Nee hoor niks kanker. Aan medisch onderzoek heb je genoeg aan een quad opteron over het algemeen.
Minder als 1% van de totale rekenkracht van de overheid gaat op aan medisch onderzoek. Zie Supercomputer reports Europe.
www.nwo.nl of
www.ncf.nl om het op te vragen.
Itanium processors zijn eigenlijk alleen erg goed in floating point berekeningen. Quad Itaniums al helemaal. Het voordeel van dit systeem is zijn goede latency (overigens systemen opgebouwd uit quad opteron systemen hebben vet betere latencies zoals de homepage van quadrics laat zien, maar dit systeem was vast al besteld alvorens het duidelijk was dat opteron ging domineren in deze markt) naar de eerste 4 processors omdat die op 1 node zitten.
Dit is dus een extreem dure supercomputer, want niets is zo duur als 4 processor capable itanium processors.
We praten over iets wat echt duizenden dollars duurder is als 2 processor capable itanium2 processors. Sterker nog, je kunt een quad opteron goedkoper inslaan als een dual I2. Zelfs op floating point heb je dan wat snellers als wat een itanium2 kan leveren.
Kortom deze machine is lang geleden al besteld met een bepaald doel in het oog.
Dat zal *niet* zijn :
- matrix calculaties
Voor matrix calculaties heb je namelijk geen dure quad nodes nodig. Matrix calculaties zijn ook vreselijk eenvoudig te parallelliseren. Is alleen bandbreedte voor nodig.
Ik gok het zal dus zijn 1 van de volgende dingen dus :
- NSA doeleinden
- natuurkundige doeleinden (kernexplosies
vereisen het gros van de rekenkracht die we
wereldwijd bezitten)
- de machine is besteld door een paar professoren die te veel budget hebben weten los te peuteren en er quad nodes in gezet hebben terwijl die veel te duur zijn (ook om te upgraden). 4096 processors is erg weinig voor het geld wat ze er voor betaald hebben.
Als ik moet gokken, dan gok ik op nucleaire rekenkracht.
Er wordt een nieuwe generatie atoomwapens nu ontwikkelt die nog destructiever zijn (echt factoren erger) als wat we momenteel hebben. We praten dus niet over 100 megaton dingetjes uit jaren 60.
Maar iets wat dus ook de ondergrond compleet vernietigt. De vraag is natuurlijk of er met de explosie van 1 zo'n wapen nog wel iets van de aarde overblijft.
De enige optie is dus om simulaties op supercomputers te draaien.