Virusbescherming prioriteit op netwerk Olympische Spelen

Niet alleen de deelnemende atleten moeten zich goed verzorgen voor de Olympische Spelen, de organisatie is uiterst bang dat het computernetwerk een griepje zou oplopen, zo schrijft C|Net. Naast een terroristische aanslag, eventueel op het computernetwerk, is een van de grootste bedreigingen namelijk een virus dat het netwerk kan binnendringen. De bedrijfsleider Jean Chevallier van Atos Origin, dat het netwerk mag bouwen, benadrukt dat netwerkbeveiliging ook belangrijk was bij de Spelen in 2002, maar dat deze in een heel andere sfeer plaatsvonden, amper zes maanden na de aanslagen van 9/11. In de afgelopen twee jaar is de dreiging van virussen en wormen alleen maar toegenomen. In 2003 werden volgens de FBI maar liefst 82 procent van de Amerikaanse bedrijven het slachtoffer van malware wat voor meer dan 200 miljard dollar schade aanrichtte.

Athene 2004Naast antivirusprogramma's en intrusion detection software werden daarom enkele architecturele veranderingen in het netwerk aangebracht. De belangrijkste wijziging is het volledig loskoppelen van het Olympische netwerk van het internet zodat langs deze weg geen virussen meer binnen kunnen komen. Bovendien worden er verschillende VLAN's gecreëerd en wordt er gebruikgemaakt van monitoring software van Computer Associates om onregelmatigheden in de gaten te houden. Hoewel heel wat projecten voor deze editie van de Olympische Spelen vertraging opliepen, beweert Chevallier dat het computernetwerk klaar is om live te gaan wanneer de Spelen op 13 augustus van start gaan.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

23-07-2004 • 08:44

22

Bron: C|Net

Reacties (22)

22
22
18
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 116213 23 juli 2004 09:08
Ik wordt wel altijd ziek van die verlies cijfers waar mee wordt rondgegooit.

Nu vallen deze cijfers nogal mee, maar vooral de RIAA en dat soort organisaties kunnen dit soort cijfers nogal erg overdrijven.

Bijvoorbeeld in dit geval wordt gecalculeert, dat zeg eens grof, een gemiddelde werknemer 2 uurtjes per week kwijt is aan het verwijderen van spam. Dan gaan ze er meteen van uit dat die 2 uurtjes productief verlies zijn. Laat me niet lachen zeg. Ik had dit verzoek namelijk eens van een klant gehad en heb toen de logs eens aandachtig bestudeerd.

Ik kwam er toen achter dat het gemiddeld allemaal wel meevalt. Er was bijvoorbeeld één werknemer die bijna 25 emailtjes per dag verstuurde naar familie leden en wat nog meer onder werktijd (was op zich geen probleem, als ze hun werk maar deden). Echter had hij ook usenet posts gemaakt met hetzelfde email adres en kreeg dus een grote hoeveelheid spam binnen. De logs lieten echter een bijverschijnsel zien; hij stuurde toen nog maar 2 emailtjes per dag naar familie/etc. En ik zag ook vaak dat mensen hun email controleren op tijden dat ze normaal pauze hebben.

Dus het kan nogal relatief zijn, de tijd die verloren gaat.
Spam kost tijd en tijd is geld. Dat er ook tijd verloren gaat aan andere dingen, zoals prive telefoontjes, emailen, tweakers.net lezen enz kost ook geld en is dus ook slecht. Vaak wordt het echter oogluikend toegestaan onder het mom van beter een tevreden werknemer die zo nu en dan ontspant dan een ontevreden werknemer die slecht werk aflevert. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bedrijven hier niet vanaf zouden willen of dat Spam geen geld kost.
Anoniem: 104087 23 juli 2004 11:06
Zouden ze niet beter de OS-en in de ban kunnen doen, die zo gevoelig voor virussen zijn?
Dat kost veel geld en tijd, naast de installatie moeten mensen dan opnieuw geschoold worden, en zijn de OS-en (neem nu linux) niet altijd zo aantrekkelijk.
Zijn er ook medailles voor degene die de meeste virussen vangt ?
offtopic:
[quote]

De belangrijkste wijziging is het volledig loskoppelen van het Olympische netwerk van het internet zodat langs deze weg geen virussen meer binnen kunnen komen.

[/quote]

Helaas zijn er alteid van die *** kindjes die ergens weer een lijn open zetten via een laptop oid.


Wat zou nou de bedoeling van eren hacker zijn ? Alleen de mensen van zijn eigen land laten winnen. Ik denk dat niemand er rijker van word of meer macht krijgt (want dat is de bedoeling van een teroristise (oid) aanslag).
Wat zou nou de bedoeling van eren hacker zijn ? Alleen de mensen van zijn eigen land laten winnen. Ik denk dat niemand er rijker van word of meer macht krijgt
Wat denk je dat de impact op beurscijfers en zo zou zijn als er plotseling tijdens de Olympische Spelen wereldwijd, op alle tv-schermen "Osama Bin Laden" verschijnt in plaats van "Kim Gevaert" (als een terroristische organisatie macht krijgt over het netwerk zijn de gevolgen niet meteen te overzien denk ik)

En bovendien: wat is de bedoeling van een hacker die een deface uitvoert op een website? Rijk wordt ie er neit van, volgens mij gaat het enkel om de "eer" en het gevoel "dat je het kan" :r
Een hacker doet geen schade aan systemen. Ik neem dus aan dat je het over Crackers hebt. Voor een hacker zal het gewoon de kick van het binnenkomen in zo'n systeem zijn.
Lees dit:

http://www.tweakers.net/nieuws/33427

En zeg dat nog is :P, je hebt ook evil hackers hoor.
De belangrijkste wijziging is het volledig loskoppelen van het Olympische netwerk van het internet zodat langs deze weg geen virussen meer binnen kunnen komen.
Dit snap ik niet..ze hangen niet aan het internet en toch willen ze nog extra beveiliging tegen virussen? Ligt dat aan mij?
geïnfecteerde laptops, diskettes, cd's, gsm's, ... het netwerk binnenbrengen (al dan niet bewust)

iemand die met zijn laptop in het netwerk hangt en tegelijk via zijn gsm inbelt op internet

...
mogelijkheden genoeg om geïnfecteerd te raken
Oh ja, niet eens aan gedacht, stom van me, ben nog niet helemaal wakker geloof ik |:(
Het feit dat ze er zich zo om druk maken maakt het risico alleen maar groter. Waarom moet er nu persee een groot olympisch netwerk? Het gaat toch om de sport, niet om alles eromheen? Volgens mij vergeten heel veel mensen dit.
En scores en andere data hoeft niet bijgehouden te worden?
nee, meedoen is belangrijker dan winnen :o
Moet er om die scores bij te houden echt zo'n groot netwerk van computers? Ik kan me niet voorstellen dat dit altijd al zo is geweest.
Ik had ergens gelezen dat de scores ook (direct) via internet beschikbaar zouden komen. Gaat er nu iemand met zijn diskette de uitslagen van het interne netwerk op een webserver plaatsen :?
Anoniem: 14829 @RvdRoer24 juli 2004 12:20
Zal wel via een DMZ gaan denk ik...
Er zijn nogal wat virusbestrijders in actie, Ca, Durex, McAfee(?), Symantec(?) ;)
Ik denk dat netwerken tegenwoordig zowieso kwetsbaarder zijn geworden. Men raakt tegenwoordig het overzicht snel kwijt en beveiligingen kunnen met proxy tools veel te gemakkelijk worden omzeilt. Ook zijn er vaak meerdere servers die zowel aan een intern als aan een extern(internet) gekoppeld zijn waardoor het bijhouden van info die er binnen komt en uitgaat ook lastig wordt. Men moet gewoon netwerken net zoals een bedrijf soms reorganiseren om het overzicht te houden en goeie beveiliging te kunnen bieden. Tegenwoordig is er namelijk alleen nog sprake van schijnveiligheid vind ik. Je komt overal uiteindelijk wel in. Soms in 2 minuten, soms in een uur :P
Zouden ze het scoresysteem ook afkoppelen van de rest van de netwerkvoorzieningen ?
Dit is m.i. mogelijk door de centrale server van de scores de data te laten broadcasten naar een server op het algemener toegankelijke netwerk. Denk bv aan de manier waarop teletekst werkt. opvragen kan, via de tv inbreken is ietwat moeilijk. De 'scoreserver' hoeft dan niet van buiten naar binnen benaderbaar te zijn via het algemene netwerk.

* 786562 Ids

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.