TomTom Go GPS-navigatiesysteem getest

Een halfjaar geleden lanceerde TomTom een nieuw navigatieproduct, de TomTom Go. TrustedReviews kreeg het ding te pakken en schreef er een review over. De TomTom Go is een draagbaar kastje met een 3,5" kleuren lcd-touchscreen in combinatie met de eigen TomTom-navigatiesoftware. Dit standalone navigatiesysteem werkt op een Li-ion accu en kan ook worden aangesloten op een 12V-sigarettenaansteker. Met een gewicht van 310 gram is het apparaatje zeer makkelijk mee te nemen en dankzij een resolutie van 320x240 ook goed te gebruiken. Helaas heeft het beeld wel last van weerspiegelingen, waardoor gebruik in direct zonlicht problematisch is. Aan de andere kant is er wel aan het gebruik in het donker gedacht. Er kan namelijk worden gebruikgemaakt van een nachtmodus, waardoor de kleuren in het donker veel prettiger overkomen.

De TomTom Go werkt met een 200MHz processor en 32MB RAM. Dat laatste is niet al te veel noemen, aangezien navigatiekaarten zonder al te veel problemen 64MB en meer in beslag nemen. Vandaar dat de atlassen bewaard worden op (niet meegeleverde) SD-geheugenkaartjes, die aan de voorzijde in het apparaat kunnen worden gestoken. Verder zien we aan de linkerkant de powerschakelaar, terwijl aan de achterzijde een aansluiting aanwezig is voor de stroomvoorziening. Dit kan de adapter zijn of de carkit voor in de auto. Beide kunnen de ingebouwde accu opladen, welke volgens de specificaties en bevindingen ongeveer vijf uur mee gaat wanneer deze volledig is opgeladen.

Tom Tom Go carkit (klein)TomTom Go houder (klein)
Links de carkit, rechts de TomTom Go en houder

De carkit bestaat uit een houder met een zuignap en een autolader. De zuignap werkt in principe zonder problemen, alleen wil het bevestigen ervan lastig zijn wanneer de omgevingstemperatuur te laag is. Ook liet de zuignap na enkele weken plots los, wat gelukkig verder geen schade opleverde aan het touchscreen. Vandaar dat de reviewer de houder na dit voorval op het dashboard heeft geplaatst. Dit blijkt de perfecte plaats te zijn voor de TomTom Go, aangezien er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het touchscreen. Dat laatste laat wel snel vingerafdrukken achter, waardoor invoeren van commando's wat lastiger wordt. Dit probleem is echter onderkend, doordat er een schoonmaakdoekje is meegeleverd.

Het gebruik van de TomTom Go is simpel en eenvoudig gehouden. Bij het eerste keer opstarten van het navigatiesysteem wordt er gevraagd in welke taal de routeaanwijzingen moeten worden doorgegeven en of dit met een mannelijke of vrouwelijke stem moet gebeuren. Om verder een route te kunnen plannen, moet het GPS-systeem minimaal met drie satellieten een continue verbinding hebben, omdat er anders geen nauwkeurige plaatsbepaling mogelijk is. In de meeste gevallen heeft de TomTom Go binnen een minuut deze drie zenders gevonden, al kan het soms langer duren.

Wanneer er echter problemen zijn met het vinden van de satellieten, kan dit te maken hebben met zonnewerende ramen. Deze hebben namelijk een bepaalde coating, waardoor de ontvangst van de satellieten verstoord wordt. De ontvangst is ook minder in de buurt van hoge gebouwen, waar het uitzicht naar boven wordt belemmerd. Dit kan problemen opleveren in het geven van aanwijzingen. Vandaar dat er een hulpmiddel in het leven is geroepen om in deze situaties de bestuurder toch naar de juiste plaats te brengen.

Assisted Satellite Navigation (ASN) berekend met behulp van de laatst bekende positie, de huidige snelheid en de laatst bekende richting waar de gebruiker zich op dat moment bevindt en naar toegaat. Uiteraard moet de signaalonderbreking niet te lang duren, omdat de snelheid en richting zo veranderd kunnen zijn. Wat betreft de navigatiekaarten is de reviewer tevreden. Deze blijken namelijk accuraat genoeg te zijn en leveren verder ook geen problemen op bij het plannen van een route.

TomTom Go

Door simpelweg een bepaald adres of postcode in te toetsen of gebruik te maken van een eerder opgegeven locatie, wordt de route berekend op basis van de huidige plaatsbepaling. Daarnaast kan de route ook alvast van te voren worden ingepland, omdat het apparaatje mobiel is. De af te leggen route kan naar wens twee- of driedimensionaal worden geprojecteerd, waarbij er wel dient te worden opgemerkt dat het laatste alleen mogelijk is wanneer er verbinding is met vijf of meer satellieten. Verder wordt zonder probleem een nieuwe route berekend, wanneer er is afgeweken van de geplande route. Dit is natuurlijk bij uitstek een pluspunt, aangezien er zo minder afleiding is tijdens het rijden.

Een nadeel kan de volumeregeling zijn. Hoewel deze zonder al te veel problemen boven het geluid van een op normale stand spelende autoradio komt, is deze niet zo een, twee, drie aan te passen. Dit is inmiddels aangepast met een software-update, waarbij er niet meer naar de voorkeurinstellingen hoeft te worden genavigeerd om zo het geluidsniveau aan te passen, maar een betere oplossing was een knop aan de buitenzijde van de behuizing geweest.

Wat wel een groot pluspunt van de TomTom Go genoemd kan worden, is de Point of Interest database. Deze heeft standaard al de beschikking over verschillende bezienswaardigheden langs de route, zoals pretparken, hotels, bioscopen etc., maar nu kan er ook met behulp van de laatste software-update gebruik worden gemaakt van zelfgemaakte databases. Hierdoor kunnen snelheidsduivels of zondagsrijders bijvoorbeeld gebruikmaken van een flitscameradatabase. Door de TomTom Go bijvoorbeeld een audio- of lichtsignaal af te laten geven, kan er eventueel tijdig worden gereageerd op het naderen van zo'n flitspaal.

De conclusie is dan ook positief, ondanks een aantal minpunten. De reviewer kan er in ieder geval niet meer zonder, al zou hij wel graag willen dat een nieuwe versie een scherm met meer lichtintensiteit bevat. Ook een hardwarematige instelling voor het geluid zou zeer van pas komen, maar al met al is de TomTom Go een bruikbaar apparaat.

Door Jeroen P Hira

14-09-2004 • 16:17

62

Bron: TrustedReviews

Reacties (62)

62
62
22
3
0
25
Wijzig sortering
Zwakke review. De conclusie is dat het een bruikbaar apparaat is? Tsja ik zou ook al snel tevreden zijn met een navigatiesysteem. Het is voor mij echter interessanter hoe de Tom Tom presteert ten opzichte van andere navigatiesystemen en de pocket pc versie.
Even goed. Dit is gewoon een omgebouwde Palm.

Alleen het scherm laat te wensen over in direkt zonlicht.
en voor de prijs van 799€, richtprijs in België, heb je al andere leuke PDA's met GPS waar je dan veel meer mee kan.
al de PDAs die ik tot nu toe gezien hebt, hebben rottig lichtzwakke schermpjes. er is niks op te zien in de zon.
op deze zit een lichtsterkere LCD (moet in nachtsituaties zelfs gedimd worden).
Ooit van translectieve schermpjes gehoord? Bijna elke (moderne) Ipaq heeft zo'n schermpje...
Zelfs mijn iPaq 3630 dinosaurus PDA is nog prima af te lezen in direct zonlicht ...
Ga dan nog eens ff wat beter kijken zou ik zeggen. :?
Ik heb zelf een Clie NX-73v en die kan je in het donker als zaklamp gebruiken als ie op half staat met de lichtsterkte.
Ook vol in de zon is het scherm goed te zien.

Dus ik weet niet waar je gekeken hebt, maar misschien moet je zonnebril afzetten? 8-)
de TTGO heeft ook een transflective screen. overigens kun je met wat kleine aanpassingen (een soort folie) ervoor zorgen dat dit "nadeel" in een klap opgelost is. kost je iets van 10 euro ofzo.

zie oa de wat betere reviews op

http://pocketgpsworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=602 34#60234
'gewoon een omgebouwde palm' maar dan met ingebouwde GPS receiver en het draait geen palmos.

de richtprijs -- anderen hebben er ook over gesproken zijn niet de prijzen zoals je die betaalt IRL. ze zijn aanmerkelijk goedkoper en je moet je ook realiseren dat er prijsdifferentiatie is door de meegeleverde hard- en software.afhankelijk van het land, krijg je meer dan 128 MB erbij, en/of andere CD's.

hier is het ruim onder de 700 euro; krijg je benelux erbij en het hoofdwegennet van europa. je kunt 'm ook compleet met alle mappen kopen.

het is een navigatiesysteem, geen PDA. alhoewel je wel moet realiseren dat _alles_ er in zit om ook een PDA te zijn. alleen is de formfactor niet zodanig dat je ' als PDA zou willen gebruiken.
Voor +- 320€ heb je een Yakumo PDA met GPS, dan moet je de tomtomsoftware nog wel apart kopen natuurlijk :o

Ik heb er een tijdje geleden enkele uurtjes mee mogen spelen en het beviel me prima, een afrit gemist berekende het ding onmiddellijk een nieuwe route en alles werkte naar behoren, ook in de stad tussen de hoge gebouwen en in de auto.
en die software mag je er dan bij optellen samen met de kaarten. en dan even kijken of jouw yakumo net zoeel herie produceert als de TTGO.

ik heb die verhalen wel vaker gehoord en als je alles netjes koopt en vergelijkt, dan blijkt dat de TTGO eigenlijk helemaal niet zo duur is in vergelijking met andere hard/software combinaties.
Ik vind het toch wel een stuk minder dan de oplossing met een iPAQ.

Groot en lomp, doe mij maar zo'n wonderschone pda van HP ;)
Lomp en groot maakt niet uit wanneer je het alleen in je auto gebruikt.

Tom Tom Go is ook niet gemaakt om eruit te halen en het is daardoor ook minder erg dat het niet zo klein en handzaam is.
Het lijkt me dat de TTG wel is gemaakt om eruit te halen; als je het niet zelf doet, doet een ander het wel voor je. ;)
Dat is waar maar de prijs is toch ook niet bepaald aantrekkelijk, ik bedoel; hij staat voor 639 in de pricewatch en ik heb hem bij Mycom zien liggen voor 699... Dat terwijl mijn Asus MyPal A620BT + 256MB cf kaartje + GPS muisje + Tom Tom Navigator 602Euro kostte... Dan te bedenken dat ik dus 288MB meer geheugen heb en een 200Mhz snellere processor! (Doordat alles BT is heb ik de GPS receiver in de hoedenplank weggewerkt met een permanente 12V. ik hoe dus alleen pda aan te zetten en hopla het werkt!

Tom Tom Go is op zich best leuk maar dit zijn mijn bevindingen na een demonstratie die ik heb gekregen:
-Prijs/Prestatie onder de maat
-Geen aanwijspennetje maar gewoon je vingers
-Te langzaam t.o.v de alternatieven, zeker bij het in en uitzoomen van kaarten. (Gaat op 400Mhz al niet bijster snel)

@TheKip, niet klein en handzaam, maar neem van mij aan, klein en handzaam genoeg om hem NIET in de auto te laten zitten. Als je het toch in de auto wilt laten zitten zou ik toch een radio met ingebouwde navigatie nemen. Die heb je ook al vanaf 600euro (geen fancy kleurenscherm) en dat werkt ook prima (maar minder jatgevoelig)
Ik heb hem in levende lijve gezien, en was verbaasd over het fiet dat hij zo klein is!
Bij een PDA mis je (ik iig) de berekening van de route bij verliezen van satelliet-verbinding. Wellicht dat dit in de GO hardwarematig nog ondersteund wordt of zoiets...

Verder geweldig ding. Mijn moeder kan er prima mee overweg, terwijl de pda die ze eerst ervoor gebruikte nu in mijn auto hangt.

De GO is veeeeel gebruiksvriendelijker doordat hij minder vatbaar is voor storingen.

Zelfde als bij vergelijking PC-spellen tov Playstation-spellen. Bij die laatste heb je geen gezeik met directx versies en display drivers etc... Veel makkelijker allemaal!
De TomTom Go is NIETS meer dan een PDA met ingebakken GPS receiver die automatisch opstart met TomTom (enige voordeel)...

Ook als je door een tunnel rijd ben je je signaal even kwijt, als je weer bovenkomt krijgt je GPS een hot-start en heeft ie weer een fix na < 2 sec ;)

PS: die zwarte schijf met dubbelzijdige plakband, valt ie bij jou ook steeds naar beneden? Dat blijft hier het probleem sinds dag 4 ofzo :(
Als navigatie systeem is het zeker niet lomper of groter dan een iPaq. Sterker nog het is juist compacter. Je moet er wel rekening mee houden namelijk dat een iPaq nog een gps muis en een zooi kabels nodig hebt om het heele zaakje aan elkaar te binden. Tenzij je natuurlijk bluetooth gebruikt. Maar dan heb je nog het probleem dat de iPaq en de muis gevoed moeten worden door stroom. Dus er lopen dan nog 2 kabels naar de sigarette aansteker.
Ik ken Tom Tom alleen in combinatie met een iPAQ en dat werkt goed. Als dit net zo werkt lijkt me dit een goed alternatief
Anoniem: 123432 14 september 2004 17:56
route 66 mobile is anders ook een erg fijne oplossing, past op een G3 telefoontje die je gratis bij een abo krijgt. bluetooth gps muis erbij van E 160 en via je GPRS de laatste fileinfo binnen.
Aardige dame in 5 talen en goed overzicht waar je bent (op een nokia 6600 tenminste)

TT Go kan inderdaad amper in (bv) een renault gebruikt worden (warmte werend glas), daarom zijn ze nu gekomen met een externe antenne, wordt het ding toch een stuk minder mobiel van (2 auto's, nu dus toch 2 antennes, extra kabels)
Inderdaad, gebruik zelf Mobile Route 66 en werkt echt top.. gps ontvanger op het dashboard en nokia 6600 in de carkit.. klaar.. Kan ook mee op de fiets.. of voor een wandeltocht op de veluwe. Weet je gelijk waar de volgende drankjes te halen zijn.. ;)
hij klopt ook niet want er zit wel degelijk een SD card bij. (128 MB)
Anoniem: 112386 @tspawn15 september 2004 20:59
de review is inderdaad nogal beroerd moet ikz eggen. ook is de benaming carkit verwarrend. TT gaat een carkit leveren die je geheel kunt knopen aan je autosystemen. dit is meer een houder waar je ook mee kunt laden.
Ik vraag me af of hij hem wel 5 uur getest heeft of niet.
Heb er een dagje mee van Rotterdam naar iets verder dan eindhoven en weer terug mee gereden.
Na 3 uur is ie dan ook echt leeg.

Verder werkt deze veel sneller en prettiger dan een palmtop.
Alleen heeft palmtop dan weer meer functies buiten het navigeren om.
Maar een echt navigatiesysteem (zo een die aangesloten wordt op de puls van de auto) werkt vele malen beter.
Tom tom is net te traag voor mijn rijgedrag (maar ik had ook niet anders verwacht).
Zei soms nadat ik een afslag, binnen bebouwde kom, voorbij was dat ik moest afslaan
Voor iemand die vaak haast heeft, koop een echt navigatie systeem.
Iemand die meerdere auto's heeft of een laag budget, moet hiervoor gaan.
679,- bij mediamarkt.
Software europa kun je zelf wel aan komen denk ik ;)
Wellicht is de GPS-ontvanger van de TomTom Go brak. Met een goede ontvanger zou je namelijk geen grote vertraging moeten hebben. Ik heb er zelf wel last van met m'n Rikaline GPS-6010 X5, die is extra gevoelig maar daardoor ook trager. Zelfs dan komt mevrouw eerder met de aanwijzingen dan ik de betreffende afslag ben gepasseerd. De vertraging maakt het in de stad wel eens lastig om afstanden in te schatten, dus het is belangrijk om een snelle ontvanger te hebben.

In mijn ogen kunnen technisch onderlegde gebruikers beter een PDA met TomTom kopen. Het is goedkoper, je kunt zelf de spullen samenstellen en je kunt wat met de software gaan spelen, om te beginnen met het installeren van Checkpoint.
Ik heb sinds kort de TomTom Go, hiervoor had ik een iPaq in combinatie met TomTom3. Nou moet ik zeggen dat de GPS ontvanger juist erg snel is vergeleken met de PDA variant. Ook is het een stabiel systeem, op de PDA wilde TomTom nog al eens vastlopen na het aan- en uitzetten van de PDA wat erg vervelend kan zijn :).
Wat ik nog mis aan voordeel is dat je het apparaat ook buiten de auto kan gebruiken, bijvoorbeeld op de fiets (voor mensen die een fietsvakantie hebben) of als je in een stad je auto kwijt moet en geen 20 euro wil betalen. Dan kan je de auto lekker iets verder weg parkeren en je loopt met de GPS in de hand naar je bestemming.
Enige nadeel van Go is dat je geen Checkpoint hebt waardoor je alleen een melding kan maken voor flitsers, ook al rij je niet te hard en je moet zelf de afstand bepalen wanneer de melding gemaakt wordt(Checkpoint doet dit door zelf te berekenen hoe hard je rijdt en geeft de melding een x aantal seconden voordat je er bent). Ook mis ik het qwerty toetsenbord.
Maar als je bekijkt hoe stabiel het loopt, hoe snel (volgens mijn ervaring dan) de GPS reageert en dat je hem ook buiten de auto kan gebruiken dan verkies ik de Go (als iemand die goed kan omgaan met een PDA) toch boven de PDA combi.
Anoniem: 112386 @Koldur15 september 2004 20:41
het apparaat werkt prima, ook in de hand hoor. het is welliswaar iets 'lastiger' om in je hand te hebben maar 't ding werkt prima op je fiets, in de hand etc

het gemis aan qwerty heb ik al gemeld aan TT en wellicht dat ze het nog eens bij maken. ik ben bezig met wat innigere contacten met TT. of dat lukt is een ander verhaal.

als je navigatie als enige doe hebt, dan is inderdaad een TTGO IMHO te verkiezen boven pocketPC varianten of de PALMOS varianten. daarnaast is een lege batterij niet gelijk een drama. bij een aantal PDA's moet je dan de software er weer op ztten met een PC. lastig als je onderweg bent.
Het apparaat werkt inderdaad goed in de hand! Misschien dat ik niet duidelijk genoeg was, maar dat is juist een pluspunt van de Go wat ik niet in de review kon terug vinden, en een PDA kan je 99 van de 100 keer niet gebruiken buiten de auto.
mijn TTGO is na ruim 5 uur en een kwartier pas leeg.

ik heb' ondanks mijn rijstijl overigens nog niet gemerkt dat het apparaat te traag is. wellicht dat het ook persoonsafhankelijk is voor de cues die het suysteem roept.

de main roads of europe zitten er standaard bij. vooriets meer krijg je alle landen compleet op cd erbij.

het vinden van de software is geen probleem, maar het activeren van de MAPS wel. dat kan namelijk niet. of heeft iemand al een hulpmiddel gevonden ? ;)
Het voordeel van tomtom op je PPC en misschien ook voor de TOMTOM GO is dat je zonder veel problemen zo'n extra softje kan downloaden die precies zegt waar er flitsbakken staan. En dat kan vooral handig zijn voor mensen die graag wegpiraat spelen, maar die daar niet de gevolgen voor willen dragen
Je kan veel zeggen, maar een 65+ kan makkelijker met deze touchscreen omgaan dan een PDA waar je de touchscreen vaak alleen met stylus kan bedienen (of met je duimen wat nog lastig gaat ook).

Daarnaast start dit ding automatisch de GPS applicatie en moet je die bij een PDA ergens in een menu vinden
Ik gebruik de TomTom Go al een aantal maanden, en ben er erg tevreden mee. Eenvoudige en snelle bediening, goede navigatie. Heb hem voor 625,- euro gekocht, dus de street-price valt wel mee.
Wel, door mijn beroep heb ik de laatste 2 jaren zo een beetje met iedere bekendere PDA-GPS kunnen werken. Resultaat :

Naar mijn mening is het beste PDA'tje zonder meer de Mitac 168/Yakumo Delta300/Navman PiN. Waarom ?

* extreem luide luidspreker : zelfs in een auto zonder enige geluidsisolatie (Kangoo, Berlino) nog steeds verstaanbaar.
* geen _enkel_ probleem met hittewerende/verwarmde voorruiten. Geen idee hoe ze het doen, maar alle andere GPS ontvangers die ik tot nu toe heb getest (Haicoms, Pretechs, Rikalines) halen door mijn afgeschermde voorruit met heel veel moeite 5 sats als fix. En da's bij mooit weer, en bij vrij zicht, dus eenmaal in de stad wordt dat al heel snel "fix lost". De Mitac 168 doet bij dezelfde omstandigheden makkelijk 9 sat fixes, en dat zonder onzin als "externe active gps antenne".
* anders als de verschillende Loox'en, HP's en Toshiba's, heb ik na 3 maanden intensief gebruik de Mitac nog niet *1* keer zien crashen binnen TomTom3. Mag ook voor iets tellen.
* vrij helder display, allersinds helderder als dat van de TomTom Go.
* 300mhz te traag ? Zet Xcpuscalar in, de Mitac heeft geen enkel probleem met stabiele operatie bij 400Mhz.
* spotgoedkoop. Is makkelijk rond de 350 Euro inclu te vinden. Bij de leverancier zelf kost dat ding zelfs maar 230 Euro. Het enige wat je dan buiten de soft nog nodig hebt is de carholder (die er meestal NIET standaard bij zit, de carcharger echter wel) en een geheugenkaartje. Ikzelf werk met een 1Gig geheugenkaartje, daar steek je het grootste deel van West Europa wel in hoor.

Het enige hinderlijke is de onmogelijkheid om automatisch cross-border te werken op straat-detail niveau. Het werkt wel, maar de "Major Routes of Europe" oplossing van TomTom is niet echt je "het".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.