Dvd+r erkend als officiële dvd-standaard

De strijd tussen het dvd-r-formaat van Pioneer en de dvd+r-variant van Philips is na vijf jaar eindelijk gestreden. Het consortium dat bepaalt welke standaarden de dvd-vlag mogen voeren, heeft dvd+r(w) gelijke rechten als dvd-r(w) gegeven.

Na ruim vijf jaar 'oorlog' over welke variant van beschrijfbare dvd-schijfjes de standaard is, is de vete eindelijk beslecht. Het DVD 6C Licensing Agency heeft de plus-variant van dvd toegevoegd aan de lijst van producten waarop deze organisatie licenties verleent. Daarmee staan dvd+r en de herschrijfbare variant dvd+rw nu op gelijke voet met dvd-r(w).

Dvd-logoNiet alleen de formele discussie over welke dvd-variant de standaard is, werd met de bekendmaking beëindigd; ook de royalties die voor beide formaten verschuldigd zijn, worden nu gelijk getrokken. Voor zowel de plus- als de min-variant moet vierenhalve dollarcent per schijfje worden betaald, voor de herschijfbare varianten is zesenhalve dollarcent per disc verschuldigd.

De herschijfbare plus-variant werd, vier jaar na de introductie van Pioneers dvd-r, door Philips geïntroduceerd. Een jaar later kwam Philips met een eenmalig beschijfbare plus-versie. De format-oorlog is echter grotendeels alleen een papieren strijd, omdat vrijwel alle branders al jaren met beide formaten overweg kunnen. Op het vlak van stand-alone dvd-spelers kan het echter nog wel lonen om te controleren of een apparaat wel beide formaten slikt.

Door Willem de Moor

Redacteur

29-01-2008 • 15:05

60

Reacties (60)

60
53
27
2
0
0
Wijzig sortering
Allemaal leuk en aardig die voors en tegens van merken en plussen en minnen, maar ik maak me nog steeds zorgen over de levensduur en vraag me steeds vaker af wanneer ik de laatste niet-meer-leesbare CD tegenkom die ik pas een aantal jaar geleden gebrand had.
En de leukste en mooiste foto's kan ik nog steeds laten afdrukken. Dat fotopapier overleeft wel een aantal decennia. Maar hoe doe ik dat met (al dan niet zelfgemaakte) films en programmatuur?
Anoniem: 237666 29 januari 2008 15:12
Het zou mooi zijn als het gelijktrekken van de royalties met terugwerkende kracht was. :> Ik heb altijd de duurdere +R variant gekocht daar mijn brander deze met 4 speed kan beschrijven, -R was beperkt tot 2 speed als ik mij niet vergis. Ik heb daarom altijd gedacht dat +R beter was, dit bleek echter aan de brander te liggen.
de + standaard zit technisch ook iets beter in elkaar met iets beter fout bestendigheid en minder data-ruimte verlies bij het aanmaken van een nieuwe sessie op multi sessies disks enzo (3 sessies op dvd- kost je 132 mb(2% van je disk) met dvd+ kost het 4 mb).
de verschillen zijn niet zo groot maar + is toch net iets beter.
http://www.videofilmer.nl...dvdplusbeterdandvdmin.php (erg technische verhaal btw je moet er wel echt in geintereseert zijn wil je het helemaal lezen)

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 19:55]

Anoniem: 201908 29 januari 2008 15:13
In de winkel is echt zowat alleen nog DVD+R te krijgen.. (hier in de buurt dan..)
Voor DVD-R moet ik speciaal via webshops (en dat is gelijk goedkoper :P)

DVD-R speciaal nodig voor me PS2 ;)
Philips DVD+R en Verbatim DVD+R draaien anders nagenoeg perfect op mijn PS2 (Slimline). Er wordt wel beweerd dat - beter is voor de PS2, echter is mijn mening gewoon dat A+ klasse media gebruiken veel belangrijker is dan een wiskundig teken :P
Anoniem: 201908 @alex330529 januari 2008 16:00
Het schijnt dat DVD-R beter afspelen i.c.m. Swap Disk ;)

Maar volgens mij word idd DVD+R ook afgelezen.
Mijn PS2 is juist wel heel erg kieskeurig, altijd al geweest en zelfs nog kieskeuriger geworden... Mijn PS2 is van de aller eerste batch in Nederland, best oud dus! +R heeft het ding nooit gelezen, -R wel. Ook niet allemaal. Sony schijfjes vooral juist niet... TDK lijkt het best goed te doen. Sinds 2 jaar is mijn PS2 eigenlijk versleten, maar nog geen zin gehad om weer een nieuwe te kopen... Sinds die tijd leest hij alleen nog maar TDK -R schijfjes. Originele DVD games doen het niet, een kopie op TDK -R wel... Vaag!
In Nederland zijn de heffingen op de + varianten lager dan op de - (volgens velen dankzij gelobby van Philips). Bij (buitenlandse) webshops zit er geen heffing op en zijn de prijzen vrijwel gelijk. In Amerikaanse winkels zag ik een stuk meer - dan + in de schappen staan. Maar wereldwijd verschilt het marktaandeel van beide geloof ik vrij weinig.
@ snucky
De Blokker verkoopt ze constant van Phillips, daar haal ik de -r ook vandaan. ;)
Klopt, die + draaiden niet op de PS2, daarom dat ik - in het begin liever gebruikte, nu is het voor mij wat gelijk, heb hier nu ongeveer kleine honderd +R's liggen van Sony.

+ werd in die jaren ook aangeraden voor video, en - voor data, maar weet niet hoe dat precies zat.
+ werd in die jaren ook aangeraden voor video, en - voor data, maar weet niet hoe dat precies zat.
Dat kwam omdat je met een instelling een DVD+R kan branden zodat het een DVD-ROM werd (of zodanig herkend als). Vroeger waren de standalone DVD-spelers veel kieskeuriger en pakten vaak DVD-/+ niet, maar vaak werd DVD-ROM wel afgespeeld. Dus loonde het vaak de moeite om een DVD+ schijfje te nemen en je omgezette film daarop te branden als DVD-ROM.

Tegenwoordig maakt het volgens mij niet meer zoveel uit.
Gek, ik heb jaren lang enkel backups op dvd+r moeten maken. Niet leuk om te merken dat zowel de -R kopie als het origineel van GT3 het niet meer doen... Na de overschakeling naar +R heb ik nooit meer problemen gehad.
Na ruim vijf jaar 'oorlog' over welke variant van beschrijfbare dvd-schijfjes de standaard is, is de vete eindelijk beslecht.
Ik vind het hele artikel nogal onduidelijk/misleidend. Is er nu wel of geen standaard bepaald? Want even later wordt er weer gezegd dat ze op gelijke voet staan. Er is dus eigenlijk geen 'oorlog' gewonnen of vete beslecht. DVD+R is erkend als DVD standaard, that's it.
Je hebt op een bepaald punt gelijk, daarom ook in het artikel 'oorlog'.

Er is een standaard bepaald voor dvd+r(w), maar je moet het lezen als "Het volgende formaat is gestandariseerd: DVD+R(W)".

Die standaardisering van dvd+r is heel lang tegengehouden in de papieren rompslomp en heel veel gelobbyd om toch alleen maar - als de echte standaard te houden, nu hebben ze dus gezelschap van +, waardoor de consument nu ook zo iets heeft van: "oh die zijn ook goed", maar meest wisten er toch niets van, want zoals ook al in het artikel, iedere hedendaagse brander ondersteunt beide formats.
voor zover ik het begrijp wel ja.

dvd-r was al een standaard en nu is dvd+r ook een standaard.

de strijd was wie wordt de standaard.. nu zijn ze het beide. niet dat dit ergens goed voor is imo maar het is nu te laat om er 1 in zijn geheel te dumpen.
jammer dat het zolang moet duren, ik ben voor een standaard, maar niet voor als dit scenario er voor zorgt dat dvd-r niet meer ondersteund gaat worden.
afwachten maar.
Anoniem: 18254 29 januari 2008 20:37
Da's toch weer een mooie overwinning voor Philips. Natuurlijk was allang bekend dat +RW technisch superieur is, maar nu het ook als officieel DVD-formaat erkend is heeft DVD-RW helemaal geen bestaansrecht meer.
Wat is nou het verschil tusen beide types? :?
Een paar euro. De vraag blijft echter of de heffing daar ook bij in zit. Ik zag in een Dixons folder 5 stuks DVD-R voor 8 euro. Dat zou dus 5 euro heffing betekenen en voor de overige 3 euro moeten die dingen gemaakt, ingepakt en getransporteerd worden en wil elke tussenpersoon ook nog winst maken.
Wat betreft +R en -R zit er weinig verschil.

Wat betreft +RW -RW zit er een wereld van verschil in, voor wat betreft gebruik als "videoband" (Waarvoor het ontwikkeld is.)

Een -RW kan alleen compleet gewist worden. Je niet delen wissen/veranderen, tenzij je dat in een speciaal formaat doet, dat nergens ondersteund wordt. Op +RW kan er naar hartelust geedit worden, en het is ook onmiddellijk leesbaar op normale DVD spelers. Niet voor niets zie je daarom vrijwel nergens -RW video recorders. Het is wat betreft 'videorecorders' allemaal +RW wat de klok slaat.
Anoniem: 235893 29 januari 2008 15:08
Nu nog een beslissing tussen Blueray en HD-dvd. Of mogen we daar ook 5 jaar op wachten wanneer er alweer een nieuwe standaard de kop op steekt?
blu-ray valt niet onder het dvd consortium....
en het dvd consortium heeft met hd-dvd verloren en is dus nu zo goed als buiten spel gezet als het op next gen spelers/schijfjes aan komt.

edit : vhs had een kleinere userbase in het begin maar verkocht wel snel meer spelers en tapes.
ook kwamen er snel films op uit.
hd-dvd heeft nog maar 1 film studio die films op hd-dvd leverd, is sneller/eerder op de markt gekomen als BD maar verkoopt nu nog maar heel weinig.
hd-dvd doet dus precies het tegenovergestelde van wat vhs toen deed.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 19:55]

Hoezo heeft HD-DVD verloren? Het marktaandeel is op dit moment kleiner, maar herinneren we ons ook niet VHS? Dat kwam ook pas later op de markt an had in het begin een kleiner marktaandeel..

Maargoed ontopic; Voor de consument maakt het IMHO niets uit of de DVD+ nu goedgekeurd wordt of niet. Gebruiken kunnen we het toch wel..
Anoniem: 139822 @alex330529 januari 2008 16:07
VHS had het voordeel dat er meer tijd op 1 bandje pastte en dat de bandjes goedkoper waren.
Maar tegenwoordig gebruiken we steeds vaker een HardDiskRecorder.
Bovendien zijn HD-DVD en Blu-Ray ongeveer evenlang op de markt, en beginnen de Filmstudio's, Hardware producenten, Retailers en Filmfanaten steeds meer voor Blu-Ray te kiezen.

kortom, vergelijkingen met VHS gaan niet op en voor HD-DVD is het gordijn gevallen.
Meer tijd? Goedkoper? VCC kon je ten minste omdraaien zoals een muziekcassette, dus waar je die lange speelduur vandaan haalt? Ik weet nog dat mijn moeder een VCC kocht zelfs toen deze al "verloren" had. Dat ding was goedkoop en zat boordevol functies, snel spoelen en zelfs longplay. Ook zat de band helemaal dicht in de behuizing en had je schuifjes (geniaal hoor) om de beveiliging aan/uit te zetten. Toen ie na 10 jaar kapot was had de nieuwe vhs dat spul niet eens aan boord terwijl de prijs bijna hetzelfde was. Lekker met stukjes tape werken voor de beveiliging |:(

VHS was alleen goed voor de porno selectie, dat trok kopers aan.
Voor het eerst lekker porno thuis op de buis kijken, prachtig.
De porno aas bestaat niet meer, VHS was een monsterlijk systeem ;)
Dat is een beslissing die op de markt wordt uitgevochten. Blueray en HD-DVD zijn twee verschillende formaten. Er zal dus geen Agency een oordeel over vellen.
Maar het het kan nog wel een gevecht zijn..
HD-DVD gaat voor standaard binnen de HD content aan net als Bleu-RAY.. Die best aan de winnende kan aan het komen is.......
Als het goed is lijkt Blu ray daar uit te komen.
Als je naar statistiek kijkt.
Vaag! :? Gebruik al jaren alleen maar plusjes. Voor mijn gevoel is dit toch echt het meest gebruikte type in alle dvd-apparaten, of sla ik hier nou de plank mis?
daarom is het ook alleen een papieren strijd.
eigenlijk intereseert niemand dit iets op het veranderde royaltie geld na.
Anoniem: 152464 @Dynamix29 januari 2008 15:24
Klopt, maar we wonen hier dan ook allemaal in de achtertuin van Philips. In het buitenland liggen er veel meer -R discs in de schappen dan hier.
Hadden ze daar nu niet iets eerder mee kunnen komen? Als je kijkt naar de gerelateerde berichten stamt de dichtstbijzijnde uit 2003. Zonde van het geld wat ze hier aan verkwist hebben.

Overigens is er van oorlog geen sprake, beide formaten waren al geaccepteerd, alleen heeft DVD+R nu dezelfde rechten gekregen.(owh, eerder op submit drukken, Bosmonster was me al voor).

[Reactie gewijzigd door DeTeraarist op 23 juli 2024 19:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.