008 15:05
Ja heerlijk he, die rente betalen en roodstaan..

De crisis nog even verergeren hier. Let's all take credit.. *kuch kuch..* |:( 8)7

& volgens mij doet Element5 in Europa e.o al aardig haar best om meerdere betaal-methoden te integreren.

I-Deal, bank overschrijving, creditcards, paypal, cash & ga zo maar door... ;)

zie overigens dat ze vooralsnog enkel software doen, niet echt slim van ze.. :X

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136223 op 31 juli 2024 06:56]

Laat je eens informeren over de verschillende mogelijkheden mbt creditcards voordat je maar wat loos begint te schreeuwen. Ik heb nog nooit een cent rente hoeven betalen..
Laat je eens informeren over de verschillende mogelijkheden mbt creditcards voordat je maar wat loos begint te schreeuwen. Ik heb nog nooit een cent rente hoeven betalen..
Same here. Als je denkt dat credit cards in Nederland gewoonlijk met krediet te maken hebben dan heb je er waarschijnlijk nooit een gehad. Ik geef toe dat de naam van het ding wat dat betreft verwarrend is. In Amerika is de situatie vaker zoals jij denkt, maar hier is het meestal alleen maar een betaalmiddel.

* berend_engelbrecht heeft zelfs een tijdje z'n anwb visa credit card als spaarvorm gebruikt, zat een aardige rentevergoeding op als je er extra op inbetaalde.
mijn creditcard kan ik best vaak gebruiken in het buitenland, en ook paypal is aardig bekend op dat sorot websites!
De meeste webshops accepteren tegenwoordig volgens mij wel creditcards hoor. In ieder geval de meest gangbare (Visa, Eurocard/Mastercard + afgeleiden hiervan etc).
40 jaar geleden was het hier wellicht een uitzondering. Nu krijg je ze zelfs bij een ANWB abo. Nee, een credit card is voor iedereen (met credit) bereikbaar.
Anoniem: 44174 @Sorcix21 juni 2008 15:24
precies, als men geen ideal heeft hoeft het van mij niet.paypal en creditcard daar doe ik niet aan veel te onveilig naar mijn gevoel, heb ik geen vertrouwen in dus.
Anoniem: 213481 @Sorcix23 juni 2008 17:20
De Europese betaalstandaard (zowel on- als offline) is al in ontwikkeling :)
Als men het online winkelen populairder wilt maken, dan zal men toch eerst moeten zorgen dat alle banken in Europa gebruik maken van eenzelfde manier om de betalingen te verrichten.

In Nederland is er bijvoorbeeld iDeal in combinatie met telebankieren, als men zo'n systeem in geheel Europa doorvoert heeft men een kans dat er door meer mensen online gewinkeld gaat worden.

Op dit moment is het zo dat er eigenlijk alleen met een credit card betaald kan worden bij online winkels (muz Nederland dan) en soms misschien PayPal - maar niet iedereen heeft een credit card of PayPal...
Er zijn 2 gestandariseerde methodes : uw Visa kaart en het europees overschrijvings bewijs.
Ik ga echt geen creditcard gebruiken online, kun je mischien onzin vinden, ik heb er geen goed gevoel bij.
Hier in de VS kan ik bij m'n credtcard ook fake nummers aanvragen met een lage limiet en beperkte houdbaarheid. Die zijn dan gekoppeld aan de echte creditcard rekening maar bij misbruik kunnen ze slechts tot de limiet leeggehaald worden en maar voor eventjes. Dus koop je iets van €200 online, dan zet je de limiet tot €200 (of iets er boven).

Dit zouden ze bij NL banken ook moeten doen, dat zou pas helpen. :)
ABN-Amro heeft dat gehad, een e-wallet, maar volgens mij is dat er niet meer.
Ik ken veel mensen die niet willen betalen met een kredietkaart (door allerhande cowboy verhalen) of die niet graag op krediet kopen. Het gebeurd vaak dat ik iets online moet bestellen omdat iemand geen kredietkaart heeft of wil hebben.

Paypal (of een vergelijkbaar platform) is ook een mooie oplossing als je bvb kunt overboeken naar je electronische rekening maar dat is niet overal voor handen. In België kun je enkel maar uw fondsen aanvullen door middel van een kredietkaart. Idioot, want dan kun je evengoed met een kredietkaart betalen. Je geniet hier sowieso ook kopersbescherming bij het betalen met je CC.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 31 juli 2024 06:56]

Het voordeel van paypal met credit cards is juist dat je credit card gegevens alleen daar bekend zijn. Vooral bij allerlij hong kong winkels op ebay heb ik liever niet dat die mijn cc gegevens hebben.
Dat je het in België niet aan een bankrekening kan hangen is wel een slecht punt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.