Belgisch Belnet-netwerk verhoogt snelheid tot 10Gbps

Het publieke netwerk Belnet, dat Belgische scholen, universiteiten en onderzoekscentra van een snelle internetverbinding voorziet, is van plan zijn netwerksnelheid te verviervoudigen. De maximaal bereikbare doorvoersnelheid zou daarmee op 10Gbps komen te liggen. Daarmee biedt Belnet dezelfde mogelijkheden als het Europese Géant2-netwerk, dat zich op Europese onderzoeks- en onderwijscentra richt. De eerste versie van dit netwerk werd gelanceerd in 2002 en nam het Amerikaanse Internet2 als voorbeeld, wat ervoor zorgde dat dit Géant-netwerk een revolutie op de Europese breedbandmarkt creëerde. De topsnelheden worden mogelijk gemaakt door Dens Wavelength Division Multiplexing, een technologie waarbij tot vijftig verschillende golflengtes over één glasvezel gestuurd kunnen worden. Om een en ander in perspectief te plaatsen: met een voor de consument gangbare adsl-verbinding van 2Mbps duurt het in België meer dan zes uur om een dvd-film te downloaden, via Belnet zou het theoretisch mogelijk zijn om diezelfde film in vijf seconden op de harde schijf te hebben.

Belnet-netwerk

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

16-02-2006 • 18:27

67

Bron: Datanews.be

Reacties (67)

67
63
35
8
4
6
Wijzig sortering
Dit is gewoon een 10Gbps lan netwerk, dat aan het internet hangt. Je kan waarschijnlijk niet met 10Gbps naar buiten. Dus op 10Gbps van Belnet naar Géant2 zou niet lukken denk ik.
Bijna goed, het is een WAN ;)

Euh? :?
Het verbindt verschillende scholen, universiteiten en onderzoekcentra in België. Echt wel een Wide Area Network (WAN) dus.
kuch vermits het hier over univ gaat enzo is het een MAN :P
Weer bijna goed.
Maar dan gaat het over een CAN
met een voor de consument gangbare adsl-verbinding van 2Mbps duurt het in België
maak daar toch maar zeker 3.3 mbps van hoor... ZO hard lopen we niet achter :)

maar, wat wil dit nu concreet zeggen? je kan van x naar x tegen 10 gbit gaan? (onze school in geel heeft weet ik 100mbit naar belnet) en wat zijn die x'en dan?

of kan belnet in totaal aan alle scholen en onderzoekscentra en nog wat vanaf dan 10gbit in totaal leveren?

edit:
ik ken toch veel mensen met een (adsl dan he) 3.3 mbit, soms ook omdat zogezegd 4mbit niet leverbaar is ofzo, verbinding, de telenet klanten zitten inderdaad op hogere snelheden, vanaf april zouden we zelfs allemaal eindelijk terug die 10mbit waar we vroeger voor gekozen hadden terug moeten krijgen.
Ik weet niet of die "light" abonnementen in België zeer populair zijn maar de basisabonnementen zijn zelfs nog net iets sneller.
4 Mbps voor Belgacom ADSL Go
5 Mbps voor Telenet ExpressNet (kabel)
Bovenstaande zijn natuurlijk wel de snelheden aangegeven door de aanbieders :) Maar goed, wij blijven wel met suffe limieten zitten ;)

Belnet heeft ook mirrors van onder andere linux-distributies en dat is wel lekker vlot downloaden!
Denk dat het niet veel zal verschillen voor de mirrors. Ik heb nog nooit gehad dat mijn verbinding niet volliep omdat Belnet te vol was. Maar dat het voor de toekomst gaat helpen dat weet ik wel zeker. Want een hoop 20mbit-verbindingen allemaal volduwen is wat anders dan enkele 4mbitters. En ik zie nog wel wat meer mensen naar Linux overstappen in de komende jaren.
@ Xarenion: En wat heeft Linux nu weer te maken met snelheden in netwerkverbindingen?
Linux ISOs en binaries worden legaal over internet verspreid. En dat kost bandbreedte. :)
maar, wat wil dit nu concreet zeggen?
Dat veel links op de backbone geupgrade zijn tot 10 gbit/s.
Anoniem: 50681 @FReNsJ16 februari 2006 21:13
maak daar toch maar zeker 3.3 mbps van hoor... ZO hard lopen we niet achter
Ah wel, geen 2 maar 3.3... Ge loopt nu dus iets harder achter :+
Nou, dat ik hier maar eerst iets van zie... Kotnet (het netwerk van de KU Leuven) heeft een pijplijn naar Belnet Brussel. Netwerksnelheid zit op 3.3Mbps, maar datalimieten van 4Gb download. "Om de netwerkbandbreedte niet te overbelasten."
Als ze dit nu nog een jaar volhouden weet ik ook de echte reden wel... ;-)
Dus als student gebruik jij meer dan 4GB internetverkeer per maand aan studie-gerelateerde data? Als je dat waar kan maken, kun je vast een hogere limiet krijgen, maar ik gok dat je het meer voor andere zaken gebruikt...
Heeft dit dan ook al ondersteuning voor IPv6 of maakt dat geen fluit uit :?
Anoniem: 168312 @SPee16 februari 2006 19:22
IPv6 of niet maakt niets uit. De technieken die gebruikt worden om 10 Gbps mogelijk te maken spelen zich af op de onderste 2 lagen van het OSI model, terwijl IPv6 pas vanaf de 3de laag zijn zegje mag doen.
Belnet was 1 van de eerste netwerken met IPv6 ondersteuning maar dat heeft, zoals RapiH aanhaalt, niets met de transfereersnelheid te maken.
telenet express -> 10 mbit
telenet express plus -> 15 mbit
telenet turbo ->30 mbit.

deze snelheden worden aangepast tegen eind april.
(de turbo lijn is al aangepast)
en in tegenstelling tot nederland zijn deze snelheden gegarandeerd.dus niet de theoretische maximums
Alleen knijpt telenet mooi BT verkeer.
Net zoals chello in sommige gebieden hier in NL.

Dus heb je er alsnog niks aan (als voornamelijk BT gebruiker).

Klik voor link met ISPs die BT verkeer knijpen.

Helaas mortician , lees er meer over :

GoT Topic
Chelloo thread 1
Chelloo thread 2

Mr.Sis het kan net zoals bij chello per regio verschillen.
Zo hebben bijv. mensen met chello in Amsterdam (meestal) nergens last van.
Anoniem: 140025 @GekkeR16 februari 2006 19:45
"Here's a list of ISPs (Internet service provider) that are known to be bad for BitTorrent use"

Is volgens mij niet specifiek het BT verkeer dat ze "knijpen", maar eerder een belachelijk lage upload limiet van 20% (vb 10 gig down en slechts 2 gig up) zetten waardoor BT minder interessant wordt.
Ze knijpen zeer zeker geen bittorrent, ik haal regelmatig gewoon de max uit mijn lijn. Wat bij mij op 800kb/sec ligt.Op belnet haal ik namelijk dezelfde snelheid. Ik heb een 6.6mb lijn,het niet meer bestaande Telenet Expressnet Plus.
is je telenet modem niet capped ??
Je kabelmodem is idd gecapped op de snelheid van je abonnement. Je modem uncappen is echt eenvoudig, spijtig genoeg monitoren ze de max downloadsnelheden en krijg je dan nogal snel een mailtje van de abusedienst...
Ik dacht dat deze maximumsnelheid juist WEL theoretisch was...

Je kan deze snelheid toch onmogelijk garanderen want er zijn teveel factoren die vertraging teweeg brengen; je pc, hoe druk het is op het netwerk, enz?..
Dit is dus vrijwel hetzelfde als het toekomstige Surfnet6 netwerk dat in nederland wordt uitgerold?
Surfnet 6 is al uit de testfase en officieel actief.
In snelheid en doel is het inderdaad vergelijkbaar.
Voor meer informatie over het nieuwe netwerk van SURFnet: Feestelijke opening SURFnet6. Hier staan een aantal _erg_ interessante filmpjes over de opening van Surfnet 6 en de mogelijkheden daarvan.

Filmpjes:
Prof. dr. Erik Huizer (NOB) over High Definition Video over internet
Wim te Niet (Nortel) over SURFnet6 in internationaal perspectief
Ir. Paul 't Hoen (ICT Regie) over de betekenis van SURFnet6 voor Neder land

Een voorbeeld van wat er mogelijk is met zo'n snel netwerk wordt mooi weergegeven door hd4 in een [url="http://http:/"]reactie[/url] op Webwereld:
Waar het op neer komt is dat SURFnet6 in feite 6 grote lichtringen met een capaciteit van 720gbps zijn die door nederland lopen. Via deze lichtringen kunnen dedicated verbindingen tussen punten opgezet worden. Nu is 1 zo'n punt de AMS-IX. Een universiteit of onderzoeksinstelling kan dus een dedicated verbinding van hun NOC naar de AMS-IX opzetten. Heen gehannes met kabels door de grond of patchen, lekker over de verbinding van surfnet. Maar dit is niet het belangrijkste. Wat wel belangrijk is is de wetenschappelijke toepassing ervan.

Als een onderzoeker 4 terabyte van delft naar maastricht moest verzenden, belde hij surfnet en zei hij: "ik moet woensdag van 12 tot 4 een 10 gbps p2p tunnel van delft naar maastricht hebben". vervolgens ging er een mannetje naar het noc van surfnet en duwde er een kabeltje tussen.

Het revolutionaire is nu: die onderzoeker belt niet meer, hij begint gewoon met zijn data te pompen. Die lightswitches zien een gigantische klap verkeer van een fixed begin naar een fixed eind en er wordt dynamisch besloten om een gesloten lichtverbinding tussen deze 2 punten op te zetten. Hierdoor wordt zowel de AMS-IX als de rest van het internet ontlast.
Een mooi filmpje wat in een paar minuten uitlegt wat de voordelen van SURFnet6 zijn, is hier te vinden.
Ik snap niet helemaal wat hier nu zo bijzonder aan is ?
Je kan je dus als instelling aansluiten op het Belnet netwerk met 10Gbps(10GE) verbindingen. Dat kan je nu ook al op de AMS-IX of bij andere knooppunten. Zolang je je peering partners private houdt kan je dus over de AMS-IX (en andere knooppunten) ook zo'n netwerk aanleggen...
belnet is in feite een snel netwerk tussen universiteiten en onderzoekscentra zodat deze op een snelle manier onderzoeksinformatie kunnen uitwisselen zonder altijd via het internet te moeten gaan. Waarschijnlijk ook nog eens aan een voordelig tarief.
via Belnet zou het theoretisch mogelijk zijn om diezelfde film in vijf seconden op de harde schijf te hebben
Dat vind ik wel een heel populistische invulling van de mogelijkheden.

Ik vraag me af wanneer deze technieken voor de consumenten haalbaar zijn. 5 jaar? 10 jaar?
Snelheid is in België absoluut geen probleem. Meestal zelfs een stuk boven het Nederlandse gemiddelde... Daar staat dan tegenover dat je na een paar uur downloaden aan topsnelheid je al aan je limiet zit...

(Geef mij dus maar Nederlands abo :P)

Hopelijk werken ze op dat Belnet-netwerk dus niet met al teveel limieten
Alleen knijpt telenet mooi BT verkeer.
Net zoals chello in sommige gebieden hier in NL.
Klopt. En DAAR hebben ze geen recht op.
Al die leuke overboekings technieken zijn gebaseerd op het idee dat klanten niet allemaal tegelijk aan het internetten zijn.
Maarja.... als jan met de pet tegenwoordig klaar is met gamen en browsen, en naar zijn werk gaat zet hij leuk even een lading torrents aan...en met bijv. bittorrent is dat niet alleen download, maar ook default automatisch UPLOAD.
EN DAT vinden ISP's al HELEMAAL niet fijn.
Ook komt het overboekings concept in gevaar doordat steeds meer en meer mensen nu op een makkelijke manier 24/7 downloaden.

Dus wat doen die ISP's ?
monitoren op protocol informatie.
en knijpen die handel, of upload blokkeren.

En wat doen wij weer?
Juist.
Die protocol informatie verduisteren
(encrypten).
Dus:
BT over <voeg encryptie protocol toe>
Azureus en Utorrent zijn al samen bezig. }>

Bron:
http://torrentfreak.com/?p=117

Het leuke is dat dit helemaal niet slecht is voor de
consument. Want de ISP's die het meeste uit hun
bandbreedte knijpen per klant, gaan nu als eerste
zitten huilen. :D

PS: ik snap ook wel dat uiteindelijk je met de ISP moet samenwerken, en er niet omheen werken. Maar als tijdelijke oplossing is dit veel leuker :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.