ATi-videokaarten met 512MB binnenkort verkrijgbaar

Na de eerste nVidia-videokaarten met 512MB geheugen zullen binnenkort ook de eerste ATi-videokaarten met een halve gigabyte video RAM op de markt verschijnen. Zowel kaarten met een high-end X850 GPU als producten met een goedkopere X800 zullen in aanmerking komen voor een geheugenupgrade. De vooraankondiging van de X850 met 512MB werd reeds in februari gedaan, maar tot op heden had geen van ATI's partners een dergelijk ontwerp gereed. Naar verwachting zullen de 512MB-varianten zo'n 100 tot 200 dollar duurder zijn dan een toch al niet onbescheiden geprijsde X850 met 256MB, die momenteel voor zo'n 450 euro van eigenaar wisselt. Eind mei zullen tijdens de Computex-beurs in Taiwan naar alle waarschijnlijkheid de eerste aankondigingen van 512MB X800-kaarten plaatsvinden.

ATi X850 512MB b

Door Femme Taken

Architect

02-05-2005 • 15:50

68 Linkedin

Bron: The Inquirer

Reacties (68)

68
66
34
15
3
5
Wijzig sortering
Anoniem: 137108
2 mei 2005 15:55
Voor dat geld kun je al een redelijk compleet systeempje kopen... Waar gaat dat heen met die gpu's....
En laten we wel wezen: de prijzen van de top videokaarten dalen tegenwoordig niet zo hard meer, ze worden eerder vervangen door een nieuwe serie.
Mensen die deze kaart kopen zullen een systeempje van 550 tot 650 euro geen redelijk compleet systeempje vinden.
De GeForce2 GTS was bij introductie ook 1000+ gulden .... om over de ultra nog maar te zwijgen ... zoveel scheelt het niet
Ja de ultra was 1600 gulden daar kan ik over mee praten :)
Mijn GF2 Pro (ASUS) was 770 Gulden. Duur maar wel goedkoper dan 1000.
ligt er natuurlijk ook aan wanneer je hem koopt en welk merk daar zit meestal het verschil in toen ik mijn GF 2 Ultra kocht kon je hem bijna nergens krijgen met veel moeite heb ik hem gekregen maar daar betaal je wel altijd voor.

Net zo als ik nu een Gainward PowerPack! Ultra/2600PCX SLI (Retail, TV-Out, 2x DVI, Golden Sample, SLI-Bundle) (2 X nVidia GeForce 6800 Ultra 430/1200) die wou ik al begin 2005 kopen maar kon hem nergens krijgen, nu is die alleen makkelijk in duitsland te krijgen maar in nl is het nog moeilijk of je betaald te veel.

En nu wacht ik wel op iets anders heb geen haast meer :) het is nu toch alweer oude meuk ;(
je koopt ook een redelijk systeempje, 512 mb ram, snel geheugen en best snelle GPU :) 4 jaar geleden was dat wel een chille pc
Waar gaat dat heen met die gpu's....
Je bedoelt waar gaat dat heen met de gamesontwerpers? Je zult een PS2 oid moeten nemen als je niet zo snel van hardware wilt wisselen.
Het lijkt me niet verstandig om deze aan te schaffen, aangezien ATI over een tijdje toch met een eigen 'SLI' soort komt. Ik denk persoonlijk dat je daar veel meer aan zult hebben.

Beter meer rekenkracht dan geheugen denk ik zo. :)
Anoniem: 108306
@T-mo-T2 mei 2005 16:42
dan kun je inderdaad beter wachten tot die ati SLI er daadwerkelijk is, en dan meteen twee van deze beesten inslaan :D
Anoniem: 120859
2 mei 2005 17:57
De bovengrens van video kaarten mag wat mij betreft 20.000 euro zijn, ik koop dat toch niet, en kan me er ook niet druk om maken. Waarom vinden jullie dat allemaal toch zo erg, als er mensen zijn die er zo veel aan uit willen geven, waarom mogen ze dat dan niet van jullie?

Video-kaarten gaan enorm in snelheid voruit met de generaties, en de prijs/performace verhouding wordt ook steeds beter (aangezien dure kaarten altijd rond de 500 europ zijn, maar de 6800Ultra 2x zo snel als de 5900 ultra was).
Je kunt beter spreken van Prijs/Relatieve performance. Software/games staan ook niet stil, de performance wordt echt niet telkens beter hoor, omdat de software ook steeds meer vereist.

bv, een X800 met Half-Life 2 draait echt niet 'beter' dan een Geforce 2 met een grafische topper van toen, mooier, tuurlijk, maar niet sneller of beter.
Dat zou Max Payne moeten zijn als ik het mij goed herinner.
Liep die beter op een GeForce 2 GTS dan nu Half-Life 2 op een X800XTPE? Volgens mij valt dat wel mee, en performance is net zo relatief als jij het wilt maken (4xAA is nu ineens de standaart, daar hoefde je ook met je GeForce 2 niet aan te denken)
Anoniem: 117438
2 mei 2005 15:59
ben benieuwd wat nu de preciese prestatie verbetering is.

zou het de moeite waard zijn om er nu nog eens 100 tot 200 extra voor te betalen?
*foutje*
Wat de precieze prestatieverbetering is? Aangetoond is dat in games de performance met maximaal 30 tot 40% toeneemt, op het moment dat er:

- óf op een hele hoge resolutie gedraaid wordt (dus 1600x1200 of hoger)
- óf slotenvol AA en AF wordt gebruikt (vooral de 6xAA-modus heeft graag 512MB geheugen)
- óf natuurlijk een combinatie van beiden :)

Helaas kon ik de bron even niet meer vinden, maar het stond ergens in het ATi Nieuws & Discussietopic Deel 15 dacht ik uit mijn hoofd...
Anoniem: 141390
2 mei 2005 16:32
[off topic] en ik een tijdje terug maar zeggen tegen de mensen, zon geforce neemt teveel ruimte in met die 2 slots. zie ik nu die verschikkelijke foto weer van zon nieuwere radeon :p

[on topic] ach het is maar goed dat er steeds n ieuwe high end kaarten uit komen, zo staat de ontwikkeling niet stil, en komen de budgetkaarten ook steeds in een hoger segment te liggen.

met een budget van +- 250 eur voor een kaart heb je nu wel iets aardigs qua GPU, maar mss met de release van de 512mb versies heb je dan een gewone 850 :p

{thekip was me ff voor ;)}
Hoewel dit in het begin natuurlijk geldklopperij is/lijkt, is dit over een tijdje geen luxe meer. De nieuwe generatie software werkt met grote textures, en hoe meer er op de kaart passen hoe beter.
Natuurlijk is op hoge resoluties de prestatie ook beter, en het ligt voor de hand om hogere resoluties te nemen als de videokaart deze ook aan kan.
Ik ben benieuwd wanneer de eerste videokaart met een GB ram komt, staat altijd leuk op een lanparty :P
Anoniem: 140390
2 mei 2005 15:57
Het nut? ,tenzij voor profs ontgaat me een beetje en de profs gebruiken dit soort kaartjes niet bij mijn weten.
En ja ik weet dat je enorm veel geheugen nodig hebt om textures etc... te laden bij de veeleisende games van tegenwoordig maar wie speelt er Doom III op 1600X1200? Erg weinig mensen denk ik zo want dit kaartje bewijst pas bij deze resolutie zijn nut/bestaan.
Toen 3Dfx aankondigde dat er videokaarten zouden komen met zo'n 128 MB geheugen reageerde iedereen ook vol ongeloof en met reacties als "dat heb je van je levensdagen niet nodig". Dat was in '99 ongeveer.
Nu kun je al ruim een jaar vrijwel niet meer kaarten kopen met minder geheugen erop. (svp niet pricewatch artikelen posten die budget-kaartjes met 32 of 64 MB tonen, daar gaat het nu niet om)

Kortom het is gewoon een logisch gevolg en over 3 jaar zal het redelijk mainstream zijn, die 512 MB op je videoplank.

* 786562 TD-er
3DFX kwam dan wel met kaartjes waar 128MB op zat, maar dat komt alleen maar omdat er 4 GPU's op zo'n kaart zitten die allemaal 32MB nodig hebben. Deze moeten allemaal dezelfde informatie verwerken en het blijft daarom effectief 32MB geheugen wat je overhoudt.
Tegenwoordig kan je dus effectief 512MB geheugen benutten met deze kaartjes en das wel behoorlijk veel moet ik zeggen. Zeker weten dat het in de toekomst gebruikt gaat worden, maar of dat met deze videokaart ook echt nuttig zal zijn moet nog maar blijken. Tegen de tijd dat het echt nut heeft zijn er vaak al veel betere videokaarten en blijkt de GPU weer eens te traag om echt nut van die 512MB te hebben,.. het kan allemaal, maar het blijft speculeren. Doom3 zit volgens mij op iets van 256MB geheugen op ultra-high, of is het meer? Dan zou je er eventueel wat van kunnen merken met 512MB aan boord. Ik wacht de resultaten af. Vooral die Unreal Engine 3 zou het maar al te graag lusten :P

Verder heel jammer dat die prijzen tegenwoordig toch wel vrij hoog blijven. Er zijn wel goeie alternatieven die wel redelijk betaalbaar zijn moet ik zeggen. Ik vind overigens dat ik er met mijn R9700 ook nog best mee vooruit kan. Zo verschrikkelijk belangrijk lijkt het tegenwoordig niet meer. Hoewel ik eerder altijd de nieuwste en snelste kaart moest hebben... nou jah, misschien kwestie van prioriteiten stellen.
Analoog aan deze situatie zou je bij jouw redenatie je ook kunnen afvragen waarom je een vette sportwage zou gaan rijden met veel te veel PK's (KW's :P) terwijl de limiet toch echt 120 is. Twee antwoorden, ten eerste, het is stoer cool nice en trots :) ten tweede, alwaar de omstandigheden het toelaten kan je ook sneller/harder dan de rest !
Ten derde: supersnel van je plek :D
wie speelt er Doom III op 1600X1200?
Iedereen die op die resolutie een fatsoenlijke framerate heeft.
Het nut?
dit kaartje bewijst pas bij deze resolutie(1600) zijn nut/bestaan.
Lijkt me toch wel duidelijk dan.
:? :?

