Drie van de vijf operators testen alarmsysteem via GSM

Orange en T-Mobile behoren niet tot de mobiele operators die samenwerken in een test voor een waarschuwingssysteem via GSM, zo is te lezen bij de Automatisering Gids. De twee vinden de investeringen die ze moeten doen om hun zenders geschikt te maken voor het systeem te hoog. KPN, Vodafone en Telfort zullen wel deelnemen aan de test, die zo'n twee jaar gaat duren en in de lente van start gaat. Het alarmsysteem moet personen die zich in een gebied bevinden waar een ramp is gebeurd of een dierziekte is uitgebroken op de hoogte daarvan brengen via hun telefoon. Slechts de telefoons in het bereik van de zendmasten in het gebied krijgen dan een waarschuwingsbericht.

GSM-antenneDe GSM-techniek die gebruikt wordt heet cell-broadcast. Tekstberichten die door middel van cell-broadcast worden uitgezonden zijn door iedere GSM-telefoon in het zenderbereik te ontvangen. Op die manier kunnen tegelijk enkele honderden of duizenden personen worden gewaarschuwd. Het ministerie van Economische Zaken is de drijvende kracht achter het alarmsysteem en heeft LogicaCMG de opdracht gegeven om het te realiseren. In totaal heeft het ministerie, samen met enkele andere departementen, zo'n 2,5 miljoen euro geïnvesteerd. Daarvoor krijgt de overheid de beschikking over 40 procent van de cell-broadcast-capaciteit over geheel Nederland.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

23-01-2005 • 12:31

42

Bron: Automatisering Gids

Reacties (42)

42
42
19
9
0
10
Wijzig sortering
Hmmm, zolang dit systeem gebruikt wordt voor echte calamiteiten is er niets aan de hand en lijkt het een zinvolle toepassing.
Ik houdt mijn hart vast als de mobiele operators dit systeem commercieel zouden gaan exploiteren. Denk daarbij aan het volgende. Je zit in de auto en je komt het zendgebied van mast x. Plots verschijnt op jou mobieltje een melding: "Ook zo'n trek in een MacMenu. Neem de volgende afslag!".
Kortom McDonals heeft bij de telecomprovider advertentieruimte gekocht zodat ieder die een gebied binnenkomt waar een McDrive zit daarvan op de hoogte wordt gesteld.
Dat komt er nog wel van hoor. Als je als Belg Nederland binnenrijdt krijg je ook al een SMSje met wat reclame voor KPN's eigen (betalende) informatienummers. Die SMSjes krijg je echter niet als je binnen twee weken in Nederland komt. Ze houden dus bij hoe lang het geleden is dat jouw GSM met hun netwerk verbonden is geweest :/

Reclame is dan niet ver af meer.. Het enigste positieve dat je daarin kan zien is dat de prijs van het telefoneren en SMSen kan dalen dankzij die (ongewenste) reclame.

@Voutloos: dat weet ik. Ik probeer de Nederlandse providers ook niet af te zeiken maar ik zeg het alleen maar om aan te tonen dat men in Nederland al op een gelijkwaardige manier reclame verstuurt.
Andersom krijgen wij ook net zo hard een stapel SMSjes van Belgische providers als we de grens over gaan hoor. 'Welkomsberichten' zijn een globaal verschijnsel.

En dit systeem verschilt wel. Een provider kan een nieuwe buitenlandse klant uniek identificeren en dan iets laten plaatsvinden, op zich is daar geen info over welke mast gebruikt is voor nodig. Dit is dus andes dan een cell broadcast.
Verrek, nou je het zegt. Dit systeem wordt door telecomproviders al vrij universeel gebruikt. Ook ik als Nederlander krijt SMS-jes als ik een grens overschrijdt (in ieder geval in België, Frankrijk en Zwitserland)
Dat SMSje wat je krijgt is heel erg makkelijk te implementeren, je hoeft niet te weten waar iemand is, omdat die persoon zich aanmeld bij een nieuw netwerk.
Ik krijg als ik midden in frankrijk ben ook een welkom SMSje als ik voor het eerst van netwerk wissel.
Vodafone heeft al zo'n dienst waarvoor je je kan opgeven. De Vodafone Streetguide. Als je een berichtje stuurt krijg je alle uitgaansgelegenheden die in de buurt zijn toegestuurd. Wordt gewoon gekeken waar je je op dat moment bevind. Je moet hier wel nadrukkelijk zelf toestemming voor geven dus ... het KAN erg handig zijn, zeker als je dichtbij een ramp komt dat je gewaarschuwd wordt.

Alleen misschien vervelend voor politie/brandweer/ambulancepersoneel die een berichtje krijgen van "kijk uit, rampgebied" oid elke keer als ze daar juist heenmoeten ... JOH, meen je dat? :+
[off-topic]
Alleen misschien vervelend voor politie/brandweer/ambulancepersoneel die een berichtje krijgen van "kijk uit, rampgebied" oid elke keer als ze daar juist heenmoeten ... JOH, meen je dat?
Denk je ook dat die brandweerman elke keer op zijn telefoon gaat kijken of zijn vrouw belt of het eten klaar is? Lijkt me dat dit soort mensen zoiets niet bij zich mogen hebben.

[off-topic]
Hebben het wel bij zich, maar negeren alle boodschappen die er gestuurd worden compleet als dat hem in gevaar brengt.
Mensen in een bepaald gebied informeren is op zich toch al mogelijk? Bij Vodafone(misschien ook bij andere operators) kan je in ieder geval ook gratis berichtjes krijgen over in welke regio je je bevindt.

Berichten > Netwerk Berichten

Dan berichten van 050 aanzetten.

Je krijgt dan elke keer een berichtje met REGIO netnummer, waardoor deze berichtjes dus per locatie verschillen.

Dit systeem moet dus ook te gebruiken zijn om de mensen in een bepaald gebied te informeren.

@ Theflyingfin: als dit het cellsysteem is, waarom zouden de investeringen dan zo hoog zijn? Deze techniek is al jaren beschikbaar.

@ Xippie: dat is zeker waar, maar bij een nieuwe techniek zal dat ook het geval zijn. Bij nieuwe telefoons kan je het gewoon standaard aanzetten.

Een andere mogelijke techniek zou zijn om te kijken welke nummers zich in een bepaald gebied bevinden en vervolgens standaard smsjes naar deze nummers sturen.

@ E-Mail: nope, je krijgt om de 2sec ofzo het berichtje, dus zendt de mast het de hele tijd uit. Eenmalig een signaal uitzenden zou trouwens niet handig zijn aangezien mensen ook nog later het gebied binnen kunnen komen.
Dit werkt waarschijnlijk anders. Zodra je de telefoon je bij een nieuwe zendmast aanmeldt wordt er automatisch informatie verzonden over die zendmast naar de telefoon. Dit is de cell informatie waar jij het over hebt. De techniek hier beschreven gaat echter over een cell broadcast. Waarschijnlijk wordt er dus eenmalig een signaal uitgezonden dat door alle telefoons opgepikt wordt.
Het nadeel is dan wel dat je dat moet inschakelen op je telefoon voordat het werkt, en veel mensen met een mobieltje kunnen er alleen maar mee bellen en opnemen (Mijn (groot)ouders bv.)
Volgens mij krijgt iedereen die de grens over gaat, ook een automatisch berichtje..
Is toch allemaal niet zo moeilijk. Moet daar weer 2.5 miljoen voor uitgetrokken worden?

is zeker om 10 mensen 3 jaar lang bezig te houden ofzo...
Deze berichtjes worden gestuurd na interactie van de gebruiker. Hij wisselt van netwerk (wanneer je naar het buitenland gaat), hij wisselt van cell (krijgt nieuwe regioinformatie).

Maar wanneer je dat allemaal niet doet, hoe krijg je dan alsnog automatisch een berichtje?
*Great minds......

Was ook het eerste wat ik dacht, hmm, 100-40=60, die zullen ze vast niet onbenut laten....

Vondt het al vreemd dat niemand anders hierover gestruikeld was, maar wel dus.
dat is het cell-systeem :p
Ik geloof dat hier 2 dingen een beetje door elkaar gehaald worden:

De mensen die zeggen 'dit bestond allang, als ik in een ander land kom krijg ik een welkoms smsje' zitten fout.

Het gaat namelijk om cell broadcasting, het betekent dus dat alle mobieltjes aangemeld op 1 cell een bericht krijgen. Als dit systeem gebruikt zou worden bij welkoms smsjes krijgt iedereen die op een netwerk is aangemeld waar iemand voor het eerst aanmeld vanuit het buitenland een smsje. Dus als je aan de grens zou wonen zou je per zoveel seconden een smsje krijgen. Lijkt me niet echt fijn.
Precies. Dit is absoluut geen cell broadcasting. Er wordt gewoon door de buitenlandse provider een SMS gestuurd naar elke GSM die hij niet kent en opeens aan zijn netwerk verbonden is.
Mensen die aan de grens wonen 'kent' dat netwerk en horen bij hem. Mocht dit een Nederlander zijn die steeds op een buitenlandse mast terecht komt, dan wordt hem waarschijnlijk aangeraden om zijn telefoon op handmatige netwerkaanmelding te zetten (heb ik altijd, dan kan ik de goedkoopste/beste kiezen in het buitenland en wordt dat niet voor mij gedaan), dan zit hij altijd op zijn eigen netwerk, of hij heeft geen ontvangst.
Dus als je aan de grens zou wonen zou je per zoveel seconden een smsje krijgen. Lijkt me niet echt fijn.
Je hebt volkomen gelijk.. dit is geen cell-broadcast maar ehr.. een soort roaming-broadcast. Nu hebben ze gelukkig wel rekening met de mensen aan de grens gehouden. Je krijgt namelijk deze "roaming-broadcasts" maximaal 1 keer per aantal dagen; (althans dit is met KPN het geval).
Ik ben hier een jaar of 4 geleden al mee bezig geweest. De cellbroadcast maakt het mogelijk om binnen een gsm cell een bericht te broadcasten - je breekt dus feitelijk in op het normale gsm verkeer en alle gsm telefoons die verbinding hebben met die cell, ontvangen dan het betreffende smsje. De techniek is niet zo heel ingewikkeld en we hadden ook een bedrijfje gevonden die toen al een werkend prototype kon tonen. Helaas kregen we de funding niet van de grond en konden we de volgende stap niet maken.
Het idee was geboren omdat m'n zakenpartner in een hotel zat waar brand uitbrak: je moet dan toch iedereen kunnen informeren via zo'n gsm telefoon? Idem schipholtunnel ellende destijds. Enz. enz. Een cell broadcast is dan een goede oplossing. Nadeel van zo'n oplossing is dat het ook commercieel erg goed te gebruiken zal zijn: je loopt in de buurt van een bioscoop en je ontvangt op je gsm een last-second aanbieding om toch maar even Terminator IV te komen kijken, want die begint over 10 minuten en de zaal is nog niet vol.... Ofwel... je wil een mogelijkheid om cell broadcast op je telefoon uit te zetten, dan wel te filteren...
Ofwel... je wil een mogelijkheid om cell broadcast op je telefoon uit te zetten, dan wel te filteren...
Ik ben nog geen enkele telefoon tegengekomen waarop je de cell-broadcasts niet uit kan zetten. Sterker nog, ze staan default uit.. dus je moet ze expliciet aanzetten.
@allen
Het is wel degelijk een aanpassing van het netwerk de toepassingen waar jullie het over hebben is heel iets anders. Nu kan ik natuurlijk gaan uitleggen hoe het netwerk (ss7) in elkaar zit maar dat is een vrij ingewikkeld verhaal. In iedergeval is het verhaal wat hier beschreven staat al wel in ontwikkeling in de gemeente vlaardingen waarbij met SMS berichten de bewoners worden gewaarschuwd voor problemen in pernis. Wel is het zo dat deze techniek voor zover ik weet nog niet wordt gebruikt buiten nederland en dus echt nog vrij nieuw is.

Waar jullie het steeds over hebben is als je van Telco switched tussen landen en dat is eigenlijk heel iets anders omdat je mobiel zich aanmeld op een VLR (visitor location registor) die vervolgens toestemming vraagt aan je eigen HLR (home location registor) en daaruit volgt een sms. Het is dus heel iets anders dan van wisselen van de ene MSC (mobile switching center) op de andere die overigens nog roamen ook! en dan komt er nog een stukje registeren tussen. Efin als je echt meer intresse hebt lees de volgende website:
http://www.pt.com/tutorials/ss7/

Naar mijn weten is de hardware (wellicht niet met voldoende capaciteit op de meeste netwerken wel aanwezig het zal met name gaan om een extra applicatie vandaar ook de keuze voor logicaCMG.
Anoniem: 88671 23 januari 2005 13:33
Er is zelfs een organisatie voor die dit promot...
http://www.cellbroadcastforum.org/

De kosten lijken mij in het systeem zitten om de berichten op te stellen en de benodigde aanpassingen bij de providers om het bericht op te pakken en via één of meer specifieke masten te versturen. (zie b.v. http://logicacmg.com/countries/Telecoms/Sublevel/page100014)


@jpwmzijl: risico dat je iets van MacD krijgt via dit systeem is onwaarschijnlijk. Daarnaast zou MacD dan naast een zendmast moeten staan om dit zinvol te maken.
Q: Will Cell Broadcast expose my position to the operator or content provider?
A: No. Since Cell Broadcast does not address individual mobile phones, it does not need to know your position
Daarvoor krijgt de overheid de beschikking over 40 procent van de cell-broadcast-capaciteit over geheel Nederland.
En de spam/marketing branche de andere 60% uiteraard. Kan ik straks mijn GSM samen met mijn emailaccount weggoeien. :(
Heel slim plan, alleen jammer dat Orange en T-Mobile niet meedoen. Als je het nu heel erg oppervlakkig bekijkt, van bovenaf. Lijken we echt net een hoop mieren, die een middel hebben gevonden om elkaar snel te informeren over ernstige situaties ergens, echt apart
waar ben jij de laatste 100 jaar geweest? :) Wat dacht je van tv / radio / Internet / gsm / sms / gemeente alarmsystemen etc etc? Zijn allemaal massa communicatie devices, dit is slechts een extratje, doet wat persoonlijker aan perhaps.
of hebben die Almelo nog niet bereikt? j/k :D
Cell-broadcast had Telfort tijden geleden ook al ondersteuning voor. Zo heb ik tijdens het WK van 1998 gratis het laatste nieuws midden op m'n schermpje, kreeg ik 2 a 3 berichtjes per dag (op m'n oude Motorola koelkastje :)). Was opzich wel handig, dat toestel toen maakte alleen geen geluid/tril als er een bericht werd ontvangen.
Tja, de tijd van gratis van alles en nog wat op internet/mobiel, dat is al 99% voorbij...
Anoniem: 37526 @RSpliet23 januari 2005 21:21
Haha, doet me denken aan de tijden dat iedereen mij zat te bewonderen dat ik volledig gratis op mijn Siemens C25 de goals doorkreeg.

Tegenwoordig is het zo van "SMS Voetbal aan en betaal 3 euro per gemaakt goal". :{
een dure investering zeggen ze, maar het blijft gewoon een tekst berichtje, en je kan toch sms 'jes krijgen van je maatschappij van een nieuw tarief etc, die word ook naar al hun nrs gestuurd, dus ik zie niet echt het grote probleem.

ik ben benieuwd hoeveel geinvesteerd geld hierbij zn beetje nutteloos word besteed. zal wel weer veelsteveel zijn.

ook ben ik bang dat dit niet alleen maar voor tijdens rampen gebruikt word, maar ook reclame, of overheids berichten :S

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.