Een 233MHz-processor en 64MB systeemgeheugen; dat is volgens Microsoft de minimale configuratie waarmee Windows XP gebruikt kan worden. De mensen achter Winhistory.de hadden echter het vermoeden dat ook een minder krachtige machine wel voldoende zou zijn, en besloten puur voor de lol eens te gaan proberen wat het absolute minimum was waarmee Windows XP zich nog laat gebruiken. Een 486 of ouder bleek al snel echt niet mogelijk te zijn, omdat er instructies worden gebruikt die pas in de eerste Pentium werden geïntroduceerd. De hoeveelheid aanwezig geheugen bleek tijdens de installatie wel te worden gecontroleerd, maar een kort experiment leerde ook dat er geen bezwaar wordt gemaakt als dit daarna weer minder wordt. Pas bij 16MB kwam het systeem serieus in de problemen, in de zin dat het er niet eens meer in slaagde om op te starten. Uiteindelijk is men dus met het echte minimum van 20MB gaan werken.
Het vinden van de minimale processor was een moeilijkere klus, vooral omdat er ook steeds bijpassende moederborden en geheugenmodules moesten worden gevonden. Na de eerste chip - een 75MHz Pentium op een Socket 5-moederbord - probeerde men een nog oudere 60MHz Pentium op Socket 4. Deze crashte tijdens iedere poging om te installeren, maar als er een harde schijf met een bestaande installatie aan werd gekoppeld bleek het nog wel te kunnen werken. Daarna was het tijd om te gaan onderklokken: door wat jumpers te verzetten kon de chip terug worden gebracht naar 20MHz. Op dat moment gebruikte het systeem al 63% van de processor voor dat er ook maar één programma actief was.
Omdat de Pentium 60MHz niet lager wilde gaan dan 20MHz trok men een 83MHz Pentium Overdrive uit de kast. Hoewel de Overdrive oorspronkelijk wel een hogere kloksnelheid had, heeft hij het voordeel - althans voor dit experiment - dat hij gemaakt is voor de oudere Socket 3-moederborden. Hierdoor kon hij als upgrade voor 486-systemen dienen, en die waren (niet geheel verrassend) beter geschikt om een lagere kloksnelheid in te stellen. Uiteindelijk werd de juiste jumperconfiguratie gevonden om de processor op de snelheid van de ISA-bus te laten draaien: 8MHz. Het opstarten van Windows duurde - zelfs na het strippen van niet-essentiële onderdelen door middel van nLite - een volle dertig minuten. Na 13 minuten werden de eerste icoontjes 'al' zichtbaar op de desktop, maar pas 17 minuten later kon er ook echt iets mee gedaan worden. Op 8MHz is de processor standaard volledig belast, ook al doet de gebruiker helemaal niets met het systeem. Vol trots meldt men dat ze hiermee de traagste en meest 'lame' XP-machine ter wereld te hebben gebouwd.
