VVD wil op afstand afleesbare chip op kentekenplaat

Regeringspartij VVD wil dat kentekenplaten van auto's chips krijgen die op afstand kunnen worden uitgelezen. De chips moeten fraude voorkomen. Het is onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn voor privacy van automoblisten.

Volgens VVD-Kamerlid Charlie Aptroot kunnen chips op kentekenplaten voorkomen dat criminelen zichzelf als andere weggebruikers voordoen. De chips zouden onbruikbaar moeten worden zodra ze van een auto worden verwijderd, zegt de VVD'er tegenover De Telegraaf.

"De chip moet op tientallen meters afstand afleesbaar zijn", zegt Aptroot tegen Tweakers.net. "Het probleem is dat kentekenplaten makkelijk na te maken zijn. Door een unieke chip toe te voegen, lossen we een groot probleem op." Volgens Aptroot gaat het om een 'miljoenenschade' bij benzinepomphouders, die bestolen worden door automobilisten met een vals kenteken. "Het gebeurt ook veel bij brommers en scooters." Die zouden ook een chip moeten krijgen.

Het Kamerlid zegt dat het uitlezen van de chips goedkoper is dan het scannen van kentekens via een camera: het zou om 2000 euro per scanner gaan, tegen 25.000 voor een 'ouderwetse' kentekenlezer. Uiteindelijk zouden de optische lezers geheel vervangen kunnen worden, denkt het Kamerlid. Een kentekenplaat zou een paar euro duurder worden met de chip.

Onder anderen benzinepomphouders en politie-agenten zouden de chips moeten kunnen uitlezen, zodat iemand die te hard rijdt of benzine steelt geen fraude zou kunnen plegen. De overheid heeft tegenover de krant aangegeven het gebruik van chips mee te nemen in een onderzoek naar kentekenplaten die beter bestand zijn tegen diefstal. Momenteel zouden daarmee al proeven worden gedaan.

Het Kamerlid denkt niet dat de privacy wordt aangetast. "We checken nu ook al kentekens, maar we gaan dat met deze chips doen op een betere manier." De chips maken het wel eenvoudiger om weggebruikers te tracken. Dat terwijl de politie nu al veel kritiek krijgt om het minder vergaande scannen van kentekenplaten. Dat doet de politie om te controleren of weggebruikers bijvoorbeeld openstaande boetes hebben. Op afstand uitleesbare chips zouden het mogelijk maken om weggebruikers over langere afstanden te volgen.

Aptroot zegt het plan aan te kaarten bij de verantwoordelijk minister. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoekt al de mogelijkheid om chips in kentekenplaten te doen. De resultaten van het onderzoek zouden eind dit jaar bekend moeten zijn.

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-11-2011 • 08:34

289 Linkedin

Reacties (289)

289
268
166
12
0
46
Wijzig sortering
Anoniem: 415735
14 november 2011 08:56
Aptroot maakt gewoon een creatief bruggetje naar naar Electronische Voertuig Indentificatie (EVI), dat ontwikkeld is door RDW en TNO. Voor meer info zie: Van kentekenplaat naar chip.
Immers, de door Aptroot aangekaarte problemen zijn veel goedkoper en minder complex oplosbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 14 november 2011 08:57]

Aptroot maakt gewoon een creatief bruggetje naar naar Electronische Voertuig Indentificatie (EVI), dat ontwikkeld is door RDW en TNO. Voor meer info zie: Van kentekenplaat naar chip.
[...]
Aptroot als verkoper van het nieuwste snufje van RDW en TNO?
Zouden ze het zelf ook geloven, dat het niet fraudegevoelig is?
Voor een ramkraak sloop je de chip uit de auto.
En voor voor de verkoop van een gestolen auto ook: nu worden gestolen auto's omgekat om de de indentiteit aan te passen: het chassic nummer wordt overgezet.
Maar, zoals al in het filmpje wordt getoond: het gaat er gewoon om dat de overheid van alle auto's wil weten waar ze zijn. Of het nu voor een soort kilometerheffing is, of voor het in gaten houden van alle burgers om er een paar duizend criminelen uit te halen.
8 Miljoen? auto's in de gaten houden om een paar benzinedieven of zo te pakken. Gekker moet het niet worden.
En voor winkeldiefstal in bakstenen winkels worden alle 16 miljoen Nederlanders binnenkort gechipt, voor een paar winkeldieven te pakken?
Dit gaat veel te ver.

[Reactie gewijzigd door Xubby op 14 november 2011 13:02]

Je wil hier toch niet gaan zeggen dat ze er daar in Den Haag een dubbele agenda op nahouden he.....
Wat als de chip stuk gaat? Hoe weet de automobilist dat? Waar kan hij die chip laten vervangen en hoelang gaat dat duren? Is het nummer uniek per chip dan moet de nieuwe chip weer ergens geregistreerd worden lijkt mij? Wordt dat niet een enorme bureaucratische rompslomp voor de automobilist? Wie heeft er toegang tot het registratiesysteem? Zijn dat ook de garages? Wat weerhoud criminelen er dan van om een garage op te zetten die toegang hebben tot het systeem?

Wat een vragen. Wie heeft de antwoorden?
Het Kamerlid zegt dat het uitlezen van de chips goedkoper is dan het scannen van kentekens via een camera: het zou om 2000 euro per scanner gaan, tegen 25.000 voor een 'ouderwetse' kentekenlezer
IMHO is dit dan ook het enige zinnige argument, zodat de politie met een simpel scannertje boven de A1 kan controleren wie daar rijdt, en of het niet toevallig iemand is met openstaande boetes...... enig probleem is dat dit argument omwille van de privacy niet genoemd mag worden.
Dus dan krijg je dit soort redenaties: vanaf nu kan de pompstationhouder gemakkelijk scannen of de klanten niet toevallig valse kentekens hebben en dit werkt natuurlijk alleen totdat iemand weer een slimme oplossing heeft gevonden.

offtopic: legt wel de fundering voor een erg slechte grap.....
Waarom wil de VVD een chip in kentekenplaten? "dan hoeven ze niet met al die tekentjes te puzzelen"

[Reactie gewijzigd door Lothlórien op 14 november 2011 14:33]

Je kunt ook eens in andermans keuken kijken: USA - "20 on 6" maw - van te voren betalen en geen druppel extra er uit laten lopen.

Dan heb je deze issues niet. En/of overal een pin/CC automaat in.
idd. Als er idd een miljoenenschade is bij pomphouders laat die pomphouders zelf hun problemen eens oplossen ipv elk kenteken van een chip te voorzien. Je bent toch zelf verantwoordelijk om je deur op slot te doen.

- Hebben ze al getest met van te voren betalen?
- Hebben ze al getest met een slagboom/poortjes systeem?

Nu ik er verder over nadenk.. laten we iedereen een chip in hun oor stoppen en dan zijn er geen inbraken meer!
Dat doen ze zelfs soms al in Belgie :P Kwam een tijd geleden van Frankrijk, tijdje na avondeten wou ik tanken. Steek dat ding erin, ding doet niks :? Wtf? Ik naar binnen "Help, pomp doet het niet!" Pompbediende: "Waar gaat u mee betalen?" Ik: "Eh, wtf?"

:P
Anoniem: 274613
@JT14 november 2011 08:47
het is toch normaal dat je eerst moet pinnen en dan pas de slang pakt om te tanken?
dat wel, maar bij sommige tankstations moet je vooraf betalen. Dan betaal je dus voor 30 liter en dan hoop je dat het nog in de tank past.
In de USA had ik teveel betaald (huurauto, geen idee hoeveel erin ging).
Daar werd het teveel betaalde bedrag weer netjes teruggeboekt door MasterCard.

Dus lijkt me een prima systeem.
Zo werkt dat hier in principe ook. Je doet een betaling, waarbij een x bedrag (dat was ooit 75 euro, mogelijk nu meer met de stijgende prijzen) gereserveerd werd. Dan kon je tanken, het verschil wordt verrekend en het daadwerkelijke bedrag werd afgeschreven van je rekening. Om die reden kon er nog wel eens een bedrag van €75 op je rekening staan als je in 't buitenland had getankt, omdat die update niet realtime gaat en je het gelijk op je internetbankieren na ging kijken.

Als je maar een paar euro op je rekening hebt dan kan enkel dat bedrag afgeschreven worden, en dan kun je ook niet meer tanken dan dat als 't goed is.
dat wel, maar bij sommige tankstations moet je vooraf betalen. Dan betaal je dus voor 30 liter en dan hoop je dat het nog in de tank past.
Klopt, laatst had ik het ook bij een Agip tankstation in Frankrijk. Eerst contant 50 euro betalen en dan hopen dat het niet teveel is, anders weet ik niet of je de rest dan nog terug krijgt.
Hier in België is het meestal zo dat je eerst je kaart in de betaalterminal steekt en vervolgens de pomp kiest en het type brandstof. Dan tik je je PIN code in en kan je tanken aan de pomp. Je tankt dan zoveel je wil en het getankte bedrag gaat dan van je rekening af.
Ik had het over een bemand pompstation :)
Ook bij bemande tankstations. De enigste reden om nog binnen te gaan is om iets uit de shop te kopen of cash te betalen. Heb het eigenlijk nooit anders geweten hier, verbaas me er altijd over dat je in het buitenland naar binnen moet om met je kaart te betalen. De merken tankstations hebben zelfs een betaalterminal per pomp.
Dat is in NL ook het geval. De keuze voor de brandstof hoeft niet altijd gemaakt te worden.
ohja...het zijn natuurlijk alleen buitenlanders die het doen. Als jij je zo lekker in slaap kunt sussen, veel plezier. Maar het is hele grote onzin. Proletarisch winkelen/tanken is van alle tijden.
het is van alle tijden, dat ontken ik zeker niet... maar de laatste jaren loopt het gewoon de spuigaten uit...

ach ja... omdat ik even een realistische noot neerplant wordt ik ongewenst gemod.... blijkbaar is het voor velen weer een 'verweg van m'n bed show'...


Maar ooit al eens afgevraagd waarom iedereen tegewoordig bijna verplicht wordt zelf bijkomend pensioensparen te doen??? niet voor het 'voordeel' op de belastingen hoor.. gewoon omdat de pensioenen niet mee kunnen omdat de kas leeg is wegens de enorme sociale druk...

maar soit, dit artikel gaat niet over sociale lasten en geld maar wel over kentekenplaten en chips
Dat geldt alleen voor onbemande tankstations (in NL). Bij bemand tankstation tanken, loop je naar binnen, pomp 6, dat is dan xx euro, betalen, klaar.
Dat plan is in NL ook geopperd. Dus vooraf betalen en dan tanken. Maar toen gingen de pomphouders protesteren. Ze zijn bang dat ze dan minder verkopen in de shop. Je voorkomt het dus niet.

Het plan voor een chip in het kenteken bestaat overigens al, maar ze zijn nog niet in staat om die fatsoenlijk uit te lezen.
Dat plan is in NL ook geopperd. Dus vooraf betalen en dan tanken. Maar toen gingen de pomphouders protesteren. Ze zijn bang dat ze dan minder verkopen in de shop. Je voorkomt het dus niet.
Dus ze hebben er zelf voor gekozen en verdienen op deze manier blikbaar meer geld. Dus wat is het probleem precies? :')
Inderdaad, en omdat overschakelen naar een systeem van vooraf betalen weer een investering vergt die ze niet willen doen mogen wij als burger weer voor de kosten opdraaien. Dat alles voor die paar benzinediefstallen per jaar.
What's next? Intree betalen bij de supermarkt?
Anoniem: 34095
@asing14 november 2011 09:05
wat een onzin, dit systeem heeft zich toch al jarenlang bewezen, pomphouders zien beren op de weg die er niet zijn.
Ik denk dat een dergelijk Amerikaans systeem in NL niet aanslaat. In NL willen we eerst de waar en dan betalen. Niet andersom.
Als je het invoert heeft de klant niet veel keus. Kwestie van wennen, niet zeuren. Ik kan er niet van wakker liggen in ieder geval. Het is net als pinnen, het nieuwe pinnen, internetbankieren. Het is nieuw, het is anders, maar als het werkt, werkt het en went iedereen eraan op den duur.

Voorbeelden waarbij de overheid wél faalt met haar ICT beleid zijn de OV- chipkaart en het elektronisch patiëntendossier. Maar dat komt meer omdat de overheid digibeet is dan dat het systeem op zich niet werkt...
Dan rij ik wel een blokje om naar een onbemande pomp. Ik heb een hekel aan wachten in zo'n 'tankshop'. Dat doet me denken aan iets wat me lang geleden is overkomen. Auto volgegooid bij een van de grotere tankstations in NL. Ik kon bij de enorme tankshop net naar binnen schuifelen want de rij stond nog net niet buiten. En maar 1 kassa open. Sh*t! Na een paar seconden wordt er vanachter de kassa geroepen 'wie heeft er getankt bij pomp nummer 20?' Ik dus... Oh oh wat nu weer... :? Bleek dat een dame niet wist bij welke pomp ze getankt had en ze hadden het bedrag al aangeslagen in de kassa. Ze had wel in de gaten dat ze geen diesel had getankt. Of ik meteen even wilde betalen :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295700 op 14 november 2011 14:37]

Dat zal wel meevallen. Zoals al eerder gezegd, bij onbemande pompstations is het niet anders. En daar is het meestal ook nog eens goedkoper!
ze zijn veel verder dan wij denken, het doel voor deze chip is heus niet tegen het niet betalen aan de pomp, het wordt gewoon nog eenvoudiger de auto te volgen. uitleeskastjes langs de weg etc. laat je gedachten maar gaan.
Nee, het is hier in NL niet normaal, wat niet wegneemt dat dat wel de oplossing is ipv weer zoveel miljoenen de bodemloze kabinetsput in te gooien....

Me dunkt dat er weer een paar ICT managers/ICT-politieke-vriendjes weer wat omzet nodig hebbeb...

[Reactie gewijzigd door ioor op 14 november 2011 09:00]

Ik heb in de states geleerd dat als je van tevoren moest betalen, je maar beter kunt maken dat je snel weer in je auto zit, anders issie weg... Of heb je ineens een passagier met .357 overtuigingskracht op de achterbank.

Zo'n vooraf betalen pomp was meestal een teken dat je in een minder plezante wijk was aangeland.
Onzin, ik moest in Oregon en Californie overal vooraf betalen. Misschien was dat in de staat waar jij zat zo, maar zeker niet in de hele VS.
Het kan niet gekker worden daar gaat mijn privacy.

Chip op kentekenplaat, EPD, camera's op straat, OV chipkaart Paspoort chip.

[Reactie gewijzigd door Achmed1 op 14 november 2011 08:40]

Over 10 jaar gaat het als volgt:

Je rijdt weg na - onbewust - vergeten te zijn te betalen bij een tankstation omdat je je vliegtuig moet halen.

Kenteken is geregistreerd bij het wegrijden, er zit ondertussen een GPS in je auto vanwege de kilometerheffing, dus de politie weet precies waar je bent en is al onderweg.

Je wilt door de douane om je vliegtuig te halen, maar dat lukt niet omdat je paspoort al direct is geblokkeerd, de politie heeft ondertussen je auto ook al achterhaald vanwege de GPS chip icm camera's.

De enige geruststelling is dat de overheid totaal niet met ICT overweg kan en dergelijke systemen dus niet zal integreren, maar het is zeker geen ondenkbaar scenario.
Straks is je auto gejat en als je snel genoeg bent met aangifte dan staat voor je auto automatisch elk stoplicht op rood, blijft elke slagboom dicht en sluit de grenspost automatisch als hij eraan komt rijden. Je kan ook goede dingen bedenken qua integratie.
Biedt ook kansen voor erg leuke practical jokes. Gna gna gna. En dat is nog de gunstige variant.

Voor criminelen: Geef het kenteken van het geldtransport voor je op. Muts op, en bij het volgende stoplicht kassa.
"Je rijdt weg na - onbewust - vergeten te zijn te betalen bij een tankstation omdat je je vliegtuig moet halen."

Ja en die pomphouder denk dan "oh die zal zijn vliegtuig moeten halen, laat maar gaan, komt later wel...." |:(
Laatst op tv was een of andere pipo aan het woord van een incassobureau dat blijkbaar de meeste tankstations als klant heeft, die gaf zelf al aan dat de meeste claims naar mensen gaan met kentekens die gewoon kloppen, die er inderdaad met hun hoofd niet bij waren en die gewoon meteen alsnog betalen. Echt kwade opzet is er maar in een klein deel van de gevallen.
Er zijn vaker mensen die "vergeten" te betalen bij winkels. Lijkt me logisch dat je daarvoor wordt opgepakt/aangesproken.
Ja, je wordt hier inderdaad niet vrolijker van. Kwestie van tijd totdat die scanners goedkoper worden en ze bijv langs alle snelwegen bij de afritten scanners neerzetten, kunnen ze mooi tracken waar je naartoe gaat. Guilty until proven innocent.
En jij denk dat ze met alle bestaande video camera's langs de weg jouw niet kunnen tracken? In Rotterdam hangen overal 'veiligheids' camera's.

Een camera kan met OCR software net zo gemakkelijk een kenteken scannen als een soort van RFID chip scanner dat zou kunnen.. Op de ring van Rotterdam (A20) hangen al camera's welke controleren of jij over langere afstand gemiddeld 80km/u rijd (traject controle)..

Maar je hebt nog steeds 'analoge' kentekenplaten nodig voor getuigen van laten we zeggen een bankoverval, ontvoering of doorrijden na aanrijding. Het wordt voor de politie anders voorkomt lastig om de bestuurder te achterhalen als jij en ik het kenteken niet kunnen lezen. En ik zie niet hoe een chip daar verandering in gaat brengen..
Het bestaande concept van het kenteken herkennen is gebaseerd op een zichtbaar kenteken. Met deze nieuwe chip willen ze een kenteken van tientallen meters afstand kunnen uitlezen. Dat is zeer zeker een grotere privacy issue dan je denkt. Je auto kan dus gevolgd worden op plaatsen waarvan jij denkt dat het onmogelijk is. Bijvoorbeeld in je eigen garagebox. Je kan ook makkelijk onopvallend gevolgd worden doordat een eventuele volgauto alleen het signaal van je chip maar hoeft te volgen en geen zicht meer hoeft te hebben op de auto. Ook makkelijk voor autodieven. Als ze het kenteken weten hoeven ze alleen de straat maar door te lopen om te zien in welke garage de auto zich bevind zonder eerst in te hoeven breken.

Ik snap het idee van de chip ook niet. De chip moet onbruikbaar worden als deze van de legitieme auto wordt verwijderd. Maar wat is het nut dan nog van de chip? Je kan hem dus niet meer uitlezen als hij gestolen is. Ga je dan ieder voertuig met een defecte chip bekeuren? Of staande houden met getrokken wapen omdat hij mogelijk gestolen is?
En als de chip wel werkt, hoe controleer je dan of het kenteken wel echt op de juiste auto is bevestigd? Stop je dan in iedere auto ook een chip die je op afstand uitleest? En welke gegevens zet je op de chip? Om diefstal te voorkomen zou het bijvoorbeeld handig zijn om zoveel mogelijk kenmerken van de auto op te slaan. Maar dit maakt het weer veel gevoeliger voor de privacy. Zeker als ze gegevens van de eigenaar willen gaan opslaan.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 14 november 2011 09:52]

Vergeet ook niet dat je met zo'n aflees-apparaat ook gelijk de chips van de paspoorten van de mensen kan aflezen, dus je weet niet alleen welke auto daar rijdt, maar ook wie er in zitten, dus die kan je ook tegelijk volgen. Iedereen is immers verplicht een volg-chip bij zich te dragen tegenwoordig. Dus zo'n kenteken-chip is veel meer dan alleen voor de auto.
Iedereen is immers verplicht een volg-chip bij zich te dragen tegenwoordig.
Niet helemaal. Er is geen enkele verplichting om een identiteitsbewijs bij je te hebben. Wel is er een toonplicht, die inhoudt dat je een identiteitsbewijs moet kunnen tonen als een bevoegde opsporingsambtenaar (agent o.i.d.) daarom vraagt, en daar moet dat ook nog eens goede reden voor zijn.

Daarnaast mag je je identiteitsbewijs best in een afgeschermd doosje stoppen om "lekken" van je identiteit te voorkomen. Je kunt je identiteitsbewijs dan nog altijd tonen.
1 laagje alu folie in je portemonnee doet al wonderen :D.
Als je het mooi wilt doen stop je hem in de voering.
Anoniem: 114278
@macnerd14 november 2011 23:55
In de auto is een rijbewijs een legitiem identificatiemiddel en die hebben ( nog) geen chip)
Effectief is het wel een draag plicht, je moet namelijk op de eerste vordering tonen. Als je zegt, hij ligt thuis, dan voldoe je daar niet aan en voila 50 eurotjes.....

En een reden, ach die vinden ze wel....
De oplossing van controle is vrij simpel.
Een centrale database waar alle geldige kentekens zijn opgeslagen en opvraagbaar zijn voor pompstations (en diverse instanties).

Zolang het op query basis toegankelijk is is nog niet veel aan de hand (als je alleen geldig / ongeldig als antwoord krijgt).

Jammergenoeg is het wel weer een interessante database om te kraken zeker omdat er vast wel meer info in opgeslagen zal worden ;(
En toen kwam er een buitenlander bij de pomp die niet kan tanken omdat hij niet in jou landelijke database staat. Wel eens gezien hoeveel buitenlandse platen er in NL rond rijden? Of Hollanders in den vreemde? Slecht plan, niet doen, gewoon bij de pomp vooraf betalen en dan is alles in orde.
Die halen gewoon voor 7,50 een anonieme chip uit de automaat en moeten er dan geld op zetten om te mogen tanken. Dat kan met het OV, dan kan het bij tankstations ook.

Nee, las laatst ergens een verhaal van hoeveel schade er werkelijk veroorzaakt wordt door benzinedieven, en toen kwam eruit dat het gemiddeld per pomphouder gezien een non-issue is. Wel grappig overigens: als het een juwelier is die voor de zoveelste keer beroofd wordt kunnen ze niks doen, is het de zoveelste pomphouder die een tank brandstof moet missen, dan vliegen ze er als idioten achteraan en moet er ineens een chip in de kentekenplaat komen.

Edit: even wat cijfers: het zou gaan om 20.000 tot 30.000 gevallen van brandstofdiefstal per jaar. Benzine jatten met een vrachtwagen is vrij kansloos, dus we gaan even uit van automobilisten. 30.000*75 euro voor een tankje komt neer op 2.25 miljoen euro brandstofdiefstal per jaar. Verdeel dat over het aantal pomphouders langs de weg en je komt op een getal dat lager ligt dan een gemiddelde winkeldiefstal.

[Reactie gewijzigd door _JGC_ op 14 november 2011 15:31]

De oplossing van controle is vrij simpel.
Een centrale database waar alle geldige kentekens zijn opgeslagen en opvraagbaar zijn voor pompstations (en diverse instanties).

Zolang het op query basis toegankelijk is is nog niet veel aan de hand (als je alleen geldig / ongeldig als antwoord krijgt).

Jammergenoeg is het wel weer een interessante database om te kraken zeker omdat er vast wel meer info in opgeslagen zal worden ;(
Die database heb je nu ook al. Gewoon ff surfen naar https://ovi.rdw.nl/ en kijkt U eens, alle voertuiggegevens bij elkaar.
Op zich draag je zelf eigenlijk de oplossing aan :-)

Gegevens op de chip: Deze kentekenplaat hoort bij een <kleur> (kleur staat ook op het kentekenbewijs van auto's) <merk> <type> uit <jaar>. En eventueel nog wat andere dingen die je rechtsreeks kunt zien. Aantal deuren of zo.

Niks wat de privacy schendt, je gooit niet een hoop prive data op straat en alles wat je uitleest kan je ook zo zien. Blijft het natuurlijk niet helpen tegen tanken zonder betalen, of de pompbediende moet eerst controleren of de kentekenplaat bij de auto past voor ie de pomp vrij geeft.
of de pompbediende moet eerst controleren of de kentekenplaat bij de auto past voor ie de pomp vrij geeft.
En of de bestuurder de eigenaar is. De auto kan best gestolen zijn.
Anoniem: 114278
@EelcoG14 november 2011 23:30
en wat maakt die chip dan duidelijk omtrent de dief die de chip voert: niets!

Of je moet ook een chip in zijn / haar hoofd /rechterhand zetten en die uitlezen: ook wel bekend als het nummer van het beest

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 14 november 2011 23:54]

Aanvulling op jou verhaal: Het is ook nogal een grote aanname om te denken dat die chips niet nagemaakt/vervalst kunnen worden. Je hoeft ook niet de chip na te maken, alleen maar het signaal dat uitgezonden wordt.

Op het moment dat iemand een keer aantoont een willekeurig kenteken uit te kunnen zenden wordt dit:
Het Kamerlid zegt dat het uitlezen van de chips goedkoper is dan het scannen van kentekens via een camera: het zou om 2000 euro per scanner gaan, tegen 25.000 voor een 'ouderwetse' kentekenlezer. Uiteindelijk zouden de optische lezers geheel vervangen kunnen worden, denkt het Kamerlid. Een kentekenplaat zou een paar euro duurder worden met de chip.
een drogreden.
Identificatie op chip alleen zal door iedereen betwist kunnen worden met het argument dat het vervalst kan zijn. Het hele systeem heeft dan geen enkel meerwaarde meer t.o.v. gewone nummerplaten.
Ik zeg niet dat ze het nu niet kunnen. Ze kunnen het zeker wel. Maar ik denk dat het ze met een chip wel érg gemakkelijk wordt gemaakt en het daardoor veel aantrekkelijker voor ze is. En het dus ook sneller gedaan zal worden.
het is de bedoeling dat als je het kenteken van een auto af sloopt de chip niet meer werkt.
hier door "zien" ze dus dat je geen geldige kenteken op je auto heb.

de Britse kentekens breken gewoon in stukken als je die er af wil slopen. dat lijk me een goedkopere oplossing. die camera's hangen er toch al en de nieuwe techniek word steeds goedkoper.
Degenen die jouw informatie er uit kunnen halen, kunnen diezelfde informatie toch al opvragen aan de hand van je kentekenplaat. Het gaat hier om de link auto<->kentekenplaat vast te leggen zodat gejatte platen niet meer kunnen werken.
Inderdaad, daarom is het gevaar op schending van privacy niet groter dan deze nu al is. Het enige wat met de chip mogelijk wordt is dat er met meer zekerheid dan in de huidige situatie kan worden vastgesteld dat de link auto <-> kentekenplaat klopt.

De kreet 'daar gaat mijn privacy' is in deze dus onzin en niet van toepassing :)

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 14 november 2011 08:54]

Dat kun je wel zo stellig zeggen maar ik denk dat dat alleen in het ideale geval op gaat.

Wie zegt er namelijk dat je de auto's niet kan tracken adhv van de chips? Deze chips zouden tenslotte op tientallen meters uit te lezen moeten zijn. Op die manier kan je dus ergens een kastje naast de weg leggen die bijhoudt waar alle auto's zijn geweest. Als nu iemand je kenteken in de gaten wil houden heeft hij (zoals ze zelf ook al toegeven) meer apparatuur voor nodig. Dat maakt het voor de kwaadwillende dus ook lastiger.

Alle manieren waarbij je onzichtbaar kan controleren wie waar langs komt of is zijn slecht voor je privacy. Is het niet linksom dan is het wel rechtsom.

Wat ook nog zou kunnen gebeuren is dat als iedereen dit straks (bij wet verplicht) in zijn nummerbord heeft kan het rekening rijden ook weer makkelijk ingevoerd worden. Want he, iedereen heeft toch al een systeem om gevolgd te worden dus het is dan een koud kunstje om er een database + factuursysteem achter te hangen.

En om dan nog maar niet te spreken over hoe gemakkelijk zoiets waarschijnlijk ook te kopiëren valt met een eigen zendertje in je auto. De meeste mensen zijn zo digibeet, die geloven meteen de scanner als die zegt Ok zonder hun eigen ogen te (kunnen) gebruiken.
in reactie op jouw "van tientallen meters uit te lezen..." iedereen die zijn rijbewijs gehaald heeft weet dat het eerste wat de examinator je vraagt wanneer je op de parkeerplaats naar de auto loopt, is " Die auto daar (op zo'n 25 meter afstand), zou je voor mij het kenteken even kunnen oplezen?"
Kentekens, met of zonder chip zijn primair en uitsluitend bedoelt om van afstand uit of afgelezen te worden.
Niks nieuws onder de zon.
wel degelijks iets nieuws. het is volgens het kabinet nu financieel niet mogelijk om de apparaten om een kenteken optisch te volgen overal neer te zetten. De chip variant maakt dit goedkoper en dan is het wel mogelijk. gelukkig is er geen wet die zegt dat ik mijn kentekenplaat niet van de auto mag schroeven om schoon te maken en zal dan de chip niet meer werken, dus als dit word ingevoerd ga ik dat zeker doen. het gaat de overheid niets aan waar ik ben geweest met mijn auto. kilometerrijden doen ze maar aan de hand van de kilometerteller. En voor pomphouders zijn er zat andere oplossingen.
Trouwens wie denk je dat de chip kenteken plaat mag gaan betalen als ineens alle auto's er een moeten hebben???

[Reactie gewijzigd door abot13 op 14 november 2011 09:51]

Als de benzine daardoor weer goedkoper wordt/blijft en de diefstal van kentekenplaten minder; dan heb ik er de extra kosten wel voor over...
Het is me nooit overkomen, maar het lijkt me nogal irritant als je steeds bekeuring krijgt omdat iemand ooit je kentekenplaten heeft vervalst/gejat..

Ik snap overigens niet waarom de chip niet gewoon ergens in de auto wordt verstopt.
Er lopen vast wel idioten rond dit het wel de moeite waard vinden om je complete bumper te demonteren voor het kenteken.

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 14 november 2011 10:08]

Dat is vaak een smoesje van mensen die hun kentekenplaat zijn verloren of net een aanhanger hebben gekocht en dus eventjes hun achterkenteken plaat op de aanhanger zetten. 90% is echt niet gestolen, want wat moet je ermee (vervalsing is wat anders).

Maar ik zie ook dat in dit draadje het Google fanboy gedrag al is gebeurt... iedereen met bezwaren word geminned... want hoe durf je bang te zijn voor je privacy!
Heb je ook maar enige reden of bewijs om aan te nemen dat 90% van de meldingen vals is?
En waarom iemand een echte kentekenplaat zou stelen?
1. Je kunt niet zomaar meer neppers laten bijmaken in de winkel tegenwoordig.
2. Met een vervalsing loop je het risico dat je gepakt wordt omdat het misschien niet 100% gelijk is.
3. Hoeveel makkelijker wil je het hebben dan met een schroevendraaier even een kentekenplaat los te klikken?
4. Een echt kentekennummer van een auto van hetzelfde model/kleur zal geen argwaan wekken bij controles.

Daarnaast over het privacyverhaal: Je bent al identificeer- en traceerbaar in het verkeer. Daarvoor heb je je kentekenplaten..

En wat je zegt over fanboy gedrag en minnen: Tsja; blijkbaar zijn mensen die jouw mening delen in de minderheid.. Accepteer het toch gewoon, het is een redelijk democratisch beoordelingssysteem

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 14 november 2011 11:11]

De benzine daardoor goedkoper wordt, dat geloof je zelf toch zeker niet?
Sterker nog, waarschijnlijk verzinnen ze wel een of andere tax, als blijkt dat het goedkoper kan. Voorlopig wordt het nog investeren tot iedere auto zo'n chip heeft en de overheid voldoende apparatuur heeft om het uit te kunnen lezen. Kortom, dat mag de burger voorlopig betalen, dus geloof alsjeblieft niet dat dit kosten positief zal beinvloeden.

Dit is gewoon het zoveelste onzinnige ict-plan van onze overheid. Het is gewoon een stap naar rekening rijden. Dat dit gedaan wordt vanwege brandstof diefstal, is onzin. Daar zijn tal van andere maatregelen voor zoals onze buurlanden ook gewoon succesvol toepassen, waarmee brandstofdiefstal zo goed als onmogelijk wordt.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 14 november 2011 11:23]

brandstog wordt daar niet goedkoper door, kun je wel vergeten.
dan moet je er wel voor of achter staan, van opzij kan je hem niet oplezen ;)
Anoniem: 26447
@felixk14 november 2011 13:29
Ik zie jou nog niet midden op de snelweg staan waar iedereen met 120 KM /uur rijd :) Ik beloof je dat je een hoop spalken en saridon nodig heb (in het allergunstigste geval) als je vanaf 25 meter je kentekenplaat moet kunnen lezen zoals bij de wet voorgeschreven :)
Jaja, en jij gelooft ook nog steeds in de paashaas, sinterklaas en de kerstman...
Enig idee wie dat kenteken in die chip gaat proppen?
Ennueh.... Enig idee hoelang het gaat duren dat ook dit systeem gekraakt is / waardeloos is geworden?
Laat ze eerst eens nadenken alvorens met een schot hagel een duif op 300 meter hoogte uit de lucht proberen te schieten.
En wat gaat er gebeuren als die chip defect is? Dan mag de automobilist zeker weer nieuwe kentekenplaten aanvragen omdat je anders "frauduleus" bezig kan zijn...
Jaja... en wie betaald de kosten?
De notoire benzinedief laat zich ook daar niet mee tegenhouden... met of zonder chip.
Desnoods zetten ze er buitenlands kentekenplaten op.
* ]Byte[ ziet het geautomatiseerde zwartboek met kentekens al komen - If hit then ALARM, slagbomen dicht, politie bellen... Hele tankstation op stelten door boze automobilisten die niet weg kunnen die er niets mee te maken hebben...

[Reactie gewijzigd door ]Byte[ op 14 november 2011 09:20]

Er is toch wel een groot verschil. Camera's kunnen dat allemaal bijhouden, maar doen ze dat ook? Zitten daar computers achter die werkelijk alles opslaan? Want dat is nu natuurlijk heel makkelijk. Dan kunnen ze gewoon simpel een dossier voor ieder kentaken bijhouden, dan weten ze binnen de kortste keren waar iedereen naar toe gaat.

Verder vind ik het prachtig hoe deze liberale partij steeds meer door de strot van de burgers probeerd te forceren om de overheid meer en meer te geven.
Dit is wel erg kort door de bocht. Ze hebben nu al scanners die elke auto (het kenteken) scannen. Maar die worden mondjesmaat toegepast, en zijn dus wel erg privacygevoelig. Deze scanners worden weinig toegepast omdat ze én erg duur zijn én niet betrouwbaar zijn. Met een chip wordt het veel makkelijker kentekens te scannen. Het privacygevoelige scannen van kentekens kan dus op veel grotere schaal worden toegepast. De toepassing zoals hij nu voorgesteld wordt is leuk, maar de techniek leent zich ook voor anderen toepassingen. Zoals het continu scannen van auto's, de gegevens opslaan in databases, snelheidcontroles etc.. Een chip in ons hoofd gaat iedereen te ver, maar een chip op je auto (omdat hij de link tussen voertuig en kentekenplaat toevallig kan vastleggen) is geen probleem. Bijna iedereen rijdt auto, dus doortrekkend heeft iedereen ineens een chip in zijn hoofd als men in de auto zit. Nu nog een chip (lees: toepassing) bedenken die dichter op de 'huid' geplaatst kan worden :)
En hoe gevoelig is zo'n chip dan?

1 flinke tik met een schroevendraaier of iemand die slecht kan inparkeren en net je nummerplaat een duwtje geeft en kapot zeker.
En dan rij je zeker ineens ook met een ongeldig kenteken want defecte chip.
Het grote probleem van de huidige maatschappij.
Het tolerantie- en pamperbeleid van de overheid werkt criminaliteit in de hand.
Het gebrek aan ruggengraat en de nodige nuchtere wijsheid bij de huidige politici tegen criminaliteit leiden tot maatregelen waarbij het volk voortdurend hun verworven vrijheden moet inleveren. Hoewel ik me soms afvraag of dit juist niet de bedoeling is van dit soort beleid. Nu is het de kentekenplaat maar nog even en we lopen allemaal rond met een chip zoals het vee van de boer zodat de overheid precies weet waar we zijn en wat we doen onder het mom van om nog ‘vrij’ te kunnen leven moeten we onze privacy en vrijheid opgeven? Maar werkelijk aan wie dan?
Uiteindelijk krijgt de bevolking de overheid die ze verdient. Zolang erop gestemd wordt kunnen ze hun gang gaan.
Anoniem: 175436
14 november 2011 08:38
Wat een uitstekend idee!

De kans dat een dergelijke chip gehackt, aangepast en/of gedupliceerd kan worden is natuurlijk nihil. Ben blij dat Aptroot met een systeem komt waar we in de toekomst blind op kunnen gaan vertrouwen. Chips liegen tenslotte niet.

edit:
[/sarcasme]

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 175436 op 14 november 2011 09:05]

In dat geval mogen alle politici ook wel een enkelbandje om hebben. Dan zijn ze zeker te vinden voor de burgers mochten die nog interessante vragen hebben. :Y)
Sorry, maar je begrijpt er duidelijk niets van.

Met deze chip die in de kentekenplaat zit, kan met meer zekerheid dan in de huidige situatie worden vastgesteld dat de link Auto <-> Kentekenplaat klopt. Hoe dan? Nou, doordat de chip zó bevestigd is dat bij het demonteren van het kenteken de chip niet meer bruikbaar is. In de praktijk komt dit er op neer dat als de chip niet uit te lezen is de link tussen auto en kentekenplaat mogelijk niet meer klopt en de tankhouder dus op zijn hoede moet zijn.

Daarnaast is het kenteken is ook op afstand leesbaar zonder deze chip, namelijk door het kenteken in de database te checken vd RDW*. ;) De privacy wordt dus -als ik het goed begrijp- niet aangetast.

Conclusie: het enige doel van deze chip is de link tussen het kenteken en de auto checken op validiteit.

*er zijn geen NAW-gegevens nodig om de link auto <-> kenteken te checken, dus het is imo veilig om aan te nemen dat deze gegevens dus niet uit te lezen zijn

edit 1: verduidelijking en typo's

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 14 november 2011 09:11]

Dat is een heel erg mooi streven maar, geloof je dat nu echt zelf?

Laten we eerlijk wezen de overheid is doodsbang voor anders denkende en wil als het even kan alles en iedereen over al en altijd in de gaten kunnen houden. Binnen een dag of wat na dat deze optie is ingevoerd kun je dus ook snelheidscontroles uitvoeren door deze chip op verschillende punten uit te lezen en dan simpel weg de gereden afstand en en de tijd tussen de meet punten te gebruiken om uit te vogelen of er te hard is gereden...
Een volgende stap is om en dat gaat in een beweging door rekening rijden hier mee weer op de kaart te zetten immers de meet apparatuur heb je al op alle op en afritten staan want wel zo handig om overal en altijd snelheidscontroles uit te voeren, en dus is rekening rijden echt nog lang niet van de baan.
Daar naast is het een erg goed apparaat voor de overheid om bij te houden wie waar was en wanneer immers je meet het toch allemaal al en het is alleen maar om verdachte bewegingen te ontdekken en terroristen te stoppen voor ze toe kunnen slaan etc...

Dit is een heel erg slecht idee net zo als de OV chipkaart een heel erg slecht idee was en het elektronisch patiënten dossier gedoemd was om te falen. Dit project gaat vele honderden miljoenen kosten, maakt het voor buitenlandse kentekens nog heel erg veel makkelijker om in Nederland de wet te ontlopen en zal echt totaal niets doen om criminelen in de weg te zitten maar alleen maar om de brave burger nog beter in de gaten te houden en nog meer van de bewegingsvrijheid in te perken.

Dit is overduidelijk een reactie op het probleem van benzine diefstal met behulp van gestolen kenteken platen maar er is een veel betere oplossing hier voor. Een pomp die alleen werkt op het moment dat je je bankpas of CC kaart er insteekt en de pomp instaat is om online te checken bij de bank of er voldoende saldo is voor elke volgende 10 liter... Nooit meer een diefstal en nooit meer gezeur met gestolen platen en een platte pet die zich achter de oren krabt na zich uit de dienstwagen gehesen te hebben om vervolgens de pomphouder te vertellen dat het om gestolen platen ging en daar mee te kous af is.
De overheid hoeft hier helemaal niets aan te doen het is een zaak van een bedrijfstak die simpel weg niet met haar tijd mee gaat, huilen om de kosten door de pomphouder mag natuurlijk en ik weet zeker dat met de miljoen miljard die de overheid anders aan deze faal zou uitgeven dat alle pomphouders instaat zullen zijn om hun pompen aan te laten passen.

De overheid moet eindelijk eens stoppen met populistische problemen aan te willen pakken met technieken die ze zelf niet begrijpt het kost de burger veel te veel geld het gaat over het algemeen ten kosten van vele vrijheden en lost het originele probleem uiteindelijk niet op. Want laten we eerlijk wezen hoe moeilijk zal het zijn voor een boefje om een chip te maken die precies de zelfde signalen uitstuurt als de juiste chip? Het uitlezen van zo'n chip gebeurt met radio golven en alles wat je doet is deze zelfde golven na bootsen omdat je deze chip op een grote afstand wilt kunnen lezen en ook nog eens bij een flinke verplaatsings snelheid als het even kan kun je heel erg moeilijk een geavanceerde handshake en encryptie toe passen om dit alles even snel uit te lezen.
Daar naast hoe moeilijk zal het zijn om een kentekenplaat met chip en al van de bumper af te rukken? Het gaat niet meer dan een paar dagen duren voor het boeven gilde dat kleine probleempje heeft opgelost. Al is het alleen maar omdat het ze nog onschendbaarder maakt dan ooit te voren want welke platte pet zal nog de moeite nemen een kenteken plaat te lezen en te onthouden als ze het ding ook met een scanner uit kunnen lezen?
Nou, doordat de chip zó bevestigd is dat bij het demonteren van het kenteken de chip niet meer bruikbaar is.
Dat lijkt me toch niet. Als ik dit moest implementeren gaf ik gewoon elke geproduceerde kentekenplaat een unieke ID. Als de plaat wordt gestolen zet je een kruisje in de database. Chip werkt nog gewoon, alleen is hij niet meet gekoppeld aan een geldig kenteken.
Met deze chip die in de kentekenplaat zit
Chip zit niet in de kentekenplaat, maar op diverse plaatsen in de auto. Zie het filmpje op de pagina waar "hieper" in zijn reactie naar linkt.
Ik ben het wel met hem eens.. ook voor hun eigen veiligheid :). Want stel Geert Wilders word ontvoert, dan moeten we toch weten waar hij is! Dus nee een nooit te verwijderen onderhuidse chip die alleen kan worden "verteerd" door het lichaam als een bepaald stofje word ingespoten op de chipplek. Net als bij dieren eigenlijk ;). En dat stofje krijgen ze alleen na hun politieke carrière.

Want ja.. veiligheid gaat nu eenmaal boven alles ;).
Als de chip echt alleen gelinked zou zijn aan de kentekenplaat én kentekenplaten niet meer uitgelezen worden, dan is er niet zo heel veel aan de hand. Maar als elke chip uniek is, dit van afstand te bepalen is dan weten ze direct wie je bent met die chip. Ook kunnen ze het kenteken alsnog uitlezen en hebben ze ook je gegevens.
Het kan best zo zijn dat het officiële doel van de chip is om de link kenteken--auto te checken. Maar je ontkomt er niet aan dat het "bijverschijnsel" is dat je dus via de chip weet met welke auto je te maken hebt. En het bijverschijnsel is dan dus veel erger dan de kwaal!

Het is precies zoals met zoveel "veiligheids" maatregelen. Een klein stukje veiligheid erbij, tegen de prijs van enorm veel risico's.

Als men auto's traceerbaar wil maken, moeten ze dat gewoon klip en klaar zeggen. En niet via zo'n idiote omweg. Want je weet nu al wat er gebeurt: de chip wordt ingevoerd "om de echtheid van het kenteken te checken". En over een paar jaar zegt de politie "hee alle auto's hebben een chip, die kunnen we dan mooi voor opsporing gebruiken".

Het ergste vind ik nog, dat dit soort privacy-schendende maatregelen tegen de échte criminaliteit toch niet helpt. Stel dat iemand een ramkraak gaat doen, of een overval. En die heeft dan een vluchtauto nodig. Dan sloopt die toch gewoon vlak daarvoor de complete bumpers eraf? Weg chip. Weg traceerbaarheid. Maar dat maakt toch niet uit, de auto wordt een half uur gebruikt en dan in de fik gestoken.

Dit soort maatregelen betekent beperking van de vrijheid van gewone mensen, en doet maar bar weinig aan de aanpak van echte criminelen.
Dan gaan de benzine dieven toch lekker met garage platen rijden? Of buitenlandse kentekens?

Vind het allemaal maar raar dat 8(?) miljoen automobilisten het dupe worden van het probleem van een paar pomphouders langs de snelweg.

Dan moeten ze maar beveiliging of iets dergelijks gaan inhuren net zoals iedere andere winkel in Nederland. De V&D wil toch ook geen enkelbandjes voor iedereen om zo winkeldiefstal te gaan voorkomen.
Breng ze niet op een idee, want dan word iedereen gechipt.
Nee, de chip is op tientallen meters uit te lezen, door visuele barrieres heen. (Gegeven apparatuur die sterk genoeg is.) Daar zit het gevaar voor de privacy.

Het simpele geval van iets dat stuk gaat op het moment dat je het verwijderd zou je ook met een watermerk of iets dergelijks moeten kunnen oplossen.
@JanvdVeer
Sarcasme kerel.

Deze oplossing is niets anders dan een opmaat voor rekening rijden en het verder automatiseren van boetes tav snelheidsovertredingen. Dat RDV dan makkelijker kan checken of voertuigen al dan niet gestolen zijn is dan mooi meegenomen maar zeker niet het hoofd motief.

Er zijn legio oplossingen voor dit probleem maar de pomphouders doen moeilijk omdat ze de mensen zo nodig in hun winkel willen hebben. Dan kunnen ze net zo goed die mensen verplichten naar binnen te gaan om de pomp te laten ontgrendelen en het personeel het rijbewijs te laten zien dat evt gescanned kan worden. Dan kan je die scan combineren met camerabeelden van de persoon en heb je iedereen binnen gehad. De rest wordt alles aan het eind van de dag weer gewist.
Wel lastig voor de goedwillende mensen maar een stuk minder draconisch en kost stukken minder.
Als je een chip zo kan bevestigen, waarom bevestig je dan niet gewoon de kentekenplaat _zelf_ niet zo'n manier dat hij stuk gaat als je hem eraf probeert te slopen? :?
Dat systeem bestaat al - het heel secondelijm met een plastic plaat. Zoals in Engeland nu al gebruikt wordt. Maar onze overheid blinkt uit in het opnieuw uitvinden van het wiel, het is alleen jammer dat de wielen die de Nederlandse overheid dan uitvindt doorgaans driehoekig zijn.
Zo'n halsband die honden soms krijg als ze te veel blaffen lijkt mij leuker. Iedere keer als ze weer onzin uitkramen (vaak dus) dan gewoon even een schokje... }>
Ik ga er vanuit dat dit sarcastisch is.

Een chip die door 8 miljoen auto's gebruikt wordt is wel erg interessant om te hacken.
Wat een uitstekend idee!
De kans dat een dergelijke chip gehackt, aangepast en/of gedupliceerd kan worden is natuurlijk nihil.
Dan zal na invoering ook wel het autorijden worden gepromoot, t.o.v het ov

Chip in beide nummerplaten en in de auto zelf, dan kan je sneller identificeren wiens auto in een kettingbotsing verfrommeld is geraakt. Automatisch een sms-je naar het donorbestand en naar de nabestaanden. Scheelt een hoop werk.
ICT en de overheid.. Misschien dat het na de afgelopen 100 keer deze keer wel lukt?
Waarom moet het weer met een chip? Op nu.nl stond een simpele oplossing: de kentekenplaat domweg vastplakken. Dan krijg je 'm niet onbeschadigd los.
Precies, de engelse methode. Die gebruiken een sticker die - wanneer je hem loshaalt - helemaal verscheurt. Prima toch?
We hebben hier in NL vaak de neiging om een simpel probleem moeilijk op te willen lossen. Denk aan de OV chipkaart (waarom heb je hier een chip nodig? Had makkelijk met papier gekund), rekeningrijden (zet de km-accijns gewoon op de benzine, dan betaald iedereen evenveel (ook de toeristen) en zuinige auto's worden per definitie gecompenseerd) en nu dit weer. Je lost er misschien een tiental benzinediefstallen mee op (vooraf betalen is geen optie?), maar verder heb je als eerlijke rijder alleen maar last als je chip een keer kapot gaat (understatement, die dingen sneuvelen wel sneller). En het mooie is (want dat was bij het rekeningrijden ook het geval): IK ben vervolgens aansprakelijk als mijn chip niet werkt.
Moraal van het verhaal: dit gaat niet werken, want een chip is geen garantie dat het fraude-proof wordt. Kijk maar naar de chips in print cardridges, de OV-Chipkaar, pasjes in het onderwijs enz welke allemaal gekraakt of anderszins nagemaakt zijn. Als er geld mee te verdienen is, dan wordt het gekraakt.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 14 november 2011 11:33]

Snap ook niet dat onze overheid niet naar andere overheden kijkt en best overneemt van hun besluiten, dan hoeven ze daar niet meer zoveel onnodige tijd en geld aan te verspillen en kunnen ze zich druk maken en belangrijke zaken. Lijkt wel of veel ministers er zitten voor hun eigen en perse hun prestige project erdoor willen drukken, en moet steeds ambitieuzer worden, simpele oplossingen halen het nieuws niet en komen ze niet met hun kop op TV en word er niet over gesproken.

Ministers(hele overheidsorgaan eigenlijk) zijn vergeten dat ze in dienst zijn van de burger en ze in belang van de burger moeten handelen. Dat moet voorop staan!

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 14 november 2011 12:11]

Nee als ze een goed systeem zouden overnemen dan zaten we nu niet met de OV chipkaart in de maag maar hadden we goedwerkende poortjes op het station staan.

Maar om een of andere reden weet onze overheid het altijd weer beter, en moet er eerst een paar miljard door heen voor ze door hebben dat het niet zo is en zitten wij achteraf met de onzin.

Nog een voorbeeld, kastje in de auto voor rekening rijden. Gelukkig voorlopig van de baan maar wie weet komt het samen met dit weer terug.

Straks zitten wij met een chip in de plaat en worden wij weer te pas en te onpas overal gevolgd. Wij klagen en de overheid begint dan weer een verhaaltje over veiligheid en dat het allemaal beter is voor ons. En zo gaat het door tot we allemaal een chip in ons zelf mogen implanteren voor de veiligheid want zo werkt dat schijnbaar bij de massa als je het maar langzaam genoeg doet en de angst maar genoeg op drijft mag je alle privacy weg gooien.

En straks is de lachende derde weer de partijen die maar al te graag informatie over ons verzamelen om ons meer spam te sturen.

Nee bedankt, las die plaat dan maar vast.
In de UK gebruikt men plastic nummerborden die gewoon vast geschroefd worden.
Je kan wel stickers gebruiken als je auto geen standaard nummerbord aan kan (lees: oude sportwagens etc).
http://en.wikipedia.org/w...tes_of_the_United_Kingdom

[Reactie gewijzigd door ToolkiT op 14 november 2011 14:49]

Klopt de normale kenteken plaat in de UK word vast geschroeft maar er zijn daar ook al speciale platen die als ze een keer vast geschroeft zijn niet meer te verwijderen zijn zonder ze onbruikbaar te maken.

Alleen is deze plaat geloof ik niet verplicht.

Ik vind die speciale plaat een veel betere oplossing dan deze onzin van de VVD.

Gewoon plastic plaat invoeren die versplintert als je hem probeert eraf te halen. Dan een dikke boete invoeren voor het hebben van een onleesbare kenteken plaat en je zult denk ik een drastische verlaging zien in de benzine diefstal.

ps. De boete voor een niet leesbare kenteken plaat is omdat veel gasten hun plaat er gewoon af halen of er op plakken als ze benzine gaan stelen.

De grootste grap in dit idee is nog wel dat de chip onbruikbaar word als de kenteken plaat eraf gehaald word. Dus als ik benzine wil stelen hoef ik de plaat er gewoon ff af te halen woei er valt niets te scannen.
Die platen heb je idd wel, net als 'tamper proof' schroeven, maar die zijn gewoon optioneel. Het gross haalt zijn nummerplaten gewoon bij de halfords.
Tegenwoordig moet je wel je V5 (kenteken bewijs) laten zien voor ze een plaat voor je maken, nog niet zo lang geleden hoefde dat ook niet eens..
In de UK gaat dat vele malen relaxeder dan in NL..
omdat het *politieke* oplossingen zijn. En toegeven, dat je fout zat (en een simpeler oplossing bedenken is dat - in politiek opzicht), is politieke zelfmoord plegen.

Bovendien is er een verborgen agenda: de staat wil maar al te graag weten wie wanneer geweest is (en met welke snelheid) - ook achteraf!

Brainwave: op afstand uitleesbare kentekens = kilometertax! Tjakka! Ook hier dus een verborgen agenda: kilometerheffing!
Ik ben het helemaal met je eens.
Waarom de overheid van alles steeds een ICT project wil maken is mij ook een raadsel. Ze willen of heel graag laten zien dat ze ook hip en modern zijn of het gaat gewoon erom dat ze deze projecten dan weer voor veel geld kunnen geven aan het bedrijf van neef, nicht en zwager...
Anoniem: 338693
@TDeK14 november 2011 13:31
Vind het wel knap hou jij geld op je papieren OV chipkaart zet ;). Maar ik ben het met je eens. Er wordt vaak naar een duur systeem gekeken terwijl er ook best gemakkelijkere oplossingen zijn.
Vind het wel knap hou jij geld op je papieren OV chipkaart zet.
Wat dacht je van dit concept: het kaartje kost net zoveel als de waarde van de strippen die erop staan. :Y)
het lost wel 1 probleem op, namelijk het nummerbord-tekort. Elke auto kan met deze chip bij wijze van spreken een kenteken van 24 karakters hebben.
Modificaties aan de auto moeten ze gewoon niet doen. Daar hebben mensen alleen maar hinder van. Op het alcohol slot na, want die krijg je pas als je met drank achter het stuur gepakt bent (eigen schuld verhaal). Laat de overheid nou maar gewoon niets doen, en laat de pomphouders investeren in een systeem waarbij je eerst moet betalen, en dan pas kunt tanken. Wat ook bij self-service tankstations gebeurt dus.

[Reactie gewijzigd door Memori op 14 november 2011 11:54]

Eerst betalen? Dan moet je dus eerst naar binnen voordat je kunt gaan tanken? Niet zo handig.

Voor pinnen / tankcards zou je het nog kunnen oplossen door aan de pomp een pinapparaat te plaatsen (net zoals bij de selfservicestations), maar dat werkt natuurlijk niet voor mensen die contant willen betalen.
Daarnaast willen de pomphouders graag dat de mensen binnen komen, omdat ze dan hopelijk nog wat extra spulletjes kopen.
Anoniem: 392685
@comecme14 november 2011 15:05
hier in spanje moet je bij 50% van de tankstations vooraf betalen en dat gaat gewoon prima. Je loopt naar de kassa, zegt dat je voor 50 e wilt tanken, tank gaat aan, en je kan tanken. Past er na afloop toch minder in, dan krijg je je geld terug.
In de VS is bij 95% van alle benzine stations vooraf betalen verplicht.
Maar als je pint of credit card gebruikt (wat bijna iedereen doet) dan haal je eerst je pasje door machine en dan krijg je benzine.

Voor cash ga je naar binnen en dan kan je pomp uitleveren voor het bedrag dat je betaald hebt. Dat vinden de pomphouders alleen maar prima omdat je dan hun winkel binnenkomt en dure zut kan kopen
Als de nummerplaat met chip doorgaat zullen wij automobilisten waarschijnlijk deze zelf moeten kopen. ook zo heeft de overheid weer inkomsten
En het bedrijf die ze maakt(of producten leveren om ze te maken, etc), want dat vind ik ook altijd beetje dubieus. Dat soort bedrijven verdienen geld op verplichte documenten/platen/etc die we als burger perse nodig hebben voor bepaalde taken en niet bij andere bedrijf kunnen kopen.

Zou wel eens willen weten hoeveel geld er aan de OV-chip word verdient die ons min of meer verplicht word opgelegd door de overheid. En wie er bij die gesprekken aanwezig zijn geweest en wat er allemaal word besproken. Wie controleert dat allemaal en kunnen wij dat inzien?
Popnagels, vastplakken, er zijn legio low-tech oplossingen.

Ook aan de kant van de tankstations zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld van die 'fijne' killerpaaltjes die voor en achter het voertuig uit de grond komen en pas weer inklappen als je betaald hebt. Of pre-pay tanken.
Het probleem is: je kunt er zo iets overheen plakken...
Alsof het uitlezen van een chip op een kenteken fraude zou tegengaan?

De kentekenplaat wordt immers met chip en al gestolen, kenteken geeft aan naam eigenaar, merk type bouwjaar verzekerd ja/nee en APK geldig ja /nee and thats it.

Wat moet die chip voor ander informatie geven wat fraude tegenhoudt?

Overheid en logica: twee aparte zaken.
Ik heb daar eerder de kreet "subsidieICT" voor horen gebruiken.
En 25K voor een cameraherkenningsset is onzin: Camera's blijven er toch hangen en Mobotix heeft een heel vriendelijk geprijst setje om kentekens te registreren.

De kosten gaan volgens mij zitten in de online check ervan en dat heb je in beide gevallen nodig!
Het Kamerlid zegt dat het uitlezen van de chips goedkoper is dan het scannen van kentekens via een camera: het zou om 2000 euro per scanner gaan, tegen 25.000 voor een 'ouderwetse' kentekenlezer. Uiteindelijk zouden de optische lezers geheel vervangen kunnen worden, denkt het Kamerlid.
Hoe kan een camera met letterherkenning nou weer 25.000 per stuk kosten? Dit is toch een absurt bedrag? Of zie ik nu iets over het hoofd?
De chips maken het wel eenvoudiger om weggebruikers te tracken.
Zal wel meevallen.. Je kunt mbv camera's de weggebruikers nu ook al tracken. Met de chip weet je alleen dat de weggebruiker ergens in je buurt zit..
Anoniem: 131162
@Denni14 november 2011 08:57
beetje absourd bedrag inderdaad, beetje mobieltje herkent ook teksten. je zou toch verwachten dat je voor een euro of 2500/5000wele en hele beste camera+pc kan regelen.
Hoe komt die pc dan in een snel en goed beveiligd netwerk te hangen? En wie installeert de boel? Hoe voorkom je vandalisme bij een simpele camera+pc? En is die opstelling ook bestand tegen een aanrijding door een personenauto?
Qua camera weet ik dat er camera's uit de D3-serie van Nikon worden gebruikt. Ik weet zo alleen niet welke versie dat is. Als het de D3s is (meest voor de hand liggend, want goed voor snel bewegende objecten én voor low-light) redt je het niet met 5000 euro voor alleen de camera... En dan de pc en de rest nog.
Hoe komt die pc dan in een snel en goed beveiligd netwerk te hangen? En wie installeert de boel? Hoe voorkom je vandalisme bij een simpele camera+pc? En is die opstelling ook bestand tegen een aanrijding door een personenauto?
Al deze problemen heb je ook met een scanner voor een chip. Dus dit zijn niet echt argumenten om de prijs van 25.000 te rechtvaardigen.
Nou vooruit 5.000 euro voor de camera, 2.000 voor de computer(dit is al heel veel voor wat herkenningssoftware maar vooruit) en 3.000 voor de software lijkt me al een heel schappelijk(en eigenlijk al te hoge) prijs.. Waar komen die andere 15.000 dan vandaan? Ik krijg hier een beetje het gevoel dat de overheid zich gewoon laat uitmelken tegen beter weten in.
R&D, testen, homologatie, installatie, onderhoud & support, marketing, ... Ja het is nog altijd overdreven, maar er komt bij producten meer kijken dan de tastbare zaken. Vooral testen en homologatie lijkt me bij deze een kostelijke zaak, je wil namelijk niet de verkeerde mensen bestraffen/beboeten.
Hoe kan een camera met letterherkenning nou weer 25.000 per stuk kosten? Dit is toch een absurt bedrag? Of zie ik nu iets over het hoofd?
Nee, kentekenherkenning is een opstelling van een camera met herkenningssoftware. Niet heel goedkoop, maar zeker geen 25000 euro.
De makers ervan plakken er een belachelijke prijs op, het wordt toch wel betaald...
Zolang je onder een minimum jaarsalaris blijft loont het de moeite!
Compleet uit de lucht gegrepen bedrag inderdaad. Gewoon een simpel beveiligingssetje (100 euro voor 4 kamera's + recorder) en je bent klaar. Okee, misschien zullen tankstations wat extra's willen als waterdichte camera's (hoewel ze gewoon onder de overkapping of in de shop kunnen hangen) en een lens die wat meer op de kentekens ingezoomed is, maar dan nog...

En zolang het geen 25 keer per dag voorkomt, kun je ook de opname wel even terugkijken en het kenteken aflezen. Ze moeten toch ook een aangifte doen, het gaat echt niet volautomatisch werken.
Dat is helemaal geen vreemd bedrag. Weet je wat een gemiddelde flitspaal kost? Reken op zo'n 50k Eur. Ja, de firma Gatsometer loopt wel binnen...
Ik denk inderdaad dat de privacy hier niet in het geding is, zolang er niet meer info dan het kenteken prijsgegeven wordt met de chip (dus niet NAW-gegevens). De chip geeft dus niet meer info dan het kenteken dat door Jan en alleman af te lezen is.

Ik vraag me alleen af hoe moeilijk het is om een dergelijke chip onklaar te maken of onjuiste informatie te laten geven door herprogrammeren. Want tsja, digitale beveiliging bij de overheid is vaak toch net even te makkelijk te hacken :)
Je NAW gegevens zijn by default gekoppeld aan je kenteken hoe denk je dat je boete nu binnen komt?
Precies. Chip -> kenteken -> NAW. Kunnen ze dan zo achter komen, tenzij het een generieke chip is die niet specifiek bij een kenteken hoort, die alleen kapot gaat als je de kentekenplaat eraf trekt.
1) Die gegevens zijn niet publiek beschikbaar.
2) Dan kun je er net zo goed een sticker met watermerk opplakken die kapot gaat (of een kentekenplaat in stickervorm die kapot gaat als je hem los trekt)
Het is dus hier een ander verhaal aangezien die chips door jan en alleman op afstand uit te lezen zijn. Automatisch, zonder dat jan daar moeite voor hoeft te doen want het gaat met behulp van een computer + scanner.

Je hoeft niet te zorgen voor een verdacht opgestelde camera die ook nog onder precies de goede hoek de foto's weet te maken zodat je kentekenplaat herkenning het kenteken kan herkennen.
Je kenteken is al behoorlijk gekoppeld aan jouw persoon. Dus als ik je kenteken herken, kan ik met vrij grote zekerheid zeggen dat het om dezelfde persoon gaat (of rijdt jij dagelijks in een andere auto?)

Het gaat er niet om dat ze je naam weten (en naam is ook maar een labeltje), het gaat er om dat ze je herkennen en dat ze dat structureel en geautomatiseerd doen.
zolang er niet meer info dan het kenteken prijsgegeven wordt met de chip (dus niet NAW-gegevens). De chip geeft dus niet meer info dan het kenteken dat door Jan en alleman af te lezen is
Maar als ik Teeven, Apetroot en Donner was wilde ik meteen alle gegevens ingebakken zien worden. Het kost tenslotte genoeg en het is reuze handig.
Als de politie in plaats van nutteloos te flitsen eens wat personeel vrijmaakt om echte criminaliteit te bestrijden, dan hadden we deze onzin helemaal niet nodig.

Maar nog een veel betere optie is gewoon bij elk tankstation zo'n pneumatisch systeem in de grond zetten dat de Engelse douane ook in Dover gebruikt. Dit komt automatisch omhoog als je wegrijd zonder goedkeuring en sloopt alle 4 je banden.

Dit is EN effectiever dan een chip, EN veel goedkoper.
Het is de taak van de Politie om de wet te handhaven. Het opsporen en of bestrijden van criminaliteit valt hier niet direct onder.
Handhaving is onder andere zorgen dat er niet te hard gereden wordt.

Dat er betere oplossingen zijn dan een dergelijke technische oplossing ben ik met je eens.
En de wet handhaven doet men om de burger zich veilig te laten voelen, dat is de achterliggende reden van oudsher uit.

Nu vraag elke willekeurige burger waar hij zich onveilig door voelt, eens kijken wat het antwoord daarop is....ben benieuwd.

edit toevoeging:
Ik wist niet dat de politie voor 1800 opgericht is om paard en wagens te flitsen en boetes uit te delen voor te hard rijden :) Dacht dat het meer ging om inbrekers opsporen en andere criminelen op te rollen.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 14 november 2011 09:13]

Om je een indruk te geven.

Doordat hier in de wijk, waar 30 gereden mag worden, regelmatig toch harder tussen de spelende kinderen door wordt gereden.
Dat geeft mij een onveilig gevoel.
Niet wanneer iemand mij met 160 op de rustige snelweg inhaalt.

Je kunt zelf wel invullen wat beter gehandhaafd wordt....

Kinderen....zo onbelangrijk.
Geld daarentegen....
Tja en dan, komt zo'n gast met 120 jouw wijk binnen schept jouw 2 kinderen en verpletterd ze tegen een betonnen paal, dan heb je echt wat aan kentekenplaat scanners en beveiligingscamera's, want helaas je kinderen kunnen van het wegdek geschraapt worden. 8)7 8)7 8)7
Dan is het een beter idee om de kinderen te taggen... kun je ze tenminste nog identificeren :X
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee