Digitale videorecorders van grote invloed op tv-reclame

Met digitale videorecorders (DVR) is het vrij eenvoudig om bepaalde delen van een televisie-uitzending over te slaan. Veel mensen zullen deze mogelijkheid met beide handen aanpakken om de reclame over te slaan. News.com meldt dat een onderzoek van Forrester Research laat zien dat een groot deel van de Amerikaanse reclameaanbieders ook ontdekt hebben dat deze nieuwe technologie het minder interessant maakt om in de huidige vorm op televisie te adverteren. Op dit moment beschikken ongeveer drie miljoen Amerikanen over een DVR en binnen vijf jaar zal dit aantal stijgen tot dertig miljoen. Driekwart van de adverteerders hebben daarom besloten om de komende vijf jaar minder te investeren in tv-commercials.

Forrester Research logoEen groot deel van dit vrijgekomen geld zal gestoken worden in het internet. Het geld zal niet alleen in standaard banners gestoken worden, maar er zal ook meer geïnvesteerd worden in technieken om de naam van een product of bedrijf zo hoog mogelijk tussen de resultaten van zoekmachines te krijgen. Verder zal er meer geadverteerd worden in bladen en op de radio. Bij deze media is het nog vrij lastig om de reclame helemaal over te slaan. De reclames op televisie zullen ook aangepast moeten worden. Veel adverteerders zijn van plan om de reclame te verwerken in eigen programma's. Anderen willen de nieuwe mogelijkheden van de DVR juist gaan gebruiken om reclames alleen te tonen bij mensen uit de doelgroep.

Door Matthijs Abma

28-04-2004 • 16:48

68 Linkedin

Submitter: T.T.

Bron: News.com

Reacties (68)

68
67
57
18
6
1
Wijzig sortering
Ik vind reclame op zich ook niet zo'n probleem. Waar ik mij echter wel aan stoor is de hoeveelheid reclameblokken in een film of serie door. Als je Star Trek zit te kijken komen er wel drie reclameblokken doorheen. Daar erger ik mij enorm aan. Gelukkig beschik ik over een digitale PVR-satelliettuner (topfield 4000) met ingebouwde HDD, dus ik kan met een druk op de knop snel skippen. Echt ideaal om ff snel een paar minuten reclame over te slaan. Alleen daarom al kijk ik bijna nooit meer rechtstreeks (live) naar de TV, maar bijna altijd met "tussenkomst" van de HDD. Het digitale signaal wordt rechtstreeks van de satelliet naar de HDD opgenomen, dus verlies in kwaliteit is er niet. En met 160Gb kan ik heel wat opnemen :P
En juist die hoeveelheid reclameblokken is het probleem. In de VS heb je bij veel programma's echt bijna letterlijk om de 5 minuten een reclameblokje. De reclameblokken duren welliswaar korter dan hier, maar het is toch vooral de hoeveelheid die irritant is.

Kijk maar eens naar zo'n talkshow, daar zeggen ze echt om de haverklap "we'll be right back after these messages" of bij veel series (ook Star Trek) dat het beeld even een seconde of zo zwart wordt, waarna weer verder gegaan wordt met de scene.

Hier in Nederland valt het nog heel erg mee met de reclameblokken.
Ik vind de gigantische reclameblokken die ze hier gebruiken een stuk irritanter dan de korte blokken die ze in de VS laten zien, ook al zijn het er dan meer.

Laatst tijdens The Negotiator op VT4 was er een reclameblok dat afklokte op liefst negen minuten, dan is de spanning ook wel weg uit de film... Met kleine reclameblokken heb je dat minder, die kan je nog redelijk ongemerkt voorbij laten gaan..
Zinloos... Aangezien reclame op het internet zijn doel voorbij geschoten is en alleen nog maar irritatie geeft is er al genoeg ontwikkeld om het tegen te houden.
OK, als het mensvriendelijk is (wat ik betwijfel) mogen ze hun gang gaan maar als ze op het net ook rare fratsen uithalen om op te vallen zoals ze nu op de TV met het geluid doen geef ik ze geen kans voor een betere campagne.
Anoniem: 59698
@memphis28 april 2004 19:46
Irritatie? sorry hoor, maar banners vind ik niet irritant, tenzij er 3 in de weg staan
Kijk naar T.net, een perfect voorbeeld van goedgeplaatste banners, niet irritant, en je kijkt er ook nog eens na, dus goede reclame :)
Daarom! worden de laatste tijd dus heel veel kwaliteitsshows gecancelled

Bij sommige van die shows zijn de kijkcijfers zelfs omhoog gegaan maar worden ze toch gecancelled omdat adverteerders minder betalen.

Opzich wel klote dat dingen als tivo er dus voor zorgen dat goede shows gecancelled worden vanwege het gebrek aan adverteerders.
"Bij sommige van die shows zijn de kijkcijfers zelfs omhoog gegaan maar worden ze toch gecancelled omdat adverteerders minder betalen."

Leuk he, commerciele televisie :)

Als de adverteerders nu eens zouden inzien dat de consument verzadigd is. Je kunt geen enkele zender op TV opzetten zonder dat je minstens elk half uur een paar minuten reclame aan je kop krijgt. Reclame voor dingen die je op dat moment helemaal niet wil (ik heb al een auto, ik gebruik geen inlegkruisjes en ik weet zeker dat mijn wasmiddel schoon genoeg wast). Logisch dat het een averechts effect gaat krijgen. Iedereen die Baantjer kijkt op RTL4 weet wat verzadiging is, 12 minuten baantje, dan 6 minuten reclame, dan 12 baantjer, 6 reclame, tot je aan het eind 40 minuten baantjer hebt gezien, en 20 minuten reclame.

Gelukkig herhalen ze baantjer op Belgie, helemaal zonder reclame.

Ik voorzie een gat in de markt; reclameloze hosting. geen cent inkomsten van reclame, maar 90% marktaandeel onder de hosters. yay!
Nee, je moet nadenken waarom er TV is: om de advertenties te tonen of voor amusement/nieuws/informatie etc? Als adverteerders programma's kunnen cancellen (indirect wellicht) dan is de TV dus verworden tot een advertentie-viewer.

Lijkt me niet een goede ontwikkeling.
Volgens mij wordt het zo steeds interessanter om in soaps producten lekker duidelijk in beeld te laten komen.

"Deze reactie werd mede mogelijk gemaakt door Philips en Hewlett Packard" :+

Dus geen reclameblokken meer, maar gewoon ingebakken in de programma's.
dit wordt al vrij lang toegepast in het buitenland (zuid/midden amerika), vooral bij belangrijke sportuitzendingen etc zie je banners etc voorbij gaan tijdens de wedstrijd met een "bijpassend geluidje", enorm irritant
tja bij baantjer deden zit dit al langer. daar was het niet echt irritant ofzo.
maar ze werden dan ook nooit bij naam genoemd, door de actuers, alleen hun product in beeld.
weet alleen niet of dat schreeuwerig genoeg is voor sommige bedrijven. (ding ding dong, intel, no time to wast zon, YAAAA haal alles uit de kabel, ect ect.)
Niet alleen bij baantjer. Ik heb serieus iemand in het "cafe" in GTST een coca cola horen bestellen. Dat klinkt zo stom, als of je op visitie bent bij je oma: Ja lekker, doe mij ook maar een kopje douwe egberts koffie....

Ik vind dit enorm storend. En zeker geen goede ontwikkeling. Op TV heb je reclame, kan ik mee leven. Mooi de tijd om een kopje koffie in te doen, fff een boodschap wegbrengen door alle koffie uit de vorige reclames, etc etc.
Het valt mij gewoon op dat iemand in het ene shot met een dienblad met flesjes Amstel met het etiket naar je toe loopt. Om dan vervolgens bij de tafel aan te komen in een volgend shot ( andere hoek) en dat je weer tegen die etiketten kijkt. Dat stoort mij enorm. Dit was weer in GTST. Het enige leuke is dat je er over kan zeiken als je verplicht moet mee kijken.
Bij GTST (nee ik ben geen verwoed kijker!!) was het heel in het begin echt erg. "Wil je nog een glas COCA COLA?". Die hebben toen de Reclame Code Commissie achter zich aan gekregen.
Heerlijk. Doen.

Ik heb geen televisie :D
(kijk er nooit naar, ben niet religieus fanaat, voordat we die discussie krijgen)
Als dat gebeurd afschuwelijk.

Ik heb btw wel eens het idee gehad om reclame te muten.

Een bakje op de scart kabel, en dan als je de postbus51 hoord het geluid laten muten.
Zo'n dingen gebeuren al hoor. Kookprogramma's bijvoorbeeld. Daar zetten ze de producten die ze gebruiken mooi met de merknaam naar het scherm toe.
Een groot deel van dit vrijgekomen geld zal gestoken worden in het internet. Het geld zal niet alleen in standaard banners gestoken worden, maar er zal ook meer geïnvesteerd worden in technieken om de naam van een product of bedrijf zo hoog mogelijk tussen de resultaten van zoekmachines te krijgen.
Ik ben van mening dat adverteren via internet niet echt doeltreffend is tenzij natuurlijk computerproducten of internetproducten worden geadverteerd. Het overgrote deel van de internetters klikt vervelende popups/banners weg. Ook kunnen mensen op internet zelf kunnen kiezen om de reclame te zien of niet. Met de tv kan dat in principe niet, de enige manier om bij een tv van de reclame af te komen is naar een andere zender zappen.
Het is bij de meeste mensen een automatisme geworden om irritante pop-up vensters weg te klikken (als ze al geen pop-up killer hebben). Gewoon omdat ze hopeloos irritant zijn, al die extra vansters die je steeds moet wegklikken. Daarentegen heb ik absoluut niets tegen banners. Banners zijn alleen aanwezig op de pagina die je toch aan het bekijken bent, en daar stoor ik me dan ook niet aan. gewoon omdat ik niets hoef weg te klikken. En een echt interessante banner trekt mijn aandacht toch wel. Oninteressante banners niet en die negeer ik gewoon. Ik heb er dus totaal geen probleem mee! Met pop-up vensters wel!
Oninteressante banners niet en die negeer ik gewoon.
En omdat die dingen genegeerd worden, gaan ze er geheugen en CPU-slurpende flash banners van maken die enorm irritant met afwisselend oranje en groen of blauw staan te knipperen. Negeren kun je ze niet, daarom heb ik een hekel aan die enorme kerstbomen waar sommige sites in veranderd zijn. Om het nog erger te maken vliegt de zooi nog eens dwars door je content heen en komen er geluidjes bij nog ook :r

Reactie op aartdeheus:
Voor die mensen hebben ze de speciale banner met flashdetectie:
Animated GIF met een WAVE/MP3 file op de achtergrond voor audio. Een stuk minder sloom, maar net zo irritant. Dat gevlieg door je text heen kan je met CSS en Javascript wel voorelkaar krijgen, daar heb je geen flash voor nodig.
Wilt u Macromedia Shockwave Flash Player versie godweethoeveelnuweer punt nul installeren? [Yes] [No]

Drie keer raden welke je klikken moet.
Potentieel zinvolle .swf files sla je op en open je op je eigen PC met iets als Irfanview ofzo.
er zijn ook sites geheel gemaakt in flash. dan word het al snel lastiger.
Behalve als je sites bezoekt welke de pagina pas tonen ALS de banner geladen is.

Als je dan zoals ik een hostfile hebt waarin een paar duizend lines staan van popup/banner sites rerouted naar 127.0.0.1 beginnen banners OOK irritant te worden omdat je door de banners te blocken de site niet meer kunt bekijken!

Tevens hebben (veel?) sites last van traag ladende pagina's omdat er een banner site niet snel reageert.
Dan zit je letterlijk een tijd tegen een half opgebouwde pagina aan te kijken, alleen maar omdat sites/bannercode het tonen van een banner voorang (moet) heeft op de content van de site.

En dan nog de sites waar je door de banners het bos niet meer ziet, dan staat er een link naar intressante informatie tussen een berg schreeuwende banners waardoor je deze niet of nauwlijks terugvind.

Laten we hopen dat er een goede balans op banners/advertenties komt op internet desnoods gereguleerd zoals op TV en Radio, hierdoor blijft de irritatie toch tot een minimum beperkt.
Anoniem: 8427
28 april 2004 17:03
Ik vraag me af wat voor effect dit zou kunnen hebben op televisieland.

Stel dat door het verdwijnen van reclame-inkomsten tv-zenders stopgezet moeten worden. In hoeverre is dat dan erg?
Niet?
Met de website van de NOS kun je elke dag het journaal bekijken, aandelen vinden we op diverse sites terug, zinvolle informatie komt niet van TV.
Wat mis je dan? Soaps, middag TV, Tell Sell, films die in de jaren 80 al als cheesy werden afgedaan, en Idols.
Kortom, d'r uit met die idiotendoos!

Voor wie nu roept "ja maar [Star Trek/The Sopranos/jouw favo serie hier]..." heb ik 1 woord: eMule
"Ik vraag me af wat voor effect dit zou kunnen hebben op televisieland?"

Reactie:
Kortom, d'r uit met die idiotendoos!"

Voor wie nu roept "ja maar [Star Trek/The Sopranos/jouw favo serie hier]..." heb ik 1 woord: eMule
Denk je dat de producers van [Star Trek/The Sopranos/jouw favo serie hier] nog series gaan maken om uiteindelijk te zien dat geen kat ernaar kijkt maar wel downloadt via eMule/Kazaa?

De reden waarom <jouw favo serie> bestaat is omdat de producers ervan ze verkocht krijgen aan TV-zenders. De reden waarom TV-zenders ze kopen is omdat ze geld verdienen met de reclame ertussen.

Dus laten we niet te hard roepen: "wij skippen die reclame". Neen, roep: "We laten ons enorm beïnvloeden door reclame!". Want anders blijven die marketing-jongens manieren zoeken om ons te overtuigen om producten te kopen. :-)
Wat je vergeet is dat er altijd publieke zenders zullen zijn, althans in Europa. Alle ernstig populaire series maar ook de wat minder mainstream dingen krijgen een goeie kans op veel publieke zenders. Kijk maar naar de BBC, en kijk maar eens in je TV gids wat er buiten het journaal nog meer op ned1 2 en 3 komt. Toegegeven, onder het motto "wij zijn ook publiekstrekkers" is dat de laatste jaren minder geworden, maar het potentieel is niet plotseling weg. Zonder al die huisvrouwen TV (get the picture e.d.) is het aanbod op de publieke zenders nog wel het kijken waard ('s avonds), en dat iss iets wat ik van de commercielen écht niet zeggen kan. Idols, Big Brother, heel veel reclame, slechte films en geen enkele serie met enige vorm van diepgang, tenzij deze na 23:00 wordt uitgezonden, als elk weldenkend mens de hond uit laat, het bed bevolkt, of probeert de koters het nest in te rammen. Als dat allemaal ophoudt te bestaan en het gevolg is dat er nooit meer zoiets goeds als The Sopranos komt, dan zij dat zo. Eerlijk gezegd heb ik die hoop namelijk allang opgegeven. Alles moet naar de grootste gemene deler worden aangepast, met als resultaat al die geweldige Amerikaanse komedie series. :r
Je kunt ook een soort abonnementssysteem bedenken, waarbij je je abonneert op specifieke dingen. Hoppa, geen reclame meer nodig. Op dit moment is er geen alternatief, het is de reclame slikken of geen TV kijken.
"Voor wie nu roept "ja maar [Star Trek/The Sopranos/jouw favo serie hier]..." heb ik 1 woord: eMule"

}:O

Door het mislopen van adverteerders worden die series straks geeneens meer gemaakt dus kan je ze ook niet downloaden he? }:O

Dan moeten ze nog altijd eerst op tv uitgezonden worden en je zegt net dat we zonder televisie kunnen

}:O
lees mijn reply op je voorganger met hetzelfde argument eens...

Oh, en je keyboard hapert, er staan allemaal koetjes in je post... }:O
Ik heb toen ik in Amerika woonde gebruik gemaakt van Tivo. Echt helemaal top. Neemt automatisch alle programma's op die je wilt zien, en kan je relaxed terug kijken wanneer je wilt. Zonder reclame. Ik begrijp dat ze nu bezig zijn om zoiets in Nederland te beginnen, ook via Tivo. Kan niet wachten. En wel een groot verschil dat de reclame makers hier tonen ten opzichte van de muziek industrie. Niet gaan janken, maar meteen andere, misschien betere manier gaan bedenken om nog steeds hun product aan te prijzen.
Er is reeds zo'n software beschikbaar : winvodio. (check op www.vodio.com)
Deze software (van Nederlandse makelij !!!) maakt het mogelijk om online je programma's te programmeren, programma's wekelijks op te nemen, ...
En dit alles GRATIS en VOOR NIETS
Als ik kort samenvat : de programmeermogelijkheden zijn super, maar de kwaliteit van opnames valt nog wat tegen (evenals beeld- en audiosynchronisatie)
Ik wacht op versie 2.0 om verder te evalueren.
De vraag is even hoe men reclame op internet niet even wegknipbaar maakt als het nu wordt voor televisie. Nu kunnen we alleen wegzappen of de tv even uitzetten als er reclame is, met de komst van DVR kan de reclame er vrij simpel uit. Met internet bestaat dat wegknippen er al aan het begin in de vorm van ad-blockers, pop-up blockers en ad-aware :Y) Wordt die markt voor reclamewerende middelen niet alleen maar groter? Het heeft voor de reclame industrie weinig zin om het budget bij tv weg te halen omdat het omzeilbaar is, om het vervolgens even omzeilbaar te houden op internet :?
Tjees, hebben ze me al voor de TV weggegjaagd, gaan ze me ook nog van het internet wegjagen!

Alleen de domme massa hangt nog voor de TV en er wordt dus alleen nog TV voor die domme massa gemaakt.

Dat gaat met internet dan dus ook gebeuren.

De doodklap voor tweakers. Hoe meer reclame hier, hoe meer de intelligente mensen wegblijven, hoe dommer de tweakers, hoe dommer nieuws hier gepost zal moeten worden.

Blijkbaar geldt voor dit soort diensten een omgekeerde evolutietheorie.
Net alsof het niveau van sommige mensen hier toch al niet diep en diep triest is?
Mensen met een kamertemperatuur IQ heb je overal bij zitten. Kijk maar eens op t forum naar Koffie's slotjes-lijst, of naar wat JSS allemaal dicht knalt (en wat voor grote smoel sommige mensen opzetten).
Dat ligt echter niet aan internet, of TV. Dat ligt aan de aard van het medium.

Internet is in tegenstelling tot TV een medium op afroep, waardoor je altijd een bepaalde mate van scheiding houdt: je HOEFT niet naar beginnersweb te gaan, je kan naar tweakers. Dan moet je je natuurlijk wel aan bepaalde geldende gedragsregels weten te houden...
Over het algemeen heeft een site een bepaalde hoeveelheid bezoekers, en is de manier om die hoeveelheid uit te breiden niet om het allemaal dommer een makkelijker te maken, maar juist om bepaalde gedragsregels af te dwingen en indien van toepassing een beetje interressante info te leveren. Een site kost meer als hij meer bezoekers trekt (tweakers.net kost per maand meer om airborne te houden, dan bijvoorbeeld de site van Frits die zijn kat fotografeerd voor zijn oma in Australië) en dus kun je voor tien mensen een site maken die je niets kost en voor die tien mensen geweldig is.

Op TV heb je die scheiding niet: elk programma moet hoe dan ook winst zien te maken, en er moeten dus zoveel mogelijk mensen naar kijken. De enige manier om te prijs te bepalen is de productiekosten plus de kosten voor zendtijd op te tellen, en dat is al snel heel veel geld. De enige manier om rendement te halen is dus massas mensen laten kijken.

TV is dus per definitie een massa-medium, wat internet nou juist niet is. Je kán er een website op zetten die voor de massa bedoeld is, bijvoorbeeld [url="http://www.nu.nl,"]www.nu.nl,[/url] maar je kan ook geel goed een niche markt bedienen zonder dat dat problemen oplevert. Bovendien komen veel mensen ook terug om interactie te beleven (forum, chatbox, online gaming) met anderen, iets wat je op TV niet zal zien. (de nieuwslezer reageert niet.)

Resultaat is dan ook dat je door de combinatie grote toegankelijkheid (typisch massa-medium eigenschapje) en individualiteit (bepaald geen massa-medium eigenschapje) van Internet een medium maakt waar de eindgebruiker zelf een ongekende hoeveelheid controle over heeft. Internet is dus niets intelligenter dan de sites die jij zelf KIEST te bezoeken.
De nieuwsberichten zijn -op een uitzondering hier en daar- altijd al redelijk laagdrempelig geweest hoor.

Daarnaast bepaald de informatie die men biedt, voor het overgrote deel van de tijd, de mensen die men trekt. Kijk bijvoorbeeld naar een site als /., daar komen geen breezah-kids.
Anoniem: 105656
28 april 2004 16:55
Weer een beetje een storm in een glas water...

Volgens mij heeft dik 90% van alle huishoudens in Amerika een VCR (dé video recorder) en daarmee spoel je zo ,hup, met 1 druk op de knop alle reclame door... dus eehhhmmm met een gewone video is het ook reuze makkelijk om reclame over te slaan
Op Digitale Videorecorders heb je soms een knop om 30sec vooruit te gaan... en ik geloof dat in USA je veel reclameblokjes van 30sec hebt.

* klik * 30 seconden verder
vs.
*spoel vooruit*
*stop*
*klein stukje terug*
*play*
Kijk hier maar voor de grap eens naar. Dit is de grootste DVR service hier in de VS (http://www.tivo.com/1.0.demo.asp). Het werkt echt perfect, ik zou niet meer zonder kunnen. Nu hopen dat dit ook snel naar Europa komt.
En over dat mislopen van reclames hierdoor ... misschien ben ik de enige die dit doet, maar zodra ik reclames zie ga ik zappen tot ze voorbij zijn (wanneer ik uberhaupt live TV kijk). En reclame blijkt nog steeds populair te zijn ... morgen is het de voorlaatste aflevering van Friends, en 30 seconde reclame kost $1mln. Best een hoop geld, maar toch wordt het grif betaald, ondanks onderzoeken van Forrester.
Op mijn video staat ook gewoon een +30 knopje.

Alleen jammer dat reclame hier de laatste tijd meer dan 5 minuten duurt! :(
En het is niet alsof dat iedereen zijn programma's opneemt...
Met een VCR is het niet mogelijk tegelijk het programma op te nemen en het programma af te spelen. Je moet eerst het hele programma hebben opgenomen.

Met een DVR is het wel mogelijk gelijktijdig op te nemen en af te spelen. Je gaat gewoon 10minuten later dan de starttijd kijken en elke wanneer er een blok ongein voorbij komt skip je even verder. Deze functie heet Timeshift.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee