Studie: videogames geschikt als alternatieve fobietherapie

Na vele negatieve berichten over de invloed van computerspellen op mensen, laat Reuters nu weten dat er weer een nieuwe kijk op het fenomeen is gekomen. Een paar jaar geleden vertelde een aantal psychologen al dat met name virtual reality fobieën zou kunnen verhelpen; nu heeft een studie uitgewezen dat dit effect er inderdaad is, bij videogames in het algemeen. Het principe bouwt voort op de 'exposure therapy', waarbij een patiënt van zijn angst af wordt geholpen door er juist mee geconfronteerd te worden. Bij het spelen van games ontstaat er middelmatig niveau van angst voor hetgeen op het scherm te zien is, wat precies de goede hoeveelheid is voor een succesvolle therapie:

SpinPeople with phobias are often treated with exposure therapy, where they gradually spend more and more time in settings that scare them in an effort to reduce the fear response and get them to relax and get over their fright. The researchers used the game "Half-Life" to create a spider-laden environment for arachnophobic people, and "Unreal Tournament" to simulate heights for acrophobics and tight spaces for claustrophobics.

A group of 13 people with phobias and 13 non-phobic people were tested using the games, a low-end PC and the head-mounted display. They were run through the simulations and then tested on a series of scales to measure their response. "The results demonstrate that despite their low cost and flexibility, (PC simulators) can be phobogenic," the researchers said. "Moreover, virtual environments derived from games can produce the mid-range levels of anxiety that are most useful in therapy."

Door Mark Timmer

18-10-2003 • 11:18

35

Bron: Reuters

Reacties (35)

35
35
27
5
1
5
Wijzig sortering
Als je fobieen kunt bestrijden met VR
dan kan je bep gewoontes en gevoelens er ook mee afvlakken.
Ofwel: Als je maar vaak genoeg virtueel mensen afschiet, dan is het straks in real life ook geen probeem meer (of iig een minder groot probleem)
In dat geval duurt het niet lang meer voor CS e.a. verleden tijd worden.
Iedereen kent het verschil tussen goed en slecht. Iedereen weet ook dat het hebben van een fobie niet goed is, en je die dus graag kwijt wil.

Iedereen weet ook dat het IRL mensen afknallen slecht is, dus dat zal lang niet zo snel gebeuren als dat iemand IRL een spin of slang oppakt :z
Iedereen weet ook dat je met mes en vork 'dient' te eten. Niet iedereen doet dat. Natuurlijk weet een gemiddelt mens dat je iemand niet dood moet maken, maar als mensen die grens om welke reden dan ook even verliezen is het weten dat je agressie kunt uiten door mensen daadwerkelijk dood te maken niet echt de juiste wetenschap. Je kunt je natuurlijk afvragen of mensen die zover komen anders zullen handelen als ze geen geweldadige schietspelletjes spelen maar dat is eigenlijk een discussie die een beetje teveel gevoerd wordt naar mijn idee.
Bovendien denk ik de er ook wel een verschil is tussen eerst bang zijn voor spinnen en er daarna niet meer bang voor zijn en eerst bang zijn en er daarna alsmaar aan willen zitten. Een fobie overwinnen zou wmb zoveel moeten zijn als wel de gevaren kennen maar ook weten dat die er niet altijd zijn, niet de gevaren op durven te zoeken.
Als je fobieen kunt bestrijden met VR
dan kan je bep gewoontes en gevoelens er ook mee afvlakken.
Ofwel: Als je maar vaak genoeg virtueel mensen afschiet, dan is het straks in real life ook geen probeem meer (of iig een minder groot probleem)
In dat geval duurt het niet lang meer voor CS e.a. verleden tijd worden.
Of het wordt juist gebruikt om agressieve gevoelens, die normaal in het echt tot geweld tot uiting zouden komen als de desbetreffenede persoon niks beters te doen heeft, te verwerken met agressiviteit in computerspelletjes totdat de frustratie en behoefte langzaam verdwijnt. M.a.w. Tot je over die fase heen bent gegeroeid.
Anoniem: 34169 @rickiii18 oktober 2003 11:48
Zoals zoveel middelen krijg je dan de patstelling "een zegen in goede handen, het einde van de wereld zoals wij die kennen in de verkeerde"...
Best wel eng toch?
Of het wordt juist gebruikt om agressieve gevoelens, die normaal in het echt tot geweld tot uiting zouden komen als de desbetreffenede persoon niks beters te doen heeft, te verwerken met agressiviteit in computerspelletjes totdat de frustratie en behoefte langzaam verdwijnt. M.a.w. Tot je over die fase heen bent gegeroei
oftewel als je aggresief bent moet je het gaan uiten?
Dat werkt ook weer niet, want dat leid tot meer agressie.
En waar baseer jij die uitspraak op? Als je je agressie afreageert op bijvoorbeeld een kussen voel je je daarna een stuk beter. Als je door het neerschieten van wat virtuele poppetjes je agressie kwijtraakt gaat dat virtuele poppetje heus niet agressief zijn mede poppetjes neerschieten. Zelf ben je je agressie al kwijt, dus dat leid niet tot meer agressie.
Anoniem: 11531 @ernst18 oktober 2003 23:50
Ik denk dat je daar zeker gelijk mee hebt. Soldaten die van een oorlog terugkomen bekijken de zaken veel relatiever dan wij doen. Met als gevolg dat ze soms problemen krijgen in een maatschappij met andere normen en waarden heersen dan zij nu gevoelsmatig hanteren. Met andere woorden, langdurige blootstelling aan moord, zorgt dat je het tot op zekere hoogte accepteert. Kijk maar naar de ghetto's. Als video spelletjes een effect op fobieën hebben, kunnen ze dat dus ook op normen en waarden hebben. Simpelweg omdat de mens erop gebouwd is zich aan te passen aan zijn omgeving. De mensen die dingen ook als ze niet meer nieuw zijn nog steeds blijven afwijzen zijn helaas in de minderheid. De menselijke wereld is nu eenmaal niet of slecht óf goed, het kwade is er altijd en evolueert mee met onze maatschappij.
Anoniem: 62011 18 oktober 2003 12:16
Lijkt me geen goed idee.Als zo iemand zijn computer met zijn fobie associeert durft die persoon zijn computer niet meer op te starten. :+
Anoniem: 49350 18 oktober 2003 11:25
en dan gaan ze straks ultimate soldiers maken door ze te laten wennen aan oorlog :P
Dat gebeurt ook al, denk maar aan flightsims voor gevechtspiloten en battefieldsimulation voor tankcommandanten.
Dat wat jij beschrijfft is een training, niet een manier om angst kwijt te raken :)
Een vechtsim zal ook nooit het echte gevoel kunnen geven denk ik. Je weet gewoon dat het een spelletje is en dat is heel anders dan dat er echt een irakees met zn AK voor je neus staat...
Training is ook een manier om je angst te overwinnen. Als je instinctief getraind wordt te schieten op alles wat beweegt, zal later je angst je niet blokkeren wanneer in een echte oorlogssituatie zit.
erg leuk, maar waarom een low-end pc?
ik snap dat niet echt :?
Om te laten zien dat het niet duur hoeft te zijn... Gezondheidszorg moet natuurlijk wel goedkoop blijven.
Anoniem: 34169 @Yonni18 oktober 2003 11:47
Goedkoper, dat is juist de reden dat PC games gebruikt worden, omdat het niet zoveel kost als de nu gebruikte therapie :)
Ze zouden best wel eens gelijk kunnen hebben ik haat spinnen gewoon maar in een game is het een heel stuk minder, aan de andere kant heb ik wel meer last van (ehh......fobie tegen smalle ruimtes??) in een game dan in het echt ??

We zien wel ;)
Claustrofobie. Ja daar heb ik in spellen inderdaad ook last van, maar ook van bijvoorbeeld pleinvrees. Als ik bijvoorbeeld HalfLife aan het doen ben (mijn pc is low-end ;)) dan blijf ik langs de rand van een grote open vlakte, terwijl me dit niet uit maakt in het echt.
Dat is ook wel logisch, als je midden in het open veld loopt, word je van alle kanten neergeschoten door anderen :D Er is dus niks mis met je. Als je claustrofobisch word, klopt ook wel, want als je in een kleine ruimte bent, kun je nergens heen als ze van alle kanten op je afkomen.
Als het blijft evolueren zoals games en hardware nu doen, dan zien binnen 5 jaar die games er uit lijk echt en dan zal dat gepast effect wel overgaan tot schrikken en misschien nog erger worden.

Wel mag je in games dan jouw angstaanjagende monsters uiteenknallen }> , wat veel goedmaakt natuurlijk.
Toch maar is uitproberen op mn vriendin, beetje Half-Life laten spelen, kan ik tenminste is rustig doorslapen zonder dat ze iedere keer zegt:
"Help! er zit een spin op het plafond! Ik kan niet slapen zo, wil jij hem weghalen?" :+
Tijdens het spelen van System Shock 2 heb ik er juist een spinnen fobie van overgehouden... :+
Anoniem: 93311 18 oktober 2003 13:45
nee hoor, ook ik had eerst wel schrik bij het spelen van RTCW met al die zombies, maar na een tijd wordt je die ook gewoon en denk je, bah, die zombies zijn zo dood.
Hmm dan vraag ik me af hoeveel gamers er zijn met fobien :)

Tijd voor een nieuwe poll misschien ? :P

edit:
Door de moderatie denk ik dat ik het antwoord wel weet nu, in iedergeval 1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.