Regeringspartij VVD wil dat kentekenplaten van auto's chips krijgen die op afstand kunnen worden uitgelezen. De chips moeten fraude voorkomen. Het is onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn voor privacy van automoblisten.
Volgens VVD-Kamerlid Charlie Aptroot kunnen chips op kentekenplaten voorkomen dat criminelen zichzelf als andere weggebruikers voordoen. De chips zouden onbruikbaar moeten worden zodra ze van een auto worden verwijderd, zegt de VVD'er tegenover De Telegraaf.
"De chip moet op tientallen meters afstand afleesbaar zijn", zegt Aptroot tegen Tweakers.net. "Het probleem is dat kentekenplaten makkelijk na te maken zijn. Door een unieke chip toe te voegen, lossen we een groot probleem op." Volgens Aptroot gaat het om een 'miljoenenschade' bij benzinepomphouders, die bestolen worden door automobilisten met een vals kenteken. "Het gebeurt ook veel bij brommers en scooters." Die zouden ook een chip moeten krijgen.
Het Kamerlid zegt dat het uitlezen van de chips goedkoper is dan het scannen van kentekens via een camera: het zou om 2000 euro per scanner gaan, tegen 25.000 voor een 'ouderwetse' kentekenlezer. Uiteindelijk zouden de optische lezers geheel vervangen kunnen worden, denkt het Kamerlid. Een kentekenplaat zou een paar euro duurder worden met de chip.
Onder anderen benzinepomphouders en politie-agenten zouden de chips moeten kunnen uitlezen, zodat iemand die te hard rijdt of benzine steelt geen fraude zou kunnen plegen. De overheid heeft tegenover de krant aangegeven het gebruik van chips mee te nemen in een onderzoek naar kentekenplaten die beter bestand zijn tegen diefstal. Momenteel zouden daarmee al proeven worden gedaan.
Het Kamerlid denkt niet dat de privacy wordt aangetast. "We checken nu ook al kentekens, maar we gaan dat met deze chips doen op een betere manier." De chips maken het wel eenvoudiger om weggebruikers te tracken. Dat terwijl de politie nu al veel kritiek krijgt om het minder vergaande scannen van kentekenplaten. Dat doet de politie om te controleren of weggebruikers bijvoorbeeld openstaande boetes hebben. Op afstand uitleesbare chips zouden het mogelijk maken om weggebruikers over langere afstanden te volgen.
Aptroot zegt het plan aan te kaarten bij de verantwoordelijk minister. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoekt al de mogelijkheid om chips in kentekenplaten te doen. De resultaten van het onderzoek zouden eind dit jaar bekend moeten zijn.