Nieuw overklokrecord: Pentium 4 3,8 @ 7,2GHz

Het is pas vier maanden geleden dat de eerste melding van een 6GHz overklok binnenkwam, maar Fugger van XtremeSystems heeft nu al de volgende mijlpaal gehaald. Het lukte hem om een sample van de Pentium 4 570J (3,8GHz) met behulp van cascades over te klokken naar 7,2GHz bij een corespanning van 1,95 Volt. Hiervoor werd een DFI-moederbord met 925XE Alderwood-chipset gebruikt, dat in combinatie met geheugen van OCZ werd opgefokt naar een 1,52GHz FSB. Zoals gebruikelijk met dit soort extreme overkloks was de opstelling niet bepaald stabiel te noemen. Op 7,2GHz kwam de chip niet eens verder dan het BIOS, omdat het moederbord op die snelheid geen harde schijven meer herkende. Om toch Windows op te kunnen starten moest de FSB worden teruggezet naar 1,4GHz, waardoor de kloksnelheid van de processor nog 'maar' op 6,6GHz uitkomt. Om vervolgens ook nog een rondje SuperPi met succes te kunnen voltooien moest de chip nog verder omlaag, naar 5,9GHz. Dit is natuurlijk nog steeds een zeer indrukwekkend resultaat te noemen.

UFO-verslag - DaBit cascade 2
Ook in Nederland zijn mensen met cascades bezig. Bovenstaande foto is afkomstig uit het verslag van de UFO-dag.

Door Wouter Tinus

13-02-2005 • 15:43

89 Linkedin

Bron: XtremeSystems

Reacties (89)

89
84
42
19
3
11
Wijzig sortering
Mensen, verlies het doel van die gasten nu eens niet uit het oog.... Zieke clocks neerzetten is wat ze doen, ze gaan echt geen potje Doom3 doen hoor :z
sorry het is niet beleefd maar: WTF!!!111

Das geen koeling meer te noemen das een fabriek ;)
Ik kan het btw niet over mijn hart krijgen de OC tot 7,2Ghz succesvol te noemen. Een succesvolle OC resulteert imho in een stabiel systeem :)
Dat heb ik dus ook. Ik kreeg vroeger mijn Pentium 2 ook gerust zwaar opgefokt, maar dat heeft natuurlijk niks meer met OCen te maken vind ik. Wat heb je aan een overklokt systeem wat niet eens verder komt dan de BIOS?

Zoals in bovenstaan bericht angegeven, werd het systeem redelijk stabiel bij de 5,9Ghz. Het klinkt wel ruig om 7,2ghz te zeggen, maar eerlijk is eerlijk, je hebt er dan ook totaal niks aan.

Dus idd, een overklokt systeempje is bij mij een systeem welke duidelijk is opgefokt, maar gerust stabiel zijn 3D games draait en/of services uitvoert.

7,2Ghz is een mooie OC om op te noemen, maar tis meer gebakken lucht, dan gebakken zand.
Anoniem: 93545
@Yzord13 februari 2005 22:57
7,2Ghz is een mooie OC om op te noemen, maar tis meer gebakken lucht, dan gebakken zand.
gebakken zand heb je als je op dat moment de koeler eraf trekt. :Y)
De P4 klokt zichzelf dan toch terug? :+
het vorige record was ook niet stabiel dat zijn records nooit! dat was ook die 6ghz niet. |:(

en ja je heb er helemaal niks aan
maar daar gaat het niet om.

een zeer mooie oc :Y)

ga zo door zal ik maar zeggen
het vorige record was ook niet stabiel dat zijn records nooit!
Dat hangt natuurlijk zwaar van je definitie van record af.
Ik vind 7.2GHz wel indrukwekkend, alleen wat is het nut ervan als daarmee het systeem niet voorbij zijn BIOS komt.

Wat mij betreft is deze overklok dus gestrand op 5.9GHz, op die snelheid werd pas Pi succesvol afgerond.
Erger nog! Meeste biossen gaan pas echt op de ingestelde frequentie lopen als de post is geweest omdat het systeem anders na een verkeerde instelling niet meer is bij te stellen zonder bios jumper reset. Met andere woorden, de kans bestaat dat die processor in bovenstaand verhaal nog niet eens op 7,2GHz draaide. Dan is het dus al helemaal onzin.

Ik ben overigens ook van mening dat een mijlpaal pas bereikt is als het systeem met een overklok stabiel draait.
Als de CPU pas na de bios op zijn juiste waarde zou lopen, kun je dus volgens jou ook alles instellen of 10 GHz (alweer een nieuw record.... :P)
Schijnbaar draait de cpu dus toch op betreffende frequentie wanr anders hadden ze de record poging dus nog hoger ingezet....
maar weet wel dat intern een -weliswaar klein- gedeelte van deze chip op dubbele snelheid draait, nu dus 14,4GHz! Onderschat dat ook niet.

edit: reactie was bedoeld op "player-x" |:(
ja die zullen wel aardig heet worden :o

"Rapid Execution Engine" deze loopt dus dubbele kloksnelheid
"In totaal zijn er nu maar liefst 6,8 miljoen transistors die binnen een 3,8GHz-chip hun werk op 7,6GHz moeten doen"
daarom wordt de prescott zo warm

bron:
http://www.tweakers.net/nieuws/35372/?highlight=intel+snelheid

erg zieke snelheid, 14.4ghz wordt er duizelig van.
daarom wordt de prescott zo warm
de REE is juist NIET het deel wat de meeste warmte veroorzaakt, dit doet de rest van de core omdat deze ook zoveel vermogen voor z'n donder krijgt om de REE te laten werken.
Bovendien heb je voor zo'n REE een hoop extra transistors nodig om hem met de rest van de core samen te laten werken.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=52851&page=12&pp= 25

Misschien kan er bij de post vermeld worden dat dit weekend een soort competitie was wie de hoogste score neer kon zetten in 3dmark. Een voorlopertje van ATI's overclock competion op 25 feb in Dallas. Waar Fugger, OPP en Macci het tegen elkaar gaan opnemen.
Dit is dan wel een hoge fequentie maar voorlopig heeft OPP dit weekend de hoogste score gehaald in 3dmark. met een A64 op 3200Mhz Wat ook wel noemenswaardig is.
Leuke quote uit de geposte link
#282 trakslacker Heck, this is only the pregame warm-up and we have OPP destroying all kinds of 3DMark records and Fugger's P4 must now have a higher thermal output per sq. cm than the surface of the sun @ 7.2 GhZ!!!*
Dat is best wel warm ... ik vraag me af hoe lang deze opstelling dan zou overleven .. (dus hoe lang het duurt voordat de cpu erg kapot is)
Anoniem: 132488
13 februari 2005 16:09
ook nog met een prescott, die word normaal al veel warmer dan een northwood.

en wat jullie allemaal levenloos noemen, het is toch gewoon een hobby? je hebt er niet veel aan, maar wat heb je aan voetballen? gewoon lol hebben. en de grens opzoeken
Anoniem: 120174
13 februari 2005 15:47
dit soort oc resultaten zie je nooit bij amd jammer genoeg ;(
de P4 is meer ontworpen om hoge kloksnelheden te scoren dan de Athlon. Niet dat dat veel over de prestatieverhouding tussen de twee zegt overigens.
mja als je het verhaal leest, hebben ze het werkend (in windows/linux whatever )maar tot 5.9 gekregen (pi test) dus het record van 6ghz lijkt me hiermee toch niet verslage.
mja als je het verhaal leest, hebben ze het werkend (in windows/linux whatever )maar tot 5.9 gekregen (pi test) dus het record van 6ghz lijkt me hiermee toch niet verslage.
Het record op 6 Ghz was ook niet stabiel genoeg om Pifast te draaien: Toen moest de processor terug worden gebracht naar 5,4 Ghz
Ja man.. als ze bijvoorbeeld een AMD proc naar 4 Ghz overklokken, is hij bijv. evensnel als een 6 Ghz PIV.. (ik zeg maar iets).. maar dat is niet zo spectaculair meer hé.. 6 Ghz..
Wat dacht je van een AMD Athlon XP 3000+ op 3,6GHz !

Dat is dus een normale CPU, géén mobile. 3,6GHz voor een 0,13 Micron Barton core is ontzettend hoog. :o

Voor zover ik weet is de hoogst opgevoerde AMD Athlon 64 FX een CPU die 3,6GHz gehaald heeft. Dit was 4 maanden geleden (ongv. tegelijkertijd als die Pentium IV op 6GHz)
al die records zijn leuk alleen is er niet vermeld of er Throttlewatch is gebruikt zonder dat kan die mooie intel CPU wel 7.2GHz aangeven maar het eenige wat je test is de FSB
want hij loopt meschien intern "maar" op 5GHz
CPU throttle werkt puur en 100% op temperatuur. Deze systemen zijn zo enorm gekoeld dat de temperatuur nooit het probleem kan zijn. Helaas is een lage temperatuur nog geen garantie voor een stabiel systeem...
Raar om te bedenken dat je gewoon zo'n opstelling nodig hebt op een CPU op 7.2 Ghz te laten lopen,

Terwijl ze over een 'paar' maanden gewoon met die snelheid uit de fabriek rollen waar een normale cooling al overkill voor is :Y)
Terwijl ze over een 'paar' maanden gewoon met die snelheid uit de fabriek rollen waar een normale cooling al overkill voor is
Ja daarom zitten er zulke grote koelers op de huidige cpu, omdat ze over een paar maanden een 2x zo snelle hebben die ook nog eens zo weinig gebruikt dat'ie geen koeler nodig heeft. |:(

Als het aan intel lag zouden ze de 10Ghz al gehaald hebben, maar daar hebben ze zich dus lelijk op verkeken.
Anoniem: 136994
13 februari 2005 16:15
Overklokken kan handig zijn voor zware rekenprocessen in bijvoorbeeld kluster-systemen. Het is wel noodzakelijk om de boel eerst goed te testen voordat je er werkelijk berekeningen mee gaat doen
In clustersystemen wil je stabieliteit en nauwkeurige resultaten. Als je overklokt wordt de kans op fouten in berekeningen groter. Noem eens een proffesioneel bedrijfscluster dat overgeklokt is?

Als je bij zware rekenprocessen sneller wil berekenen in een cluster dan sluit je gewoon wat meer clusternodes aan en rekenen maar.
Je gaat juist clusteren om niet over te clocken, en dan heb je het over loadbalancing, en niet over redundantie...
Daarnaast willen meer dan één CPU-systemen amper clocken, zeker als ze één bus delen. Ze hebben de neiging asynchroon en out of sync te gaan draaien, en de ene core is de ander niet, de ene kan een brakke core zijn die de "standaard" 2,2GHz (Opteron 248) haalt, niet meer, de andere kan een érg goeie zijn, en haalt de 2,6GHz wel (Opteron 252).
Erhm, je kan ook clusters maken van 1-cpu-systemen ;)
waanzinnig.... 7,2 GHz.... dat heeft nog nooit iemand gehaald, noch gezien in de BIOS....

Een prestatie van formaat!

ook een brute OC in windows; jammer dat dat pi-programma zo instabiel is....zal wel slecht geprogrammeerd zijn |:(
Nee hoor, het is niet slecht geprogrammeert, het belast alleen de CPU enorm. Indien je CPU onstabiel is door bijvoorbeeld een immense overclock, gaat hij rekenfouten geven. Bij een programma als SuperPI, wat een BEKEND getal gaat uitrekenen, loopt hij tegen de lamp.

Vergelijk het met een grafische kaart die artifacts geeft omdat hij te hoog geclockt is, of een ander defect heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee