Trio 2500+: Athlon XP Barton vs Athlon Mobile vs Sempron

Naar aanleiding van de verschillende processorlijnen bij AMD besloot HardecoreWare even drie 2500+-processors tegenover elkaar te zetten. Het gaat om een cpu uit de Barton-lijn, een Mobile-processor en een recent geïntroduceerde Sempron. De Mobile 2500+ heeft de laagste FSB, maar de Sempron beschikt dan weer over amper de helft L2 cache vergeleken met beide andere chips. De processors werden getest op een Soltek SL75-FRN2-L moederbord met de nForce2-chipest, uitgerust met 1GB RAM. Op basis van de verschillende tests en mogelijkheden tot overklokken geeft de reviewer drie adviezen voor wie aan een nieuwe processor toe is.

Wie niet bereid is tot overklokken of andere kunstgrepen heeft eigenlijk geen andere reële keuze dan de Athlon XP 2500+ die op standaardsnelheden beide andere chips gemakkelijk verslaat. Wanneer men echter wat gaat tweaken, dan is de Mobile Athlon zeker zijn geld waard. Zo kan men met deze processor bijvoorbeeld dezelfde snelheid als de Athlon XP halen op een lager voltage, wat de koeling en bijgevolg ook de geluidsproductie ten goede komt. Een Sempron zou men volgens de reviewer eigenlijk alleen moeten overwegen als men echt geen budget heeft voor de Athlon XP gebaseerd op de Barton-core.

vlnr: Athlon XP 2500+, Mobile Athlon 2500+, Sempron 2500+

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

14-09-2004 • 11:42

33 Linkedin

Bron: HardcoreWare

Reacties (33)

Wijzig sortering
De 2500+ Mobile is in feite gewoon een Barton. Tis echter gewoon een hele goede yield die met wat minder stroom net zo hoog geklokt kan worden. Theoretisch kun je dus verder overklokken zonder extreme voltages te moeten gebruiken.
Bovendien is de multiplier unlocked 8-)
Dus de Barton-M is wel gelocked? :?
Ja ik ben net wakker, heb het al verbeterd hoor ;)
Bovendien is de multiplier niet unlocked

Dus de Barton-M is wel gelocked? :?

/edit taalfout verbeterd
0Anoniem: 93545
@cyuen14 september 2004 12:19
barton-M is niet gelocked.
Niet gelocked bedoel je. Wel unlocked dus.
Uiteraard is de Barton een betere keuze dan de Sempron (dubbel zoveel cache), maar gaat AMD zijn Barton cores niet uit productie halen om zo hun Semprons niet te beconcurreren? Ik kan Bartons onder 3000+ namelijk alsmaar moeilijker vinden in de pcshops..
Ik kan dit inderdaad beamen.

Bij onze zakelijke distribiteurs kunnen wij geen enkele Athlon XP boxed version aanschaffen. Behalve dan de huidige top modellen (2800+, 3000+ en 3200+) en dat andere edities (nagenoeg) niet meer geleverd worden vanuit AMD. Hierbij geven ze aan dat ze nog wel een beperkte voorraad hebben van de zogenaamde tray versies maar zij verwachten dat alleen de 2800+, 3000+ en 3200+ Barton edities van van de Athlon XP nog dit jaar leverbaar zal blijven, al dan niet beperkt.

Dit is ook het geval met de AMD Duron waarbij er sprake is van zeer beperkte voorraad (de 1,6Ghz en 1,8Ghz kunnen wij in ieder geval niet meer bestellen) terwijl de AMD Sempron in grote getallen te bestellen is.

Het ziet er naar uit dat alleen de Barton topmodellen in de vorm van de 2800+, 3000+ en 3200+ nog dit jaar beperkt te leveren zal zijn waarbij de andere modellen vervangen zullen worden door de Sempron edities.
Het ziet er naar uit dat alleen de Barton topmodellen in de vorm van de 2800+, 3000+ en 3200+ nog dit jaar beperkt te leveren zal zijn waarbij de andere modellen vervangen zullen worden door de Sempron edities.
Bij Gistron lijkt hetzelfde te gebeuren. Ook is het me opgevallen dat de 2800+ alleen nog maar stijgt in prijs.
De marketing van AMD werpt in ieder geval zijn vruchten af; veel meer mensen zullen nu kiezen voor en AMD64, ipv de Sempron, precies wat ze voor ogen hadden.
Ik heb het niet zo goed gevolgd, maar begrijp ik nou goed dat AMD expres zijn 'normale' CPUs heeft 'uitgekleed' (Sempron heeft minder L2 cache dan de Barton, multiplier gelocked), om het topmodel aantrekkelijker te maken?

