Gsm-masten registreren neerslag

Israëlische wetenschappers hebben gsm-masten gebruikt om de hoeveelheid neerslag binnen een bepaald gebied te berekenen. De gebruikte methode laat zich het best verklaren door een ouderwetse televisie met antenne die bij slecht weer een sneeuwerig beeld vertoonde. Een dergelijk slecht beeld ontstond omdat bij bepaalde weertypen het elektromagnetisch veld verzwakt. Operators van mobiele netwerken houden de kracht van het netwerksignaal constant in de gaten om ervoor te zorgen dat men onafhankelijk van het weer de mobiele telefoon kan gebruiken. Bij slecht weer wordt het signaal daarom versterkt. Deze signaalgegevens zijn door de wetenschappers geanalyseerd en vervolgens gebruikt om de hoeveelheid neerslag te berekenen.

UMTS-mastVervolgens hebben de geleerden deze cijfers vergeleken met de uitkomsten van traditionele weerinstrumenten als radar en regenmeters. Niet alleen kwamen deze gegevens redelijk met elkaar overeen, maar bleek de experimentele gsm-mast-methode het meest precies te zijn. Een bijkomend voordeel is dat de gsm-metingen een grotere dekking geven en ook geen extra kosten met zich meebrengen omdat de metingen toch al gedaan worden ten behoeve van goed mobiel telefoonverkeer. Een volgende stap in het onderzoek zou zijn het telefoonsignaal van de gebruikers voor het onderzoek in te zetten om te proberen op die manier een nog nauwkeuriger weerbeeld te krijgen. Eerder toonde een Brits onderzoeksteam overigens al aan dat signaalvertragingen van een gps-satelliet een goed handvat bieden om de atmosferische luchtvochtigheid vast te stellen.

Door Caroline Schröder

06-05-2006 • 10:59

35 Linkedin

Bron: BBC News

Reacties (35)

35
35
21
11
1
6
Wijzig sortering
What's next? Het grondwaterpeil meten aan de hand van de sync-snelheid van je adsl-lijn :P

Dienen die masten toch nog ergens voor. Ik weet alleen niet wat ik "geil" moet vnden aan de hoeveelheid neerslag. Iemand die er wel van wakker ligt?
Betere weersvoorspellingen bijvoorbeeld, wanneer je van heel veel punten in het land nauwkeurige meetresultaten hebt.
Anoniem: 2044
@WhiteDog6 mei 2006 13:08
tja... als je in de woestijn woont,.. lijkt het me niet raar als je wakker ligt als het is een keer regent :)
In de gemiddelde woenstijn staan dus ook geen gsm-masten. Veel te duur om ze neer te zetten om neerslag te meten die er toch niet is :P

Wat overigens wel een leuk wetenswardigheidje was dat toen de VS Irak binnen vielen er direct mobiel telefoonverkeer mogelijk was. De Amerikanen hadden namelijk een soort PPP systeem mee waarbij elke telefoon ook zender was. Een telefoongesprek werd van telefoon naar telefoon doorgegeven.
Klopt, voor de geïnteresseerden: dat zijn MESH Cell Phones.

Zie ook hier.

Ik zit serieus al jaren met smacht te wachten op de eerste fabrikant die dit soort toestellen op de markt gaat brengen. Kunnen we eindelijk die providers eens buiten spel zetten.

@ punksmurf

Dat klopt, maar juist op plaatsen waar het erg druk is kan zo'n MESH netwerk een uitkomst zijn om de netwerkbelasting de baas te blijven. En wanneer je een multinorm MESH telefoon maakt (bijvoorbeeld een GSM400, GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, GSM-MESH) dan heb je ook meteen het belprobleem in dunbevolkte gebieden opgelost.

@ Jaco69

Dat hoeft niet perse. Wanneer het ergens erg druk is zal er ook veel verkeer via andere telefoons gaan dan via die van jouw. Dit gebeurd in het internet ook dmv. loadbalancing. En wanneer jou telefoon zich in zo'n drukke omgeving bevindt dan is deze misschien wel continu verkeer aan het routen, maar het zendvermogen kan daarbij veel lager blijven dan nu (nu max. 2 Watt, in het MESH geval misschien slechts enkele tientallen mW).
(behoorlijk offtopic) TIjdens 1 van mijn college's computernetwerken werd het concept achter deze manier van bellen aardig uit de doeken gedaan:

Je kunt het vergelijken met internet, met dit verschil dat niet elke pakketje apart word gerouterd maar de volledig stream. Het signaal hopt van telefoon naar telefoon. Waarbij niet per definitie de kortste verbinding word gezocht maar vooral de meest betrouwbare.

Mocht een telefoon (station genoemd) utivallen. (Wat nu eenmaal kan gebeuren op een oorlogsveld) dan word er een nieuwe route bepaald en opnieuw de stream gestart.

Als iedereen zo'n telefoon heeft dan kun je inderdaad de provider grotendeels buitenspel zetten. Maar is altijd een provider nodig om verbinding te leggen met andere netwerken.

Ik zelf denk dat we langzaam maar zeker naar 1 intergraal netwerk toegaan. Gebaseerd op internet, kijk naar VOIP dat is uitermate geschikt om ook mobiel gebruikt te gaan worden. In plaats van tig verschillende netwerken denk ik dat straks 'It connect's everythinh with everything" zullen gaan zien.
Het bestaat wel bij gratie van de gebruikers... je hebt veel gebruikers nodig om zoiets goed te laten werken. Dus je zit hier met een gigantisch kip-en-ei-probleem.
Plus alle gebruikers moeten wel bereid zijn een telefoon van een kilo of meer mee te nemen zodat anderen via hun baterij kunnen bellen.
Anoniem: 141163
6 mei 2006 11:12
Ik vraag me toch af hoe zo'n mast nauwkeuriger neerslag kan berekenen dan een klassieke regenmeter. Wat zou je trouwens als referentie nemen? De klassieke regenmeters zijn toch dé referentie?
Klassieke regenmeters zijn wel dé referentie, maar GSM-masten kunnen nauwkeuriger zijn omdat er simpelweg meer van zijn en ze dus een gebied beter bedekken dan traditionele regenmeters.
Daarnaast kun je met deze meettechniek de neerslag per minuut meten, terwijl dat bij de traditionele regenmeters nogal lastig is.of in elk geval duurdere meetapparatuur vereist.
Maar de vraag is dus : hoe kom je tot de conclusie dat de nieuwe methode het nauwkeurigst is, als je alleen de oude methode hebt :?
Dat zal waarschijnlijk laser gestuurde meetapparatuur zijn die te duur is om grootschalig ingezet te worden. Deze zullen dan wss wel byzonder nauwkeurig zijn en dan kun je de andere gegevens vergelijken hiermee en bepalen welke het daarna meest nauwkeurig is.

Lijkt mij dan tenminste...
Naast bovengenoemde redenen, zijn er onderzoeken bekend over de problemen van de klassieke regenmeter. Het blijkt namelijk dat als er veel wind waait, de regenmeter onnauwkeuriger gaat meten. Een deel van de regen waait dan weer van de trechter op de meter af...
Dat is met dit systeem natuurlijk geen probleem!
Het verschil zit 'm denk ik in de dekking. Een traditionele meter meet alleen van een klein aantal cm2, terwijl zo'n zendmast van een grotere oppervlakte de neerslag meet.
en dan de laatste:

een regenmeter is lokaal..
die gsmmasten meten over een gebied.

Als je de regenmeter stand toekent aan het gebied, zet je dus een lokale meting in op een heel gebied, terwijl de gsm masten alles middelen tussen hen in.
Een regenbui kan soms zo lokaal zijn, dat je van de een op de andere straat van droog naar nat weer gaat..
In Israël is het sowieso wreed; waar je ook bent midden in de woestijn in bumbfuck nowhere je hebt ALTIJD 4 of 5 streepjes ontvangst!

Moeten ze hier is gaan doen...
Of je neemt een abonnement bij een échte provider!
Anoniem: 152772
@TheLunatic6 mei 2006 13:10
Dat wil nog niet zeggen dat je overal in Nederland bereik hebt. Ik ken genoeg plaatsen in mijn buurt waar ik met mijn T-Mobile abbonement 0 bereik heb. (Vooral ver buiten bewoonde gebieden)
Maar dat zal wel aan T-Mobile liggen ;). (KPN heeft op die plaatsen wel bereik)
Het zou leuk zijn als die zendmasten dan ook op tijd doorgeven wanneer de regen richting jou komt.
En hoe zit het met onweer? Werkt het dan ook allemaal goed?
Zit al 11 jaar bij Vodafone dus dat lijkt mij een overbodig argument ;)
KPN heeft waar ik woon nauwelijks bereik. Ik moet altijd naar het raam lopen om een gesprek te kunnen voeren. En dan nog moet ik vaak vragen om het te herhalen omdat er stukjes weg vallen.
Ik heb mijn GSM ook vast moeten instellen op KPN om zo te zorgen dat niet over schakel op Mobistar, Proximus of BASE.
Om nu te zeggen dat ik direct bij de grens woon: nou nee.

T-Mobile daartegen heeft goed bereik.
Wellicht is het dan ook mogelijk luchtvervuilding te gaan meten omdat dit onderdeel wordt van de nieuwe masten - zodat men inzicht heeft in de slijtage van de mast.

Wellicht kan men dan ook wireless services verspreiden
middels de active mobiel lucht kwaliteit meten omdat een future feature zal zijn van je mobiel.

Maar dan ook luchtvochtigheid en temperatuur zouden door mobiels kunnen worden gemeten - misschien ook nog geluidsoverlast en stankoverlast ??

En stemmen doe je dan ook via je mobiel..
Anoniem: 172566
6 mei 2006 16:31
Dus, dit wil zeggen dat water de energetische straling van GSM Masten absorbeert.
Wetende dat het lichaam uit 70/75% water bestaat hebben we plotsklaps genoeg reden om ons zorgen te maken over de Gezondheid van de Ganse GSM technologie op de mens.
Juist ja, dit zal totaal te verwaarlozen zijn vanwege het geld dat ermee te verdiennen valt.
Zoals het nu gaat zijn we allemaal 4e graads burgers die enkel goed zijn om als slaafje te dienen, ga werken en betaal uw zuurverdiende geld aan dingen die je niet nodig hebt. Uw gezondheid interseert ons geen snars, als u dit doorhebt en ons dwarsboomt dan dumpen we u stande pede. korte omschrijving van onze hedendaagse westerse nepcultuur. Laat die iraanse/koreaanse raketten maar komen voor mijn part.
Geen idee waarom deze tekst wil zeggen dat water de gsmstraling absorbeert. Misschien weerkaatsen de tralen wel, zoals zonnestralen.

En uw korte beschrijving van de westerste nepcultuur is ook al even snel bedacht. Niets is nep. Levensverwachtingen stijgen elk jaar, waarom paniek zaaien? Een mens wil voorruit gaan, met minder energie meer doen, het resultaat is een hoog technologische samenleving met zijn voor en zijn nadelen. Nostalgie doet mensen meer ongeluk aan dan hun glimlach doet vermoeden.
Hoogtechnologisch is naar mijn idee niet wat de meesten nu denken: het rondhollen met allerlei elektronische prullaria om je eigen naam en je moeders verjaardag te onthouden.
Dat is dus niet hoogtechnologisch en zeker niet energie zuinig.
Dit is gedeeltelijk waar, maar al meerdere malen is bewezen dat dit niet schadelijk is voor mensen. Er zijn ook vaak genoeg blinde testen gedaan hiermee, en mensen die dachten te weten dat er een zender aanwezig was (soms was de zender niet aanwezig, maar was het wel verteld) klaagden meer over de gezondheid dan de mensen die er niet vanaf wisten.

Dit onderzoek baseerde zich echter niet op het feit dat het water energie uit het signaal opneemt, maar simpelweg het signaal blokkeert (net zoals je een stuk metaal voor een zendmast zou houden).
Mmh, nu ik dit weet wil ik weer weten of mensen die bij een GSM-mast in een regenachtig gebied wonen dan misschien meer kans op hersentumoren hebben dan mensen in een gelijke situatie in een droog gebied.:P I.v.m. het grotere zendvermogen bedoel ik.
In Nederland zenden alle operators met een constant vermogen voor zover ik weet! In de begin jaren had Vodafone nog wel eens Downlink Power Control aan staan maar is daar ook mee gestopt. Bij veel regen wordt de demping op het Radio Path hoger en wordt bij Downlink Power Control het zend vermogen verhoogd dus ik denk dat ze dit bedoelen.

Op de uplink wordt wel Power Control gebruikt alleen dat is denk ik niet wat in het bericht wordt bedoeld.

Hier in Nederland kan dus niet gebruik worden gemaakt van zo een manier van neerslag meting.
jeej straks kan mijn gsm ook het weer berekenen :P
Mooi dat ze dit voor elkaar hebben.

Er is ook een ruimte project die GPS-signalen meet die door de dampkring boven de aard-opp. blijven en zo de ruimt ingaan zonder grond te raken.

Hiermee kunnen ze door de posities van de satellieten te weten afbrekingen van de signalen meten en daaruit opmaken hoe de luchtlagen zich verhouden.
Wat dan te doen met gevolgtrekkingen uit de resultaten van het signaalverlies ten gevolge van dauw,mist of niet nader bepaalde atmosferische omstandigheden ?
Ik kan me voorstellen dat bij regen de verstoring veel onregelmatiger is dan bij mist.
Kortom voor vrijwel elk weertype kun je waarschijnlijk wel een ruisprofiel opstellen.
Absoluut mee akkoord maar dan moet je weten wat het weer is op de plaats van de meting aka GSM-mast. Dan staan we terug bij af natuurlijk :?
Maar dat opstellen van ruisprofielen per weertype hoef je maar 1x te doen. Daarna kun je dat integreren in de software en dan kun je aan de hand van dat profiel dus schatten welk weertype het was. Daarnaast kun je natuurlijk de globalere informatie gebruiken om de lokale meetresultaten te interpreteren.
Anoniem: 119214
7 mei 2006 03:13
Het signaal van de masten mag van wel versterkt worden, het signaal van je gsm is nog steeds het zelfde. Met eenrichtingsverkeer ben je niets.
Of heeft een gsm een groter zendvermogen als een mast?
( bij aankomst gemeten natuurlijk )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee