Apple werkt aan nieuwe Mac voor onderwijs

AppleInsider meldt dat Apple zou werken aan een computer die de, inmiddels niet meer verkrijgbare, eMac moet gaan opvolgen. Dit nieuwe 'all-in-one'-systeem is specifiek bedoeld voor de onderwijsmarkt en zal, net als de eMac, een gunstig prijskaartje hebben in vergelijking met de andere computers in het assortiment van Apple. De nieuwe 'eMac' - het is overigens nog niet bekend of de computer ook daadwerkelijk zo zal gaan heten - zal uiteraard worden uitgerust met een Intel-processor. Ook zal het nieuwe systeem een TFT-scherm gebruiken en dus geen gebruik meer maken van een 'ouderwetse' beeldbuis.

Apple eMac (groot)Vanwege deze laatste stap zal Apple flink op de kosten moeten letten om de nieuwe onderwijs-Mac betaalbaar te houden voor de doelgroep. De verwachting is dat de nieuwe computer ook weer volledig geïntegreerd zal zijn. De hardwarecomponenten van de computer zullen dus in de behuizing van de monitor worden ondergebracht. Hierdoor is het waarschijnlijk dat de eMac-opvolger veel gelijkenis zal vertonen met de huidige iMac. De laatste serie eMacs werd tot circa oktober 2005 nog verkocht. Sindsdien bedient Apple de onderwijsmarkt met de standaard iMac. De eMac werd in april 2002 geïntroduceerd. In eerste instantie was de goedkope Apple-computer alleen beschikbaar voor onderwijsinstellingen, maar al snel besloot Apple dat ook gewone consumenten de eMac konden kopen. Of de opvolger van de eMac ook beschikbaar zal zijn voor gewone consumenten is niet duidelijk. AppleInsider verwacht dat een nieuwe Mac voor onderwijsinstellingen in het najaar van 2006 beschikbaar zal zijn. Hoeveel deze computer gaat kosten is ook nog niet duidelijk. De goedkoopste uitvoering van de vroegere eMac kostte 800 dollar.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

27-05-2006 • 10:58

44

Bron: AppleInsider

Reacties (44)

44
44
17
2
0
18
Wijzig sortering
Anoniem: 101920 27 mei 2006 12:38
Scholen en bedrijven komen tegenwoordig veelal met browser gericht matriaal en zijn daardoor platvorm onafhankelijk.

Zal me niet verbazen als Apple met 10.5(Leopard) DLL gaat ondersteunen waardoor je direkt onder 10.5 Windows apps kunt draaien. :P

Bootcamp is, misschien, een tijdelijke oplossing om Windows te gebruiken en strax direkt Windows apps draaien onder 10.5
Scholen en bedrijven komen tegenwoordig veelal met browser gericht matriaal en zijn daardoor platvorm onafhankelijk.
Alleen jammer dat 90% van die apps op elke browser draaien zolang het maar IE 6 of hoger is....
Niks aan de hand, Safari is hoger dan IE6 :)
Niet zo vreemd nee, alles is hoger dan IE6.

Op IE5-1 na dan
Wat een crap. bij ons op school werken 80% van de applicaties onder windows only !!
en die andere 20% web based, is idd ie6 en hoger..

daar naast, wat kost een computer tegen woordig
geel drol. licenties voor het onderwijs ook.

dus waarom zouden wij als school zoveel tijd en moeite in het om catten van ibm comp. systemen naar een beatle systeem ??

en al zou alles browser on af hankelijk zijn. dan kiezen we nog altijd voor een penguin :)
Maar wat is er dan mis met de mac mini voor in het onderwijs? Dan kan de school er zelf een passend (voor de situatie) scherm bij komen. Kost misschien iets meer dan een alles in 1 unit, maar de schermen kan je dan wel over een langere periode afschrijven. Dus koop je over 3 jaar weer nieuwe mini's en houd je de schermen.

Edit:
Met passend voor de situatie bedoel ik dus voor bijvoorbeeld de designafdeling mooie 20 of 24 inch schermpjes. En voor de normale ik wil me mail check machines koop je dan een mooie 17 inch
Anoniem: 101920 @KC_Kaas27 mei 2006 12:46
Macmini in het onderwijs is, denk ik, vragen om problemen. Die mag je wel goed aan "de ketting" leggen anders ben je ze kwijt.
Anoniem: 58387 @KC_Kaas27 mei 2006 18:01
Tja, de Mac Mini in het onderwijs. Leuk idee: goedkoop, klein en met zelf uit te kiezen scherm.
Helaas kan ik je hierbij uit de droom halen -> die worden allemaal gestolen. Een tijdje terug hadden we bij ons ongeveer 25 externe Zip-drives aan de iMacs hangen. Allemaal aan de ketting. Je raadt het natuurlijk wel; na een half jaar waren ze allemaal, jazeker; allemaal, gestolen. Zo'n Mac Mini is niet veel groter, dus ook die gaan allemaal mee in de schooltas.
Daar komt bij dat die Mini's, voor grafisch werk, echt veel en veel te traag zijn. Het ideetje van de designafdeling met 24" schermen gaat niet door denk ik. Die dingen liggen na een week onderaan de trap.
Anoniem: 174754 27 mei 2006 11:03
De vorige eMac leek heel erg op de imac van de generatie ervoor. Zou best vet zijn als dat weer zo is, en de nieuwe eMac lijkt op een iMac G4! dan is er in ieder geval al 1 klant: ik!
mja, de imac G3 was dan ook een logisch design, net als de emac.
Het design van de G4 was dan weer innovatief enzo, voor een onderwijscomputer is dat helemaal niet nodig. Het lijkt me dan ook onwaarschijnlijk dat de nieuwe emac er als een imacG4 gaat uitzien
Lijkt me ook dat ze alles zo robuust mogelijk willen, dan valt de vorige iMac qua vormgeving een beetje af.
Dat zou zeker mooi zijn. De iMac G4 is nog altijd een van de mooiste pc ontwerpen ooit. Als die met een Intel CPU te krijgen is :9~ ...
Het design van de iMac G4 was erg mooi, maar nogal duur om te maken (kleine voet met vreemde afmetingen, gewicht nodig om de hele constructie niet te laten kantelen, enz.). Ik denk niet dat ze dat zouden gebruiken voor een low-budget computer.

Ik vermoed inderdaad ook iets dat op de huidige iMacs lijkt, maar dan met een kleiner scherm of zo.
Wat is er eigenlijk zo speciaal aan de eMac t.o.v. de andere modellen? Ik kan me voorstellen dat je in een bak voor het onderwijs een minder snelle videokaart prikt, maar dat is het wel zo'n beetje. Maar als het een grafische academie betreft waar les in 3D modelling gegeven wordt, heb je weer wel dikke video-rekenkracht nodig...
Ik denk ook niet dat je dit moet zien voor de grafische of technische scholen. Dit is voor de jongste generatie aanstormende tweakertjes op de basisschool. Die beginnen met redcat achtige software waar ze mee leren optellen en vermenigvuldigen. en woordjes en aardrijkskunde kunnen oefenen.
Anoniem: 58387 @Hennie-M27 mei 2006 17:55
Het grote probleem is zoals altijd de beschikbare software. Omdat grote educatieve uitgevers zoals Malmberg en Thieme Meulenhof uitsluitend Windows ondersteunen zijn Mac's gewoonweg geen optie voor het basisonderwijs. Hoe mooi en goedkoop ze ook zijn, je hebt er gewoon geen hol aan. Alternatieve programma's zijn aardig, maar slaan in de praktijk de plank volledig mis. Omdat de kinderen uit een methode werken (b.v. rekenen) past het bijbehorende software pakket er het beste bij. Het biedt verdieping en herhaling op de juiste plekken en is een echte aanvulling op hetgeen wat ze tijdens de lessen al maken. De alternatieve pakketten zijn meer een vak op zich, en daarom niet goed in te passen in het lesrooster.

Wat himac schreef over DLL ondersteuning zou niet eens zo'n heel slecht idee zijn. Wanneer Apple er serieus werk van zou maken, door bijvoorbeeld Darwine te ondersteunen, zou het wel mogelijk zijn om de pakketten te draaien die bij de methodes hopren. Door de lage prijs en de kwalitatief redelijk goede hardware zouden ze opeens wel een interessante speler kunnen worden.
Anoniem: 58387 @_Thanatos_27 mei 2006 16:16
Onzin. Ten eerste wordt er (bij ons - Grafisch Lyceum Utrecht) niets aan 3D modeling gedaan op Apple, simpelweg omdat 3D Studio Max er niet voor beschikbaar is. Daar komt bij dat 3D redering gebeurt op de CPU, daar heeft de GPU niets mee te maken. Eigenlijk is de enige reden waarom er nog Mac's gebruikt worden nostalgie. De docenten zijn gewend om met Apple te werken en weigeren over te stappen op de goedkopere, snellere en (hardwarematig) beter configureerbare PC's.

De reden dat de E-mac's goekoper waren was de zwaar veroudere hardware. Er zat bij aankoop een 700 MHz G4 in, terwijl de Powermac's het dubbele hadden. Ook zat er maar 128 MB geheugen in (dat hebben we later i.v.m. OSX moeten uitbrijden). Er zit en kleine harddisk in en uitsluitend een CD-Rom speler. Al met al is deze configuratie prima werkbaar voor een opleiding maatschappelijk werk oid, maar juist voor een grafische school zijn ze absoluut ongeschikt (denk alleen maar aan Photoshop CS; dat wil je echt niet op zo'n machine). Het mag dan wel duidelijk zijn dat we hierom overgestapt zijn op de iMac G5.
Een 700 MHz G4 was 4 jaar geleden ruim voldoende voor Photoshop of Illustrator, zeker onder Mac OS 9. En het is inderdaad waar dat er nu niet veel leuks meer aan te bleven is, maarja, daar kan Apple ook niets aan doen.

Dat doorsnee PC's goedkoper zijn dan Apple's is totale onzin. Wil je een Dell met precies dezelfde hardware en software opties out-of-the-box, dan ben je bij Dell zeker 20% meer kwijt dan bij Apple.
Anoniem: 58387 @Gustaaf43727 mei 2006 18:22
Ah, het standaard antwoord.

Wil je een Dell met precies dezelfde hardware en software opties out-of-the-box, dan ben je bij Dell zeker 20% meer kwijt dan bij Apple.

Laat het daar hem nu net in zitten -> dat wil ik dus niet. Ik wil geen onboard bluetooth, wifi, afstandsbediening, webcam, modem, 160 GB HD en god-weet-wat-nog-meer-voor-shit. Ik wil een snelle machine met veel geheugen. De HD is niet relevant, want alle documenten worden op de file-server opgeslagen.
Eigenlijk is het enige wat ik wil keuzevrijheid. Ik wil zelf bepalen wat er in mijn machines zit, en daar valt al die overbodige troep niet onder. Wat dat betreft zaten ze met die eMac redelijk in de goede richting.
3D modelling gebeurt wel degelijk op de GPU... waar anders denk dat die dikke Wildcat en Quadro planken voor zijn? Dat zijn dikke OpenGL-chips. 3D rendering gebeurt inderdaad op de CPU, maar dat noemde ik helemaal niet.
Anoniem: 35717 27 mei 2006 14:08
Zeker in het basis en middelbaar onderwijs is Apple nog steeds een zeer grote speler in de VS.
Sterker nog, er is een project opgezet om scholieren te voorzien van laptops thuis.
Dit project wordt betaald door Microsoft en Toshiba.
Mag je raden wat voor een laptop er geleverd wordt?
Juist em, Apple iBook.
D'r zijn er al 30.000 geplaatst.
Er is om diverse reden voor deze machine gekozen.
De belangrijkste reden was wel dat de iBook nogal robuust is.
Er zijn diverse universiteiten waar op dit moment een 'soort' oorlog woedt.
De studenten willen hun Mac gebruiken maar de universiteit heeft een contract met Dell getekend.
Het gevolg is dus dat de meeste universiteiten eieren voor hun geld hebben gekozen en de studenten dus kunnen kiezen tussen een Mac of een Dell.
Mag je raden wat de meeste studenten kiezen?
Juist em, geen Dell.
Je moet trouwens niet vergeten dat bijna alle software er ook voor de Mac is.
Mathematica wordt erg vaak gebruikt.
Apple mag dan hier in Europa de grootste zijn, in de VS zijn ze in procenten en natuurlijk ook absolute aantallen veel groter in het onderwijs.
Anoniem: 137851 27 mei 2006 12:12
Dit is allemaal wel leuk en aardig, maar ik denk niet dat het een succes gaat worden. Scholen zitten namelijk meestal met software die alleen op MS Windows draait. Als dit niet zo was dan zag je ook dat Linux meer in het onderwijs gebruikt zou worden.
Whieee Moderator Apple Talk @Anoniem: 13785127 mei 2006 12:25
Veel grafische en mediagerichte opleidingen maken gebruik van Apple systemen, en in de VS is het aandeel wat Apple in het onderwijs heeft sowieso astronomisch veel groter dan in Nederland. (in de VS is 1 van de 3 universiteitscomputers een Mac). Ik vermoed dat het een soort iMac-like ding wordt, maar dan met een Core Solo (of 1.67GHz Core Duo) en Intel GMA950. Koppel daar een 80GB SATA disk, Combo-/Superdrive, 17" TFT, en de rest van de standaard meuk aan (dus geen Front Row, geen iSight, geen DVI out maar VGA), en je hebt een mooi systeempje dat <1000 euro kan kosten :)
Als er bovendien een intel processor in zit kun je op hetzelfde toestel OS X, Windows en Linux draaien. Dat lijkt me wel interessant voor het onderwijs.
Anoniem: 133254 @Whieee27 mei 2006 12:54
Dat onderwijs-aandeel in mac's is in amerika erg ingestort de laatste 5-10 jaar. Daar willen ze terug naartoe, lijkt me.

Sowieso, wat je op scholen nodig hebt is er voor mac ook. Ik weet niet of licenties daar [a la surf] ook platform-onafhankelijk zijn. In dat geval is overstappen probleemloos.
Dat valt nog heel erg mee. In Amerika bijvoorbeeld, zijn Macs in het onderwijs heel normaal. Veel educatieve software is beschikbaar voor Mac OS, en de grotere uitgeverijen maken, in tegenstelling tot in Nederland, de begeleidende cd-rom bij schoolboeken ook geschikt voor Mac OS.
In Nederland zijn Macs in het onderwijs wat minder gangbaar, maar het komt voor. Ik heb de eerste drie jaar van mijn UvA-opleiding ook op een Mac gewerkt: bij het leren programmeren, maar ook voor (biomedische) wetenschappelijke toepassingen, zoals het bepalen van de oppervlakte van weefsels en cellen.
Zoals? Office? Internet applicaties? Programmeren? Web Design? Flash?

Voor het Hogere onderwijs ga je inderdaad problemen krijgen met software, maar als je goed zoekt moet dat geen probleem vormen.
Office: MS Office 2004 toevallig? of uhm, OpenOffice?!
Internet Appz: Mail (ohja, Mail) of Thunderbird of Opera of SeaMonkey, MS Entourage, Mojo
Internet Apps: oeh die's moeilijk, uhm, Safarai?! IE for Mac, Opera, Firefox, Camino, Netscape
Programmeren: wat dacht je van, XCODE?! Eclipse?! NetBeans?! Komnodo of gewoon TextMate (tegenhangen van Ultra-Edit)
Web Design: TextMate, Macromedia Studio 8, Adobe inDeisgn, NVU, validator.w3.org :P
Flash: uhm, Mocromedia Flash?!

bullshit dus dat een Mac neit makkelijk te gebruiken is in het onderwijs of waar dan ook, jij bent gewoon te lui om uberhaupt moeite te doen eens te Googlen
Dat zijn niet de probleem-applicaties, dat zijn gewoon standaard applicaties waar voor je op bijna ieder OS wel een vervanger vind. Standaard apllicaties kunnen alleen een probleem worden als een opleiding vereist dat je met een bepaald pakket werkt ivm eisen uit de praktijk (bv autocad en photoshop).

De probleem applicaties zijn die specifiek voor het onderwijs geschreven applicaties. Software waavan in heel Nederland/Vlaanderen 500 exemplaren zijn verkocht maar de 15 docenten die het bij hun lessen gebruiken zweren dat ze er niet zonder kunnen. Soms bestaan de makers ervan niet eens meer dus een port laten maken is ook niet altijd een optie.
Anoniem: 34169 @Daenney27 mei 2006 14:40
@ SirBlade:
Photoshop :D

Er is gewoon een CS2 versie voor de Mac, en laat Adobe's nieuwe software, Lightroom, speciaal voor het verwerken van RAW bestanden, er momenteel alleen voor de Mac zijn, en dus niet voor Windows. Als je het hebt over beeldbewerking heb je op de Mac echt meer dan genoeg keuze.
@SirBlade: Dat valt te emuleren. Intel Macs zijn sowieso al in staat om WinXP te draaien, maar je kunt ook een emulator onder OSX het werk laten doen, zie bijv. http://darwine.opendarwin.org/
Zoals de momentel macs zo lekker "DUN" :)
Jammer, bij mij op school hebben ze net de oude G4's vervangen door Dells |:( . Gelukkig zijn de G3's wel door eMacs vervangen.
was dat bij ons ook maar waar :'(
geen gezever meer met men ipod die lastig doet, geen compatibiliteitsproblemen en geen mac-opgeforceer tegenover de studenten
nee, dan liever windows opgeforceer! |:(
Goede stap van apple. Ik heb een tijdje de emacs verkocht en die dingen lopen echt goed. Hoewel iedreen ze kon aanschaffen warren het inderdaad de stundenten de er het meeste gebruik van maken.

Zeker de studentjes van het grafisch lyceem kregen er niet genoeg van, maja waar kon je een windows pc kopen van 300-400 euro waar de wat sterkere grafische programma's gewoon goed en snel op konden draaien??
Anoniem: 85655 27 mei 2006 12:48
Cool! Nou HKU geeft die oude G5s dan maar aan mij hoor! :-) Daarvoor wil ik best wel een grotere studentenkamer voor huren :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.