Het gat qua prijs en prestaties tussen topmodel (XP 64) en normaal/budgetmodel (Sempron) is nu dus groter geworden. Verliezen ze dan niet verkopen aan Intel, omdat ze geen midrange CPU hebben?

@Olaf: Dat bedoel ik dus: de 'midrange' is gewoon anderhalf tot twee keer zo duur geworden als voorheen.
0Anoniem: 105379
@fub14 september 2004 22:52
Een AMD 64 2800+ Kost nou ook niet bepaald ongelovelijk veel, zit aan de zelfde prijs als de intel midrange..
Het gat qua prijs en prestaties tussen topmodel (XP 64) en normaal/budgetmodel (Sempron) is nu dus groter geworden. Verliezen ze dan niet verkopen aan Intel, omdat ze geen midrange CPU hebben?
Voor welke Intel CPU heeft AMD dan geen tegenhanger?
De Athlon 64 wordt nu gewoon midrange, alleen is die jammer genoeg nog een beetje duur (150 - 200 euro), terwijl je vroeger voor 100 euro een midrange AMD CPU had.
De tijd dat je een top AMD cpu (ivm intel) had voor een prikkie die is gewoon voorbij. Ik heb zelf een 2500+ voor 80 euro, als ik een intel combo had willen hebben was ik toenmalig 150 euro duurder geweest.

@fub
allereerst, de XP64 bestaat niet het is Athlon64 of Athlon XP (die dus langzaam verdwijnt).

Hoezo zou er geen midrange processor zijn, de verschillen die er zijn zijn gewoon normaal, kijk ook eens naar het verschil tussen een P4 en een Celeron

Bovendien is de athlon 64 wel midrange model, je moet gewoon de goedkoopste daarvan nemen en voor lief nemen dat de tijden van een top processor voor een prikkie voorbij zijn. Hoe jammer ook ;)
Ik zie trouwens ook dat de "Maximum Die Temperature" van Barton-M 100°C mag worden terwijl de Barton maar 85°C mag worden

http://www.pantherproducts.co.uk/Articles/CPU/AMD%20CPU%20indentificat ion.shtml
odd dat deze sempron zo slecht te overklokken is.
Hier: http://www.sharkyextreme.com/hardware/cpu/article.php/3261_3398581/
wordt er ingegaan op het overklokken van een 3100+ en wordt een fsb van 239 gehaald!

Wat betreft de XP: een fsb van 166 opkrikken naar 200 is een eitje en geeft geen problemen met AGP en zo. Ik zou verwachten dat dat (bij de goede hardware) ook bij een Sempron zo zou zijn.

Verder jammer dat er niet gemeld wordt waarom het systeem met sempron instabiel werd.
Ook leuk om weten is dat de mobile versie ook bruikbaar is voor in dual-cpu systemen. De reden dat je voor de mobile zou kiezen en niet voor MP is dan uiteraard voor de prijs.

In pc-winkel, waar ik ga, verkopen ze nu enkel nog sempron en 64bit AMD cpu's. Heb deze week pc in elkaar gestoken met sempron 2800+ en die bolt goed. Met standaard cpucooler en 1 extra casefan die naar buiten zuigt wordt de temp 47° idle en 50°stressed. Geluidsproductie is minder in vergelijking met de standaard 64bit cooler (bij die 64bit 3200+ heb ik nu een zalman cnps7000 cooler die zorgt voor volgende temps idle:40° stressed:50°, dit zonder extra casefan én op laagste stand. Dus 1350rpm en slechts 20Db)
Ook leuk om weten is dat de mobile versie ook bruikbaar is voor in dual-cpu systemen.
Ho ho, niet zo snel, niet zonder meer, er zitten wel degelijk een paar haken en ogen aan.

Ik heb namelijk van de week nog een MSI K7D dual systeem gebouwd op basis van XP-Ms.

