BeOS bestaat 10 jaar

Het media-OS genaamd BeOS bestaat tien jaar, en OSNews besteedt daar aandacht aan middels een terugblik op ontwikkeling van het systeem in de afgelopen jaren. In 1994 bracht Be Inc. de eerste versie uit van het OS, maar toen alleen nog voor directe partners en ontwikkelaars. Later kregen buitenstaanders lucht van het OS dat vooral op multimedia-toepassingen gericht bleek te zijn. Het bedrijf Be Inc. was in 1991 gestart door een aantal ex-Applemedewerkers die later werden bijgestaan door mensen die voor de Amiga hadden ontwikkeld.

In het artikel worden verder een aantal anekdotes over de ontwikkeling van BeOS genoemd: zo zou vanwege het aantrekken van een aantal investeerders het grafische deel van het OS in drie dagen in elkaar gezet zijn in 1993. Aan het einde van het artikel wordt ingegaan op de laatste grote versie, BeOS 5 uit 2000. Anderhalf jaar later werd het bedrijf Be Inc. overgekocht door Palm en worden delen van het OS door PalmSource gebruikt. Het laatste wat er van overgebleven is, is OpenBeos dat nog steeds in ontwikkeling is.

Door Remy Bergsma

Moderator Devschuur®

05-06-2004 • 00:09

43 Linkedin

Submitter: joint_me

Bron: OSNews

Reacties (43)

43
43
33
11
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 38786
5 juni 2004 00:35
"Het laatste wat er van overgebleven is, is OpenBeos dat nog steeds in ontwikkeling is."

Sorry, maar als het dus min of meer verdwenen is, dan "bestaat" het toch niet 10 jaar? Dan is het 10 jaar geleden geboren, en overleden in 2001......
BeOS bestaat wel degelijk zolang er nog gebruikers zijn en mensen die actief ervoor ontwikkelen. En dat is nog zo. Ik draai hier BoOS op twee bakken en vind het voor simpele taken op oud hardware een van de beste OSsen. Als je een oud P1 hebt die niet genoeg RAM heeft om Win2K/XP goed te draaien en waar alleen op geinternet en tekstverwerkt hoeft te worden, dan is BeOS verreweg de soepelste, stabielste GUI-based OS (Linux komt wegens enorme overhead van de X-server niet in de buurt).

Je kunt er idd niet op gamen, maar 90% van de taken van mensen die nu voor grof geld een P4 kopen kun je simpel op een oud bakje met BeOS draaien. En dan nog, het draait ook op de P4, kijk voor de lol eens naar supported hardware:
http://www.bedrivers.com/hardware/

Na Windows en Linux zul je met moeite een even uitgebreide lijst vinden :)
Anoniem: 81430
@dion_b5 juni 2004 13:58
ik zou niet al te veel opscheppen over de hardware. BeOS 5 PE draait niet op Athlon processors met SSE, of pc's met meer dan 1Gb geheugen. dat lijkt me een aardig grote groep eigenlijk, waaronder ook me eigen pc valt (athlon 2600+...)
BeOS 5 PE draait niet op Athlon processors met SSE, of pc's met meer dan 1Gb geheugen.
Jawel hoor, BeOS draait ook prima op Athlon CPU's, zie:
http://wiki.bebits.com/page/InstallingOnAthlonXPorMP

;)
voor wie het niet wist, er is een dedicated beos (zeta eigenlijk) newssite.

Wat www.benews.com eerst was is nu :
http://www.zetanews.com/

Ik check het nog regelmatig puur voor de fun.
btw: Software lives by it's users.
Hier zijn nog een aantal links voor de geinteressseerden
een compleet overzicht van links kun je op zetanews.com bekijken:

www.zetanews.com

www.zetajournal.org

www.beosjournal.org

www.iscomputeron.com

www.bebits.com (software)

www.beosradio.com

www.bedrivers.com
We hebben Zeta ook nog, de opvolger :)
http://www.yellowtab.com/ ATM niet bereikbaar helaas.

En was SkyOS niet ook BeOS-based?
www.skyos.org
Edit: Dit OS is van scratch geschreven zie ik, en dus niet BeOS-based. Het schijnt er echter wel op te lijken.

En feli uiteraard :)
Voor de duidelijkheid:
Zeta is dus gewoon een doorontwikkeling van de code van BeOS zoals die was toen Be failliet ging. Be mag dan wel failliet gaan, BeOS bestaat dus eigenlijk gewoon nog.
Anoniem: 81030
5 juni 2004 00:20
Ik heb hier nog een versie op CD. Helaas kon ik het alleen op 640x480 draaien. Vond ik jammer want elk alternatief besturingssysteem is een verrijking van de computerwereld. Wellicht dat ik het nog eens kan proberen maar dan onder VMWare.

In ieder geval gefeliciteerd BeOS met het tienjarig bestaan, wat een eeuwigheid is in computerland.

Opmerkelijk hoe modern het er in 1994 al uit zag. De icoontjes zouden geen gek figuur slaan in een huidige Windows of Linux versie. Zie het screenshot in het artikel http://beos.home.lt/articles/pictures/a003/26.gif
BeOs had op een bepaald moment het tij mee. Het timmerde succesvol aan de weg als multimedia OS, het kwam in de belangstelling. er kwamen steeds ontwikkelaars bij, er werden een aantal grote applicaties aangekondig waaronder de toppakketten van Emagic en Steinberg (zie bijv http://www.beatjapan.org/mirror/www.be.com/aboutbe/pressreleases/98-11 -12_emagic.html en http://news.harmony-central.com/Newp/1998/NUENDO-BeOS.html) en toen ging het opeens mis.

Dat had een aantal redenen. Een ervan was dat Be teveel hooi op zijn vork had genomen en daarom een 'jack of all trades, master of none' werd. De basis van het OS was prima, maar wat er bovenop lag was matig uitgewerkt. Te weinig functionaliteit, te weinig driversm te weinig software. Be was gewoon een te klein bedrijf en had door te veel koerswisselingen niet meer genoeg geld op de bank om op dat punt met Apple of Microsoft te kunnen concurreren. Dus moesten ze gaan specialiseren om de mankracht die ze hadden optimaal te kunnen benutten en er was opnieuw geld van investeerders nodig. Ze maakten toen de fout om BeOs opeens als platform voor internet appliances te gaan positioneren. Achteraf niet zo'n slimme zet ... Alle belangrijke multimediabedrijven stopten met het porten van hun software naar BeOs. Toen kwam ook nog 'ns de internet crash waardoor er opeens geen financier meer te vinden was die nog geld in in internet-enabled apparaten wilde steken.

Einde oefening. Exit Be.
Waarschijnlijk door beroerd management gedaan: "Hey! Internet is helemaal hip, we moeten ons daar op gaan richten!".
Anoniem: 94631
5 juni 2004 00:20
Het laatste wat er van overgebleven is, is OpenBeos dat nog steeds in ontwikkeling is.
Denk niet dat je dat nog kan zien als een serieus alternatief ofzo.

BeOS was wel eel leuk OS om mee te rotzooien, heb het eens geprobeerd i.c.m. VMWare, best geinig. Maar zoals met elk OS, je moet het slim spelen om het kwijt te kunnen en als je het kwijt kan, gaan mensen het gebruiken en als mensen het gebruiken, wordt de ondersteuning beter waardoor meer mensen het gebruiken en je meer kwijt kan...

Ergens ging het mis. :) Jammer maar helaas.
het ging mis dat dat ze net zoals alle andere os-en die het niet halen in de grote markt...
1) te weinig software aanbod
(ps ik las in het artikel dat het 1500 progs ervoor waren, maar ja niet de gene die ik zocht games etc)
2) waardoor het niet aantrekkelijk was voor gebruikers
3) waardoor (zie stap 1)


ik vond het een zeer intressant OS je kon/kan je Video-driver on the fly veranderen (dus zonder reboot van zwart-wit beeld naar kleur gaan)
of on the fly je soundblaster installeren.

stel je installeert het OS je zet MP3 + een mpeg filmpje aan dan zonder foutmeldingen ging het draaien maar met zwart/wit beeld en geen geluid.
2 drivers van internet en *clickity*click* beeld + geluid zonder restart

je kon zelfs 4x mp3 door elkaar spelen + 5 filmpjes aan (schermvullend) en geen happerend geluid of beeld (beeld ging wel wat trager maar niet haperend)
toendertijd kon je met windows een vastloper of geen muis meer bewegen + haperend geluid en beeld.
ze kunnen ook indien je 2cpu's had 1 cpu uitschaken en dan het bovenstaande geen happerend effect ook krijgen.

prachtig OS beter dan de rest zeer vooruitstrevend maar ja dat was BETA max (concurent van de VHS-video band)

o ja VHS indien je het niet weet misschien je vader of moeder wel ;)

[edit]
grappig ik draaide het op een p1@200mhz (mmx) met een 2d kaart ... het was min of meer *nix cloon wist een maat van toen te vertellen.

tijdje nog gedraaid maar vanwege de apps (1500 ps las ik in het artikel) dat het toch niet mijn keuze was.
Het kan gekker hoor :

25 MP3'tjes + 5 DivX Film's en dat alles op een 500 MHz K6-2 met 128 MB RAM + TNT2 M64 en dan ook nog eens Internetten terwijl dit alles bezig is :D

Reoslutie zat toen wegens mijn brakke monitor die ik had op 800x600 steken :+
...4x mp3 door elkaar spelen + 5 filmpjes aan (schermvullend) ....

En dus ook 5 monitoren aan je doos?
Anoniem: 14038
5 juni 2004 01:30
BeOS mag zich in het rijtje OS'en scharen (waaronder OS2) die vakkundig door MS is tegengewerkt en het daardoor heel moelijke kregen op de markt.

Er is nog steeds behoefte aan een goed multimedia/muziek OS wat niet is volgepropt met onzinnige dingen als IM, spelletjes, browsers en andere dingen. Maar puur en alleen om muziek en/of video af te spelen en te maken.
NOFI
nu ja tegengewerkt wil ik ook niet zeggen het is niet altijd de "Evil-empire MS" die tegenwerkt. je zit met geldschieters, applicatie ontwikkelaars etc

Een goed os verkoop zichzelf. Apple & BSD/Linux + MS timmeren aardig aan de weg om markt aandeel weg te snoepen van MS (ja ms veroorzaak het ook zelf met hoge prijzen) daarnaast heb je ook de piraterij iets wat makkelijk hackbaar is en door iedereen gebruikt wordt is makkelijker te verkijgen dan iets waar bijna niemand mee overweg kan en niet kent.

zoals een oud nederlands gezegde luid:
[b]wat een boer niet kent vreet hij niet[/b]
dus voordat het onbekende bekend word .. moet men het eerst kennen.
BeOS had een aantal progs, welke naar BeOS waren gepoort, maar welke nooit zijn uitgebracht. Hier zaten grote namen tussen. Helaas zullen deze bedrijven altijd een mysterie blijven, waarom deze nooit zijn uitgebracht kunnen we ook alleen maar over speculeren (de vinger naar microsoft wijzen lijkt in dit geval de makkelijke speculatie :D)

Daarnaast had BeOS met een grote computer producent, zoals dell of HP, een afspraak tot Dual-boot naast microsoft, hier heeft microsoft onder dreigement van intrekken van windows licenties voor dat bedrijf dit voorkomen. Dit was ook de rede voor de door microsoft afgekochte rechtszaak (afkopen kan een erkenning zijn van schuld)

En op een eerder bericht, openBeOS is zeker een optie, aangezien het een paar van BeOS zijn design fouten eruit heeft weten te krijgen door simpel een andere kernel te kiezen. Daarnaast zijn hun vervanging van de BeOS kits, vaak een verbetering. Het zal alleen lang duren voordat het uitkomt, maar ik zie longhorn ook nog niet volgende week op de stoep staan :D
Oei, nee. OpenBeOS draait op NewOS. Dit is een hobby/leer operating system geschreven bij een oud werknemer voor Be, inc.
http://newos.sourceforge.net/

Met wat aanpassingen zal het de kernel worden voor OpenBeOS.

Ik vind het wel jammer dat BeOS nooit echt ver is gekomen. Met meer tijd en geld had het nu een uitstekend alternatief kunnen zijn.

