Een halfjaar geleden lanceerde TomTom een nieuw navigatieproduct, de TomTom Go. TrustedReviews kreeg het ding te pakken en schreef er een review over. De TomTom Go is een draagbaar kastje met een 3,5" kleuren lcd-touchscreen in combinatie met de eigen TomTom-navigatiesoftware. Dit standalone navigatiesysteem werkt op een Li-ion accu en kan ook worden aangesloten op een 12V-sigarettenaansteker. Met een gewicht van 310 gram is het apparaatje zeer makkelijk mee te nemen en dankzij een resolutie van 320x240 ook goed te gebruiken. Helaas heeft het beeld wel last van weerspiegelingen, waardoor gebruik in direct zonlicht problematisch is. Aan de andere kant is er wel aan het gebruik in het donker gedacht. Er kan namelijk worden gebruikgemaakt van een nachtmodus, waardoor de kleuren in het donker veel prettiger overkomen.
De TomTom Go werkt met een 200MHz processor en 32MB RAM. Dat laatste is niet al te veel noemen, aangezien navigatiekaarten zonder al te veel problemen 64MB en meer in beslag nemen. Vandaar dat de atlassen bewaard worden op (niet meegeleverde) SD-geheugenkaartjes, die aan de voorzijde in het apparaat kunnen worden gestoken. Verder zien we aan de linkerkant de powerschakelaar, terwijl aan de achterzijde een aansluiting aanwezig is voor de stroomvoorziening. Dit kan de adapter zijn of de carkit voor in de auto. Beide kunnen de ingebouwde accu opladen, welke volgens de specificaties en bevindingen ongeveer vijf uur mee gaat wanneer deze volledig is opgeladen.
![]() | ![]() |
De carkit bestaat uit een houder met een zuignap en een autolader. De zuignap werkt in principe zonder problemen, alleen wil het bevestigen ervan lastig zijn wanneer de omgevingstemperatuur te laag is. Ook liet de zuignap na enkele weken plots los, wat gelukkig verder geen schade opleverde aan het touchscreen. Vandaar dat de reviewer de houder na dit voorval op het dashboard heeft geplaatst. Dit blijkt de perfecte plaats te zijn voor de TomTom Go, aangezien er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het touchscreen. Dat laatste laat wel snel vingerafdrukken achter, waardoor invoeren van commando's wat lastiger wordt. Dit probleem is echter onderkend, doordat er een schoonmaakdoekje is meegeleverd.
Het gebruik van de TomTom Go is simpel en eenvoudig gehouden. Bij het eerste keer opstarten van het navigatiesysteem wordt er gevraagd in welke taal de routeaanwijzingen moeten worden doorgegeven en of dit met een mannelijke of vrouwelijke stem moet gebeuren. Om verder een route te kunnen plannen, moet het GPS-systeem minimaal met drie satellieten een continue verbinding hebben, omdat er anders geen nauwkeurige plaatsbepaling mogelijk is. In de meeste gevallen heeft de TomTom Go binnen een minuut deze drie zenders gevonden, al kan het soms langer duren.
Wanneer er echter problemen zijn met het vinden van de satellieten, kan dit te maken hebben met zonnewerende ramen. Deze hebben namelijk een bepaalde coating, waardoor de ontvangst van de satellieten verstoord wordt. De ontvangst is ook minder in de buurt van hoge gebouwen, waar het uitzicht naar boven wordt belemmerd. Dit kan problemen opleveren in het geven van aanwijzingen. Vandaar dat er een hulpmiddel in het leven is geroepen om in deze situaties de bestuurder toch naar de juiste plaats te brengen.
Assisted Satellite Navigation (ASN) berekend met behulp van de laatst bekende positie, de huidige snelheid en de laatst bekende richting waar de gebruiker zich op dat moment bevindt en naar toegaat. Uiteraard moet de signaalonderbreking niet te lang duren, omdat de snelheid en richting zo veranderd kunnen zijn. Wat betreft de navigatiekaarten is de reviewer tevreden. Deze blijken namelijk accuraat genoeg te zijn en leveren verder ook geen problemen op bij het plannen van een route.

Door simpelweg een bepaald adres of postcode in te toetsen of gebruik te maken van een eerder opgegeven locatie, wordt de route berekend op basis van de huidige plaatsbepaling. Daarnaast kan de route ook alvast van te voren worden ingepland, omdat het apparaatje mobiel is. De af te leggen route kan naar wens twee- of driedimensionaal worden geprojecteerd, waarbij er wel dient te worden opgemerkt dat het laatste alleen mogelijk is wanneer er verbinding is met vijf of meer satellieten. Verder wordt zonder probleem een nieuwe route berekend, wanneer er is afgeweken van de geplande route. Dit is natuurlijk bij uitstek een pluspunt, aangezien er zo minder afleiding is tijdens het rijden.
Een nadeel kan de volumeregeling zijn. Hoewel deze zonder al te veel problemen boven het geluid van een op normale stand spelende autoradio komt, is deze niet zo een, twee, drie aan te passen. Dit is inmiddels aangepast met een software-update, waarbij er niet meer naar de voorkeurinstellingen hoeft te worden genavigeerd om zo het geluidsniveau aan te passen, maar een betere oplossing was een knop aan de buitenzijde van de behuizing geweest.
Wat wel een groot pluspunt van de TomTom Go genoemd kan worden, is de Point of Interest database. Deze heeft standaard al de beschikking over verschillende bezienswaardigheden langs de route, zoals pretparken, hotels, bioscopen etc., maar nu kan er ook met behulp van de laatste software-update gebruik worden gemaakt van zelfgemaakte databases. Hierdoor kunnen snelheidsduivels of zondagsrijders bijvoorbeeld gebruikmaken van een flitscameradatabase. Door de TomTom Go bijvoorbeeld een audio- of lichtsignaal af te laten geven, kan er eventueel tijdig worden gereageerd op het naderen van zo'n flitspaal.
De conclusie is dan ook positief, ondanks een aantal minpunten. De reviewer kan er in ieder geval niet meer zonder, al zou hij wel graag willen dat een nieuwe versie een scherm met meer lichtintensiteit bevat. Ook een hardwarematige instelling voor het geluid zou zeer van pas komen, maar al met al is de TomTom Go een bruikbaar apparaat.