Microsoft plant gestripte versie van XP voor oude pc's

Microsoft heeft aangekondigd dat het tegen het einde van dit jaar een nieuwe Windows XP-versie wil gaan lanceren. De software zou de naam 'Windows Fundamentals' dragen en bedoeld zijn om te draaien op oudere computersystemen. Volgens Microsoft zal het besturingssysteem enkel beschikbaar zijn voor gebruikers met een Software Assurance-contract, en dus bij voorbaat gelimiteerd tot zakelijk gebruik. De minimale systeemeisen werden niet aangekondigd, maar vorig jaar maakte Microsoft bekend dat het aan een Windows-versie met codenaam Eiger werkte die minimaal een Pentium-processor met 64MB werkgeheugen zou vereisen. Hoewel heel wat consumenten die nog met afdankertjes werken, zullen hopen dat deze Windows-variant ook voor consumenten beschikbaar zal worden, lijkt de kans daarop klein. Windows Fundamentals is namelijk sterk beperkt in functionaliteit en is vooral bedoeld voor remote desktop-toepassingen, wat het nut voor de huis-tuin-en-keukengebruiker aardig doet slinken.

nLite - Binnenkort komt Microsoft zelf met 'Windows XP Light'Bovendien staat het afgeslankte besturingssysteem slechts een beperkt aantal programma's toe lokaal te draaien, waaronder beveiligingssoftware, beheerstools, terminalemulatie, documentviewers en het .NET-framework. Microsoft heeft namelijk vooral de doelstelling om het bedrijven gemakkelijker te maken naar Windows Vista te upgraden wanneer ze hun pc's vervangen. De omschakeling naar Windows Vista zal volgens de softwaregigant namelijk veel gemakkelijker verlopen als men begint met een XP-versie, dan wanneer men vertrekt van een oudere Windows-variant.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

15-03-2006 • 09:44

72

Submitter: Ulx

Bron: Microsoft

Reacties (72)

72
72
45
18
9
12
Wijzig sortering
Hoeveel bedrijven zijn er nu nog die een pre-XP Windows draaien? Niet veel. En degene die het nog doen zouden gek zijn als ze nu een tussenstap zouden maken, ze kunnen beter wachten op Vista. Anders zitten ze met twee migraties in een jaar tijd.
Denk het niet. Is juist slim van MS. Bij veel grote bedrijven staan her en der nog 95/98 PC's met beperkte functionalieit. Deze kunnen nu over naar een Windows XP versie zonder hoge hardware inversteringen. Hierdoor wordt het 95/98 platform verminderd en kunnen toekomstige upgrades makkelijker plaats vinden. Daarnaast worden reeds gedane hardware investeringen nog een aantal jaren gewaarborgd wat de kosten per jaar/per machine omlaag zal brengen. Windows Vista zal bij grote bedrijven zeker nog minstens 2 á 3 jaar op zich laten wachten voor ze uitgerold worden. Deze wachten namelijk meestal op de eerste SP en hoe het OS zich gedraagd over een langere periode. Daarnaast telt ook de leeftijd van de huidige hardware mee vooral wanneer deze voor Vista wordt vervangen. De meeste bedrijven zitten as sinds 2 á 3 jaar op XP en hebben hardware meestal in de zelfde periode vervangen of juist net vervangen. Bij een gemiddelde afschrijving van kantoormiddelen (hard- en software) van 5 jaar zullen de meeste upgrades pas over 2 á 3 jaar plaats vinden. Dit in tegenstelling tot thuis situaties, waar mensen graag het laatste nieuwe product willen hebben.
I stand corrected:

http://news.com.com/The+s.../2100-1016_3-5746046.html

48% van bedrijven gebruikte een jaar geleden nog pre-XP Windows versie, m.n. 2000. Dat zal nu wat minder zijn, maar inderdaad nog veel. Ik heb dan het toeval genoten in de vele (grote) bedrijven en overheidsorganisaties waar ik de afgelopen jaren heb rondgelopen overal XP of XP migraties meegemaakt te hebben blijkbaar.
Ik ben anders nog geen grote bedrijven tegengekomen waar niet ergens een NT-bak o.i.d. draait.

Op het bedrijf waar ik nu stage loop wissel ik zelfs nog regelmatig een grote tape (denk aan bioscoopprojector formaat) en dat bedrijf is toch behoorlijk modern en loop in andere dingen juist vaak voorop :Y)
Ik ben anders nog geen grote bedrijven tegengekomen waar niet ergens een NT-bak o.i.d. draait.
Ik kom nog dagelijks PC's met Windows NT tegen op mijn werk... ;) Dus ze zijn er wel degelijk nog... :)
Hij is geen bedrijven tegengekomen waar het niet zo is, dus alleen maar bedrijven waar het wel zo is :Z
Ik denk eerlijk gezegd dat de overgrote meerderheid van de grotere bedrijven nog lekker op 2000 of zelfs NT4 werken. Wij (erg groot bedrijf, omzet ruim boven miljard euro) zitten in ieder geval pas sinds 1,5 jaar volledig op 2000. Met ruim boven de 1000 werkplekken.

En 2 migraties in een korte tijd is natuurlijk vreemd. Aan de andere kant: er staat in het artikel wel dat M$ dit juist uitbrengt om een migratie naar (uiteindelijk) Vista makkelijker te maken.
Hoeveel bedrijven zijn er nu nog die een pre-XP Windows draaien? Niet veel. En degene die het nog doen zouden gek zijn als ze nu een tussenstap zouden maken, ze kunnen beter wachten op Vista. Anders zitten ze met twee migraties in een jaar tijd.
Ik denk dat er nog genoeg bedrijven zijn, die met een pre-XP OS werken... Ik heb (paar jaar geleden althans) stage gelopen, waar ze gebruik maakten van W2K en zelfs nu, bij waar ik nu werk, kom ik bijna alleen maar NT bakken tegen...

Waarom nou weer 2 migraties in een jaar? :? Ik denk namelijk, dat dat nooit lukt... ;) Je wilt als bedrijf je software ook testen, om te kijken of je werknemers goed kunnen werken met de software op het nieuwe systeem, om te kijken of de (benodigde) functies hun werk nog naar behoren kunnen doen... Gebeurd hier nu ook, nu het bedrijf bij waar ik werk aan het migreren is naar Windows XP... Dus die gaan pas over een jaar of 5 misschien weer over naar Vista... :)
Heel slim van microsoft om deze strategische tussenstap te maken.

Alhoewel ik benieuwd ben hoeveel geld het een bedrijf gaat kosten om al deze overstap te maken..
Zeker weten dat het slim is?

Quote: "Microsoft heeft namelijk vooral de doelstelling om het bedrijven gemakkelijker te maken naar Windows Vista te upgraden wanneer ze hun pc's vervangen. De omschakeling naar Windows Vista zal volgens de softwaregigant namelijk veel gemakkelijker verlopen als men begint met een XP-versie, dan wanneer men vertrekt van een oudere Windows-variant"

Om strakt makkelijker te kunnen migreren moet ik eerst nog een keer extra tussendoor migreren ... ben ik als klant niet blij mee.
Ze zeggen dat hij beschikbaar zal zijn, niet dat hij geld gaat kosten.

Het is toch alleen maar mooi dat je de move van win98/win2000 naar Vista kan verzachten met deze light tussenstap? Niemand verplicht je de tussenstap te maken, ze raden je het alleen aan.

Tenzij je natuurlijk een koop afwijking hebt, en alles wat microsoft uitbrengt wil kopen... Klant.
Volgens Microsoft zal het besturingssysteem enkel beschikbaar zijn voor gebruikers met een Software Assurance-contract
Gratis is natuurlijk relatief, maar to the point: Mensen die toch al een SA-contract hebben kunnen, mits deze dan nog geldig is, gratis gebruik maken van deze versie van XP en ook van Vista ja.

Voor het SA-contract betaal je dik dus en heeft ook als expliciet doel dat het bedrijf altijd over de laatste software kan beschikken :)
Anoniem: 98889 @d-snp15 maart 2006 13:33
Ze zeggen dat hij beschikbaar zal zijn, niet dat hij geld gaat kosten.
Ze zeggen ook dat Vista eind dit jaar beschikbaar gaat zijn. Gaat die dan ook gratis zijn ?
Er staat toch alleen voor klanten met SA... voor hun dus gratis. Niet lopen bashen als je het bericht niet goed gelezen hebt.
@d-snp:
Of die software nou wel of niet gratis is, een extra migreerstap blijft een hoop werk, ergo, kosten. Wanneer je dit kunt overslaan... you get my point.
Tenzij ze natuurlijk hun punt kunnen waarmaken dat het migreren naar Vista dan makkelijker gaat (wat ik niet helemaal snap, want dan zal het migreren naar deze dunne versie wel evenveel werk opleveren en ben je in totaal dus netto nog steeds net zoveel of meer werk aan het verzetten...)
Anoniem: 56887 @d-snp15 maart 2006 15:39
[KoF] : maar wel veel minder dan wanneer je voor elke werkplek een aparte licentie zou moeten nemen.
Net als met volume licenties maar dan nog een stuk scherper geprijsd.
Anoniem: 72316 @K.C.15 maart 2006 15:47
Waar ik als klant niet happig op ben, is dit:
Bovendien staat het afgeslankte besturingssysteem slechts een beperkt aantal programma's toe lokaal te draaien, waaronder beveiligingssoftware, beheerstools, terminalemulatie, documentviewers en het .NET-framework.
Dus wordt er eerst een beperkte versie van XP op mijn machine gezet, zodat DRM goed kan worden geïmplementeerd. Vervolgens komt Vista er bovenop.

Of ben ik nu weer te sceptisch?
Nee, is niet slim, zou wel vriendelijk geweest zijn om een low-budget XP zonder alle poespas en beperkingen voor iedereen op de markt te zetten
Helaas is in deze wereld de slimste methode vaak niet de vriendelijkste :(
toch wel typisch dat microsoft als projectnaam de meest gevaarlijke berg van de Alpen kiest. Nergens gaan zoveel mensen dood als op de noordwand van de Eiger :P
Dat is 1. Daarbij komt als nr. 2 de legende over Moench, Eiger en Jungfrau - de monnik staat tussen de maagd en de Eiger om haar te beschermen. Eiger wil namelijk de maagd verkrachten.

En ja, dit is de legende achter die drie bergpieken die hier in Zwitserland gangbaar is. Ik had 'm al jaren geleden gehoord, hij is dus niet uitgedacht om MS te 'pesten' of zo...

* RobT woont al 5 jaar in Zwitserland.
Ligt dit nou aan mij? of maakt MS het zich zelf gewoon extreem moeilijk om allemaal verschillende versies uit te brengen?!
Ik zou gewoon 2 OSen maken 1 server en 1 desktop en met modules gaan werken die je bij de installatie of aan de hand van je licentie activeerd en niet allemaal verschillende namen enz...

Commercieel is het natuurlijk veel mooier om tig versies te hebben met allemaal zijn eigen beperkingen...
zo verkoop je vaker een OS voor het zelfde systeem.
Het OS van Microsoft zit denk ik wel zo in elkaar dat ze dat gemakkelijk kunnen samenstellen hoor.

Ik denk dus dat het aan jou ligt. Een brede doelgroep vraagt om een breed assortiment. Niet iedereen wil zoveel geld uitgeven aan een Windows versie waarvan hij/zij veel dingen niet gebruiken zal.
Anoniem: 110237 @Rhapsody15 maart 2006 12:38
Bekijk je eigen windows-versie eens en zie in dat je maar van de helft van het totaalpakket gebruik maakt.
(bijv. wordpad/notepad/charmap/clipbook/wmp/ videomaker/calc/paint/games (incl. internet/pinball)/accessibility/ntbackup/disk- en desktop cleanup/help/ drwatson/zoekhondje/securitycenter/zipfolders/userswitching/ dns/dhcp/activedirectory/windowsburning (etc, etc...))
Ik denk dus dat het aan jou ligt
Aan jezelf dus
Niet iedereen wil zoveel geld uitgeven aan een Windows versie waarvan hij/zij veel dingen niet gebruiken zal.
Voel jij je nu genept (of heb je een illegale versie?) :+
'Windows Fundamentals' is dus bedoeld om als terminal client te draaien?

Als dat zo is, draait de software toch op een Windows NT/2000/20003 terminal server, en moet (wanneer het bedrijf op een Vista serverversie zou overstappen) de bedrijfssoftware toch gewoon aangepast worden. Als men niet overstapt is het niet nodig Windows Fundamentels te draaien, want voor Windows 95 t/m XP is er een terminal client.
Anoniem: 24394 @pinockio15 maart 2006 10:39
Sterker nog, thinclients (veel goedkoper dan elke keer een nieuwe "oude"pc) hebben een eprom met daarop Windows Embedded en connectie software.

Citrix sessie, of iets dergelijks, wordt opgestart en klaar is kees.

Zie zelf het nut hiervan ook niet zo in.
Sterker nog, thinclients (veel goedkoper dan elke keer een nieuwe "oude"pc) hebben een eprom met daarop Windows Embedded en connectie software.
Heb je op zich gelijk in, maar als je kijkt naar de investeringen (of 300 euro voor een Thin client, of het "hergebruiken" van een afgeschreven PC) kan het voor bedrijven dus interessant zijn om deze versie aan te schaffen...
dat kan ik me nog goed herinneren van mijn oude baan,
ware het niet dat het welk afdankertjes zijn van interne afdelingen.

zo draaien wij, enkele thin clients op "P2/3 <1ghz" met 128mb geheuge, ondanks dat het een prachtig systeem was, ja echt! kwamen we er als snel achter, dat de meeste van die bakken al zoveel uur hadden gedraaid, dat de moederborden het begaven, condensatoren begonne te lekken, ed. (maar wat wil je met pc's die gemiddeld voor 5 a 6 jaar 6dagen per week van 7uur tot 17uur continu gebruikt zijn. en daarna ong een maand of 4 in een opslag hebben gestaan.....

ik kan je zegge, uiteindelijk hebbe wel een deal gesloten met een computer bouweren om low-end worstations te leveren, de keuze werd toen gemaakt tussen de VIA C7 en den AMD Sempron ... waar uiteindelijk toch de laatste de voorkeur heeft gekregen...overigens is er aan het systeem niet ingripend veel veranderd..behalve dan dat er nu local ook gewerkt kan worden met standaard software zoals office en acrobat (wat als gevolg had dat de terminals meer ruimte vrij hadden voor de aplicaties waar ze voor bedoeld zijn)

Kortom windows XP voor oude pc's vind ik echt een nutteloos iets, bovendien, heeft de author dit al zeer subtiel aangegeven door het Nlite logo bij dit artikel te plaatsen,
In jou ogen is een terminal server dus niet bedoeld voor het draaien van Office en/of Acrobat. Waarom is dan juist vanaf Office XP het pakket dusdanig aangepast dat juist op een TS/Citrix server goed presteerd.

En daarbij heeft iedereen zijn eigen idee daarover. Ik laat hier iedereen remote werken waarbij een desktop wordt aangeboden via Citrix. En ik heb hier nog een hele batterij PI 166 mhz staan. W95 erop en draaien maar. Werkt perfect. Ik kan me heel goed voorstellen dat als deze versie goedkoop is en snel opstart dit interessant is voor bedrijven die een investering op handen hebben. Allemaal nieuwe pc's kopen of TS/Citrix en de bestaande werkstations nog een paar jaar gebruiken.
Oud nieuws. Het zou eerst in Maart dit jaar worden uitgebracht. Nu komt het dus einde 2006.
Heb ik dat niet in de submit gezet? Anyway denk ik dat het niet bepaald interessant is voor bedrijven, behalve als verkoopargument voor Software Assurance
kun je als MS account manager licensies verkopen als een enterprise nog niet alle hardware up-to-date heeft.
Lekker Vaag weer...

"De omschakeling naar Windows Vista zal volgens de softwaregigant namelijk veel gemakkelijker verlopen als men begint met een XP-versie, dan wanneer men vertrekt van een oudere Windows-variant"
Maar het is vooral bedoelt voor "vooral bedoeld voor remote desktop-toepassingen"
Dan heb je toch helemaal geen Windows XP beleving? :? Tenzij, uitreraard, je inlogt op een Terminal Server 2003.

Maar goed, een 'oude' windows versie kan vaak perfect een Remote Desktop Sessie opzetten.

Vaag allemaal, jammer dat het niet beschkbaar komt voor mijn oude laptop. Zelf draai ik nu Windows XP zonder enkele service pack (Alleen een virus scanner en Microsoft Antispyware) gaat als de brandweer, task manager geeft 78 Mb in gebruik na opstarten, heerlijk :P

SP2 is way to heavy voor een oude pc.

Groetjes Tom :P
Och ik draai windows xp met SP2 op een pentium 3.
Als je voldoende geheugen hebt, dan werkt het prima.

Volgens mij staat er ook office 2003 op, als ik het me goed kan herinneren. Maar dat gebruik in elk geval niet vaak. (tis mijn p2p-pc)
Anoniem: 135396 15 maart 2006 10:37
Krijgt dit OS ook een gestripte prijs? ;)
Niet veel bedrijven zijn van plan om een peperdure licensie aan te schaffen voor een ouwe pc..
Ach hier hadden ze allang XP Embedded voor die's maar 150 MB groot en draaid op Thin Clients daar zit nou niet van die knallende hardware in. En ik moet zeggen dat het een vrij compleet OS was ,maar dit was gewoon een extra omgeving voor het geval je niet op de terminal server kon komen (niet de gebruikers maar de beheerders ;) )

Ik lijk dan ook niet begrijpen wat hier zoveel anders aan is . En XPe is ook geport naar x86 dus dat lijkt me het probleem ook niet.
erg leuk dat xp embedded maar als bedrijf zijnde krijg je gewoon geen licentie voor de embedded development tools.
Nu moet je dus met de standaard installatie gaan werken die je bijvoorbeeld van HP krijgt.
Dan is http://www.2x.com een betere oplossing voor thin clients.
Niet bepaald met altiris kun je gewoon de boel aanpassen en in mijn situatie is de image die geleverd word bijna compleet (Citrix en altiris clients). En verder had ik het erover dat ik het verschil niet kan vinden tussen deze versies. Beide klein en voor trage hardware en meer bedoeld als terminal server client.

Dat je geen licentie krijgt voor XPe kan ook wel kloppen is OEM en verder niets. Mijn punt was dus geen alternatief ,maar meer een afvraaging ( :+ ) wat voor nieuws er onder de zon is.
altiris is toch wel een but programma
die deployment suite getest. vol met fouten en op elke client moet je ook nog software installeren om te kunnen communiceren met altiris deployment server.
en ik had het niet op XP Embedded licentie maar over XP embedded development tools dat is wel wat anders dan een OEM licentie.
2X is super!
Heb overigens nog niet de ThinClient gebruikt hoor, maar wel de applicationserver. Werkt super en is niet zo verschrikkelijk duur.
Hoelang zal het duren voordat nLarge ipv nLite uitgebracht wordt, waarmee je Fundamentals kunt opwaarderen tot volledige versie? :+
Anoniem: 46308 @Gyske15 maart 2006 09:59
Dat zal heel lang duren aangezien iedere mail met nLarge erin nooit door spamfilters heen komt.

Wel een leuk subject natuurlijk:

"Men, nLarge your Windows"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.