DPC behaalt #1-positie in onderzoek naar medicijnen

Oude tijden herleefden gisteren. Velen herinneren zich misschien nog de race tijdens RC5-64 van Dutch Power Cows, het door Tweakers.net opgerichte Distributed Computing team, tegen het toendertijd onverslaanbare Team Anandtech. Die race hebben we uiteindelijk heel erg dik gewonnen. Gisteren hebben we hetzelfde kunststukje herhaald bij het D2OL-project. DPC pakte de eerste plaats af van Team Anandtech, een van de grootste namen op distributed-computinggebied.

*De race
Veel eerder hadden we al de nummer-eenpositie, maar die werd op 2 januari 2003 met overmacht afgepakt toen Team Anandtech naar dit project kwam. Gedurende het vorige jaar liepen ze steeds verder uit, en zelfs onze #2-positie werd bedreigd door Team Norway. Hier moest iets aan gedaan worden. Er werd een artikel geschreven voor Tweakers.net en de reacties hierop waren overweldigend. We gingen van een dagelijkse nummer-driepositie naar een hele dikke nummer een. Een maand lang liepen we ontzettend hard in, tot onze actie werd nageaapt en er een artikel verscheen op Anandtech.com. Het mocht echter niet baten, wij waren onverslaanbaar. Door de euforische sfeer die ontstond bleven er leden bijkomen. Met Koninginnedag stuurden we massaal een aantal spaarpotjes in, waarmee we in een keer het overgebleven gat halveerden. Het enthousiasme dat daarmee gepaard ging, toont deze quote uit het forum mooi aan:

Ok,, ikkwam zomaar op dit topic O_O.. maar dis geweldig =p ik ga meedoen =p... mega flush.. brilliant =p

Dit alles heeft gisteren geresulteerd in het behalen van de #1-positie wereldwijd. Zelfs nog voordat de mijlpaal van vier miljoen behaald werd, iets wat echt niemand een paar dagen geleden nog mogelijk achtte! Waar we in februari na 2,5 jaar meedoen de twee-miljoenmijlpaal haalden, hebben we vandaag meteen de mijlpaal voor het dubbele daarvan gehaald. Op ons eigen Gathering of Tweakers-forum loopt een felicitatiedraadje waar het resultaat bejubeld wordt.

*Het project
Het D2OL-project zoekt naar een medicijn voor ebola, miltvuur (anthrax), pokken (smallpox), SARS en malaria. De deelnemers draaien op hun computer op de achtergrond een programma dat de idle-tijd van de processor gebruikt om te rekenen aan mogelijke molecuulstructuren voor medicijnen. Voor meer informatie kun je de FAQ doorlezen of het eerder genoemde artikel op Tweakers.net.

*Overige projecten
Op dit moment staan we bij vier projecten op de eerste plaats, een prestatie van formaat voor een team uit zo'n klein landje. Een quote van het forum van Anandtech:

Damn those DPC! They seem to always come from behind to beat us in every distributed computing effort! How does the dutch do it?! How can the land of wooden shoes contain so much computing power?!

Wil jij meehelpen om meer van deze reacties uit te lokken? DPC doet aan meerdere projecten mee waar we soms heel dicht bij de nummer één zitten, en waar we jouw hulp heel erg hard nodig hebben! Een kort overzicht volgt hieronder. Voor meer informatie kun je de DPC-FAQ lezen of de FAQ van het betreffende project.

 • TSC
  Bij dit project wordt gezocht naar een medicijn tegen Tubereuze Sclerosis Complex (ziekte van Bourneville-Pringle), een hele ernstige kinderziekte. De afgelopen maanden zijn we hier erg gegroeid en op dit moment staan we gemiddeld op de tweede plaats. Het wordt tijd voor een serieuze aanval op de nummer één positie. (faq)

 • UD-Grid
  Bij dit non-profit project wordt gezocht naar medicijnen tegen kanker (leukemie om te beginnen). Qua stats horen we hier een beetje bij "best of the rest". Met een klein beetje hulp kunnen we makkelijk een paar posities hoger. (faq)

 • Folding@home
  Het doel is meer te weten komen over eiwitten. Met name over wat ze doen en hoe ze vouwen (folden). Bij dit project staan we ver buiten de top 10, een positie die DPC niet waardig is. (faq)

 • Seventeen or Burst (SoB)
  Dit project probeert met behulp van distributed computing het Sierpinski probleem op te lossen. Er zijn 17 waarden k die nog onderzocht moeten worden om het kleinste Sierpinski getal te vinden, vandaar de naam. Met een relatief klein team staan we hier al dagelijks rond de 5e plaats, mogelijkheden genoeg dus. (faq)

Naast deze projecten doen we nog mee aan Distributed Folding, waar we nog maar een klein stukje verwijderd zijn van de nummer-eenpositie. Verder zijn er nog RC5-72 en OGR (24 en 25), waar we alledrie reeds eerste staan. Als laatste doen we nog mee aan Seti@home, wat ieder moment afgelopen kan zijn en over zal gaan in BOINC.

Door Mark Bloemendaal

DPC statsposter

06-05-2004 • 21:31

38 Linkedin

Bron: Dutch Power Cows

Lees meer

SETI@home zet aliens op laag pitje Nieuws van 24 november 2005
DPC laat DC-wereld wederom versteld staan Nieuws van 18 september 2004
DPC: Tweakers vechten tegen kinderziekte Nieuws van 27 augustus 2004
Nieuwe mijlpaal bij Folding@Home Nieuws van 3 maart 2004
RC5-72 viert eerste verjaardag Nieuws van 3 december 2003
Strijd tegen gekke koeien Nieuws van 14 september 2003

Reacties (38)

38
37
30
7
1
2
Wijzig sortering
Ik wil iedereen even op het hart drukken dat hij/zij wel iets moet kiezen waar je ook zelf achter kan staan, dus niet alleen daar waar je DPC aan de nummer 1 positie kan helpen. Ik zou zelf best aan SETI mee kunnen doen, maar dat vind ik gewoon zonde, voor UD-grid laat ik graag af en toe mijn computer eens wat langer aan staan, vind ik niet zonde dan. Dus kies iets wat bij je past, waar je je ook goed bij voelt.
Ik heb vroeger wel mee gedaan aan RC5-64 en RC5-72, maar ik vond het eigenlijk maar overbodig. Dit project spreekt me veel meer aan, dus ik ga weer lekker mee doen :)
Anoniem: 21486
7 mei 2004 01:48
Echt geweldig om op deze manier een oplossing te vinden voor deze grote medische problemen. Dat mensen zoals tweakers [en alle andere off-course] er een competitie van maken, werkt alleen bevorderlijk voor een snellere oplossing van deze ziektes.

Keep up with the good work!

Sinds het vorige topic hier op de frontpage ben ik me ook fanatiek gaan bezig houden met D2OL. Sommige moleculen bestaan m.i. echter niet [misschien foutje in programmering ofzo?] Gelukkig komt dit maar zelden voor; naar ik merk.

Ik doe puur mee omdat ik het een fantastische manier vind om geschikte medicijnen tegen deze kwalen te vinden en vind het uiteraard heel erg goed dat hier een competitie aspect aanhangt. ;)
Hey, iemand met verstand van zaken zo te horen. :)Zou je contact met me willen opnemen over die niet-bestaande moleculen? Dan kunnen we dat misschien samen aankaarten bij The Rothberg Institute (de organisatie achter het project).

Mailadres kun je vinden in m'n profiel :)
Anoniem: 63996
6 mei 2004 21:39
Als laatste doen we nog mee aan Seti@home,wat ieder moment afgelopen kan zijn en over zal gaan in BOINC.
Boinc laat nog minimaal 8 maanden op zich wachten :D maar toch '

}:O }:O }:O }:O voor de koetjes !~!!!!!!!!
"Beste tweakers: Namens de farmaceutische industrie hartelijk dank voor jullie belangeloze deelname aan dit project. Zodra we de benodigde informatie voor een werkend medicijn binnen hebben, zullen we dit direct patenteren en voor veel geld aan andere bedrijven licenseren.

Mochten jullie zelf ooit voor het gevonden medicijn in aanmerking komen, denk dan nog maar eens aan de tijd en het geld die jullie zelf in het project hebben gestoken. Tegen die tijd zal jullie ziektekostenpremie als gevolg van dit dure medicijn al weer flink opgetrokken zijn. Maar de kans is wellicht nog groter dat jullie het niet eens vergoed krijgen van de verzekeringsmaatschappij.

Dus nogmaals: Hartelijk dank!"
Hoe fantastisch dergelijke initiatieven ook mogen lijken, ze horen niet thuis in handen van commerciële partijen.
En minstens het vermelden waard dat vandaag DPC als eerste team door de 4.000.000 heen is gegaan :o :*)

Misschien als update erbij vermelden??
Het staat er wel in vermeld hoor ;) Beter lezen :)
Waar we in februari na 2,5 jaar meedoen de twee-miljoenmijlpaal haalden, hebben we vandaag meteen de mijlpaal voor het dubbele daarvan gehaald.
;)
Anoniem: 73385
6 mei 2004 22:57
Hoe zou het toch komen... }>

Ik wil ook iedereen oproepen om dit even te installen, het draait prima en je stroom wordt tenminste niet verspilt als je alleen wat kantoorapplicaties aan het draaien bent. :)
Jammer genoeg wordt er in deze FP-post niks vermeld over onze 4.000.000 mijlaap die we ook hebben behaald in dit project!
Staat er wel hoor, nog even aandachtig doorlezen. ;)
Hoezee!
Ik zou opassen met het bezigen van dat soort kreten... :o
"Hoezee!" was de strijdkreet van de NSB, en gelukkig heeft het D2OL DPC-team nog niet een dergelijke sektarische vorm aangenomen. ;)
Ik wil ook iedereen oproepen om dit even te installen, het draait prima en je stroom wordt tenminste niet verspilt als je alleen wat kantoorapplicaties aan het draaien bent.
Die energie gebruik je ook niet als je alleen maar kantoorwerk doet hoor. Dan gebruik je minder dan als je dit proggie draait. Overigens is voor ons (Team-Switch) D2OL niet meer zó interessant nu we eerste staan. :)

De Admiraal
Anoniem: 73385
@Spockz6 mei 2004 23:12
We staan maar nipt eerste, en in theorie gebruikt je PC dan minder stroom ja, maar het stroomverbruik verloopt in de praktijk niet bepaald lineair. :+

Maar je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik he, beter je proc volledig benutten in de paar jaar dat je hem gebruikt dan met een overkill Athlon XP3200+ 80% van je tijd zitten typen en internetten, bij wijze van spreken. ;)
Knappe jongen als jij met je XP3200 80% van je tijd 100% cpu-cycles kan trekken met alleen een beetje tikken en internetten :+
Op dit moment staan we bij vier projecten op de eerste plaats, een prestatie van formaat voor een team uit zo'n klein landje. Een quote van het forum van Anandtech:

Damn those DPC! They seem to always come from behind to beat us in every distributed computing effort! How does the dutch do it?! How can the land of wooden shoes contain so much computing power?
Ik was bijna vergeten dat er een enorm pak 'buitenlanders' die hier blijkbaar ook maar voor de leute ook flushen, crunchen en hun machines laten reutelen snachts en overdag.

Misschien eens eerder spreken van het Tweakers-team, de 'mensen van het team' ofzo, dan een grote groep die niet Nederlander is op zijn identiteiskaart hierbuiten te laten.
Sorry hoor, maar dit steekt mij dus tegen als Belg; ook al ben ik heel blij met ONZE score.
w00t! .. go Belgie :)
helemaal mee eens, ik denk alleen niet dat andere mensen snel aan Belgen enzo denken bij
Dutch Powe cows (zie het woordje Dutch)
zal vast geen kwade wil zijn. njoy je score
De 'andere' die niet bekend zijn met het project, zouden er toch ook niets over schrijven zeker ?
Dus degeen die het wel kennen, mogen zich dan wel beter informeren naar wie er zoal achter zit, en is dit +50% Nederlanders, zet dat daar dan bij ofzo.
Maar vergeet de mogelijke 49,9% anderen dan niet.
(Dit als voorbeeld)
Laten we het er maar op houden dat Dutch staat voor de taal van grazers en niet op het land waar ze staan.

United Lowland Power Cows
Daartoe zijn we gekomen op het forum.
Dus velen hebben zich daar beter mee kunnen settlen als dat het idee is wat er achter 'dutch' zit.

Is goed dat dat zo is bevonden en dat de meeste ook zo denken, maar als het dan op de frontpage komt, als een 100% orangje Nederland beschreven item/post/newsmeuk....kan je toch moeilijk spreken van (ik citeer) "we" en "Dutch power cows" in dezelfde context als het forum heeft aangetoont dat de meerderheid het zo niet ziet.
Dat is passé, dat is voorbij, gedaan. We zitten nu met een breder gamma aan pc's en dito nationaliteiten over de wereld die meedoen voor ONS project. NIET nationaliteit/land/ras/kleur-gebonden.

Ik kwam wel scherp over; maar ik denk toch dat ik een anti-discriminerend post heb neergezet, niet dan ?
Dus ipv dat men mij Overbodig benoemt, had men misschien eens kunnen reageren dan op wat ik toen zei; en nu heb toegevoegd.


PS: Waarom is jou post eigenlijk overbodig ? Mensen die dat deden moeten dan wel +1 hebben gestemd op mijn post lijkt of tenminste naar 0 hebben gemodereerd ?
Anoniem: 91487
6 mei 2004 22:16
Awel, ik ga nu met plezier eens meedoen aan TSC... daar staan we nu op nummer twee... een serieuze aanval.

en tenslotte... het is voor een prachtig doel -> kinderen.
DPC staat bij TSC 5de ;)
Evengoed DPC kan de hulp van de vele tweakers die de titel van DPC-er nog niet dragen goed gebruiken op alle projecten waaraan meegedaan wordt.
Het versterken van de #1 bij d2ol is zeker een doel opzich, aangezien Anand dit natuurlijk niet zomaar zal laten gebeuren en waarschijnlijk zal proberen om hard terug te slaan.
Anoniem: 91816
7 mei 2004 12:17
Hey, ik wist niet eens dat ze nu ook medisch onderzoek hiermee doen. Dacht dat ze nog steeds alleen ruimteonderzoek en brute force encryptie kraken deden. Ik ga denk ik ook maar eens mee doen dan.

Vraagje: is er ook een niet-grafische C client (Linux)? Ik heb 't niet zo op Java. En helemaal niet als het de hele dag op m'n desktop moet staan. Bovendien hebben veel computers die ik gebruik geen eens X geinstalleerd staan.
Yup, je kan de client installeren met alleen commandline :) Het besturende gedeelte is in java geschreven, het rekengedeelte in C. Contact me anders even op msn (zie D2OL FAQ) :).
Mooie score :>

Is er trouwens al bekend wanneer Seti precies over gaat in BOINC.. al tijden wordt gezegd "elk moment" ... ben namelijk wel erg benieuwd naar BOINC :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee