Coating van zilver en goud moet levensduur dvd-r verdubbelen

Mitsubishi zet onder de merknaam Arledia dvd-r-schijfjes op de markt die door het toepassen van een speciale beschermlaag een verdubbelde levensduur zouden moeten hebben.

De optische media zouden hun beschermende eigenschappen ontlenen aan een coating die is gemaakt uit zilver en goud. De dvd-r's, beschrijfbaar met een maximale snelheid van 8x, zouden hierdoor hun data veel langer kunnen vasthouden. Volgens de fabrikant zijn de schijfjes vooral interessant voor het veilig archiveren van waardevolle data.

Mitsubishi claimt dat uit laboratoriumproeven, waar een constante temperatuur van 88 graden Celsius heerste, is gebleken dat de levensduur van de Arledia-media twee keer langer is dan die van normale dvd-r-schijfjes. De door Mitsubishi ontwikkelde beschermlaag zou oxidatie, een chemisch proces dat beschrijfbare dvd's onleesbaar kan maken, moeten afremmen. Ook zou het laagje van zilver en goud de reflectie van de laser verder verbeteren. De schijfjes worden medio maart uitgebracht en hebben een geschatte winkelprijs van naar schatting 4 euro per stuk. Onduidelijk is echter of de media ook in Europa te koop zullen zijn.

Arledia dvd-r

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-02-2008 • 21:04

91

Reacties (91)

91
84
32
10
0
0
Wijzig sortering
4 euro per stuk is vrij duur, ten opzichte van de ~25 cent die ik voor een normale DVD-R kwijt ben. Dan fik ik liever 10 schijfjes met dezelfde data, waarvan ik de helft in een vacuum verpak. In dat geval zijn ze goed beschermt en kan ik de data gewoon gebruiken (ik heb immers nog 5 disks die niet verpakt zijn). En al met al ben ik nog goedkoper uit. (uitgaande van standaard zakken die je vaccuum kunt zuigen en herbruikbaar zijn, dan ben je er na een paar backups al uit kwa kosten).

Imho is dat veiliger dan alles op 1 duurder schijfje zetten. Dat het de levensduur verdubbelt is mooi, maar als het de prijs vertienvoudigt is het al snel minder boeiend dan gewoon meerdere backups draaien.
Om dat echt in vacuum te verpakken geef je een veelvoud van 4 euro uit aan apparatuur.
Als ik aan backup van darta denk denk ik aan raw fotobestanden en photoshop edits (waarvan ik een kleine 500GB per jaar produceer). Daarvoor is DVD onpraktisch klein.
Of ik denk aan mijn cd collectie die ik met veel moeite losless op HDD heb gezet om via een mediaplayer af te kunnen spelen (moete die ik niet graag over zou doen).
Of ik denk aan (HDD) videomateriaal.
Voor al deze doeleinde is het formaat DVD (evenals Blue ray) niet toereikend.
Backup op HDD is goedkoper,betrouwbaarder,makkelijker en neemt minder ruimte in.
2x zo betrouwbaar als volkomen onbetrouwbaar wordt ik ook niet echt blij van.. krijg een beetje een 2x0=0 associatie.
Die lossless geripte cd collectie heb je hopelijk op een mirror raid of zelf op 2 schijven gekopieerd staan? Je zegt zelf al wat een enorme klus dat is geweest en ik spreek uit ervaring: het geld voor die extra backup is goed besteed. Een album kopen of downloaden kost toch ook 10 a 15 euro, dus voor de prijs van 10 cds kun je tegenwoordig 750GB backuppen. Doen, voor je jezelf voor je knal wilt slaan...
Ik heb hier Verbatim DVD+r staan met op het label de woorden:
" Super AZO, up to 100 (honderd) years of archival quality! " 1,20 euro p/s meen ik bij een grote webshop voor pc onderdelen en aanverwant.

Verder zie ik meer in een milieu-vriendelijke recycle uitvinding, dus dat iedereen weet dat dvd maar 5 jaar meegaat, dat je dient te ´re-back uppen.´ En dus inleverpunten voor ´geshredde´ dvd´s.

Is er eigenlijk ook ooit onderzocht of het branden ipv op metaal legering op kunststof kan, bij dan denk ik ook nog lagere temperaturen?

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 24 juli 2024 06:09]

Wel eens nagevraagd bij een leverancier wat dat inhoudt up to 100, nou daar wilde hij niet veel over kwijt, en garanties werden zowiezo niet gegeven.

up to 100, lees ik ook meer als kan tot 100 jaar meegaan. Dat kan ik ook zeggen van mijn auto.
Anoniem: 245536 1 maart 2008 09:49
Om te beginnen, chapeau aan Yamada-san, dewelke die eigenschappen pagina heeft vertaald van Japans naar Engels:
... AZO recording layer dye to the company's "AZO-DYN" (Dine azo), and using surface is scratched records or fingerprints with a hard coating to the hard court. These aging technology and light / heat strongly in the long run can save them... (...)... Respond to a record speed of 8x. Labels are reflective surface membrane permeability of his money in gold label...
Duidelijk is anders, me dunkt.

Enfin, Mitsubishi reageert hier alsof ze het warm water hebben heruitgevonden, dit terwijl Goud reeds sinds 1979 wordt gebruikt voor Laserdiscs (Blondie's Eat To The Beat album was de eerste officiële release) en Zilveren CD's al 2 decennia worden gebruikt, vooral door 'ROM-traders'...

De nieuwigheden bestaan hem uit het feit dat de disks nu zwel een gouden als een zilveren laag hebben, én dat Mitsubishi een soortement "anti-corrosie" laag heeft aangebracht.

Hoe anti-corrosie hun laagje mag zijn, blijft min of meer een raadsel, aangezien er termen worden gehanteerd als verdubbeling van de levensduur, terwijl niemand écht weet op welke levensduur Mitsubisho zich baseert...

De levensduur van cheapo gefabriceerd disks? dat is dan 2 jaar x2... da's 4 jaar. Niet echt de moeite.

Of hebben ze het over de gemiddelde levensduur van RAM-discs? Da's dan 50 jaar x2 = 100 jaar. Klinkt interessant. Maar 100 jaar lijkt mij voorlopig wat overbodig, met de gemiddelde leeftijd voor de mens op 77 jaar...

Verder zijn er nog de ettelijke andere opslag-mogelijkheden, waarvan de meeste nu reeds populairder zijn dan CD/DVD's, net vanwege de onbetrouwbaarheid van die laatste wegens 'CD-rot', en/of de lage densiteit van de data-laag, waardoor op de lange termijn de gebrande putjes weer 'dichtvloeien'.

Ikzelf brandt nog regelmatig data op DVD, enkel en alleen om de pyromaan in mij eens z'n gang te laten gaan, en dit alleen nog op RAM-DVD's, omdat die een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer 50 jaar...

Al bij al komt Mitsubishi's 'ontdekking' op mij over alsof ze, dolblij, een manier hebben gevonden om naar de Maan te vliegen, terwijl we al 4 jaar op Mars zitten.

Lichtelijk achter te feiten aanhollen, noemt men dit.


JJ
Anoniem: 185882 29 februari 2008 21:09
Zonde van al dat (blad)goud, want op een dag gaat het toch de verbrandings-oven in.

En dat zijn dan dus vele kilo's in totaal per jaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 185882 op 24 juli 2024 06:09]

Goud is niet zo schaars als iedereen wel denkt, het wordt echt in immens veel zaken gebruikt waar niemand nog bij stilstaat (veel kabels hebben bv ook vergulde aansluitingen). En alle afval is nu eenmaal zonde van het gebruik, want ooit wordt het toch verbrandt of gedumpt, dat is nu eenmaal zo bij elke stof (jammer genoeg). Kijk maar naar bv aluminium, het kan voor bijna 100% gerecycleerd worden, toch verdwijnt de meeste alimuniumfolie de vuilbak in...
Goud is een atoom (Au). Oftewel, dat verdwijnt niet door verbranding, het blijft gewoon bestaan.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld olie.
Dat is een molecuul.
Heel veel C's (koolstof) en een paar O's en nog wel wat (ben geen scheikundige dus weet het niet precies voor olie:P ).
Als je dat verbrand krijg je C CO en CO2 enz. (dus andere moleculen van de zelfde atomen die in het verbrandproces zijn gegaan).
Het probleem daarvan is dan mensen nog niet zo ver zijn dat ze die C enz weer kunnen omzetten naar een oli molecuul, vandaar dat je kunt zeggen dat die brandstof echt op raakt naar verbranding ervan (totdat er ooit een techniek is om die CO2 enz weer terug te veranderen in een olie molecuul).

Maar bij goud heb je dat dus niet omdat het een atoom is.

En over de hoeveelheid van goud op deze aarde.

Als al het goud uit de grond zou worden gehaalt en we het hele aardopervlakte ermee zou worden bedekken, was er een laag goud die ongeveer tot aan onze knieen stond.

Het probleem is alleen dat het heel diep zit, en wij helemaal nog niet zo diep kunnen komen.

Over een paar jaar komen overgens Holo-Disk schijfjes die een levensduur van 50 jaar hebben (tegenover deze +-20 jaar) dus Mitsubishi komt er een beetje laat ermee.

[Reactie gewijzigd door Devata op 24 juli 2024 06:09]

Anoniem: 33810 @Devata29 februari 2008 22:13
Tips: Atoom, Verdwijnt, Olie, molecuul, scheikunde, weet, C2? (doe maar C(s) ) (etc.)
Het probleem daarvan is dan mensen nog niet zo ver zijn dat ze die C2 enz weer kunnen omzetten naar een oli monocuul
Dat kunnen we best, het kost alleen meer energie om olie te maken dan er vrijkomt bij het verbranden...en dat is niet efficient.
ik dacht dat goud een element was, en geen atoom... (natuurlijk wel een atoom, want alles is ermee opgebouwd, maar je snapt het he..)
Ja het en is element. Fftewel het bestaat maar uit een soort atoom.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chemisch_element

http://nl.wikipedia.org/wiki/Goud

maar dit is erg offtopic aan het gaan.

[Reactie gewijzigd door Devata op 24 juli 2024 06:09]

Goud is een atoom (Au). Oftewel, dat verdwijnt niet door verbranding, het blijft gewoon bestaan.
Heerlijk off-topic, maar wel "leuk": alles zal worden omgezet in energie. Uiteindelijk.
Kijk naar de zon. Daar wordt op dit moment middels kernfusie waterstof verbruikt (omgezet naar Helium) Hierbij komt energie vrij. De zon zet per seconde 600 miljoen ton waterstof om in 596 miljoen ton helium. Wanneer al het waterstof in de zon op is, zal die de overige elementen middels kernfusie veranderen naar (uiteindelijk) ijzer (Fe). Uiteindelijk zal alle materie omgezet worden in energie E=MC2.

Maar ik denk dat voordat dit helemaal gebeurd is, de dvd'tjes al geen courante opslagmedia meer zullen zijn ;)
-Goud is een element, alles bestaat uit atomen. Je hebt wel gelijk als je zegt dat goud enkel uit goud-atoom bestaat in eenvoudige vorm, in tegenstelling tot olie: olie is een verzamelnaam voor allerlei koolwaterstoffen.

-Zoals gezegd: olie is een verzamelnaam, er is dus niet zoiets als het olie-molecuul. Ik neem aan dat je aardolie bedoeld, en dat bestaat inderdaad uit zuurstof en koolstof, maar ook uit waterstof.
Om bruikbare koolwaterstoffen (zoals ethanol, methaan en ethaan(gas, ja dat halen we ook uit oa olie), kerosine, benzine en allerlei soorten plastic) destilleren we de olie: we verhitten en koelen de olie, waardoor de verschillende molecuulsoorten worden gescheiden, dit doordat ze een verschillend kookpunt hebben. dit gebeurt in de zogenaamde raffinaderijen. btw: bij verbranding van koolwaterstoffen komt niet enkel co2 of co vrij, ook waterdamp ontstaat, en meestal nog enkele roetresten (Dat is dan hetgeen je kan ruiken, bv bij verbranden van plastic, of in uitlaatgassen)

-Nog even over de waarde van goud: Goud is niet zo duur omdat het zeldzaam (en een beetje mooi :P) is, vooral omdat, zoals gezegd, het wordt gebruikt in vele aansluitingen en dergelijke. Dit is omdat goud het best geleidende edelmetaal is. daarom is het nuttig een aansluiting te coaten met wat goud: er zit een vrij goed geleidende (maar niet zo goed als koper) luchtdichte laag over die niet kan roesten, en net omdat het er volledig over zit is ook het koper beschermd.
Let wel dat alumnium juist weer één van de stoffen is die vrij makkelijk uit gewoon afval gescheiden kan worden - zelfs bij een afvalverbrandingsinstallatie, waar het uit de bodemas gescheid kan worden door gebruik van een wervelstroom scheider.

Neemt op zich je punt niet weg - er is simpelweg teveel afval; dat begint al bij dingen als verpakkingen van eindproducten en eindigt bij ons eigen gebruik van 'wegwerp' voorwerpen.
Maak me niet uit, als ik maar degene mag zijn die de verbrandingsoven mag schoonmaken nadat al die goud-oppervlak schijfjes verbrand zijn. 8-)
Leuk voor het spaarvarkentje.
Toen de cd-r's nog goud als reflectielaag gebruikten, kon je per 1000 kilo cd-r's 1,2 kilo goud terugwinnen :)
Misschien een gekke redenatie, maar heeft in de vriezer gooien niet meer nut?

Als het om oxidatie gaat, de vriezer is meestal 30-40 graden koeler dan de normale omgeving (-18 tov +20).
Volgens de vuistregel gaan chemische reacties 2x zo snel (of langzaam) per 10graden celsius verschil.

Als het in de vriezer 30 graden koeler is, dan is het volgens de vuistregel dus 8x langer (2^3) voordat dezelfde effecten optreden.
Daarnaast heb je geen (zon)licht in de vriezer totdat die open gaat, ook nog een voordeel.

Dus, tenzij een dvd niet tegen -18 kan, lijkt mij de vriezer een beter alternatief om je data veilig te bewaren.
Als het goed is zouden dvd's vrij extreme temperaturen aan moeten kunnen, zelfs tot iets van -40 Celcius. Zeker wat minder extreme temperaturen (laten we zeggen tussen de 0 en -10 graden) zouden dus geen probleem moeten zijn... Het enige waar je bij die manier van opslag op moet letten is dat je de schijf wel eerst weer geleidelijk tot kamertemperatuur op laat warmen, voordat je hem weer afspeelt.

't Zijn dus niet zozeer de extreme temperaturen die schadelijk zijn voor een schijf, maar wel de temperatuursverschillen binnen een bepaalde periode. Een bevroren schijf snel laten opwarmen (simpelweg door hem af te spelen) zou dus geen goed idee zijn, maar dat lijkt me vanzelfsprekend. :P

Overigens zou ik verder niet durven zeggen of het inderdaad helpt om die dingen bevroren te bewaren... Persoonlijk zou ik het er niet op wagen in ieder geval. Zelf hou ik m'n discs gewoon op kamertemperatuur en bij voorkeur in een donkere ruimte. 't Belangrijkste is gewoon dat ze enigszins koel, donker en droog worden bewaard en dat er natuurlijk fatsoenlijk mee om wordt gegaan. (d.w.z. dat de beide kanten van de disc bijvoorbeeld niet door vingers moeten worden aangeraakt)
Bij een dergelijk artikel zou het toch handig zijn als de levensduur dan ook even genoemd wordt. Wat moet ik nou met "twee keer langer dan die van normale dvd-r-schijfjes" ?
Wie zijn normale schijfjes ? en hoe lang gaan die dan mee. ?
Inderdaad; men doet het nu voorkomen alsof de heiliger graal voor dit soort media is uitgevonden maar zelfs op dit moment zijn niet alle experts (of fabrikanten) het met elkaar eens wat nou een acceptabele, gemiddelde of vereiste levensduur is. Sommige merken of batches gaan misschien een jaar mee voordat er data-corruptie optreedt terwijl andere merken (ik heb hier 2 Arita's uit 2003 liggen toevallig, dus even als voorbeeld) rustig 5 jaar data kunnen bewaren.

Dus als je van merk X de levensduur verdubbelt maar wel voor 3 tot 4 Euro per schijfje, dan koop ik liever merk Y waar ik goede ervaringen mee heb en waarvan de levensduur in de praktijk sowieso 2x langer is dan merk X.
Wat een ongeinformeerde opmerking. Het merk Platinum gebruikt DVD's uit een aantal verschillende fabrieken, dus kun je niet van één "merk Platinum" spreken, en ze zeker niet over één kam scheren.

Daarbij heb ik zonet m'n archief van dvds op hdd overgezet, waaronder ook enkele honderden Platinums van 2003 tot nu, en ze waren allemaal nog te lezen, de meesten nog op 16x ook. Je zult dus wel iets fout doen.
Ik denk eerlijk gezegd niet zo dat hier een markt voor is, de consument laat de schijfjes van 4 euro liggen en degene die het er wel voor over heeft koopt eerder een externe HDD met meer capaciteit. Jammer dat er in het artikel niet staat hoe lang die levensduur dan zou zijn, ik heb geen flauw idee hoe lang gewone DVD-R-tjes meegaan.
Wat dvd's betreft gaat men uit van een levensduur van 70 jaar. Bron: HCC
Deze DVD's zouden dus een levensduur van 140 jaar hebben...
Als dat net zo betrouwbaar is als de levensduur van DVD's van 50 jaar, wat in praktijk neerkomt op een jaar of 2, moet je ook dit dus delen door 25.

De te verwachte levensduur komt dus uiteindelijk op een jaar of 5 uit.
@ Shoq
En alle afval is nu eenmaal zonde van het gebruik, want ooit wordt het toch verbrandt of gedumpt, dat is nu eenmaal zo bij elke stof (jammer genoeg). Kijk maar naar bv aluminium, het kan voor bijna 100% gerecycleerd worden, toch verdwijnt de meeste alimuniumfolie de vuilbak in...

Niet alles gaat zomaar de vuilbak in hoor. Kijk maar naar een bedrijf zoals Umicore precious metals refining. Daar word uit afval allerlei edele metalen zoals goud, zilver, telluur ,rhodium en andere metalen gewonnen.

Spijtig dat ze maar tot 8x kunnen beschreven worden. Maar het is toch algemeen geweten dat een lage snelheid zowiezo een langere houdbaarheid met zich meebrengt. Maar echte belangrijke data zou ik toch nooit op een optisch medium bewaren. Veel te duur en te onbetrouwbaar
Wat heeft het voor een zin om 10 maal een slecht schijfje te gebruiken? Misschien op het moment dat je elk half jaar er één gaat branden. Tien tegelijk branden heeft weinig zin als de dye snel oplost.

Ook in het geval van deze kwaliteits dvd's is het nodig om geregeld een kopie te maken.

Op zich een goede ontwikkeling dat er aandacht is voor de kwaliteit van het opslagmedium want veel mensen zijn zich er niet van bewust. Vooral omdat er tegenwoordig veel foto's op dvd en cd opgenomen wordt. En dat vinden mensen erg waardevol.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.