'Op 9 april nieuwe prijsverlagingen AMD'

Het in Singapore gevestigde bedrijf Chartered Semiconductor, dat processors maakt voor AMD, heeft bevestigd dat de productie op basis van 65nm-technologie binnenkort van start zal gaan.

AMD-logoMedio vorig jaar is Chartered begonnen met de productie van AMD-processors op basis van 90nm-technologie, en het bedrijf staat nu klaar om met 65nm te beginnen. Directeur Chia Song Hwee van Chartered bevestigde dat er ook al besprekingen gaande zijn voor een overschakeling naar 45nm, maar kon hier nog geen details over geven. AMD zelf heeft verklaard dat volgens plan de eerste 45nm-processors medio 2008 zullen worden geleverd. Ondertussen zit AMD nog met een ongewenst grote voorraad aan 90nm-processors. Om deze weg te werken zal het bedrijf naar verwacht op 9 april prijsverlagingen aankondigen van 30 tot 35 procent.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

25-03-2007 • 11:28

58 Linkedin

Submitter: Thandor

Bron: DigiTimes

Reacties (58)

58
58
51
6
2
0
Wijzig sortering
De grootste fout die amd volgens mij gemaakt heeft is de overschakeling op een nieuw socket met dezelfde reeks cpu's. Bijna niemand gaat van s939 upgraden naar am2 maar gaat over naar een core 2 duo setup. Want bij de release van het am2 platform kon je nog dezelfde cpu's krijgen voor s939 en het verschil tussen ddr1 en ddr2 is niet doorslaggevend genoeg. Niet raar dat amd nu met een groot overschot zit...
Anoniem: 59707
@Renegade!25 maart 2007 12:12
typisch een reactie gegeven vanuit de smalle blik van een tweaker. De meeste mensen upgraden niet... en al helemaal niet hun CPU
Idd, als 't tijd is je CPU te vervangen is meestal je hele PC wel aan vervanging toe...
Anoniem: 52883
@Renegade!25 maart 2007 13:20
Meanwhile, back in the present, despite several recent price cuts, inventory for AMD’s entry-level 90nm parts remains an issue for the company, according to a recent report from Thomas Weisel Partners.
Geplukt van het digitimes artikel. Belangrijk detail hier is entry-level . Ik denk dat AMD dus geen probleem heeft om zijn mid/low range dual core processors kwijt te raken, maar wel zijn single core sempron processors. Tegenwoordig heb je voor weinig geld heel veel processor, dus de stap is snel gezet naar een X2, athlon of Intel. En AMD kan die blijkbaar niet aan elkaar plakken om er dual core processors van te maken.

Welke raad krijg je tegenwoordig als je een pc koopt? -> Koop een dual core!
De dual core processoren van AMD zijn niet dual die zoals de eerste van intel. Hierdoor kan je ze dus niet aan elkaar plakken.
Ook AMD kan de chips aan elkaar plakken. Dat is technisch nu niet zo'n bijzonder moeilijk proces.

Op dit moment heeft het echter geen zin meer om die stap te gaan maken aangezien de "barcelona" core "bijna" beschikbaar is. Maar de nieuwe directeur van de processordivisie ziet het (achteraf) wel als een fout dat AMD niet gelijk met intel dual cores aan elkaar is gaan plakken om quad cores te krijgen. Dat lijkt achteraf een beter plan dan het 4x4 platform wat toch redelijk mislukt is.
een fout die jij maakt is dat je denkt dat het grote marktaandeel bij de tweakers ligt..... *BUZZ* wrong

Tweakers/upgraders is maar een klein aandeel.... de premade systemen is het grootste deel
Overschotten? Dat vind ik nou eigenlijk best raar gezien ze een tijd terug nog tekorten hadden door onder andere die deal met Dell,...

Weet iemand iets over deze overschotten? Zijn het van een soort (paar soorten dicht bij elkaar) of van alles van budget tot high end?
Het schijnt dat AMD zowel last van overschotten als tekorten heeft, afhankelijk van naar welk product je kijkt. Deze mismatch in vraag en aanbod wordt deels veroorzaakt door de strijd tussen grote jongens als Dell vs. de normale retailers, en deels door het aggressieve prijsbeleid waardoor goedkope/oude chips (te) snel afgedankt worden.
Leuk nieuws voor de consument, maar ook leuk nieuws voor verliesleidend AMD???
Ehm verliesleidend? Waar haal jij dat nou weer vandaan? Naar mijn weten zijn de marges op procs alleen erg terug gelopen voor zowel AMD als Intel (wel minder veel voor Intel dan voor AMD).

Geloof dat ik tijd terug alleen maar had gezien dat AMD stuk lagere winst had gehaald maar nog geen verlies.
Over het laatste kwartaal van 2006 leed AMD verlies: nieuws: AMD blikt terug op moeizaam kwartaal

Dat zal er dit jaar niet beter op zijn geworden.
Dit jaar is nog maar net begonnen. En met de Quad Core Opteron in zicht zal dit jaar wél beter gaan worden.
Owke daarin heb je gelijk maar wat er ook in dat artikel staat dat dat verlies van 574 miljoen voor een groot deel komt doordat de overname van ATI meer dan een half miljard heeft gekost.

Ook hebben neemt de interesse van oem's voor AMD de laatste tijd meer toe volgens dat artikel. Ik denk dat onder andere Dell er toch voor kan zorge dat hun winst wel wat bijtrekt.
Anoniem: 190966
@Left25 maart 2007 15:43
ze hebben dat kwartaal verlies geleden onder andere door het opkopen van ATI, dit was namelijk niet echt goedkoop.

edit

omg te laat |:(
Ik denk dat die 90 nm CPU's pas echt verliesgevend worden als ze op de plank blijven liggen, omdat iedereen anders gewoon wacht met kopen tot ze een 65 nm versie kunnen kopen.

Vrij normaal dat 'het oude' spul dan tegen gereduceert tarief de deur uit gaat.
Het maken van die cpu heeft geld gekocht. AMD heeft kosten moeten maken tegen de productiekosten die op het moment van productie geldig waren. Dit kan eigen productie zijn of bij 3den.

Feit is dat als de prijzen zo snel dalen voorraad veel geld kost en niet verkopen zal dan zeker nog meer verlies geven maar nu verkopen zal zeker ook verlies geven, iets minder maar toch verlies
Uhm, verlies is relatief. Alles wat AMD meer vangt dan de variabele kosten (in hun geval, de wafers) is dekkingsbijdrage. De rest (vaste lasten waaronder ontwikkelingskosten) zijn relatief en hangen geheel samen met het totaal aantal verkochte processoren. Om nu te zeggen dat ze met de korting met verlies verkopen is te kort door de bocht.
lagere prijs is opruimen van voorraden, eigen schappen leeg maken voor nieuwe productie .. het hoort erbij :)
Ik dacht dat AMD niet zoveel productiecapaciteit had? Hadden ze dan niet beter wat minder kunnen produceren?
Zolang er nog winst gemaakt wordt op de processoren is het meestal beter te blijven produceren. Bovendien zal door het verlagen van de marges meer marktaandeel van de concurrentie weg worden gehouden. Dan kan het dus zijn dat zelfs met wat verlies het beter is te blijven produceren.

En wellicht hadden ze niet zo'n hevige concurrentie van Intel verwacht de afgelopen tijd zodat de voorraden verder zijn opgelopen dan verwacht.

Als je eigen productiefaciliteiten hebt dan ga je die niet stil zetten omdat dat enorm duur is (qua afschrijving, onderhoud) en als je capaciteit inhuurt denk ik niet dat je dat op zeer korte termijn kan ophogen/verminderen - ten minste niet in een markt die weer op volle kracht draait.
Uhm. Het ging allemaal lekker met AMD. Ze stegen als een gek met hun marktaandeel door de K8. En toen was daar, vorig jaar, opeens iets van Intel dat de naam "Core 2 Duo" draagt... Ik denk dat AMD niet had verwacht dat ze zo weinig zouden verkopen. Tsja, dan blijf je met een voorraad zitten.
Zo weinig verkopen? Ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar AMD-processoren waren een tijd lang maar lastig te krijgen vanwege de aanhoudende vraag! Aan het middensegment heeft AMD prima verdiend en dat doet het nog steeds! :)

Een punt is nu waarschijnlijk dat klanten wachten op 65nm terwijl AMD weer een redelijke voorraad 90nm-CPU's heeft...
Ik denk dat jij niet gevolgd hebt... Dell is de reden waarom ze er geen meer hadden... nu de verkopen niet naar verwachting zijn hebben ze een overstock. En stock is geld, dat na verloop van tijd wordt gedevalueerd en minder waard is, dus prijs verlagen en magazijnen leeg maken is een goede optie.

Nadeel is dat de concurrent (lees:Intel) hun prijs ook vlug kan laten zakken, waardoor hun product niet aantrekkelijker wordt.
Waar is het statement dat AMD overstock heeft? alles gaat verder op geruchten.... en de reply's zijn dan ook nog maar eens gewoon geruchten en gedachten. De reden dat AMD nu meer capaciteit heeft is gewoon het toevoegen van de 65nm fab en heel hoge yields op 90nm. De prijsverlaging is vooral op desktop niveau, enkel en alleen te doen om marktaandeel te winnen en daar gaat het vooral om, naam en markt de meeste cpu's die verkocht worden zijn sowieso max een 300eur en vooral 180-220eur bij desktop, op server hebben ze het momenteel iets moeilijker omdat er terug concurrentie is en dus stabiel in marktaandeel, de laptop afdeling blijft groeien. De ASP mag dan wel naar beneden gegaan zijn, de k8 is een pak goedkoper te produceren dan de c2d en netburst door de die size.

en verlies is enkel door aankoop ATI!
ik snap niet waarom iedereen de AM2 ziet als een slecht platform... Je kan met veel minder geld een redelijk systeem in elkaar zetten, voor een intel was het meteen een stuk duurder
Waarom neem je een bijna niet leverbaar moederbord, om de vergelijking krom te trekken? |:( (je kan al redelijke AM2 moederborden krijgen vanaf 55 euro)

Maar volgens mij gaat het meer om de CPU's, bij de budget/mid range van AMD krijg je veel meer waar voor je geld dan bij intel.

Echter met high-end spul moet je wel bij intel wezen :7
Wie zoekt, zal crap moederbord vinden, bedoel je. Neem dan toch tenminste één van MSI of Asus die geen verouderde chipset heeft (en daardoor potentieel instabiel loopt).
@mieJas -Asus P5ND2 met Nvidia 650i chipset? Budget misschien maar dan moet je niet te beroerd zijn om geld uit te geven.
als processors in prijs verlaagd worden, en je wilt toch al een tijdje upgraden, kan ik me voorstellen dat je gewoon graag een nieuw cputje in je systeem propt ipv dat ook gelijk een nieuw moederbord moet kopen.
Het is gewoon een kwestie van dom napraten van mensen.
Ze hebben gelezen dat de C2D zo goed presteert, dus dan is alleen de c2d goed.
Feit is dat AMD qua processors tot 200 euro goed mee kan.
Laten dit nu net de meest verkochte processors zijn...

Vind je het niet erg om 250 tot 500 euro te besteden aan een processor, dan moet je gewoon kiezen voor c2d.
Dat AM2 slechter is hoor je mij niet zeggen maar het prestatieverschil met S939 maakt het in mijn ogen een slechte upgradepad als je al een S939 systeem in bezit hebt. Het feit dat AMD geen S939 CPU's meer maakt heeft heel veel S939 bezitters gewoonweg uitgesloten van een simpele upgrade, de enige keus werd toen Core2Duo of een AM2. Door de goede prestaties van de C2D maakten veel S939 bezitters de overstap naar Intel, dat zouden er veel minder zijn geweest als AMD nog even langer nieuwe en snellere S939 CPU's hadden gemaakt en niet de mensen wilde dwingen om de overstap naar AM2 te laten maken.
Ikzelf had besloten om mijn S939 3500+ te upgraden naar een X2 4800+ waar ik voorlopig nog wel mee vooruit kan, het is trouwens ook het maximale wat ik nog kon doen afgezien van een FX CPU. Ik denk dat ik over 18 maanden misschien toe zal zijn aan een nieuwe PC, of het Intel wordt of AMD kan ik nog niet zeggen.
Nog meer prijsverlagingen? Doe maar :)

Van de week een AM2 X2 4600+ gekocht voor 111 euro, die vorige week vrijdag nog 190 euro was. Lang leve de Core 2 Duo die de concurrentie een beetje opvijzelt :D
Idd. Ik vind het zelf ook wel een beetje spannend die prijzenoorlog en het "wie is sneller" gebeuren.
Ik wou afgelopen week nog een nieuw systeem halen (AM2). een 4400X2 kost nu nog 110 euro ofzo, als er 30% vanaf gaat dan wacht ik nog wel effe :) En de 8600GT(s) komt ook rond die tijd uit?
8600GT(s) komt eind april / begin mei uit. Verder wordt ook DDR2 rond die tijd weer net iets goedkoper. Dit worden goede upgrade tijden!
jammer dat S939 AMD's niet dalen.. alleen AM2 :(
s939 worden ook niet meer nieuwe gemaakt
al een tijdje niet meer.
daarom heeft AMD sowieso niet zo veel meer over die prijs te vertellen.
Ik zie die prijzen eigenlijk continue dalen. In 4 weken tijd is de processor die ik wilde kopen ongeveer 40 euro in prijs gedaald. Ik denk dat ik deze prijs daling dan nog even afwacht (we blijven nederlanders hè :P) en dan ga ik echt die processor een keer kopen.

Het is echt een continue process en wist niet dat die prijzen zo snel daalden.

Wat is trouwens het verschil tussen 90nm, 65nm en 45nm processoren? Levert het betere prestaties als de chips kleiner zijn? En ik zie vaak bij internetshops 89w, 65w en 45w erbij staan betekend dit hoeveel watt ze gebruiken of heeft dit ook met die nanometers te maken?
Anoniem: 111211
@Darude123425 maart 2007 13:56
Nee de chip wordt niet sneller :)
een 65nm chip verbruikt alleen wat minder energie dan een 90nm chip (op gelijke snelheid) en dus wordt ie ook wat minder heet.
Ook zijn 65nm chips over het algemeen betere overclockers.

45nm is nóg een stap verder/beter :)
Bij 45nm zijn de afstanden die de electronen moeten afleggen toch kleiner? Dus is de boel ook sneller.
Dat wel maar een 2 ghz geclockte 90 nm blijft vrijwel gelijk aan de 2 ghz 45 nm variant (om maar een voorbeeld te noemen). Wel wordt de presentatie/watt verhouding beter. En je kan ze vaak hoger clocke door de lagere warmte ontwikkeling.
De clockciclussen blijven hetzelfde, dus er is (nagenoeg) geen verandering in snelheid (in theorie zou deze cyclustijd natuurlijk verlaagd kunnen worden, en vandaar de betere "overclockbaarheid")
Als er 1 cyclus afgelegd wordt bereikt deze natuurlijk wel sneller zijn resultaat, maar aangezien de meest simpele rekenopdracht er al een paar bevat is dit dus te verwaarlozen ;)

/offtopic
wel grappig dat de rest van de posts al niet meer dan 1 zijn gewaardeerd ... fanboys zijn overal blijkbaar :Z
Tegenaanval op de verlagingen van Intel gok ik..
Dat niet alleen, zoals in het artikel staat:
Ondertussen zit AMD nog met een ongewenst grote voorraad aan 90nm-processors. Om deze weg te werken zal het bedrijf naar verwacht op 9 april prijsverlagingen aankondigen van 30 tot 35 procent.
Dus het gaat ook om overschot van de 90nm-processors, die AMD kwijt wil!
Anoniem: 206255
25 maart 2007 11:36
gezien de prijsverlaging die Intel voor april heeft staan en dan nog eens ene prijsverlaging in het 3e kwartaal had je het wel aan kunnen zien komen.

mooi dat de 45 nm processoren eraan komen!
Beter zeker,
Ik budget pc persoon :7
Moet het doen met een sempron 3000 754,
Ben ik blij dat ik dan geld heb voor dual core :D
Anoniem: 212935
25 maart 2007 12:32
Heel goed: laat de competitie maar mooi toenemen! Zo blijft de consument beschikken over een goed betaalbare range aan processoren enerzijds (AMD) met wat zwaardere (op dit moment naar mijn smaak ) te dure processoren en daarnaast een paar mooie krachtpatsers(Intel) en wat ... "overige troep".
Jammer alleen dat sommige mensen vooral "een kamp" kiezen en op het andere blijven afgeven... Ik zelf heb een goedkoop AMD-systeempje nog ergens liggen en gebruik voor de zwaardere zaken een Core 2 Duo systeem....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee