Western Digital komt met koele harddisks

The Inquirer meldt dat Western Digital zijn Caviar-serie harddisks heeft verbeterd, waardoor de schijven koeler blijven. Volgens het bedrijf is warmte namelijk de belangrijkste reden dat harde schijven minder lang meegaan. De nieuwe Caviar-serie heeft volgens WD het laagste energieverbruik van alle harddisks die specifiek zijn ontwikkeld voor gebruik in desktopsystemen. Behalve het gebruik van energie en de warmteproductie is ook de geluidproductie verlaagd, aldus het bedrijf.

Western Digital laat ook weten dat er een nieuwe harddisk wordt toegevoegd aan het assortiment, namelijk de Caviar SE 320GB. Deze nieuwe harddisk, met een capaciteit van 320GB, zal volgende maand beschikbaar zijn in de winkel. Deze 320GB-schijf werkt, net als de andere modellen uit de Caviar-serie, op 7200rpm en is voorzien van een 8MB- of 2MB-buffer. De kleinere Caviar-schijven zijn per direct beschikbaar. De grootte van deze schijven bedraagt 40GB, 80Gb, 120GB, 160GB, 200GB en 250GB. De schijven zijn beschikbaar met een Serial ATA- of EIDE-aansluiting.

Western Digital Caviar 200GB (450px)

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

21-12-2004 • 12:51

56

Bron: The Inquirer

Reacties (56)

56
55
24
9
4
13
Wijzig sortering
Ik zie dat er nogal wat onduidelijkheid heerst over welk types WD hd's nu met deze 'nieuwe techniek' zijn uitgerust - WD zelf geeft ook niet veel informatie daarover. De oudere, trouwens ook niet echt luidruchtige (vloeibare lagers, net als Maxtor), types heten in ieder geval nog 'Caviar RE', terwijl de vernieuwde koele & stille hd herkenbaar is aan de aanduiding 'WD Caviar SE' . Op dit moment vermoedelijk alleen nog leverbaar in SATA versie, want alleen bij de 320GB versie wordt 'koel en stil' expliciet vermeldt:
http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=116

Het is daarom volstrekt onduidelijk of ook de kleinere types (40, 80, 120, 160, 200, 250 GB) van deze reeks nu al voorzien zijn van de 'nieuwe technologie'; de WD Caviar SE reeks (bedoeld voor de top-desktops & workstations) bestaat namelijk al heel wat langer dan het persbericht...
Op termijn valt, gelet op WD's vernieuwingsstrategie in het verleden, vernieuwing van de SE lijn, ook wat betreft de kleinere hd's, echter wel te verwachten. En omdat de WD harde schijven voor EIDE en SATA indentiek zijn op de printplaat na zal het niet moeilijk zijn ook de goedkopere schijven te vernieuwen - het is namelijk duurder om 2 verschillende type schijven te maken dan 1.
Uiteraard zal de oude voorraad en markteringstrategie bepalen wanneer de oude types vervangen worden.
Bedankt voor de informatie.

Laten we hopen dat er binnenkort meer duidelijkheid wordt verschaft over het herkennen van de nieuwe types (misschien a.d.h.v. serial nrs?).

Met een beetje geluk zien we binnenkort ook nog wat reviews van de verbeterde harde schijven...
Caviar RE? Staat dit niet voor Raid Edition, want die bestaan ook :Y)
Naast een beperkt gebruik van energie en een lage warmteproductie is ook de geluidproductie verlaagd, aldus het bedrijf.
Als ze dat allemaal bereikt hebben zonder performance verlies vraag ik me af: hoe?
Andere lagers, betere motoren of andere dingen? Of zit het echt in de upsin/downspin, lees-en schrijf beerkingen die "beter" gepland worden?

anyhow: als het waar is, een mooie evolutie!

edit: hier een iets betrouwbaardere bron:
Volgens WD is het
through its advanced electronics and firmware design
dat ze dit kunnen bereiken...
WD minimizes WD Caviar drive noise to levels virtually below the threshold of human hearing with its WhisperDrive™ technology, which features a highly efficient power driver design. To reduce seek noise, Soft Seek™ technology streamlines read/write seeking algorithms, resulting in the drive operating more efficiently when accessing and writing data.
Anoniem: 114278 21 december 2004 13:06
Logisch wel, warmte onstaat door wrijving, wrijving geeft slijtage en door het onstaan van warmte raakt er ook energie verloren.

Al met al en goede zaak als schijven dus enrgiezuigier gaan worden: ze "eten" minder energie gaan langer mee en sparen het millieu op die manier op twee manieren :Y)
Volgens mij heb ik zo'n schijf, ik had voorheen een 80GB WD800JB en die verbruikte meer stroom dan de WD1600JB die ik vorige week gekocht heb.
Ook geeft de interne temperatuursensor maar een temperatuur van 37 graden celsius aan, en dat na intensief gebruik in een barebone! :)
Daarnaast is het topcover van de schijf nu zwart, ipv zilver voorheen. :Y)
Ben ik wel benieuwd naar het stroomverbruik, ik kan het nergens vinden.
Trouwens Samsung heeft al een serie die een laag stroomverbruik heeft en nog stil is ook
Dat moet ook wel lager zijn. Er kan niet minder warmte uit komen dan er aan stroom in komt (als we energieverliezen door lawaai en straling en zo vergeten).
Volgens mij vergeet je de belangrijkste, de energie die je stopt in het laten draaien van de schijven :)
die bewegings energie word ook ergens naar omget.... Warmte.
Ik heb ooit twee Samsung HD's gehad, kregen allebei heel snel badsectors.
Sindsdien voor mij geen samsung meer, maar mischien is er wat verbeterd?
Nee, doe mij maar raptortjes. (Ja die zijn heet. Dan maar meer koelen hoor)
De nieuwe generatie Samsung schijven kun je niet echt vergelijken met de voorgaanden, ze zijn echt stukken beter kwa betrouwbaarheid en voor de rest komen ze ook best goed mee met de rest.

Dat die Raptor heet worden word volgens mij ook overdreven hoor, ikzelf heb de WD740GD in me kast zitten maar deze is echt niet veel heter dan bijvoorbeeld de Maxtor D740X.. volgens denkt iedereen direct bij het hogere toerental dat er mee warmte is.
Ik herrinner mij de eerste IBM 7200 rpm schijfjes, nou was me dat een ellende zeg. En inderdaad, met wat extra externe koeling zijn die dingen weer betrouwbaar. het vierde exemplaar dat ik kreeg heb ik voorzien van wat extra koeling(slot) en sindsdien draait hij probleemloos in mijn dochters PCtje.

Slim dus vna Meneer WD, maar wij wisten dit uiteraard al heel lang.
Niemand die ginterreseerd is in HOEVEEL zuiniger deze schijf is in vergelijking tot de gemiddelde ide schijf? Vooral de 12V lijn is hierbij belangrijk
Heb het effe opgezocht:
De 12v lijn vraagt zo'n 530 mA. De van een gemiddelde harde schijf zo'n 800 mA. Een hele besparing maar ben nog niet echt onder de indruk..
Ik heb hier anders ook een 'zwarte versie' die niet zo zuinig is en dat scheeld nogal: 0.9A op de 12V en 0.75A op de 5V dat is dus toch bijna een halvering!
Al zou het van de 800 naar de 530 gaan, als je net als ik 4 harddisken heb scheelt dat je 1080 mA

1,08 X 12 = 12,96 Watt minder. mijn voeding zou daar wel blijer mee worden hoor
Ik vraag me af hoe je deze nieuwe generatie herkent... Want ik neem aan dat deze nog niet in de winkel liggen.
Bij WD weten ze dus ook dat het energie/temperatuur verbruik zo langzamer hand de pan uit rijst.

Toch had ik niet verwacht dat ze harde schijven makkelijk energie op konden besparen, aangezien je bewegende onderdelen houd.

Bij andere componenten lijkt mij het makkelijker en sneller te bereiken: CPU/GPU
Volgens mij zie je dat precies verkeerd om. Bij mechanische onderdelen kun je heel wat winst bereiken alleen al door het produktie proces een beetje aan te passen of bijvoorbeeld kwalitatief betere motoren te gebruiken die stabieler zijn (trillen=extra energie verspilling, meer warmte en meer geluid).

Bij processoren is dit veel lastiger omdat je voor een gebruikte technologie (bijv. 90nano met SOI) nu eenmaal een lekstroom per transistor hebt, je kunt de totale hoeveelheid lekstroom alleen verminderen door het aantal transistoren te verminderen of de spanning te verlagen. Minder transistoren en lagere spanning (en daardoor lagere mogelijke kloksnelheid) vertalen zich in minder goede prestaties en dat is dus juist niet de kant die ze op willen gaan.

Of je moet je hele CPU design weggooien en overnieuw beginnen (Intel met P4 - Pentium M), en dat is zeker geen makkelijke/goedkope stap.
Ik ben het geheel met je eens :> De componenten zijn tegenwoordig snel genoeg :) maar ze vreten oh zo veel stroom; ik heb het laatst gemerkt aan de energierekening :( Er zou meer gedaan moeten worden om componenten zuiniger en stiller te maken. Ik ben al overgestapt op een radeon 9600, een tft scherm en gebruik nu voornamelijk een 2400+ @1.5V hoewel ik ook een pentium IV 3.0GHz heb. Wellicht dat ik een overstap maak naar een athlon64 winchester of desktop pentium m (mocht die er ooit komen).

Ik heb gelukkig nog nooit een kapotte harde schijf gehad (even afkloppen) maar ik koel ze dan ook actief door er een fan voor of naast te laten blazen ook al gaat dit ten koste van stilte. Ik sta echt niet te wachten op verloren gegane data en om elke keer te gaan back-uppen lijkt me ook geen pretje. Een raid config waarbij verlies van een schijf valt te repareren is wellicht een optie, maar bij een raid-1 of raid-0+1 verlies ik teveel schijfruimte imo en een geavanceerdere raid controller is (bijna) niet terug te vinden op een mobo dus zou je die apart erbij moeten kopen.
Ik ben het geheel met je eens De componenten zijn tegenwoordig snel genoeg maar ze vreten oh zo veel stroom; ik heb het laatst gemerkt aan de energierekening Er zou meer gedaan moeten worden om componenten zuiniger en stiller te maken. Ik ben al overgestapt op een radeon 9600, een tft scherm en gebruik nu voornamelijk een 2400+ @1.5V hoewel ik ook een pentium IV 3.0GHz heb. Wellicht dat ik een overstap maak naar een athlon64 winchester of desktop pentium m (mocht die er ooit komen).
Sorry hoor, maar als je zoveel geld hebt voor nieuwe componenten dan is de stroomrekening ook echt het probleem niet.
wel als je de rekening vooruit moet betalen en ik heb deze componenten tweedehands gekocht ;)

edit: waarom zou het mij alleen om het geld te doen zijn? Bovendien praat ik alleen voor mezelf. Ik denk veel andere mensen een energieslurpende bak hebben. Alles bij elkaar opgeteld kun je echt wel een hoop energie besparen.
$249 voor 320 gig is een mooie prijs, vooral omdat je hier voor een Maxtor DiamondMax 10 van 300 gig 178 eurie betaald.

Ook vaag dat ze nog schijven maken met een 2 mb buffer.. of is het dat de ze gewoon zo vaak lang stil moeten staan dat ze wel koel bijven ?


Al met al is dit denk ik wel interssant voor mensen die hun pc zo koel mogelijk willen houden omdat de gemiddelde levensduur ( tenminste bij mij ) van de HDD in jaaaaaaaren is te meten.
Helaas heb ik veel ervaring met nog kortere levensduren. Zo bijvoorbeeld al een paar keer 180's 200's en 250's gehad die kapot gingen.

Ik gok zelf dat zo 1 op de 4 a 5 wel binnen een jaar kapot was.
<quote>Ik gok zelf dat zo 1 op de 4 a 5 wel binnen een jaar kapot was.</quote>
'k denk dat jij dan maar eens goed naar de temperatuur van je HD's moet kijken of wat voorzichtiger met je systeem omgaan als je 'em naar een lan-party verhuist...

Ik ken aardig wat computer-nerds, maar ik ken niemand waarbij 25% van de HD's binnen een jaar het loodje legt...

In de afgelopen 14 jaar heb ik nog geen enkele HD gehad die overleden is. Alleen 1 HD die ging tikken als er vanaf gelezen werd.
Ik heb dezelfde ervaring. Heb zelfs nog een ranzige 420 MB van Connor die nog steeds werkt. De enige schijven die bij mij gesneuveld zijn zijn 2 IBM Deathstars die binnen 1 maand na de garantie (3 jaar) dood gingen...
Heel raar. Heb nog deskstars draaien uit 1999. Deze zitten in mijn server en draaien 24/7.Nee geef mij maar IBM/Hitachi. Mijn ervaring met maxtor schijven zijn de laatste jaren ronduit slecht te noemen. Vooral udma 133 schijven van 160+ schijven. Ik vraag me dan ook af welk merk de poster versleten heeft.
Nu nog een nieuwe raptor :9
Ik zou graag een raptor zien met 148GB :)

Dit klinken overigens wel als erg goede schijven, ben benieuwd hoe ze presteren tov bijv. de Maxtor Diamondmax 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.