Consumentenbond: 'wisselen internetprovider is lastig'

Wisselen van internetprovider is geen sinecure blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Aan het onderzoek van de Consumentenbond deden 2200 mensen mee. De helft van de respondenten was ooit van provider gewisseld; een derde deed dat afgelopen jaar. Een op de drie personen ondervond de nodige problemen bij die overstap. Volgens de consumentenbond was dat een jaar eerder 'slechts' 18 procent. Mensen die op een andere provider overstapten ondervonden moeite bij het installeren van de nieuwe verbinding of bleven rekeningen ontvangen van hun vorige provider. De meest voorkomende klacht was echter dat men veelal langere tijd geen beschikking over internet had na het wisselen van provider.

Internet algemeenDe helft van de deelnemers aan het onderzoek is nooit van provider veranderd omdat het tevreden zou zijn over de huidige provider of omdat het niet van e-mailadres zou willen veranderen. Dertig procent geeft aan dat het de overstap op een andere provider te omslachtig vindt en 14 procent is niet geheel ten onrechte bang zonder internet te komen zitten. De consumentenbond vindt dat er een overstapprotocol moet komen waarbij de nieuwe provider de met een overstap gerelateerde zaken moet verzorgen. De minister van Economische zaken zou de internetproviders bijeen moeten brengen en er op die manier zorg voor moeten dragen dat een dergelijk protocol er komt.

Door Caroline Schröder

27-05-2006 • 10:12

58

Submitter: jll

Bron: Nu

Reacties (58)

58
58
31
8
1
24
Wijzig sortering
Vind het erg slecht dat abonnementen vaak nog steeds stilzwijgend verlengd worden met een jaar. Wordt het overstappen ook niet makkelijker van.
Anoniem: 171084 @Nielson27 mei 2006 10:34
Daar lijkt me niks mis mee, dat doen verzekeringen ook! Een beetje eigen verantwoordelijkheid moet kunnen...

Verder is het natuurlijk belachelijk dat overstappen van de ene naar de andere ADSL-boer zo lang moet duren! De problemen die dat gaf, en de mogelijkheid dat ik lange tijd zonder internet kwam te zitten, was voor mij reden om over te stappen op kabel...
Meer vrijheid en klantvriendelijkheid bij deze bedrijven zou zeker goed zijn! Technisch stelt het omzetten niks voor.
Daar lijkt me niks mis mee
Het vervelende is (vind ik) dat het gelijk voor een heel jaar is, en je niet (eventueel na een eerste jaar) per maand kan opzeggen.
Bij Kpn (en alle gerelateerde providers, zoals Het Net en Planet) kun je na je jaarcontract per maand opzeggen! De grootste problemen doen zich voor als je van adsl signaal wisselt, bv van Kpn naar scarlet of van versatel naar kpn. Er moet dan een afspraak gemaakt worden tussen de providers zodat tegelijkertijd het ene signaal eraf kan en het andere erop. vaak gebeurt dat al voordat de nieuwe partij zijn zaken op orde heeft omdat je een maand van te voren opzegt en de levertijd voor een modem vaak erg lang is, maar 9 van de 10 keer kun je als je bij een overstap van adls naar adsl je verbinding weg is een aantal zaken zoals username en password en vpi /vci veranderen en kun je met je oude modem gewoon online. Het probleem is alleen dat veel mensen niet dat niet weten n het nieuwe modem afwachten. :Z
Het vervelende is (vind ik) dat het gelijk voor een heel jaar is, en je niet (eventueel na een eerste jaar) per maand kan opzeggen.
Ik hoop inderdaad dat dat bij wet verboden wordt. Het is zo irritant.
In ieder geval heeft XS4ALL wel de regeling dat je na het eerste jaar per maand je abonnement op kan zeggen.
volgens mij kan dat alleen per jaar bij planet (heb er zelf bij gezeten) ik geloof dat dit alleen een extratje is van xs4all..

ontopic:
Mijn overstap van Planet naar Tiscali ging idd niet vlekkeloos (aan de planet kant) de aanvraag waren ze vergeten door te geven aan kpn, of kpn heeft de aanvraag voor afsluiting niet ontvangen dus rekeningen liepen door, internet verbinding liep door, etc,etc.belt kpn.. die zeggen bel planet, bel je planet, die zeggen bel kpn over en over totdat je goed uitflipt op 1 medewerker) je wordt van t kastje naar de deur gewezen
Tiscali daarentegen had binnen 2 weken alles op orde met internet, zeer positief!
Inderdaad bij Planet gaat het per jaar.

En gelukkig toen ik ging overstappen van Planet naar Wanadoo had ik nog een 2e telefoonlijn thuis. Hierdoor kon ik gewoon op mijn 2e telefoonlijn gelijk mijn nieuwe wanadoo verbinding aanvragen en op de andere lijn op tijd voor het nieuwe planet jaar in ging opzeggen.
Een hoop mensen hebben een (meestal wesiswaar ongebruikte) 2e telefoonlijn in huis. Hiervoor moet je dan wel een telefoon abo nemen bij KPN om je 2e ADSL lijn aan te vragen. Iets wat omslachtig, maar werkt wel.

Casema heeft na het jaar ook een maandelijkse opzegtermijn geloof ik...
@babyxl
Casema heeft na het jaar ook een maandelijkse opzegtermijn geloof ik...
Helaas niet. Casema en Wanadoo Cable worden automatisch weer een jaar verlengd.
De regering heeft hiervoor de wet aangepast waardoor het niet meer mogelijk is om abonnementen stilzwijgend met een jaar te verlengen.
Het zou dan eerst aangekondigd moeten worden of de termijn zal verkort moeten worden.
Anoniem: 74617 27 mei 2006 10:54
Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. En er is al lang een protocol wat ervoor zorgt dat je geen minuut zonder internet zit (met dank aan bjck voor de uitleg hierover).

-nieuw ADSL abonnement aanvragen, aangeven dat je al ADSL hebt
-overgangsdatum inplannen (bv. 1 juli)
-bij oude provider doorgeven dat je vanaf 30 juni geen diensten meer bij ze wilt afnemen

Voila. Zo heb ik het ook gedaan met de overstap van NLnet naar Tiscali, en ik had zelfs 1 weekend lang 2 providers op mijn ADSL lijntje.

Waar het meestal misgaat is dat mensen eerst de oude provider opzeggen, en dan een nieuwe aanvragen. Dat levert problemen op omdat de lijn dan door de nieuwe provider niet meer overgenomen kan worden, dan wordt het een nieuwe ADSL aansluiting en dat levert administratieve rompslomp en wachttijd op.
je had niet 2 signalen op je lijn maar 2 inlog gegegevens die werkten. Het signaal was nog steeds hetzelfde (kpn)
Anoniem: 74617 @Egodepego28 mei 2006 16:47
Nee, in beide gevallen niet. NLnet ging via BBned, Tiscali via hun eigen netwerk. 2 netwerken dus, en zo kon het dus ook dat ik 2 signalen ontving.
Jouw bericht bewijst dat het omzetten lastig is. Bij het wisselen van aanbieder moet je namelijk soms wel je oude provider informeren dat je weg wilt en soms niet.

Als je van BBned naar een KPN verbinding wil bijvoorbeeld, dan moet je je nieuwe provider alles laten regelen.

Als je van de kabelboer naar een KPN verbinding overstapt, dan moet je alles zelf regelen. Dat is nu precies het punt van de nieuwspost!
Anoniem: 74617 @dr snuggles28 mei 2006 16:50
Jouw bericht bewijst dat het omzetten lastig is. Bij het wisselen van aanbieder moet je namelijk soms wel je oude provider informeren dat je weg wilt en soms niet.

Als je van BBned naar een KPN verbinding wil bijvoorbeeld, dan moet je je nieuwe provider alles laten regelen.
Nee hoor. Als je mijn (eigenlijk bjck's) stappen volgt, gaat het gewoon goed. Staat helemaal los van provider of netwerk.
Als je van de kabelboer naar een KPN verbinding overstapt, dan moet je alles zelf regelen. Dat is nu precies het punt van de nieuwspost!
Dat is wezenlijk anders dan de overstap van ADSL naar ADSL (providerwissel). Als je van kabel naar ADSL gaat is het supersimpel, vraag gewoon een ADSL aansluiting aan, wacht tot dat werkt en zeg dan je kabelabbo op. Betaal je misschien 2 maanden dubbel, maar heb je 100% zekerheid dat je niet zonder internettoegang komt te zitten.
Ondanks dat protocol heb ik bijna 6 maanden zonder internet gezet omdat mijn vorige provider (Planet Internet) het naliet om na het stoppen van het abonnement ook mijn lijn te slopen..
Anoniem: 74617 @Luckeh28 mei 2006 16:48
6 maanden ? Dat lijkt me erg stug. Dan heb je denk ik nagelaten om even te bellen, in het ergste geval moet je een nieuwe "ADSL lijn" aan laten leggen en zelfs dan ben je maximaal 2 maanden verder.
[half off-topic]
minsiter van Economische zaken
[/half off-topic]

Het ligt er ook aan hierbij van wat je wisselt. Al ruil je een kabel-verbinding in voor een ADSL-verbinding, dan zal dat vaak weinig problemen geven (andersom ook), behalve dat de oude provider wel eens zijn zaken niet goed voor elkaar heeft (rekeningen doorsturen, kabelmodem dat ze kwijtraken...). Als er wat op de post moet kan je het beter altijd aangetekend versturen (en dat er ook nog is aan de deur getekend moet worden). Het is duur, maar bespaard vaak het excuus van "hebben wij niet ontvangen". Soms helpt het ook om ook nog eens hetzelfde document te e-mailen (met leesbevestiging) en te faxen.

[edit]
Modereer maar weg, mensen met een ochtendhumeur. :+

*voeg hieronder commentaar toe over één of ander "Frontpage Algemeen" forum waar ik misschien geen account voor heb*
|
V
Aangetekend versturen klinkt leuk. Maar je tekend alleen voor de envelope zelf en niet voor de inhoud. Kortom een provider (of ieder ander persoon) kan nog steeds zeggen dat ze niks hebben ontvangen van je.
Nee hoor.

Ze kunnen niet zeggen dat ze niets hebben ontvangen van je, want het bewijs is er nou eenmaal (aangetekend).

Mochten ze dus zoals jij aangeeft liegen over de ontvangen inhoud, dan zullen ze de volgens hen wel ontvangen inhoud natuurlijk moeten kunnen overleggen/laten zien. Simpelweg stellen dat ze niets ontvangen hebben zal geen enkele juridische overlevingskans hebben.
Ze tekenen ook voor het feit dat de angetekende brief goed is ontvangen. Dus of ie ongeopend is of niet beschadigd.

Waar ze niet voor tekenen is het gedeelte wat erin geschreven staat ;) want ze mogen het pas na het tekenen openen anders is de aangetekende automatisch geaccepteerd of die nu getekend is of niet. De desbetreffende postbode zet er dan gewoon op dat er geweigerd is om te tekenen maar de aangetekende wel heeft ontvangen.

m.a.w. ze hebben de brief gewoon ontvangen maar spelen gewoon alsof ze dom zijn zoals zovaak gebeurd. Of je heb het bekende van het kastje naar de muur verhaal. Gewoon lekker elke afdeling opsturen totfat je gek wordt.
Een vensterenveloppe maakt zoiets al veel moeilijker: als er niets in zat, zou de brief nooit zijn aangekomen.
Anoniem: 110267 27 mei 2006 10:54
Nou ik kan hierover meespreken.

Ik had Tiscali over het Kpn netwerk,en dat hield op te bestaan(Tiscali over Kpn)dus werden wij opeens naar Planet overgeheveld,i.p.v Kpn.

Verder was de overgang opzich probleemloos,echter iets later wilde ik dus Internet Plus bellen hebben,die alleen Kpn aanbood.

Aangezien ik nog altijd Kpn netwerk had,alles ingevuld,en aangegeven hoe de situatie was.

Dat was geen probleem,en ik kon zo bij hen verder gaan,zonder dat ik extra moest betalen.

Dat dacht ik dus althans,totdat ik telkens nog een deel per maand aan Planet moest betalen.

Bellen,bellen en nog eens bellen,en geen van beide wilde wijken.Dat is voor mij totaal onacceptabel,en na maanden touwgetrek,eindelijk de toezegging dat ik het ander teveel betaalde deel ga terugkrijgen.(wel na dreiging weg te gaan bij Kpn)

Jammer dat je vaak slecht wordt geinformeerd,en wordt voorgelogen!

Planet heeft bij mij totaal afgedaan,wat is dat een asociale bende daar!Ze zijn nergens toe bereid,en ik moest doorbetalen van hen tot einde contract,waarna ik vroeg om een downgrade(kost 25 euro),en dat mocht opeens niet meer,omdat ik dan niets meer bij hen zou betalen(20 euro Kpn+10Planet)en dat zou dan uiteindelijk nog geld schelen.

Ik heb wel een aantal uren naar beide service nummer moeten bellen,en heb buiten de teveel betaalde rekening,ook nog 1mnd gratis internet plus erbij gekregen voor de moeite.

Jammer dat dit zoveel moeite koste.

Moraal van het verhaal: kijk altijd heel goed naar de kleine lettertjes,en vertrouw geen enkele provider,totdat alles zwart op wit staat!
van kabel naar dsl gaan of andersom is niet zo moeilijk.

Wat wel een probleem is als je van de historische operator naar alternatieve over gaat stappen. de historische operator bezig het netwerk en tja dan wil het wel eens lukken dat je een paar dagen zonder internet zit. En dat zuiver voor het stukje local loop.

Naar mijn inziens is de enige oplossing de local loop onder te brengen bij een onafhankelijke beheeerder.

Op vlak van email tja weinig aan te doen he. Pas op straks bedenken ze na nummer overdracht nog zo iets als email overdracht... :-)
een eigen domain brengt hier de oplossing, gewoon je smpt aanpassen en hup je kan mailen.
Van kabel naar dsl of anders om is geen probleem omdat ze niet van de zelfde infrastruktuur gebruik maken.
Tussen DSL onderling is een probleem omdat de oude profider weg moet voordat de nieuwe komt. Mischien wordt het ook een probleem als ooit de kabelsector vrij wordt zodat je kunt kiezen welke isp je via de kabel ontvangt, maar eerst maar zorgen dat het monopolie van de kabel af gaat.

Het onderbrengen van de Local Loop bij een onafhankelijke beheerder kan goed gaan, maar kan ook fout gaan zoals in Engeland. Het lijkt me wel wenselijk, maar zal zeker in het begin problemen geven en er moet absoluut voor gezorgt worden dat het op de langere termijn goed gaat. De vraag is ook of er concurentie kan komen tussen verschillende beheerders, of dat gewenst is en of als dat niet mogelijk of wenselijk is niet de staat weer beheerder moet worden. Als de staat weer beheerder wordt krijg je weer de kans dat het een log staads bedrijf wordt wat ooit de aanlijding tot privatisering was. ach, zoals iemand ooit zij: elk voordeel heb z'n nadeel....

Dan blijft het probleem bij providers het draadje niet het probleem is, maar bv tussen twee BBnet providers onderling. Administratie en wil is hier het probleem. In zulke situaties zijn er drie partijen, de oude en nieuwe ISP en de netwerk provider.

Ik kan me voorstellen dat het goed laten overstappen van de klant naar de nieuwe ISP extra kosten met zich mee brengt voor de oude ISP.Nu is het onzin om de klant een rekening op te sturen voor het opzeggen, maar daarmee ook begrijpelijk dat het opzeggedeelte niet de meeste aandacht krijgt. Overigens ligt volgens mij het probleem ook vaak bijde nieuwe provider.

Wat mij een goed plan lijkt is dat alle providers in nederland een verpichte, uniforme manier krijgen om klanten te laten overstappen. Eventueel in meer smaken, dat bijvoorbeeld voor de premium variant (maximaal 1U zonder Internet) de ontvangende provider een vergoeding geeft aan de oude provider. Dat dit in het consument belang is lijkt me duidelijk, maar om het te laten slagen moet het in ieders belang zijn. De opta en consumenten bond zijn mischien de voordehand ligende om dit te doen, maar vind ik bijde niet de juiste hiervoor. Wie wel, ach ik wil me wel opofferen ;-)

Ik heb overigens met mijn overstap van planet naar xs4all geen probleem ondervonden en ondangs dat ik een domein heb voor mail, gebruik ik gewoon het adres van de nieuwe provider ipv mijn domeinnaam. Ik ben er erg blij mee dat een heleboel mensen mijn nieuwe adres niet hebben!
Van kabel naar dsl of anders om is geen probleem omdat ze niet van de zelfde infrastruktuur gebruik maken.
Van kabel naar kabel is over het algemeen ook geen probleem. Ik had hier eerst Chello, vervolgens kwam @home hier ook beschikbaar. Aangevraagd, uiteindelijk ergens halverwege mei 2004 mocht ik @home aansluiten, maar chello liep nog door tot de laatste dag van die maand. De laatste week was ik Chello zo zat dat ik gewoon de modems omgewisseld heb, waarbij automatisch mijn @home abo in ging. In principe had ik er ook gewoon een splitter tussen kunnen hangen en beide modems aangesloten kunnen laten.
Destijds gebruikte Chello com21, @home eurodocsis. Nu zitten we hier met Chello en @home op eurodocsis en Kabelnoord heeft inmiddels goedkope abo's op het oude platform waar chello hier op draaide. Als je zin hebt om te betalen, zou je zo 3 abo's tegelijk op dezelfde kabel kunnen aanvragen, die com21 modems gebruiken een compleet ander systeem, die eurodocsis modems onderhandelen zelf wel een vrije frequentie.
Anoniem: 48656 27 mei 2006 10:52
Het vreemde vind ik als je al ADSL hebt en je gaat naar een andere provider, dat je vaak (omdat het gratis is) een nieuwe modem krijgt. Deze is vaak hetzelfde. KPN kan dit toch bij houden? Dit scheelt weer in de kosten wat ze kunnen reduceren op het maandbedrag. Klanten kunnen de modem desnoods in de factorymode herstellen en de nieuwe logingegevens instellen via de meegeleverde CD.
Dat is omdat we Nederlanders zijn, we kopen alleen iets als er iets gratis bij zit...
idd, die gratis modems vind ik een beetje onzin, het zou een optie moeten zijn voor een kleine meerprijs. ik had zelf al een router, dus het gratus USB model (wat je 3 jaar geleden kreeg) mooi verpatst voor de nieuwprijs.
Ik snap niet hoe het moeilijk kan zijn van de éne adsl provider naar de andere over te stappen (hier in België toch niet). Het adsl signaal is vrijwel altijd van belgacom, enige wat dus aangepast moet worden is de logincode.
En zolang de nieuwe niet werkt bijf je gewoon de oude gebruiken. Of nog makkelijker, leen die van een kennis ofzo :-)
Wel straf dat mensen niet veranderen omdat ze geen ander email adres willen... nogal kostelijke beslissing soms voor een simpel adres. In de eerste plaats had men nooit gebruik mogen maken van dat email adres natuurlijk. Hieruit blijkt toch dat dit een effectieve manier van klantenbinding is.
Waarom leveren de providers dan geen deftige mailboxen eigenlijk? (doorgaans max 50 mb met een crappy web interface)
Anoniem: 110267 @telenut27 mei 2006 10:59
Ik denk niet dat het overstappen opzich een probleem is,echter wel je abo stoppen.Daar willen ze niets van weten,en opeens zijn ze oost-Indisch doof!
heb geen idee welke providers ze boedoelen,maar ben voor ong. 1 jaar terug overgestapt van tiscali (adsl via kpn) naar xs4all (adsl via kpn) maar heb geen problemen gehad.

heb nog geen dag zonder internet gezeten.

is volgens mij gewoon een kwestie van voor dat je overstapt even bellen met je nieuwe isp en klaar is klara.

naderhand nog rekeningen sturen heb ik ook geen last van gehad.

en een nieuw email adres vind ik ook niet zo'n probleem,laat de belangrijke mails toch via mijn werk email lopen en voor de rest hebben ze hotmail en mytweakers.net email uitgevonden.
Ik moet zeggen dat ik zelf zeer tevreden ben met tiscali. Ben dan niet overgestapt maar gebleven.

Sindsien tiscali los staat van kpn is de service zo veel beter geworden. Hiervoor altijd problemen omdat je je problemen moest uitvechten tussen de twee providers, nu ik aleen bij tiscali zit zijn de problemen zo opgelost (heb al zeker meer als een jaar geen klachten btw). Tevens kon ik gewoon 3x op rrn rij (1,5maand) overstappen op verschillende abbonementen zonder problemen, de laaste keer was zelfs naar een goedkoper aboonement en dat kon ik gewoon gratis doen (mja zit er al vanaf het begin toen het nog worldonline was, dus dat mag ook wel).
Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn. Je kan het proces van veranderen van provider grofweg in 2 delen opsplitsen: een technisch en een administratief gedeelte. Vooral dat administratieve gedeelte valt te verbeteren en daar zou door de heren providers eens wat meer aandacht (lees geld) aan besteed moeten worden.

En wat betreft het email probleem: al sinds mijn eerste inbelverbinding maak ik gebruik van GMX als mailprovider als primair email adres. Een onafhankelijke, gratis email service en al verander ik 100 keer van ISP, mijn mailadres blijft gelijk. Sterker nog, ik geloof niet dat ik OOIT van het mailadres dat ik van mijn provider heb gekregen gebruik heb gemaakt.
Nou, ik lees hierboven veel goeie verhalen over overstappen, bij mij was dat wel anders.

Ik zou op 1 mei overgaan van Concepts ICT (bbned, ADSL1) naar TweakDSL (bbned, ADSL2) op het contract had ik duidelijk vermeld dat het op 1 mei moest gebeuren.
Ik had voor de zekerheid nog 1 maand overlap tijd met Concepts.
vrijdagmiddag 28 april, opeens geen internet meer, ik bellen naar tweakdsl "ja meneer u bent nu al overgezet, en de storing zullen we aanmelden bij bbned"
1 mei, nog steeds geen internet
4 mei, jaaa, internet maar veels te langzaam, ik weer bellen, "oh meneer we zien al wat er fout gaat, u heeft nu niet adsl 2 maar adsl 1, we maken hier een melding van"
5 mei, geen internet "ja meneer, we kunnen hier zien dat BBNED ermee bezig is"
dit hele zooitje heeft uiteindelijk tot 15 mei geduurd, toen had ik internet, maar weer veels te langzaam (200kb/s downspeed)
19 mei, EINDELIJK alles normaal.
Zelfs bij TweakDSL gaven ze toe dat wat er met mijn verbinding allemaal is fout gegaan een uniekum was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.