Topman Thomas Hesse van platenmaatschappij Sony BMG noemt de prijzen van 99 cent voor het downloaden van een muzieknummer een introductieaanbieding. De International Herald Tribune schrijft dat volgens Hesse op de lange termijn er een hogere prijs gevraagd zal moeten worden, omdat muziek meer waard is en meer kost. Platenmaatschappijen zouden niet moeten willen concurreren met de gratis muziek die consumenten onder andere via filesharing binnen kunnen halen. Anderen uit de industrie onderkennen dat er nauwelijks geld te verdienen valt met de huidige prijzen.
Dan Sheeran van Real Networks ziet daarom ook meer in een abonnementsvorm voor het downloaden van en luisteren naar muziek. Volgens hem is de opbrengst per klant bij zo'n vorm hoger. Ruwweg tweederde van de prijs die betaald wordt voor digitale muziek gaat naar de platenmaatschappijen, zo'n 65 cent per nummer dus. In totaal vormt het nog geen twee procent van de totale omzet van de bedrijven. Digitale muziek wordt vooral nog uitgewisseld tussen consumenten zelf, zonder dat daarvoor betaald wordt.
De uitspraken zijn begin deze week gedaan op de jaarlijkse Midem in het Franse Cannes. Daar ontmoeten spelers uit de muziekmarkt elkaar tijdens een vijf dagen durend evenement. Naast de prijzen voor muziek vormde de uitwisselbaarheid van nummers tussen spelers en systemen een belangrijk onderwerp. Door het gebruik van verschillende DRM-systemen is het soms onmogelijk om een muziekstuk op verschillende apparaten te beluisteren. Philips en Sony hebben samen met een aantal andere ondernemingen het project Marlin opgezet, waarmee ze dergelijke problemen willen oplossen.