Helaas heeft Microsoft weldegelijk de markt versperd voor BeOS. Ze hadden met Fujitsu Siemens volgens mij een deal dat BeOS naast Windows zou draaien, met bij het opstarten een keuze menu. Helaas kwam Microsoft nog even bij Fujitsu siemens langs: In het OEM contract staat dat voor de lage prijs ze NIET zichtbaar andere operating systems aan mogen bieden. Dus moest BeOS via een floppy opgestart, en werd het niet echt bekend. Erg jammer.
Anoniem: 81430
@joint_me5 juni 2004 03:30
openbeos draait op een linux kernel. dit zal zeker een interressant alternatief worden als je een goed aanbod van software (linux) en goede multimedia toepassingen (beos) wilt. het is dus eigenlijk "best of both worlds".

grappig om te lezen btw. ik was net gister beos aan het downloaden (ja, alleen om mee te kloten, ik zie t ook niet als concurrent voor me linux).
Anoniem: 81430
@joint_me5 juni 2004 14:08
whoeps sorry, ik was in de war met iets anders. t was niet openbeos, maar er was wel een project aan de gang waarbij een beos op een linux kernel draaide. ik heb nog ff gezocht maar kan t niet meer terug vinden :(

[edit:] heb m al weer: BlueEyedOS (http://www.blueeyedos.com/)
Foutje, het is niet een goed OS verkoopt zichzelf, maar een goed gemarket OS verkoopt.

Een goed iets verkoopt zichzelf alleen als er weinig alternatieven zijn en de alternatieven die er zijn niet al te hard trekken aan marketing anders leg je het af.
Mag ik er even op wijzen dat OS2 een ontwikkeling van MS was in opdracht van IBM !!!!! Pas bij versie 2 of 3 lag het geheel in handen van IBM....
Al sinds versie 1.1 is IBM zelfstandig ontwikkelaar van OS/2. Reden is dat MS meer in het eigen Windows zag.
Anoniem: 84469
@Xellence6 juni 2004 08:42
Ontwikkeling van OS/2 begon als samenwerking tussen IBM en MS. Niet exclusief door één van beiden ontwikkeld.

De opzet van de toenmalige versie 2 (voor de 286) en 3 (voor de 386)zijn ook nog tijdens die samenwerking gemaakt. Maar MS en IBM konden het niet eens worden over waar de prioriteit moest liggen, gezien de ontwikkelikking in de markt, en zijn ze uit elkaar gegaan...

Uiteindelijk is versie 2 door IBM uitgebracht als OS/2 2.x. De toenmalige versie 3 is door MS doorontwikkeld tot Windows NT.

Vanwege die eerste nauwe samenwerking hadden beide partners recht om heel veel van elkaar te gebruiken. IBM had bijvoorbeeld volledige source code van Windows. Win-OS/2 was een hercompilatie van Windows3.x! (en een snellere variant, vanwege de betere compiler van IBM op dat moment)
Anoniem: 56887
5 juni 2004 11:40
BeOS had een heel erg groot potentieel. Maar financieel stonden ze niet sterk genoeg om dat te verwezenlijken.

Ik heb ooit BeOS 5.0 pro gekocht. En dat is het enige OS dat uit een dual-cpu setup het dubbele weet te halen. Alle andere OS'en gaan tot max een 75% (3DS Max renderingen etc.)

En er zijn nog meer lopende projecten dat dit. o.a. een groep die BeOS op een Linux kernel wil plaatsen.
Ik weet het niet helemaal over phosphurOS, het is gebaseerd op een illegale versie van BeOS, daarnaast is hij uit yellowtab geschopt, met als rede, dat hij niks kon.

waarop "The loon" beweerde dat yellowtab crap was en dat zijn spullen "the next best thing" waren (vergeef hem dat hij is amerikaan ;) ) Daarnaast is hij zo vol van zichzelf, dat ik het id begin te krijgen dat hij zich als BeOS god ziet. (maar ik zie ook niet alles)

Ik heb die ruzie een beetje gevolgd en het heeft de BeOS cummunity bijna in nog meer delen gespleten.

Het komt er op neer dat ik geen goed gevoel heb over phosphurOS en ik heb altijd geleerd mijn gevoel te vertrouwen, dus een grote NEE voor mij :)

geld ook voor yellowtab op dit moment

goed gevoel voor openBeOS en BlueEyedOS(Als het weer op de rails komt)
Anoniem: 18686
5 juni 2004 00:24
Met alle respect voor wat ze doen en hebben bereikt, maar kun je wat betreft hun OS nou echt nog praten van 'bestaat'?

(rethorische vraag :Y) )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee