Bezoekers van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart kunnen per direct het halen van een parkeerbonnetje achterwege laten: donderdagochtend voerde stadsdeelwethouder De Wilt het kentekenparkeren officieel in.
In Amsterdam was het al langer mogelijk voor vergunninghouders hun auto zonder zichtbare vergunning te parkeren: hun kentekens werden tweeënhalf jaar geleden in een centrale kentekendatabase opgeslagen. In de wijk Slotervaart is het concept van een parkeerbonnetje nu ook voor de bezoeker verleden tijd: de vernieuwde parkeermeters zijn van een verbinding met de zogeheten parkeerrechtendatabase voorzien. Het invoeren van het kenteken en betalen voor de opgegeven tijd is voldoende om probleemloos te parkeren. Het betalen kan via de geijkte middelen, waaronder contant en met de chipknip.
Zodra ook betalen met een creditcard binnen handbereik komt, kunnen parkeerders per minuut gaan betalen. Nu is dat nog niet mogelijk, omdat er geen 'reserveringen' gedaan kunnen worden. Heel Amsterdam zou op termijn over moeten op het nieuwe parkeersysteem: in 2009 moeten de overige stadsdelen het betalen via kenteken mogelijk maken, terwijl alle parkeermeters in 2010 aangepast dienen te zijn. Mogelijk zouden ook andere steden het Amsterdamse initiatief volgen, indien blijkt dat het een succes is.
Parkeerwachters hebben tot op heden nog een controlerende taak: zij kunnen het kenteken van een geparkeerde auto op hun computer invoeren, waarna contact met de parkeerrechtendatabase wordt gelegd. Als de auto-eigenaar niet betaald heeft, volgt zoals vanouds een bon. Amsterdam is echter al begonnen met een proef om ook de controle verder te automatiseren: sinds kort rijdt een auto, uitgerust met verkeerscamera's door de straten van de hoofdstad. Deze registreert automatisch de kentekens en controleert aan de hand van de centrale database of er betaald is.
De 'scanauto' kan meer geparkeerde auto's per uur controleren op geldig parkeren dan een traditionele parkeerwacht. Ook moet deze techniek in de toekomst worden toegepast om verkeers- en parkeerstromen in beeld te brengen. Zo kan het bestuur van de stad beter inschatten waar en op welke momenten de behoefte aan parkeerplaatsen het grootst is. Overigens worden de gegevens volgens een woordvoerder van Amsterdam geheel conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens behandeld: kentekengegevens zijn alleen voor handhaving inzichtelijk en worden alleen dan aan naw-gegevens gekoppeld wanneer daar aanleiding toe is. Voor privacyproblemen zou dan ook niet gevreesd hoeven worden, claimt de woordvoerder.
