Afgelopen zaterdag heeft de rechtbank van Bangalore in India opdracht gegeven de directeur van de Nederlandse internetprovider Antenna te arresteren omdat hij aanwezig moet zijn bij een rechtszaak wegens smaad.
Naast de directeur van Antenna, geldt het arrestatiebevel voor zeven medewerkers van de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep. Zodra de Nederlanders voet aan de grond zetten in India kunnen zij worden vastgezet.
Volgens de gezamenlijke organisaties moet het Indiase Ministerie van Binnenlandse Zaken uitvoering geven aan dit arrestatiebevel door de Nederlandse overheid om uitlevering te vragen en mogelijk interpol om opsporing te verzoeken. De Indiase rechter besliste 30 november dat de Nederlanders aanwezig moeten zijn bij de behandeling van de smaadklacht. Ze worden ervan verdacht onjuiste informatie te hebben verspreid over de Indiase spijkerbroekenfabrikant Fibres and Fabrics International, onder andere leverancier van het merk G-star.
De rechtbank vond het niet voldoende dat de verdachten zich door hun raadsmannen lieten vertegenwoordigen en gelastte daarom een ‘arrestatie zonder mogelijkheid tot borgtocht’. Dit houdt in dat ze in India moeten blijven tot de rechtszaak inhoudelijk is afgehandeld, hetgeen jaren kan duren.
De organisaties publiceerden vorig jaar een rapport op internet waarin FFI werd beschuldigd van wantoestanden. Het bedrijf zou onder andere de arbeidsrechten overtreden. Ook Xs4all werd gedagvaard maar de provider tekende protest aan bij een hogere rechter omdat het bedrijf van mening was dat het geen smaad of laster kan plegen als het slechts doorgeefluik is. 'Eind deze week of volgende week gaat de hogere rechter beslissen over ons protest, in afwachting daarvan heeft de rechtbank de aanklacht tegen ons niet meegenomen' , aldus Niels Huijbregts van Xs4all.
Antenna bewandelde dezelfde weg als Xs4all, volgens Michael Polman, directeur van de provider, maar tevergeefs: 'Omdat Antenna de hostingprovider is worden we gezien als mede-publicist. Xs4all was alleen de adsl-provider.' Polman, tegen wie het arrestatiebevel loopt, verwacht dat de klacht uiteindelijk niet-ontvankelijk verklaard wordt, maar zegt dat de zaak zijn bedrijf veel tijd en geld kost.
In een uitzending van Nova verklaarde de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, dat de Nederlandse regering achter de maatschappelijke organisaties staat. De organisaties willen echter dat hij en minister Verhagen aan India duidelijk maakt 'dat het juridisch bestoken van maatschappelijke organisaties en bedrijven een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting inhoudt.'