Je moet namelijk wel op beide mobiles een L5 brug breken. Dit ging met een stanley mes en mijn ogen op 10cm afstand voor mij wel goed. Daarna zit je met een multiplier van 6x door de Powernow technology en moet je een L5 brug verbinden, of een pin-mod doen, wat voor mij niet werkte, of een moederbord hebben die een multiplier in de BIOS heeft, naar mijn weten alleen de MSI K7D.

Maar in principie heb je gelijk! Als je op fora kijkt zie je dat sommige mensen tot de conclusie komen dat het minder stabiel is dan echte MPs, maar bij mij lijkt het (vooralsnog) stabiel te draaien.

Nog een waarschuwing: kijk uit met FSB van K7D op 150MHz draaien, er zit geen PCI bus lock op en je overklokt dan ook je PCI bus. Ik heb zo al een Windows installatie vernaggelt.
er zijn dual borden waarbij het niet nodig is om de L5 te unlocken alvorens er 2 XP-M op te zetten.

op mijn Asus A7V266-D (bios 1011 beta 3) is het bijv. niet nodig. ik kan zo tot een MP van 14 komen. wil ik hier boven zitten, stja dan zal het wel weer moeten.
Ik vraag mij af of er iets mis is met je zalman... ik heb een A64 3000+ met de standaard cooler en draai idle 37 graden en stressed 46 graden. In combinatie met een Antec Sonato kast en een msi x800 pro is het trouwens een haast geluidloze PC, je moet je oor al naast de machine houden om te horen of hij opstaat.
Kortom, met de sempron is er geen verbetering te behalen als je al een barton 2500 + hebt. Ik begrijp AMD niet, waarom hebben ze nou geen nieuwe bartons zoals 3800+ gemaakt voor 300mhzx2 = (600) FSB. Nu lijkt het me sterk dat ik met de A7N8X deluxe de fsb op 300 krijg (x2) maar 250 zou toch moeten lukken met wat geheugen dat het aankan. (SYNCHROON dual channel)
Ik begrijp AMD niet, waarom hebben ze nou geen nieuwe bartons zoals 3800+ gemaakt voor 300mhzx2 = (600) FSB.
De core schaalt niet echt veel verder ben ik bang. De K8s lopen ook niet op een (veel) hogere snelheid.
ze blijven allemaal net voor de 4000 megaherz hangen als het op brute mhzén aankomt dat is wat nu zeker is, maar doordat amd meer instructies per cycle doet moeten ze ook wel een lagere brute megaherz barriere hebben, maar een echte technische doorbraak op de brute mhz barriere (BMB) is er dus gewoonweg niet.
Ik vind het raar dat ze die sempron niet hoger krijgen.

ik had laatst namelijk ook een systeem gebouwd met sempron, maar dan een 2200+. De fsb kon ik zo van 166 naar 200 zetten... dus van 1500 mhz naar 1800 mhz. Dit allemaal op default vcore. Prime stable voor 4 uur. Vcore was zelfs wat lager... rond de 1,56-1.58 volt. Beetje raar dat ze een 2500+ dan nog geen eens op 1800 krijgen met een vcore van 1.8 volt :?
Ik denk niet dat ze dat willen, wanneer ze nu hun complete lijn in een keer op de markt zouden zetten zouden de lager geklokte processors niet verkocht worden. Bovendien zou het stom zijn om meteen het achterste van je tong te laten zien.

Ten tweede zou de sempron dan marktaandeel van de athlon 64 af gaan pakken en dat is dus niet de bedoeling van AMD
Opvallend vind ik dat het prijs verschil tussen de Sempron en de Athlon veel groter is bij de reviewer, dan hier in NL. Nou begrijp ik dat de meeste processoren niet meer/moeilijk leverbaar zijn, maar dan nog.

Deze review geeft trouwens ook duidelijk aan dat die Sempron dus ook nog eens geen optie is voor de overklokkers onder ons... Een magere 3 Mhz. meer is eigenlijk gewoon schandelijk !
Een Sempron zou men volgens de reviewer eigenlijk alleen moeten overwegen als men echt geen budget heeft voor de Athlon XP gebaseerd op de Barton-core

huh zoveel verschil is er toch niet?

minder dan 10 euro volgens de pricewatch

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee