Nullsoft viert volgende maand zijn tienjarig bestaan met een nieuwe versie van zijn populaire mediaspeler Winamp. Meest opvallende vernieuwing is de mogelijkheid om media te streamen naar onder meer spelcomputers en mobiele telefoons.
Via de online dienst Winamp Remote krijgt de eindgebruiker de mogelijkheid om zijn mediaverzameling naar de PS3, Wii, Xbox 360, mobiele telefoon en pc te streamen. De webinterface wordt automatisch aangepast aan de browser van de client. De bitrate van de stream wordt aan de hand van de beschikbare bandbreedte bij de eindgebruiker dynamisch bepaald. Voor de op een Mediacenter gelijkende functionaliteit maakt Nullsoft gebruik van de diensten van het bedrijf Orb.
De vernieuwde 'Bento'-interface van versie 5.5 is duidelijk geïnspireerd door iTunes. Nullsoft heeft bovendien de vele losse vensters van eerdere versies samengevoegd tot een enkel venster. Met de nieuwe Bento look-and-feel hoopt het bedrijf dat iTunes-gebruikers de overstap naar Winamp makkelijker maken. De nieuwe versie moet op 10 oktober officieel uitkomen, maar een bètaversie is al te downloaden.
De eerste Winamp werd in 1997 uitgebracht. De speler groeide met de opkomst van het mp3-formaat al snel uit tot een publiekslieveling, mede doordat de speler consistent werd doorontwikkeld. Ook de mogelijkheid om Winamp met allerhande plug-ins en skins te personaliseren, bleek een gouden greep; het aantal beschikbare uitbreidingen loopt in de tienduizenden.
In 1999 werd Nullsoft overgenomen door de Amerikaanse internetprovider AOL. Behalve de mediaspeler ontwikkelde het Winamp-team in de loop der tijd ook het Nullsoft Scriptable Install System en de streaming radiodienst Shoutcast. Begin 2000 stonden twee programmeurs van Nullsoft aan de wieg van het p2p-protocol Gnutella, maar AOL trok uit angst voor rechtszaken de stekker uit het project. In 2004 vertrokken de laatste leden van het originele Winamp-team, omdat de als 'rebels' bekend staande ontwikkelaars zich niet konden verenigen met de AOL-bedrijfscultuur. De laatste jaren heeft het moederbedrijf de teugels wat laten vieren, nadat de provider zich terugtrok uit de directe verkoop van muziek.
Winamp telt naar eigen zeggen meer dan 60 miljoen actieve gebruikers en is daarmee buiten de Verenigde Staten populairder dan iTunes. De basisversie van Winamp is nog steeds freeware; alleen gebruikers die muziek naar mp3-formaat willen rippen en sneller cd's willen branden moeten geld neertellen voor Winamp Pro.
