Adware-bedrijf luistert voip-gesprekken af

Het bedrijf Pudding Media wil in de VS gratis voip-gesprekken gaan aanbieden, maar de gebruiker moet wel accepteren dat software het gevoerde gesprek actief afluistert.

Oude telefoonOp basis van woordherkenning krijgt de beller op hem toegespitste advertenties voorgeschoteld, zo schrijft The New York Times. Wanneer de bellers bijvoorbeeld over een film kletsen, tovert het systeem van Pudding Media recensies en reclame voor de film op het scherm. De reclame wordt als hyperlink in een venster getoond, terwijl een filter scheldwoorden moet blokkeren. Een vergelijkbaar maar beperkter systeem ging in juli in Nederland van start.

De dienst, ThePudding geheten, verkeert nog in bèta-fase en werkt alleen tussen pc-gebruikers, maar het bedrijf wil in een later stadium ook de ontvangende partij via e-mail met advertenties gaan bestoken. Ook het tonen van reclame op de display van een mobieltje wordt onderzocht. Om de relevantie van advertenties een grotere 'nauwkeurigheid' te geven, moeten gebruikers ook demografische informatie opgeven bij het inloggen.

Het marketingmodel roept de nodige vraagtekens op met betrekking tot de privacy van de gebruikers, maar Pudding Media stelt dat Google met zijn Gmail-dienst al een vergelijkbaar en inmiddels sociaal geaccepteerd advertentiesysteem exploiteert. Het bedrijf belooft geen gesprekken of loggegevens te bewaren. Ook stelt de onderneming dat jonge gebruikers minder belang hechten aan privacybewaking dan oudere mensen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-09-2007 • 15:07

40 Linkedin

Reacties (40)

Wijzig sortering
Ook stelt de onderneming dat jonge gebruikers minder belang hechten aan privacybewaking dan oudere mensen.
En dat geeft ze het recht om de wetten met voeten te treden?

Ik lees dit soort zaken altijd voor de handigheid maar zo:
"Omdat sommige mensen geen zin hebben in het leven mag ik ze gewoon doden."

Te dom voor woorden dus.
ze zullen dan heel duidelijk moeten zijn dat ze dit doen.
Als je er dan mee accoord gaat dan is het jouw keuze, maar dat van google is niet mijn keuze en toch worden er woorden uit mijn zoekacites gebruikt om reclame te maken...

Ik gebruik dus gewoon een andere zoekmachine...
En dat geeft ze het recht om de wetten met voeten te treden?
Welke wetten hebben we het over? Want er wordt geen wet overtreden hoor. Hoewel hier in Nederland misschien de WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens) erbij gehaald kan worden, maar dat betwijfel ik. Zeker omdat er in de voorwaarden van alles zal staan waar je toestemming voor moet geven (en daarmee de WBP omzeilt wordt)...

Of het wel of niet slim is om je ervoor aan te melden... Ach, ik zal het niet doen. Maar misschien dat het wel interessant is voor bijvoorbeeld studenten of bijstandsmoeders: weinig geld, dus is gratis bellen interessant. De reclame nemen ze dan op de koop toe...
Dat het ('jonge mensen geven minder om privacy dus mogen we deze mensen afluisteren') een drogreden is staat als een paal boven water, maar jouw vergelijking raakt ook kant nog wal.
En dat Google je mail en zoekacties scant is ook al (heel) oud nieuws.
Zoals in het artikel is vermeld zal er niets opgeslagen worden en zal het (dus) louter voor commerciele doeleinden gebruikt worden. Ditzelfde geldt m.i. ook voor Google.
En Pudding Media heeft een punt: Van Google wordt het ook geaccepteerd dat zij persoonlijke conversaties scannen. Waarom zij dan niet?
Ik zou het niet zo snel gebruiken omdat ik de meerwaarde er niet van zie.
lijkt me idd niet dat je dit wil, alsof we nog niet genoeg reclame voorgeschoteld krijgen. laat staan dat me goedkope voip telefoontje word afgeluisterd om zomaar de juiste reclame op me scherm te tonen.
ideaal voor de beginnende terrorist. Krijg je automatisch links en reclame voor waar je je vuurwapens goedkoop kan kopen en wie weet is er wel een aanbieding die inslaat als een bom :-)
Hmm jaja, you are being monitored, (Politie) busje komt zo.
Dit is natuurlijk precies hetzelfde als Google en Gmail, in principe. Bij Gmail is het echter nog beter in voorschotelen van reclame door je mail te scannen, spraakherkenning blijft daar nog wel wat op achterlopen, dus om dat een groter probleem te vinden...het zal eerder eng gevonden worden, voelt namelijk meer alsof je echt doorgelicht wordt dan een mailtje.

ed; wie mod dit nu weer ongewenst, enorm on topic!

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 september 2007 15:33]

Ook stelt de onderneming dat jonge gebruikers minder belang hechten aan privacybewaking dan oudere mensen.

Dat is vooral omdat de meeste jongeren nog niet doorhebben wat een belangrijk goed pricacy is... Dat komt meestal later (30+) maar dan is het vaak al te laat....

Tevens gaat het hun er allen maar om dat het product wat ze dan willen goedkoper is, dat ze betalen met het zien van ongewenste reclame begrijpen ze vaak niet eens... Meestal beetje kortzichtig gedrag en men denkt alleen om de eigen beurs en niet aan de gevolgen...


edit: typo's ontstaan in de hitte van de discusie :-)

[Reactie gewijzigd door RitBit op 24 september 2007 15:38]

0Anoniem: 171531
24 september 2007 15:08
Ik denk niet dat iemand hier op zit te wachten toch? :)
Natuurlijk wel, we hebben toch niet voor niets de Big Brother award met z'n alle gewonnen? ;)
Ach, ik zou me er niet zo druk over maken. Telefoons in Nederland worden massaal door de overheid afgeluisterd. Het is zelfs verplicht als telecomaanbieder om het afluisteren te faciliteren. Hier weet je tenminste dát je wordt afgeluisterd.
Wat een lulkoek. De overheid luistert hier niemad af zonder gerechtelijk bevel, want daarop staat gewoon een celstraf van ten hoogste vier jaar. Telecomaanbieders zijn verplicht vast te leggen met wíe je belt, niet wát je bespreekt. Klein detail maar hoor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 171278 op 24 september 2007 16:44]

De enige partij die dat niet verplicht is, is de AIVD. Zij kunnen ook zonder gerechtelijk bevel afluisteren.
Het is jammer dat de AIVD tot nu toe heeft geweigerd om duidelijk aan te geven hoeveel tappen er zijn geplaatst. Hierdoor is het niet duidelijk of de AIVD al dan niet tapt met gerechtelijke toestemming. Zolang zij niet kunnen aantonen dat alles "netjes" gebeurt ga ik er vooralsnog van uit dat dit niet het geval is.
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar ik geloof best dat er een systeem bestaat en zal worden ontwikkeld als in Amerika, waar normaal verkeer op bepaalde woorden of combinaties daarvan gefilterd wordt voor verder onderzoek bestaat. Zoiets als een hond bij de posterijen die ruikt of ergens drugs of vuurwapens inzitten, onder het motto dat geen fysiek persoon de mails en geprekken leest en luistert en er geen sprake is van inbraak in de privacy.
Het subtiele verschil is natuurlijk dat een hond bijna niet misbruikt kan worden om ook dingen die gewoon legaal maar bijvoorbeeld politiek gevoelig zijn te detecteren, en zo'n datascanner is daar praktisch voor gemaakt.
"..gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie."

4 jaar krijg je in NL niet eens meer voor moord laat staan...

Wat betreft de jongeren, wat niet weet wat niet deert?? Jongeren houden zich er idd minder mee bezig maar kennen dan ook niet de consequenties.

Wanneer je belaagd wordt door bedrijven die iets van je willen; via de mail, reguliere post, telefonische enquete, televisie etc etc. op een gegeven moment heb je er genoeg van...
maar dan blijkt er meer bij te komen, straks op je mobiel en heb je die ene leuke film gezien en babbel je nog vrolijk na met je gabber...Krijg je als mosterd na de maaltijd reclame over die film op je scherm...!!! Hoera Meer Reclame

[Reactie gewijzigd door rRac0on op 25 september 2007 14:24]

Stop jij "de overheid" maar eens in de cel. Ik meen me iets van "Pikmeer" te herinneren. Weliswaar mag onrechtmatig bewijs misschien niet gebruikt worden, en misschien als je ontdekt dat je afgeluisterd bent dat je nog wel een schadevergoeding kan krijgen, maar daar houdt het toch echt wel op hoor.
Nou, als het gratis is verwacht ik dat men zich en masse er op stort.

Lijkt me helemaal niks. Trouwens, als men het commercieel kan benutten, dan zal het ongetwijfeld al officieus worden toegepast door diverse instanties. Of ben ik nu wel erg achterdochtig?
Nou, als het gratis is verwacht ik dat men zich en masse er op stort.
werkt alleen tussen pc-gebruikers
Ik noem even een aantal programmas waarmee ditzelfde mogelijk is zonder de advertenties:

MSN/Live messenger
Netmeeting
Skype
Yahoo IM
AIM
Teamspeak

Sterker nog, sommigen van deze bieden ook de mogelijkheid tot teleconvos en videoconvos (zonder dat je daarbij irritante huidverzorgingsproducten/instellingen/plastische chirurgie aangeboden krijgt :+ )

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 24 september 2007 15:23]

Waarschijnlijk zijn het voip verbindingen als via SIP, niet via het web. Als je voor niets je buurman wil bellen, kun je dit gebruiken. De programma's die jij noemt zijn alleen gratis als je er van client naar client mee babbelt. Van PC naar PC dus, niet van PC naar telefoon of van telefoon naar telefoon. Met bijvoorbeeld Skype kost het nog steeds 2 cpm.

In de VS zal het, denk ik, nauwelijks wat uitmaken. Alle lokale gesprekken zitten sowieso al in het abonnement. Lokaal bellen kost niets.
Haha, zit je in een video convo, vindt de software dat je neus te groot is en krijg je reclames voor neusverkleiningen aangeboden. :P

Maar het kan handig zijn voor mensen die graag geld uitgeven. Bel je je vriendin wat ze voor haar verjaardag wil, krijg je meteen allemaal opties voor je neus. "Schat, bedoel je soms die-en-die?? :+ "
0Anoniem: 205828
24 september 2007 15:15
Lijkt me prima, wat maakt het nou uit dat zo'n bedrijf weet dat jij even een vriend hebt gebeld om even het huiswerk voor de volgende dag te vragen bijvoorbeeld.

'Belangrijkere' gesprekken zou ik dan gewoon met m'n mobiel voeren.
Jou maakt het misschien niet uit, de vriend de je opbelt misschien wel...
Tsja, 'afluisteren'.. Dat vind ik meer opnemen en eventueel door een mens laten afluisteren, maar dat gebeurt hier niet. Dit is gewoon reclame erbij halen dmv spraakherkenning, en die gesprekken slaan ze toch niet op.. Maar ik zou er inderdaad ook niet op zitten te wachten.

[Reactie gewijzigd door tdw op 24 september 2007 15:12]

Alsof je "belangrijke" gesprekken over een IP-config zou willen voeren zonder beveiliging? Oftewel; best een leuk initiatief zolang je geen nuttige info over de lijn babbelt en de discipline opbrengt om je niet druk te maken dat ze "afluisteren" hoeveel je gister wel niet hebt gezopen en met welke meid je in bed bent belandt.
Tot je bestookt wordt met "Fat Fantasies XXX", "Lusty Grannies", "Terrific Trannies" of soortgelijke reclame na een nieuw dieptepunt in je uitgaans carriëre, natuurlijk...
Bovendien zou ik niet weten waarom ik dat op m'n hals zou halen terwilj ik voor nix het gelijke met de hierboven al genoemde chat- en voipclients kan.
De enige, écht enige, reden zou kunnen zijn dat je voor nop naar vaste en mobiele nummers kan bellen, maar dat heeft maar voor weinig mensen echt zin, en als ze er rare reclame door krijgen zal die niche wel niet groter worden denk ik.
Toch denk ik dat veel mensen dit zullen uitproberen. Vooral mensen met een lager inkomen.
Aangezien dit er in de VS toch wel veel zijn.
Mensen die niet willen of iets te verbergen hebben, hoeven het toch niet te gebruiken.
Die moeten sowieso dan geen telefoon gebruiken denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee