Ministerie van Justitie geeft groen licht aan Segway

De minister van Justitie en de minister van Verkeer en Waterstaat hebben de Tweede Kamer in een brief toegelicht onder welke voorwaarden de Segway op de openbare weg toegestaan is.

SegwayHirsch Ballin en Eurlings hebben in hun brief uitgelegd hoe de moties om de Segway toe te staan, in de praktijk toegepast dienen te worden. De twee moties, ingediend door kamerleden De Krom en Roefs, werden op 25 maart aangenomen. Zij geven aan dat de Segway van rijbanen en fietspaden gebruik mag maken en daarbij een maximumsnelheid van 25km/u moet aanhouden. De balancerende tweewieler mag alleen door gehandicapten op de stoep worden bereden en mag dan niet harder dan zes kilometer per uur rijden.

Aangezien een Segway onder de Wam valt, moet een Segway-eigenaar zijn voertuig, wanneer deze van de openbare weg gebruik maakt, verzekeren. Ook dient een Segway identificeerbaar en centraal geregistreerd te zijn, maar hoe de herkenbaarheid, tot de invoering van een kentekenplaat, zal worden geregeld is nog niet duidelijk. De 'human transporter' zal het eerste vervoermiddel in een nieuwe voertuigtuigcategorie vormen, die wat regelgeving en maximum toegestane snelheid veel overeenkomsten met snorfietsen zal krijgen.

Door Willem de Moor

Redacteur

18-04-2008 • 13:58

68

Reacties (68)

68
61
17
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 161878 18 april 2008 22:10
Na mijn inziens een regeling van niets dat alleen invaliden op de stoep mogen.

Het mooie van een Segway is juist (even terzijde: ik heb er geen) dat je vanaf de weg de stoep op kan rijden om zelfs een een gebouw binnen te rijden. Je kan er zelfs de lift mee in. De Segway is zeer wendbaar. Of als je op een fietspad rijdt en je komt langs een paar winkels waar je even in de etalage wil kijken dan wil je de stoep ermee op. Ik zie mezelf vervolgens niet dat ding achter mij aan trekken. En volgens mij is de Segway wendbaarder als je erop staat dan als je erachter of ervoor loopt!

Mijn vermoeden van de twee categorieën, is dat men hier niet wil dat mensen met 25 Km/h over de stoep rijden. De Segway heeft drie sleutels die o.a. de max. snelheid bepalen, bijvoorbeeld 6, 15 en 25 Km/h. Maar hoe zie je van een afstand welke sleutel erin zit. Want iemand die met de derde (snelste stand) sleutel op de stoep rijdt kan als er politie in de buurt is langzaam gaan rijden en vervolgens weer gaf geven als de politie weg is. De politie gaat niet iedere Segway daarop controleren.

Daarom heb ik al maanden terug, toen bekend werd dat de Segway verboden zou worden voor op de openbare weg, aan Segway Nederland doorgegeven om een soort van signalering aan te brengen die aangeeft welke sleutel er wordt gebruikt. Door in de staande stang bijvoorbeeld 3 kleuren leds te plaatsen. Zo kan iedereen en ook de politie van een afstand zien of dat je wel de juiste sleutel gebruikt voor als je op de stoep (of op de weg/fietspad) rijdt. Leek mij wel een goed idee, die de onduidelijkheid met de gevoerde snelheid, kon oplossen. Maar van Segway Nederland heb ik nooit iets gehoord. En nu krijg je zo'n halfbakken wetsvoorstel.
Dat is met auto's toch ook? Je kan netjes de maximum snelheid houden rondom een flitspaal, en daarna terug naar 240km/h, dus raar dat je bij de Segway een sleutel wil veranderen zodat de maximumsnelheid af te lezen is.
Dat is juist het probleem. Je hebt namelijk, zeg maar, een stoep sleutel en twee voor op de weg/fietspad. Volgens mij is het nu zo dat men zeker wil zijn dat de stoepsleutel wordt gebruikt als je op de stoep rijdt. En dan ga je inderdaad niet steeds van sleutel veranderen als je eenmaal op de stoep rijdt. En voorkom je de situatie die je nu schets. Je zal hoogstens van sleutel veranderen als je van de stoep af of erop gaat rijden. Een signalering op de Segway kan voor omstanders aangeven welke sleutel gevoerd word. En dat geeft juist aan dat je niet ongemerkt de verkeerde sleutel gebruikt.

Als zo'n systeem ook op de auto's zat dan zou het dus betekenen dat als je de verkeerde sleutel gebruikt dat je voor een fitspaal midden op de snelweg zou moeten stoppen. Om vervolgens de goede sleutel erin moet doen die de toegestaande maximale snelheid bepaald. Want de flitspaal zal ook niet alleen flitsen op snelheid maar ook op verkeerde sleutel. Om vervolgens na de flitspaal weer te stoppen om de verkeerde sleutel erin te doen. Ik denk dat niemand zal doen, want anders wordt het wel een zooitje. :)
Een (brom/snor)fiets mag niet op de stoep, dus een segway ook niet. Voor gehandicapten wordt een uitzondering gemaakt, dus kunnen dus wel op de stoep en zo een winkel in. Prima wetgeving.

Jouw lampjes idee is wel leuk maar brengt weer extra regeltjes en daar willen we nu net vanaf.
Anoniem: 234683 @mashell21 april 2008 00:35
Ledjes die al evengoed onbruikbaar gemaakt zullen worden.

We weten niet alles maar dom zijn we niet.
Zo simpel als jij het stelt hoeft het dus niet te zijn. Je kan velen manieren bedenken om modificaties tegen te gaan. En je kan daarbij modificaties zwaar straffen door afname van de Segway. Op een Segway zonder signaleringleds mag er bijvoorbeeld niet gereden mee worden op straffen van een flinke boete, zeg €1000,- . Dan laat je het wel en zal je de Segway wegenwacht bellen als je echt pech hebt. En wie zal zoveel moeite doen om harder dan 6 km/h op de stoep te kunnen rijden of het omwisselen van de sleutel te veel moeite vind bij het wisselen van rijbaan/stoep?
Anoniem: 161878 @mashell21 april 2008 08:58
Een Segway is geen brom/snorfiets. Dus die redenering slaat kant nog wal. Een Segway kan stapvoets rijden, vandaar een sleutel tot 6 km/h. Wat dus niet inhoud dat je of stilstaat of 6 km/h rijdt, maar ook snelheden ertussen. Een gemiddelde voetganger loopt al 4 à 5 km/h. Ook denk ik niet dat veel gehandicapten een Segway nemen, want daarvoor is een scootmobiel beter voor uitgerust. Ik denk dat je eerder last hebt van mensen van kinderwagen/buggy's dan een Segway omdat de laatste ook qua omvang kleiner is.
Ik heb gisteren op zo'n SegWay gereden en het rijd best wel makkelijk.
De eerste 5 minuten is eventjes een leer curve maar daarna is het wel goed te doen, jammer genoeg gingen deze dingen toen maar 6 Km/h

Op slecht terrein kan je er wel afvallen, maar dat is met een fiets eigenlijk ook het geval.
Fijn om te horen dat ze nu ook buiten prive terrein gebruikt mogen worden, in amerika rijden ze al een jaartje of 5.

Edit:
ja ik ben ook achteruit gegaan, maar dat ging niet zo snel (1km/u).. en die segway babes zeiden ook dat achteruit rijden niet goed voor de motor was.

[Reactie gewijzigd door Madcat op 24 juli 2024 22:54]

Anoniem: 100953 @Madcat18 april 2008 14:09
Heb je ook achteruit geprobeerd? Die "geknepen" Segways rijden meestal 6 km/h vooruit en 20 km/h achteruit. Heeft iemand iets triviaals over het hoofd gezien. :-).
Er wordt niet echt geknepen. Er worden namelijk drie sleutels geleverd. Deze sleutels bepalen o.a. de maximale snelheid waarmee je kan rijden. Er wordt ook aangeraden dat iedere beginner eerst de eerste sleutel gebruikt waarmee je max 6 Km/h (de precieze snelheden weet ik niet meer) kan rijden. Dit om eerst te wennen. Vandaar!
Zo'n geknepen Segway mag maximaal een positieve snelheidsvector hebben van 6km/h. Een negatieve snelheidsvector van 20km/h ligt daar ver onder :+
hangt beetje van je frame of reference af
Dus je moet er achterstevoren opstaan?
@Madcat
Op slecht terrein kan je er wel afvallen, maar dat is met een fiets eigenlijk ook het geval.
Fijn om te horen dat ze nu ook buiten prive terrein gebruikt mogen worden, in amerika rijden ze al een jaartje of 5.
Off road segway O+
Nederland op zijn breedst weer, dat men zolang over een simpel product kan palaveren en over levensgevaarlijke situaties met 45km/h auto´tjes buiten de bebouwde kom zijn ze blind voor. Ik snap niet hoe het mogelijk is dat Nederland als een veilig land wordt gezien met de talloze regeltjes, uitzonderingen, borden, betonnen bakken op de weg enz.
Het zou leuk zijn om eens een land te zien met enige vorm van daadkracht die ook de knelpunten aanpakt ipv beetje langs de zijlijn te zeuren over Segways of dat een parlementarier liegt.
Anoniem: 152007 @n4m3l35518 april 2008 14:24
die 45km/h autootjes met oude mensen erin zouden verboden moeten worden, met een straatverbord voor die oude mensen! Ik werd laatst onderweg naar school gewoon bijna van m'n fiets gereden omdat zo'n ouwe tang me niet had gezien! Dat mens miste me op een halve meter.
Het was verdorie overdag en geeneens een onoverzichtelijke kruising op het brom/fietspad!!
Totdat jou ouders geen verlenging van hun rijbewijs meer krijgen. Hoe voorkom je dat ze in een sociaal isolement komen? Hoe komen ze aan hun boodschappen? Hoe komen ze bij de huisarts/apotheek/fysiotherapeut/etc ?

Ik wil hier zeker het verkeersgedrag van sommige ouderen niet mee goedpraten. Ik ben zelf ook een aantal keer bijna van m'n sokken gereden (vooral op rotondes). Maar wat ik wel wil zeggen is dat de oplossing niet zo simpel is als jij nu stelt.
Daar komt nog bij dat niet alleen 'ouderen' rijden zonder te letten op het overige verkeer. In alle leeftijdscategoriën vind je bestuurders die denken dat ze alleen op de weg zijn. :)
Zorgen dat ze op de fiets gaan, en blijven fietsen. Als ze er eenmaal mee stoppen dan gaan ze lichamelijk achteruit.
Mijn opa zit nu op het punt dat hij net wel of net niet een verlenging krijgt. Geloof me, we vinden allemaal dat het prima is als hij 'm niet krijgt. Er is ook nog zo iets als gewoon voor je familie zorgen. Je kan ze helpen bij heel veel hoor. Daarnaast kunnen ouderen taxivervoer krijgen.

Ik ben voor een rijvaardigheidstest voor 45km auto's. Er is over het algemeen namelijk een reden dat mensen geen rijbewijs hebben. Dan wel een een langzame auto gaan rijden is niet zo heel verstandig.
Ach ja timmo, ik heb een rijbewijs en rij in een brommobiel (ook een motorrijbewijs overigens). Als ik dus met mijn brommobiel een verkeersfout maak ben ik natuurlijk een gevaarlijke eikel die geen rijbewijs heeft, maar als een automobilist een verkeersfout maakt 'kan het iedereen wel eens gebeuren'.

Dagelijks wordt ik in de stad belachelijk afgesneden, rechts ingehaald en geduwd door asos met een rijbewijs..

Nederland met hun regeltjes.. heb je een exotisch voertuig, mag je er natuurlijk weer niet in rijden in Nederland, of is het niet te verzekeren, of kost de verzekering meer dan het voertuig..

Ik zie zo die Segway wel rijden met een motor kenteken achterop ;)
Nou die oudjes in die karretjes zij pas echt een gevaar. Meestal rijden ze hierin omdat hun rijbewijs is ingenomen na medische keuring (goh waarom toch denk je dan). Maar dan we rijden in zo'n ding met gevaar voor eigen en mijn leven.
Dat die dingen ook door de jeugd misbruikt worden, tja dat was te verwachten he..

[Reactie gewijzigd door bonus op 24 juli 2024 22:54]

Wat kost zo'n ding eigenlijk? We zijn zuinige hollanders, dus als een scooter o.i.d. goedkoper is...
Prijs is 1 ding, maar de luxe van het niet constant hoeven aanhoren van het kenmerkende (irritante) scootergeluid is wel een groot voordeel. Voor minder geld dan een Segway is overigens ook een goede electrische scooter te koop en dan kun je ook nog eens een paar extra accupacks erbij kopen :)

Electrische scooters zijn ook nog eens eenvoudiger in het onderhoud en zeker minder smerig als een benzine scooter. Ook heb je minder kans om je been o.i.d. te branden aan een hete uitlaat, die ontbreekt namelijk...evenals de stank.

[Reactie gewijzigd door styno op 24 juli 2024 22:54]

Anoniem: 63628 @styno18 april 2008 23:33
Met een actieraduis van 70km, of je moet een stel accutjes meenemen, die wegen ook wat en passen niet in je broekzak.

Oja, vergeet de accu zelf niet. Ding is op basis van lood, van wat één zo'n accu qua verontreiniging oplevert nadat 'ie onbruikbaar is geworden, kun je behoorlijk wat normale scooters aardig lang laten rijden.

Mooi voorbeeld is de toyota prius, ding is compleet overbodig;

http://clubs.ccsu.edu/rec...orial_item.asp?NewsID=188
Hoe vaak rijd een scooter meer dan 70 km per dag? Kom zeg, meer dan 40km is al een uitzondering.

Een accu kan op basis van ondermeer lood gemaakt zijn idd. Een accu is al gauw minstens 5 jaar te gebruiken in een scooter en kan bij het bereiken van zijn technische levensduur bijna volledig gerecycled worden. Veronderstellen dat accutechniek millieuonvriendelijker is dan benzine in een inefficient motortje verbranden is net zo'n onzinnige opemerking als stellen dat een electrische scooter geen gram CO2 uitstoot. Ik wil dat graag onderbouwd zien.

Ik durf te stellen dat, wanneer je een electrische scooter gebruikt, zeker in combinatie met zonnepanelen op je dak, je een stuk millieuvriendelijker bezig bent dan rondscheuren op een benzine scootert.

Dat artiekel waarnaar jij refereerd is geschreven door een student op een universiteit ergens. Nou, dat is echt de maatstaf en het definitieve bewijs om iets als compleet overbodig te bestempelen...
:O Gaan we weer:
Mooi voorbeeld is de toyota prius, ding is compleet overbodig
Hummer versus Hybride
http://www.slate.com/id/2186786


Jouw opmerking valt in dezelfde catagorie als "zonnepanelen kosten meer energie dan ze tijdens hun levensduur leveren". De complete onzin catagorie.

Wie zou er nu belang bij hebben om rond te bazuinen dat hybriden en zonnepanelen milieuonvriendelijk zijn? Hummer misschien? O-)
Met scooter kun je max 45km/h rijden.

Segway 25 km/h

Dus je kunt beter de prijzen vergelijken tussen de snorfiets en segway.
Daarnaast je hoeft niet met helm op op segway.

Tenzij je segway wilt opvoeren. :)
Daarnaast je hoeft niet met helm op op segway.
Als je dan aan het vergelijken bent... op een snorfiets hoef je ook geen helm op.
ongeveer 5K, voor dat geld is een scooter dus beter; maar natuurlijk minder gaaf
Tjah, scooters waren ook eerst duur.
Geef het een jaar of 2 dan kan de concurrentie opstarten en uiteindelijk zouden die dingen wel goedkoper moeten worden. (goedkope chinese of indische replicas)

[Reactie gewijzigd door bbr op 24 juli 2024 22:54]

5000 voor een opgevoerd skateboard? En voor dat geld kun je nog niet eens zitten!

Sorry maar doe mij dan maar een fiets. Sneller en comfortabeler. Of een brommer als ik lui ben. Heck voor dat geld koop ik beide en kan ik nog op vakantie ook.
Ben ik de enige die het raar vind dat het alleen voor gehandicapten is???
Ik bedoel met lichamelijke handicap kan je of er niet op staan, of hem niet besturen :S
Je bent de enige die niet goed gelezen heeft. Door niet-gehandicapten mag de segway met max 25 km/h op fietspad en rijbaan bestuurd worden. Door gehandicapten ook op de stoep, maar dan wel met max 6 km/h
Alleen gehandicapten mogen hiermee op de stoep.
Anderen mogen het ook gebruiken, maar mogen daarmee niet op de stoep komen.
Ja, een van de weinigen ben je dan. Je hebt wel een heel nauwe definitie van gehandicapten. Zat mensen die niet of moeiljik kunnen lopen maar op zo'n ding prima op weg kunnen lijkt me zo.
Anoniem: 37526 18 april 2008 14:30
Ik ben wel erg benieuwd of een Segway ook op een rollerbank werkt? Kantel je dan niet voorover?
Tijdens de rollerbank controle dient er een agent op het voertuig te zitten/staan }> kan nog leuk worden :*)
Anoniem: 130514 @ocdaan18 april 2008 15:13
Hoe niet-waarheidsgetrouw het ook is, er moet juist niemand op het voertuig zitten als deze op de rollenbank staat. Dit staat zelfs in witte letters op rood op de zijkant van de rollenbank.
Niet helemaal waar. Voor snorfietsen geldt dat er tijdens een test op een rollerbank geen berijder op mag zitten. Voor bromfietsen geldt echter dat er wel een berijder op moet zitten (van tenminste 75 KG)
Zie ook het bedieningsvoorschrift van een rollerbank.
Jammer dat die lui nooit met een brommer om kunnen gaan. Die smerissen trapten altijd me hele versnellingsbak aan gort. Had em ter plekke een klap moeten geven, zo ga je niet met andermans spullen om...
ik zag er in bussum al 2 jaar lang elke dag iemand op rijden in het verkeer (fietspad) dus ik weet niet waarom dit zo'n big deal is :P
Dan mag je blij zijn dat je niet door hem bent aangereden want de schade valt niet onder zijn verzekering.
Dat lijkt me dan een groter probleem voor de bestuurder, die de schade dan uit eigen zak mag betalen.
De gemiddelde Nederlander heeft geen weekje ziekenhuis op de bank staan.
Laat staan nog de nodige hechtingen, X-rays en wat-al-niet-meer..

Waar ik mee wil zeggen, dat je dan vaak kan fluiten naar je centen..
Medische zorg zal wel gegeven worden, maar je kan al in de problemen komen met nazorg die niet gegeven wordt, omdat de ziekenhuisrekeningen nog niet betaald zijn.

[Reactie gewijzigd door bolluserectus op 24 juli 2024 22:54]

Heel vaak wordt dat soort schade alsnog door een verzekering betaald, die het vervolgens terugvordert op de persoon die de aanrijding heeft veroorzaakt.
Of je doet een aanspraak bij het Waarborgfonds Motorvoertuigen. Betaal je aan mee via je eigen verzekering.

Het is dan wel heel relevant hoe de Segway wordt geclassificeerd. Als het een "fiets met hulpmotor" zou worden, kun je geen aanspraak maken op dit fonds. Volgens het ministerie is het een motorvoertuig, dus dat gaat goed.

(edit: stomme BBcode)

[Reactie gewijzigd door Arnoud Engelfriet op 24 juli 2024 22:54]

Er zat een bepaald probleem in de software waardoor de segway in her-development is geweest meen ik : http://nl.youtube.com/watch?v=BD-y8F1Fa7g
Zou die "bug" al opgelost zijn?
Vind deze opmerking daar wel sterk:
"Segways are for fat people who will pay thousands of dollars to avoid walking. :p"
Beetje jammer alleen dat op de standaard segway een maximumgewicht van 80kg gekoppeld is. De snellere versie en de offroad versie kunnen geloof ik wel tot 120kg aan.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @bbr18 april 2008 21:26
Hier zweeg men totaal over bij het nieuwsitem op RTL deze avond...

Men beweerde zelfs dat het apparaat al jaren verkochtw er din andere landen en dat Nederland lang moeilijk erover deed... :/
Moet ik idee laten patenteren?

Overdekte Segwayay :)
Anoniem: 201698 @Silver718 april 2008 15:59
Doe maar niet, zoiets heet een invalide wagentje, waar hierboven al zo lieftallig over word gesproken ;)
Als ze nu meteen even de andere gemotoriseerde steps meegenomen zouden hebben...

De vraag is natuurlijk nog steeds (net als bij een autoped): Als je los op zo'n voetuig staat, wat gebeurt er dan in het geval van een ongeluk/noodstop?
ehm je vliegt een heel eind de lucht in en komt 15 meter verder weer neer?
Ow, als dat alles is...

Dus je hebt geen verwondingen? Bijvoorbeeld van het stuur dat je in je maag krijgt? Of een gebroken enkel omdat je met 25km/u je voet aan de grond zet in een reflex om te remmen? of barstende koppijn omdat je je vasthoudt aan de handvatten terwijl de segway voorover klapt?
Is dat heel anders dan als je op de fiets ergens tegen aan rijdt?
Ja, op een fiets kun je hard remmen, op een segway niet, omdat je een balans moet houden in de rijrichting.
En mocht je iets raken, zul door je houding op je fiets, van je fiets af vliegen, terwijl je op een segway juist tegen je segway aan klapt. Alleen bij een zeer laag obstakel zal de sagway voorover klappen.

En Miglow, als je een apparaat op de openbare weg wil brengen, zal het een zekere mate van veiligheid moeten bieden. Je bent namenlijk niet de enige op de weg. Maar als jij belooft dat je niemand aansprakelijk gaat stellen voor de verwondingen die je oploopt op een gevaarlijk voertuig en alle schade aan anderen zult vergoeden, mag je van mij je gang gaan, maar zo werkt de wet helaas niet.

Een voertuig dat buitengewoon makkelijk mensen verwondt, moeten we gewoon niet op de weg willen hebben, ook niet als een paar kamerleden wat sponsoring van de fabrikant krijgen.
Je MOET zo'n ding niet gebruiken hoor. Je kiest er zelf voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.