ATi Radeon X850 XT 512MB aan het publiek getoond

Zoals aangekondigd heeft ATi afgelopen weekend een ATi Radeon X850 XT-videokaart gedemonstreerd met 512MB geheugen. Volgens de gegevens van ATi zou de 256MB extra geheugen goed zijn voor een prestatiewinst tussen de 20 en 30 procent in Doom 3. Tevens hebben Far Cry en Half-Life 2 baat van het extra geheugen. In deze applicaties is de Radeon X850 XT 512MB sneller dan de Radeon X850 XT PE die op een hogere kloksnelheid loopt. Dit geldt echter alleen bij een resolutie van 1600x1200 met 6x FSAA en 16x anisotropic filtering, andere resultaten heeft ATi niet vrijgegeven. Hoewel ATi de 512MB-kaart heeft gedemonstreerd, is het nog niet zeker of de kaart ook op de markt zal verschijnen. De kans dat een van ATi's partners dit echter zal doen, is in ieder geval redelijk groot. Een lage prijs hoeft nochtans niet verwacht te worden.

ATi X850 512MB b

Door Hielko van der Hoorn

28-02-2005 • 12:02

58 Linkedin

Bron: FiringSquad

Reacties (58)

58
56
43
5
0
1
Wijzig sortering
Het werd tijd dat men komt met 512 mb geheugen. De laatste verdubbeling van het geheugen is alweer een jaar of twee geleden, sindsdien is vraag naar textureverwerking in 3dapplicaties fors toegenomen. Ik hoop dat de trend zich doorzet en volgend jaar alweer op de 1 Gb zitten.
Zolang een boel mensen nu aan het overstappen zijn naar TFT schermen met een resolutie van 1280*1024 zal het nog niet zinvol zijn om naar 512 over te stappen, dus laat staan om te kijken naar 1 GB
wat zijn de connectrors aan de achterkant van de kaart ???

het lijkt zo op eerste oog geen molex connectors te zijn.
Boven: PCI-E power (3,3V, 5V, 12V en 3 maal GND in één). Onder (geel): front-video.
Met betrekking tot die gele connector:

The yellow connector on the rear of the card is for a composite video-in connector so that you can run a cable to your video capture port on the front of your case if you have one. ATI says this will most likely not be on the shipping cards in North America as it is a more popular feature in Europe.

Van [H]ard|OCP
Dat is een vernieuwde aansluiting, ipv de 2 molexen ;)
Die zit ook op mijn Tagan 480W.
Radeon kaartjes hebben nooit 2 molexen gehad, dat had alleen de Geforce6800 Ultra ;)
Anoniem: 137345
@B_S28 februari 2005 17:37
Dus dat betekent dat je dan een nieuwe voeding moet hebben of worden er verloopstekkers meegeleverd.

Verder schiet voor mij het doel volledig voorbij. Lagere clockfrequenties? Geen extra pipelines? Alleen meer geheugen, mischien dat je dan de de uncompressed textures van Doom 3 kan gebruiken, maar bij alle andere dingen (behalve de genoemde daar) zal hij imho waarschijnlijk slechter gaan presteren dan zijn 256 mb broertje. Niet slim lijkt het mij dus.
Das een 6 pins PCI-e connector.
Omdat PCI-e nu nog te weinig stroom geeeft voor de betere kaartjes.
Gelukkig gaat dat veranderen.
Mobo-fabrikanten en de grafische kaartmakers hebben zo zich te houden aan normen en marges;
maar waarom heeft men dan niet direct bij het ontwerpen rekening gehouden en bredere banen gemaakt om hogere stromen door te laten ?
Ok, misschien heeft men dit wel gedaan...maar waarom niet bij moederborden?

Dus, ergens gaan we komen met een kaart ZONDER voedingsconnector (zoals voorheen) die dan ook zijn stroom zal halen via het socket, EN, met een moederbord dat zo'n toevoer levert, right ? Heb hier nog niets van gelezen/gehoord. Voor wanneer zou dit zijn? (compatibele moederborden al???)
PCI-E leverd al 3 keer meer stroom als de oude AGP.
75watt namelijk. dat is voor veruit de meeste kaarten meer als genoeg, de enige uitzonderingen zijn de top modelen van elke generatie.
mijn x700 kan zonder, maar had ik een x8xx genomen had ik die connectors ook nodig gehad.

en bedenk dat SLI dus 2 x 75watt moet kunnen leveren. dan heeft je mobo dus extra molex aansluitingen nodig! ( en heb je dan ook nog een top model Nvidia AGP vid kaart dan die ook nog 2... per stuk.)
al die stroom kan je niet allemaal door de ATX stekker laten leveren. dan zouden ze veel te veel ruimte kwijt zijn op het mobo aan stroom distributie.

NOG meer stroom over het mobo sturen is gewoon geen optie. daar zijn die banen veel te dun voor, een draad is van veel beter, efficienter, en goedkoper.
Ben er dan ook voor om die uitgang die de atx voeding vroeger had om de monitor mee aan te laten springen als je de computer aandeed, te gaan gebruiken voor het poweren van de videokaarten. Is er voorlopig weer genoeg stroom voor de komende 10 generaties, en hebben ze meteen één standaard voor een heel lang tijd.
Als dat dan weer niet genoeg is gaan ze gewoon over op krachtstroom aansluitingen met (is het?) vijf pinnen ipv 3.

Het is toch suf dat de norm gesteld bij PCI-E nu alweer achterhaald is?? Qua bandbreedte en logistiek op de bus is het wel helemaal ingericht op deze monsters
De zwarte connector rechtsboven is iig een aparte voedingsconnector, deze variant zul je gaan zien op de PCI-E kaarten. 't is gewoon een nieuwe standaard.

Edit: en weer lekker te laat :z
Ik vind deze kaart een beetje onzinnig, laten we eerlijk zijn wat moet je nu al met een 512 MB kaart als 256 nog nauwelijks word gebruikt?
Als er nou een veel hogere klok opzat dan had je er wat aan gehad maar dit vind ik een beetje nutteloos :9
Is erg handig voor 3D programma's qua textures. Ook handig voor sommige 2D programma's die de 3D kaart gebruiken voor snelle previews, zoals Adobe After Effects.
In een Mac zou het ook handig zijn voor Expose, mocht je 2 30" Cinema displays hebben.. (en mocht deze kaart een mac versie krijgen..) Of voor Apple Motion, realtime video effecten. Of voor andere programma's die gebruik gaan maken van CoreVideo in 10.4 Tiger.

En dan is je 512 MB toch erg handig. Hoe meer hoe beter, maar als je er niks aan hebt dan koop je hem niet.
20-30% prestatiewinst lijkt me wel zinvol. Al is het maar voor 1 game. Vergeet niet dat dit de engines voor toekomstige games zijn.
Anoniem: 97604
@mhazeu28 februari 2005 12:16
Ja, duss?? Als jij het maar niets vind zegt dat natuurlijk ook niets over het product.

offtopic:
Ik kocht eind 2003 ook een Radeon 9800 met 256Mb en werd toen ook voor gek verklaard dat ik €450,- voor een video-kaart betaalde.. Resultaat is wel dat spellen bij mij veel beter draaien dan bij mensen die tegelijkertijd een pc aanschafte en een mindere video-kaart aan hebben geschaft.
Het eerste wat ik doe als ik zo'n ding te pakken krijg:

Zalman VF700-CU d'r op, standaard koeler zal voldoende koelen, maar is niet alleen lelijk, zal ook wel niet al te stil zijn!
wat een bullshit.

heb jij zo'n ding al zien / horen werken dan?


Dat bij voorbaat al vreselijk slappe gelul altijd over het geluid van een werkende PC, alsof mensen kunnen zien hoeveel geluid zo'n ding maakt..... :(
Het is dezelfde koeler als d'r op z'n 256MB broertje zit. En die is getest als zijnde lawaaiig. Vooral het feit dat het een hoge toon is is irritant.
Het lijkt me niet dat ze een 512MB versie gaan presenteren om daar klanten mee warm te maken en vervolgens niet uitbrengen.. :Y)

Ik hoop alleen dat deze tegelijkertijd (of niet lang erna) gereleased wordt met de 256MB versie.. & ik mag aannemen dat ze op PCI-E & AGP gelanceerd worden?
Zoals in het artikel staat: ATI hoeft het niet zelf op de markt te brengen, dat kunnen de partners ook wel doen. Maar je zult toch een soort van reference model kunnen showen. Vandaar.
Het lijkt me niet dat ze een 512MB versie gaan presenteren om daar klanten mee warm te maken en vervolgens niet uitbrengen..
Waarom niet?
Het is net als met concept cars. Bedoeld om een concept uit te proberen. Bepaalde 'onderdelen' en ervaringen van dat concept worden natuurlijk wel gebruikt in toekomstige versies.
Denk niet dat die kaart met een agp aansluiting komt...
Zou me niks verbazen als dat totaal niet uitmaakt, 512 op een agp kaart...
Maar ik kan er naast zitten...
Niet uitmaken? Ik denk dat het bij AGP zelfs iets meer zal uitmaken, omdat er namelijk minder over de agp-bus verstuurd zal worden. Ik zou niet weten waarom het minder effect zou hebben dan bij de PCI-E versie
Die 256 MB is in de nieuwste spellen (Doom 3, HL2 en Farcry) zeker wel mooi meegenomen. Als je de groote textures van deze spellen uncompressed in het videogeheugen kan opslaan scheelt dat toch mooi weer wat rekenwerk voor de GPU, zodat die er weer meer Frames uit kan persen :)
Maar op 1024 resolutie en zonder AA en AF zal het voordeel een heel stuk kleiner zin lijkt mij, het bovenstaande geld inderdaad denk meer voor de resolutie en instellingen van de resultaten die Ati vrijgaf
Inderdaad, je koopt dan ook niet zo'n kaartje om in 1024x768 te spelen zonder AA en AF. Dit zijn kaartjes voor de "pc-enthusiast" met te veel geld.
Met 1024x768 is het voordeel nul komma nul. Iig maakt de hoeveelheid ram dan niks uit (256 of 512).
Alles past al in 256, de overige 256 zitten er dan werkloos bij.
Anoniem: 137834
28 februari 2005 13:59
Mss een n00bie vraag maar ligt het aan mij of is het niet slim om een kaart te introduceren die goedkoper is dan het flaggenschip maar deze wel op hogere resoluties het nakijken geeft?
Goedkoper en sneller, moeilijke combinatie. :7
Dan zou niemand het vlaggenschip meer kopen. En daardoor zou ATi minder winst maken. Het is dus niet slim ;)
dan zou die kaart toch het nieuwe "flaggenschip" worden?
Anoniem: 116213
28 februari 2005 12:23
Bij de goedkope videokaartjes gebruiken ze momenteel systeemgeheugen om het videokaart geheugen uit te breiden.

Als de top videokaarten steeds meer geheugen krijgen, dan kunnen we het ook andersom doen en het videokaartgeheugen gaan gebruiken als systeemgeheugen :+
Niet enkel het geheugen, die gpu zou ook goed gebruikt kunnen worden...
De high-end kaarten die ze nu hebben zijn slecht leverbaar. Nu willen ze alweer met een nieuwe kaart komen...

Nu maar hopen dat die wel een beetje goed te krijgen is.
Ach ja, de high end modellen zijn er vooral voor de naamsbekendheid natuurlijk, het bulk geld komt binnen van de massa productie kaartjes.
Deze kaarten zullen maar voor een kleine doelgroep bedoeld zijn, net wat er al in de tekst staat dat de prijs niet laag is.

Ik wacht nu totdat ATI met de X9xx komt zodat de prijzen van de vorige generatie kaarten omlaag kunnen.
Dan kun je lang wachten want de X9xx zal er nooit komen :). De volgende generatie kaarten zal de XI800 worden naar alle waarschijnlijkheid. De x800 is ook gewoon de opvolger van de 9800 serie, en de X staat voor 10, dus eigenlijk is het nu de 10800 serie, maar daar hebben ze maar het romeinse cijfer X van gemaakt. Bij de volgende generatie zal het dus 11800 worden, oftewel: XI800. De x850 is de laatste van de X8xx serie :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee