Slachtoffers spyware klagen verspreider aan

In de Amerikaanse staat Illinois heeft een tweetal advocaten een schadeclaim ingediend tegen 180solutions, de 'search marketing company' die bekend is als maker en verspreider van spyware en adware. Dit gebeurde uit naam van 'slachtoffers' uit heel de VS. De beschuldiging luidt onder meer dat 180solutions op onwettige wijze en ongevraagd spyware installeerde op computers, wat tot schade zou hebben geleid. De praktijk zouden illegaal zijn omdat het bedrijf de spyware op een misleidende manier verspreid zou hebben en het de 'slachtoffers' moeilijk zou hebben gemaakt om de dubieuze software weer te verwijderen. Hiermee zou 180solutions zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer computerfraude, schendingen van privacywetten en nalatigheid. Er wordt zelfs beweerd dat 180solutions 'de volksgezondheid en veiligheid geschaad heeft' omdat op een van de sites waarop de spyware verspreid werd, kinderporno te zien was.

180solutions logo (spyware)De schade wordt door de advocaten geschat op 30 dollar per computer per jaar; dit bedrag zou het hogere energieverbruik door de toegenomen systeembelasting, de verkorte levensduur van de computer en de kosten om de spyware en adware te verwijderen, vertegenwoordigen. Er is nog geen officiële reactie van 180solutions, maar wellicht zal het bedrijf zijn handen in onschuld wassen. Sinds een tijdje presenteert het zich als een normaal, 'onschuldig' internetbedrijf. Bovendien heeft 180solutions vorige maand paradoxaal genoeg zijn eigen distributeurs aangeklaagd voor het ongevraagd installeren van de software van het bedrijf op computers. Begin dit jaar was het ook min of meer verantwoordelijk voor het uiteenvallen van het consortium tegen spyware.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

15-09-2005 • 01:05

24

Submitter: wouter37

Bron: Spyware Confidential - blog

Reacties (24)

24
24
12
4
1
6
Wijzig sortering
Ik vergelijk het altijd met het ongevraagd water in de tank van je auto gooien. Je koopt en tankt zelf dure benzine om snel en schoon ergens heen te gaan en plotseling staat een kloio water in je tank te gooien. Je auto gaat niet meer zo snel, hij start slecht en je moet kosten maken om de tank weer schoon te maken. Bovendien is je "oude" benzine ook waardeloos geworden. Het is danook niet meer dan normaal dat dat soort klungelbedrijfjes worden aangepakt. Laat ze maar betalen voor de schade die ze aanrichten.
Ik denk dat de vergelijking beter zou kloppen wanneer jij zelf allerlei vreemde merken brandstof in je tankt gooit, en ook gratis brandstof van vreemden aanneemt omdat er wordt belooft dat je auto er beter van gaat rijden. Dan kan er wel eens wat tussenzitten waar je motor niet tegen kan.
Geheel ongevraagd is het niet. Wel als het zonder melding wordt geïnstalleerd. Maar je moet wel onderscheid maken.

Wanneer je een site bezoekt en je krijgt een melding: "Deze site wil dit en dit installeren" en je drukt op "Ja" dan heb je toestemming gegeven.

In dit geval gaat het vergelijk met de auto wel een beetje op. Als er iemand naar je toe komt bij de benzinepomp en vraagt: "Ik heb hier een volle jerrycan, mag ik deze in je tank gooien" en je zegt ja, dan kan je schelden wat je wilt als het water is, maar juridisch heb je geen poot om op te staan. Je hebt namelijk nog zoiets van onderzoekingsplicht.

Het wordt anders als een site zegt: "Ik heb hier een toepassing en die doet dit." en je zegt Ja.
Als de toepassing iets anders doet dan heet dat "misleiding" en zijn ze fout. Dan "zou" je een case hebben.

Weer vergeleken met een auto. Er komt iemand met de inmiddels bekende jerrycan en vraagt of die het in je tank mag leeggooien. Jij vraagt, wat doet het en hij zegt: "Je tank wordt voller". Zeg je Ja en het is water dan heb jij een probleem. Want Het doet wat de persoon zei. Het wordt anders als hij had geantwoord: "Het is benzine". Zeg je Ja en het blijkt water te zijn dan is het misleiding. Natuurlijk moet je eigenlijk controleren of het daadwerkelijk benzine is, maar het gaat hier om het princiepe.

Aan de andere kant heb je de EULA Adware die je met software meekrijgt. Zelfs al staat er geen vinkje om het aan of uit te zetten. Op het moment dat je akkoord gaat met de voorwaarden van de software en er staat onderin maar 1 klein regeltje over de Adware heb je geen poot om op te staan. Staat er niets vermeld (zelfs niet in slinkse beschrijvende taal zoals "This software includes parts of 3th party software included for marketing purposes" of iets dergelijks) dan kan je de maker van de software aansprakelijk stellen. Niet de maker van de Adware die meekomt. Want de Adware maakt deel uit van de software en niet andersom.

Bij dit laatste is het dus wel degelijk van belang om de EULA goed te lezen voor je akkoord gaat. Niet goed gelezen is dus vette pech.

Naast dit alles heb je ook te maken met Adware van sites buiten Nederland, de US bijvoorbeeld. Hierop is het Nederlands recht niet van toepassing en zal je het via de, bijvoorbeeld, Amerikaanse justitie moeten spelen. Onbegonnen zaak voor de gemiddelde particulier. Aan de andere kant hoef je je ook geen zorgen te maken over de situatie andersom. Op zaken vanuit Nederlandse sites, gehost IN Nederland kan de Amerikaanse justitie en burger niets beginnen zonder een Internationale zaak van te maken.
Ik vraag me af in hoeverre ze hier zullen slagen om het bedrij aan te klagen. Er zal vast een iets in de EULA zitten waardoor er dus iets geld dat het alleen van een legitieme site mag worden geïnstalleerd, en dat die versie ook makkelijker te verwijderen is.

Al met al zal ik deze rechtszaak proberen te volgen, want het is een goede zaak dat gestreden wordt tegen deze bedrijven. Privacy is een zaak die goed beschermd moet worden, of het nu in real-life is, of op het internet. :)
In de VS is er ondertussen al jurisprudentie waarin een EULA als een geldige overeenkomst word gezien. Namelijk in de zaak Blizzard vs bnetd.
Ja, maar in die zaak was er geen wet die de EULA tegensprak en dus onwettig maakte.
Een EULA (End User License Agreement) kan nog zo goed in elkaar steken, maar als er onrechtmatigheden in staan kan het al vrij snel onwettelijk zijn.

Als dit inderdaad zo is, dan maakt het helemaal niet uit dan is 180 schuldig.
Anoniem: 154664 15 september 2005 10:43
Jah zelfs hier in Limburg (Venlo) ben ik als systeembeheerder (stagiaire) geplaagd door 180Solutions maarjah was nix dat Ad-Aware niet aankan....maarjah gewoon in de fik steken die troep daar. :+

Greets
maar die 180 troep krijg je niet weg met ad-aware (ook niet met hitman trouwens), tenminste niet alles :(
Ik wel hoor....gewoon alles verwijderen niet alleen dat kleine .exe bestandje...ook die sleutels etc etc.
Dan heb je er geen last meer van....en anders C:\format :+

Greets
'C:\format' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

Jammer, tis nog niet weg....
mja bij mij kwamen ze altijd weer terug of het was gewoon zown gekut om het helemaal weg te krijgen dat ik me de moeite niet nam :P

maar idd, met een format C los je al je problemen op :D
Anoniem: 111783 15 september 2005 01:11
Vermindering van de levensduur van het systeem, energiekosten dat zijn niet echt vervelende zaken. Ik denk dat het verlies van data, bij herinstallatie ernstiger is. Ervan uitgaande dat dit nodig is ligt aan de adware. Anders zie ik totaal geen probleem.
Nou ja, misschien trek ik de lijn Adware en virus niet zo goed.
productiviteids verlies, zeker voor bedrijfen zal dat het ergste gevolg zijn.
Één van de manieren hoe ze spyware op computers kregen was doormiddel van downloadbare games op Zango.com.
dan vind ik die Zango.com ook geen deftig bedrijf

nekken die klootzakken !
ik had 'm onlangs ook, best hardnekkige klootzak
en kwam er allesbehalve "naar mijn weten" op

en ik ben een powerusers die zéér goed oplet bij het surfen!
Ik heb hem onlangs binnen gekregen bij het openen van een crack. Moet wel zeggen dat het er duidelijk bij stond dat ik die software zou installeren. Om eens te zien hoe hardnekkig die nu wel was heb ik het maar eens gedaan ook.
Wat vooral opviel: het installeerde veel meer dan 1 simpele exe. Kreeg er browserbars en heel wat op de achtergrond draaiende toepassingen bij ook.
Of het makkelijk de verwijderen is via de normale weg heb ik echter niet onderzocht omdat het me te veel ergerde en ik er snel van af wou. MS antispyware kuiste het toch netjes op. (hoop ik, nog niet deftig nagezien eigenlijk...)
Anoniem: 153871 @10888615 september 2005 08:24
Hoe kun jejezelf benomen tot poweruser.... als je nog steeds in dit soort dingen trapt?? }>

Ik noem je liever een nOObie... musback...

Je weet hoe het werk als je online bent, iets installeren wat je download .. liever niet.

Als je wat installeerd, even de options bekijken en niet de Full Install of Default Install....

8-)
Als je een poweruser bent komt zoiets niet, zonder weten, op je pc. Sorry hoor maar je valt idd in de categorie N00b!
Even als reactie op Pasta:
Er zal vast een iets in de EULA zitten waardoor er dus iets geld dat het alleen van een legitieme site mag worden geïnstalleerd, en dat die versie ook makkelijker te verwijderen is.
Heb jij bij spyware die doormiddel van een "click yes to download free porn" op je pc is geraakt wel eens een EULA gezien? Laat staan de mogelijkheid om het daar niet mee eens te zijn en de hele troep weer ritueel van je harddisk te verwijderen?
Hadden ze dat maar!
die 180 zooi komt wel vaker mee met gratis programma's van internet ;) (kom zo ff niet meer op een naam, maar daardoor kreeg ik hem de hele tijd) er staat dan tijdens de install ergens een klein vinkje dat je moet AANVINKEN om het NIET te installeren (omkeerde wereld dus in mijn ogen)

en als het met een ander programma meekomt heb je wel een EULA "ondertekent" en heb je dus geen poot om op staan.

maar goed, het is amerika dus daar kan vanalles gebeuren ^^
Het management van dat bedrijf moet een paar jaar zitten in de cel en een enorme boete krijgen. Strenge straffen voor dit cyber-piraterij!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.