ik speel quasi al mijn games op 1600x1200
Dat is waar , een GPU kan niet snel genoeg zijn ! Voor resoluties van 1600*1200 (of hoger ) zijn de top kaarten toch aan te raden. Je kan natuurlijk binnen lullen over het al dan niet nodig zijn van een goede fps , maar als je zoals ik als quaker nu constant 250 fps en hoger gewend bent, en je speelt dan een nieuw spel met 50 fps , dan merk je toch dat de alleen de beste gpu's je voldoening kunnen geven.
En over het nut van zo'n hoge resoluties ?, op een 22" scherm is zo'n resolutie echt wel handig wil het er nog wat acceptabel uitzien zonder Anti Aliasing !
Een topkaart voor de snelheid ja.
Maar een topkaart met 256MB is net zo snel als een topkaart met 512MB.

En Anti Aliasing aanzetten is tegenwoordig wat betreft qualiteit/prestatie verhouding gunstiger dan de resolutie opschroeven.

Dus de vraag blijft waarom je 512MB nodig hebt.
tenzij voor profs ontgaat me een beetje en de profs gebruiken dit soort kaartjes niet bij mijn weten.
Lekker tegenstrijdige zin. :+
Da's precies zijn punt, hij wil zeggen dat het tegenstrijdig is :Y)
In het begin zal 512MB overdreven en overbodig zijn. Echter in de loop van de tijd zal het nuttiger worden. Mensen hiero schreeuwden eerst ook bij 128 --> 256MB dat het overdreven is. Ik denk echter dat het wel een bepaald voordeel kan opleveren. Doom 3 op ultra details (staat redelijk los van de resolutie volgens mij) heeft 512 MB nodig om de textures zonder compressie op het scherm te toveren. Persoonlijk vraag ik mij af of het het geld waard is, maar voor de kwaliteit mierenneukers is het natuurlijk altijd mooi meegenomen ;) Goedkoper zullen ze allicht nog wel worden.
Anoniem: 117508
@Luuk19832 mei 2005 17:00
In het begin zal 512MB overdreven en overbodig zijn. Echter in de loop van de tijd zal het nuttiger worden.
Tegen de tijd dat 512mb echt nuttig zal zijn is die kaart alweer verouderd (en kost ie nog maar een fractie van wat ie eerst was en zijn dr alweer kaarten van 512+mb in omloop).

Het kost inderdaad erg veel (voor mij teveel) om je hele systeem state-of-the-art te houden...
Net als toen er 64MB Ti4200's waren en 128MB Ti4200's, die laatste bleek toch echt langer mee te kunnen....
nou zo ver is dat niet meer hoor, want ik had half 2004 een filmpje gezien van unreal engine 3.
En daarbij vertelden ze dat je 1024 mb video geheugen nodig zou hebben. en die engine stond geplanned voor midden 2006
En daarbij vertelden ze dat je 1024 mb video geheugen nodig zou hebben.

Is niet waar. Een Nvidia 6600GT is al genoeg voor Unreal Engine 3.0 link

He [Rein] said that a video card based on an Nvidia 6600GT, the kind currently available for around $250, will be able to handle games based on the engine easily.
als producten met een goedkopere X800
Zeg, ik weet niet wat jullie onder goedkoop verstaan, maar een X800 vind ik niet goedkoop. De minst dure is €213, en das toch aardig aan de prijs voor een videokaartje.
Anoniem: 143297
@_Thanatos_3 mei 2005 12:42
Als je kijkt naar de gemiddelde prijs van een videokaart wel... Zeker voor de goedkoopste X800 valt het mee: de 800 reeks vormt de top van het Ati Graka segment en voor de 213 euro heb je een grafische kaart met prestatie 20-30% boven een Geforce 6600gt van 180-220 euro.
Laten we niet te hard van stapel lopen over die prijs: die kaart wordt heus nog wel goedkoper, in de loop van de tijd.

Deze kaart 'verdient' het trouwens wel om in een mooi systeem te worden gebouwd, dus misschien is de relatieve bijdrage aan de totaalprijs van het systeem slechts gering.
Zo hard dalen die topmodellen niet in prijs. Zij worden eerder vervangen door een nieuwe generatie.
En als ze worden vervangen door een nieuw topmodel (tot zover ben ik het met je eens), dan is het toch logisch dat de prijs van het, inmiddels oude model, gaat dalen. De hoeveelheid geheugen die bij introductie nog 'enorm' werd gevonden, is dan gewoon geworden...

Zie bijvoorbeeld de scherpe knik in het grafiekje:
http://www.tweakers.net/ext/i/?ProduktID=105349
Of niet meer leverbaar is....
Anoniem: 28659
@resink2 mei 2005 16:16
tweede hands jah, maar in de winkel niet zoveel voordat ie permanent uit zicht verdwijnt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee