Opnieuw vliegt een Dell-laptop spontaan in brand

In een forum van TG Publishing wordt melding gemaakt van een Dell-laptop die spontaan in brand vloog. De schrijver van het bericht meldt dat er geroezemoes op zijn afdeling ontstond en dat hij daarbij het woord 'brand' opving, waarna de man op onderzoek uitging en besloot plaatjes te schieten. De brandhaard bleek een laptop van Dell te zijn. De politie en brandweer meldden zich al snel daarna, waarna besloten werd de gehele eerste verdieping van het kantoorgebouw te ontruimen. De gebruiker van de in vlammen opgegane laptop had nog niet meegekregen dat zijn notebook de bron van alle ellende was en besloot voor het gebouw te verlaten eerst zijn laptop op te halen. Het gezicht dat hij trok toen hij zijn laptop uitgebrand aantrof, moet volgens de schrijver onvergetelijk zijn geweest.

Het is overigens niet voor het eerst dat een laptop van Dell spontaan in brand vliegt. In juni wist een Dell laptop op een conferentie in Japan ook al op een vergelijkbare manier de aandacht op zich te vestigen. Vorige week nog werd bekend dat Dell al meerdere keren onderdelen van verkochte laptops heeft teruggeroepen omdat er sprake zou zijn van brandgevaar. CRN meldde dat dat niet zonder reden was omdat er bij het bedrijf al diverse gevallen bekend waren van oververhitting en brandschade.

Een uitgebrande Dell-laptop

Door Caroline Schröder

29-07-2006 • 13:38

129 Linkedin

Submitter: _ferry_

Bron: TGForumz

Reacties (129)

129
126
65
19
6
51
Wijzig sortering
Hmmm... en dan nu 3x raden waar de accu zat? :o
Dat is juist het vreemde ! Ik heb voor mijn werk een DELL laptop en het lijkt het zelfde model als deze :( alleen daar zit de accu aan de linker zijde aan de voor kant. Rechts achter zit een CD/DVD die eventueel ook door een accu kan worden vervangen. Het lijkt er dus op dat het iets anders is.

De DELL die ik hier voor had is trouwens kapot gegaan tijdens normaal gebruik. Toen ik hem open maakte omdat dat ik wilde zien wat er mogelijk aan de hand was en omdat ik toch een nieuwe kreeg kwam ik er achter dat er een grote brand blaar op het moeder bord zat. Was helemaal opgezwollen en zwart. (Net geen Brand ???)

Kortweg het hoeft helemaal niet de ACCU te zijn om een laptop uit te laten branden.
Gelukkig worden ze vervangen voor Fujitsu/Siemens spul bij mij op werk. :)
Mijn eigen laptop (Dell Latitude D600, heb ik nu voor m'n neus) lijkt verdomd veel op de laptop op de foto (kan op basis van deze foto in elk geval geen verschil ontdekken, op de brandschade na uiteraard) en heeft de accu ook op exact plek waar de brand ontstaan lijkt te zijn op de foto.

Het lijkt mij dus wel duidelijk dat in ieder geval hier de accu de oorsprong was.
Mijn pa heeft ook een Dell laptop. Hij kan volgens mij aan beide kanten een accu doen óf een DVD-brander (etc.). Dus het kan wel degelijk kloppen.
Dat zijn de wat oudere modellen.....

Zo een is bij mij kapot gegaan met die brandblaar. Lateren modellen kunnen wel een tweede ACCU aan maar dat is een ander model accu en die gaat aan de zijkant er in, inplaats van de voorkant rechts waarbij beide accus van het zelfde model zijn.
Lijkt me onwaarschijnlijk. Al vele jaren moeten alle onderdelen op printplaten (en moederborden) van vlamdovend materiaal gemaakt worden. Ze kunnen roken, stinken, zwartblakeren, maar ze mogen nooit vlam kunnen vatten.

Helaas kan dat niet gezegt worden van het Litium in Litium-ion cellen. Dat brand als een vakkel. Het zou me niet verbazen als ze ooit nog eens uit vliegtuigen verbannen gaan worden.
Dan zullen ze hooguit zeggen dat ze niet aan mogen worden gezet in het vliegtuig..

Lijkt me wel heel grappig als ze alleen Dell's gaan verbieden :P
daar zit de accu aan de linker zijde aan de voor kant.
Misschien is het een laptop die bestemd is voor landen waar men gewend is om links te rijden i.p.v. rechts?

:+
Wat veel mensen doen, is terwijl het werken, de laptop in het stopcontact doen om hem op te laden.

1: dit is slecht voor de levensduur van je accu :Y)
2: dit genereert extra hitte

Het is natuurlijk belachelijk dat een laptop de fik in kan vliegen, maar veel oude laptops hebben ladingen stof op verschillende plekken,, en alle risico's samen.. tjah.

it is avoidable.
En waarom is het volgens jou slecht voor je accu om hem op te laden terwijl je op je laptop werkt? Beetje onzinnig lijkt me.
Anoniem: 156761
@Motrax29 juli 2006 15:33
Nog een leuke... Er zijn veel fabrikanten die problemen hadden met foute condensatoren op moederborden (worden warm, gaan bol staan, en kunnen uit elkaar vallen).

Dell heeft altijd ontkent dat ze hier ook last van hadden, maar een monteur van Dell heeft laatst op mijn werk wel min of meer toegegeven dat een moederbord wat kapot was ook dat probleem had. (Ik merkte op "Goh, want staan die condensatoren bol zeg, zal toch niet hetzelfde probleem zijn als HP enz hebben?" en het antwoord was een voorzichtig "Officieel niet hoor, maarja... bol is bol... trek zelf je conclusie maar.")

Misschien dat dat warm worden van die dingen in laptops grotere problemen geeft? En dat daardoor het moederbord kan ontbranden?

Allemaal maar een speculatie hoor, maar het zou zomaar kunnen...
Dell heeft altijd ontkent dat ze hier ook last van hadden, maar een monteur van Dell heeft laatst op mijn werk wel min of meer toegegeven dat een moederbord wat kapot was ook dat probleem had.
Zelf werk ik sinds 4 jaar met Dell computers (Hardware faults) en ik kan met zekerheid zeggen dat Dell al ruim een jaar het probleem met de bol staande condensators erkend. Ik neem dan ook aan dat jouw verhaal meer dan een jaar geleden is gebeurd.

Ik gebruik een D610 en lijkt erg de laptop van het verhaal maar heb nog nooit meegemaakt dat deze heet wordt. Ik weet wel dat de C640 erg warm kan worden. Helaas is de foto niet goed genoeg om er direct aan af te zien welk model het hier betreft.

Maar hoe dan ook dit is errug fout voor Dell en hoop dat ze in het vervolg beter de onderdelen kiezen.
Indeed. Bij ons op werk is dit probleem ook onderkend door Dell. We hebben enkele tientallen voorbeelden hiervan gehad met optiplex gx270's. In alle gevallen heeft Dell de moederborden zonder enige discussie omgeruild, zelfs buiten de garantie-periode.
mischien heeft het er mee te maken dat dell wereldwijd de grootste leverancier van laptops is, ze verkopen meer dan de concurent dus ze hebben gewoon meer kans op een bbq laptop... :Y)
Dat is nu het gekke, Dell gebruikt dezelfde batterijen leverancier als zijn concurrenten. De vraag is dan ook, waarom zij well, en de anderen deze problomen niet kennen. Heeft Dell last van kortsluiting?
Nee, de gebruiker wou zo graag een brander in zijn laptop hebben dat ie er maar een gasbrander ingezet heeft. }:O :Y)
Alsof ik nu geen Dell laptop zou gaan komen vanwege zo'n incidentje. Alsof andere pc-bouwers hun accu's niet bij dezelfde leveranciers vandaan halen. Wat zijn nu daadwerkelijk de cijfers omtrent dit soort incidenten? Als iedereen die ooit eens een gesmolten moederbordje heeft gehad daarvan een foto naar CNN gaat mailen dan hadden we nu geen moederborden meer gehad. Konkommertijd alom op dit moment.
Het lijkt me eerder dat ze hun dingen gewoon te weinig koelen. Al eens een dell naast je gehad? En is het u niet opgevallen dat die zo stil zijn? Bij de desktop alleszins, lijkt me dat ze bij laptops ook te weinig koelen.
Dan moet je een Dell desktop eens openhalen, dan weet je waarom hij stil is: gewoon prima afgewerkt met luchtkappen op de ventilatoren om het geluid te dempen en beter te koelen.
Dit is al de 2de in eveneveel maanden, voor mij is dat toch echt wel genoeg reden om voor een Acer te kiezen hoor, niet dat ik voor deze incidenten voor Dell had gekozen, aangezien kwaliteit bij Dell laptops toch echt wel ver zoek is. Wat wil je, als je zo'n grote hoeveelheden moet produceren dan kan het al bijna niet anders dat de kwaliteit ervan daalt. Dell is gewoon de grootste naam, maar zeer zeker niet het beste merk. Maar dat is ondertussen wel duidelijk lijkt me. :)
Dell levert juist wel kwaliteit! Het enige wat er bij hun aan schort is de support aan consumenten (zelf geen ervaring). Maar hun laptops zijn gewoon zeer goed en degelijk. (wat ik van Acer helaas niet kan zeggen)

Hier op het werk blijven we gewoon met Dell werken, vanwege hun goede kwaliteit en de uitstekende support.
(wat ik van Acer helaas niet kan zeggen)

Maar ze exploderen tenminste al niet. }>
offtopic:

gelukkig is Acer zo`n bijzonder goed merk.
Man, die dingen hangen van goedkope zooi aan mekaar.
Acer is al helemaal een budgetmerk waar je bij weg moet blijven. De laptops die ik ervan gezien heb gingen allemaal ruim voor de verwachte levensduur kapot (defect modem, defecte scharnieren etc.). Dell trouwens ook... Mensen roemen wel de goede (omruil/reparatie)service maar ik heb liever een (IBM - helaas niet meer te krijgen, wellicht is Lenovo ook goed) laptop die het na 7 jaar trouwe dienst nog steeds doet. Ook Toshiba's zijn VEEL degelijker.
In plaats van acties van Dell: nu met dubbel geheugen of nu zonder verzendkosten. Krijg je:

Koop nu een Dell en ontvang gratis een brandblusser. :+

En ga nu niet flamen :Y)
Overigens zou ik me als aansprakelijkheidsverzekeraar van Dell ernstig zorgen gaan maken (of zelfs de verzekering opzeggen), want dit kan een hoop geld gaan kosten. In Japan bleef de schade nog beperkt tot een tafelkleed. Hier heeft een heel kantoor rookschade. Het is slechts een kwestie van tijd voor er een heel gebouw affikt door zo'n laptop. Erg denkbeeldig is dat niet, want de laptop waar het hier om ging was niet in gebruik. Er was nu gelukkig snel iemand met een brandblusser bij, maar het had ook midden in de nacht kunnen gebeuren en dan kon het wel eens minder goed aflopen.
Ik ben er vrij zeker van dat Dell de batterijen niet zelf in elkaar zet. Ze assembleren gewoon pc's en laptops met onderdelen die ze goedkoop mogelijk ingekocht hebben. Ze kunnen dus gewoon alles afschuiven op het bedrijf dat de batterijen geproduceerd heeft :)

Het enige waar nu een reukje aan zit is hun imago.
Verdacht brandgeurtje wel...
De accu's van Dell komen bij Sanyo vandaan. Japans dus lijkt me.
ik heb een dell laptop waar een sony accu inzit, het verschilt waarschijnlijk dus ook nog per type
Dan heb jij het nog over brand in gebouwen. Stel je eens voor dat je in een vliegtuig zit met zo'n ding op schoot en daar slaan opeens de vlammen uit!
1: Je kan hem nergens kwijt (bij je buurman op schoot is ook zo asociaal)
2: Je kan niet weg (riem, mensen naast je, krappe ruimte)
3: PANIEK!!! (niet alleen jij, maar een heel vliegtuig)
4: Met een beetje pech wordt je nog een tijd lang met verschillende onderzoeken om je oren geslagen, je zou misschien wel eens een terrorist kunnen zijn!!!
Anoniem: 144936
@smorgje30 juli 2006 11:02
Zo snel vliegt een notebook niet in de fik hoor.
Ga er even vanuit dat er duizenden van deze notebook's zijn verkocht, en dit pas de eerste is (waarvan men het hoort tenminste) die ontploft is.

Voor hetzelfde was het een IBM of een Sony notebook, daar zitten ook accu's in.. :)
tweede
Ja en? Al die PC's die men 's avond gewoon aan laat staan, monitoren, printers, weet ik veel wat niet nog meer kan ook spontaan in de fik vliegen...
Onwaarschijnlijk. Deze laptop branden zijn allen ontstaan door een defect in de Li-ion accu.
Dell heeft nu het probleem dat zijn met de 'gebakken peren' zitten en alle ontplofte dells in het nieuws komen, want ik kan me niet voorstellen dat dit met andere merken niet gebeurt?

Of dell heeft echt goedkope troep gebruikt voor zijn accu's en het is een dell-only probleem. Ben benieuwd wat de conclusie is van het onderzoek wat dell aan het doen is.
Ik denk dat als het zo met andere merken ook gebeurde het ook wel in het nieuws kwam.

Het zal vast niet alleen in het nieuws komen omdat het Dell is.
Waarschijnlijk zelofde accu-producent als Nokia-namaak accu's ;)
gebakken peren
ontplofte peren

:P
Zo te zien een Latitude D610 laptop en idd daar zit precies de batterij normaliter waar nu een gapend gat zit :+
Als ik zo kijk naar die stootrubbertjes rondom het scherm en dan voornamelijk de formaten en locaties ervan denk ik eerder een D600 dan een D610...
Misschien correct, maar
Bij beide modellen zit de accu rechtsonderin vanaf boven en linksonderin van onderen.

Wat ik mij niet kan voorstellen is dat een accu op deze manier kan ontploffen.

(Het verschil tussen een D600 en D610 is niet zoveel hoor)

http://www.notebookreview.com/assets/4021.jpg is D610
http://www.svethardware.c...6D21004CDF13/$file/02.jpg de Dell D600
Een accu kan op deze manier ontploffen, zie de links die ik in de vorige dell-discussie heb geplaatst, of zoek op google, met termen als lithium, venting with flame, etc.
Anoniem: 37090
29 juli 2006 13:55
Maandag op de beurs: "Dell, Sell Sell Sell !" :P
Wat mij opvalt is dat ook het scherm afgefikt is. Zeker zeer intensief rekenwerk laten verrichten en dan de deksel dicht doen. Ja zo kan ik elk laptop waarschijnlijk wel over de rooie krijgen.
Wie zegt dat die laptop uberhaupt aan stond toen hij in brand vloog. Het kan bv ook een ontwerpfout, (mechanisch) defect in de electronica voor het laden van de batterij zijn, die deze laatste doet oververhitten en uiteindelijk doet ontploffen. In dit geval is het ook niet de schuld van de accubouwer...

Laat dat de specialisten maar proberen uitzoeken, alhoewel ik vrees dat de harde bewijzen in rook zijn opgegaan...
Het printplaatje dat voor laden/ontladen en (kortsluit)beveiliging zorgt zit in de accu-behuizing. Aan het gat in de laptop te zien blijft er dus niet meer veel van de accu (en het printplaatje) over.
over de rooie gaan is wel wat anders dan in de fik vliegen. Met een dicht klep moet een laptop gewoon kunnen werken of tenminste uitgaan vanwege oververhitting.
schiet mij nog iets te binnen: ik werk elke dag met een HP nc6120. Die zet ik in een docking met de klep dicht en doe daar al mijn werk op via een externe monitor. Dus hoezo krijg ik elke laptop wel over de rooie.........
Hoe wil jij een laptop anders in een docking station stoppen?

Hp heeft deze bijvoorbeeld, die moet onder de externe monitor dichtgeklapt erin geschoven worden.

Dus zo gek is het nog niet.

Plus dat er geen enkele koeling aan de bovenkant zit als het goed is.
Je zal wel frisse vingertjes hebben als je typed met die airflow door je toetsenbord :>
Tja, dit gebeurt dus, maar verder zijn er geen omstandigheden bekend? Zat er een originele accu in? Is het op een andere manier mogelijk dat een laptop in de brand kan vliegen? Dat laatste zou een goeie vraag/test voor Mythbusters zijn.

En waarom kwamen dit soort dingen de afgelopen 20 jaar niet voor bij laptops? Of bestaat er ergens een archief van in brandgebloven laptops met het jaartal/merk erbij. Ben daar wel benieuwd naar.
Anoniem: 172064
@Tjeerd29 juli 2006 14:58
Da's omdat dit nieuwe type batterijen nog maar een paar jaar bestaan. Deze lithiumbatterijen werken op basis van lithium een stof die uiterst reactief is in combinatie met water of lucht (de stikstof erin)
Vooral de lithium-polymeerbatterijen zijn heel gevoelig tegen overladen of te ver ontladen. Dan worden ze warm, zwellen ze op en vliegen ze soms in brand.
Deze nieuwe batterijen hebben ook veel meer vermogen bevatten. Dat houdt dus in dat ze een hogere dichtheid hebben en dus meer brandstof (lithium) op minder plaats.Dus als het mis gaat (door bvb kortsluiting) dan gaat het ook goed mis :)
Ik denk dat de kans heeeeeel groot is dat het geen orginele accu was.
De verhalen van ontploffende en branden telefoons waren ook allemaal geen orginele accu's.

Stom toevallig liep ik zojuist tegen dit artikel aan:
Ook een brandende Dell laptop. Maar ook hier weer niet de orginele accu:
http://safetycenter.navy....hive_151-200/photo159.htm

(Is trouwens een erg aardige site)
Te koop: Dell Laptop 630m :)

i.v.m. overstap op apple.

(en nee... da's geen geintje maar vondt het hier wel leuk passen)
Zo'n Apple met toegeplakte ventilatieopening bedoel je? :Y)

(en nee... da's geen geintje maar vondt het hier wel leuk passen)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee