Niet om MS te bashen, maar wil hier wel even op reageren. En nee, ik heb ook geen zicht op alternatieve tijdlijnen.
Hadden we dan wel die compabiliteit gehad die we nu dankzij Microsoft hebben gekregen?
Hmm, welke compatibiliteit? NTFS werkt niet goed op Linux. Windows Media werkt niet op de iPod. .doc werkt niet goed in OpenOffice. Win32 applicaties werken niet goed op *nix. DVB-kaarten met decryptiemogelijkheden werken normaliter niet met MCE waardoor digitale TV in een aantal landen compleet onbruikbaar is op MCE. Een webpagina ontworpen voor IE werkt niet in andere browsers. Om maar wat te noemen.
We hebben door Microsoft juist geen compatibiliteit gekregen.
Alle hardware en software draaien vrijwel allemaal compatible met elkaar.
Je bedoelt: het product van Microsoft heeft ondersteuning voor 99% van alle hardware. Dat klopt. Maar verder is het toch echt treurig gestelt met de compatibiliteit.
Om deze post wel wat zinniger te maken, een blik op een mogelijke alternatieve geschiedenis.
Stel, Bill Gates was er nooit geweest. MS-DOS heeft iemand anders gemaakt, maar laten we dat vergeten en er vanuit gaan dat dat geen succes is geworden, evenals Windows voor zover dat ooit is gemaakt.
Waarschijnlijk was er dan een ander OS opgestaan. Linux bestond nog niet, dus dat kan niet.
IBM had OS/2 misschien in z'n eentje gemaakt, en dat was het wellicht geworden. Of Apple had het gemaakt. BeOS had ook misschien genoeg tijd gehad om populair te worden. Goed, BeOS was wel behoorlijk wat later, dus als het BeOS was gelukt zou Linux ook voet aan de grond hebben kunnen krijgen, al betwijfel ik het eigenlijk, want in een tijdperk zonder internet kan je denk ik beter developen met een dedicated team van programmeurs, en de ontwikkeling van Linux ging destijds waarschijnlijk traag. Of een totaal andere partij. Als één van deze systemen net zo succesvol was geworden als Windows zou er denk ik weinig veranderen ten opzichte van de huidige situatie aangezien ze bijna allemaal closed source zijn. We zouden waarschijnlijk een *nix-based OS gebruiken, wat wel een stuk beter zou zijn ten opzichte van 9x wat we nog lange tijd hebben gebruikt.
Maar laten we nu eens iets spannenders denken. Stel dat 1 OS zo'n 40% van de markt in handen had gekregen, een ander 20%, nog een ander 20% en de laatste 20% verdeelt over de rest.
Dan had de computerwereld er totaal anders uitgezien. Hardware maar ook software zou compatible zijn met meer operating systems, waar je nu veel Windows-only hardware/software hebt. Een operating system zou iets goedkoper zijn, omdat er veel sterkere concurrentie is. Hierdoor zou ook minder illegale software in gebruik zijn. De hardware en software zou waarschijnlijk weer iets duurder of minder geavanceerd zijn, omdat deze goed compatible moet worden gemaakt met verschillende besturingssystemen. Documentformaten, mediaformaten en filesystems zouden waarschijnlijk óf open zijn, óf de leidende fabrikant zou b.v. zijn Office voor alle verschillende besturingssystemen beschikbaar maken. DRM zou waarschijnlijk nooit ook maar van de grond komen, omdat het niet lukt om het compatible te maken met zoveel systemen. Of ieder systeem komt, net als nu, met z'n eigen DRM, maar het zou (nog) minder succesvol zijn door de spreiding.
Er zouden natuurlijk ook nadelen zijn. Computers zouden veel langer "nerd domein" blijven, want omdat veel computers verschillend zijn is het moeilijker om te leren ermee om te gaan. Niet alle hardware/software zal voor ieder OS beschikbaar komen, dus het zal moeilijker worden een OS te kiezen. De hele ICT was mogelijk niet zo hard gegaan als nu, en de eerste Geforce zou wellicht nu pas uitkomen.
Er zouden ook dingen hetzelfde blijven. Ik denk dat het internet relatief gezien, los van het succes van de gehele ICT, net zo'n succes was geworden zonder Microsoft. Microsoft liet het internet in het begin zelfs compleet links liggen, en dacht dat haar eigen netwerk de wereld over zou nemen. Niets bleek minder waar, internet willen we toch.
Al met al: ik durf werkelijk niet te zeggen of we beter of slechter afgeweest waren zonder Microsoft. Microsoft heeft één, compleet gesloten, standaard gezet voor applicaties, documenten, muziek en nog veel meer, wereldwijd. Het voordeel is dat niemand hoeft te kiezen en iedereen compatible is met elkaar. Maar de nadelen mogen ook bekend zijn. Dus Darkprince1234, zoals in je originele reactie, zeggen dat MS zoveel goeds heeft betekend voor de ICT-wereld is waarschijnlijk te kort door de bocht. Het is heel goed mogelijk dat alles zonder MS uiteindelijk beter was geweest. Maar misschien ook wel juist niet. Maar we zullen het nooit weten.